فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1388)

نشریه حکومت اسلامی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدتقی مصباح یزدی صفحه 5
    عدالت و رابطه آن با پیشرفت در نوع خود، از اصلی ترین، پیچیده ترین و دشوارترین مسائلی است که در فلسفه سیاست، فلسفه حقوق و فلسفه اخلاق مطرح بوده و هست. مقاله حاضر در بررسی موضوع عدالت و پیشرفت در دولت دینی، ابتدا به بررسی سه مفهوم کلیدی عدالت، پیشرفت و دولت دینی می پردازد. ازاین رو، نخست کاربرد مفهوم عدالت در مورد افعال تکوینی و تشریعی خداوند، مفهوم عدالت به مثابه مقیاس ارزش شناختی و تعریف عدالت به اعطاء کل ذی حق حقه، مورد نقد و بررسی قرار گرفته و سپس ارتباط مفهوم اجتماعی عدالت با دولت دینی - با توجه به برداشتی که در اسلام از دولت وجود دارد- و کارویژه هایی که از آن مورد نظر می باشد، موشکافی شده است. بر این اساس، اگر عدالت بر مبنای حق تعریف شود، تمام وظایف دولت اسلامی در عدالت خلاصه می شود و پیشرفت، یکی از مصادیق عدالت خواهد شد؛ زیرا دولت اسلامی موظف است در رسیدن بیشتر انسا نها به بهترین کمالات، سعی و تلاش کند. عدالت، زمانی محقق می شود که دولت در این رسالت موفق ترین وضعیت را داشته باشد.
    کلیدواژگان: عدالت، پیشرفت، دولت دینی، دولت سکولار، فلسفه سیاسی، اسلام، حق
  • محسن اراکی صفحه 15
    در حکومت، سه نوع شورا قابل تصور است که عبارتند از: شورای پیش از حکومت، شورای مقارن با حکومت و شورای بعد از حکومت. محور اساسی و اصلی در این مقاله، بحث شورا در حکومت است.
    شورایی که نصوص کتاب و سنت بر شرعی بودن و رجحان آن دلالت می کند شورای متاخر از حکومت است؛ یعنی شورایی که حاکم، بعد از تمام شدن مشروعیت حکومتش برای اداره شؤون مسلمانان از آن کمک می گیرد. این شورا نیز محدود به اموری است که از سوی خدا و رسول او، بیانی در مورد آنها وجود نداشته باشد.
    کلیدواژگان: شورا، انتخاب، اهل سنت، حاکم اسلامی، نظریه انتخاب
  • محمود لطیفی صفحه 51
    ادیان الهی برای مدیریت و هدایت جوامع بشری تشریع شده اند. اصل ولایت و امامت پس از توحید، مهم ترین اصل در قوام شرایع آسمانی و به ویژه اسلام است. اگر ضرورت مدیریت و ولایت در اسلام با ادله عقلی اثبات شود، مفاد ادله می تواند ترسیمی از دامنه اختیارات رهبری را در پیش رو قرار دهد. امامت که یکی از اصول اعتقادی اسلام ناب و مستند به براهین عقلی است، پس از غیبت آخرین امام معصوم در قامت فقهای عالم، عادل، امین و مدبر تداوم یافت و تمامی اختیارات ولایت تشریعی امامت به عهده ایشان نهاده شد. طرح این اختیارات از زمان حضور معصومین: تا آغاز انقلاب اسلامی - و تا به امروز- به تناسب زمینه های سیاسی و تاریخی ایجادشده و نیازهای جدید ساختارمند شده، روزبه روز گسترده تر و ابعاد آن شناخته تر شده و از اجمال به تفصیل روی کرده است. مروری بر نصوص حدیثی و سخنان فقهای بزرگ، این مطلب را تایید می نماید. اختیارات تعریف شده و عینیت یافته در انقلاب اسلامی نیز نقطه عطفی در مسیر این شکوفایی بوده است.
    کلیدواژگان: ضرورت ولایت، امامت، اختیارات ولی فقیه، عصر غیبت
  • بهرام اخوان کاظمی صفحه 89
    امنیت از مفاهیم بسیار با اهمیت و متطوری است که در گذشته و حال در حیات سیاسی و اجتماعی کلیه جوامع، مطرح بوده است. این واژه ها با مشتقاتش به کرات در کلام الهی و سایر منابع اسلامی آمده است. دو اندیشه پرداز و حکیم بزرگ ایرانی؛ یعنی ابونصر فارابی و خواجه نصیرالدین طوسی نیز این مفهوم را به روشنی مورد توجه عمیق خویش قرار داده اند. با توجه به جایگاه ویژه امنیت در تفکر و حوزه عمل اسلامی، این مقاله تلاش دارد تا ضمن بررسی نوع تفکر این دو اندیشمند، درباره امنیت و سازوکارهای تامین آن، هم سنخی و هم پیوندی اندیشه ای آنها را نشان دهد و بر غیر انتزاعی بودن و تجویزی بودن آرای ایشان در این باره تاکید ورزد و همچنین نوآوری ها و برخی ابداعات خاص این دو حکیم متاله را که مشابه دیدگاه های امروزی و این عصری است، خاطرنشان سازد.
    کلیدواژگان: ابونصر فارابی، خواجه نصیرالدین طوسی، امنیت، فلسفه سیاسی، مدینه فاضله، خیرات مشترک، تعاون و تغالب
  • عباسعلی عظیمی شوشتری صفحه 111
    در سیره پیامبر گرامی اسلام9، جنگ به عنوان آخرین راه حل و ابزاری که فقط در موارد خاص به کار می آید، مطرح بوده است. سیره نبوی، گواه این امر است که چون پیامبر به انسان به عنوان موجودی که ذاتا از حقوقی برخوردار می باشد می نگریسته است، به دشمن خود نیز به دیده رحمت نگریسته و او را نیز همچون انسانهای دیگر از چنین حقوقی بهره مند می داند. عملکرد ایشان با چنین فلسفه ای، منشا پیدایش مجموعه ای از مقررات در حقوق اسلام شد که امروزه بدان «مقررات بشردوستانه در جنگ» می گویند.
    در سیره پیامبر، قربانیان جنگی (زخمیان، بیماران و اسرا) مورد حمایت قرار می گرفتند به گونه ای که اسرا از حقوقی به مراتب بیشتر از کنوانسیون 12 اوت 1949 ژنو راجع به اسرا، برخوردار بودند.
    همچنین به کارگیری روش های وحشیانه و سلاحهای غیر متعارف جنگی، تخریب اماکن مسکونی، قطع درختان، کشتن حیوانات و ایجاد هر نوع تغییر زیست محیطی، مورد نهی پیامبر اسلامی9 قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مقررات بشردوستانه، جنگ، رفتار انسانی، سیره پیامبر، حقوق بین الملل
  • سیدمحمود نبویان، سیدمصطفی حسینی نسب صفحه 139
    نظریه هوفلد درباره تقسیم حق به چهار نوع و روابط میان آنها، بر مباحث مربوط به تحلیل حق و موقعیت های حقوقی، تاثیر قابل توجهی در غرب گذارد؛ به گونه ای که می توان گفت منطق جدیدی درباره حق در غرب بنا نهاده شد. در قرن بیستم، با توجه به اهمیت این نظریه، افراد زیادی - از جمله برخی از حکمای اسلامی - به نقادی و یا اصلاح این نظریه پرداختند. همچنین مقالات متعددی در دفاع یا رد این نظریه نوشته شده است. نویسنده مقاله، بعد از بررسی نقدهای ارائه شده، بر این باور است که هر چند بعضی از اشکالات مطرح شده بر این نظریه، وارد نیستند، ولی این نظریه، خالی از برخی ایرادهای اساسی نیست که با توجه به این ایرادها، نمی توان این نظریه را پذیرفت.
    کلیدواژگان: حق، حق داشتن، تقسیم، حصر عقلی و استقرایی، مبادی تصوری
  • محمد فلاح سلوکلایی صفحه 159
    برای مهار قدرت، چاره ای جز نظارت بر حاکمان و صاحبان قدرت، وجود ندارد.
    با بررسی نظام نظارتی در اسلام به این نتیجه می رسیم که ساز وکارهای نظارت بر حکومت در اسلام کارامدتر از نظام های دیگر است؛ زیرا اولا: اسلام علاوه بر نظارت بیرونی، بر نظارت درونی نیز تاکید ویژه ای دارد. ثانیا: ساز وکارهای نظارتی در اسلام، موجب افزایش میزان محبوبیت حاکمان می شود و روابط حاکمان و شهروندان را از روابط خشک قانونی به روابط تربیتی - عاطفی، همراه با رعایت موازین قانونی تبدیل می کند. ثالثا: رویکرد ساز وکارهای نظارتی در اسلام، رساندن فرد و جامعه به سعادت دنیوی و اخروی است؛ زیرا نظام حقوقی اسلام، زیرمجموعه نظام اخلاقی اسلام است. افزون بر همه اینها، نظارت بر حکومت در اسلام از ضمانت اجرایی بسیار قوی و مستحکمی برخوردار است.
    کلیدواژگان: نظارت، کنترل، نظارت بیرونی، نظارت درونی، حکومت اسلامی، کارامدی حکومت اسلامی
|
  • Muhammad Taqi Misbāh Yazdi Page 5
    The study of the relation between justice and development is one of the main and most complicated issues which has been given special attention in the area of philosophy of politics, philosophy of law and ethics or moral philosophy.In its review of the question of justice and development in a religious state, the article first discusses three important concepts; namely, justice, development and religious state. Therefore, after discussing the application of the concept of justice to the divine ontological and legislative acts, the author addresses and comments on the concept ofjustice as a axiological yardsick and on the defintion of justice which means giving whoever has right what he or she deserves. Then, he expounds on the relation between the social concept of justice and religious state - according to the Islamic viewpoint ofgovernment - and the responsibilities it is expected to have.
  • Muhsin Arāki Page 15
    In a government, three types of councils are conceivable: a pregevernment council, a council coincident with the government formation, and a post-government council. The article focuses on the last type of these three. It is the type which is regarded by the Qur’anic texts (nosus) and Sunnah to be legal. In other words, it is a council to which a ruler can refer after the government headed by him is legally recognized, to get aid in the management of Muslims’ affairs. This type of council is concerned only with the questions about which God or the Prophet(s) has given no decision and made no mention.
  • Mahmud Latifi Page 51
    The main purpose of divine religions is to ensure order and guide people towards the right path. Guardianship (wilāyah) and Imamate which is one of the most important principles after monotheism is intended for preserving heavenly faiths especially Islam which is the last faith. If ratioal evidence confirms the necessity of management and guardianship in Islam, it follows that it is possible to define the domain of the leader's jurisdiction. Imamate, which is one of true Islam's principles established by rational arguments, continued as it was entrusted to a just, trustworthy and wise learned jurist at the period of Imam's occultation. Thus, a learned jurist possesses the entire jurisdition of legislative guardianship which an Imam has. In accordance with the various prevailing political and historical conditions and emergent systematized needs, this form of jurisdiction has increasingly gained wider scope, become more elaborate and known in its various aspects since the time of the Infallible Imams up to the birth of the Islamic Revolution – up to the present time. We can detect this fact in hadith texts and the words and speeches of the eminent jurists. The jurisdiction as defined and objectified in the Islamic Revolution also represents a turning point in the course of its flourishment.
  • Bahrām Akhawān Kāzimi Page 89
    Security is an extremely important and developing term. It has, for long, been a subject of speculation in the politico-social life of all societies. The term security and its derivatives are mentioned in various occasions in the Qur’an and many Islamic sources. Ibu Nasr al-Fārābi and Khāwjah Nasir al-Din al-Tusi, two great Iranian thinkers and philosophers, have delved into this topic. Given the special significant status security has in Islamic thought and practice, the article explores the two thinker’s view concerning security and the mechanisms of ensuring it, and shows that there is homogeneity between their thoughts, stressing that their views are not abstract but normative in this regard. He also points out that some of their new and novel ideas correspond to current thinkers’ views.
  • Abbāsali Azimi Shushtari Page 111
    In the life-style of the Prophet, war (the waging of armed conflict against the enemy) was the last solution and device used by the Prophet in certain critical occasions. The Prophet’s life-style bears evidence to the fact that he viewed humans as beings who have their own intrinsic human rights. He viewed his enemies mercifully asbeings of having the same rights as other innocent human beings. With such a philosophy, his conduct gave rise to a set of rules and regulations in the Islamic Law which is nowadays referred to as "humanitarian rules in wartime."The Prophet Muhammad treated the war victims, i.e. the wounded and prisoners of war kindly and protected their lives and properties in such a way that his war captives enjoyed rights outnumbered the rights mentioned in the 1949 Geneva conventions on prisoners ofwar. Applying coercive measures, treating the captives with cruelty, using special weapons, destroying residential areas, cutting down the trees, killing the animals and making any changes in the environment were prohibited by the Prophet.
  • Seyyed Mahmud Nabawiyyān_Seyyed Mustafā Husayni - Nasab Page 139
    Hofeld's classification of right into four kinds and his way of defining the relations between them have exerted a considerable influence on the discussions about the analysis of right and its legal status in the West. As a result, a new logic about right has taken form inthe West. Due to the special importance of this theory, a large number of people in the 20th century set to criticize or to modify it, such as Harte, Waldron, Lyons and Wellman, etc. After this thory had been translated into Persian, a number of Muslim philosophers including Ayatollah Jawādi Amuli engaged in critizing it. Also, some essays have been written in favour or against it by some learned people like Dr. Rāsikh, Dr. Nabawiyān and others. Having investigated the criticisms directed to this theory, the author concludes that, although some of the criticisms are unacceptable, the mentioned theory is subject to some weaknesses. Consequently, it is not reliable.
  • Muhammad Fallāh Slukolāi Page 159
    There is no method of controlling the power other than supervising those in authority. If we examine the supervisory system in Islam, we find that the supervisory mechanisms in Islam are more efficient than those of any other system. First, in addition to its emphasis on outer supervision, Islam lays special emphasis on inner supervision.Secondly, in Islam, supervisory mechanisms contribute to the increase of a ruler's popularity and, instead of the lifeless legal ruler-citizen relations the educational- emotional relations are observed, and legal standards are taken care of. Thirdly, they aim at accomplishing happiness in this world and the hereafter for both individual andsociety, because Islam's legal system is governed by the moral principles of Islam. Furthermore, supervising the government in Islam contribut to a full excutive guarantee.