فهرست مطالب

فلسفه و کلام اسلامی - سال چهل و سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1389)

مجله فلسفه و کلام اسلامی
سال چهل و سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا آتشین صدف، سیدمحمدعلی حجتی صفحه 11
    بنا بر قواعد مربوط به نسبت های چهارگانه بین مفاهیم، منطق دانان اثبات کرده اند که همواره بین نقیض های دو مفهوم مساوی و عام و خاص مطلق، به ترتیب، نسبت تساوی و عام و خاص مطلق (ولی به صورت برعکس) برقرار است. هنگامی که نسبت بین نقیض های مفاهیم شامل مورد بحث قرار می گیرد، از آن جا که این مفاهیم فاقد مصداق و بلکه ممتنع المصداق اند، استدلالی که برای اثبات قواعد مذکور به کار می رود، دچار مشکل می شود. منشا مشکل، اعم بودن موضوع سالبه محصله از موجبه معدوله است. منطق دانان تلاش های بسیاری برای حل مشکل کرده اند که به نظر می رسد هیچ کدام تمام نیست. در این مقاله سعی خواهیم کرد نشان دهیم که در این میان ملاصدرا با نقد دیدگاه مشهور درباره معنای اعم بودن موضوع قضیه سالبه، به بیان تفسیر صحیح آن، که خود مبتنی بر دیدگاهی از قطب شیرازی است، می پردازد و سپس با استفاده از ویژگی های قضایای لابتیه، به حل مشکل توفیق می یابد.
    کلیدواژگان: نسبت تساوی، نسبت عموم و خصوص مطلق، اعمیت سالبه نسبت به موجبه معدوله، قضایای لابته
  • عین الله خادمی صفحه 29
    مسئله لذت از مسائل درازعمر، سترگ، تاثیرگذار، و در عین حال، مناقشه انگیز در طول تاریخ بشری بوده است و از دیرزمان تاکنون توجه مکاتب مختلف فلسفی اخلاقی و همچنین ادیان الاهی و غیرالاهی، به صورت سلبی یا ثبوتی، بدان معطوف بوده است. گرچه ابن سینا در تعریف لذت از حکیمان سلف تاثیر پذیرفته، مقلد محض آن ها نبوده است. او دو تعریف برای لذت ارائه می دهد که تعریف دوم کامل تر از تعریف نخستین است. او برای تکمیل تعریف اش به امور ایجابی و سلبی توجه می کند. بوعلی از یک حیثیت در گام نخست، لذات را به حسی، عقلی و شهودی منقسم می سازد و برخلاف تصور عامه و برخی لذت گرایان مدعی است که لذات حسی باطنی برتر از لذات حسی ظاهری، و لذات عقلی و شهودی برتر از هر دوقسم لذات حسی اند و دلایلی برای به کرسی نشاندن این مدعا بیان می دارد. او از جهات دیگر لذات را به دنیوی (ناپایدار) و اخروی(ابدی)، جسمانی و روحانی تقسیم می کند، و لذات اخروی و روحانی را بر لذات دنیوی و جسمانی ترجیح می دهد و همچنین بر این باور است که لذت امری تشکیکی و ذومراتب است و برای آن مراتب پنج گانه ای ذکر می کند.
    کلیدواژگان: لذت شهودی، لذت حسی ظاهری، لذت عقلی، لذت باطنی
  • محمدصالح زارع پور صفحه 51
    گتیه با ارائه دو مثال نقض ادعا می کند که ممکن است شخص S به گزاره P باور صادق موجه داشته باشد ولی به آن معرفت نداشته باشد. گزاره P در اولین مثال نقض گتیه دربردارنده یک «توصیف معین» است. در این مقاله، با تکیه بر آرای راسل، استراوسون، و دونلان در باب تحلیل جملات حاوی توصیفات معین، تلاش می کنیم تا اولین مثال نقض گتیه را نقض کنیم. به بیان دقیق تر، نشان می دهیم که دلیل معرفت نداشتن شخص S به گزاره P در اولین مثال نقض گتیه این است که یا اصلا به P باور ندارد و یا به P باور دارد اما P صادق نیست. به این ترتیب، روشن می شود که مثال اول گتیه، برخلاف ادعای او، ناقض تعریف سه جزئی معرفت نیست.
    کلیدواژگان: توصیفات معین، مثال های نقضی گتیه، راسل، دونلان، _ تعریف سه جزئی معرفت، استراوسون
  • احد فرامرز قراملکی، احمد عبادی صفحه 69
    خونجی و پیروان وی، با اثرپذیری از فخر رازی، قضیه محصور را به دو قسم حقیقی و خارجی تقسیم کرده اند. ابهری قسم سومی را تحت عنوان «ذهنی» به دو قسم پیش گفته اضافه می کند. خواجه طوسی و پیروان وی با طرح دیدگاه رقیب به رد دیدگاه خونجی می پردازند. تحلیل و تبیین تطور تاریخی طبقه بندی گزاره حملی به حقیقی، خارجی، و ذهنی مسئله تحقیق حاضر است. در پرتو تحلیل و تبیین تاریخی این تقسیم بندی، روشن می شود که در این مسئله دو طبقه بندی تحت عنوانی واحد مطرح شده اند. طبقه بندی نخست تقسیم ثنایی، و طبقه بندی دوم تقسیم ثلاثی نامیده می شود. این پژوهش سهم منطق نگاران دوبخشی قرن هفتم را در بسط و توسع? دانش منطق، با عطف توجه به مسئله ای معین، نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تقسیم بندی قضایا، ابن سینا، _ قضیه خارجیه، قضیه حقیقیه، قضایای ثلاث، قضیه ذهنیه
  • صمد عبداللهی عابد صفحه 91
    گرایش به خدا در فطرت انسان ها قرار داده شده و آدمی در طول تاریخ در پی شناختن خدای خود بوده و بسا که در این مسیر مصادیق ناشایست را به عنوان خدا پرستیده است. برخی برای شناخت خدا او را به انسان یا موجودات دیگری تشبیه می کنند و حتی قائل به تجسم خدا می شوند، و برخی دیگر برای در امان ماندن از تشبیه دچار تنزیه مطلق می گردند و می گویند که ما را راهی برای شناخت خدا نیست. امام علی (ع) تشبیه را رد کرده و برای رد آن، ادله ای به میان آورده است. از آن جمله: همتا نداشتن خدا، این که شباهت مخلوقات به یکدیگر دلیل بی همتایی خداست، احاطه ناپذیری خدا و... او برای رد تجسیم نیز، ادله و شواهدی آورده است، همچون این که عظمت نفوذناپذیر خدا مانع رؤیت اش است، و نیز تقدم زمانی خداوند، همانند نداشتن او، مکان مند نبودن او، خستگی ناپذیری و عدم عجز و عدم تحمل رنج و...؛ و در این راستا آیات موهم تجسیم را تاویل کرده است. علی(ع) تنزیه مطلق را قبول ندارد و قائل به این است که خدا را در حدی که خود خدا و پیامبران اش معرفی کرده اند و بر اساس آیات و افعال اش می توان شناخت؛ ولی برای شناخت ذات و کنه صفات اش راهی نیست. او برای تنزیه نیز ادله ای آورده است، مثل: حد نداشتن خدا، محاط نبودن خدا، و توصیف ناپذیری خدا.
    کلیدواژگان: تنزیه، _ علی(ع)، تشبیه، تجسیم
  • حجت کوثریان، احمد بهشتی، عبدالرسول کشفی صفحه 119
    از زمان ابن سینا تاکنون دلایل گوناگونی بر اثبات وجود ذهنی ارائه شده است که مهم ترین آن ها ده دلیل است. این مقاله می کوشد تا، ضمن بررسی و نقد این براهین ده گانه، نشان دهد که: 1) اثبات وجود ذهنی برای ادراکات حصولی صرفا با یاری مقدمه ای تعمیم دهنده ممکن است. 2) دو برهان حکم بر معدومات و قضایای حقیقیه صرفا در صورت ارجاع به برهان تصور معدومات نتیجه بخش اند. 3) هفت برهان از براهین وجود ذهنی از قبیل تکثیر مثال برای برهان تصور معدومات به شمار می آیند و خود برهان مستقلی نیستند. 4) از میان براهین ده گانه تنها دو برهان تصور معدومات و خطای ادراک قادر به اثبات وجود ذهنی اند و سایر براهین در اثبات مدعا ناکافی اند.
    کلیدواژگان: وجود ذهنی، نظریه اشباح، خطای ادراک، _ نظریه اضافه، تصور معدومات
  • ناصر محمدی صفحه 139
    هدف از این مختصر نه ارائه دیدگاه صدرا درباره زبان قرآن، که بیشتر ارائه تقسیم بندی و نقدهای صدرا بر رویکردهای مختلف در زبان قرآن است. بدین ترتیب، مقاله در بعد سلبی و نقد و بررسی رویکردها به رشته تحریر درآمده و در پی بعد اثباتی و تبیین دیدگاه صدرا نیست؛ گرچه از پس این شناخت سلبی، دیدگاه صدرا نیز تا حدی به روشنی می گراید. در بررسی و بحث از نظریات شناختاری و غیرشناختاری مطرح شده در مباحث زبان دینی، به طور عام، و زبان قرآن، به طور خاص، صدرا به 6 نظریه تصریح و یا اشاره کرده است. زبان ظاهرگرا، زبان اسراف در تاویل، زبان اقتصاد، زبان مجاز و استعاره نظریات شناختاری اند، و زبان شعر و خطابه و زبان قوم نظریات غیرشناختاری اند که در این مقاله مورد نقد و تحلیل قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: نظریات شناختاری، گزاره های کلامی، زبان دینی، رویکردهای زبانی، زبان قرآن
|
  • Mohammad Reza Atashin Sadaf, Seyyed Mohammad Ali Hojjati Page 11
    According to the rules of quadruplet relations between concepts, Muslim logicians have proved that relation between the negations of two concepts which are equal (Musawi) or absolute-general-and-specific (‘Amm wa Khas-e Mutlaq) are, respectively, equal and absolute-specific-and-general; but these rules come across some problems when the most inclusive concepts are involved, since the negation of them are empty concepts. The argument for establishing these rules becomes invalid. The source of this invalidity is that the truth condition of negation proposition is different from affirmative equipollent proposition. However, it seems, none of the solutions, presented by Muslim logicians, are convincer except that of Mulla Sadra. He presents a proper interpretation of that difference, and by using non-conclusive proposition he succeeds in solving the problems.
  • Ainollah Khademi Page 29
    The problem of pleasure is one of the long life, great, effective and much as disputable during the human history. And a variety of philosophical-ethical schools, and also religions, divine and non-divine have paid attention - affirmatively or negatively - to it since a long time ago. Although, Avicenna has been affected in his definition of the pleasure by scholars of the past, but he had not been as a pure imitator of them. He has given two definitions about the pleasure the second of which is more perfect than the first. His definitions are based on the positive and negative affairs. In the first stage, Avicenna, divides the pleasures into three parts: sensual, intellectual and intuitive ones. He believes, in spite of the public assumptions and some epicureans, that inner sensual delights are superior to external sensual ones, and the intellectual pleasures and intuitive ones are better than both of sensual delights, and he gives reasons for his claims. In the second stage, he divides the pleasures into mortal and eternal, and then into corporeal and spiritual, but he perfects eternal and spiritual pleasures over corporeal and mortal ones. He also believes that the pleasures have systematic ambiguities in five degrees.
  • Mohammad Saleh Zarepur* Page 51
    By introducing two counterexamples, Gettier claims that it is possible that a person S has true justified belief that P but fails to know that proposition. The proposition P in Gettier’s first counterexample includes a “definite description”. We try, in this article, to refute Gettier’s first counterexample by means of what Russell, Strawson and Donnellan have said on the analysis of the propositions contained definite descriptions. More precisely, we will show that S doesn’t know that P because either he don’t believe that P or P is not true. It means that Gettier’s first counterexample cannot refute tripartite definition of knowledge
  • Ahad Faramarz Qaramaleki, Ahmad Ebadi Page 69
    Khunaji and his companions get influence from Fakhr al-Din Razi and classified quantified propositions into two kinds: factual and external. Abhari added the third kind which was named mental. Tusi and his companions refuted Khunaji’s viewpoint. Analysis and explanation of the historical development of classification of predicative proposition into factual, external and mental is the problem of this research. In the shade of analysis and historical explanation of this classification would be clear that this problem has two classifications under one name: bipartite and triadic. The present article is an attempt to study the contribution of two-fold logicians of the 7th century to the development of logic.
  • Samad Abdullahi Abid Page 91
    The belief in Allah and having the inclination towards Him is of the innate human disposition; and human beings have throughout the history sought to know their God and many have undeservingly applied the quest to false gods whom they have worshiped. In order to know Allah, some people liken Him to human beings or other creatures and even they attribute a body to Him; yet others establish absolute transcendence of God in order to avoid comparison claiming that they can by no means come to know God. Imam ‘Ali (a.s) rejects the comparison and establishes arguments on it such as the following: Allah has no match; the similarities among the creatures are the reasons of the uniqueness of Allah; Allah cannot be encompassed, etc. As for the rejection of anthropomorphism, he mentions some reasons and evidence such as the following: The impenetrable tremendousness of Allah withholds vision. Allah is pre-eternal; Allah is unmatched and place embraces Him not. He is never weary and incompetent and is not affected by suffering, and so forth. Thus, Imam ‘Ali (a.s.) interprets the Quranic verses which might have resulted in fanciful anthropomorphism. He does not establish the absolute transcendence of Allah, rather he knows that Allah can be discerned to the extent He Himself and His messengers did make Him known and as His signs and actions reveal. However, knowing the essence and the substance is by no means possible; The Imam (a.s) establishes some arguments for transcendence: Allah has no limits: Allah cannot be encompassed; Allah is beyond description.
  • Hojjat Kowthariyan, Ahmad Beheshti, Abd-Al-Rasoul Kashfi Page 119
    From Avicenna's era up to now, various arguments have been presented for the mental existence (al-wujud al-zihni), the most important of which are ten. These arguments dont have the same
    Purpose
    some of them are used only to reject the theory of relation (al-idafah), and some engage to refute the theory of phantoms (al-ashbah). Considering critically the ten arguments, this article tries to show: (a) proving the mental existence for the mediate knowledge (al-‘ilm al-huSuli) is possible only through an extending premise; (b) two arguments, i.e. the argument through assertion about non-existents (al-hukm ‘ala al-ma‘dumat) and the one through factual propositions (al-qadaya al-haqiqiyyah), are sound only if they are based on the argument through ideating non-existents (taSawwur al-ma‘dumat); (c) the proofs of mental existence are mostly examples for the argument through ideating non-existents; (d) among the ten arguments, only two, i.e. the argument through ideating non-existents and the one through misperception, are able to prove the mental existence, and the others are not sound.
  • Naser Mohammadi Page 139
    This paper aims not to study Sadra’s viewpoint on the language of Qur’an but aims to offer Sadra’s division of and criticisms on the different approaches to the language of Qur’an. Therefore, this study has been conducted on the negative dimension and has a critical attitude and is not going to study on the positive dimension and to explain Sadra’s viewpoint; although recognition of this negative dimension will clarify Sadra’s viewpoint to some extent. Of the current (cognitive and non-cognitive) theories of religious language which are offered in general or specially in relation to the language of Qur’an, Sadra has hinted or specified six theories: (1) Language of formalism, (2) language of extravagance in esoteric, (3) language of moderation, (4) figurative language and metaphor, (5) language of poem and oration, (6) folk language, first four of which are cognitive theories and second two are non-cognitive theories. These six theories will be criticized and analyzed in this paper.