فهرست مطالب

پژوهش های تولید گیاهی - سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1389)

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1389)

  • 104 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین قربانی، بهنام کامکار صفحه 1
    این آزمایش با هدف بررسی تاثیر فاصله ردیف و تراکم بوته بر تغییرات رطوبت خاک، عملکرد گندم و کارایی مصرف آب در شرایط کشت دیم با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در منطقه انبار الوم در سال 88-1387 انجام شد. تیمارهای استفاده شده شامل 4 تراکم بوته (125، 250، 375 و 500 بوته در مترمربع) و دو فاصله ردیف کشت (5/12 و 25 سانتی متر) بودند. نتایج نشان داد که مقدار رطوبت خاک در فاصله ردیف‎های 25 سانتی‎متر در مرحله خروج برگ برچم (61/19 درصد) بیش از فاصله ردیف‎های 5/12 سانتی‎متر (82/17 درصد) بود. همچنین مقدار رطوبت خاک در اواسط مرحله ساقه رفتن در تراکم‎های 250، 375 و 500 بوته در مترمربع (به‎ترتیب 82/26، 66/25 و 11/25 درصد) بیش از تراکم 125 بوته در مترمربع (32/23 درصد) بود. فاصله‎ی ردیف‎های 25 سانتی‎متر و افزایش تراکم از 125 تا 375 بوته در مترمربع، سبب افزایش عملکرد دانه (حدود 5/9 و 46 درصد)، تولید ماده خشک (5/6 و 50 درصد)، کارایی مصرف آب در تولید دانه (7/0 و 7/3 کیلوگرم در هکتار بر میلی‎متر) و کارایی مصرف آب در تولید ماده خشک (2 و 5/17 کیلوگرم در هکتار بر میلی‎متر) در واحد سطح ‎گردید. در مجموع، کشت گندم در این شرایط (کشت دیم، خاک شور و بارندگی حدود 250 میلی متر در طول فصل رشد) با فاصله ردیف‎های 25 سانتی‎متر با ایجاد فشردگی بیش تر از طریق تراکم بوته ها روی ردیف و ارتفاع بیش تر آن ها نسبت به فاصله ردیف‎های 5/12 سانتی‎متر و افزایش تراکم‎ تا 375 بوته در مترمربع با فراهم نمودن پوشش کامل تر سطح خاک نسبت به تراکم 125 بوته در مترمربع در مراحل بعد از ساقه رفتن تا قبل از گلدهی، می‎توانند با کاهش نفوذ تشعشع خورشید بر سطح خاک، مقدار تبخیر را کاهش و ذخیره رطوبت در خاک را افزایش دهند. ذخیره بیش تر رطوبت در خاک در مراحل حساس قبل از گلدهی، سبب افزایش تولید ماده خشک، عملکرد دانه و کارایی مصرف آب در تولید دانه و ماده خشک می‎شود.
    کلیدواژگان: گندم، فاصله ردیف، تراکم بوته، کارایی مصرف آب
  • ایت الله شفیعی، بهرام ملکی زنجانی، ثریا کرمی، فرحناز ایمانی خواه صفحه 21
    بیماری زنگ قهوه ای (زنگ برگی) گندم، یکی از بیماری های بسیار مهم در کشور ایران می باشد که تقریبا در تمام مناطق گندم خیز ظاهر می شود و عملکرد و کیفیت گندم را تحت تاثیر قرار می دهد. مهم ترین استراتژی مقابله با این بیماری استفاده از مقاومت ژنتیکی است و تاکنون 51 ژن مقاومت به زنگ قهوه ای در گندم گزارش شده است. این پژوهش به منظور شناسایی حضور و یا حضور نداشتن ژن مقاومت به زنگ قهوه ای 32Lr در 48 رقم و لاین گندم ایرانی با استفاده از آزمون مورفولوژیکی و نشانگرهای مولکولی پیوسته به ژن 32Lr انجام گردید. آنالیز تیپ آلودگی براساس دستورالعمل بین المللی برودر (1973) با استفاده از 6 جدایه زنگ قهوه ای شناسایی شده در ایران انجام شد که 17 رقم از 48 رقم مورد مطالعه، نسبت به جدایه های بیماری زا بر روی ژن مقاومت به زنگ قهوه ای 32Lr از خود تیپ آلودگی پایین تری نشان دادند. مقاومت موجود در این ارقام و لاین ها ناشی از حضور ژن یا ژن هایی، غیر از ژن مقاومت به زنگ قهوه ای 32Lr می باشد، در ضمن احتمال حضور ژن مقاومت به زنگ قهوه ای 32Lr یا ژن هایی با اثر مشابه در 25 رقم و لاین مورد آزمایش پیش بینی گردید و در 6 رقم احتمال حضور ژن 32Lr منتفی گردید. در بخش مولکولی با استفاده از نشانگرهای مولکولی رپید (49S و 421S) وجود نوارهای 1100 جفت باز و 640 جفت باز که در مطالعات قبلی همبستگی زیادی با ژن 32Lr در گندم نشان داده اند در 48 رقم گندم مورد مطالعه قرار گرفت. طبق انتظار نوارهای 1100 و 640 جفت باز در رقم شاهد مثبت (لاین ایزوژن حاوی ژن 32Lr) مشاهده گردید ولی در هیچ یک از نمونه های مورد مطالعه و شاهدان منفی (رقم بولانی و آگرالوکال) تکثیری مشاهده نشد. نتایج داده های مولکولی در توافق با آزمون تیپ آلودگی بیانگر این حقیقت است که در این پژوهش، ارقام و لاین های گندم مورد مطالعه، فاقد ژن مقاومت به زنگ قهوه ای 32Lr می باشند.
    کلیدواژگان: زنگ قهوه ای، گندم، ژن Lr32، تیپ آلودگی، نشانگرهای مولکولی
  • نگین اخلاقی امیری، علی اسدی کنگرشاهی صفحه 39
    تناوب باردهی یکی از مهم ترین مشکلات در برخی ارقام مرکبات از جمله نارنگی انشو می باشد. درخت سال آور، در سال های متوالی محصول منظمی تولید نمی کند. کاهش کیفیت میوه در سال پرمحصول و کاهش حجم تولید در سال کم محصول، خسارت اقتصادی به تولیدکننده وارد می کند. به منظور بررسی امکان کاهش این ناهنجاری، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 5 تیمار شامل: 1- شاهد؛ 2- مصرف بهینه کودهای شیمیایی؛ 3- مصرف بهینه کودهای شیمیایی و محلول پاشی نفتالن استیک اسید؛ 4- مصرف بهینه کودهای شیمیایی و محلول پاشی دی کلروفنوکسی استیک اسید و 5- مصرف بهینه کودهای شیمیایی و محلول پاشی ساکارز هر یک با 4 تکرار در 4 سال متوالی با درختان بالغ نارنگی انشو انجام شد. درختان شاهد بیش ترین رفتار تناوب باردهی را طی چهار سال نشان دادند به طوری که به ترتیب یک سال «آور»، دو سال متوالی «نیاور» و یک سال آور داشتند در مقابل، چهار تیمار دیگر، تعداد سال های کم محصول را طی چهار سال، به یک سال کاهش دادند. تیمار 2 بیش ترین عملکرد سال کم محصول و کم ترین عملکرد سال پرمحصول را به خود اختصاص داد. کوچک ترین و کم وزن ترین میوه در سال های اول، دوم و چهارم متعلق به تیمار شاهد بود. مجموع عملکرد درختان در مدت 4 سال، در بین 5 تیمار، در تیمار شاهد حداقل بود. به طورکلی تیمار 2 با کاهش عملکرد در سال پر محصول، افزایش عملکرد در سال کم محصول و کاهش تعداد سال های کم محصول نسبت به شاهد و تیمارهای 3، 4 و 5 با کاهش تعداد سال های کم محصول و افزایش اندازه میوه در سال های پرمحصول، سبب تعدیل سیکل سال آوری، افزایش عملکرد کل طی سال های متوالی، کاهش میوه های ضایعاتی و بهبود بازارپسندی نارنگی سال آور انشو گردیده اند.
    کلیدواژگان: مرکبات، تناوب باردهی، تغذیه، اکسین، ساکارز
  • فرشید قادری فر، افشین سلطانی، حمیدرضا صادقی پور صفحه 53
    پیش بینی قابلیت حیات بذر برای تولیدکنندگان بذر مهم است و پیش بینی آن در انبار به درک روابط کمی بین زوال بذر، رطوبت بذر و دمای انبار بستگی دارد. از این رو این پژوهش به منظور کمی سازی روابط دما، رطوبت بذر و زوال بذر و تعیین ضرایب قابلیت حیات بذر در کدو تخم کاغذی، گاوزبان و سیاه دانه صورت گرفت. به این منظور 5 تیمار دمایی (30، 35، 40، 45 و 50 درجه سانتی گراد) و 4 تیمار رطوبت بذر (5، 8، 11 و 14 درصد) استفاده شدند. V=Ki-p/10KE -CWlog10 m-CHt-CQt2 معادله قابلیت حیات بذر می باشد که در آن KE، CW، CH و CQ ضرایب معادله می باشند. نتایج تجزیه داده ها نشان داد که مقدار ضریب KE برای کدو تخم کاغذی، گاوزبان و سیاه دانه به ترتیب معادل 4018/3، 7485/6 و 9701/4 بود. برای این گیاهان مقدار ضریب CW به ترتیب 2148/3، 4195/2 و 2528/1 برآورد گردید. مقدار ضریب CH برای کدو تخم کاغذی، گاوزبان و سیاه دانه نیز به ترتیب 131/0، 0665/0 و 0516/0 و مقدار ضریب CQ به ترتیب 00264/0، 000478/0 و 000478/0 تخمین زده شد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، انبارداری بذر، زوال بذر
  • ابراهیم فانی، مجید نبی پور، امیرخسرو دانایی صفحه 67
    به منظور بررسی اثر گرما و خشکی آخر فصل بر عملکرد، اجزاء عملکرد و برخی صفات مورفولوژیک 16 رقم کلزا، آزمایشی به صورت تجزیه مرکب در پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار محیط متفاوت (20 آبان، 20 آبان با قطع آخرین آبیاری، 20 آذر، 20 آذر با قطع آخرین آبیاری) هر یک در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی بهبهان در جنوب شرق استان خوزستان اجرا گردید. در این آزمایش اثر گرما و خشکی بر روی ارقام مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که درجه- روز- زشد (GDD1) بین محیط های مختلف از زمان جوانه زدن تا شروع گلدهی اختلاف معنی داری داشته و همچنین طول دوره گلدهی بین محیط های مورد اشاره تفاوت معنی داری ایجاد نموده است و در نهایت تنش گرما و خشکی باعث گردیده که بین محیط های مختلف از نظر عملکرد دانه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، شروع گلدهی، درصد روغن و عملکرد روغن در سطح یک درصد اختلاف معنی داری وجود داشته باشد. در میان اجزاء عملکرد، تعداد غلاف در بوته بالاترین همبستگی را با عملکرد دانه نشان داد (83/0)، در حالی که همبستگی معنی داری بین عملکرد و وزن هزاردانه مشاهده نشد. هیبریدهای هایولا نسبت به سایر ارقام عملکرد بالاتری داشتند و با توجه به شرایط آب و هوایی برای منطقه و مناطق مشابه در کشور توصیه می گردند.
    کلیدواژگان: کلزا، تنش گرما و خشکی، عملکرد، اجزاء عملکرد
  • عبدالحسین ابوطالبی صفحه 81
    در این پژوهش تاثیر چهار پایه مرکبات شامل نارنج (Citrus aurantium)، بکرائی (C. reticulate × C. aurantium)، لیموآب (C. aurantifolia) و ولکامرلمون (C. volkameriana) بر میزان کلروفیل و غلظت عناصر معدنی (ازت، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، آهن، روی، مس، منگنز، کلر و بور) برگ اورلاندو تانجلو رشدیافته در گلدان های دارای خاک آهکی در گلخانه در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج نوع پایه تاثیر معنی دار بر میزان کلروفیل برگ داشت و بیش ترین میزان کلروفیل روی پایه نارنج به دست آمد. به غیر از کلسیم، منیزیم، مس و بور غلظت سایر عناصر تحت تاثیر نوع پایه در برگ اختلاف معنی دار داشت. غلظت ازت و کلسیم روی همه پایه ها و منگنز تنها روی پایه لیموآب کم تر از حد مطلوب و غلظت مس و کلر روی تمام پایه ها زیادتر از حد مطلوب بود. پایه نارنج بالاترین غلظت کلر و پایه ولکامرلمون بالاترین غلظت سدیم را در برگ داشتند.
    کلیدواژگان: مرکبات، پایه ها، اورلاندو تانجلو، کلروفیل، عناصر معدنی
  • اسماعیل محمودی، محمد جواد سلیمانی، محسن تقوی، عزیز باقری صفحه 89
    از مزارع ذرت استان های غرب کشور نمونه هایی با علایم پوسیدگی نرم در محل ساقه و رنگ پریدگی و کوتولگی جمع آوری شدند. با کشت این نمونه ها روی محیط کشت ائوزین متیلن بلو 20 جدایه باکتری به منظور انجام آزمون های شناسایی انتخاب و خالص گردید. براساس آزمون های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی تمام این جدایه ها به عنوان گونه Dickeya zeae تشخیص داده شدند. برای بررسی مقاومت هیبریدهای ذرت به باکتری لهیدگی ساقه، از دو روش تزریق سوسپانسیون به ساقه در گلخانه و روش ایجاد زخم برگ در آزمایشگاه استفاده شد. در روش تزریق به ساقه هیبریدهای سینگل کراس 647 و 704 با بیش ترین درصد لهیدگی ساقه در کلاس حساس و سینگل کراس 700 با مقاومت متوسط و هیبریدهای سینگل کراس 108 و 500 با کم ترین درصد لهیدگی ساقه به عنوان واریته های مقاوم طبقه بندی شدند. نتایج به دست آمده از روش زخم برگ همبستگی بالایی (93/0=r) با روش تزریق به ساقه داشتند. در این روش هیبریدهای سینگل کراس 704 و 647 به عنوان واریته های حساس و سینگل کراس 108 به عنوان واریته مقاوم معرفی شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی مقاومت، لهیدگی ساقه ذرت، Dickeya zeae
|
  • M.H. Ghorbani, B. Kamkar Page 1
    This experiment was conducted for estimating the effect of row spacing and plant density on soil moisture change, wheat yield and water use efficiency in rainfed condition, using a three replicated randomized complete block design with factorial arrangement at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources farm in Anbare-Ololum region in 2008-2009. The treatments that used were four plant density (125, 250, 375 and 500 plants per m-2) and two row spacing (12.5 and 25 cm). Results showed that soil moisture in the flag leaf appearance stage in 25 cm row spacing was more than 12.5 cm row spacing (19.61 vs. 17.82%). Also, Soil moisture content in the middle of stem elongation stage, was 26.82, 25.66 and 25.11% in plant densities of 250, 375 and 500 per square meter, respectively, which all were more than corresponding value for 125 plants per square meter (23.32%). Row spacing of 25 cm and plant density increasing from 125 up to 375 plants per square meter, increased grain yield (9.5 and 46%), dry matter production (6.5 and 50%), water use efficiency in terms of grain yield (0.07 and 3.7 kg ha-1 mm-1) and dry mater (2 and 17.5 kg ha-1 mm-1). Overall, wheat cultivation in this condition (rainfed cultivation, saline soil and seasonal growth rainfall about 250 mm), with 25 cm row spacing, from Mid-stem elongation stage using more densities via intensifying individuals and more plant height is more advisable than row spacing of 12.5 cm. In addition, the plant density of 375 was better than 125 plants per square meter, which is related to more surface coverage by higher density from stem elongation stage onward to pre-flowering. This can reduce radiation penetration and consequently soil surface evaporation and improve soil water content. More soil moisture storage at critical stages before flowering stage, increases dry matter production, grain yield and grain yield and dry matter production-base water use efficiency.
    Keywords: Wheat, Row spacing, Plant density, Water use efficiency
  • A. Shafie, B. Maleki Zanjani, S. Karami, F. Imani Khah Page 21
    Puccinia recondite (Leaf rust) is an endemic disease in Iran; this disease can affect the productivity and quality of wheat, that occurring in all wheat growing regions. Genetic resistance to leaf rust of wheat is the most important strategy to control the diseases and 51 leaf rust resistance genes (Lr gene) are reported in wheat to provide resistance to leaf rust. This study aims to identify presence or absence of leaf rust resistance gene Lr32 in 48 Iranian wheat cultivars and lines using of infection-type data test and molecular markers linked to the leaf rust resistance gene. Infection-type analysis based on international method of Browder (1973) with 6 leaf rust pathotype known in Iran, revealed that, first, 17 out of 48 cultivars and lines have effective resistance to race virulence of leaf rust gene Lr32, second, 25 cultivars and lines foresight probability presence resistance gene Lr32 or genes with similar effect, and at last, absence of leaf rust resistance gene Lr32 revealed in 6 cultivars and lines. In molecular part, using known RAPD molecular markers (S49 and S421), evaluated possibility of present of 1100 bp and 640 bp fragments that closely linked to leaf rust resistance gene Lr32 in 48 wheat cultivars and lines. In according with expectation, detected 1100 bp and 640 bp fragments in near-isogonic's Lr gene but none of cultivars, lines and negative control line (Bolani and Agra Local), showed amplification related resistance gene fragments. Result of molecular Markers and infection-type data test showed absence of leaf rust resistance gene Lr32 in 48 Iranian wheat cultivars and lines.
    Keywords: Leaf rust, Wheat, Lr32 gene, Infection, type, Molecular Markers
  • N. Akhlaghi Amiri, A. Asadi Kangarshahi Page 39
    Alternate bearing is one important problem in some citrus varieties like Citrus unshiu. An alternate bear tree doesn’t produce a regular crop in consequence years.Reduced fruit quality in "on year" and decreased quantity in "off year" cause economic loss to producer. To evaluate possibility of reducing this disorder, an experiment was conducted in randomize complete block design with 5 treatments: 1. Control; 2. Optimum using of chemical fertilizers; 3. Optimum using of chemical fertilizers and NAA spraying; 4. Optimum using of chemical fertilizer and 2,4-D spraying and 5. Optimum using of chemical fertilizer and Sucrose spraying with 4 replications in 4 consecutive years on Citrus unshiu mature trees. Control trees had the most alternate bearing during 4 years, as showed one "on" year, two consecutive "off" years and one "on" year, respectively. On the other hand, other 4 treatments reduced number of "off" years to one, during 4 years. Treatment 2 had the highest yield in "off" year and the lowest yield in "on" year. The smallest and lightest fruit in first, second and fourth years was allocate to Control. During 4 years, the lowest total yield was recorded in Control plants. In conclusion treatment 2 by reducing yield in "on" year, increasing yield in "off" year and reduce number of "off" years compare to Control and treatments 3, 4 and 5 by reducing number of "off" years and increasing fruit size in on years caused adjusting alternate bearing cycle, increase total yield in consecutive years, decrease fruit losses and improve marketability in Citrus unshiu.
    Keywords: Citrus, Alternate bearing, Nutrition, Auxin, Sucrose
  • F. Ghaderi, Far, A. Soltani, H.R. Sadeghipour Page 53
    Predicting seed viability would be extremely beneficial to seed producers and the prediction of seed viability depends on understanding the quantitative relationships between seed longevity, seed moisture content and storage temperature. Thus, theobjective of this investigation was to quantify relationship between temperatures, seed moisture and seed deterioration and determination seed viability constants in medicinal pumpkin, borago and black cumin. Five storage temperatures (30, 35, 40, 45 and 50 oC) and four moisture content levels (5, 8, 11 and 14%) were used. Seed viability equation is V = Ki-p/10 KE - CWlog10m - CHt - CQt2. The Ki is the initial seed quality constant, p is the storage period (days), m is moisture content (%, fresh weight basis), t is temperature (oC) and KE, CW, CH and CQ are constants. The results showed that KE was 3.4018, 6.7485 and 4.9701 for medicinal pumpkin, borago andblack cumin, respectively. The value of CW was 3.2148, 2.4195 and 1.2528 for three species, respectively. The value of CH for medicinal pumpkin, borago and black cumin was 0.131, 0.0665 and 0.0516, respectively and CQ for medicinal pumpkin, borago and black cumin was 0.00264, 0.000478 and 0.000478, respectively.
    Keywords: Medicinal plants, Seed storage, Seed deterioration
  • E. Fani, M. Nabipour, A.Kh. Danaei Page 67
    In order to study the effects of heat and drought at the end of the season, onyield and yield components of some agronomic traits in sixteen canola varieties,this experiment was carried our in Behbahan (30o, 37 N and 50o, 16 E) Instituteresearch. The experimental design analysis of combined in completly randomizedblock basis cration four condition to plant growth by different planting date and cut irrigation in the late staye the end of plant life. The four create condition were planting date at: 1-20 November, 2-20 November with cut the last irrigation, 3-20 December and 4-20 December with cut the last irrigation. Three replication was used in this experiment. Results showed that GDD on different humidity level or four condition at the flowering was different. Also flowering period in different condition showed the significant different. Heat and drought stress induced significant different (1% permability level) between four condition for seed yield, number pod per plant, number seed per pod, flowering starting time, oil percentage, oil yield. in four level difference Number pod per plant had the highest correlation with seed yield (83%), while there was not a significant correlation between yield and seed. Hyola variety had the highest yield therefor this variety recommended to all area same experimental place condition.
    Keywords: Canola, Heat, drought stress, Yield, Yield components
  • A. Aboutalebi Page 81
    In this study, the effect of four citrus rootstocks {sour orange (Citrus aurantium), Bakraeii (C. reticulata × C. aurantium, Mexican lime (C. aurantifolia) and Volkamerlemon (C. volkameriana)} on Orlando Tangelo leaf chlorophyll content and mineral element concentrations (N, P, K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn, Mn, Cl, Cu, and B) have been evaluated in completely randomized design with four replications. Budded Orlando Tangelo on above rootstocks were grown in pots containing calcareous soil (pH=8.2) in greenhouse. Results showed that rootstocks had significant effect on leaf chlorophyll content. Highest chlorophyll content was on sour orange rootstock. Rootstock types had significant effect on leaf mineral concentrations except of Ca, Mg, Cu and B. Leaf N and Ca concentrations on all rootstocks and Mn only on Mexican lime rootstock was lower than optimum range. Leaf Cl and Cu concentrations was higher than optimum range on all rootstocks. Scions on sour orange had highest Cl concentration and Na concentration was the highest on Volkamer lemon rootstock.
    Keywords: Citrus, Rootstocks, Orlando tangelo, Chlorophyll, Mineral elements
  • E. Mahmoudi, M.J. Soleymani, M. Taghavi, A. Bagheri Page 89
    Samples with Stalk rot, yellowing and stunting symptoms from maize fields in western provinces of Iran were collected. After cultured of them on Eosin Methylen Blue (EMB) medium, twenty bacterial strains with metallic green color colonies on EMB medium were selected for identification tests. According to the biochemical and phenotypic characteristics, these strains were identified as Dickeya zeae. In order to, for evaluation of maize hybrids resistance to bacterial stalk rot, two methods including pseudostem injection and leaf puncture methods were used. In pseudostem injection method two hybrids, single cross 647 and 704, with most degree of stalk rot were placed in sensitive class (S), single cross 700 with medium resistance (MR) and single cross, 108 and 500 hybrids with least stalk rot were categorized as resistance varieties (R). The result from leaf puncture method has high correlation (r=0.93) with pseudostem injection method. Hybrids single cross 704 and 647 as sensitive varieties and single cross 108 as resistantvariety were introduced in this method.
    Keywords: Bacterial stalk rot, Dickeya zeae, Evaluation of resistance