فهرست مطالب

زبان و ادبیات فارسی - سال هشتم شماره 1 (بهار 1390)

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال هشتم شماره 1 (بهار 1390)

  • 250 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/06/05
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اسماعیل حاکمی، حسین قلی صیادی صفحات 9-22
    حکیم فلکی شروانی یکی از شاعران بزرگ قرن ششم در آذربایجان است. فلکی در ضمن اشعار خود به طرق مختلف از داستان ها و مفاهیم قرآن مجید استفاده کرده است. و این به اشعار او لطافت و معنویتی خاص بخشیده است. با بررسی اجمالی اشعار او می توان به نگرش وی نسبت به قرآن و توجه او به استفاده از مفاهیم قرآنی پی برد. خلاصه این که، در قرن ششم به سبب رواج علوم دینی و غلبه روحیه ی مذهبی اشارات و تلمیحات قرآنی و دینی در آثار شاعران و نویسندگان فراوان است و فلکی نیز جزو این شعرا بوده است. در این مقاله اشعاری که فلکی در آن ها به صورت های مختلف از آیات قرآن استفاده کرده است، نقل و سپس عین آیه با ذکر سوره و شماره ی آیه و توضیح برخی موارد آورده می شود.
    کلیدواژگان: قرآن مجید، فلکی شروانی، تلمیح، اقتباس، اشاره
  • جلیل تجلیل، زهرا اسدی صفحات 23-38
    فتح الله خان شیبانی از نویسندگان و شاعران بزرگ قرن سیزدهم ه. ق است، که سبک هندی را به علت استعارات وکنایات دور از ذهن رها کرده، به سبک خراسانی و عراقی روی آورده است. وی دربار پادشاهان قاجار (محمدشاه قاجار، ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه) را درک کرده است.
    شیبانی دارای آثاری چون «بیانات شیبانی» «گنج گهر» «مسعود نامه» «فتح و ظفر»«کامرانیه» «درج درر» «یوسفیه» «تنگ شکر» و جز آن ها است. وی در نثر و نظم، هر دو چیره دست و توانا بوده و سخن را استادانه بیان نموده است.
    کلیدواژگان: شیبانی، پادشاه، دربار قاجار، شعر، اخلاق، مدح و ذم
  • رضا اشرف زاده، رقیه رضایی صفحات 39-64
    پیرگنجه نظام آفرینش را بر پایه ی عشق استوار می داند. و بی عشق بودن را مرگ نام می نهد. عشق در نگاه او اکسیری است، که آینه ی ضمیر را صیقل می دهد. درعاشقانه های خمسه، عشق عرفانی، جسمانی، عذری و مادری مطرح است. و عشق عرفانی فراتر از سایر عشق هاست. عشقی پاک و نمونه ی عالی وحدت عاشق و معشوق، این عشق بسی فراتر از عشق جسمانی است. چرا که برخلاف عشق جسمانی، سخن از خط و خال و ابروی معشوق نیست. عشق ارشمیدس به کنیز چینی از مقوله های جسمانی است، که ارشمیدس را از کلاس درس ارسطو دور کرده بود. اما از عشقی دیگر به نام عشق عذری سخن می گوید. که اصل اساسی در آن راز داری و سرپوشی و پاک ماندن است. عشقی دوطرفه و عفیفانه که همواره عفتشان مایه ی فراق و ناکامی آنها می شود. عشاق عذری با سوز عشق می سازند، دل به مرگ می سپارند؛ و به عبارتی دیگر شهید می شوند. عشق مادری نیز از دیگر انواع عشق پاک است. عشقی ذاتی که سال ها پس از مرگ معشوق هم چنان در دل جای دارد. زنان در خمسه ی نظامی در عشق و دلدادگی بی همتا هستند. و هم چون ظاهر زیبا و شورانگیز شان، باطنی زیبا و هویتی دلربا دارند. اما از ابتدایی ترین حق که حق انتخاب همسر است، محرومند. و ازدواج هایشان یا به صورت اجباری، یا سیاسی و یا وصیتی است. و تنها در چند مورد عاشقانه و با میل قلبی است.
    کلیدواژگان: عشق، عاشق، معشوق، زن، ازدواج
  • حسن نصیری جامی صفحات 65-75
    شیخ احمد جام ژنده پیل(440 536هجری) یکی از پیچیده ترین و مبهم ترین چهره های ادب و عرفان خراسان و بلکه ایران به شمار می رود.
    وجود مقامات های گوناگون و حکایات افسانه مانند از زندگی و احوال وی سبب شده است که حقیقت حال و زندگی وی هم چنان در پرده ی پندارها و ابهام ها پنهان و نهان بماند.
    در این مقاله کوشش گردیده است به استناد دو حکایت مستند، بخشی مهم از احوال و زندگی وی واکاوی گردد.
    کلیدواژگان: شیخ جام، مقامات ژنده پیل، بحار الحقیقه
  • حسین منصوریان سرخ گریه صفحات 76-97
    درنگاه منتقدان ادبی معاصر و مدرن، نقد زیبایی شناسی که به شکل امروزی رایج است، اساس آن صرفا متکی بر زبان غیرمعیار و ساختارها و کارکردهای پوشیده و آشکار آن استوار است و از قدمت چندانی برخوردار نمی باشد. منشا این نوع از نقد ادبی را باید در نخستین دوره، رواج صورت گرایی که اعتبارویژه ای برای زبان درخلق زیبایی و استحکام اثر ادبی قایل بود، جست وجو نمود. شاید علت عمده اقبال علاقه مندان به آثارادبی مبتنی بر این نوع از نقد تجددگرایانه از این امر ناشی شود که یک منتقد زیبایی شناس همه تلاش خود را به کار می گیرد تا با دقت هرچه تمام تر به بررسی کمی وکیفی لذت بخشی یک اثر ادبی مبتنی بر زبان هنری بپردازد، از آن جایی که خاستگاه لذت، زیبایی است، به تبع آن روی کرد به زیبایی شناسی و گرایش به مقوله لذت جویی است که بعضی از نیازهای باطنی بشر را پاسخ می گوید.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، ظرافت زبان، آشنایی زدایی، فرم زبان
  • عبدالرضا مدرس زاده صفحات 98-116
    از قصیده های معروف و ماندگار زبان و ادب فارسی است که در واقع زندگی نامه منظوم رودکی در سی و چهار بیت است و بسیاری از حقایق ادبی و تاریخی روزگار سامانی را هم نشان می دهد.
    درمقاله حاضر، برداشت های سبک شناختی خود را از این مقاله ابراز کرده ایم و نشان داده ایم که تا روزگار معاصر، هرجا شاعری در وضعیتی شبیه گرفتاری رودکی در هنگام پیری قرار گرفته است، این قصیده را استقبال کرده است. از امیرمعزی تا استاد بهار و اکنون دکترشمیسا به این قصیده توجه کرده اند. سه قصیده اصلی در استقبال رودکی، برای اولین بار مطرح می شوند.
    کلیدواژگان: رودکی، قصیده، سبک شناسی، استقبال
  • راحله عبدالله زاده برزو صفحات 117-139
    گریز از هنجار های نحوی، یکی از دشوارترین شگردهایی است که شاعران برای زدودن غبار آشنایی از زبان شعر به کار بسته اند. این نوشتار به بررسی این نوع هنجار گریزی در زبان شعر مهدی اخوان ثالث و احمدشاملو که هر دو از شاگردان نیما و از شاعران صاحب نام معاصر به شمار می آیند، می پردازد.
    کلیدواژگان: آشنایی زدایی، هنجار گریزی، فراهنجاری
  • نصرالله زیرک صفحات 140-157
    پارودی (parody) یکی از شیوه های بیان غیر مستقیم در انتقادهای اجتماعی و شاخه ای از ادبیات طنازی است که ضمن نشاندن لبخند بر لبان مخاطب، دیدگاه انتقادی نویسنده را با کاریکاتوری از کلمات در اشعار شاعران مشهور نشان می دهد. از میان پارودی های موجود «پارودی» یا نقیضه های نظام قاری، نوعی انقلاب در شعر عرفانی به حساب می آید. او با هوشیاری به دگرگون کردن زبان عرفانی و درهم ریزی ساختار نوین زبان اجتماعی می پردازد. او یک هنرمند طنز پرداز است با سبک و بینش های خاص خود که با شناخت روحیه و جوهر روزگارش «پارودی» هایی ساخته است. پارودی های نظام قاری توصیفی از یک شکل و یک استراتژی طنز آمیز است و معرف یک هدف اجتماعی که در هر بیت استادانه دنبال می شود. کلمات شعرش بیشتر به صورت یک گسست یا هم نشینی ناسازه ها جلوه می کند و این همان طنز اوست و معنای شعرش نیز از همین گذر پدیدمی آید که نشان دهنده تضاد اجتماعی است. در مقاله حاضر به بررسی و تحلیل این شیوه سخنوری در اشعار نظام قاری می پردازیم.
    کلیدواژگان: نظام قاری، پارودی، دیوان البسه، ساختار طنز، شبکه های معنایی
  • مهری پاکزاد صفحات 158-191
    یکی از نمونه های نثر مصنوع و فنی اواخر عصرتیموری و اوایل عصر صفویه،کتاب هشت بهشت اثر حکیم ادریس بدلیسی است. ادریس بدلیسی(926 856 ه. ق) مولف این کتاب از منشیان، مورخان و دانشمندان معروف قرن نهم و اوایل قرن دهم هجری قمری، معاصر سلطان یعقوب آق قویونلو، سپس شاه اسماعیل صفوی در ایران و سلطان بایزیددوم و اوایل سلطنت سلطان سلیم اول در عثمانی بوده است. مهم ترین اثر ادریس بدلیسی و شناخته ترین اثر دربین تمام آثارش کتاب «هشت بهشت» درباره ی تاریخ عثمانی است. نثر کتاب مصنوع و فنی، به پیروی از سبک و ادبیات تاریخ جهانگشا از عطاملک جوینی، تاریخ وصاف از وصاف الحضره، تاریخ معینی از معین الدین یزدی و تاریخ ظفرنامه ی تیموری از مولانا شرف الدین علی یزدی است.
    کلیدواژگان: هشت بهشت، ادریس بدلیسی، نسخ خطی، شیوه ی نثر
  • منیره خلیلی محله صفحات 192-218
    اسطوره سرگذشتی راست و مقدس است که در زمان ازلی رخ داده و به گونه ای نمادین و تخیلی به چگونگی آغاز هستی و فنای آن می پردازد و درنهایت اسطوره به شیوه ای تمثیلی، کاوش گرهستی است. درآیین زرتشتی دو نوع گاه شماری برای تقسیم سال دیده می شود؛ گاه شماری اوستایی کهن و دیگری تقویم اوستایی جدید.درتقسیم بندی اوستای کهن سال به شش قسمت نامساوی به نام «گاه» متمایز می شودکه حدود هریک با جشن های مفصلی به نام «پائیریا» یا «گاهنبار» مرزبندی می شود.
    تقویم اوستایی جدید در حقیقت گاه شماری رسمی ساسانیان است دراین تقویم سال سیصد و شصت و پنج روز بود، که به دوازده ماه سی روزه و پنج روز افزوده تقسیم می شد. ماه ها و روزهای آن به نام ایزدان نام گذاری می شد.در این مقاله سعی برآن شده است گاهنبار و پدیده های مربوط به آنان بررسی شود.
    کلیدواژگان: اسطوره، آفرینش، گاهنبار، پدیده، زرتشت، آتش
  • هوشمند اسفندیارپور صفحات 219-223
    قرآن کتابی است که کلام آن استوار، با صلابت و مشحون از محاسن و زیبایی های ادبی می باشد و اسلوب و معیارهای بلاغت در بافت سور و آیات آن به شیوایی به کار رفته است.
    در این مقاله نمونه های لفظی بدیع با نظم منطقی ازقرآن استخراج و مطابق آثار و نظریات دانشمندان اسلامی بررسی شده است.
    هدف اصلی شناساندن نمونه های بدیعی قرآن به جویندگان و دانش پژوهان است تا به محاسن و مفاهیم عمیق کلام الهی بیشتر پی ببرند.
    مطالعه در این مقاله به روش اصیل (Original) انجام گرفته و نوع تحقیق کیفی – توصیفی است، جامعه ی آماری شامل کلیه آیات قرآن و حجم نمونه آیاتی می باشد که نمونه های لفظی بدیعی در آن ها برجسته است.
    روش تحقیق با قراءت تک تک آیات قرآن و مطالعه آثارکتابخانه ای مرتبط با موضوع انجام گرفته و نمونه هایی که آرایه های لفظی در آن ها یافت شده؛ استخراج، فیش برداری و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته و یافته های جدید ارائه شده است.
    باتوجه به یافته های تحقیق، این نتیجه حاصل شد که بیشتر صناعات لفظی در قرآن در مرتبه اول فاصله، جناس، تکرار و تصدیر و در مرتبه بعد اعنات (التزام)، عکس، موازنه، ترصیع، تشابه الاطراف لفظی، قلب و تصحیف می باشد. دیگر این که نظم متن، برخاسته از شیوه ی تلفیق کلمات و ترکیبات با یکدیگر و صلابت و استواری کلام، ناشی از کاربرد طبیعی این آرایه ها در آیات است؛ بدین علت قرآن شیوا، رسا و در اوج فصاحت و بلاغت است.
    کلیدواژگان: قرآن، علم بدیع، نمونه های لفظی، فاصله، جناس
|
  • E. Hakemi , H. Sayyadi Pages 9-22
    Hakim Falaki Shervani is a great sixth century poet of Azarbaijan. He uses Koranic stories and concepts in his poems in different ways. This has given his poetry a special subtlety and spirituality. A brief study of his poetry shows his attitude to the Koran and his attention to Koranic concepts. Due to the spread of religious sciences and dominance of religious morality in the sixth century, poets and authors used religious and Koranic concepts and allusions in their works; Falaki was one of them. In this article, the poems with Koranic references are presented first, and then the exact verse, the chapter number, and other details will be mentioned.
  • J. Tajlil , Z. Assadi Pages 23-38
    Fathollah Khan Sheybani is one of the great poets and writers of thirteenth and fourteenth centuries (A.H.), who abandoned the Indian literary style because of its abstruse metaphors and allegories and adopted the Khorasani and Iraqi styles. He was at the imperial court of the Qajar dynasty (Mohammad Shah, Nasseroddin Shah, and Mozaffaroddin Shah).Sheybani has numerous works including Bayanat-e-Sheybani, Ganj-e-Gohar, Masoodnameh, Fath-o-Zafar, Kamraniyyeh, Dorj-e-Dorar,Yousefiyyeh,Tongs-e-Shekar, etc. He was dexterous and conversant in prose and verse and authored his works masterfully.By lineage he was originally from Bani sheyban Arab tribes; hence, he used Sheybani as his pseudonym. At the age of sixteen, he was summoned to serve in Mohammad shah Qajar's court. The King sensed his gift and selected him as one of the court’s special servants. This proficient man of art experienced many ups and downs in his life. This article attempts to reveal some angles of his life.
  • R. Ashrafzadeh , R. Rezayi Pages 39-64
    The sage of Ganjeh believes that love is the basis of all creation and that loveless life is in fact death. Love, in his view, is an elixir that polishes the mind’s mirror and consists of different Kinds: mystic, physical, pure, and maternal. Mystic love is over and above the other kinds. This pure love is a splendid example of the unity of the lover and the beloved, since, unlike physical love, it never speaks of the facial beauties of the beloved. Archimede's love of a Chinese maid, which took him away from Aristotle’s classes, was of the physical type.Nezami speaks of pure love, the basic principle of which is secrecy, confidentiality, and chastity. The lovers’ chastity was the sole cause of their separation. Such lovers bear the pains of love and are ready to die; they are in fact martyrs.Another kind of pure love is maternal love, an innate love that remains intact evens years after the death of the beloved. Women in Khamseh are unique in beauty and love; they have beautiful and enchanting faces and hearts, yet they are still deprived of their basic right to choose their spouses. Their marriages were forced upon them, arranged politically, or were done according to a will. Only in a few cases, they married with love and desire.
  • H. Nassiri Jaami Pages 65-75
    Sheikh Ahmad Jaam Jendehpil (536-440A. H.) is considered to be one of the most complicated and ambiguous figures of literature and mysticism in Khorasan and Iran. The existence of various statuses and legendary stories about his life and his personality has caused the reality of his life to remain shrouded and hidden in ambiguities.Based on two documented stories, the present article tries to study and analyze an important part of his life and personality.
  • H. Mansourian Pages 76-97
    Current aesthetic criticism, which is based on non-standard language and its overt and covert structures and functions, is relatively new. Its origin goes back to the era of formalism, which valued the role of language in creating beauty in a literary work. An aesthetic critic does his best to study the quantity and quality of the pleasurableness of a work of art. Since beauty is the origin of pleasure, the approach to aestheticism is to focus on the idea of pleasure.The present article tries to embark on an aesthetic review of the story of Zaal and Roodabeh, taking into account the current status of this Kind of literary criticism in the realm of language and literature.In this story, there are parts that are beautiful in language and high in aesthetic values. This story is replete with figurative features, such as simile, metaphor, trope, and kenning. Ferdowsi’s conscious approach to the magic effects of language to make ideas and thoughts eternal is certainly to be acknowledged and praised.
  • Modarreszadeh Pages 98-116
    Roodaki`s famous ode "The Tooth" is one of the famous and long lasting odes in Persian literature, which is in fact a versed biography of Roodaki in thirty four distitches and reflects many of the literary and historical realities of the Samanid era. In this article, the author presents his stylistic interpretations of this ode, remarking that poets, from Amir Moezzi to Master Bahar and to Dr Shamisa (contemporary), welcomed this ode whenever they were in the same old age situation as Roodaki was.
  • R. Abdollahzadeh, Ma Pages 117-139
    Escaping syntactic norms is one of the most difficult techniques that poets have exploited to remove the dust of familiarity from the language of poetry. This article studies this norm deviation in the poetic language of Mehdi Akhavan Saless and Ahmad Shamlou, both of whom were Nima’s pupils and are regarded as leading contemporary poets.
  • N. Zirak Pages 140-157
    A branch of satirical literature, Parody is an indirect way to express social criticism. In addition to having the audience smile, it reveals the author’s critical views in the form of a caricature of words. Among the existing parodies, Nezam Qari's parody is a revolution in mystic poetry. He revolutionizes the language of mysticism and the new structure of social language. A satirist with his own style and insight, he has made parodies based on his understanding of the essence and morality of his time. His parodies constitute a satirical strategy and introduce a social goal followed masterfully in every distich. The words of his poetry seem to be a collection of non-structures. In fact, this is his satire: a reflection of social conflict.
  • M. Pakzad Pages 158-191
    Idris Badlisi (856_ 926 A.H.) was a famous scribe, historian, and scientist of the ninth and early tenth Hegira centuries, contemporary with Sultan Yaqoob Aq Quyunloo, Iranian Shah Esmail Safavi, Sultan Bayazid II, the early government of Sultan Saleem I in the Ottoman Empire. His most important and renowned work is H, a book about the Ottoman history.Following the style and literature of works, such as Tarikh-e-Jahangosha by Atamalek joveini, Tarikh-e-Vassaf by Vassaf al-Hazara, Tarikh-e-Moeeni by Moeen al-Din Yazdi, and Tarikh-e-Zafarnameh Teimoori by Mowlana Sharaf al-Din Ali Yazdi, Hasht Behesht has a technical and artificial prose. This work includes biographies of the first eight Ottoman kings, beginning with Othman Beig Ghazi and ending with Sultan Bayazid II and Yavooz Sultan saleem. The present article tries to introduce this work, its author, and a few manuscripts.
  • M. Khalili, Ma Pages 192-218
    A myth is a right holy story that has occurred in the time immemorial and explains why something was created, exists, and will perish in a symbolic, imaginative, and whimsical way. A myth is a symbolic way to discover the existence. In Zoroastrianism, there are two types of calendars: ancient Avestan and modern Avestan. The ancient Arestan calendar divides the year into six unequal parts (gah). Festivals called gahanbars (proper seasons) indicate the border lines. The first gahanbar is called Maidyozarem, when the sky was created. The second is called Maidyoshahem, when water was created. Paitishahem is the third gahanbar, celebrating the day when the earth was created. Plant was created in the fourth gahanbar, called Ayathrem. The fifth gahanbar, Maidyarem, is dedicated to the creation of animals. In the sixth gahanbar, Hamaspathmaidyem, man (kiyumars) was created. The seventh phenomenon created was fire. Modern Avestan calendar was the formal Sassanid calendar, which divided the year into twelve months of thirty days with five extra days, totaling 365 days. The present article studies the gahanbars and the relevant phenomena.
  • H. Esfandiarpour Pages 219-223
    The Koran is a strong and stable text, replete with literary beauties. Rhetorical techniques and methods are eloquently used in the context of its chapters and verses. In this article, examples of rhetorics in the Koran have been identified through a rational system and have been examined against the works and views of Islamic scientists. The main purpose has been to familiarize researches and scholars with the beauties of the Koran so that they can understand their deep meanings.This original study is a qualitative-descriptive research. The population includes all the verses; the sample consists of the verses in which rhetorical examples are significant. The research started with the reading of every single verse and the topic-related library resources. Rhetorical instances were extracted, written on note cards, and analyzed.According to the findings of this research, it was concluded that most figures of speech in the Koran primarily include rhyme, pun, repetition, and epanorthosis, and secondarily consist of commitment, antimetabole, balance, crossed rhyme, symploce, and metathesis. Also, the organization of the text is based on the combination method of words and expressions and the stability and consistency of discourse originating from the natural use of these figures in the verses. This is why the Koran is eloquent, expressive, and extremely fluent and rhetorical.