فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال شصت و نهم شماره 4 (پیاپی 124، تیر 1390)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال شصت و نهم شماره 4 (پیاپی 124، تیر 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه تنهای کلاته سبز، فرح فرخی، نوروز دلیرژ، شهرام جوادی، حوا چاپاری صفحات 211-217
    زمینه و هدف
    سلول درمانی یکی از روش های درمانی امیدوارکننده برای دیابت نوع 1 می باشد، مونوسیت خون محیطی دارای قابلیت تمایززدایی و دسترسی آسان در مقایسه با سلول های بنیادی می باشد، هدف از مطالعه حاضر بررسی امکان تمایز مونوسیت های خون محیطی رت به سلول های سازنده انسولین تحت تاثیر عصاره پانکراسی (دو روز بعد از 60% پانکراتومی) می باشد.
    روش بررسی
    مونوسیت ها از خون محیطی رت جدا شده و کشت می شوند. مونوسیت ها به مدت شش روز در محیط کشت تمایززدایی در حضور M-CSF وIL-3 و بتا مرکاپتواتانول کشت داده شدند. سلول ها تمایززدایی شده و به سلول های قابل برنامه ریزی (PCMOs) تبدیل شدند. سلول های تمایززدایی شده زیر میکروسکوپ معکوس بررسی شدند. کشت سلول های حاصل از تمایززدایی (PCMOs) به مدت 15 روز در محیط کشت RPMI حاوی عصاره پانکراسی، گلوکز و10% FBS ادامه پیدا می نمود و هر سه روز محیط کشت تعویض می شد. غلظت انسولین و پپتید-c ترشح شده مورد سنجش رادیوایمونواسی قرار گرفت. تولید انسولین این سلول ها با رنگ دیتیزون (DTZ) که به طور اختصاصی انسولین را رنگ می کند مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    سلول هایی که در محیط حاوی عصاره پانکراسی کشت شدند به طور معنی داری قادر به تولید و ترشح انسولین و پپتید- c بودند (05/0>P). رنگ آمیزی اختصاصی با دیتیزون (DTZ) نیز تولید انسولین توسط این سلول ها را تایید کرد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که مونوسیت های خون محیطی رت تحت درمان عصاره پانکراسی توانایی تمایز به سلول های سازنده انسولین را دارند که می تواند گامی در جهت سلول درمانی دیابت باشد.
    کلیدواژگان: مونوسیت خون محیطی، عصاره پانکراسی رت
  • علی بهاری، شاهرخ ایزدی، پیمان ادیبی، اسماعیل صانعی مقدم، هما خسروی، توران شهرکی صفحات 218-224
    زمینه و هدف
    هپاتیت B در گروه های پر خطر مانند زندانیان شیوع بالایی داشته و لزوم واکسیناسیون سریع تر در این گروه ضروری به نظر می رسد. هدف اصلی این مطالعه بررسی این مطلب بود که آیا ایمنی بخشی شیوه «واکسیناسیون هپاتیت B در دو نوبت با دوز دو برابر» با شیوه معمولی سه دوزی برابری می کند؟
    روش بررسی
    طی یک کار آزمایی بالینی تصادفی سازی شده، شیوه واکسیناسیون سریع (صفر و یک ماه) با دوز دو برابر (μg20) با شیوه واکسیناسیون معمولی (صفر و یک و شش ماه) با دوز معمول (μg10) در 100 زندانی زندان مرکزی زاهدان مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    یک ماه پس از واکسیناسیون نوبت دوم mIU/ml10HBsAb> در 2/79% شرکت کنندگان گروه واکسیناسیون معمولی و در 8/95% از شرکت کنندگان گروه واکسیناسیون سریع با دوز دو برابر مشاهده شد (188/0P=). در ماه هفتم، تیتر آنتی بادی مذکور در گروه واکسیناسیون معمولی در 1/94% و در گروه واکسیناسیون سریع دوز دو برابر 3/93% مشاهده شد (1P=). میانگین تیتر آنتی بادی در ماه دوم در گروه اول 1/332 و در گروه دوم 8/212 میکرو واحد در میلی لیتر (383/0P=) و در ماه هفتم در گروه اول 1/514 و در گروه دوم 0/130 میکرو واحد در میلی لیتر بود (002/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج واکسیناسیون سریع هپاتیت B در دو نوبت صفر و یک ماه با دوز دو برابر، یک روش مطمئن و قابل قبول بوده و نتایج آن با روش معمول و استاندارد سه دوزی قابل مقایسه است.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، واکسیناسیون دو برابر دوز، کارآزمایی بالینی
  • افسانه قاسمی، آتوسا جهانلو، کبری حمدی، آزاده رضایی صفحه 225
    زمینه و هدف
    تلقیح داخل رحمی اسپرم (IUI) روشی ارزان و غیرتهاجمی در مقایسه با سایر روش های کمک باروری به شمار می رود که به طور گسترده در زوج های نابارور به کار گرفته می شود. پیامد تلقیح داخل رحمی اسپرم تحت تاثیر عوامل متعددی قرار می گیرد. در این مطالعه سعی شده است اثر حذف موکوس سرویکس قبل از تلقیح داخل رحمی اسپرم بر روی میزان بارداری مورد بررسی قرار گیرد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، زنان با ناباروری که کاندیدای انجام IUI بوده و پس از تحریک تخمک گذاری و شرایط مناسب برای IUI به درمانگاه ناباروری شهید اکبرآبادی، طی نیمه اول سال 1388 تا پایان سال 1389مراجعه کرده بودند به طور تصادفی به دو گروه حذف موکوس سرویکس و بدون حذف موکوس سرویکس قبل از IUI تقسیم شدند. پیامد اصلی مورد انتظار حاملگی بود.
    یافته ها
    در مجموع 291 نفر در دو گروه IUI با حذف موکوس سرویکس (148 نفر) و IUI بدون حذف موکوس سرویکس (143 نفر) مطالعه را تکمیل کردند. میزان وقوع حاملگی در گروه حذف موکوس سرویکس 2/14% (21 نفر) و در گروه کنترل 7% (10 نفر) به دست آمد (شانس ابتلا: 199/2 با حدود اطمینان 95% برابر با 85/4-997/0) (04/0=P).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که حذف موکوس سرویکس می تواند شانس باروری را تا دو برابر افزایش دهد. بنابراین از آن جایی که این روش غیرتهاجمی و هزینه اضافی بر بیمار تحمیل نمی کند لذا توصیه می شود که قبل از انجام تلقیح داخل رحمی اسپرم به منظور افزایش احتمال باروری، حذف موکوس سرویکس انجام گیرد.
    کلیدواژگان: تلقیح داخل رحمی اسپرم، حاملگی، حذف موکوس سرویکس
  • سید جمال هاشمی، ساسان رضایی، سهام انصاری*، روشنک داعی، فاطمه نوربخش صفحات 231-236
    زمینه و هدف

    با توجه به حساسیت کم آزمایش مستقیم با مرکب چین و کشت برای تشخیص مننژیت کریپتوکوکی به کار بردن تکنیک های حساس لازم می باشد. در این مطالعه از روش PCR Polymerase Chain Reaction برای تشخیص کریپتوکوکوس نئوفورمنس به طور مستقیم از نمونه مایع مغزی نخاعی Cerebrospinal fluid استفاده گردید که بتوان توان تشخیصی را در مواردی که روش های قارچ شناسی ناتوان است افزایش داد.

    روش بررسی

    مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بوده و تعداد 25 نمونه CSF بیماران دارای علایم مغزی مشکوک به مننژیت کریپتوکوکی که در طول سال 1388به آزمایشگاه قارچ شناسی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران فرستاده شده بودند تحت آزمایش مستقیم با مرکب چین، کشت و PCR قرار گرفتند. مرحله دوم کار تهیه دو رقت 102 و 106 از کریپتوکوکوس نئوفورمنس در یک میلی لیتر CSF و مقایسه سه روش آزمایش مستقیم، کشت و PCR بوده است.

    یافته ها

    در بررسی میکروسکوپی نمونه ها با مرکب چین تنها یک مورد مثبت شد و هم چنین آزمایش مستقیم هر دو رقت 102 و 106 مثبت گردید. نمونه ای که آزمایش مستقیم آن مثبت شده بود، کشت آن نیز رشد نمود. کشت هر دو رقت 102 و 106 نیز مثبت گردید. در بررسی با PCR تنها همان نمونه ای که آزمایش مستقیم و کشت آن مثبت شده بود از لحاظ مولکولی مثبت شد. PCR هر دو رقت 102 و 106 نیز مثبت گردید.

    نتیجه گیری

    روش راه اندازی شده (PCR) توانست نمونه های کنترل و نمونه مثبت را به خوبی شناسایی نماید.

    کلیدواژگان: کریپتوکوکوزیس مغزی، آزمایش مستقیم، کشت، مایع مغزی نخاعی
  • نرگس ایزدی مود، سهیلا سرمدی، فرزانه حیدری فرزان، هایده حائری، زهرا فروهش تهرانی صفحات 237-244
    زمینه و هدف
    کارسینوم دهانه رحم دومین بدخیمی مسبب مرگ و میر زنان در جهان و شایع ترین بدخیمی در کشورهای در حال توسعه است. از آن جا که بسیاری از زنان مبتلا کارسینوم سرویکس قبلا توسط پاپ اسمیر غربالگری نشده بودند، پزشکان براین عقیده اند که پاپ اسمیر از دقت بالایی برخوردار است، اما مسایلی مانند عدم تکرارپذیری کارایی آن را به چالش کشیده است و تاکنون مطالعات چندانی برای بررسی میزان تکرارپذیری صورت نگرفته است.
    روش بررسی
    162 اسلاید پاپ اسمیر با تشخیص های: ASC-US،ASC-H، LSIL، HSIL، SCC، AGC و آدنوکارسینوما از فایل سیتولوژی بیمارستان زنان انتخاب گردیده و سپس توسط پاتولوژیست مرجع مورد بازخوانی قرار گرفت و در یکی از دسته های تشخیصی ذکر شده قرار داده شدند. این 162 اسلاید به طور مستقل توسط سه پاتولوژیست دیگر نیز مورد بازبینی قرار گرفتند. داده های مطالعه مورد آنالیز آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیشترین و کم ترین میزان تکرارپذیری بین فردی به ترتیب در دسته تهاجمی ها (SCC به علاوه آدنوکارسینوم) با 53/0K= و دسته HSIL بود (19/0K=). در کل میزان تکرارپذیری در بین مشاهده گران اندک بود (26/0K=). توافق نسبی تا کامل در 42% اسلایدها دیده شد اما در 5/10% اسلایدها هیچ گونه توافقی بین چهار مشاهده گر وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    اندک بودن میزان توافق بین فردی با برخی مطالعات دیگر از این دست هم خوانی داشت. توصیه می شود که مطالعاتی با حجم نمونه بالاتر در تمام گروه های تشخیصی پاپ اسمیر انجام شود تا نتایج قابل استنادتری برای مداخلاتی جهت کاهش اختلاف نظر در تفسیر پاپ اسمیر به دست آید.
    کلیدواژگان: پاپ اسمیر، تکرارپذیری، ضایعات اپی تلیالی سلول سنگفرشی، ضایعات اپی تلیالی سلول غددی
  • اعظم آذرگون، سمیه حیدری، جعفر علاوی طوسی صفحات 245-252
    زمینه و هدف
    سقط راجعه به معنی سه یا بیشتر از سه سقط پی درپی گفته می شود. بررسی زوجین معمولا بعد از سه سقط ضروری است اگرچه بعضی ها معتقد هستند که بررسی باید بعد از دو سقط پی درپی شروع شود ولی شواهد کافی در این زمینه وجود ندارد.
    روش بررسی
    در این بررسی مقطعی، 58 بیمار (37 بیمار با دو سقط و 21 بیمار با سه سقط و یا بیشتر) را از سال 88-84، مورد مطالعه قرار دادیم. عوامل آندوکرین، ژنتیک، آنومالی های رحم، عفونت ها، ترومبوفیلی، علل اتوایمیون، سندرم تخمدان پلی کیستیک، مشخصات آنالیز مایع سمن و سن بالای مادر به عنوان علل سقط در دو گروه بررسی و مقایسه شدند.
    یافته ها
    در 18 بیمار (03/31%) ما هیچ علتی برای سقط مشاهده نکردیم. در بقیه بیماران شایع ترین علت سقط علت آندوکرین (4/41%) بود، بقیه علت ها به ترتیب آنومالی رحمی (1/12%)، عفونت ها (1/12%)، سن بالای 35 سال مادر (1/12%)، ترومبوفیلی (16/8%)، اختلال در تجزیه مایع سمن (16/8%)، علت ژنتیک (9/6%) و علت اتوایمیون (7/1%) بودند. هیچ اختلاف معنی داری بین دو گروه از نظر علل سقط وجود نداشت به جز در مورد آنومالی های رحمی که در گروه با سابقه سه سقط و بیشتر این یافته نسبت به گروه اول شایع تر بود. (8/23% در مقایسه با 4/5%).
    نتیجه گیری
    در مقایسه افراد با سابقه دو سقط و افراد با سابقه سه سقط و بیشتر اختلاف معنی داری از نظر علل سقط به جز آنومالی رحمی وجود نداشت. بنابراین عاقلانه است که بررسی زوجین با سابقه دو سقط پی در پی همانند زوجین با سابقه سه سقط و بیشتر شروع شود.
    کلیدواژگان: اتیولوژی، آنومالی های رحمی، سقط راجعه، سقط
  • زهرا علی زاده*، رامین کردی، محمدجواد حسین زاده، محمدعلی منصورنیا صفحات 253-259
    زمینه و هدف

    چاقی یک مشکل عمده سلامت در جهان است، از طرفی تعداد کمی از افراد، به خصوص زنان، در سطح توصیه شده برای سلامت در سال 2010، فعالیت فیزیکی دارند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر دو روش ورزش هوازی مداوم و متناوب، همراه با محدودیت دریافت کالری بر سطح چربی و قند خون ناشتا در زنان دارای اضافه وزن و چاقی بود.

    روش بررسی

    45 خانم با شاخص توده بدنی بالاتر از 2kg/m25 به صورت تصادفی به سه گروه 15 نفره تقسیم شدند: الف)گروه ورزش متناوب با 40 دقیقه پیاده روی با شدت متوسط (64% تا76% حداکثر ضربان قلب)، منقسم در سه جلسه روزانه، پنج روز در هفته، ب) گروه ورزش مداوم 40 دقیقه پیاده روی با شدت متوسط یک جلسه در روز، پنج روز در هفته، ج)گروه کنترل. هر سه گروه محدودیت کالری دریافتی روزانه داشتند. اندازه گیری فشار خون، چربی و قند خون ناشتا در ابتدای مطالعه و بعد از 12 هفته مداخله انجام شد.

    یافته ها

    پس از 12 هفته مداخله سه گروه از نظر آماری تفاوت معنی داری در تغییرات چربی خون ناشتا ‍[کلسترول (94/0P=)، تری گلیسیرید (62/0P=)]، قند خون ناشتا (05/0P=)، فشارخون سیستولیک (84/0P=) و فشارخون دیاستولیک (30/0P=) نداشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر به نظر می رسد از نظر آماری تفاوت معنی داری بین یک دوره کوتاه مدت برنامه ورزشی هوازی مداوم و متناوب در کاهش چربی خون، قند خون ناشتا و فشارخون در حال استراحت در زنان دارای اضافه وزن و چاق وجود ندارد.

    کلیدواژگان: ورزش، متناوب، مداوم، چربی، قند خون ناشتا، فشارخون
  • شهریار اشکوری، امیرهوشنگ احسانی، عاطفه قنبری، حمیده مولایی، پدرام نورمحمدپور صفحات 260-266
    زمینه و هدف
    پسوریازیس یک بیماری مزمن و التهابی پوست به شمار می رود. پاتوفیزیولوژی زمینه ای تکثیر سلول های اپیدرم، تمایز و رگ سازی و نیز سیستم ایمنی سلولار را در بر می گیرد. گیرنده های کولینرژیک نیکوتینی روی کراتینوسیت ها باعث تحریک ورود کلسیم به سلول و تمایز سلولی می شوند. کشیدن سیگار و نیکوتین آن می تواند فرایند التهابی در پوست بیماران مبتلا به پسوریازیس را تغییر دهد. هدف این مطالعه تعیین فراوانی استعمال سیگار در بیماران پسوریازیس ارجاع شده به بیمارستان رازی شهرستان رشت می باشد.
    روش بررسی
    96 بیمار مبتلا به پسوریازیس همسان شده با گروه کنترل از لحاظ سن و جنس و به همین تعداد افراد سالم وارد مطالعه شدند. اطلاعات جمع آوری شده شامل وضعیت و طول مدت سیگار کشیدن، شدت سیگار کشیدن (Pack/year) و سیگاری غیرفعال بودن در پرسشنامه های مشخص طبقه بندی و آنالیز شد.
    یافته ها
    در کل تعداد 192 بیمار مشتمل بر 96 بیمار مبتلا به پسوریازیس و 96 فرد سالم وارد مطالعه شدند. میزان استفاده از سیگار در افراد مبتلا 3/33% و در افراد سالم 4/19% بوده است (05/0P>). میزان کلی استفاده از سیگار بر حسب پاکت در سال در بیماران مبتلا به پسوریازیس بیش از افراد گروه کنترل بود: (68/3-17/1=95%CI، 07/2OR=، 05/0P<). قرار گرفتن غیر فعال در معرض دود سیگار ارتباط معنی داری با بیماری نداشت 05/0P>.
    نتیجه گیری
    ابتلا به پسوریازیس احتمالا هم با طول مدت استفاده از سیگار و هم با میزان استفاده از سیگار ارتباط معنی داری دارد و این بر اهمیت تاکید بر ترک سیگار در میان بیماران مبتلا به پسوریازیس می افزاید.
    کلیدواژگان: پسوریازیس، سیگار، استیل کولین
  • رامک اسماعیلی آزاد، اشرف جمال صفحات 267-270
    زمینه و هدف
    دیابت بی مزه، بیماری نادری است که می توان آن را به عنوان یک علامت از طیف گسترده تظاهرات بالینی پره اکلامپسی در نظر گرفت.
    معرفی بیمار: خانم 39 ساله حامله نولی پار بدون سابقه پزشکی قبلی، در هفته 33 حاملگی به علت افزایش فشارخون، جهت بررسی بیشتر بستری می شود. یافته های مثبت شامل فشارخون 90/140 به همراه پروتیینوری خفیف و اختلال آنزیم های کبدی بودند. با گذشت چند روز فشارخون بیمار به 100/150 افزایش یافت و وضعیت بالینی و آزمایشگاهی بیمار نیز رو به وخامت رفت. نکته جالب در این میان همراهی وضعیت مذکور با احساس تشنگی شدید، پر نوشی و دفع مقادیر زیاد ادرار رقیق بود. با توجه به شرایط بیمار، تصمیم به ختم حاملگی گرفته شد و خوشبختانه کلیه تظاهرات بالینی و آزمایشگاهی شامل دیابت بی مزه احتمالی در عرض دو روز کاملا بهبود یافتند.
    نتیجه گیری
    در تمام موارد پره اکلامپسی، باید به علایم و نشانه های دیابت بی مزه توجه کرد.
    کلیدواژگان: دیابت بی مزه، بارداری، پره اکلامپسی
|
  • Fatemeh Tanhaye Kalate Sabz Pages 211-217
    Background
    Cell-therapy provides a promising alternative for the treatment of type 1 diabetes. Monocytes which have a reprogramming or differentiation potential and are more available than any other types of stem cells, have been recognized as candidates for such investigations. The aim of the present study was to evaluate the differentiation potential of rat peripheral blood monocytes into insulin-producing cells by the use of rat pancreatic extract (2 days after a 60% pancreatectomy).
    Methods
    Rat peripheral blood monocytes were isolated and cultured. Adherent monocytes were induced to differentiate into programmable cells in RPMI supplemented by 10% FCS, β-mercaptoetanol, M-CSF and IL-3 for six days. The dedifferentiated cells were analyzed by invert microscopy. Cultures of Programmable Cells of Monocytic Origin (PCMOs) were continued in RPMI, containing 10% FBS, pancreatic extract and 5 mmol/L glucose for 15 days. The medium was replaced every three days. At the end of the protocol, insulin and c-peptide excreted by the differentiated cells were tested by radioimmunoassay on days 6, 14, and 21. In order to verify insulin production in the cells, dithizone-staining, which is a method for insulin identification, was employed.
    Results
    The results showed that the cells cultured in rat pancreatic extract secreted insulin and c-peptide relative to the control group. Dithizone-staining was positive in the aforesaid cells (P<0/05).
    Conclusion
    The results of the current study showed that pancreatic extract treatment can differentiate rat peripheral blood monocytes into insulin-producing cells which can be regarded as a potential source for the treatment of diabetes.
  • Ali Bahari , Shahrokh Izadi , , Peyman Adibi , Esmaeel Sanee-Moghadam , Homa Khosravi , Turan Shahraki Pages 218-224
    Background
    With respect to the importance of hepatitis B vaccination of high-risk groups such as prisoners, this study was performed to assess the comparability of a short-course double-dose vaccination schedule with the standard 3-dose schedule.
    Methods
    Within a randomized clinical trial, a short-course vaccination (at months 0 and 1) with 20 microgram (double-dose) doses of the vaccine was compared to the standard method of hepatitis B vaccination (at months 0, 1 and 6, with 10-microgram doses) in 100 prisoners in Zahedan city in Iran in 2009. We made sure the sera from all the individuals were negative for markers of previous hepatitis B infection. Subsequently serum from all the participants was tested for anti-HBs antibody 1, 2 and 7 months after the first dose of vaccination.
    Results
    Seroconversion rates (HBsAb>10 mIU/ml) 1, 2 and 7 months after the first dose of vaccination were similar in the routine (11%, 79% and 94%, respectively) relative to the double-dose group (26%, 95% and 93 %, respectively). The mean values of anti-HBs antibody titers were similar in the 1st and 2nd months for the two groups but it was significantly higher (P=0.002) in the routine dose (514 mIU/ml) versus the double-dose group (130 mIU/mL), in the 7th month.
    Conclusion
    Demonstrating comparable results with the standard 3-dose schedule, it seems that short-term double-dose vaccination for hepatitis B is a safe and acceptable method for use in high-risk groups such as prisoners.
  • Afsaneh Ghasemi , Atousa Jahanlou , Kobra Hamdi , Azadeh Rezaei Page 225
    Background
    Intrauterine insemination (IUI) is a less expensive and less invasive treatment in comparison with other assisted reproductive techniques, and it has been widely used for a variety of indications as well as in the treatment of couples with infertility. The outcome of IUI may be affected by numerous factors but in this study, we evaluated the effects of cervical mucus removal undertaken before IUI on clinical pregnancy rates.
    Methods
    In this randomized clinical trial study, all infertile women who were candidates for IUI and attended Shahid Akbar Abadi Hospital during 2009 and 2010 were recruited. The participants were randomly assigned into two groups. Cervical mucus was removed prior to IUI in patients in group A but in group B, a classic IUI was done without removing the cervical mucus. Pregnancy rates were assessed in the two groups by serum levels of β-HCG and detection of fetus in the uterus.
    Results
    291 women including 143 in the classic IUI group and 148 in cervical mucus removal group completed the study. The pregnancy rates were 14.2% (21 pregnancies upon 148 cycles) in the cervical mucus removal group and 7% (10 pregnancies upon 143 cycles) in the control group (P=0.04, OR: 2.199; CI 95%: 0.997-4.85).
    Conclusion
    The findings showed that cervical mucus removal could result in a two-fold increase in pregnancy rate in comparison with classic IUI. Thus, we suggest this practical and noninvasive method to improve pregnancy rate in these patients.
  • Seyyed Jamal Hashemi, Sasan Rezaei, Saham Ansari, Roshanak Daie, Fatemeh Noorbakhsh Pages 231-236
    Background

    In the last two decades, cryptococcosis has been gaining a distinct public health importance due to the growing number of AIDS cases. Considering the low sensitivity of direct examination with India ink and culture, use of sensitive techniques is crucial in the diagnosis of cryptococcal meningitis. Polymerase Chain Reaction (PCR) can be used to directly detect Cryptococcus neoformans in CSF samples to increase the diagnostic power in cases where conventional methods are unable to detect the organism.

    Methods

    In this cross-sectional study, CSF samples were obtained from 25 patients suspected of having neurocryptococcosis. The patients were referred to the Medical Mycology Laboratory of the School of Public Health affiliated to Tehran University of Medical Sciences from March 2009 to February 2010. Three different methods, direct India ink examination, culture and PCR were used to evaluate the CSF samples. Two 102 and 106 of Cryptococcus neoformans dilutions in 1ml of CSF were prepared and examined by the three methods. In PCR method, two primer pairs were selected to amplify the Cryptococcus neoformans URA5 gene. The sequences of primers were for A, B, C and D serotypes.

    Results

    Only in one case PCR, as well as direct examination and culture were positive. All the other samples were negative in PCR, direct examination or culture. Both CSF dilutions were positive in the three tests in the mentioned patient and the positive control.

    Conclusion

    PCR method can efficiently identify both control and positive samples of Cryptococcus neoformans.

  • Narges Izadi-Mood , Soheila Sarmadi , Farzaneh Heydari-Farzan , Hayeda Haeri , Zahra Forouhesh-Tehrani Pages 237-244
    Background
    Cancer of uterine cervix is the second cause of death in women in the world and the most common cause in developing countries. Because the majority of women with invasive cervical cancer of the uterine have not previously undergone screening, many clinicians assume that Pap smear has a high degree of accuracy; but problems such as false positive and false negative interpretations, as well as interobserver variability have questioned its validity.
    Methods
    We retrieved 162 positive cervical smears that had been originally interpreted as ASC-US, ASC-H, LSIL, HSIL, SCC, AGC and adenocarcinoma from the cytology archives of Women's Hospital in Tehran, Iran. The slides were rescreened by an experienced pathologist and reclassified in the mentioned categories. All the 162 slides were reviewed by three more pathologists in a blind study using interpretative criteria utilized in their daily routine to evaluate interobserver reproducibility. To increase the level of interobserver agreement, the diagnostic categories were reduced to squamous Vs. glandular abnormalities and invasive (SCC and adenocarcinoma) Vs. non-invasive abnormalities.
    Results
    The results obtained in this study indicated slight interobserver agreement (k=0.26). The most reproducible category was the invasive category (SCC in addition to adenocarcinoma) and the least agreement was seen for HSIL (k=0.19).
    Conclusion
    This study showed that reproducibility of cytological interpretation of conventional Pap smears varies among interpretive categories and the overall interobserver agreement is slight. Since convening on the reduction of interobserver discrepancy in Pap smear interpretations necessitates more reliable information of interpretative variability, larger studies need to be undertaken.
  • Pages 245-252
    Background
    Recurrent miscarriage is defined as the loss of three or more pregnancies. Recurrent Pregnancy Loss (RPL) is traditionally investigated after three or more consecutive losses. Although some believe that the investigation must be launched after two miscarriages, there is not enough compelling evidence to draw conclusion.
    Methods
    In this cross-sectional study, we studied 58 women with two or more consecutive abortions (37 women with two and 21 women with three or more miscarriages) from 2005 to 2009. The following risk factors were analyzed and compared between the two groups: endocrine dysfunctions, genetic abnormalities, uterine anomalies, infections, thrombophilia, polycystic ovary syndrome, autoimmune disorders, sperm characteristics, and advanced maternal age.
    Results
    We did not find any known factor for pregnancy losses in 18 (31.03%) patients but in the rest, the most common cause of Recurrent pregnancy loss was endocrine disorders (41.4%). The other causes were uterine abnormalities (12.1%), infections (12.1%), maternal age more than 35 years (12.1%), thrombophilia (8.6%), abnormal semen analysis (8.6%), genetic defects (6.9%) and autoimmune disorders (1.7%). There were no significant differences between the two groups in regards with the causes of abortion except uterine abnormality (P=0.039) which was more frequent in women with three or more three miscarriages (23.8%) relative to women with two abortions (5.4%).
    Conclusion
    There were no significant differences between women with two or women with three or more three abortions in regards with the causes of abortion except uterine anomalies. Therefore, it seems quite reasonable and perhaps beneficial to start the investigation in patients with two abortions.
  • Alizadeh Z*, Kordi R, Hossein Zadeh Attar MJ, Mansournia MA Pages 253-259
    Background

    Obesity is a major health problem all around the world. On the other hand, few people, especially women, are physically active to the levels recommended by Healthy People 2010 web site managed by the U.S. Department of Health and Human Services. The objective of this study was to compare the potential effects of intermittent and continuous exercise programs combined with concurrent calorie restriction diets on lipid profile and fasting blood sugar in overweight and obese females.

    Methods

    Forty-five women with a sedentary life style and a BMI greater than 25 kg/m2, were randomly assigned to one of the three groups (15 subjects in each group): a) 40 minutes of medium-intensity intermittent exercise (64-76% of maximal heart rate), 3 bouts per day for 5 days a week, b) a single bout of a 40-minute continuous exercise per day for 5 days a week, C) the non-exercising control group. A self-monitored calorie restricted diet was recommended to all participants by a dietitian. The lipid profile, fasting blood sugar and blood pressure of all participants were assessed at baseline and 12 weeks after the intervention period.

    Results

    After the intervention, there were no significant differences among the groups in terms of lipid profile [cholesterol (P=0.94), triglyceride (P=0.62)] fasting blood sugar (P=0.054), systolic blood pressure (P=0.84) or diastolic blood pressure (P=0.30).

    Conclusion

    There seems to be no significant differences between short term continuous and intermittent aerobic exercise programs in improving lipid profile, fasting blood sugar or blood pressure both in overweight and obese women.

    Keywords: Aerobic exercise, blood pressure, blood sugar, continuous, intermittent, lipid profile
  • Pages 260-266
    Background
    Psoriasis is a chronic, inflammatory disease of the skin. Recently, nicotinic cholinergic receptors have been demonstrated on keratinocytes, stimulating calcium influx and accelerating cell differentiation. Therefore, smoking and nicotine seem to influence inflammatory processes in psoriatic skin. The aim of this study was to determine the frequency of cigarette smoking as an independent risk factor in patients with psoriasis who attended the department of dermatology at Razi Hospital in Rasht during the years 2008 and 2009.
    Methods
    In this descriptive-inferential study, we recruited 96 patients with psoriasis vulgaris and 96 individuals as the controls. The participants were adjusted for sex, age and body mass index. The collected data related to smoking status, duration of smoking habit, smoking intensity, pack-year smoking history, and passively exposure to smoking were documented in a researcher-devised questionnaire. Subsequently, the data were analyzed by descriptive and inferential statistics such as χ2, t-test and Mann-Whitney U test by SPSS software.
    Results
    The smoking rate was 33.3% in the patients and 19.4% in the controls. Pack-year history, regarded as the intensity and duration (years) of smoking, significantly increased the risk of psoriasis vulgaris (P<0.05, OR=2.07, 95% CI=1.17-3.68). Being a passive smoker did not make significant differences between the cases and the controls.
    Conclusion
    Our study demonstrated that psoriasis vulgaris had a relationship with duration and intensity of cigarette smoking and revealed the importance of smoking cessation, particularly among patients with psoriasis.
  • Ramak Esmaeeli Azad , Ashraf Jamal Pages 267-270
    Background
    Diabetes insipidus is a rare disease which can be considered as a part of broad spectrum of preeclampsia manifestations.
    Case Presentation
    A 39-year old primigravid woman, with an unremarkable past medical history, was admitted in the 33rd week of gestation for elevated blood pressure. On admission, her blood pressure was 140/90 mmHg and the only abnormal laboratory findings were trace proteinuria and elevated liver enzymes. During the following days her blood pressure rose to 150/100 mmHg with deterioration of clinical and paraclinical status of the patient characterized by excessive thirst, polydipsia and excretion of large amounts of diluted urine. Having considered the patient's aggravating status, termination of pregnancy was planned. Fortunately, all the clinical and paraclinical presentations, including those related to the probable diabetes insipidus disappeared on the second day of postpartum period.
    Conclusion
    Sign and symptoms of diabetes insipidus should be considered in all cases admitted for preeclampsia.
  • Page 271
    The combinations of antiretroviral (ARV) drugs have proven effective in controlling the progression of AIDS, but these benefits can be compromised by drug resistance. Thus, drug-resistance testing has become an important tool in the management of HIV-infected individuals.1 Drug resistance develops when mutations in the HIV virus proteins occur due to amino acid substitutions.2 Drug resistance testing is done in two ways: phenotypic test and genotypic test.3 In the first method, virus proliferation is measured in the presence of different concentrations of the drugs. In the second, the genetic structure of viral genome sequences are investigated.4 Although, the first case of HIV infection in Iran was identified 23 years ago (1988), there is still no study published on its drug resistance. The main purpose of this study was to determine the prevalence of drug resistance mutations in patients with HIV/AIDS attending Imam Khomeini Hospital in Tehran. The secondary objectives of the study were to determine the frequency of drug resistance to specific drugs such as nucleoside reverse transcriptase inhibitors (NRTIs), non-nucleoside reverse transcriptase inhibitors (NNRTIs) and protease inhibitors (PI). We collected plasma samples from 25 patients with HIV/AIDS and immunological failure. After the extraction of the viral RNA from plasma, genomic sequencing was performed. Finally, the data for determining drug resistance were analyzed by the Stanford HIV Drug Resistance Database (http://hivdb.stanford.edu) software. Out of the 25 patients under study, 20 were male (80%) and five were female (20%). Routes of HIV transmission were: 56% by needle sharing among injecting drug users (IDUs), 20% through sexual contact, 12% through blood transfusions and 12% by unknown routes. High-level drug resistance for ARV drugs included: 24% to NRTIs, 28% to NNRTIs and zero percent to PI drugs. In addition, 15 patients had been infected with genotype A and 10 patients with genotype B of the virus subtypes. More than half of the patients (56%) had HCV co-infection and 44% had prison histories. Overall, the prevalence of drug resistance was 28% which is lower to those of other countries which range from 30% to 90%. Among NRTI drugs, 24% had high-level drug resistance to Lamivudin while no resistance was witnessed against Tenofovir. Among NRTI drugs, 8% had high-level and 68% had low-level resistance to Stavudine. Among NNRTI drugs, 24% and 28% of the patients showed high-level resistance to Efavirenze and Nevirapine, respectively, although the resistance rate in the present study was much lower in comparison to similar studies in China, Venezuela and Chile with respective resistance rates of 61%, 38% and 84%. In this study, no resistance was seen against PI drugs, while the resistance rates in other countries, such as Venezuela, Chile, Brazil and the U.S. have been respectively reported to be 47%, 45%, 45% and 41%.5 With higher genetic barriers than NNRTI drugs, and lack of resistance to them, PI drugs can be used effectively in health care systems in triple drug regimens. With a compliance rate of 32% in our study, 2NRTI+PI combination seems to be preferable to 2NRTI+NNRTI combination for the treatment of HIV/AIDS patients