فهرست مطالب

بررسی های آمار رسمی ایران - سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 77، پاییز و زمستان 1389)

نشریه بررسی های آمار رسمی ایران
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 77، پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره فلاح محسن خانی، شیرین گلچی صفحه 137
    نمونه گیری چرخشی یکی از روش های نمونه گیری است که به صورت گسترده در آمارگیری ها برای تولید آمار رسمی مورد استفاده قرار می گیرد. چرخشی بودن طرح آمارگیری مستقیما باعث کم شدن واریانس تغییرات می شود ولی اگر از براورد مرکب (Composite Estimate) که در آن اطلاعات دوره های گذشته نیز به کار می رود، استفاده شود، در ارائه ی براوردهای سطح نیز کاهش واریانس صورت می گیرد که باعث کاهش بیش از پیش واریانس براورد تغییرات می گردد. در این مقاله براورد مرکب معرفی و برای داده های آمارگیری نیروی کار مرکز آمار ایران محاسبه می شود.
    کلیدواژگان: نمونه گیری چرخشی، براورد مرکب، براورد سطح، براورد تغییرات
  • زهرا بهدانی، غلامرضا محتشمی برزادران، یدالله واقعی صفحه 151
    منحنی لورنتس یکی از مهم ترین ابزار گرافیکی برای اندازه گیری نابرابری اقتصادی است، که برای اولین بار در سال 1905 توسط ماکس اوتو لورنز معرفی شد و از آن پس در زمینه های متنوع مورد مطالعه و بررسی قرارگرفت و هم اکنون به عنوان یک موضوع کاملا شناخته شده در تحقیقات علمی کاربرد دارد. ترتیب لورنتس یک ترتیب جزئی و یک ابزار ساده برای مقایسه ی تغییرپذیری متغیرهای تصادفی نامنفی است که در بسیاری از زمینه ها از جمله اقتصاد، مطالعات اجتماعی و قابلیت اعتماد اهمیت دارد. بسط و توسعه این منحنی و ترتیب های لورنتس در بسیاری از علوم کاربردهای فراوانی را خواهد داشت که ما بیش تر به مشخصه هایی از این مفاهیم در آمار با تکیه بر کاربرد آن در اقتصاد توجه خواهیم نمود. در این مقاله در راستای تحقیقات انجام شده ابتدا خانواده ی توزیع بتا را معرفی و سپس حالت های خاص آن را با جایگذاری مقادیر خاص روی پارامترها و یا حالت های حدی به دست می آوریم. در ادامه ویژگی ها و مشخصه سازی هایی از ترتیب لورنتس برای خانواده ی توزیع درامد را بیان کرده و این ترتیب ها را به لحاظ نظری برای توزیع های مختلف مقایسه خواهیم کرد. متغیرهای تصادفی نظیر منحنی های لورنتس سلسله مراتبی دارای ترتیب سازی لورنتس ساده تری می باشند که در بخشی از مقاله به بیان مشخصه های آن ها می پردازیم. در نهایت منحنی لورنتس و ضریب جینی خانوارهای ایران در سال 1384 را براورد می کنیم و داده های در امد استان خراسان جنوبی را برحسب داده های درامد شهری و روستایی ترتیب سازی می کنیم.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد، منحنی لورنتس، ضریب جینی، ترتیب لورنتس، ترتیب ستاره، ترتیب محدب
  • آسیه ثالثی، محمد بامنی مقدم صفحه 169
    در سال های گذشته، انواع مختلفی از روش های کنترل آماری چندمتغیره ی فرایند، برای پایش همزمان چندین مشخصه ی کیفیت مورد استفاده قرار گرفته است. قدیمی ترین روش کنترل چندمتغیره، مربوط به روش نمودار کنترل هتلینگ می باشد. بررسی های اخیر نشان می دهد که نمودارهای کنترل چندمتغیره با نمونه گیری چند گانه، نسبت به نمودار کنترل هتلینگ در شناسایی تغییرهای کوچک فرایند، بهتر عمل می کنند. در این مقاله، نمودارهای کنترل چندمتغیره با نمونه گیری دوگانه برای پایش بردار میانگین مورد بررسی قرار می گیرد. طراحی این نمودارها به عنوان مسئله ی بهینه سازی مطرح شده و به وسیله ی شبیه سازی منت کارلو و الگوریتم ژنتیک حل می گردند.
    کلیدواژگان: نمودارهای کنترل چندمتغیره، مشخصه ی کیفیت، نمودار کنترل چندمتغیره با نمونه گیری دوگانه، شبیه سازی مونت کارلو، الگوریتم ژنتیک، نمودار کنترل T2 هتلینگ
  • محمد میرزایی، حسین ضرغامی صفحه 181
    آموزش ابتدایی کشور در دهه های اخیر تحولات جمعیت شناختی قابل توجهی را پشت سر گذاشته است. جمعیت دانش آموزی آن تا اوایل دهه ی 1370 به طور مداوم رشد داشته اما بعد از آن روند کاهشی را پیموده است. به دنبال این تغییرات، تعداد کارکنان و معلمین و تعداد آموزشگاه ها و کلاس های این مقطع نیز تغییر کرده که در شاخص های جمعیت شناختی آموزش ابتدایی در این سال ها نمود یافته است. بسیاری از این شاخص ها از قبیل نسبت دانش آموز به معلم، تراکم دانش آموزی در کلاس و آموزشگاه و هزینه ی سرانه برای هر دانش آموز در دهه ی 1350 رو به بهبود بودند اما در دهه ی 1360 از استانداردهای لازم دور گشتند و مجددا از اوایل دهه ی 1370 روند رو به بهبود خود را آغاز کردند. عوامل بلافصل تاثیرگذار بر این تغییرات شامل تحولات جمعیتی کشور و سطح پوشش تحصیل است. بالا رفتن پوشش ثبت نام تا سال 1365 در مناطق شهری و تا سال 1375 در مناطق روستایی یک عامل بسیار تاثیرگذار بود. در این مدت بیش تر کودکان لازم التعلیم محروم از تحصیل تحت پوشش آموزش پایه قرار گرفتند، به گونه ای که شاخص نسبت جنسی دانش آموزان ابتدایی در اواخر دوره ی مورد بررسی برای کل کشور به زیر 105 کاهش یافت و سطح پوشش تحصیلی تقریبا کامل شد. در بین عوامل جمعیتی، کاهش مرگ و میر کودکان و نوزادان تا دهه ی 1370 یک عامل عمده ی افزایش جمعیت دانش آموزی در مقطع ابتدایی بود. تاثیر روند باروری تا این دهه کم بود ولی بعد از آن به مهم ترین عامل تبدیل شد و کاهش شدید باروری از اواسط دهه ی 1360 منجر به کاهش قابل توجه جمعیت دانش آموزی ابتدایی در دهه ی 1370 گردید. مهاجرت های خارجی در دهه ی 1360 که تعداد قابل توجهی پناهنده ی افغانی و عراقی به کشور وارد شد تاثیراتی بر روندهای جمعیت شناختی آموزش ابتدایی گذاشت. در بعد مهاجرت های داخلی، روند شهری شدن جمعیت دانش آموزان ابتدایی یکی از پیامدهای آن به شمار می رود به طوری که رشد جمعیت دانش آموزی در مناطق شهری تا سال 1375 به رغم کاهش باروری سال های قبل ادامه پیدا کرد. روندهای کاهشی در حوزه ی جمعیت شناختی آموزش ابتدایی تا اواخر دوره ی مورد بحث ادامه یافت ولی با توجه به موضوع گشتاور جمعیتی و افزایش مجدد موالید پیش بینی می شود که در آینده ای نزدیک دوباره شاهد افزایش جمعیت دانش آموزی در این مقطع باشیم. به هر حال، اکنون می توان گفت رشد جمعیت دانش آموزی تقریبا برابر با رشد جمعیت لازم التعلیم شده و عامل پوشش تحصیلی برخلاف گذشته تاثیر چندانی ندارد.
    کلیدواژگان: آموزش ابتدایی، جمعیت لازم التعلیم، رشد جمعیت، میزان باروری کل (TFR)، میزان مرگ و میر کودکان و اطفال، نسبت شهرنشینی و روستانشینی، پوشش تحصیلی، نسبت جنسی
  • محمدصادق عوضعلی پور، قدرت طاهری، غلامرضا سلیمانی، فریده باقری صفحه 213
    شهرک های صنعتی به دلیل داشتن امکانات، تسهیلات و مزیت های فراوان برای سرمایه گذاری بستر لازم را برای توسعه ی بخش عمده ای از فعالیت های صنعتی فراهم می آورند. به دلیل جایگاه شهرک های صنعتی در امر توسعه ی اقتصادی در این مقاله پس از بررسی روند واگذاری زمین در شهرک های صنعتی کشور طی دوره ی 87 -1383، یک مدل مناسب برای پیش بینی زمین برای 30 استان در سال های 1388 تا 1393 ارایه شده است. این پیش بینی با استفاده از روش داده های پانلی انجام گرفته است.
    نتایج بررسی روند واگذاری زمین نشان می دهد که در چهار سال اول دوره ی مذکور روند واگذاری صعودی و در سال پایانی کاهشی بوده است، به طوری که میزان واگذاری از 18.04 درصد در سال 83 به 12.16 در سال 87 رسیده است. کاهش واگذاری در این سال، نشان دهنده ی کاهش رشد فعالیت های صنعتی در کشور می باشد.
    در مدل های برازش شده برای هر استان می توان با جایگذاری تعداد جوازهای تاسیس صادر شده در شهرک های صنعتی، زمین مورد نیاز برای واگذاری در شهرک های صنعتی را براورد کرد. ضریب تعیین به دست آمده در مدل ها برای میزان واگذاری زمین برابر 0.82 می باشد. بنا بر این می توان گفت بیش از 80 درصد از واریانس متغیر وابسته (واگذاری زمین) ناشی از متغیر مستقل (تعداد جوازهای تاسیس صادر شده) می باشد.
    کلیدواژگان: شهرک صنعتی، رشد صنعتی، داده های پانلی، رگرسیون
  • سهیلا شعبانی، احسان بهرامی سامانی، چنگیز اصلاحچی صفحه 229
    امروزه پیش گویی نتایج مسابقات ورزشی به مساله ی مهمی تبدیل شده است. در این میان مسابقات فوتبال از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در ایران نیز نیاز به یک مدل که بتواند علاوه بر نتیجه ی یک بازی، نتیجه ی کل یک لیگ را پیش گویی کند، احساس می شود. لذا در این مقاله سعی در ارایه ی مدلی آماری برای پاسخگویی به این نیاز با استفاده از روش های بیزی شده است. ابتدا مدل رگرسیون پواسون معرفی و برای به دست آوردن براورد پارامترهای مدل از روش بیزی و نرم افرازWin BUGS استفاده شده است. در نهایت مدل برای برازش بر داده های لیگ برتر ایران طی سال 89- 1388 استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مدل خطی تعمیم یافته، مدل رگرسیون پواسون، استنباط بیزی
  • ریچارد والیانت، راجر توراجو، جانیس لنت ترجمه: محدثه صفاکیش، حمیدرضا نواب پور صفحه 239
    برنامه ی مشترک روش شناسی آمارگیری (JPSM)1 در سال 1993 به منظور حمایت از نظام آماری دولت فدرال ایالت های متحده از طریق ارایه ی آموزش پیشرفته در زمینه ی روش شناسی آمارگیری تاسیس شد. تا آن زمان، دوره های سنتی تحصیلات تکمیلی، آموزش مربوط به رشته های مختلف مورد نیاز برای سرشماری ها و آمارگیری های بزرگ مقیاس را ارایه نمی دادند. فارغ التحصیلان گروه های آموزشی آمار اطلاعات زیادی درباره ی براوردهای پیشرفته ی آماری داشتند. اما دانش کاربردی کمی پیرامون چگونگی طراحی نمونه گیری های پیچیده و چگونگی توسعه ی ابزارهای آمارگیری داشتند. بخش مهم ماموریت دوره ی JPSM حذف این فاصله از طریق تامین آموزش های تکمیلی به آمارشناسان کنونی و بعدی دولت فدرال است. ما در این مقاله به مرور تاریخچه ی این برنامه و تلاش های ابتدایی صورت گرفته می پردازیم. بحث پیرامون همکاری های گوناگون صورت گرفته و چگونگی ایجاد و گسترش روش شناسی آمارگیری با استفاده از این همکاری ها بیان می شود. در ادامه مروری بر تلاش های صورت گرفته به منظور تقویت این برنامه و تامین محیط پژوهشی یک پارچه برای آینده ارایه می شود.
    کلیدواژگان: همکاری های علمی و دولتی، آمار رسمی، آموزش آمار، آموزش روش شناسی آمارگیری
|
  • Zohreh Fallah Mohsenkhani *, Shirin Golchi Page 137
    Rotation sampling is one of the sampling methods that are used extensively for generation of formal statistic in surveys. Rotation sampling leads to decline variance of changes directly but if composite estimate uses in which information for past periods, is used in estimation, variance of changes, reduces again by the reduction of variance of the level estimation.This article introduces composite estimates and compute of the data of labor force of Iran.
    Keywords: Change estimate, level estimate, composite estimate, rotation sampling
  • Z. Behdani, G. R. Mohtashami Borzadaran*, Y. Waghei Page 151
    The Lorenz curve (LC) is one of the most important graphic tool for the measurement of income inequality, which was introduced by Max Otto Lorenz for the first time in 1905 and since then it has been studied in various fields and is now fully recognized as a subject used in scientific research. The Lorenz order is a partial order and a simple tool for comparing the alteration of non-negative random variables and is important in many fields including economics, social studies and reliability. The developments of the Lorenz curve and Lorenz order is applied in many areas of scientific fields which we have many more features of these concepts in statistics, relying on its application in the economy. In this article, first of all we introduce beta distribution family. Then we have shown the some special cases by letting the parameters to have specific values. More features and characteristics of Lorenz order for income distribution family are made and we compare these orders theoretically for the different distributions. Random variables like the Lorenz curves have an easier hierarchical Lorenz order. This made us to explain the characteristics of them in a part of the article. Finally, we estimate Lorenz curves and Gini coefficient of households in Iran in 1384 and we discuss ordering the earnings data in South Khorasan province in terms of rural and urban income data.
    Keywords: Income distribution, Lorenz curve, Gini coefficient, Lorenz order, Star, shaped order, Convex order
  • Asieh Salesi *, Mohammad Bameni Moghadam Page 169
    Over the past years, various type of multivariate statistical quality control procedures have been developed for monitoring simultaneously several correlated quality characteristics. The earliest multivariate control procedure reported was perhaps Hotelling control chart procedure. Recent studies have shown that the multiple sampling multivariate control chart detects process small shifts faster than Hotelling control chart. This article study Double Sampling Multivariate Control Charts for process mean vector. The optimal design for this control charts is formulated as an optimization problem. Monte Carlo simulation and Genetic algorithm used for solving this type of optimization problem.
    Keywords: Multivariate control charts, quality characteristic, multivariate double sampling control charts, Monte Carlo simulation, genetic algorithm, Hotelling's control chart
  • Mohammad Mirzaie, Hossein Zarghami* Page 181
    Rotation Primary education of Iran has experienced dramatically demographic dynamics during the last few decades. The number of pupils has increased drastically and continually until early 1990s, but after that somewhat decreased. Along with, the numbers of staffs, teachers, schools and classrooms have changed as well, and these reflected in demographic indices of primary education. Most of these indices, such as pupil to teacher ratio, pupil density in classroom and school and expenditure per pupil improved in 1970s, but it reversed in 1980s and got away from desired standards. These indices improved again in 1990s. Affective proximate factors to this trend included the trend of population growth of the country and dramatic raise in the enrolment rate. Enrolment rate increment was a powerful factor in urban area till mid 1980s and in rural area till mid 1990s. Today, almost all of children 6-10 year old have enrolled in primary education. The sex ratio in primary education decreased continuously and reached below 105 in last period of study. Infant and child mortality increment, between population factors, was an important element of increase in the number of pupils. Fertility began to decline from mid 1980s and this led to intensive decrease of pupil population in 1990s. External migration had its own influence on the number of pupils since there were enormous Afghan and Iraqi refugees during 1980s. With regards to the internal migration, one of its consequences was the urbanism of pupil population in primary education. Decrease in the number of pupils continued up to the present. However, based on population momentum, it is anticipated that the trend will be reversed in upcoming years. Anyway, today it can be said that the growth rate of pupils is nearly equals to the growth rate of 6-10 year old children and henceforth, enrolment rate has not considerably been affected.
    Keywords: Primary education, 6, 10 year old pupils, population growth, total fertility rate, infant, child mortality rate, Urban, rural proportion, enrolment rate, sex ratio, migration
  • Mohammad Sadegh Avazalipour, Ghodrat Taheri, Gholam Reza Solaimani, Farideh Bagheri * Page 213
    Due to facilities and great advantages of industrial zones in investment, they provide a necessary ground for the development of major industrial activities. Owing to important role of industrial zones in economic development, after analyzing the land ceding trend in the nation's industrial zones during the period 2004-2008, this paper tries to present an appropriate model to predict the lands needed for ceding for 30 provinces in the years 2009-2014. This prediction has been conducted by using panel data.Review of the results shows that the land ceding trend in the first year of the mentioned period was ascending and in the end of the period it was descending. It means that the ceding rate reduced and reaches from 18.4 percent in 2004 to16.12 percent in 2008. The reduction of land ceding in this year, shows that the growth of industrial activities in the country decreased.In fitted models for each province, the land needed for ceding can be estimated by using the number of establishment permits issued in the Industrial zones. The coefficient of the models for land ceding is 0.82. Therefore, we can say more than 80 percent of the variance of the dependent variable (land ceding) results from the independent variable (number of permits issued for establishment).
    Keywords: Industrial zone, industrial growth, panel data, regression
  • Soheila Shabani, Ehsan Bahrami Samani *, Changiz Eslahchi Page 229
    Today, the predictive results of sporting events have become an important issue. Meanwhile, soccer is of particular importance in Iran and the need for a model that, not only can predict the result of a game, but also can predict the result of an entire league, is felt. Therefore, this paper attempts to present a statistical model for responding to this need by using Bayesian methods. Here, Poisson regression model is first introduced and then is used to obtain estimates of model parameters, using WinBUGS software. Finally, the model is used to fit on the data of the Iranian Premier League during the year 1388-89.
    Keywords: Generalized linear model, Poisson regression model, Bayesian inference
  • Trans By: Mohadese Safakish*, Hamid Reza Navvabpour Page 239
    The Joint Program in Survey Methodology (JPSM) was established in 1993 to support the U.S. federal statistical system by providing advanced training in survey statistics and methodology. Until then, traditional graduate degree programs did not provide the interdisciplinary training needed for large-scale surveys and censuses. Graduates of statistics departments were well-versed in advanced statistical estimation, but had little practical knowledge of how to design complex samples or how to develop survey instruments. A major part of JPSM’s mission is to fill that gap by providing graduate-level training to current and future federal statisticians. In this article we review the history of the program and its initial efforts, discuss the different types of collaboration and how they have enhanced survey methodology, and review efforts that are being made to strengthen the program and provide a more integrated research environment for the future.
    Keywords: Academic, governmental collaboration, official statistics, teaching statistics, training survey methodologists