فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 59، بهار 1390)

نشریه حکومت اسلامی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 59، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدصادق مزینانی صفحه 5
    آخوند خراسانی از جمله علمایی است که معتقد به ولایت مطلقه فقیه در عصر غیبت بوده است. در سال های اخیر، برخی از نویسندگان با انگیزه های سیاسی، تلاش کرده اند که دیدگاه آخوند خراسانی را در برابر دیدگاه امام خمینی قرار داده و او را منکر ولایت فقیه، قلمداد کنند.
    موضوع این مقاله، اثبات باور عمیق و قاطع آخوند خراسانی به ولایت مطلقه فقیه و در ضمن پاسخی به شبهه یاد شده است. لذا در این نوشتار، سعی شده است با اشاره به تمایز حکم حکومتی از حکم شرعی، حکم قضایی و امر به معروف و نهی از منکر و جایگاه و شان فقها به تبیین سیره عملی (احکام ولایی) آخوند خراسانی پرداخته شود.
    احکام ولایی صادره از سوی ایشان در ابعاد گوناگون سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و... فراوان است. حکم به وجوب حمایت از آیت الله لاری با استناد به مقبوله عمر بن حنظله، حکم به اخراج تقی زاده از مجلس شورای ملی و تبعید او از کشور، حکم به سرنگونی حکومت محمدعلی شاه و حرمت پرداخت مالیات به حکومت استبدادی او، حکم به تجدید مجلس، دستور عفو عمومی و... همه و همه بیانگر آن هستند که ایشان، نه تنها به ولایت مطلقه فقیه، معتقد بوده، بلکه آن را نیز اعمال کرده است. خود آخوند خراسانی و برخی دیگر از علما نیز در همان روزگار با اشاره به خاستگاه و مبانی این احکام، تحلیل و تفسیر را تایید و پیروی از احکام ایشان را واجب و رد آن را حرام و رد بر امام زمان (عج) دانسته اند
    کلیدواژگان: ولایت، نیابت، ولایت مطلقه فقیه، حکم شرعی، حکم قضایی، حکم ولایی و مشروطه
  • ذبیح الله نعیمیان صفحه 39
    شهید سیدمحمد باقر صدر در نظریه مشهور منطقه الفراغ، این مفهوم را به گونه ای به کار برده است که موجب بدفهمی، سوء تعبیرها و گاه سوء استفاده در زمینه اختیارات ولی امر قرار گرفته است. در این نوشتار، این پرسش کلیدی مطرح است که نسبت نظریه مذکور با احکام حکومتی به عنوان تبلور اختیارات ولی امر چیست؟ در تقریر ایشان از این نظریه، اختیارات خاص ولی امر و دولت اسلامی نسبت به احکام غیر الزامی، مورد توجه قرار گرفته است. اما این مفهوم، مقتضی آن نیست که احکام الهی در عالم تشریع و ثبوت، ناقص تشریع شده باشند. بنابراین، اختیارات خاص ولی امر که در مفهوم منطقه الفراغ مورد توجه قرار گرفته اند، به منزله عبور از اندیشه اسلامی و فراگیری احکام الهی نسبت به همه امور، نمی تواند تلقی شود؛ چرا که اختیارات حاکم اسلامی در صدور احکام حکومتی، محدود به احکام غیر الزامی شرع نیست؛ بلکه ولی امر در چارچوب خاصی می تواند به صدور احکام حکومتی در این قلمرو نیز بپردازد.
    کلیدواژگان: منطقه الفراغ، حکم حکومتی، احکام ثابت، احکام متغیر، مالانص فیه
  • محمدحسین طالبی صفحه 61
    با توجه به عدم پیشینه مباحث مربوط به مبانی قانون طبیعی در آثار دانشمندان مسلمان و به منظور نظریه پردازی و تولید علم درباره کشف مبانی قانون طبیعی در اسلام، لازم است آموزه قانون طبیعی در غرب به ویژه در دوره مسیحیت بررسی شود؛ زیرا در آن دوره، بیشترین توجه به ملاک های دینی می شده است. تحولات دکترین قانون طبیعی در دوره مسیحیت در غرب را می توان به شش مقطع اصلی دسته بندی کرد. این مقاله، ابتدا به نقد و بررسی این آموزه در دو مقطع اول مسیحیت؛ یعنی دوره پدران کلیسا و قرون میانه می پردازد. آنگاه 13 نکته انتقادی با عناوین انتقادات مشترک و مختص را بیان می کند. این انتقادات با توجه به مبانی عقلی در اندیشه اسلامی بیان شده است. دسته اول، انتقاداتی است که به طور مشترک بر همه اندیشمندان دو دوره اول مسیحیت در مساله قانون طبیعی وارد است و دسته دوم، گزاره هایی انتقادی است که به طور مجزا به محتوای فکری هر یک از آنها در این مساله مربوط می شود.
    کلیدواژگان: قانون طبیعی، نقد قانون طبیعی، پدران کلیسای اولیه، قرون میانه، آگوستین، آکوئیناس
  • محمدرضا کریمی والا صفحه 89
    تفکر سیاسی غرب، حاکمیت الهی را امری فرابشری با صبغه نادیده انگاری مردم، در برابر دموکراسی می داند. سیستمی که در آن مردم، رعیتی مکلف و در تعیین سرنوشت سیاسی، عنصر اراده و اختیارشان مسلوب و عنان انحصاری امور به نیابت از خداوند در اختیار گروهی ویژه است و جز آنان کسی به طور مستقیم با خداوند در تماس نمی باشد.
    نوشتار حاضر، عهده دار بازبینی و ارزیابی جوهره تئوکراسی یا حاکمیت الهی، در اندیشه سیاسی غرب است تا ضمن تثبیت بی پایگی ترسیم غربی از حاکمیت الهی و تاثر آن از حاکمیت های دوره پیش از میلاد و سده های میلادی که با ایده هایی چون طبیعت الهی، نیابتی و مشیتی، خود را به گونه ای منتسب به خداوند و ماورای بشری نموده اند، اعلام گر ناروایی چنین انگاره ای در محک استدلال عقل و استنتاج از اسلام و صحه گذار بر عدم وضع تعیینی و توصیه منابع اصیل دینی در مورد چنین انگاره ای باشد.
    کلیدواژگان: حاکمیت، تئوکراسی، طبیعت الهی، نیابت الهی، مشیت الهی، خلافت الهی
  • مسعود راعی، محمد فلاح سلوکلایی صفحه 111
    اصلی ترین نگرانی در روابط شهروندی، تعدی و دست اندازی حاکم به حقوق شهروندی است. این نگرانی در مواردی آن قدر مهم جلوه گری می کند که گاه بستر برخورد خشن و سخت بین حاکم و شهروند را به وجود می آورد. اما آنچه ورای این درگیری باید مد نظر قرار گیرد، علل و عوامل چنین وضعیتی است.
    مکتب حقوقی اسلام برای حاکمان و کارگزاران، آسیب های رفتاری متعددی را برشمرده است. این آسیب ها را می توان در دو بخش اخلاقی حاکمیتی و اخلاقی شخصیتی مورد بحث قرار داده و با اصلاح حوزه های آسیب پذیر با رویکرد تربیت دینی؛ هم امکان پیشگیری و هم امکان درمان را فراهم نمود. ویژگی منحصر به فرد مکتب حقوقی سیاسی اسلام آن است که با توجه به اهداف استکمالی انسان و از جمله حاکم به آسیب های مذکور توجه نموده است. بر همین اساس، راهکارهای ارائه شده در این مکتب بیش از آنکه بیرونی و متکی به سازوکارهای نظارتی بیرونی و از بالا به پایین باشد بر سازوکارهای درونی و تکیه بر تقوا و درک این معنا که عالم محضر خداوند است بنا شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، رفتار کارگزاران، آسیب های اخلاقی حاکمیتی، آسیب های اخلاقی شخصیتی
  • مرتضی الیاسی صفحه 141
    کنترل قدرت از مهمترین مباحث حقوق عمومی است. به ویژه اینکه متفکرانی چون منتسکیو در تبیین مبانی نظریه تفکیک قوا، به فسادآوری قدرت تکیه کردند و لزوم کنترل آن را از طریق تفکیک قوا یاد آور شدند، ولی تجربه نشان داده است که کنترل قدرت از طریق تفکیک قوا موفق نبوده است.
    جمهوری اسلامی ایران در تدوین قانون اساسی، با الگوی اسلامی، روشی متمایز از نظام های دیگر در کنترل قدرت ارائه داده است؛ زیرا:1- نوع نظام، جمهوری اسلامی است که با نفی نظام پادشاهی، به مردم نقش ممتازی داده و انطباق آن با موازین اسلامی موجب شده تا از بی راهه های خطرناک پیروی حکومت کنندگان از امیال نفسانی و نادانی های تقنینی و اجرایی در امان بماند.
    2- استقلال قوای حاکم و تعیین وظایف و اختیارات هریک و در عین حال ایجاد نوعی موازنه و تعادل بین آنها و نیز نظارت رهبری جامع شرایط، راه های سوء استفاده از قدرت را مسدود نموده است.
    3- با عنایت به صلاحیت های خاص اخلاقی و معنوی مسؤولان نظام، اهرمی مهم در کنترل معنوی قدرت ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: کنترل قدرت، نظارت، تفکیک قوا، نظارت رهبری، استقلال قوا
  • محمد رحمانی صفحه 169
    بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مهمترین وظایف نهاد مجمع تشخیص مصلحت نظام، عبارت است از:الف) حل معضلات نظام اسلامی (قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اصل یکصد و دهم، بند8).
    ب) حل و فصل اختلاف میان مصوبات مجلس شورای اسلامی و نظرات شورای نگهبان (همان، اصل یکصد و دوازدهم).
    بر اساس نگرش اسلامی، مبانی فقهی و اصولی تبعیت احکام الهی از مصالح و مفاسد، امری است که مورد تایید عقل و شرع است. بر این اساس، احکام الهی بر محور مصالح و مفاسد واقعی تشریع شده اند.
    با توجه به اهمیت این مساله و تاثیر عمده آن، باید قاعده تبعیت احکام از مصالح و مفاسد بر اساس مسلک های گوناگون شیعه و اهل سنت مانند اشعری و معتزلی و نظرات صاحب نظرانی همچون شیخ انصاری، آخوند خراسانی و شهید صدر مورد توجه قرار گیرد تا جایگاه و نقش محوری این قاعده در استنباط احکام توسط مجتهدان و تاثیر و کارآیی به سزای آن در انجام وظایف محوله به نهاد مجمع تشخیص مصلحت نظام بیش از پیش روشن شود.
    کلیدواژگان: مصلحت، مفسده، حکم اولی، حکم ثانوی، حکم حکومتی، مجمع تشخیص مصلحت نظام
|
  • Muhammad Sādiq Mazināni Page 5
    Akhund Khorāsāni is one of the religious scholars who believes in absolute guardianship of Muslim jurist during the Occultation (Ghaybah) period. Recently, some writers have tried with a political motive to make a contrast between Akhund Khorāsāni's view and that of Imam Khomeini, assuming that Akhund Khorāsāni denies the idea of guardianship of jurist.The present essay confirms, through the evidence provided by the author, that Akhund Khorāsāni's has a strong and deep belief in the absolute authority of guardian jurist and answers are given to the doubts raised in this respect. This paper tries to shed light on Akhund Khorāsāni's practical lifestyle by underlining the difference between a governmental judgment and a legal injunction, judicial judgment and enjoining good and forbidding evil and the status and dignity of faqihs.
  • Zabihollah Naimiyan Page 39
    Martyre Seyyed Muhammad Baqir al-Sadr's has used the so-called idea of “the discretionary sphere of the Law” or “manatiq al-faragh” in such a way that it has brought about misunderstandings, misinterpretations, and sometimes misuses in the area of the prerogatives of the guardianjurist. The central question of this paper is: what is the relationship between the mentioned theory and governmental decisions -- which represent a true image of the guardian jurist's prerogatives?In Martyre Sadr’s account about this theory, the special prerogatives of the guardian jurist and Islamic government concerning non-obligatory decisions have been of special interest. But this idea does not necessarily mean that the divine injunctions, in as far as the contexts of legislation and affirmation are concerned, contradict legislation.
  • Muhammad Husayn Tālibi Page 61
    Due to the fact that there exist no record of discussions about the foundations of natural law in the works of Muslim thinkers and in order to develop a theory and do research about the foundations of natural law in Islam, it is necessary to make a thorough study about the doctrine of natural law in the western world, especially in the Christian era, in which great attention was given to religious criteria.The doctrine of natural law underwent some changes in the west during the history of Christianity, and the course of these changes can be classified into six main periods.The present paper starts with a critical study of the mentioned doctrine in the first two early periods of Christianity i.e. the period of Church Fathers and Mediaeval Ages, where thirteen critical observations are stated and explained under common and special headings.
  • Muhammad Ridā Karimi Wālā Page 89
    According to the western political thought, theocracy is a metaphysical thing, and as opposed to democracy, it has an air of disregard for people. It is also assumed that theocracy is a system in which people have to carry out duties incumbent on them without being allowed to determine their political future, and the affairs are run by only particular group who are regarded as representative of God and none other than this group can communicate with Him.This paper seeks to review the essence of theocracy in the western political thought and prove that the western assumption about theocracy is invalid and influenced by the authorities of the pre-Christian period and early Christianity, a period in which the authorities regarded themselves related in a certain way to God and metaphysics, relying on such ideas like divine nature, divine representation and divine will. The westernassumption stands groundless before the solid evidence and argument introduced by Islam which confirms that there is no such a deterministic state of affairs.
  • Masud Rai, Muhammad Fallāh Slukolāyi Page 111
    The main concern in the civic relations is ruler’s transgression and his encroachment on civic rights. This concern appears, in some cases, so great that it can contribute to developing a hard rough encounter between the ruler and citizens. Behind this conflict there are a number of causes which have to be taken into account.Islamic legal school has attributed a number of behavioral weaknesses to rulers and government officials. These weaknesses can be dealt with under two categories: governmental morality and personal morality. Taking a religio-educational approachand reforming vulnerable areas, one can prevent from and overcome the weaknesses.The unique feature of legal and political school in Islam is that, because it is concerned about the aims of man's perfection and ruler's perfection in particular, it gives due attention to the mentioned weaknesses. Therefore, the proposed solutions of this school are founded more on inward mechanisms, piety and the notion that the universe is under God's supervision than on external and outward supervisory mechanism whichis a top-down one.
  • Murtadā Ilyāsi Page 141
    Restraining power is one of the most important issues of common law. Montesquieu, who points to the perversity resulting from power in his explanation of the theoretical principles of separation of powers, states that power has to be restrained through separation of powers, but experience has proved that restraining power through separation of powers is not successful.The Constitution of the Islamic Republic of Iran introduces an Islamic example of restraining power different from that adopted by other systems. This is ascribed to the following: 1- The system is an Islamic Republic -- that replaced Shah’s regime -- in which the people are given the opportunity to play a significant role, and, due to its adherence to Islamic standards, it is safe and secure from taking the dangerous wrong path of the governors who pursue selfish desires and lack legislative and executive knowledge. 2- Independence of governing powers, specifying the functions and authorities of each of them, maintaining balance of powers and the controls exercised by the leader who enjoys all the requirements; all contribute to preventing the possibility of misusing authority, and 3- Giving special attention to the special moral and spiritual faculties of the governing body is an effective lever of spiritual restraint of power.
  • Muhammad Rahmāni Page 169
    According to the Constitution of the Islamic Republic of Iran, the main duties of the Expediency Council are: 1- Resolving the complicated problems of Islamic government (as in the Constitution of the Islamic Republic of Iran –Chapter viii, Article: 110,). 2- Solving the problems and making a decision when the laws passed by the parliament do not correspond to the views of the Guardians Council (as in the aforementioned Constitution-Article: 112). Islam considers the adherence of fiqhi and usuli foundations to thedivine precepts of interests and mischiefs as something approved by intellect and Shariah. Accordingly, the divine precepts have been decreed on the basis of real interests and mischiefs. Due to the importance and great effect of this issue, we need to referto the principle of adherence of precepts to interests and mischiefs according to the various perspectives of Shiah and Sunni scholars such as Ashari and Mutazili and authorities like Sheikh Ansari, Akhund Khorāsāni and Martyre Sadr. This can help form a clear idea about the status and key role of this principle in the inference of rulings by theauthorities on Divine law and about its great effect and efficiency in performing the duties entrusted to the Expediency Council.