فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - پیاپی 1 (بهار 1389)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
پیاپی 1 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر عباس زاده، فاطمه یوردخانی صفحه 1
    هدف این پژوهش، بررسی و مقایسه ی مهارت های زندگی دانش آموزان دختر و پسر سه شاخه ی نظری، فنی حرفه ای و کاردانش مقطع متوسطه ی شهرستان گرمسار بر اساس الگوی وایلز و باندی در سال 88-1387 بوده است. روش پژوهش توصیفی – پیمایشی و جامعه ی آماری3041 دانش آموز از سه مقطع متوسطه ی شهر گرمسار بود. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 342 نفر تعیین شد. ابزار گرد آوری داده ها، پرسشنامه ی محقق ساخته بود که ضریب پایایی آن بیش از 85/0 محاسبه شد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های کریسکال والیس و یومن ویتنی تجزیه و تحلیل گردید. در سه شاخه ی نظری، فنی حرفه ای و کاردانش در متغیرهای پیشرفت تحصیلی، اهمیت سازمان، حل مشکل، جستجوی دانش، عادت های خوب عقلی و جسمی، خویشتن پنداری، جهت یابی به خانواده و جهت یابی به آینده اختلاف معنی داری مشاهده نشد، ولی در متغیرهای رفتار همکارانه و آماده برای تغییر اختلاف معنی دار بود. در مورد متغیرهای پیشرفت تحصیلی، جستجوی دانش، عادت های خوب عقلی و جسمی، رفتار همکارانه وجهت یابی به آینده بین دختران و پسران با اطمینان دست کم 95/0 و در متغیر آماده برای تغییر، بین دختران و پسران با اطمینان 932/0 اختلاف وجود داشت، ولی درمورد متغیرهای اهمیت سازمان، حل مشکل، خویشتن پنداری و جهت یابی به خانواده تفاوتی معنادار مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، دوره ی متوسطه، الگوی وایلز و باندی
  • محمد بهروزی، خدانظر فرخ نژاد، طاهره امیراحمدی صفحه 19
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی عامل های مؤثر بر میزان تمایل کارکنان سازمان های فرهنگی- آموزشی استان بوشهر برای تبدیل سازمان خود به یک سازمان یادگیرنده بود. جامعه ی آماری دربرگیرنده ی تمامی کارکنان سازمان های فرهنگی- آموزشی استان بوشهر به تعداد 13327 نفر بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد390 نفر به عنوان افراد نمونه انتخاب شد و داده ها به وسیله ی یک پرسشنامه ی پنجاه سؤالی محقق ساخته بر اساس مقیاس لیکرت جمع آوری و با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد بین عامل هایی چون؛داشتن رهبران آگاه درسازمان، ساختارپویا، تشویق به خلاقیت ونوآوری، بینش مشترک، کارگروهی و تعاون، واگذاری اختیار، ارتباط مستمر با محیط پیرامون و میزان تمایل کارکنان برای تبدیل سازمان خود به سازمانی یادگیرنده رابطه ای معنی دار درسطح اطمینان 95/ 0وجود دارد.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، سازمان های فرهنگی، آموزشی
  • حجت الله فانی، مصطفی خلیفه صفحه 37
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه ی ادراک از رفتار معلم با خودپنداره ی تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوره ی راهنمایی بود. روش پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری تمامی دانش آموزان دوره ی راهنمایی شهر شیراز بوده اند که با روش نمونه گیری خوشه ایمرحله ای از میان نواحی چهارگانه ی شیراز، ناحیه ی 4 و از فهرست مدارس ناحیه ی 4، مشتمل بر 14700دانش آموز و 85 کلاس، 6 مدرسه (3 مدرسه ی دخترانه و 3 مدرسه ی پسرانه) انتخاب شد. این مدارس دربرگیرنده ی 8 کلاس دخترانه و 8 کلاس پسرانه(به تفکیک پایه، 6 کلاس سوم، 6 کلاس دوم و 4 کلاس اول) بود. در مجموع تعداد افراد نمونه 473 نفر بوده است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه های ادراک از رفتار معلم، خودپنداره ی تحصیلی و عملکرد تحصیلی بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی از میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره و آزمونt گروه های مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد که بین ادراک از رفتار معلم و خودپنداره ی تحصیلی و عملکرد تحصیلی به طورکلی و نیز به تفکیک جنسیت و پایه، در مجموع رابطه ای معنادار وجود داشت، اما در پایه های اول دختر و پسر و سوم دختر رابطه ی بین ادراک از رفتار معلم و خودپنداره ی تحصیلی معنادار نبود؛ افزون بر این، در پایه ی اول دختر و پسر بین ادراک از رفتار معلم با عملکرد تحصیلی رابطه ای معنی دار وجود نداشت و بین گرایش (به خود، خانواده، همسالان، مدرسه و معلم) و ادراک از رفتار معلم رابطه مثبت و معنادار بود؛ در حالی که بین ادراک از رفتار معلمان علوم و ریاضی تفاوت معنادار نبود.
    کلیدواژگان: ادراک از رفتار معلم، خود پنداره ی تحصیلی، عملکرد تحصیلی
  • محمدرضا بهرنگی، بهار طباطبایی صفحه 65
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه ی کار آفرینی با اثر بخشی مدیران دبیرستان های دخترانه ی شهر کرمان بوده است. در پی این فرضیه که بین ویژگی های کار آفرینی و اثر بخشی مدیران دبیرستان های دخترانه ی شهر کرمان رابطه ای وجود دارد، سه فرضیه ی فرعی رابطه ی بین ویژگی های شخصیتی، پیشینه و تجربی با اثر بخشی مدیران بررسی شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده است. 57 نفر از مدیران دبیرستان های دخترانه ی شهر کرمان در سال تحصیلی 86 - 1385 جامعه ی آماری پژوهش بوده است و از شیوه ی سرشماری کامل برای جمع آوری داده ها استفاده شد. دو پرسشنامه ی محقق ساخته «سنجش ویژگی های کار آفرینی» و «پرسشنامه ی سنجش اثربخشی» که روایی صوری و محتوایی آنها با استفاده از منابع موجود ونظرات صاحب نظران بدست آمد و اعتبار آنها از راه اجرای آزمایشی و محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ (73/0) تعیین گردید، مورد استفاده قرار گرفت. داده های لازم از نمونه های پژوهش گردآوری و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و محاسبه ی ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین ویژگی های کارآفرینی و اثربخشی مدیران دبیرستان های دخترانه ی شهر کرمان رابطه ای معنی دار وجود ندارد. این در شرایط موجود است که نمی توان بر مبنای ویژگی های شخصیتی، پیشینه ای و تجربی کار آفرینی مدیران اثر بخشی آنان را پیشگویی کرد. این نتیجه نشان می دهد که هدف توسعه ی کارآفرینی در فهرست هدف های آموزش و پرورش مدارس نیست که تحقق آن بخشی از وظایف مدیریتی بشمار آید. بر این اساس تحول در تنظیمات موجود مدیریت بر مدارس برای ایجاد و توسعه ی آموزش کارآفرینی ضروری است.
    کلیدواژگان: کار آفرینی، اثربخشی، ویژگی های شخصیتی، پیشینه، ویژگی های تجربی، سنجش
  • اسماعیل کاظم پور، خلیل غفاری صفحه 87
    پژوهش با هدف کلی ارزشیابی برنامه ی درسی اجرا شده ی درس مطالعات اجتماعی آموزش متوسطه شاخه ی نظری با تاکید بر مدل روبیتایل انجام شده است. این پژوهش به روش توصیفی از نوع پیمایشی انجام گرفت و جامعه ی آماری آن دربرگیرنده ی تمامی دبیران مرد و زن درس مطالعات اجتماعی آموزش متوسطه شاخه ی نظری در استان گیلان به تعداد 272 نفر بود. حجم نمونه ی پژوهش 165 نفر بوده که به روش تصادفی خوشه ایگزینش شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته ی 29 گویه ای بوده است. در زمینه ی روایی پرسشنامه، تاکید پژوهشگران بیش تر بر روایی محتوایی بوده که قضاوت و تایید متخصصین و همچنین مشورت با جمعی از دبیران این امر را ممکن نمود. پایایی پرسشنامه براساس آزمون آلفای کرونباخ 82/0 محاسبه گردید. جهت تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی که دربرگیرنده ی فراوانی، درصد و میانگین بود و همچنین از روش آمار استنباطی آزمون خی دو استفاده شد. نتایج این پژوهش بیانگر آن بود که برنامه ی درسی اجرا شده ی درس مطالعات اجتماعی آموزش متوسطه شاخه ی نظری؛ 1- با هدف های نظام آموزشی متناسب است. 2- شرایط و امکانات متناسب را به میزان کمی در اختیار دانش آموزان گذارده است. 3- به میزان کمی به تفاوت های فردی دانش آموزان توجه دارد. 4- به موفقیت تحصیلی دانش آموزان توجه دارد. 5- به میزان کمی اثربخشی لازم را داشته و نیازمند فعالیت های جبرانی است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، برنامه ی درسی اجرا شده، مطالعات اجتماعی، آموزش متوسطه، مدل روبیتایل
  • شاپور امین شایان جهرمی، عبادالله احمدی، سکینه درویش پورفراغه صفحه 107
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ی بین جو سازمانی با تعهد سازمانی و روحیه از دیدگاه دبیران مقطع راهنمایی مدارس دخترانه ی شهر مرودشت در سال 1388-1387 بوده است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. جامعه ی آماری تمامی دبیران مقطع راهنمایی مدارس دخترانه ی شهر مرودشت که 315 نفر بوده اند که تعداد 118 نفربه عنوان نمونه ی آماری انتخاب گردید. در این پژوهش از سه پرسشنامه جوسازمانی، تعهدسازمانی، روحیه، استفاده گردید.در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار (SPSS)استفاده شد. یافته های مهم پژوهش حاکی از آن بود که: بین بعد صمیمیت، نشاط، اعتماد، ملاحظه گری از ابعاد جو سازمانی با روحیه و تعهدسازمانی رابطه ی معنادار مثبت وجود دارد و بین بعد مانع، تظاهر به کار با روحیه وتعهد سازمانی رابطه ی معنادار معکوس وجود دارد. بین بعد کناره جویی و تاکید بر تولید بر روحیه و تعهد سازمانی رابطه ای معنادار وجود ندارد. بین جو سازمانی، تعهد سازمانی و روحیه رابطه ی معنادار مثبت وجود دارد. بین بعد همدلی از ابعاد روحیه با ابعاد جو سازمانی به جز تاکید بر تولید رابطه ی معنادار مثبت وجود دارد. بین بعد معقولیت از ابعادروحیه با ابعاد جو سازمانی به جز تاکید بر تولید و تظاهر به کار رابطه ی معنادار وجود دارد. بین ابعاد مربوط به تعهد سازمانی(هنجاری، تداومی و عاطفی) بین بعد هنجاری با ابعاد جو سازمانی (صمیمیت، نشاط، ملاحظه گری، اعتماد) رابطه ی معنادار مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، تعهد سازمانی، روحیه، ابعاد جو سازمانی، سازمان
  • مهرزاد علیمردانی، محمد قهرمانی، محمود ابوالقاسمی صفحه 129
    هدف اصلی در این پژوهش بررسی رابطه ی میان ساختار سازمانی و کارآفرینی سازمانی در دانشگاه شهید بهشتی بوده است. پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و پیمایشی بوده است. جامعه ی مورد پژوهش تمامی کارکنان رسمی، قراردادی و پیمانی که دارای مدرک کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا بوده اند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد103 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شده اند. به منظور گردآوری داده ها از فرم پرسشنامه محقق ساخته (پرسشنامه ی کارآفرینی سازمانی) وپرسشنامه ی استاندارد (ساختار سازمانی)استفاده شده است. داده های جمع آوری شده، به دو شیوه ی توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره) تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج پژوهش حاکی از این است که بین ساختار سازمانی و کارآفرینی سازمانی رابطه ای معنا دار وجود دارد و بین مولفه های ساختار سازمانی (رسمیت،پیچیدگی و تمرکز) با کارآفرینی سازمانی رابطه ی معکوس وجود دارد. یعنی هر چه رسمیت، قانون و مقررات و پیچیدگی در سطح (عمودی،افقی،جغرافیایی) و تمرکز سازمانی بالاتر باشد،کارآفرینی سازمانی کمتر می شود و بین تخصص گرایی و کارآفرینی سازمانی رابطه ی معنا دار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، کارآفرینی سازمانی، دانشگاه شهید بهشتی
  • محمد صالحی، ترانه عنایتی صفحه 143
    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط مؤلفه های اصلی استراتژی های مطالعه و یادگیری با پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مازندران انجام شده است. این پژوهش به روش همبستگی انجام شد و جامعه ی آماری پژوهش تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مازندران بودند. حجم نمونه بر اساس حجم جامعه 386 نفر برآورد شد که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. مؤلفه های اصلی استراتژی های مطالعه و یادگیری با استفاده از پرسشنامه ی استاندارد شده ی استراتژی های مطالعه و یادگیری (LASSI) اندازه گیری شد. با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، رابطه ی سه مؤلفه ی اصلی مهارت، اشتیاق و خودنظم دهی با پیشرفت تحصیلی (معدل کل ترم دانشجویان) مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن بود که هر سه مؤلفه ی اصلی استراتژی های مطالعه و یادگیری با پیشرفت تحصیلی رابطه ای معنی دار داشتند، مقایسه ی مؤلفه های اصلی استراتژی های مطالعه و یادگیری در دو گروه دانشجویان دختر و پسر تفاوتی معنی دار را نشان داد و همچنین نیمرخ استراتژی های مطالعه و یادگیری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مازندران با جدول نمونه هنجاری دانشجویان آمریکایی تفاوت های شایان توجهی داشت.
    کلیدواژگان: راهبردهای مطالعه و یادگیری، مهارت، اشتیاق، خودنظم دهی، پیشرفت تحصیلی
|
  • Naser Abaszadeh, Fatemeh Yordkhani Page 1
    The aim of this research was to investigate the rate of life skills between the female and male students in three branches of secondary education (theoretical, technical and practical) in Garmsar city on the basis of Wiles and Bondy's model in the school year 1387- 88. The target population of the study comprised 3041 secondary education studentsfrom Garmsar. Based on Morgan's Table 342 students were sampled in this study. A questionnaire was made by the researchers to collect data whose reliability was estimated at 0.85. Kruskal-Wallis and Mann- Whitney were used to analyze the data. The results indicated that there was no statistically meaningful difference among three groups of students as regards organization importance, problem-solving, knowledge searching, good intellectual and physical habits, self-conception and direction finding towards family and future. However, regarding cooperative behavior and readiness for change there were meaningful differences. It was also revealed that with respect to educationaladvancement, knowledge searching, good intellectual and physical habits, cooperative behavior and direction finding toward future and readiness for change there were meaningful differences between girls and boys. But no meaningful difference was indicated between girls and boys concerning organization importance, problem-solving, self-conception and direction finding toward family.
  • Mohammad Behroozi, Khodanazar Farokhnejad, Tahere Amirahmadi Page 19
    This study primarily aimed to investigate factors impacting the willingness of members of cultural and educational organizations in Boshehr province to change them to learning organizations. Using random stratified sampling strategy a sample of 390 participants wereselected out of a total of 12327 employees working in such organizations located in Boshehr. A 50-item Likert questionnaire developed by the current researchers was used to collect data. Using descriptive and inferential statistics this study revealed that there is a significant relationship between factors such as informed leaders in organizations,dynamic structure, innovation encouragement, common understanding, teamwork and cooperation, duty relinquishment, ongoing relationship with the environment and the willingness of members of cultural and educational organizations to change them to learning organizations (α=.95).
  • Hojatollah Fani, Mostafa Khalife Page 37
    This paper presents the results of a study which examined the relationship between perception of teacher's behavior and academic selfconcept and academic performance of students. This research was a descriptive and correlational study. The sampling frame included all guidance school students of Shiraz from which a sample of 14700 studentswas drawn using stage cluster sampling strategy. This sample comprised a total of 473 students from 16 classrooms (8 boy's and 8 girl's classes) in different grades (4 in first grade, 6 in second grade and 6 in third grade). Three questionnaires (perception of teacher's behavior, academic selfconcept and academic performance) were used to collect data. To analyze data descriptive (mean, standard deviation) and inferential (Pearson correlation, multi-factor regression and t-test) statistics were used.Data analysis indicated that, in general, there was a positive relationship between the perception of teacher's behavior and academic self-concept and academic performance. However, there was no positive significant relationship between first grader boy's and girl's and second grader girl's perception of teacher's behavior and academic self-concept and academic performance. Nor was there a positive significant relationship betweenthird grader girl's perception of teacher's behavior and academic performance. It was also found that there was a positive significant relationship between academic self-concept factors (attitudes toward self, family, friends, teacher and school) and perception of teacher's behavior.
  • Mohammad Reza Behrangi, Bahar Tabatabee Page 65
    The goal of this study was to explore the relationship between entrepreneurship and the effectiveness of girl's high school principals of Kerman city. It was hypothesized that there was a relationship between aspects of entrepreneurship and effectiveness of the principals. This correlational study was based on a survey of all girl's high school principals (57) in the school year 1385-1386 using two questionnaires designed by the current researchers. The face validity and content validity of the two questionnaires namely "characteristics of entrepreneurship" and "effectiveness" were established on the basis of the available recourses and scholar's views. Reliability of the instrumentsalso was assessed through a pilot test using Alpha Cronbach''s index (α. 73). The statistical analysis of the data showed that the hypothesis could not be supported and no relationship was found between the characteristics of entrepreneurship and effectiveness of the principals. This indicated that the effectiveness of the principals can not be predicted on the basis of the characteristics of their entrepreneurship and thatdevelopment of entrepreneurship currently is not on the agenda of the education organization.
  • Ismaeel Kazempour, Khalil Ghaffari Page 87
    This paper is a report of a study conducted to evaluate the implemented curriculum for the social studies lesson. This descriptive survey study drew on a sample of 165 teachers of social studies selected out of a sampling frame of 275 teachers in Gilan province using cluster sampling method. A use was made of a 28-item questionnaire developedby the current researchers whose content validity was assessed on the basis of specialist's and teacher's point of view. Further, its reliability was estimated to be 0.82 using Cronbach's Alpha. Statistical analysis of the data, descriptive and inferential (Chi square), pointed to the following
    Findings
    - The implemented curriculum for the social studies lesson was consistent with the educational system objectives.- It provided the required facilitates and conditions for students to a small extent.- It took into consideration the individual differences to a small extent.- It noted student's educational achievement.- And finally, it achieved a little effectiveness and needed remedial activities.
  • Shahpoor Amin Shayan Jahromi, Ebadollah Ahamadi, Sakine Darvish Page 107
    The purpose of this study was to investigate the relationship among organizational climate, organizational commitment and morale from the point of view of girl's guidance school teachers of Marvdasht. The sampling frame of this descriptive survey study included a total of 315 (in the school year 1387-88) teachers out of which 118 teachers were selected as the sample of the current study. The sample took three questionnaires (organizational climate, organizational commitment and morale). In order to analyze the data SPSS software was used. The primary findings of the study were as follows:-There was a significant relationship between organizational climate, organizational commitment and morale with the exception of isolation and emphasis on production.-There was a positive significant relationship between belongingness, friendship andrationality and organizational climate with the exception of emphasis on productionand isolation.-There was a negative significant relationship between obstacle and pretension towork.-There was a positive significant relationship between norm and organizationalclimate with the exception of obstacle and pretension to work.-There was a positive significant relationship among happiness, sincerity andcontinuity.-There was no significant relationship between emotional dimension with sincerity,happiness and pretend to work and no meaningful relationship with the otherdimensions of organizational climate
  • Mehrzad Alimardani, Mohammad Ghahramani, Mahmood Abolghasemi Page 129
    The main purpose of this research was to examine the relationship between organizational structure and entrepreneurship in Shahid Beheshti University. This correlational and survey research was based on a sample of 103 subjects drawn from a sampling frame of all the university staff (who held a/n associate, bachelors, masters, doctoral degree) using random stratified sampling strategy. In order to collectdata, we employed two questionnaires (entrepreneurship and organizational structure questionnaires) developed by the current researchers. The collected data was analyzed using descriptive and inferential methods (Pearson correlation and multiple regression). The findings showed that there was a significant relationship between organizational structure and entrepreneurship. It was also revealed that there was a negative relationship between some components of organizational structure (formality, complexity and centralization) and entrepreneurship suggesting that the more formality, rules, regulations and complexity (vertical, horizontal and geographical) exist, the lessentrepreneurship would be. Additionally it was found that there was no significant relationship between specialization and entrepreneurship
  • Mohammad Salehi, Taraneh Enayati Page 143
    This research was conducted to study the relationship between learning and study strategies and academic achievement of Mazandaran Islamic Azad University students. The sample of the this correlational study included 386 university students selected using stratified sampling method out of all students of Mazandaran Islamic Azad University. Themain components of learning and study strategies were measured through the standard learning and study strategies inventory (LASSI). Through Pearson correlation, the relationship between three main components of learning and study strategies, namely, skill, will and self-regulating and academic achievement (grade point average) was investigated. The findings revealed that there was a statistically significant relationshipbetween all three components of learning and study strategies and student's academic achievement. It was also shown that there was a significant difference between male and female students in terms of the three components of learning and study strategies. Further, there were considerable differences between learning and study strategies profile of Mazandaran Islamic Azad University students and that of American students.