فهرست مطالب

علوم و مهندسی آبخیزداری ایران - پیاپی 12 (پاییز 1389)

مجله علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
پیاپی 12 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امید شریفی، سعید غلامرضایی، روح الله رضایی صفحه 1
    تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر میزان مشارکت روستاییان در طرح های آبخیزداری شهرستان جیرفت صورت گرفت. به لحاظ روش پژوهش، این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی محسوب می شود. جامعه آماری این تحقیق را 1660 نفر از روستاییان شهرستان جیرفت که طی سال های 85-1378 در روستاهای آنان طرح های آبخیزداری اجرا شده است، تشکیل می دادند (1660 =N) که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 228 نفر از آنان به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب برای انجام تحقیق انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید. روایی پرسشنامه با نظر پانلی از کارشناسان و پژوهشگران امور مشارکت و توسعه روستایی مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق پیش آزمون انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای متغیر وابسته تحقیق (میزان مشارکت روستاییان در طرح های آبخیزداری) 88/0 بدست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSSWin15 استفاده شد. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین متغیر وابسته میزان مشارکت روستاییان در طرح های آبخیزداری با متغیرهای سطح تحصیلات، میزان رضامندی، میزان انسجام اجتماعی، سطح پایگاه اقتصادی- اجتماعی، میزان انگیزه پیشرفت، کشاورز نمونه، عضویت در نهادهای عمومی روستا، میزان مسافرت به خارج از روستا، مددکار ترویجی، میزان استفاده از منابع اطلاعاتی، سابقه فعالیت کشاورزی، میزان مالکیت باغ و زمین کشاورزی، میزان درآمد از طریق فعالیت های کشاورزی، میزان برخورداری از مشوق ها، سطح زیر کشت زمین کشاورزی، فعالیت شورای اسلامی روستا، رابطه مثبت و معنی دار و با متغیر میزان وابستگی به دولت رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج بدست آمده از تحلیل رگرسیون حاکی از آن بود که پنج متغیر میزان انسجام اجتماعی، میزان استفاده از منابع اطلاعاتی، میزان مالکیت باغ و زمین کشاورزی، میزان رضامندی و عضویت در نهادهای عمومی روستا، در حدود 8/46 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می نمایند.
    کلیدواژگان: آبخیزداری، تحلیل رگرسیون، توسعه روستایی، روستاییان، مشارکت و منطقه جیرفت
  • بررسی راندمان سامانه تغذیه مصنوعی در آبراهه های فصلی و بهینه سازی ابعاد اصلی آن / (مطالعه موردی: سامانه رودخانه امام زاده عبدالله سمنان)
    محمد ابراهیم بنی حبیب، ارمغان عابد علم دوست، محمدرضا نیکو صفحه 11
    با توجه برداشت بی رویه از سفره های آب زیرزمینی و افت سطح آب در آن ها، اجرای طرح های تغذیه مصنوعی ضروری به نظر می رسد. با وجود تحقیقات قابل توجه در زمینه تغذیه مصنوعی، هنوز روشی برای برآورد راندمان این طرح ها ارائه نشده است. هدف این پژوهش، تعیین راندمان تغذیه سامانه های تغذیه مصنوعی با استفاده از جریان سیلابی رودخانه های فصلی است. در روش پیشنهادی، ابتدا آبنگار های سیلاب در دوره بازگشت های مختلف بین اجزاء مختلف سامان تغذیه مصنوعی تقسیم شده و بازدهی آبگیری حوضچه ها تعیین می گردد. سپس با توجه به ابعاد حوضچه های تغذیه و آب نفوذ یافته از حوضچه ها در طول سیلاب، میزان حجم آب قابل تغذیه در حوضچه ها تعیین می شود. در محاسبه نفوذ از بستر رودخانه، از ترکیب نتایج مدل HEC-RAS و روش اچه وری استفاده شده، بطوریکه سطح جریان بر اساس نتایج شبیه سازی مدل HEC-RAS تعیین گردیده و مقدار نفوذ بر اساس روش اچه وری برآورد شده است. در نهایت پس از تعیین بازدهی سامانه تغذیه در سیلاب های با دوره بازگشت مختلف، بازدهی تغذیه کلی سامانه تغذیه مصنوعی با استفاده از فرمول امید ریاضی تعیین شده است. کاربرد روش پیشنهادی در سامانه رودخانه امام زاده عبدا.. سمنان حاکی از آن است که روش ارائه شده بازدهی مناسبی در تغذیه مصنوعی آبخوان داشته و می تواند 81 در صد سیلاب های مازاد را برای تغذیه مصنوعی آبخوان استفاده نماید.
    کلیدواژگان: سامانه تغذیه مصنوعی، راندمان تغذیه مصنوعی، راندمان آبگیری و رودخانه امام زاده عبدا، ، سمنان
  • علی طالبی، محمدتقی دستورانی، محمدحسین ایران نژاد صفحه 19
    عوامل مختلفی نظیر پستی و بلندی، اقلیم، زمین شناسی، تکتونیک، پوشش گیاهی و خصوصیات خاک در ایجاد حرکتهای توده ای زمین دخالت دارند که بعضی بصورت طبیعی و بعضی بر اثر دخالت غیر اصولی انسان در طبیعت به وجود می آیند. تخریب و از بین بردن جنگل یکی از عواملی است که باعث تشدید زمین لغزش می شود. جهت بررسی این مهم، در این تحقیق ابتدا دو دامنه با شرایط تقریبا یکسان در شهرستان اردل دراستان چهارمحال و بختیاری انتخاب شد. بدین صورت که در یکی قطع جنگل و ایجاد لغزش وجود دارد و در دیگری دامنه دارای پوشش جنگلی و پایدار می باشد. با توجه به مطالعات انجام شده، هر دو دامنه از نظر زمین شناسی در سازند آبرفتی حاوی لایه های مارنی قرار گرفته، از نظر خاکشناسی نیز بافت خاک در هر دو رسی-لومی و کانی رسی غالب اسمکتیت است. همچنین خواص مکانیک خاک (زاویه اصتکاک داخلی و چسبندگی خاک) در هر دو دامنه تقریبا برابر و در گروه ML- CL قرار می گیرند. از نظر هیدرولوژی و منابع آب نیز حوزه بالا دست دو دامنه مشترک بوده و آب نفوذیافته در هر دو دامنه برابر 152600 مترمکعب در سال می باشد. تنها اختلاف عمده این دو دامنه درصد پوشش گیاهی آنهاست که یکی دامنه منظم و بصورت توده جنگلی با حدود 40 درصد تاج پوشش بوده و دیگری دامنه نامنظم حاوی لغزش بوده که بصورت اراضی دیم و پوششی کمتر از 5 درصد دارد. پس از تعیین کلیه پارامترهای موثر در لغزش، ضریب اطمینان در دامنه ای که جنگل بلوط قطع شده حدود 1 بدست آمد (روش بیشاپ) که در نتیجه توده لغزیده است در صورتیکه در دامنه دارای پوشش جنگلی بلوط، ضریب اطمینان بدون اثر پوشش گیاهی در محاسبات 9/0 بدست آمده ولی توده نلغزیده است. بدین ترتیب دیده می شود که وجود جنگل بلوط با ریشه های 4-3 متری باعث استحکام خاک شده (افزایش مقاومت برشی) و لغزش صورت نگرفته است. همچنین، پوشش جنگلی بلوط با افزایش تبخیر و تعرق توانسته است آب اضافی را دفع نموده و وزن توده را کمتر نماید. بنابراین در این منطقه قطع جنگل بلوط و تبدیل آن به دیمزار یکی از عوامل بسیار مهم در وقوع لغزش می باشد.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، پایداری دامنه، جنگل بلوط، ضریب اطمینان، بیشاپ، استان چهار محال و بختیاری
  • سیما رحیمی بندرآبادی، بهرام ثقفیان صفحه 27
    در بسیاری از مطالعات منابع آب و آب شناختی برآورد توزیع مکانی بارندگی براساس داده های نقطه ای ثبت شده در ایستگاه های بارانسنجی اهمیت ویژه ای دارد. بررسی های اولیه نشان می دهد که ایستگاه های بارانسنجی موجود در کشور از توزیع مکانی مناسبی برخوردار نبوده و بسیاری از آنها در محدوده های جمعیتی متمرکز هستند. بهینه سازی شبکه ایستگاه های بارانسنجی می تواند در بهبود دقت نتیجه مطالعات منابع آب موثر باشد. روش های مختلفی برای این منظور وجود دارد. کریگینگ یک روش زمین آماری است که می تواند توزیع واریانس خطای تخمین را براساس مشخصات نیم تغییرنما و بدون داشتن آمار مشاهده ای تاریخی محاسبه نماید. بنابراین با استفاده از این روش می توان قبل از احداث ایستگاه و انجام نمونه برداری، میزان کاهش واریانس خطا را به ازای اضافه نمودن ایستگاه جدید و یا جابجایی یک ایستگاه محاسبه نمود. در این مقاله هدف بهینه سازی شبکه ایستگاه های بارانسنجی جنوب غرب کشور با توجه به واریانس تخمین کریگینگ و توپوگرافی منطقه و با هدف حفظ یا کاهش تعداد ایستگاه های موجود در منطقه (عدم ایجاد هزینه اضافی) می باشد. نتایج حاکی از آنست که تعداد و آرایش ایستگاه های موجود برای برآورد توزیع مکانی بارندگی در ماه های خشک سال کفایت مینماید. اما در مورد سایر ماه ها و بارندگی سالانه، نیاز به جابجایی برخی ایستگاه ها می باشد. نتایج نشان می دهد که جابجایی 17 ایستگاه منطقه میزان میانگین واریانس خطا را حدود 10 در صد کاهش می دهد. همچنین بررسی وضعیت برونیابی داده ها بیانگر خطای قابل توجهی در برآورد بارندگی در ارتفاعات می باشد.
  • غلامعباس فلاح قالهری، جواد خوشحال، مجید حبیبی نوخندان صفحه 37
    هدف از این بررسی ارتباط الگوهای سینوپتیکی بزرگ مقیاس اقلیمی با بارش استان خراسان رضوی می باشد. در این مطالعه با استفاده از سیستم استنباط فازی ممدانی و رگرسیون چند متغیره، پیش بینی بارش در بازه زمانی آوریل تا ژوئن(فروردین تا خرداد) در استان خراسان رضوی ارائه شده است. در این مطالعه، ابتدا ارتباط بین تغییرات الگوهای سینوپتیکی شامل فشار سطح دریا، اختلاف فشارسطح دریا، دمای سطح دریا، اختلاف دما بین سطح دریا و سطح 1000 میلی باری، دمای سطح 700 میلی بار، ضخامت بین سطوح 500 و 1000 میلی بار، رطوبت نسبی سطح 300 میلی بار و آب قابل بارش با بارش متوسط منطقه ای مورد بررسی قرار گرفته است. در انتخاب این مناطق که مجموعه ای از نقاط در خلیج فارس و دریای عمان، دریای سیاه، دریای خزر، دریای مدیترانه، دریای شمال، دریای آدریاتیک، دریای سرخ، خلیج عدن، اقیانوس اطلس، اقیانوس هند و سیبری را شامل می شوند، تاثیر پذیری بارندگی منطقه شمال شرق ایران از الگوهای سینوپتیکی در مناطق فوق مورد توجه قرار گرفته است. سپس، مدل سیستم استنباط فازی ممدانی در دوره 28 ساله آموزش داده شده است و در پایان، پیش بینی بارش در دوره 10 ساله مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد سیستم استنباط فازی ممدانی و روش رگرسیونی می توانند در اکثر سال ها، بارش بهاره را با دقت قابل قبولی پیش بینی نمایند. ریشه میانگین مربعات خطا برای مدل فازی 6/36 میلی متر و برای مدل رگرسیونی 5.5 میلی متر به دست آمد.
    کلیدواژگان: پیش بینی بارش، الگوهای سینوپتیکی، سیستم استنباط فازی ممدانی، رگرسیون چند متغیره، ریشه میانگین مربعات خطا
  • سیداحمد حسینی، مجتبی صانعی صفحه 53
    تخلیه کننده ها مجموعه ای از سازه ها هستند که برای انتقال آب از دریاچه سد به نقاط تخلیه در پایین دست سد به کار می روند. وجود جریان تحت فشار در بالادست دریچه تخلیه کننده ها، وجود افت انرژی جریان به دلیل عوامل مختلف و همچنین مقادیر ناچیز نسبت بازشدگی دریچه به تراز آب روی دریچه تخلیه کننده، سبب می شود استفاده از روابط و نتایج به دست آمده از روش های تئوری با خطاهای چشمگیری در تعیین پارامترهای مختلف مربوط به تخلیه کننده ها از جمله مقادیر ظرفیت آبگذری دریچه ها همراه باشد. براین اساس نیاز به انجام مطالعات آزمایشگاهی دقیق در این خصوص می باشد.
    در این تحقیق پس از طراحی و ساخت مدل فیزیکی مجرا و دریچه های سرویس و اضطراری در آزمایشگاه هیدرولیک پژوهشکده حفاظت خاک وآبخیزداری، آزمایش های لازم انجام پذیرفت. مقادیر ارتفاع معادل فشار در نقاط مختلف و میزان آبگذری دریچه در 6 تراز مخزن و 12 بازشدگی از دریچه ها، اندازه گیری شد.
    نتایج نشان داد روند تغییرات ضریب آبگذری دریچه سرویس در اختلاف تراز حداکثر، از بازشدگی 2 تا 10 درصد سیر صعودی داشته، و از بازشدگی 10 الی 30 درصد، روندکاهشی را طی کرده و در ادامه از بازشدگی 30 تا 70 درصد با آهنگ نسبتا ملایم روند افزایشی به خود می گیرد و در نهایت از بازشدگی 70 درصد به بالا سیر افزایش ضریب آبگذری، شیب تندتری به خود می گیرد. این روند در سایر ترازهای مورد آزمایش نیز دیده می شود، لذا آهنگ تغییرات ضریب آبگذری در دو تراز پائینی، از بازشدگی 50 درصد به بالا آغاز می شود. بطورکلی بررسی تغییرات ضریب آبگذری نشان داد با افزایش بازشدگی دریچه ها مقدار این ضریب، افزایش می یابد. تغییرات عدد فرود نیز نشان داد با افزایش تراز مخزن مقادیر عدد فرود جریان افزایش یافته، و در یک تراز ثابت از مخزن، با افزایش بازشدگی دریچه ها مقدار عدد فرود کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: تخلیه کننده تحتانی، دریچه اضطراری، دریچه سرویس، سد، ضریب آبگذری، مدل فیزیکی
  • گزارش فنی
  • مریم خسروی، علی سلاجقه، محمد مهدوی، محسن محسنی ساروی صفحه 61
    یکی از روش های پیش بینی دبی اوج استفاده از مدل جعبه سیاه از جمله شبکه عصبی مصنوعی است. نقطه ضعف شبکه های عصبی در جعبه سیاه عدم وجود قانون تایید شده برای معماری شبکه آنها است، معیار مناسبی برای تعیین تعداد لایه و تعداد نرون در لایه پنهان، نوع تابع فعالسازی برای لایه پنهان و لایه خروجی وجود نداشته و تنها راه حل استفاده از روش سعی و خطا می باشد. در این تحقیق با استفاده از شبکه عصبی پرسپترون و با ثابت نگه داشتن نوع تابع فعالسازی برای لایه پنهان نوع تابع فعالسازی در لایه خروجی برای دو زیرحوزه گته ده و گلینک واقع در حوزه آبخیز طالقان بررسی گردید. 20 درصد داده ها برای مرحله آزمایش، 65 درصد برای مرحله آموزش و 15 درصد برای مرحله اعتبارسنجی وارد نرم افزار مطلب شدند و دو تابع فعالسازی خطی و سیگموئیدی برای لایه خروجی انتخاب گردید. در هر دو ایستگاه تابع خطی با داشتن کمترین RMSE برای لایه خروجی مناسب تشخیص داده شد و تعداد نرون مناسب در ایستگاه گته ده پنج و در ایستگاه گلینک شش انتخاب شد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی، دبی اوج، طالقان، تابع فعالسازی، لایه پنهان
  • بهاره سادات موسوی، مجتبی صانعی، علی سلاجقه، بهارک معتمد وزیری صفحه 65
    دیواره های رودخانه اغلب در معرض فرسایش کناره ای و تخریب قرار دارند. لذا لازم است دامنه گسترش، خطرات ناشی از آن و عوامل موثر در این پدیده شناخته شوند. یکی از روش های کنترل این فرسایش استفاده از آبشکن ها است که در صورت طراحی و اجرای صحیح، علاوه بر کنترل فرسایش کناره ای منجر به بازیابی و احیای اراضی با ارزش حاشیه رودخانه ها می شود. با توجه به این که حفاظت از اراضی مجاور رودخانه و به حداقل رساندن میزان فرسایش کناری لازم و ضروری می باشد، این تحقیق با هدف تعیین تاثیر طول آبشکن در حفاظت رودخانه و کاهش فرسایش کناری با استفاده از مدل آزمایشگاهی انجام گرفت. آزمایش ها با سه طول مختلف آبشکن در 5 دبی متفاوت انجام شد. نتایج آزمایش ها نشان دادند که افزایش طول آبشکن از 25 به 35 سانتیمتر مقدار سطح فرسایش کناری را از 20 تا 40 درصد در دبی های 15 تا 25 لیتر در ثانیه کاهش داده است.
    کلیدواژگان: طول آبشکن، مدل آزمایشگاهی، فرسایش کناره ای، مهندسی رودخانه
  • صفحه 79
|
  • O. Sharifi, S. Gholamrezaei, R. Rezaei Page 1
    The main objective of this research was to study the factors affecting the rate of rural people participation in watershed plans in Jiroft region. The kind of research method of the study was Descriptive- Correlation research. The statistical population of the study consisted 1660 rural persons in 32 villages of Jiroft region in which watershed plans have implemented during the years of 1999 to 2006 (N= 2122). According to the Cochran's formula، a sample of 228 persons was selected using the stratified random samplingmethod (n= 228). A questionnaire was used to collect the data. The validity of the questionnaire was established by a panel of experts in the field of participation and rural development. A pilot study was conducted to establish reliability of the instrument. Cronbach alpha's coefficient for the dependent variable (e. g. rate of rural people participation in watershed plans) calculated 0. 88. For data analysis was used SPSSwin15 software. The correlative results revealed that there was a positive and significant relationship between dependent variable with variables of education level، satisfaction، social solidarity، socio-economic situation، motivation and membership in social institutes، travel to out of village، agricultural experiences، garden and agricultural land ownership، using the information resources، income level through agricultural activates، receiving the incentives، agricultural cultivated land and activity of rural councils. In addition، there was a negative and significant relationship between dependent variable and governmentdependency. Based on Regression analysis، 46. 8% variances of dependent variable of rural people participation in watershed plans was explained by the five variables including: social solidarity، using the information resources، gardens and agricultural land ownership، level of satisfaction، membership in public rural institutions.
  • M. E. Banihabib, A. Abed Elmdoost, M. Nikoo Page 11
    Considering the overuse of the aquifers and flow regime of ephemeral rivers of the country، performing artificial recharge projects in these rivers is necessary. Although، there have been a considerable number of researches in the artificial recharge system، there has been no method for determining the recharge efficiency of the artificial recharge systems on ephemeral rivers yet. The goal of this research is to determinethe recharge efficiency of the artificial recharge systems by using the flood flows of ephemeral rivers. In the suggested method، the first step is dividing the flood hydrographs of different return periods using model between different parts of the system. So the intake efficiency of ponds is determined. Then، accordingto the dimensions of recharge ponds and the penetrated water during the flood، the amount of water that can be recharged may be determined using seepage formula. For determining the river bed infiltration، a combination of hydraulic modeling using Hec-Ras simulation and Etcheveri method has been used. Finally، after determining the recharge efficiency of system for different return periods of flood، the total recharge efficiency of the system is determined by calculating the expected value. The suggested methodis applied for the artificial recharge system of Emamzade Abdollah River of Semnan، in center of Iran. The results show that the presented method has a suitable recharge efficiency and is able to use %81 flood flow for artificial recharge
  • A. Talebi, M.T. Dastorani, M.H. Irannezhad Page 19
    Many factors like topography، climate، geology، tectonic، vegetation، soil properties،… are effective for occurring mass movements، that some of them are natural and some are created due to human activities. Deforestation and degradation of forests is one of the factors that aggravate the landslide occurrence and create mass movements directly. To investigate this important problem، in this research، two hillslopes with the same conditions (from view points of geology، pedology، topography and climate) in the field (Ardal township- Chahar Mahal & Bakhtiari province) were selected as one of them includes deforestation (unstable) and another one has been covered by oak forest and is stable. Based on the studies، both hillslopes have been located in alluvial formation with marl layers and soil texture in both of them is also clay-loam that dominant mineral clay is esmectite. From point of view of soil mechanical properties (internal friction angle and soil cohesion)، both hillslopes are the same and they classified in ML-CL groups. From thehydrology view point، water resources in upstream of both hillslopes are common and the rate of infiltrated water is 152600 cubic meters per year. The most difference between these two hillslopes is the vegetation percent as one of them has been covered by oak forest with 40 percent canopy while other one (unstable hillslope) has less than 5 percent canopy. After determining the all effective parameters in landslide، itwas specified that in landslidy hillslope، the factor of safety is equal 1 (Bishop method) and hillslope has been slided. On the other hand، in hillslope with oak trees، the rate of safety factor (without considering the effect of tree roots) has been obtained equal to 0. 9 and hillslope is stable yet. Then، it can be concluded that oak trees with 3-4 root depth، have increased the soil strength and its consolidation. Furthermore، oak forest has been able to extract the further water and decrease the mass weight through increasing the evapotranspiration. Finally، it can be concluded that in Zagros region، deforestation and cutting the oaks is one of the important factors for occurring landslides.
  • S. Rahimi Bondarabadi, B. Saghafian Page 27
    Estimation of rainfall spatial distribution is an important step in water resources studies. Preliminary assessment of existing rain gage networks show that the spatial distribution of the gages is not suitable as many are just located in populated areas. Optimization of rain gage locations can improve the accuracy of water balance studies. Several methods have been proposed for such tasks. Kriging is a geostatistical method which can estimate the variance error based on a pre-determined semivariogram with no reliance on historical record. One can therefore apply Kriging method to estimate the reduction in error variance due to any change in the network such as addition of a new gage or moving an existing gage. In this paper، the objective is to optimize gage locations based on error variance and topography of the region. This is done such that no extra cost is incurred; i. e. only omission or moving the stations is allowed. The results indicated that the number and the network structure is sufficient for estimation of rainfall distribution in dry months. However، in case of wet months and the annual rainfall، moving some of the stations is necessary. In all، 17 stations may be moved to reduce the average error by 10 percent. It must be noted that the error is quite high in extrapolation regions، as expected.
  • Gh. A. Fallah Ghalharyl, J. Khoshha, M. Habibi Nokhandan Page 37
    Seasonal rainfall forecasts can have significant value for resources planning and management e. g.، reservoir operations، agricultural practices and flood emergency responses. To mitigate this، effective planning and management of water resources is necessary. In the short term، this requires a good idea of the upcoming season. In the long term، it needs realistic projections of scenarios of future variability and change. In this paper، we analyzed 38 years of rainfall data in Khorasan-e Razavi province that is located in the northeastern part of Iran situated at latitude-longitude pairs (34°-38°N، 56°- 62°E). We attempted to train Mamdani Fuzzy Inference system based on Tele-connection synoptically patterns with 38 years of rainfall data. For performance evaluation، the model predicted outputs were compared with the actual rainfall data. In this study، at the first step، the relationship between synoptically pattern variations including Sea Level Pressure (SLP)، Sea Surface Temperature (SST)، Sea Surface Pressure Difference (SLP)، Sea Surface Temperature Difference (SST)، air temperature at 700 hpa، thickness between 500and 1000 hpa level، relative humidity at 300 hpa and Precipitable water have been investigated. In the second step، model was calibrated from 1970 to 1997. Finally، rainfall prediction is performed from 1998 to 2007. Simulationresults reveal that Mamdani Fuzzy Inference system techniques and regression models are promising and efficient. Root mean square for Mamdani fuzzy inference system model and regression model was obtained 6. 34 and 5. 5 millimeter، respectively.
  • S.A. Hosseini, M. Saneie Page 53
    Bottom outlets are series of structures that were used to convey water from dam reservoir to the downstream. Due to the importance of Bottom Outlet Systems in dams، analyzing the performance of conduit،gates and outlet is considerable. The existence of high-pressure flow in the bottom outlet channel، the various kinds of head losses and the small amount of opening height versus the reservoir head over the gate cause considerable errors in the required mathematical methods and relationships. Therefore the need for laboratory studies in this regard is essential. The purpose of the present study is to determine hydraulic capacity of Narmasheer Dam Bottom outlet using data obtained from physical model. In this research، the physical model of bottom outlet system of Narmasheer Dam including conduit، gates (service and emergency) and outlet was designed and constructed at SCWMRI (Soil Conservation and Water Management Research Institute) lab، and then the necessary tests have been performed. The different amounts of pressure heads and water discharges in various gate openings were measured for 6 different head of reservoir and 12 opening gate. Results showed that the trend of discharge Hydraulic coefficient in maximum head، from 2 to 10 percent gate opening، had an increasing rate and for 10 to 30 percent opening، had a decreasing rate and then from 30 to 70 percent opening، will be increased with smooth rate، and finally in more than 70 percent in gate opening، will be increased with an accelerated rate. This process was tested in other heads of reservois، but trend of discharge coefficient will begin to increase from 50 percent gate opening. Overallchanges in coefficient Cd show an increase amount of valve coefficient for gate opening، Cd. It is worth to mention that with an increase in opening gates، the rate of discharge will also increase.
  • M. Khosravi, A. Salajegheh, M. Mahdavi, M. Mohseni Saravi Page 61
    One of the methods to forecast peak discharge among black box method is artificial eural network. Lack of emphatic regulation to architect network is one of disadvantages in neural networks. There is not a suitable criterion to determine number of layer and number of neuron in hidden layer، type of activation function for hidden and output layers and assay and error method is the only solution. In this research، numbers of suitable neurons in this layer and activation function type in output layer for two sub basin، Gatehdeh and Gelinak، situated in Taleghan basin were investigated by perception neural network with three layers and preservation of type of activation function for hidden layer. 20 percentage data for testing stage، 65 percentage data for training stage and 15 percentage data for validation stage were entered in MATLAB software and sigmoid and linear activation functions with the most application in hydrologicsubjects were selected for output layer. Linear function with less RMSE in both stations recognized suitable and the numbers of adequate neurons in Gatehdeh and Gelinak stations were five and six neurons، respectively.
  • B. Moosavi, M. Saneie, A. Salajeghe, B. Motamed Vaziri Page 65
    River banks are exposed to destruction and bank erosion. Providing human requirements and reduce river's dangers is one of the river engineering's purposes. The extent and risk of this phenomenon must be recognized. Groin is suggested as one of the control methods to reduce erosion. Besides، it is helpful way to reclaim lands. Groin's length has effective influence on bank erosion control. Laboratory models were used to investigate river protection and reduce bank erosion. Tests were done in 3 groin's lengths and 5 discharges. Results show that increasing groin's length from 25 up to 35 cm، and discharges from 15 up to 25 lit/s can reduce bank erosion about 20-40 percent.