فهرست مطالب

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 11، ربیع 2009)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالغنی ایروانی زاده، احمد نهیرات صفحات 1-18
    شاعران عرب از دیر باز شخصیت ها و داستان های قرآنی را در شعر خویش بکار برده اند. شاعر معاصر عرب نیز از این داستانها بهره برده ومی برد. زیرا این بخش ازمضامین قرآنی مانند سایر مضامین آن بر ارزش وغنای شعر وی می افزاید.
    بدوی الجبل از داستانهای قرآنی وشخصیتهای آن بصورت تلمیحی برای غنی تر شدن شعر خویش وانتقال مضمون آن به مخاطبان یاری جسته است.
    در این پژوهش ابتدا علل رویکرد شاعر معاصر عرب به داستانهای قرآنی آورده شده است. سپس به نحوه بهروری بدوی الجبل از داستان های قرآن وبازتاب انها در شعر وی پرداخته شده است. کما اینکه مضمون کلی قصیده وربط آن به داستان قرانی مورد بررسی واقع شده است. همچنین توانایی ها و ابتکارات وی در استفاده از مضمون قرآنی - بگونه ای که متناسب با نیاز امروز جامعه گشته - مورد بررسی واقع شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، داستان، شعر معاصر، بدوی جبل
  • عیسی متقی زاده صفحات 19-34
    ترکیب به مجموعه ای از کلمات گفته می شود که با چینشی خاص دارای نقشی در جمله است. ارتباط در جمله فقط توسط کلمات برقرار نمی شود بلکه پیوند واقعی در جمله به وسیله ترکیب ها شکل می گیرد. اگر رابطه موجود دراجزای ترکیب، اسنادی باشد، آن را مرکب اسنادی می نامیده؛ و اگر رابطه موجود بین اجزای مرکب از طریق قید باشد، آن را ترکیب قیدی می نامند.
    رابطه ی قیدی گاهی بین دو اسم برقرار می شود که اسم دوم قیدی برای اسم اول است، بدین معنا که با این اسم یا گستره ی معنایی آن را تقلیل می دهد ویا با معرفه کردن آن، اسم را معین می نماید، که آن را ترکیب اضافی نامیده اند و گاهی هم رابطه ی قیدی بین دو اسم برقرارمی شود که اسم دوم، صفت اسم اول است و به این ترکیب، ترکیب وصفی گویند.
    برای توفیق در آموزش ترکیب اضافی می توان حرفی را بین دو اسم در تقدیر گرفت، و ساختار پنهانی آن را برای فراگیر شرح داد تا امر آموزش آسان شود. به عنوان مثال می توان برای ساختار ظاهری جمله «مفتاح الدار معی»؛ ساختار پنهان آن را این گونه گفت: (المفتاح الذی للدار) معی. و یا در ترکیب اضافی از نوع دیگر در جمله؛ «حضر الحفل رئیس جامعه» می توان ساختار پنهان آن را به این صورت بیان کرد: حضر الحفل (رئیس لجامعه)
    کلیدواژگان: ترکیب اضافی، ترکیب وصفی، آموزش زبان
  • سید حسن فاتحی، نصرالله شاملی، عبدالغنی ایروانی زاده صفحات 35-61
    اهالی شبه جزیره عربستان با ادیان توحیدی پیش از اسلام همچون حنفیت، یهودیت، مسیحیت، صابئیت و مجوسیت (زرتشتی) هرچند به شکل ناقص و جزئی آشنایی داشته اند. از این رو طبیعی است که اندیشه دینی در شعر شعرای دوره جاهلیت بازتاب هایی لااقل در برخی جنبه ها داشته باشد. این مقاله بر آن است تا با تحقیق و تفحص در شعر دوره جاهلیت به بررسی و نمایاندن نمونه هایی از اندیشه دینی در شعر این دوره بپردازد. اندیشه دینی در شعر جاهلی در قالب موضوعات متعدد و متعددی رخ می نمایاند از جمله: خداوند و صفات او نظیر علم، فدرت، عدل، جاودانگی و... همچنین افکار و اعتقادات دینی دیگر پیرامون توکل، قضا و قدر، داستان ها دینی، شعائر دینی، ماه های حرام، اماکن مقدسه، آداب و رسوم حج همانند: احرام، تلبیه، طواف و قربانی کردن و غیره.
    کلیدواژگان: دین، شعر جاهلی، اندیشه دینی
  • فیروز حریرچی، محمدحسین کاکویی صفحات 63-90
    شخصیت، در مقامات حریری، عنصر اصلی و محور همه مقامات است. شخصیت های اصلی، در غالب مقامات، ایستا به نظر می رسند اما به سبب حرکت رو به رشد با فراز و نشیب و تغییرات فکری، روحی، اعتقادی و فیزیکی، از مقامه نخست تا مقامه آخر به عنوان یک داستان بلند، شخصیت هایی پویا به حساب می آیند. شخصیت های فرعی در مقامات حریری، شخصیت هایی ساده و ایستا هستند که به ندرت تا حد شخصیت اصلی پیش می-روند و به جای آنها ایفای نقش می کنند. این توجه و اهمیت نسبت به شخصیت، مقامات حریری را در شمار داستان های شخصیت پرداز قرار داده است.
    کلیدواژگان: شخصیت، مقامات، حریری
  • خلیل پروینی، صدیقه زودرنج، کبری روشنفکر صفحات 91-114
    ادبیات اسلامی،از جمله نمایشنامه اسلامی، تعبیری زیبا و هنرمندانه از نگرش همه جانبه اسلام به هستی و انسان است. «عماد الدین خلیل» اندیشمندوادیب عراقی(متولد 1939) از نظریه پردازان و پیشگامان ادب و نمایشنامه نویسی اسلامی است. آثار وی در زمینه تاریخ، اندیشه و ادب اسلامی، متاثر از عقیده و نگرش اسلامی اوست. نمایشنامه «شی ء عن الموت» از آثار ابداعی اوست که پدیده مرگ و عکس العمل افراد گوناگون را در برابر آن،ترسیم کرده است. «ایمان و امید به نیروی برتر (ذات خداوندی) در سخت ترین شرایط (رویارویی با مرگ)» درونمایه و مضمون این نمایشنامه اسلامی می باشد.
    عناصر هنری این نمایشنامه به نحو شایسته ای در خدمت درون مایه آن می باشد. عنصر گفت و گو نیز غالب ویژگی های یک گفت و گوی نمایشی را دارد، اگر چه در مواردی از حالت نمایشی خارج شده و حالت نقل و روایت به خود گرفته است.
    کلیدواژگان: ادبیات اسلامی، نمایشنامه اسلامی، عمادالدین خلیل، شی ء عن الموت
  • فرامرز میرزایی، مظفر اکبری صفحات 115-135
    نجیب محفوظ (1911-2006) داستان نویس مصری برنده جایزه نوبل 1988م است. وی توانست بیش از پنجاه داستان بنویسد که مشهورترین آنها، سه گانه (بین القصرین- قصرالشوق- السکریه) نام دارد.
    این سه گانه اساسی ترین مشکلات جامعه مصری را مانند: برخورد فرهنگی شرق و غرب، دین تقلیدی و سنتی، پدر سالاری، انسداد سیاسی و مصادره آزادی ها و نبود ایمان راستین، را در چهارچوب واقع گرایی بررسی کرده، راه کارهایی هم برای مبارزه با آن ارائه داده است. تضاد و دوگانگی فرهنگی شرق و غرب اساسی ترین مشکلی است که نسل فرهیخته با آن روبرو می شود و موجب شک و تردید آنان نسبت به ارزش های اجتماعی، دینی و اخلاقی می گردد و آنان، ناتوان از حل مشکل، سرگردان و گریزان از دین می شوند.
    کلیدواژگان: واقع گرایی، سه گانه(الثلاثیه)، نجیب محفوظ
  • سیدعلی میرلوحی، محمدنبی احمدی صفحات 137-154
    در کتاب مغنی اللبیب ابن هشام که می توان آن را نقد نحو نامید، نظریات بسیاری از نحوی-ها و اهل بلاغت تحلیل و بررسی شده است. ابن هشام طرفدار سیبویه و مکتب نحوی بصره است و غالبا دیدگاه های آنان را بر دیگران ترجیح می دهد.
    سه چهره مشهور در نحو و بلاغت عربی یعنی سیبویه، ابن مالک و زمخشری بالاترین بسامد را در کتاب مغنی اللبیب دارند. از سوی دیگر در این کتاب مخالفتی شدید و غیر معمول با نظریات و شخصیت ابوحیان غرناطی _نحوی مشهور اندلسی- که استاد ابن هشام نیز بوده-است، دیده می شود؛ به گونه ای که هرگاه ذکری از او به میان می آورد، به منظور نفی نظریات و تخطئه شخصیت او است. این مخالفت ها بیش از آن که ناشی از تفاوت دیدگاه های نحوی این دو باشد، ریشه در مسائل مذهبی، تفوق و برتری جویی، هم عصر بودن و جایگاه و موقعیت اجتماعی آن دو دارد.
    کلیدواژگان: مغنی اللبیب، ابن هشام، ابوحیان غرناطی، نحو
  • مهدی ممتحن صفحات 155-170
    مثنوی نظمی است که دو مصراع هر بیت آن هم قافیه، است. سابقه این قالب به اشعار رودکی برمی گردد. در قرن هفتم به عنوان یک اسم خاص بر مثنوی معنوی مولوی اطلاق می شده است. مثنوی معنوی در شش دفتر به تشویق حسام الدین چلپی سروده شده است، وشامل مطالب متنوعی است: خداشناسی، هستی و نیستی، عقل و فهم و تدبیر، حس شناسی ظاهری و باطنی درباره حواس ظاهری و باطنی چنین است: برای رسیدن به حس باطنی باید از حس ظاهری کرد. مولوی عقل را به انواع جزوی و کلی تقسیم بندی کرده است. گروهی از شعرای عربی سرا در مورد حس شناسی با مولانا هم عقیده اند که با از دست دادن حسی، حس دیگر جایگزین می شود.
    کلیدواژگان: مثنوی، مولانا، حس شناسی ظاهری و باطنی، عقل و اندیشه
|
  • Abdolghani Irvanizadeh, Ahmad Nahirat Pages 1-18
    Arabic poetries have often been benefited from the Quranic stories and its characters. The modern poetry benefited from it, as well. The Quranic stories enrich the Arabic poetries.Badawi al-Jabal utilized the Quranic story in his poetries and thus enriched his poems. However, he didnt mention the names of those Quranic characters. The present study tries to highlight the causes which, prompted the poet to utilize such stories. Then, the paper points some of the Quranic stories in his poetical works. Furthermore, the general meaning of his ode and connected theme with the Quranic stories has been mentioned.I, short, the research tries to focus on the poet's ability to link the Quranic stories to the general concept of the ode.
    Keywords: Quran, Story, Poetry, Badawi al Jabal
  • Esa Mottaqizadeh Pages 19-34
    A phrase is set of words which play their role in the sentence formation. Link between parts of a sentence is not set by words solely, but real link is defined by the kind of phrases as well. For example, relation in attributive phrase is attributive one. There are other phrases where relations between the constituting words or morphemes are of adverbial. This phrase is known as adverbial phrases. Adverbial relation some times is established between two nouns. At this situation, second noun works as an adverb of first one. In this case, second noun either narrows down semantic domain of the first noun or make it definite. In ad positional phrases this is the case. Some times there is adverbial relation between two nouns where in second noun works as an adjective to first noun. These are adjective phrases. To improve the teaching of ad positional phrases, teacher can either use an article between two nouns or propose a latent structure for it. For example, in the sentence: مفتاح الدار معی, some may say: Latent structure: (المفتاح الذی للدار) معی Explicit Structure: (مفتاح الدار) معیIn another example sentence: حضر الحفل رئیس جامعه some may say: Latent structure: حضر الحفلً (رئیسٌ لجامعهٍ) Explicit Structure: حضر الحفلً (رئیسُ لجامعهٍ)
    Keywords: Adjective phrases, Positional phrases, Current kstudies, Explicit, latent structures
  • Sayed Hassan Fatehi, Nasrollah Shameli, Abd –Ol, Ghani Ivanizaded Pages 35-61
    The people of Arabian Peninsula have been partially and slightly familiar with unifying religions prior to Islam such as Hanifiyat, Judaism, Christianity, Sābaeyat, and Zoroastrian (Majusyat). It is bit natural that religious thought has had reflections in the poems of the era of Ignorance era, at least in some aspects. By investigating some of the poems, this study attempts to represent samples of religious thought in that era.Religious thought appears in the forms of numerous subjects in the poetry of ignorance i.e. God (Allah) and his characteristics such as Knowledge and Power, Justice, and Eternity, etc. Also other religious thought and beliefs concerning reliance, Judgment and destiny, religious stories and, mottos, prohibited months, holy places, the customs of hajj such as Ehram (limiting oneself to specified affairs), Talbieh (Here am I, yes), circumambulation (of the Kaaba) and victimizing etc.
    Keywords: Religion, Poetry, Religious thought, Ignorance, Allah
  • Firoz Harirchi, Mohammed Hossain Kakoei Pages 63-90
    This paper tries to show that character is the basic element and the basis of all 'maqamat' in Maqamat-e Hariri. At first, the protagonists of maqamat seem static in the content of Maqamat, but they are dynamic characters as a whole. It is because of the fact that they have a developing movement which starts from first Maqama to the last with perfection of protagonist and have been changed mentally, psychologically, and physically, and attain perfection. Secondary characters in maqamat are flat and static, which occasionally improve to protagonists. We can know Maqamat-e Hariri as a story of character because of its attention and importance to characters.
    Keywords: Character, Maqamat, Hariri
  • Khalil Parvini, Sedigeh Zoodranj, Kobra Roshanfekr Pages 91-114
    Islamic art and literature is an artistic and pleasing interpretation of complete Islamic viewpoint toward the existence and human being. As one of the sub-branches of Islamic art and literature, Islamic drama has a special frame that can play an important role in presenting concepts inherent in Islamic viewpoint.An Iraqi intellectual and literary figure, Emadol-din Khalil (born in 1939) is one of the theoreticians of Islamic literature as well as one of the pioneers of Islamic drama. His works in domains of history, thought and Islamic literature originate from his Islamic ideas. Khalil's literary works include critical and creative ones. Shey,on Anel-Mout is one of his interesting creative dramas that illustrates phenomena of death and people's reactions to it. "Hopes and beliefs in a supreme power (God) in the case of the hardest conditions (for instance) facing with the death" is the theme of this master piece. Such a theme is inspired from Unity of Belief that forms the fundamental concept of all religions particularly Islam.Emadol-din Khalil has employed art elements of drama structure such as plot, dialogue, dramatic personae and set to clarify the theme and the subject of this wok. With his choices of essential events and the establishment of logical interconnection between them and also with his exact characterization of ideological-cognitive dimension of personae, he has accelerated more events towards the theme. Most of dramatic dialogue features are observed in dialogic element; however, dialogues change into narration in some cases.
    Keywords: Islamic art, Islamic literature, Islamic drama, Emadol, din Khalil, Shey, on Anel, Mout, Artistic elements
  • Faramarze Mirzaei, Mozafare Akbari Pages 115-135
    Naguib Mahfouz (1911-2006) is an Egyptian fiction writer who won Nobel Prize in Literature in 1988. He has written more than 50 fictional books – the most famous being his Trilogy. The book has studied the most fundamental problems of Egyptian society such as: cultural encounter between East and West, traditional and imitating religions, political obstruction, and freedom, in the framework of realism. At the end, it examines and represents the existing strategies to solve these problems, and the relationship between the story literatures and fiction-writing. The current paper examines the context, structure and plot of the novel and analyzes its components including complication, conflict, suspense, crisis, climax and denouement-resolution as the novel’s mainframe and body.
    Keywords: Realism, Trilogy, Naguib Mahfouz
  • S. Ali Mirlavhi, Mohammad Nabi Ahmadi Pages 137-154
    Ebne Hesham's Moghne al-Labib that can be named as a critic of syntax has analyzed a lot of syntactic and native opinions. Hesham always advocates Sibavie and Basra schools and prefers their opinions to others. Sibavie, Ebne Malek and Zamakhshary are three well-known personalities of Arabic syntax who have been devoted frequently in Moghne al-Labib. On the other hand, this book shows unusual intensive opposition toward Abu Hayyan Gharnaty's opinion and personality. Hayyan had been Hesham's instructor but whenever he is mentioned; it is to disavow his ideas and to disconcert his personality.Such aversions do not originate in the viewpoints but these are seen mostly in religious subjects, supremacy, contemporaneous and their social situations.In this article, Ebne Hesham's umpiresa bout syntactic men are surveyed briefly, and his intensive oppositions toward Abu Hayyan will be analyzed.
    Keywords: Hesham's Moghne llabib, Abu Hayyan Gharnaty, Syntactical opinions
  • Mehdi Momtahen Pages 155-170
    The couplet poem is one in which, every hemistich has the same rhyme. This kind of poetry is seen in the poems of the 7th century poet – Roudaki. These were in six sheets. Hesam-al-din Chalpi and Molana have versified those poems which contain various topics such as theology, wisdom, understanding etc. Molana has tried to compose one couplet on each subject, in an elegant way that indicates his beliefs. One of the most important one is about extrinsic and intrinsic perceptions (feelings).He believes that a man can reach the intrinsic perception by overlooking on the extrinsic one. In this poetry, Arabic, Persian, Turkish and Greek terms have been used. These also manifest elegant rhyme and rhythm.This poetry has been versified in twenty five thousand six hundred and eighty five couplets.
    Keywords: Couplet, Molana, Roudaki, Extrinsic feeling, Intrinsic feeling, Perception, Rhyme, rhythm