فهرست مطالب

تاکسونومی و بیوسیستماتیک - سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1389)

نشریه تاکسونومی و بیوسیستماتیک
سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدصادق امیری، پرهام جبارزاده صفحات 1-16
    حوزه آبخیز زنگلانلو در شمال شرق ایران و در 28 کیلومتری جنوب شرق شهر درگز، در مختصات جغرافیایی 8 59 تا 35 59 طول شرقی و 13 37 تا 27 37 عرض شمالی واقع شده است. وسعت این منطقه 2482 هکتار است. زنگلانلو منطقه ای کوهستانی با میانگین بارندگی سالانه 7/412 میلی متر است. میانگین حداکثر دما 8/20 درجه سانتی گراد در مرداد ماه و میانگین حداقل دما 9- درجه سانتی گراد در دی ماه است. پوشش گیاهی این منطقه به روش فلوریستیک مطالعه و سپس شکل های زیستی و پراکنش جغرافیایی آنها تعیین شد. به طور کلی، در منطقه 64 تیره، 238 جنس و 286 گونه وجود دارد که از این تعداد 8 گونه بوم زاد ایران هستند. بزرگترین تیره، Asteraceae با 40 جنس و 51 گونه و بزرگترین جنس، Astragalus از تیره پروانه آساها با 7 گونه است. شکل های زیستی عمده منطقه به ترتیب عبارتند از: همی کریپتوفیت ها با 114 گونه (87/39 درصد)، تروفیت ها با 89 گونه (12/31 درصد) و کریپتوفیت ها با 44 گونه (38/15 درصد). درصد بالای همی کریپتوفیت ها نشان دهنده اقلیم سرد و کوهستانی منطقه است. بیشترین پراکنش جغرافیایی گیاهان با 146 گونه (05/51 درصد) مربوط به منطقه ایرانی-تورانی است.
    کلیدواژگان: پراکنش جغرافیایی، خراسان، زنگلانلو، شکل زیستی، فلور
  • حامد یوسف زاده، اباصلت حسین زاده کلاگر*، مسعود طبری، علی ستاریان، مصطفی اسدی صفحات 17-28

    تحقیق حاضر به منظور شناسایی تیپ های مختلف روزنه و تعیین موقعیت قرارگیری آن نسبت به سلول های اپیدرم در گونه نمدار (Tilia spp.)، انجام شد. نتایج آنالیز طرح آشیانه ای، حاکی از تفاوت معنی دار بین جمعیت های مختلف از نظر صفات طول روزنه، عرض روزنه و مساحت روزنه و عدم تفاوت معنی دار است. بیشترین میزان مساحت روزنه مربوط به جمعیت لوه (شرق جنگل های هیرکانی) و کمترین آن مربوط به جمعیت چمستان است. بررسی همبستگی بین صفات روزنه با مشخصات جغرافیایی رویشگاه نشان داد که با افزایش عرض جغرافیایی و کاهش طول جغرافیایی اندازه روزنه، به ویژه مساحت آن کاهش می یابد. نتایج آنالیز تشخیص، حاکی از مطابقت 60 درصدی بین خصوصیات روزنه با شرایط اکولوژیکی رویشگاه است. چهار تیپ روزنه شامل: آنموسیتیک، آنیزوسیتیک، پاراسیتیک و آنموسیتیک با دیواره سلول های همراه مواج، برای جنس Tilia L. شناسایی شدند. از نظر موقعیت قرار گرفتن روزنه نسبت به سلول های همراه نیز سه تیپ متمایز بسته به شرایط اقلیمی رویشگاه شناسایی گردید. تیپ اول: روزنه پایین تر از سطح سلول های اپیدرم، که در ارتفاعات فوقانی جنگل های هیرکانی و بالاتر از 2000 متر مشاهده شد؛ تیپ دوم: روزنه بالاتر از سلول های سطحی، که در جنگل های هیرکانین شرقی (رویشگاه لوه) دیده شد؛ تیپ سوم: روزنه هم سطح با سلول های اپیدرمی، که برای درختان واقع در رویشگاه های میانی جنگل های شمال کشور (شامل رویشگاه های ولیک بن، واز، چمستان) مشاهده گردید.

  • سمیرا محمدیان، سهراب رضوانی گیل کلایی، محمد کاظمیان، ابوالقاسم کمالی، محمد جواد تقوی، شقایق روح الهی، فرامرز لالویی صفحات 29-38
    در سواحل جنوبی دریای خزر (رودخانه حویق واقع در استان گیلان و رودخانه گرگانرود واقع در استان گلستان) با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره تنوع ژنتیکی و ساختار جمعیت ماهی سیاه کولی دریای خزر (Vimba vimba persa) مطالعه شد. هدف از این تحقیق، مطالعه ساختار جمعیت های احتمالی مربوط به گونه سیاه کولی در دریای خزر و همچنین معرفی نشانگرهای ژنتیکی مربوط است. در این بررسی تعداد 50 نمونه ماهی سیاه کولی توسط صید پره از مصب رودخانه های گرگانرود، واقع در استان گلستان (30 نمونه) و حویق، واقع در استان گیلان (20 نمونه) جمع آوری شد. استخراج ژنوم DNA از بافت باله نمونه های جمع آوری شده با استفاده از روش فنل- کلروفرم صورت گرفت و سپس واکنش PCR با 17 جفت آغازگر ریزماهواره انجام پذیرفت که 10 جفت از آنها توانایی تولید باندهای پلی مورف را داشتند. میانگین اللی به دست آمده در هر جایگاه 75/6 و میانگین هتروزیگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار به ترتیب 817/0 و 735/0 به دست آمد. بیشتر مناطق انحراف از تعادل هاردی- واینبرگ را نشان دادند. با توجه به مقادیر محاسبه شده Fst، به نظر می رسد که دو جمعیت معنی دار از ماهی سیاه کولی در سواحل شرقی و غربی دریای خزر وجود دارد که باید در بازسازی ذخایر مد نظر قرار گیرد. بر اساس نتایج به دست آمده در این بررسی، با توجه به کاهش شدید جمعیت این گونه و وجود تنوع ژنتیکی نسبتا بالا، می توان حدس زد که این گونه در گذشته از تنوع فوق العاده بالایی بر خوردار بوده است.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، دریای خزر، ریزماهواره، سیاه کولی، گلستان، گیلان
  • ملیکا قلیچ پور، علی شعبانی، بهاره شعبانپور صفحات 39-48
    کپورمعمولی (Cyprinus carpio) یکی از گونه های با ارزش ماهیان استخوانی است که در نواحی جنوبی دریای خزر از نظر اقتصادی حایز اهمیت است. در دهه های اخیر بازسازی ذخایر ماهی کپور معمولی از طریق تکثیر مصنوعی صورت می گیرد که می تواند تنوع ژنتیکی را دستخوش تغییراتی کند. در این تحقیق، برای بررسی ساختار جمعیتی ماهی کپور معمولی تعداد 56 نمونه ماهی از مناطق انزلی و قره سو (28 نمونه از هر منطقه) جمع آوری شد. DNA نمونه ها به روش فنل-کلروفرم استخراج و با استفاده از 8 جایگاه ژنی ریزماهواره ای بررسی شد. طبق نتایج حاصل محدوده تعداد آلل، متوسط هتروزیگوسیتی مورد انتظار و مشاهده شده به ترتیب 11-18، 90/0 و 000/1 به دست آمد. آنالیز واریانس مولکولی نشان داد که تنوع بالایی (99 درصد) در درون جمعیت های مورد بررسی وجود دارد. میزان شاخص FST، 017/0 به دست آمد که نشان دهنده وجود تمایز ژنتیکی پایین بین مناطق انزلی و قره سوست که علت آن را می توان مهاجرت طبیعی ماهیان عنوان کرد. 13 نمونه از 16 آزمون مورد بررسی، انحراف معنی داری (05/0P≤) از تعادل هاردی- واینبرگ نشان دادند که علت عمده آن را می توان به افزایش هتروزیگوسیتی نسبت داد. همچنین نتایج حاصل از ترسیم دندروگرام بیانگر تمایز ژنتیکی دو جمعیت مورد بررسی است. با توجه به نتایج حاصل، می توان بیان داشت که جمعیت های مورد بررسی از غنای اللی و تنوع ژنتیکی قابل قبولی برخوردارند. همچنین وجود هتروزیگوسیتی بالا در منطقه قره سو، گویای جریان ژنی بالا در این منطقه بوده که تاثیرات منفی تکثیر مصنوعی بر تنوع ژنتیکی را خنثی می کند.
    کلیدواژگان: انزلی، تعادل هاردی، واینبرگ، تنوع ژنتیکی، ریزماهواره، قره سو، ماهی کپور معمولی
  • صابر صادقی صفحات 49-60
    بررسی فون سنجاقک شکلان (Odonata) استان فارس برای اولین بار در بخش زیست شناسی دانشگاه شیراز، طی پروژه ای تحقیقاتی به همین نام در سال 1380 آغاز شد. مقاله حاضر تنها بخشی از نتایج این طرح است که در ارتباط با بالغان آنهاست. توجه به منابع علمی در دسترس نشان داد که تا زمان شروع اجرای طرح، هیچ گونه مطالعه مشروحی درباره این گروه از حشرات، نه تنها در استان فارس که درسطح کشور نیز انجام نشده بود. هر چند تعدادی نمونه از سال ها پیش در موزه حشرات بخش زیست شناسی دانشگاه شیراز جمع آوری و در گنجینه ارزشمند حشرات این بخش حفظ شده است، با این حال، برای مطالعه حاضر اقدام به جمع آوری های جدید از فرم بالغ سنجاقک شکلان از زیستگاه های مختلف استان گردید. در طی یک سال نمونه برداری، تعداد 650 نمونه بالغ شامل 264 نمونه آسیابک (dragonfly) و 386 نمونه سنجاقک (damselfly) جمع آوری و شناسایی شدند. نمونه های جمع آوری شده متعلق به 22 گونه (15 گونه از زیر راسته Anisoptera و 7 گونه از زیر راسته Zygoptera) هستند. 9 گونه از آنها برای اولین بار از استان فارس توصیف و گزارش می شوند. طراحی ها، عکس ها و نقشه های پراکنش گونه های معرفی شده به طور جداگانه تهیه شده است که در اینجا برای نمونه تعدادی از آنها ارائه می شود.
    کلیدواژگان: استان فارس، ایران، پالئارکتیک، تاکسونومی، سنجاقک شکلان (Odonata)، فون
  • افسانه صابری، فرخ قهرمانی نژاد، سید جمال صاحبی، محمدرضا جوهرچی صفحات 61-92
    جنگل پسته چهچهه واقع در شمال شرقی خراسان رضوی، در محدوده جغرافیایی¢35 °36 تا ¢36 °36 عرض شمالی و ¢21 °60 تا ¢23 °60 طول شرقی با مساحتی معادل 3000 هکتار، واقع شده است. ارتفاع منطقه بین 450 تا 1000 متر متغیر بوده، بارندگی سالیانه 8/254 میلی متر و متوسط درجه حرارت سالیانه 9/17 درجه سانتی گراد است. در نتیجه جمع آوری 1536 نمونه گیاهی، تعداد 248 گونه متعلق به 159 جنس و 36 تیره شناسایی و معرفی شد. تیره های کاسنیان (Asteraceae) با 47 گونه، گندمیان (Poaceae) با 30 گونه، باقلاییان(Fabaceae) با 24 گونه و کلمیان (Brassicaceae) با 23 گونه مهمترین تیره های موجود در منطقه بودند. بزرگترین جنس های گیاهی منطقه از نظر تعداد گونه عبارتند از: Astragalus و Cousinia با 8 گونه، Alyssum، Bromus، Polygonum و Centaurea هر یک با 5 گونه. تروفیت ها (6/55 درصد)، همی کریپتوفیت ها (4/26 درصد) و کامفیت ها (2/9 درصد) از مهمترین گروه های ساختار شکل زیستی منطقه بودند. بررسی کورولوژیک غلبه عناصر ایرانی تورانی (4/56 درصد) را نشان داد و بقیه متعلق به یک، دو، سه یا چند منطقه جغرافیایی و یا با پراکنش جهانی بودند. همچنین تعداد 6 گونه انحصاری در منطقه موجود بود که 41/2 درصد از کل گونه های منطقه و 33/0 درصد از کل گونه های انحصاری ایران را شامل می شود.
    کلیدواژگان: خراسان، شکل زیستی، فلوریستیک، کورولوژی
  • علیرضا نقی نژاد، سمیه حسینی، محمد علی رجامند، شهریار سعیدی مهرورز صفحات 93-114
    جنگل های مازی بن و سی بن با وسعت تقریبی بالغ بر 15000 هکتار در فاصله حدود 60 کیلومتری جنوب شهرستان رامسر، در گستره ارتفاعی 300 تا 2300 متر بالاتر از سطح دریا قرار دارد. وجود اکوسیستم های گوناگون رودخانه ای، جنگلی، مرتعی و گذار (اکوتون) در این منطقه، شرایط زیست محیطی مناسبی برای حضور انواع گونه های گیاهی و جانوری فراهم نموده است. به منظور حفظ ذخایر ژنتیکی موجود، منطقه مزبور در سال 1381 به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شده است. مطالعه حاضر در سال های 1388-1389 در این منطقه با استفاده از یک ترابرش نمونه برداری از ارتفاع پست تا کوهستانی (با حدود 2000 متر اختلاف ارتفاع) انجام شد و سه قطعه نمونه در هر فاصله ارتفاعی 100 متری برداشت شد و در نهایت، اطلاعات فلوریستیک از 63 قطعه نمونه جمع آوری گردید. تعداد کل 339 آرایه متعلق به 235 جنس و 80 خانواده گیاهی شناسایی شد. دولپه ای ها با 268 آرایه غنی ترین گروه هستند و تک لپه ای ها با 58، نهانزادان آوندی با 11 و بازدانگان با 2 آرایه حضور دارند. میزان تغییرات اشکال زیستی در طول شیب ارتفاعی بین چهار دامنه ارتفاعی بررسی شد. همی کریپتوفیت ها شکل زیستی چیره بودند و 40 درصد فلور منطقه را شامل می شوند. از میان آرایه های شناسایی شده 15 آرایه انحصاری یا تقریبا انحصاری بوده است. از نظر کورولوژی، بیشترین سهم مربوط به عناصر اروپا- سیبری (8/23 درصد) و پس از آن چند ناحیه ای (9/19 درصد)، اروپا-سیبری/ایرانی-تورانی (3/19 درصد) و اروپا- سیبری/ایرانی-تورانی/مدیترانه ای (6/16 درصد) هستند
    کلیدواژگان: جنگل هیرکانی، فلوریستیک، کوروتیپ، شکل زیستی، مازی بن و سی بن، استان مازندران
|
  • Mohammad Sadegh Amiri, Parham Jabbarzadeh Pages 1-16
    Zangelanlo watershed is located in Northeast of Iran, 28 km of Southeast of Daregaz between 37º13´ to 37º27´ north latitude and 59º8´ to 59º35´ east longitude. The surface area of the region is approximately 2482 ha. This area is mountainous with mean annual precipitation of about 412.7 mm. The mean maximum temperature is 20.8ºC in August and minimum temperature is -9ºC in January. The flora of the area was studied and life forms and chorotypes of the plants were identified. In this research, 64 families, 238 genera and 286 species were identified among which 8 species were endemic to Iran. The largest plant family was Asteraceae with 40 genera and 51 species and the largest genus was Astragalus of Fabaceae with 7 species. Hemicryptophytes, therophytes and cryptophytes were the most frequent life forms 114 species (39.87%), 89 species (31.12%) and 44 species (15.38%), respectively. High percentage of Hemicryptophytes indicated that the area had a cold mountain climate. Irano – Turanian plants were the most frequent chorotype of the area with 146 species (51.05%).
  • Hamed Yosefzadeh, Abasalt Hosseinzadeh Colagar, Masoud Tabari, Ali Sattarian, Mostafa Assadi Pages 17-28

    This research was done to recognize different stomata types and to determine its position in comparison with epidermal cells in the genus Tilia. The results showed that the length, width and area of stomata had significant differences in the studied populations, while the density of stomata did not show any significant difference. The maximum and minimum stomata area were related to Loveh (the east of Hyrcanian forest) and Chamestan populations, respectively. Correlation analysis showed positive correlation between longitude and size of stomata, specially stomata area, and also negative correlation between latitude and size of stomata. Discriminate analysis indicated 60 percent correspondence between stomata characters and ecological condition of populations. Four stomata types of stomata including; Anisocytic, Parasitic, Anemositic and Anemositic with undulate wall identified for the Genus Tilia in hyrcanian forest. Also, regarding position of stomata in comparison with epidermal cells. Three types of stomata were recognized. Type1, stomata located in lower than epidermal cell, found in high altitude populations (>2000m a.s.l). Type2, stomata located in upper than epidermal cell, found in eastern populations of hyrcanian forest (Loveh populations). Type3, stomata located as level as the epidermal cell, observed in middle altitude populations (including Valikbon, Vaz and Chamestan).

  • Samira Mohammadian, Sohrab Rezvani Gilkolaei, Mohammad Kazemian, Abolghasem Kamali, Mohammad Javad Taghavi, Shaghayegh Rouholahi, Faramarz Laloei Pages 29-38
    Genetic diversity of Vimba vimba persa was investigated using microsatellite markers from two regions of the Iranian coastline of southern Caspian sea (Havigh River in Guilan province, GorganRoud River in Golestan province). The purpose of this research was the study of Vimba vimba persa’s possible populations related to genetic diversity and population structure in the Caspian sea and introducing the useful genetic markers. To investigate the genetic structure of Vimba vimba persa populations, we sampled 50 specimens of Vimba vimba persa caught by beach seine from GorganRoud River in Golestan Province (30 specimens) and Havigh River in the Guilan Province (20 specimens). Genomic DNA was extracted from fin tissue by phenol-Chlorophorm method and PCR reaction was accomplished with 17 microsatellite primers 10 of which were amplified with reasonable polymorphism. Means of alleles were on 6.75 averages, observed and expected heterozygosity averages were 0.817 and 0.735, respectively. Most cases, significantly deviated from Hardy-Weinberg equilibrium (p≤0.01). According to the Fst values, there are two significant populations of Vimba vimba persa in the eastern and western coasts of the Caspian Sea which restocking of these species should be considered. Based on the survey revealed, since the population of this species is decreasing with its high genetic diversity, the Caspian Vimba had an enormous diversity in the past.
  • Melika Ghelichpour, Ali Shabani, Bahareh Shabanpour Pages 39-48
    Common carp (Cyprinus carpio) is regarded as one of the economically important bony fish species in south Caspian Sea. In recent decades, stock rebuilding programs of common carp were carried out by artificial propagation of wild caught broodstocks that might disturb genetic diversity. In this study, 56 fish were collected from Gharahsu and Anzali regions (28 samples in each region) to investigate the populations’ structure. DNA were extracted by phenol‌-chloroform method and investigated for 8 microsatellite loci. Results showed that the range of allel number, expected and observed heterozygosity, were 11-18, 0.90 and 1.00, respectively. The analyses of molecular variance showed high genetic diversity (99%) within populations. The Fst value was 0.017 which indicates the low genetic differentiation between the Gharahsu and Anzali populations that could be because of the natural migration of fish. 13 out of 16 investigated tests showed significant deviation from Hardy-Weinberg equilibrium (p<0.05), mostly due to the excess of heterozygosity. UPGMA cluster analysis based on Nei genetic distance showed there are two different populations inhabited in these regions. The results could be of interest for management and conservation programs of this valuable species in the Caspian Sea.
  • Saber Sadeghi Pages 49-60
    Faunal study of Odonata in Fars province began, in 1380 (2002) for the first time at the department of biology, Shiraz University, This article presents a part of the results of this study, which is related to their adult stage. According to accessible references, there was no other detailed study on this group of insects until this project started. In addition to some specimens which had been collected and kept at the Insect Collection of biology department, Shiraz University (CBSU), during the past few years, several new collections of Odonata were also added to this study from different habitats of the province. A total of 650 adults, 264 of the suborder Anisoptera (dragonfly) and 386 of the suborder Zygoptera (damselfly) were collected and identified during one-year sampling. Among 22 identified species, 15 species belonged to Anisoptera and 7 to Zygoptera. Nine species were reported from Fars province for the first time. Line drawings, photos and distribution maps of the species were prepared separately; some of them are presented in here as a sample.
  • Afsaneh Saberi, Farrokh Ghahremaninejad, Seyed Jamal Sahebi, Mohammadreza Joharchi Pages 61-92
    Chahchaheh pistacia forest is located in northeastern of Khorassan-e Razavi province, between 36º35′ to 36º36′ northern latitudes and 60º21′ to 60º23′ eastern longitudes, with an area around 3000 hectares. The altitude of the area ranges from 450 to 1000 m, the mean annual rainfall is 254.8 mm and the mean annual temperature is 17.9ºC. Based on collection of about 1536 specimens, a total number of 248 plant species and subspecies were identified from this area belonging to 159 genera and 36 plant families. The largest families were Asteraceae, with 47 species, Poaceae, with 30 species, Fabaceae, with 24 species, and Brassicaceae, with 23 species. The most diverse genera included Astragalus, Cousinia (8 species), and Alyssum, Bromus, Polygonum, Centaurea (5 species). Therophytes, constituting 55.6% of the biological types, were dominant, followed by hemicryptophytes and chamephytes with 26.4% and 9.2%, respectively. From the standpoint of vegetation types, 56.4% of the chorotypes belong to Irano-Turanian vegetative elements and the rest were related to one, two, three or various other vegetation regions or had a global distribution. Among the distributed species, six species were endemic to Iran which composed about 2.41% of the total number of species and 0.33% of the total number of Iran endemic species.
  • Alireza Naqinezhad, Somayeh Hosseini, Mohammad Ali Rajamand, Shahryar Saeidi Mehrvarz Pages 93-114
    The Mazibon and Sibon forests with the area of approximately 15000 hectars are located in 60 kilometers south of Ramsar and between 300-2300 m a.s.l. The occurrence of a variety of riverine, forest, rangeland and ecotone ecosystems within the area provide well stablished habitats for different plants and animals. In orther to preserve biodiversity, this area was designated as no-hunting area since 2002. The current study was conducted during 2009 and 2010. Flora of Mazibon and Sibon was studied along a transect from lowland to upper mountain. Three plots were made in each 100 m elevation band thus the floristic data were collected 63 plots. Totally 339 plant taxa belonging to 235 genera and 80 families were identified in the area. The Dicots with 268 taxa were the richest group of flora followed by monocots with 58 taxa, Pteridophytes with 11 taxa and Gymnosperms with 2 taxa. The variation of proportion of different life forms across the four defined altitudinal belts was surveyd. Hemicryptophytes were the dominant life form and comprised 40% of the flora. Endemism rate among 339 taxa was 4.4% (n=15 taxa). The largest proportion of the flora is related to Euro-Sibirian region (23.8%) followed by Pluriregional elements (19.9%), Euro-Sibirian /Irano-Turanian (19.3%), Euro-Sibirian/Irano-Turanian/Mediterranean (16.6%).