فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1389)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی خان محمدی، مصباح الهدی باقری صفحه 5
    توسعه و رشد علمی یکی از شاخص های بسیار حیاتی برای هر کشور توسعه یافته یا در حال توسعه محسوب می شود. طبق فرمایشات مقام معظم رهبری(دام ظله العالی) اهمیت این موضوع تا جایی است که سلطه فرهنگی هر کشوری توسط اقتدار اقتصادی حاصل می شود و آن نیز ناشی از اقتدار علمی است. همچنین، دین مبین اسلام توصیه های زیادی در حوزه علم آموزی، تعلیم و زندگی عالمانه ارائه می کند و علم آموزی را موجب استحکام پایه های دینی و حافظ دین می داند که سبب می شود فرد عالم از هرگونه لغزشی محفوظ بماند؛ از طرف دیگر، تحصیل علم چنان اهمیت دارد که برای حفظ هویت، موجودیت، اسلامیت و استقلال کشور همراه با تضمین آینده مطلوب و منتظر، علم محوری و علم آموزی بهترین راهکار بوده و موتور محرکه پیشرفت در تمام زمینه هاست. از نگاه دیگر، پیشرفت علمی قابلیت وصول به آرمان های والا، ارزش های حقیقی و فضائل انسانی را داراست و به وسیله آن است که یک ملت می تواند در دنیای معاصر اثرگذار باشد و یا در مبادلات علمی دنیا نقش مفیدی ایفا نماید؛ بنابراین، علم محوری و تحصیل آن، علاوه بر آنکه یک کشور را به استقلال، عدم وابستگی و نفی سلطه صاحبان قدرت و ثروت می رساند، می تواند موجب عزت و مایه حیات و طراوت یک جامعه باشد. بدین منظور، در این پژوهش به دنبال پاسخ به این سؤال هستیم که نظام علمی از دیدگاه مقام معظم رهبری(مدظله العالی) چیست و دارای چه مؤلفه ها، ارکان و روابطی است؟ بدین منظور، با استفاده از استراتژی نظریه پردازی داده بنیاد و تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده حاصل از مصاحبه و مستندات، دو مدل مفهومی نظام علمی استخراج شده است.
    کلیدواژگان: علم، مرجعیت علمی، نظام علمی، پیشرفت علمی، رویکرد سیستمی، اقتدار، عزت
  • میثم لطیفی صفحه 41
    دریافت مفهومی دقیق و نزدیک به آموزه های اسلامی از انضباط کارکنان بر اساس مبانی معرفت شناسی و هستی شناسی و کشف ابعاد و اصول حاکم بر نظام انضباطی اسلامی، مسئله ای است که در این پژوهش بدان پرداخته شده است. در این مقاله با رویکردی کیفی و با استفاده از روش گونه شناسی و روش تدبر در آیات قرآن کریم، ضمن احصاء گونه های نظری موجود انضباط کارکنان، گونه ای نو و مبتنی بر دیدگاه اسلامی با عنوان انضباط تعالی بخش کارکنان، از دل 2150 آیه و 4150 مضمون مرتبط با آن ها، مفهوم پردازی شده است. انضباط تعالی بخش کارکنان، در عرض رویکرد سنتی، تدریجی و مثبت به انضباط کارکنان، منبعث از مبانی معرفت شناسی و هستی شناسی اسلامی و ساخت یافته بر اساس 95 اصل در ابعاد رهبری، ایمان و اخلاق، افراد، تربیت، قانون و مقررات، نظام تشویق و تنبیه، فرهنگ و جامعه است. انضباط تعالی بخش کارکنان بر مقولاتی همچون فطری بودن تمایل انسان به نظم و انضباط، وجود نظم و غایت مداری در عالم هستی و همنوایی نظام های قانون گذاری (تشریع) با قانون خلقت و فطرت تاکید داشته و رهبری و مدیریت الهی را ضامن ایجاد انضباط در فضایی مبتنی بر آموزش و تربیت، محبت و برادری در روابط بین افراد، سازمان ها و جامعه می داند. در نگاه اسلامی دنیا فقط محل حسابرسی و تشویق و تنبیه افکار، گفتار و اعمال افراد نیست و همه آن ها به دقت در نظام حسابرسی و معاقبه الهی در جهان آخرت بررسی خواهند شد.
    کلیدواژگان: انضباط کارکنان، مفهوم سازی، انضباط تعالی بخش کارکنان، انضباط تدریجی، انضباط مثبت، مدیریت اسلامی، نظریه پردازی
  • مصطفی هادوی نژاد، حسن دانایی فرد، عادل آذر، احمد خائف الهی صفحه 81
    این پژوهش کیفی با هدف غایی کاوش فرایند رفتارهای منافقانه در ارتباطات بین فردی در ارتباطات بین فردی در سازمان با استفاده از طرح نظام مند نظریه داده بنیاد انجام شده است. به این منظور ضمن انجام مصاحبه باز با 25 نفر از کارکنان یکی از سازمان های دولتی، مجموعه ای از مضامین اولیه طی فرایند کدگذاری باز گردآوری شدند و از دل آن ها مقوله هایی استخراج گردید؛ سپس در مرحله کدگذاری محوری، پیوند میان این مقوله ها ذیل عناوین شرایط علی، پدیده محوری، راهبردهای کنش و کنش متقابل، بستر، شرایط مداخله گر و پیامدهای رفتارهای منافقانه در ارتباطات بین فردی در قالب پارادایم کدگذاری تعیین شد؛ در ادامه و در مرحله کدگذاری انتخابی، یکایک اجزای پارادایم کدگذاری تشریح، سیر داستان ترسیم و نظریه خلق شد؛ سرانجام، گزاره های حکمی و فرضیه های راهبردی پژوهش تدوین گردید.
    کلیدواژگان: رفتارهای منافقانه، ارتباطات بین فردی، مدیریت تصویرپردازی زیاده طلبانه چندسویه، خودشیرینی، نظریه داده بنیاد
  • غلامرضا سلیمی، علی اصغر پورعزت صفحه 131
    تاکنون پژوهش های زیادی با رویکردهای سیاسی، اقتصادی، مدیریتی و حقوقی برای چاره اندیشی و حل معضل فساد اداری انجام شده است. در بیشتر این پژوهش ها برای ریشه کن ساختن فساد پیشنهاد شده است تا از طریق نهادینه کردن نظارت در نظام سیاسی، گسترش جامعه مدنی، افزایش پاسخ گویی مقامات سیاسی، افزایش رقابت در بخش اقتصاد، اصلاح مدیریت دولتی و مالیه عمومی اقدام شود؛ ولی فساد اداری همچنان از مهم ترین مسائل عصر حاضر است.
    این پژوهش نیز مترصد ارزیابی رابطه ادراک انواع بی عدالتی توزیعی، رویه ای، مراوده ای و اطلاعاتی با رفتارهای متمایل به فساد کارکنان است. در این تحقیق یکی از دانشگاه های تهران به عنوان جامعه آماری مطالعه و بررسی شده است که نتایج کلی پژوهش، حاکی از همگرایی افزایش تمایل به فساد با ادراک بی عدالتی بود.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، عدالت اطلاعاتی، فساد اداری
  • علیرضا چیت سازیان، سعید مرتضوی صفحه 161
    درک رفتار طفره روی اجتماعی در فعالیت های گروهی موضوعی مهم است؛ زیرا طفره روی اجتماعی به کاهش عملکرد افراد در گروه ها نسبت به زمانی که به صورت انفرادی عمل می کنند، اطلاق می گردد. مقاله حاضر در چارچوب مدل معادلات ساختاری، عوامل موثر بر طفره روی اجتماعی را بررسی کرده است. در این راستا پرسش نامه ای بین یک نمونه 140 نفری از دانشجویانی که در گروه های مطالعاتی، سازمان دهی شده بودند، به اجرا درآمد. یافته ها نشان داد که فقط ویژگی های مربوط به کار از تاثیر معناداری بر طفره روی اجتماعی برخوردار است؛ بنابراین، طراحی کارهای انگیزشی، ایجاد استانداردهای کاری و هویت بخشی به کار عمده ترین شاخص هایی محسوب می گردند که به حذف یا کاهش طفره روی اجتماعی کمک می کنند.
    کلیدواژگان: طفره روی اجتماعی، فعالیت گروهی، ویژگی های کار، ویژگی های گروه، ویژگی های ادراک فردی
  • بهمن حاجی پور، حامد نظرپور کاشانی صفحه 181
    یادگیری سازمانی موضوعی است که در دهه اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. تحقیقات متعددی در صدد معرفی عوامل اثرگذار بر این پدیده برآمده اند. فرهنگ سازمانی از جمله عواملی است که انتظار می رود تاثیر زیادی بر سطح یادگیری سازمان داشته باشد. هدف این مقاله، نشان دادن اثرپذیری ماهیت یادگیری سازمانی، از فرهنگ سازمانی است. در این مقاله از «چارچوب فرهنگی ارزش های رقابتی» برای مدل سازی فرهنگ سازمانی، به عنوان مبنایی برای اندازه گیری فرهنگ استفاده شده است. چهار نوع فرهنگ ارائه شده در این چارچوب عبارت از فرهنگ گروهی، فرهنگ توسعه ای، فرهنگ عقلایی، و فرهنگ سلسله مراتبی است که ارتباط آن ها با یادگیری سازمانی بررسی شده است. این تحقیق از نوع تحقیقات غیرآزمایشی از نوع همبستگی بوده و روش گردآوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای، جستجوهای اینترنتی و مصاحبه و پرسش نامه بوده و به منظور انجام تحلیل های آماری از روش رگرسیون استفاده شده است. نتایج نشان داد که اولویت بندی انواع فرهنگ سازمانی بر مبنای میزان تاثیر آن ها بر یادگیری سازمانی بدین ترتیب است: فرهنگ گروهی در اولویت اول، فرهنگ توسعه ای در اولویت دوم، فرهنگ سلسله مراتبی در اولویت سوم و فرهنگ عقلایی در اولویت چهارم قرار دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، یادگیری سازمانی، چاچوب ارزش های رقابتی، فرهنگ یادگیرنده
  • آرین قلی پور، مژگان روشن نژاد، شاپور شرافت صفحه 209
    وقتی تناسب خوبی میان فرد و محیط کارش وجود داشته باشد، سطوح بالاتری از رضایت و رفاه روانی و جسمی حاصل می شود. تناسب فرد با سازمان بر پیامدهای کاری از قبیل قابلیت جذب سازمانی، انتخاب شغل، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، و ترک خدمت تاثیر مهمی دارد. ازآنجاکه تناسب سازمانی منجر به نگرش های مثبت به کار می شود، اگر تناسب خوبی میان فرد و سازمان وجود داشته باشد، کارکنان به سازمان متعهد است و تمایل دارند که در سازمان باقی بمانند، اما اگر تناسب ضعیفی وجود داشته باشد، کارکنان مترصد فرصت اند تا موقعیت خود را تغییر دهند. این تحقیق با هدف بررسی رابطه تناسب فرد- سازمان با بیگانگی کاری و پیوند کاری انجام گرفته است. یافته های تحقیق نشان داد که هرچه تناسب فرد- سازمان بیشتر باشد، پیوند کاری بیشتر و بیگانگی کاری کمتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: تناسب، تناسب سازمانی، بیگانگی کاری، ازخودبیگانگی، پیوند کاری
|
  • Hadi Khanmohammadimesbaholhoda Bagheri Page 5
    Development in science is one of the critical indicators of being a developed or developing country. According to Supreme Leader Ayatollah Khamenei’s speeches, this event is so much important that cultural sovereignty will be achieved as a result of economic power which in turn is due to scientific development. Also Islam emphasizes scientific orientation, teaching and scientific life and it believes that scientific approach leads to religious stability and makes human beings more immune from mistakes.Furthermore, scientific achievement is important for being independent and keeping Islamic identity. Moreover it is necessary for a desirable future and leads to development in all its aspects. In other words, a country which has scientific development can influence international communication and interactions and can get grand ideals and real values. Scientific achievements can also make a country independent, and bring liveliness and honor to our life.In this research we are going to answer this question: What is the Supreme Leadership’s thought about scientific system? Thus the Supreme Leader’s speeches have been analyzed with Grounded Theory strategy. At the end we refer to two conceptual models of scientific system.
  • Meisam Latifi Page 41
    Understanding the most approximate Islamic concept of employees’ discipline according to epistemological and ontological foundations, and exploring dimensions and principals of Islamic discipline, is the main question of this paper. By adopting a qualitative approach and by using a typological method and relying on Quranic contemplation, we have enumerated the existing ideas about employees’ discipline while classifying those based on Islamic instructions extracted from 2150 Ayas and 4150 related concepts. Transcendental Employee Discipline in contrast with traditional, progressive and positive concept of discipline is rooted in epistemological and ontological Islamic foundations and emphasizes leadership, ethics, people, education, rules, reward and punishment, culture and society in a systematic and integrated network. It emphasizes human tendency to order and discipline, existence of order in creation and coherence of order and discipline. Also it underscores Fitrah, spiritual leadership and communicating in a cultural atmosphere of brotherhood and compassion. In Islamic view, this world is not a mere place for humans’ accountability and their being rewarded or punished for their deeds. Everybody is to be judged in afterlife by God Almighty.
  • Mostafa Hadavinejad, Hasan Danaeefard, Adel Azar, Ahmad Khaef Elahi Page 81
    The purpose of this qualitative study is to explore the process of “Hypocritical behaviors in interpersonal communication in the workplace” using grounded theory’s systematic design. In this regard by doing an open interview with 25 employees of a public organization, a group of initial themes were collected through a coding process and some categories were extracted from them. Then, in the phase of axial coding, the link between these categories were determined in the form of coding paradigm under titles of causal conditions, core phenomenon, mutual action/reaction strategies, intervening conditions, and the consequences of hypocritical behaviors in interpersonal communication. In the selective coding phase the elements of coding paradigm were described, the story line was sketched out, and the theory was generated. Finally, we developed propositions and strategic hypotheses.
  • Gholam Reza Salimi, Ali Asghar Pourezzat Page 131
    Too many experts have been studying the solutions for eliminating administrative corruption by using political, managerial and legal approaches. It has been recommended to institutionalize the monitoring of the political system, developing civil society, increasing political accountability, increasing competition in the economy, and improving public administration and public finance, but administrative corruption still remains an important issue.This study measures the relationship between conceptions of distributive, procedural, interactional and informational injustice; and corruption-oriented behaviors of employees. In this study, the researcher investigated one of universities in Tehran as statistical population which led us to conclude that there is a positive relation between the tendency to corruption and perception of injustice.
  • Alireza Chitsazian, Saeed Mortazavi Page 161
    Understanding the social loafing behavior in group activities is an important subject, because it refers to poorer performance of individuals who act as part of a group rather than alone. The present paper has examined the effective factors on social loafing in the framework of structural equations model. In this regard a questionnaire containing scales of factors were administrated to a sample of 140 students that were organized in discussion groups. The findings showed that only job characteristics had significant effect on the social loafing. So designing motivational jobs, creating job standards and job identification are the main indicators that help to eliminate or decrease the social loafing.
  • Bahman Hajipour, Hamed Nazarpour Kashani Page 181
    The subject of organizational learning has enticed so much attention lately and in this process numerous studies have also been conducted to highlight factors affecting its acquisition and/ or development. These findings have demonstrated the fact that the prevailing culture in any organization has considerable influence on the level of their learning ability and performance.The main purpose in this paper is to investigate the overall influence of organizational culture on its learning performance, and then to measure the contribution of each type of culture to its learning level. Accordingly, four distinct culture types, namely; group culture, development culture, national culture and finally hierarchical culture were selected and applied in the course of this research.This research is non-experimental in its nature and is based on correlation method to arrive at its conclusion. For gathering adequate information, we have used a combination technique including literature review, internet search, interview and questionnaires.We used regression techniques for performing necessary statistical analysis and attaining reasonable conclusions. We have also, in the latter part, applied our finding to “Ghadir Corporation” to examine their implications in the real world.This paper confirms our basic assumption and demonstrates that organizational culture has real influence on its learning performance. This study further indicates that the contributing effect of each of four selected culture types, can be ranked in the order of their importance as following: Group Culture, First; Development Culture, Second; Hierarchical Culture, Third and Rational Culture, Fourth.
  • Arian Gholipour, Mojgan Roshannejad, Shapour Sherafat Page 209
    The existence of a good fit between a person and his/her work environment could promote the level of job satisfaction and mental-physical well being. The so-called person-organization (p-o) fit has a significant effect on the workplace outcomes (e.g., organization attraction, job choice, job satisfaction, organizational commitment, turnover). Because P-O fit leads to positive work attitudes, employees who develop a good fit with their organization become “committed,” wishing to remain in the organization; but looking to change positions if their job fit is poor.The purpose of this research is to study the relationship between P-O fit, on the one hand, and the level of work alienation and work engagement, on the other. We have used “field study” as our main method and selected “correlation” for statistical technique. Data were collected from 136 employees of the University of Tehran. The results indicate that the higher level of P-O fit leads to higher level of work engagement and lower level of work alienation.