فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات برنامه درسی
پیاپی 20 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا نیک نام، محمود مهرمحمدی، نعمت الله فاضلی، هاشم فردانش صفحات 8-36
    هدف این نوشتار تبیین «رویکرد انسان شناختی» به آموزش علوم تجربی و توضیح در خصوص کمک و تاثیر بالقوه ای است که این رویکرد می-تواند برای نگریستن به مسائل و چالش های پیش روی یادگیری و تدریس علوم تجربی داشته باشد. این رویکرد با اتخاذ نگاهی کل گرا و درونی زاویه دید و منظری جدیدی در پژوهش های علوم تربیتی را موجب می شود. برای تبیین رویکرد انسان شناختی به آموزش علوم و نشان دادن وجوه تمایز آن از دیدگاه-های ساخت و سازگرایی شخصی (دیدگاه روان شناسانه) و ساخت و سازگرایی اجتماعی (دیدگاه جامعه شناسانه) خطوط کلی بحث در قالب ابعاد معرفت شناختی، پداگوژی و روش شناسی توضیح داده شده است. در تبیین وجوه فرهنگی یادگیری علوم از ایده «گذار از مرزهای فرهنگی» ژیرو بهره گرفته شده است. این ایده، به همراه تعریفی که از یادگیری مبتنی بر رویکرد انسان شناختی ارائه شده، ابعاد تازه ای از مساله پیچیده یادگیری علوم را روشن می کند. براساس این رویکرد، می توان گفت یادگیری علوم منحصر به قابلیت های ذهنی و شناختی دانش آموزان نیست. تفاوت های فرهنگی که دانش آموزان میان دنیای زندگی روزمره و کلاس ادراک می کنند، در فهم بسیاری از مسائل و مشکلات مرتبط با یاددهی-یادگیری علوم تجربی بصیرت آفرین و مهم است. با داشتن نگاه کل-گرا، متاثر از رویکرد انسان شناختی، می توان یادگیری علوم تجربی مدرسه ای را حاصل تعامل پویا، پیچیده و پیوسته وجوه روان شناختی و شخصی یادگیری؛ زیست بوم اجتماعی کلاس درس؛ خرده فرهنگ خانواده، اجتماع محلی و مدرسه دانش آموز؛ فرهنگ ملی دانش آموز؛ و خرده فرهنگ علم و علوم مدرسه-ای دانست.
    کلیدواژگان: آموزش علوم تجربی، رویکرد انسان شناختی، یادگیری، فرهنگ
  • مهدی نامداری پژمان، علیرضا کیامنش صفحات 37-57
    در این مقاله، ارتباط عوامل شناختی فردی (خودپنداره خواندن و نگرش به خواندن) و عوامل شناختی خانوادگی (فعالیت-های خواندن خارج از مدرسه و سواد والدین) با ابعاد تفسیر و استنباط مستقیم درک مطلب دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی براساس مطالعه پرلز 2006 بررسی شده است. نمونه آماری شامل 5411 دانش آموز (2500 دختر و 2911 پسر) پایه چهارم ابتدایی با میانگین سنی 2/10 بوده که در آزمون پرلز 2006 شرکت کرده بودند. مقیاس های مورد مطالعه شامل خودپنداره خواندن و نگرش به خواندن با استفاده از پرسشنامه دانش آموز و فعالیت های خواندن خارج از مدرسه و سواد والدین با استفاده از پرسش نامه زمینه یابی یادگیری و نیز نمره درک مطلب خواندن در دو بعد تفسیر و استنباط مستقیم بود. به روش تحلیل رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی و با استفاده از رویه پیشرونده داده ها تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد که تمام متغیرهای شناختی با ابعاد درک مطلب دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری دارند (01/0>P). در بین متغیرها، سواد والدین بیشترین واریانس درک مطلب دانش آموزان را تبیین می کرد و پس از آن متغیرهای خودپنداره خواندن، نگرش به خواندن و فعالیت های خواندن خارج از مدرسه قرار داشتند.
    کلیدواژگان: درک مطلب، تفسیر، استنباط مستقیم، عوامل شناختی، عوامل فردی، پرلز
  • جواد یزدانی، محمد حسنی صفحات 58-79
    هدف از مقاله حاضر بررسی میزان انطباق اهداف راهنمای برنامه های درسی مختلف تحصیلی (ابتدایی و راهنمایی) با اهداف مصوب شورای عالی آموزش و پرورش است. نمونه آماری پژوهش عبارت از تمامی راهنمای برنامه های درسی مواد درسی دوره های تحصیلی است. برای مقایسه اهداف راهنمای برنامه های درسی با اهداف مصوب، از مدل جرج بردی (1969) در چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه استفاده شد. نتایج نشان داد در مجموع 44% از اهداف مصوب این دوره ها با هیچکدام از اهداف راهنمای برنامه های درسی این دوره پوشش داده نشده است. اهداف حیطه دانشی در راهنمای برنامه های درسی این دوره، بیش از حیطه دانشی و مهارتی اهداف مصوب و اهداف حیطه نگرشی کمتر از حیطه نگرشی اهداف مصوب مورد توجه قرار گرفته است. نتایج نشان داد توجه متعادلی به حیطه های سه گانه یادگیری نشده و اهداف تدوین شده در حوزه شناختی و مهارتی است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، نظام یا فرایند برنامه ریزی درسی، راهنمای برنامه درسی، اهداف برنامه درسی، دوره ابتدایی، دوره راهنمایی
  • پروین صمدی، زهرا مهماندوست قمصری صفحات 80-115
    این مقاله به منظور بررسی و تحلیل اهداف و محتوای کتاب های درسی سال اول دوره متوسطه از نظر توجه به رویکرد پژوهش محور و در برداشتن مهارت های مورد نیاز پژوهش و تحقیق انجام شد. لذا روش تحقیق کیفی و برای دستیابی به تحلیلی عمیق تر از شیوه مثلث سازی استفاده شد. جامعه آماری، اهداف کلی آموزش و پرورش جمهوری اسلامی، اهداف دوره متوسطه، اهداف دروس و محتوای کتاب منتخب سال اول دوره متوسطه شامل فیزیک، علوم زیستی و بهداشت، مطالعات اجتماعی، ادبیات فارسی و دین و زندگی و در نهایت مؤلفان کتب مذکور می باشد. نتایج حاکی از آن است که از میان اهداف کلی جمهوری اسلامی ایران 16/8 درصد، اهداف دوره متوسطه 45/6 درصد و اهداف دروس مورد نظر به ترتیب کتاب فیزیک 48 درصد، علوم اجتماعی 34 درصد، علوم زیستی و بهداشت40 درصد، قرآن و تعلیمات دینی 4 درصد و ادبیات فارسی نیز 16 رصد به مؤلفه های پژوهش محور اختصاص دارد. سپس محتوای کتاب های مذکور با توجه به مؤلفه های این رویکرد مورد تحلیل موضوعی قرار گرفت. بیش ترین فراوانی در مجموع کتاب ها متعلق به گویه های مؤلفه حل مساله و کم-ترین آن متعلق به گویه سعه صدر و تحمل شکست می باشد. در نهایت به منظور دستیابی به چرایی ترکیب ظهور این مؤلفه ها در کتب مورد نظر و شناسایی مشکلات و راهکارهای اجرای این رویکرد در نظام آموزشی از مصاحبه با مؤلفان کتب مذبور و تحلیل این مصاحبه مدد گرفته شد.
    کلیدواژگان: رویکرد پژوهش محور، اهداف کلی جمهوری اسلامی ایران، اهداف دوره متوسطه و اهداف کتاب ها، تحلیل محتوا، مثلث سازی
  • ابراهیم ریحانی، بهرام صالح صدق پور صفحات 116-141
    مقاله حاضر با هدف شناسایی عوامل تاثیرگذار در برنامه درسی کارشناسی دبیری ریاضی و نیز چگونگی ارتباط این عوامل با یکدیگر از دیدگاه دبیران ریاضی، اساتید ریاضی و دانشجویان دوره-های کارشناسی دبیری ریاضی و کارشناسی ارشد ریاضی محض، آموزش ریاضی و ریاضی کاربردی انجام گرفت. در این تحقیق 203 نفر از دبیران ریاضی کشور شرکت داشتند. همچنین حجم نمونه به ترتیب برای جامعه دوم 15 نفر، برای جامعه سوم 38 نفر و برای جامعه چهارم 18 نفر است. روش پژوهش، روش علی – مقایسه ای می باشد. نتایج نشان داد که پنج عامل تاثیرگذار اصلی در برنامه درسی کارشناسی دبیری ریاضی از طرف پرسش شوندگان به ترتیب اولویت عبارتند از: صلاحیت های حرفه ای اساتید ریاضی، دانش پداگوژیکی محتوا، آموزش بهینه محتوای تخصصی ریاضی، کارآموزی و پداگوژی عمومی. با وجود این که عامل«آموزش بهینه محتوای تخصصی ریاضی» از نظر پرسش شوندگان در اولویت سوم قرار داشت، ولی بیش ترین توافق در بین گروه ها را به خود اختصاص داده بود. تجزیه و تحلیل داده ها نتایج نشان داد که کاهش تمرکز بر پداگوژی عمومی و نیز ارتقاء صلاحیت های حرفه ای اساتید ریاضی تاثیر مثبت بر آموزش بهینه محتوای تخصصی ریاضی دارد. پداگوژی عمومی در صورتی باید کمتر مورد توجه قرار گیرد که اولا صلاحیت های حرفه ای اساتید ریاضی به بهینه میزان خود ارتقا یابد، ثانیا دانش پداگوژیکی محتوا، جایگزین مواد آموزشی پداگوژی عمومی گردد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، دبیری ریاضی، آموزش معلمان، صلاحیت های حرفه ای، دانش ریاضی
  • زهرا حاجی آخوندی، سید محمدرضا امام جمعه *، محمدرضا سرمدی صفحات 142-171

    پائولو فریره، فیلسوف تعلیم و تربیت برزیلی، احتمالا یکی از برجستهترین و مشهورترین نظریهپردازان و آموزگاران آموزش و پرورش انتقادی است که آن را به روش آگاهیبخشی طراحی و اجرا کرده است. تحقیق حاضر درصدد است با تکیه بر دیدگاه های پائولو فریره، عناصر اصلی در برنامهریزی درسی را استخراج و تبیین نماید. در این مقاله ابتدا درباره مبانی فلسفی آموزش و پرورش انتقادی از نقطهنظر فریره بحث و سپس مفاهیم کلیدی آموزش و پرورش در این نظریه فلسفی تحلیل شده و برای این تحلیل از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. آموزش بانکی در دیدگاه سنتی و آموزش طرح مسئله در نظریه فریره مقایسه و نقاط ضعف و قوت آنها بیان شده و در پایان عناصر اساسی برنامه درسی از دیدگاه او بررسی شده است. فریره هدف اصلی تعلیم و تربیت را بالا بردن شناخت و آگاهی انتقادی و پرورش انسانهای منتقد میداند و روش آموزش طرح مسئله را برای رسیدن به هدف پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش انتقادی، آموزش طرح مسئله، آگاهی انتقادی، برنامهریزی درسی، پائولو فریره
  • طیبه جعفرزاده، بهرام محسن پور، حسن ملکی صفحات 172-203
    هدف مقاله حاضر، میزان و نحوه توجه به سیره انبیاء و معصومین (ع) در کتب جدیدالتالیف فارسی (بخوانیم- بنویسیم) سال تحصیلی 88- 87 در مقایسه با کتب فارسی چاپ 80- 79 دوره آموزش ابتدایی در ایران مورد بررسی قرار گرفت تا مشخص شود که تا چه حد در کتاب های جدید تلاش برای آشنا کردن دانش آموزان با ابعاد شخصیت انبیاء و معصومین (ع) صورت گرفته است. روش پژوهش توصیفی از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری، کتاب های فارسی دوره ابتدایی سال تحصیلی1380- 1379، و کتاب های جدیدالتالیف فارسی دوره ابتدایی در سال تحصیلی 1388- 1387 است. یافته ها نشان داد در کتاب های فارسی دوره ابتدایی سال تحصیلی88- 87 برحسب صفحه، تنها 4/5% از کل صفحات کتاب های فارسی این دوره تحصیلی به انبیاء و معصومین (ع) اختصاص داده شده است، یعنی در آن ها مجموعا به 33 مورد شرح زندگی، 35 مورد رفتار و به 4 مورد احادیث این بزرگواران اشاره شده است. همچنین تحلیل محتوای کتاب های فارسی دوره ابتدایی سال تحصیلی80- 79 نیز بر حسب صفحه، نشان می دهد که 7/9% از کل صفحات این کتاب ها به انبیاء و معصومین (ع) اختصاص داده شده است و مجموعا در این کتاب ها به 25 مورد شرح زندگی، 70 مورد رفتار و به 9 مورد احادیث انبیاء (ع) اشاره شده است. نتایج تحلیل محتوای پرسش ها و تصاویر، نشان داد که در هر دو سال تحصیلی فوق، پرسش ها بسیار سطحی بوده، و تصاویر کتاب های سال 88- 87 نیز، به نسبت کتاب های سال80- 79، بسیار بهتر و جذابتر شده است. بنابراین نسبت فراوانی صفحات و موارد اشاره شده مربوط به سیره انبیاء و معصومین (ع) در کتاب های فارسی سال 80- 79، جدای از تصاویر، به مراتب بیشتر و حیطه های بیشتری را دربرداشته است.
    کلیدواژگان: سیره، سیره انبیاء (ع) و معصومین (ع)، شرح زندگی، رفتار و کردار، احادیث و روایات، کتب فارسی، دوره آموزش ابتدایی
|
  • Z., Niknamm., Mehr Mohammadi, N., Fazeli, H., Fardanesh Pages 8-36
    The purpose of this paper is to find a sound explanation to an anthropological approach to science education. This approach is based on holistic and emic points of view. Anthropological approach will open new windows for researchers in the field of education to see issues in a different light. To clarify the characterizations of anthropological approach to science education and showing its differences with social constructivism and personal constructivism، we will draw epistemological، pedagogical and methodological dimensions of this approach in our outline. We will use Giroux’s concept of cultural border crossing to explain cultural aspects of learning. Cultural border crossing together with anthropological definition of learning will reveal new aspects of complexity of science learning. The degree of cultural difference that pupils perceive between their life-world and the science classroom is important in understanding the difficulties of teaching and learning in science education. The result of this study shows that learning science is not solely limited to students’ intellectual and cognitive abilities. Having a holistic view based on anthropological approach، expand researchers’ conceptual horizon، empowering them to conceptualize problems of science education. Finally we will see that learning science is a complex and organic interaction among personal orientation of students; the societal-ecological setting of classroom; the subcultures of students’ family، local community، and school; the culture of their country or nation; and the subculture of science and school science.
  • M. Namdari Pezhman , A. Kiamanesh Pages 37-57
    In this article، relationship between t individual cognitive factors (reading self-concept and attitude toward reading) and family cognitive factors (reading activities outside the school and literacy of students’ parents) has been surveyed in grade four in primary school base on PIRS 2006. Statistical sample was 5411 students (2500 girls and 2911 boys) with average of 10. 2 years old participated in PRLS 2006 test. Research scales include reading self concept and attitude towards reading by using the questionnaire of students and outside of the school reading activities and parents'' literacy by the questionnaire of survey of learning and reading comprehension score was two dimensions of interpretation and direct inference. Data were analyzed with method hierarchical multiple regression by using data analysis procedures. The results showed that all the variables of cognitive dimensions related to comprehension of students have positive and significant relationship (at the level of P<0. 01). Among the variables، parents’ literacy had the most variance determination for students’ comprehension and then reading self concept، attitude towards reading and reading activities outside the school were situated.
  • J. Yazdani, M. Hassani Pages 58-79
    The aim of the present paper is to study the level of conformity between the objectives of curriculum guidelines (at the elementary and middle school stages) and objectives officially ratified by the Supreme Council of Education. The sample consists of the complete set of curriculum guidelines for courses taught at the elementary and middle schools. Beredy’s (1969) quadriphasic model (description، interpretation، juxtaposition and comparison) was applied in order the curricula’s and the official goals. Findings of the study demonstrated that 44% of the official goals for the specified educational stages were not covered by the curricula guidelines’ objectives. While the objectives set by the curricula for domains of knowledge and skills transcended the official objectives، the attitudinal objectives of curricula failed to fulfill goals addressed by the Supreme Council of Education. The results of this study showed lack of a balanced focus on the threefold domains and excessive attention towards cognitive.
  • P. Samadi. , Z. Mehmandoust Ghamsari. _ Pages 80-115
    This research intended to study the objectives and contents of the first grade of high school textbooks in terms of their focus on research-oriented approach and inclusion of essential research skills. Qualitative methods and triangulation were adopted to acquire a deeper understanding of the issue. The sample consisted of general educational objectives of the Islamic Republic of Iran، educational goals of the high school stage and the first grade of high school’s textbooks of physics، biology، social studies، Persian literature، “faith and life” [Islamic studies] and the authors of these textbooks. Findings showed that in percentage، research-oriented elements are addressed 8. 16%، 6. 45%، 48%، 24%، 40%، 4% and 16% by general objectives of education in the IRI، objectives of the high school stage، physics، social studies، biology، Qur’an and Islamic studies and Persian literature respectively. In the next stage، the contents of the textbooks were analyzed with regard to research-oriented approach. In overall، the highest frequency of research-related issues belongs to problem solving، while tolerance has received the least share. Finally، to detect the cause of this composition of elements in the textbooks، to identify the problems and to develop research-oriented approaches in the educational system، interviews with authors of these books were carried out and analyzed.
  • E. Reyhani, B. Saleh Sedghpour Pages 116-141
    The present study aims to identify influential factors embedded in the curriculum of BA level mathematics teacher training courses in Iran and the quality of their interconnection according to the subject instructors at schools، professors at the universities، BA students of mathematics teacher training courses and MA students of pure and applied mathematics and mathematics education. A total number of 203 mathematics teachers who worked at school participated in this study. The second، third and fourth groups forming the sample also consisted of 15، 38 and 18 participants respectively. Findings of the study which relied on a causal-comparative method revealed that according to the participants، five influential factors in curriculum of BA mathematics teacher training courses in order of importance are: professional qualification of university professors، pedagogical knowledge of the content، optimal teaching of specialized mathematical content، internship and general pedagogy. Although the optimal teaching of specialized mathematical content factor was ranked third in importance، it had the highest rate of reference by the participants. Data analysis showed that decreasing focus on general pedagogy and improving the professional qualification of mathematics professors positively affects optimal teaching of specialized mathematics content. However، less focus on general pedagogy must take place only after optimization of the professional qualification and replacement of instructional content of general pedagogy by pedagogical knowledge of the content.
  • Z. Haji-Akhoundi, S. M. R. Emam-Jomeh, M. R. Sarmadi Pages 142-171

    The Brazilian education philosopher Paulo Freire is indeed one of the most notable and influential theoreticians of the field of critical pedagogy. The basic notion around which his theories revolve is ‘consciousness raising’ or ‘conscientization’. The present study aims to extract and explain the key elements of curriculum based on the concepts introduced by Freire. The paper starts with an overview of the philosophical foundations of critical pedagogy according to Freire before conducting an analysis of key pedagogical terms in his philosophical paradigm through a descriptive-analytical approach. The Banking education of the traditional outlook and problem posing education of Freire’s have been juxtaposed to compare their weak and strong points. Basic curricular elements in view of Freire have been discussed following the comparison section. According to Freire، the primary goal of pedagogy should be raising critical consciousness and critical individuals. To attain this objective، he suggests ‘problem posing’.

  • T. Jafarzadeh, B. Mohsenpour , H. Maleki Pages 172-203
    The objective of this study was to discuss the level and quality of concentration on the tradition of the prophets and Infallibles in the newly authored Persian language textbooks of the elementary stage in the school year 1387-1388 and their comparison with the Persian language textbooks of the same stage published in the 1379-1380 school year in order to reveal to what extent the newly authored books make effort to acquaint the students with different aspects of the prophets’ and Infallibles’ lives. The method adopted in this study was descriptive content analysis. The sample consisted of Persian language textbooks of the elementary stage in the 1379-1380 school year and the newly authored Persian language textbooks of the same stage in the 1387-1388 school year. Findings demonstrated that the newly authored books have designated only 5. 4% of their entire volume to these subjects. This content includes 33 cases of life account، 35 cases of behavior account and 4 cases of sayings (the hadith) quoted from the Infallibles. On the other hand، the 79-80 textbooks included 25 life accounts، 70 cases of behavior accounts and 9 cases of hadith which overall، formed 9. 7% of the total volume of the textbooks. Content analysis of the illustrations and questions posed in these books revealed that questions have been depthless، while the illustrations in the 87-88 textbooks had significantly improved compared with their 79-80 predecessors. The abundance ratio of pages and references to the prophets and the Infallibles had been higher in scope for the 79-80 textbooks، except for the illustrations.