فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 25 (بهار 1390)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 25 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • گیاه شناسی
  • مژگان فرزامی‎سپهر‎_مه‎لقا قربانلی ‎‎_‎ حمیده سنایی‎راد صفحه 3
    هدف از این پژوهش بررسی شوری خاک در دو فصل بهار و تابستان در رویشگاه طبیعی منطقه حوض سلطان و اثر آن بر میزان رشد، پرولین و جذب یون‎های (Cl-، K+، Na+) در ریشه و اند ام هوایی گیاه قره داغ (Nitraria schoberi) می‎باشد. برای این کار خاک منطقه در دو فصل پر باران (‎بهار) و کم باران (تابستان) برداشت و تجزیه فیزیکی و شیمیایی آن‎ها برای تعیین نوع بافت و میزان املاح موجود در خاک انجام شد. وزن تر و خشک، محتوای پرولین، محتوی سه عنصر کلر، سدیم و پتاسیم، بخش‎های مختلف گیاهان جمع آوری شده در فصول گوناگون (بهار و تابستان) نیزاندازه‎گیری شد. در فصل کم باران میزان وزن تر و خشک (‎ریشه و اندام هوایی) و میزان گوشتی شدن (‎اندام هوایی) در گیاهان برداشت شده افزایش یافت. اندازه‎گیری ماده محافظ اسمزی پرولین در دو بخش ریشه و اندام هوایی نیز با کاهش میزان آب در محیط و افزایش میزان شوری خاک افزایش معنی‎داری را نشان داد. اندازه‎گیری دو یون سدیم و کلر در دو بخش ریشه و اندام هوایی گیاهان قره داغ حاکی از افزایش این دو یون با کاهش سطح بارندگی در محیط بود ولی میزان یون پتاسم در هر دو بخش ریشه و اندام هوایی گیاهان مورد مطالعه کاهش معنی‎داری را نشان می‎داد.
    کلیدواژگان: فاکتور رشد، بیوشیمی، حوض سلطان، N، schoberi
  • غلامرضا بخشی‎خانیکی، بهروز شاهسون‎بهبودی، سیده مرضیه میرحسینی صفحه 17
    در این تحقیق برخی از صفات تشریحی گونه های بادام وحشی بخش spartioidesمشتمل بر گونه هایAmydalus glauca، Amygdalus arabica، Amygdalus scoparai در ایران با میکروسکوپ نوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در ساقه صفاتی، مانند شکل ساقه در برش عرضی، ضخامت پوست، وجود بافت نگهدارنده در اطراف بافت آبکش، تعداد دستجات آوندی و مواج بودن استوانه مرکزی در سه گونه قابل تفکیک بود. در برگ صفاتی، مانند شکل برگ در مقطع عرضی، تعداد لایه های پارانشیم نرده‎ای، یکنواختی بافت مزوفیل، نوع روزنه در سه گونه تفاوت داشت.
    کلیدواژگان: ایران، بادام، دستجات آوندی، صفات تشریحی
  • سید مهدی طالبی صفحه 25
    جنسLallemantia Fisch. et Mey. متعلق به خانوادهLabiatae بوده و دارای 5 گونه بوده که در ایران و شماری از کشورهای همسایه‎ به طور طبیعی می‎رویند. در این مطالعه فندقه های این جنس با میکروسکوپ الکترونی اسکن (SEM) و میکروسکوپ نوری(LM) مورد بررسی قرار گرفتند. در بین صفات بررسی شده فندقه ها ویژگی هایی چون شکل فندفه، رنگ، ابعاد و شکل تزئینات ریز‎‎ ساختاری در سطح درون جنس و میان گونه های جنس Lallemantia بسیار مهم و متغیر‎ بودند. بر ‎اساس صفات مذکور 5 گروه از فندقه در این جنس شناسایی شد که در تشخیص گونه ها از یکدیگر مفید و کارا بودند، به ویژه در تشخیص گونه‎ی Lallemantia baldshuanica از Lallemantia royleana که از لحاظ ریخت‎شناسی بسیار شبیه به هم بودند.‎
    کلیدواژگان: فندقه‎، میکروسکوپ الکترونی اسکن، ‎Lallemantia، Labiatae
  • جنگل
  • ارسلان همتی، بابا خانجانی شیراز صفحه 35
    احیاء مناطق تخریب یافته جنگل‎های شمال کشور با گونه های جنگلی مانند بلوط، زبان گنجشک و افرا برای افزایش تولید چوب از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است. فاصله کاشت مناسب یکی از عوامل مهم در افزایش کیفی و کمی درختان به شمار می‎آید. این طرح‎‎ با روش آماری بلوک‎های کامل تصادفی در سه تکرار و شش تیمار (فاصله های کاشت) (1*1)، (5/1*1)، (2*1)، (5/1*5/1)، (2*5/1) و (2*2) متر در سال 1376 در منطقه‎ی پایین بند جنگل‎های حوزه شفارود اجرا شد. مشخصه های مورد بررسی عبارتند از ارتفاع، قطر برابر سینه و درصد زنده مانی درخت. پس از کاشت سالانه از‎‎ رشد ارتفاعی و درصد زنده‎مانی و در سال پنجم تا سال دهم از قطر برابر سینه نهال‎ها اندازه‎گیری لازم انجام شد. تجزیه و تحلیل آماری به روش SAS و آزمون دانکن در رابطه با مقایسه‎ی میانگین‎ها نشان داد که از لحاظ قطر برابر سینه و درصد زنده‎مانی تفاوت معنی‎داری بین تیمارها مشاهده شد و فاصله کاشت 2*2 متر مناسب‎ترین فاصله برای قطر و درصد زنده‎مانی تشخیص داده شد. اما از لحاظ رشد ارتفاعی تفاوت معنی‎داری بین تیمارها مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: فاصله کاشت، زنده مانی، بلندمازو، قطر برابر سینه، ارتفاع‎
  • مرتع
  • مریم حاجی‎بابایی، فرهاد عزیزی، کاوه زرگری صفحه 45
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر عملکرد علوفه تر و برخی صفات زراعی چند هیبرید جدید ذرت علوفه ای، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال 1388 اجرا گردید. فاکتور اصلی رژیم آبیاری شامل سه سطح آبیاری نرمال، تنش ملایم و تنش شدید (بترتیب آبیاری پس از 70، 100 و 130 میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A) و فاکتور فرعی نیز شامل 14 هیبرید ذرت بود. در این آزمایش عملکرد علوفه تر در هکتار، ارتفاع بالاترین بلال از سطح زمین، وزن تر ساقه، وزن تر برگ، نسبت برگ به ساقه (تر)، درصد بلال تر به کل علوفه تر اندازه گیری و محاسبه شد. نتایج نشان داد که تفاوت هیبریدها از نظر نسبت برگ به ساقه (تر)، ارتفاع بالاترین بلال از سطح زمین، وزن تر ساقه و درصد بلال تر به کل علوفه تر در سطح احتمال 1% معنی دار بود، در حالی که بین هیبریدهای مورد مطالعه اختلاف معنی داری از لحاظ عملکرد علوفه تر و وزن تر برگ مشاهده نگردید. همچنین کلیه صفات مورد بررسی به تنش خشکی واکنش نشان داده و اختلاف آنها در تنش های مختلف در سطح احتمال 1% معنی دار شد. افزایش فواصل بین آبیاری ها از تیمار آبیاری نرمال به تنش شدید باعث کاهش عملکرد علوفه تر به میزان 27% درصد شد.
    کلیدواژگان: ذرت علوفه ای، تنش خشکی، هیبرید، عملکرد علوفه تر
  • باغبانی
  • الهام دانایی، یونس مستوفی، پژمان مرادی، رضا عزیزی‎نژاد صفحه 59
    اثر بنزیل آدنین (10، 25، 50، 100 و 150 mg/l) به صورت تیمار کوتاه مدت (48 ساعت) و اتانول 5/2% به همراه ساکاروز 3% به عنوان تیمار مداوم (محلول نگهدارنده) به دو روش بر روی شاخه گل بریده ژربرا مطالعه شد. ظروف حاوی گل در اتاقی با میانگین دمایی 21 درجه سانتی‎گراد، رطوبت نسبی70% و فتوپریود 14 ساعت که توسط لامپ فلورسنت با شدت 15 ماکرومول بر متر بر ثانیه در قسمت بالای اتاق تامین می‎شد، قرار گرفتند. ماندگاری پس از برداشت، وزن تر، جذب محلول، درصد شاخص ثبات غشای سلولی، میزان خمیدگی ساقه، قطر گل، محتوای آبی، مواد جامد محلول و میزان آنتوسیانین در تمام زمان اندازه‎گیری از نظر آماری ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تیمار کوتاه مدت بنزیل آدنین با غلظت 50 میلی گرم در لیتر به همراه محلول نگهدارنده اتانول 5/2% و ساکاروز3% بیش‎ترین تاثیر را برخصوصیات کیفی و ماندگاری گل ژربرا داشت.
    کلیدواژگان: ژربرا، بنزیل آدنین، اتانول، خصوصیات کیفی، عمر ماندگاری‎، فیزیولوژی پس از برداشت
  • مسعود زاده‎باقری، موحد سوزنی، حمید صادقی، بهنام بهروزنام‎جهرمی صفحه 69
    گل شب‎بو در سال‎های اخیر به علت رنگ‎های متنوع، فرم زیبا، عطر و تنوع،‎ مصرف آن موجب افزایش تقاضا در بازار گل شده است. یکی از مشکلات پس از برداشت این گل در بازار امروز، افت کیفیت و پائین بودن عمر آن به صورت شاخه بریده است. برای افزایش مقاومت گل شب بو و بالا بردن عمر آن به صورت شاخه بریده، امروزه از تیمارهای مختلف شیمیایی استفاده می‎شود. در این پژوهش گل‎های بریده شب‎بو تحت تاثیر تیمارهای مختلفی از جمله: ساکارز 4 درصد + 8-هیدروکسی‎کوئینولین‎سولفات 300 میلی‎گرم در لیتر و همچنین، تیمار ساکارز 4 درصد + بنزیل‎آدنین 150 میلی‎گرم در لیتر، در شش زمان مختلف محلول‎دهی (6، 12، 18، 24، 30 و 36) ساعت قرار گرفتند. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل‎ تصادفی و در سه تکرار به اجرا در‎آمد و در آن صفات مرتبط با دوام عمر و کیفیت گل (وزن تازه و افزایش طول گل‎آذین)، میزان کلروفیل و کاروتنوئید اندازه‎گیری شدند. تیمار ساکارز 4 درصد + 8-هیدروکسی‎کوئینولین‎سولفات 300 میلی‎گرم در لیتر موجب افزایش بیش‎تر درصد وزن تازه در مقایسه با سایر تیمارها و تیمار شاهد شد و همچنین، تیمار ساکارز 4 درصد + بنزیل‎آدنین 150 میلی‎گرم در لیتر موجب افزایش طول گل‎آذین و حفظ میزان کلروفیل و کاروتنوئید شد.
    کلیدواژگان: ساکارز، دوام عمر گل‎، گل بریده، 8، هیدروکسی کوئینولین سیترات
  • زراعت
  • آزاده بهلولی، ساسان فرهنگیان‎کاشانی صفحه 85
    لوبیا (Phaseolus vulgaris) در بین حبوبات بیش‎ترین سطح زیر کشت را در جهان بخود اختصاص دارد و با داشتن حدود 22 درصد پروتئین در جیره غذایی مردم از اهمیت زیادی برخوردار است. بیماری پوسیدگی ریزوکتونیایی طوقه و ریشه لوبیا ناشی از قارچ Rhizoctonia solani یکی از مهم‎ترین بیماری های این محصول در ایران می‎باشد. در این تحقیق، طی سال‎های زراعی 1385-1384 از مناطق عمده لوبیاکاری استان تهران که نمونه‎برداری شد در کل 81 جدایه، جداسازی، خالص و نگهداری شد‎. در آزمون مقایسه‎ی واکنش ارقام از 15 رقم اصلاح شده لوبیای چیتی، قرمز، سفید، سبز و چشم بلبی استفاده شد. این ارقام در برابر 5 جدایه Rs7، Rs18، Rs21، Rs62، Rs74 که بالاترین بیماری‎زایی را در آزمون بیماری‎زایی از خود نشان دادند، در گلخانه و در طرح بلوک‎های کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل با 4 تکرار (15 بذر در هر گلدان) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که هیچ کدام از ارقام، مقاومت کاملی نسبت به این بیماری ندارند و تمامی ارقام به این بیماری حساس و نیمه حساس و فقط دو رقم لوبیای قرمز گلی و قرمز صیاد با میانگین شدت بیماری‎زایی 58/2 و 9/2 (در مقیاس5-1) نسبت به بیماری نیمه مقاوم بودند.
    کلیدواژگان: بیماری‎زایی، قارچ، لوبیا‎، مقاومت
  • گیاهان دارویی
  • رضا اختیاری، فرهنگ مراقبی صفحه 99
    برای بررسی اثر ذرات نانو نقره بر میزان تحمل شوری گیاه زیره سبز بر صفات جوانه‎زنی، در پاییز سال 1387 آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کرت‎های کاملا تصادفی در محیط آزمایشگاه (ژرمیناتور) به اجرا در‎آمد. تیمارهای ذرات نانو نقره با 6 سطح شامل: صفر(شاهد)، 20، 40، 60، 80 و 100 میلی‎گرم در لیتر و تیمار‎های شوری شامل: صفر(شاهد)، 30، 60، 90، 120، 150، 180 میلی‎مول در لیتر، با نسبت 1:1 برای سدیم و کلسیم (Na: Ca) از نمک‎های NaCl و CaCl2 در زمینه‎ای از محلول هوگلند 50 درصد، در نظر گرفته شدند. بذور جوانه زده روزی 2 بار به مدت 14 روز، شمارش شد. سپس درصد قوه نامیه و جوانه‎زنی گیاه اندازه‎گیری شد. در پایان تیمار 20 میلی‎گرم در لیتر ذرات نانو نقره برای سطوح مختلف شوری، بر شاخص‎های درصد جوانه‎زنی و قوه نامیه بذر اثر معنی‎داری داشت و سبب افزایش مقاومت به شوری شد.
    کلیدواژگان: زیره سبز، ‎Cuminum cyminum، شوری، جوانه‎زنی، نانو ذرات نقره
|
  • M.Farzamisepehr, M.Ghorbanli, H.Sanaeirad Page 3
    The aim of this research was the study of salinity and it’s effect on growth, proline contents and Ions accumulation of root and shoot of Nitraria schoberi plants in 2 seasons (summer as low rain season and spring with high amount of raining content).The soil of research area was collected in 2 seasons and analyzed in ‎different physical and chemical properties. The Nitraria schoberi plants were harvested in 2 seasons too. Dry and fresh weights, succulent index, proline and 3 ions contents (Na+, K+, Cl-) at shoot and root of harvested plants were determined. With decreasing of water content in environment Dry and Fresh weight, shoot succulent index and the proline content as an osmotic protection material were increased at different parts harvested plants. The contents of Na+, Cl- with increasing of salinity at environment increased but the content of K+ in both parts of plants significantly decreased.
  • Gh.R.Bakhshikhanaki*, B.Shahsavan Behboudi, S.M.Mirhoseini Page 17
    The research studied the morphological characteristics of various organs of three Amygdalus L. species in Iran. The different characteristics of the three species were as follows: Shape of the trichomesshape of the basal and cualine leaveslength and shape of the fruits. Presence or absence of trichomes in fruits and flowers. Anatomical features of stems and leaves of the species were observed and analysed by means of light microscope. Distinctive features were: Shape of the stem in transverse sections thickness of cortex presence of tissue preservative around vascular bundle the number of vascular bundle. The anatomical features of the leaves such as shape of leaves in cross sectionthe number of palisade tissue layers، type of guard cells، shape vein‎, and main different was feature observed in tissue structure leaves uniformity which had just spongyof palisade tissue layers mesophyll tissue at vein distinctively differ in the three species.
  • S.M.Talebi Page 25
    The genus Lallemantia Fisch. et Mey. belongs to Labiatae family has five species which distributed in Iran and some neighboring countries. In this study nutlet of Lallemantia was examined with SEM and LM. Significant variation mainly useful at the inferageneric levels was found in nutlet shapes, color, length and nature of surface sculpturing. Based on the mentioned features five types of nutlet was identified in this genus which were useful in identification of species, especially in distinguishing Lallemantia baldshuanica from Lallemantia royleana which were morphologically alike.
  • A.Hemmati, Ýb.Ýkhanjani Shiraz Page 35
    Improvement the destroyed area of North forest of Iran with forest species like (Quercus castaneifolia, Fraxinus excelsior and Acer velutinum to increase the wood product is very important. Suitable distance planting is important factor to increase the quantity and quality of trees. The statistical method of this project was randomized complete block design,with three block and six treatment (distance planting), (1×1), (1×1.5), (1×1), (1.5×1.5), (1.5×2) and (2×2). This project applied in 1376 at the low zone of north forest of Guilan height, basal diameter and survival of tree were measured after planting height growth and survival was measure every year. From the fifth year to the tenth one, basal diameter was measured. Statistical analysis with SAS model and Duncan experiment showed that there was significant difference in basal diameter and survival in treatments. Distance planting of (2×2) meter was the suitable distance for diameter the‎ survival but for height growth there was no significant between treatments.
  • M.Hajibabaee, F.Azizi, K.Zargari Page 45
    In order to study the effect of drought stress on green fodder yield and agronomic traits of fourteen new forage corn hybrids, an experiment was conducted at the experimental field of Seed and Plant Improvement Institute of Karaj, in 2009. The experiment was carried out using split-plot in a randomized complete block design (CRBD) with three replications. The main plots consisted of three levels of irrigation regimes (irrigation after 70, 100 and 130 mm cumulative evaporation from evaporation pan class A) and sub-plots included 14 new corn hybrids. green fodder yield, Ear height the highest ground, leaf green weight, shoot green. weight, green leaf to stem ratio, percent ear to total green fodder were evaluated. The results showed that ‎the difference between hybrids were significant for green leaf to stem ratio, ear height the highest ground, shoot green weight and green leaf to stem ratio and percent ear to total green fodder. No significant differences were observed between hybrids for green fodder yield and leaf green weight. In addition, all of the traits decreased under drought stress conditions. Increasing in drought stress resulted in decreasing of green fodder yield by 27%.
  • E.Danaee, Y.Mostofi, P.Moradi, R.Azizi Nejhad Page 59
    Laboratory trials were carried out to investigate the effect of benzyladenine (BA) on the postharvest quality and vase life of gerbera cut-flowers. Freshly cut flower stems of gerbera cultivar ‘Good Timing’, with four outer disc florets open were put in flower vases containing 0, 10, 25, 50, 100 or 150 mgl -1 of BA for 48 h and then held in flower vases containing 2.5% ethanol and 3% sucrose for 2 methods. The vase was placed in chambers at 25°C and relative humidity about 70%. The treatments were arranged in a Completely Randomized Design with three replicates. Data were recorded for vase life, fresh weight, solution uptake, membrane stability, total soluble solid over time and analyzed statistically. Results revealed that BA with 50 mg L-1 was the most effective treatments on vase life, fresh weight, solution uptake, membrane stability and total soluble solid of gerbera cut flowers.
  • M.Zadehbagheri, M.Sozani, H.Sadeghi, B.Behrouznam Jahromi Page 69
    In recent years stock has had an increasing demand in the flower market due to its beautiful shape, its aroma and its various colours and usage. One of the after harvest problems of this flower in todayُs market is its quality downfall and short life after picking. In order to increase its longevity and resistance, these days different chemical treatments are used. In this study the picked stock flowers were exposed to different chemical treatments such as %4 sucrose +300 mg/l 8- hydroxyl quinoline sulfate and also 150 mg/l benzyladenine + %4 sucrose which are arranged in six different take solution periods (6, 12, 18. 24, 30, 36) hours. This experiment was factorial in the form of completely accidental and it was performed In three repetitions in which the characteristics related to longevity and quality (new weight and increased Length of the florescence), chlorophyll and carotenoid level were measured. The %4 sucrose + 300 mg/l 8-hydroxyl quinoline sulfate the new weight percentage compared to order treatments and became the control treatment. Also 150 mg/l benzyladenine + %4 sucrose increased the length of the florescence and maintained the chlorophyll and carotenoid level.
  • A.Bohlooli, S.Farhangian Kashani Page 85
    Common bean (phaseolus vulgaris) has the most under-cultivation areas among cereals in the world and is very important because it contains 22% protein in food diet. Rhizoctonia root rot and crown rot of bean caused by Rhizoctonia solani is one of the most important disease of this crop in Iran. In this study, during 2005-2006, plant and soil samples were gathered from the main under-cultivation areas in Tehran province and totally, 81 isolates of the fungus were isolated, purified and maintained.The morphological characteristics of the isolated including the color of colony, aerial mycelia, sclerotia (regarding form and size), the width of hyphae and the numbers of nuclei per cells were surveyed. 16 improved cultivars of navy bean, kidney bean, French bean, green bean and black –eye bean were used to identify resistant ones. The mentioned cultivars were tested for resistance to the 5 highest pathogenic isolates Rs7, Rs18. Rs21, Rs62 and Rs74 in greenhouse using complete randomized blocks design with 4 replication (15 seeds / pot). Results showed that not only none of the cultivars were completely resistant, but also all of them were susceptible and semi-susceptible and just two cultivars Goli and Sayad kidney bean with the average disease severity 2.58 and 2.9 (using the scale 1-5) were semi-resistant to the disease.
  • R.Ekhtiyari, F.Moraghebi Page 99
    In this research the effects of nano-silver particles on salinity tolerance behaviors of germination stages of Cuminum cyminum L., one invitro experiments were conducted factorially based on CRD with four replicates during autumn 2008. The nano-silver particles treatments and salinity concentration levels consisted of: 0, 20, 40, 60, 80 and 100 mg.kg-1 and 0, 30, 60, 90,120,150,180 mmol.l-1 respectively. For germination test, after treating by solutions, the disinfected seeds were placed on wattman paper in Petri-dish, and located inside the germinator with 20°C. The numbers of germinated seeds were recorded twice a daily, in a 14 days period. Then the germination percentage, germination speed and vigor, were determined. Results showed that the 20 mg.kg-1 of nano-silver particles had the best effect on vigor, germination percentage and speed, fresh weight and the length of rootlet in germinator condition. There were significant differences in salinity treatments. In addition, the treated seeds with 20 mg.kg-1of nano-silver particles showed the highest concentrations of germination percentage, germination speed, vigor of stem in greenhouse condition.