فهرست مطالب

نشریه معماری و شهرسازی آرمان شهر
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • منوچهر طبیبیان، مهسا شعله صفحه 1
    در این مقاله به موضوع تحلیل ادراک بصری فضایی با معرفی مدل سازی حرکت طبیعی افراد پیاده بر پایه دید ناظر و پرداخته شده است. این مدل، بر اساس دید و ادراک بصری» نظم دهی ذهنی ساخت بصری محیط پیرامون «تحت مدل ناظر در فضا شکل گرفته است و می تواند به عنوان ابزار تحلیل کالبدی در شهرسازی مورد استفاده قرار گیرد. رویکرد این مقاله، ارائه نوعی روش شناسی)متدولوژی(است. به نظر می رسد این مدل می تواند در تحلیل رفتارهای عابر پیاده، چه در فضاهای شهری و چه در ساختمان ها به کار رود. در نهایت، طبق این مدل می توان دریافت که پیاده ها در زمینه ای از یک محیط انسان ساخت، با ادراک از نحوه ترکیب بندی توده و فضا، چگونه رفتار و انتخاب مسیر می کنند. پرداخته» نظم دهی ذهنی ساخت بصری محیط پیرامون «در این مقاله، ابتدا به بررسی مفاهیم و تعاریف اولیه مدل می شود. سپس با شناخت روش شناسی مدل و مقایسه آن با حرکت واقعی افراد پیاده در فضا، سعی می گردد، نحوه به کار بستن آن در یک نمونه انتزاعی و سپس در گزینه های ارائه شده برای یک طرح واقعی شهرسازی، مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدل نظم دهی ذهنی ساخت بصری محیط پیرامون، ادراک بصری فضایی، میدان پترنوستر
  • فریبا قرایی، نفیسه راد جهانبانی صفحه 17
    از آنجا که فضاهای شهری امروزی مولفه ای برای وقوع نابهنجاری های شهری و در نتیجه عدم وقوع امنیت در شهر می باشد، بنابر این بررسی جنبه های کیفی و کمی امنیت چه از لحاظ کالبدی و چه از لحاظ اجتماعی در فضاهای شهری امری ضروری است. همچنین بررسی شرایط امنیت زنان و دختران در فضاهای شهری، بخصوص در هنگام شب، دارای اهمیت است. فرضیه اول پژوهش حاضر بر این مبنا است که حس امنیت برای ساکنین محلات مختلف شهری متفاوت م یباشد. فرض دوم وجود تفاوت حس امنیت را در شب و روز، برای دو گروه مختلف زنان و مردان در نظر دارد. برای ارزیابی فرضیات فوق، از روش کمی استفاده شده است، و از طریق پرسشنامه از مردم نظرخواهی شده است. به این منظور دو منطقه شهری در شمال و مرکز تهران انتخاب شده است و اطلاعات گردآوری شده با استفاده از تحلیل های آماری مورد بررسی قرار گرفته اند. یافته های پژوهش، حاکی از آن است که تفاوت معناداری میان میزان حس امنیت در دو محله مورد بررسی وجود ندارد. همچنین فرض تفاوت امنیت در شب و روز، برای مردان و زنان مناطق شمالی شهر پذیرفته شده است. ولی، در مورد مناطق مرکزی این فرضیه رد می شود. به این معنی که حس امنیت در مناطق شمالی شهر در هنگام شب و روز متفاوت است و این تفاوت در میزان کاهش حس امنیت شب هنگام در میان زنان و مردان محسوس است ولی در مورد مناطق مرکزی تفاوتی در میزان حس امنیت زنان و مردان مشاهده نمی گردد و شب هنگام، امنیت برای خروج از منزل برای آنان به یک میزان کاهش می یابد. یافته دیگر نشان می دهد که مردم در انتخاب فضاهای ناامن در کل شهر تفاهم نسبی دارند. اکثریت آنها محله های پایین شهر، حاشیه ساختمان های نیمه کاره و کوچه های خلوت و تاریک را، فضاهایی با امنیت کم ارزیابی می کنند. این حس عدم امنیت، در خیابان های شلوغ و مملو از جمعیت کاهش می یابد. مردم حضور موثر پلیس و نیروی انتظامی، ارتقاء سطح فرهنگی و وجود شرایط مناسب فضا را مهمترین عامل در ایجاد حس امنیت می دانند.
    کلیدواژگان: امنیت شهری، حس آرامش فضا، فضاهای تاریک و خلوت، مکا نهای شلوغ و پرجمعیت، امنیت زنان
  • مجتبی انصاری، سمانه جمشیدی صفحه 33
    قلمرو به بخشی از فضاهای شهری اطلاق می گردد که افراد یا گروهی از افراد بصورت منظم و پایدار از آن بهره جسته و در برابر افراد مزاحم و بیگانگان، به سبب احساس تعلق و مالکیتی که نسبت به فضا دارند، دفاع نمایند. هرگونه شخص یسازی و نشان هگذاری محیط و یا دفاع در مقابل مزاحمت، یک نوع رفتار قلمروپایی محسوب می شود. در صورتی که قلمروهای عمومی در فضاهای شهری بصورت مشخص و مناسبی تفکیک نشوند، آشفتگی در محیط رخ خواهد داد، که در نهایت افراد ناگزیر به مقابله با عوامل محیطی شده تا به مرز دلخواه تعامل از دید خود دست یابند. تقویت قلمرو در پار کها باعث ایجاد محیطی می گردد تا کاربران نسبت به آن احساس تعلق و مالکیت کرده، و نظارت ایشان بر فضاهای پارک به افزایش امنیت و میزان کاربری و در نهایت افزایش تعاملات اجتماعی در محیط شهری که هدف مطلوب طراحی بر پایه رفتارگرایی است، منتهی خواهد شد. هدف این تحقیق، بررسی روند تاثیر مقوله قلمرو در کاربری فضاها و چگونگی اعمال روش هایی در جهت افزایش حس قلمرو در پارک های شهری م یباشد. برای طبق هبندی این موارد، بهترین روش مطالعه حضوری در پارک و استخراج شاخص های مهم ایجاد حس قلمرو در آن م یباشد. در این تحقیق از روش های مشاهده حضوری، مصاحبه و تهیه پرس شنامه استفاده گردیده است. نتایج به دست آمده حاکی از این مطلب م یباشد که ایجاد حس قلمرو و مالکیت و تحریک رفتار قلمروپایی در شهروندان در فضاهای عمومی به ویژه پار کها، ضرورتی است که به افزایش کارایی و بهبود امنیت محیط م یانجامد و برای رسیدن به این مطلوب رو شها و راه حلهای گوناگونی اعمال می گردد، که عبارتند از: دقت در طراحی دید و منظر، ایجاد فضاهایی با دید طبیعی، نورپردازی ب هجا و درست و امکانات گوناگونی از جمله: فضای نشستن، میز مناسب، وسایل ورزش، مسیرهای جاذب با شیب ملایم و...
    کلیدواژگان: قلمرو، رفتار قلمروپایی، قرارگاه رفتاری 1، پارک ساعی
  • حمید ماجدی، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحه 49
    امروزه توجه به مفهوم نشانه ها در شهر، به عنوان یکی از دغدغه های حرفه مندان و نظریه پردازان شهری تبدیل شده است. به کارگیری نشان هشناسی به مثابه ابزاری برای تحلیل و ارزیابی هویت، استعاره ها و دلالت های تصریحی و تلویحی در ساختار شهر، نمودی از کاربرد نشان هشناسی شهری است. در مقاله حاضر، پس از تبیین مفاهیم پایه و تشریح ضرورت های نظری آنها در حوزه نشان هشناسی، به دستیابی اسلوبی در راستای بازشناسی و رمزگشایی از نظام های نشان های در شهر اشاره می شود و اصول و پارادایم های این رویکرد به اختصار مورد توجه قرار می گیرد. در حال حاضر، فرایندهای تاویلی نظام های نشان های در شهر، که هدف آنها نشان دادن معنی اجتماعی- فرهنگی محیط کالبدی است، کمتر مورد توجه بوده و واکاوی پیرامون آن حائز اهمیت است. رو کیرد نشان هشناسی شهری درصدد است تا شکل شهر را بر اساس نظام نشانه ها تبیین کند. به عبارت دیگر نشان هشناسی شهری م یخواهد بیان دارد که چگونه محیط کالبدی بر اساس عمل کردن به صورت نظام های نشان های معنای اجتماعی می یابد. بر این اساسمی توان چنین نتیجه گرفت، که نشان هشناسی شهری ابزاری ارزشمند برای بازنمایی واقعیت در شهرها محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: نشانه، رمزگان، شهر، روش رمزگشایی، نشانه شناسی شهری
  • سمیه فلاحت صفحه 57
    شهرهای سرزمین های اسلامی از اوایل قرن بیستم تا به امروز از طرق مختلف و از زاویه های نگرشی متفاوت، در متون غربی توصیف وتبیین شده اند. یکی از شاخه های این توصیفات، مربوط به شکل و فرم شهری آنها بوده که توجه بسیاری از نویسندگان را به خود معطوف نموده است. در این میان هندسه راه ها برای بعضی تا حدی غریب بوده که برای شرح را به کار گرفته اند. لابی رنت در غرب تعبیری برای پیچیدگی است که تاریخچه بسیار» لابی رنت «آنها اصطلاحاتی چون طولانی ای در پس خود دارد. این مفهوم در دوره های مختلف تاریخی در اروپا ظهور پیدا کرد و امروزه نیز در مباحث به کار گرفته می شود، اشاره به نوعی» شهرهای اسلامی «روز مورد اشاره قرار می گیرد. آنجا که این اصطلاح در ارتباط با پیچیدگی فرمال دارد که حاصل شده از الگوی راه هاست. از طرفی، به دلیل پیش زمینه های ذهنی که ریشه در ادبیات، هنر و فلسفه ایران دارد، تلقی ای متفاوت از پیچیدگی و کلمه معادل لاب یرنت یعنی هزارتو وجود دارد. پیچیدگی ای که هزارتو القا می کند نه فرمال بلکه مفهومی است. به عبارت دیگر پیچیدگی تعریف شده در لابی رنت با پیچیدگی نهفته در هزارتو متمایز است، که این امر می تواند آشکارکننده دو نوع خوانش از پیچیدگی نیز باشد. بدین جهت، شکافته نشدن تاریخچه اصطلاحاتی مانند لاب یرنت در مباحث حوزه از یکسو، و مراجعه به پیش زمینه های ذهنی ای که در این زمینه وجود دارد از سوی دیگر، می تواند به» شهر اسلامی «نوعی سوء خوانش یا سوءتعبیر منجر شود که نقد متون مربوطه را دچار مشکلاتی می کند. در همین راستا مطالعه دقیق تر مفهوم لابی رنت می تواند راهگشا باشد. هدف این متن در واقع برجسته کردن الگوهای هندسی و تعابیر مرتبط با اصطلاح لابی رنت است. به این جهت سعی شده است این مفهوم در پنج دوره زمانی مختلف، که در آنها الگوی لابی رنت خصوصیت خاصی به خود گرفته، مورد مطالعه قرار گیرد. این پنج دوره زمانی شامل: پیش از تاریخ، دوره باستان، دوره مسیحیت، دوره پس از رنسانس، و دوره مدرن می باشد. اگرچه اولین لاب یرنت ها در زمان پیش از تاریخ ظهور کردند و به صورت حکاکی و با هندسه ای خاص بودند، از آن زمان تا دوره رنسانس الگوی هندسی این مفهوم نسبتا مشابه بوده و از اصل کلی تک مسیری بودن پیروی می کرده است. تا این زمان، در هر دوره معانی سمبولیک خاصی را به همراه داشته و در مواردی برای وصف بناها و فضاها و یا شهرها به کار می رفته است. در دوره رنسانس لاب یرنت معانی سمبلیک خود را به کلی از دست داده و برای اولین بار به صورت الگوی چند مسیره مجسم شده است که هیچ بعد مفهومی ای در بر ندارد. در دوران مدرن نیز الگوی ریزوم جایگزین الگوهای پیشین می شود. این الگوها در سه الگوی کلی تک - مسیره، چند – مسیره، و ریزوم خلاصه می شوند که هر کدام در هر دوره زمانی به نوعی تعبیر می شده است. اشاره کوتاهی به آنچه کلمه «هزارتو» و کلمات مشابه بیان می کنند می تواند نشانگر تفاوت عمده این دو مفهوم هم عرض باشد.
    کلیدواژگان: شهر اسلامی، لابی رنت، هزارتو، پیچیدگی در شهر
  • سینا رزاقیاصل صفحه 69
    بررسی برنامه های درسی دانشگاهی دوره کارشناسی ارشد طراحی شهری در ایران حاکی از رشد فزاینده تاسیس این رشته در دانشگاه های سراسری در طی حدودا 30 سال از شروع اولین دوره آموزشی در دانشگاه تهران می باشد. بدین ترتیب هر ساله بر میزان فارغ التحصیلان و ورود حرفه ای آنها به بازار کار افزوده می شود. در این خصوص نبود برخی زمینه ها و بسترهای مناسب حرفه ای برای فارغ التحصیلان به عنوان معضل جدی مطرح می باشد. هدف از نوشتار حاضر بررسی دلایل و مهمترین معیارهای انتخاب این رشته در ایران می باشد که شرایط بازار کار نیز به عنوان یکی از اصلی ترین این معیارها در روند پژوهش دخیل شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که فرصت ارتقاء کیفیت محیط، شهرت و اعتبار حرفه ای، فرصت های شغلی آتی و شانس کسب درآمد بالا جزء مهمترین معیارهای عام انتخاب رشته طراحی شهری در ایران از منظر دانشجویان مطرح می باشد. اساتید دانشگاه ها، دوستان و طراحان شهری دیگر، مهمترین تاثیر را در انتخاب رشته طراحی شهری به عنوان دلایل فردی دارند. درکنار این موارد، اعتبار دپارتمان های طراحی شهری، کیفیت اساتید و اعتبار و پیشینه دانشگاه به عنوان مهمترین سنجه های انتخاب محل تحصیل)دانشگاه(این رشته در ایران عنوان شده اند.
    کلیدواژگان: طراحی شهری، انتخاب رشته، توسعه حرفه ای، تصمی مگیری حرفه ای، انتخاب دانشگاه
  • اسماعیل شیعه، کیومرث حبیبی صفحه 77
    چکیده کیی از مهمترین مسائلی که شهرهای کشورهای در حال توسعه را با بحران مواجه کرده است، مسئله گسترش سکونتگاه های غیررسمی در آنها می باشد. این سکونتگاه ها با تفاوت در تعریف به عنوان مسکن های کنترل نشده، غصبی، در حال تغ ییر و تحول، حاشیه ای و خود ساخته خوانده می شوند. طبق برآوردهای صورت گرفته در حدود یک میلیارد نفر، در سرتاسر جهان در این سکونتگاه ها زندگی می کنند. این پهنه ها بستری برای بروز و گسترش ناهنجاری ها و ناپایداری ها هستند. تاکنون تلاش های زیادی برای پاسخگویی به این مساله صورت گرفته است که دامنه ای از برخوردهای قهری و پاکسازی تا اقدامات بهسازی و توانمند سازی را د ربر می گیرد. شهر کرج نیز به واسطه فاصله کم و دسترسی های متنوع به تهران و استقرار بخش مهمی از فعالیت های پایه در پیرامون خود، کانون توجه بخش قابل توجهی از جمعیت مهاجر به حوزه شهری تهران شده است و یکی از مسائل اساسی آن ایجاد و گسترش اسکان های غیررسمی می باشد. شناخت دقیق این سکونتگاه ها از ابعاد مختلف می تواند راهنمایی مناسب برای ارائه راهکارهای ساماندهی آنها باشد. در این راستا و در گام نخست، بکارگیری روشی برای شناسایی پهنه های اسکان غیررسمی که ضمن داشتن شاخص های سرعت، سهولت و دقت، کم هزینه نیز باشد بسیار ضروری است. هدف از این پژوهش نیز ارائه الگویی با ویژگی های فو قالذکر برای شناسایی سکونتگاه های غیررسمی می باشد. روش تحقیق در این مقاله مشتمل بر سه مرحله است. در مرحله نخست با انجام مطالعات کتابخانه ای و بررسی پژوهش های مختلف، ویژگی های عام سکونتگاه های غیررسمی مورد بررسی قرار گرفت. مرحله دوم مبتنی بر مطالعات آزمایشگاهی و انجام مدلسازی و مرحله سوم نیز مبتنی بر انجام مطالعات میدانی، پرسشگری و بازدید بوده است. در فرآیند مقاله حاضر، ابتدا معیارها و الگویی عام برای شناسایی سکونتگاه های غیررسمی معرفی شده است. سپس بر تبدیل GIS اساس ویژگی ها و اطلاعات در دسترس از شهر کرج، معیارها به کمیت های قابل سنجش در محیط نرم افزار و الگویی ویژه برای شناسایی سکونتگاه های غیررسمی شهر کرج ارائه شد. الگوی پیشنهادی دو سطحی است. در سطح و استفاده از قابلیت های تحلیلی این نرم افزار شناسایی GIS اول از طریق تلفیق فرآیند تحلیل سلسله مراتبی با محیط اولیه صورت گرفت. در سطح دوم با استفاده از داده های حاصل از بازدید میدانی و انجام پرسشگری، شناسایی نهایی از سکونتگاه های غیررسمی شهر کرج انجام پذیرفت. کاربرد این الگو در شهر کرج نشان می دهد که این الگو ضمن دارا بودن دقت کافی در شناسایی سکونتگاه های غیررسمی، در کاهش هزینه و زمان نیز بسیار موثر بوده است. همچنین از دیگر نتایج این پژوهش، ارائه روشی برای تبدیل معیارهای می باشد. الگوی پیشنهادی، قابل GIS کیفی شناسایی سکونتگاه های غیررسمی به معیارهای کمی قابل سنجش در محیط تعمیم به دیگر شهرهای کشور نیز می باشد. همچنین می توان با توجه به خصوصیات و ویژگی های سایر شهرهای کشور و میزان و نوع اطلاعات در دسترس از آنها، معیارهای مورد استفاده در سطح اول و دوم الگو را مورد تجدید نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: شهر کرج، الگوی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سکونتگا ه های غیررسمی، تحلیل سلسله مراتبی شناسایی
  • مجتبی رفیعیان، علیرضا اربابزادگان هاشمی صفحه 87
  • علی سلطانی، علیرضا احمدیان صفحه 99
    شهرها محل اسکان افراد و برخوردار از ابعاد متعددی از جمله اقتصادی، اجتماعی و کالبدی هستند. روابط متقابل این مولفه ها با کیدیگر در قالب جریان هایی ظاهر می شوند که بر یکفیت محیط انسان ساخت از کی طرف و یکفیت زندگی انسان از طرفی دیگر موثرند. به همین دلیل، بررسی این روابط از حیث مقدار و جهت حائز اهمیت است. تحلیل های کلاس کی آماری همانند همبستگی و رگرسیون، از جمله روش های معمول برای این منظور هستند. اما، از آنجا که در این روش ها، اطلاعات معمولا در گستره وسیعی از فضا بررسی می شوند، ضرائب خطای ناشی از دخالت عامل فضا بالا بوده و نم یتوان ادامه روند روابط را به صورت دقیق پیش بینی کرد. کیی از روش های جدید برای دستیابی به دقت بالاتر در تحلیل روابط متاثر از فضا، روش رگرسیون وزن دار فضایی است. این روش برای نخستین بار در دهه اخیر توسط فوترینگام 2، چالتون 3 و برانسدون 4 اساتید دانشگاه های بریتانیا معرفی گردید. روش رگرسیون وزن دار فضایی، کاربردهای متنوعی از جمله آشکار کردن و تحلیل متغیر ها در مقیاس محلی دارد، و در تحقیقات مرتبط با فضا در رشته هایی همانند برنامه ریزی شهری و منطقه ای، محیط شناسی، ژئوماتیک، جغرافیا و... مورد استفاده قرار گرفته است. در این مقاله سعی شده است تا نتایج حاصل از تحلیل تراکم شهری با مدل رگرسیون وز ندار فضایی در منطقه 7 شهر تهران معرفی گردد. میزان تراکم ساختمانی و تراکم جمعیتی در منطقه 7 تهران به کمک برخی ازمتغیرهای اجتماعی- اقتصادی همانند قیمت زمین، سطح سواد و سطح اشتغال در سطح محلی و به تعداد 1200 بلوک شهری پی شبینی گردیده است. به منظور پی بردن به دقت و اهمیت رگرسیون وز ندار فضایی، خروجی حاصله از این مدل با خروجی بدست 5 به صورت گراف کیی و عددی مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج این مقایسه، بیانگر)OLS(آمده از رگرسیون معمولی دقت بالاتر و برتری نسبی روش رگرسیون وز ندار فضایی در تحلیل تراکم شهری است.
    کلیدواژگان: فضا، مدلسازی شهری، رگرسیون، رگرسیون وزن دار فضایی، منطقه 7 شهرداری تهران
  • مهین نسترن، احدرعنایی صفحه 111
    چکیده هدف از انجام پروژه های آماده سازی زمین از بدو شکل گیری آن ها، تامین مسکن مناسب برای شهروندان و توسعه از پیش اندیشیده شده شهری بوده است. بطورکلی در این پروژه ها دولت به آماد هسازی زمین های شهری برای سکونت پرداخته و پس از انجام عملیات آماده سازی به واگذاری آنها مبادرت می ورزد. در سا لهای اخیر، طرح های مسکن مهر جهت حذف قیمت زمین از هزینه تمام شده مسکن، و بطورکلی کاهش هزینه های خانه دار شدن مطرح شده است، تا بوسیله آن مردم بتوانند با تشکیل تعاونی های مسکن مهر و با دریافت تسهیلات بانکی به ساخت مسکن از طریق تعاونی بپردازند. این پژوهش با رویکردی توصیفی - تحلیلی تلاش م ینماید در مرحله نخست، با مداقه در نوع و میزان مشارکت مردم)اعضای تعاون ی ها(در پیشبرد روند ته هی این طرح ها، در مورد بهره برداری از این پتانسیل در راستای عملیاتی نمودن مشارکت مردمی در طرح های شهرسازی، به ارایه پیشنهاداتی منطبق با وضع موجود کشور، مانند اصلاح شرح خدمات و ایجاد تغ ییراتی در ترکیب اعضای کمیسیون تصویب کننده این طرح ها بپردازد. و در مرحله بعد با توجه به پایین بودن مساحت اراضی و مقیاس محدود اغلب پروژه های مسکن مهر، به تشریح تاثیر مقیاس محدود اراضی در روند طراحی و تب یین لزوم همکاری موازی شهرسازان)برنامه ریزان و طراحان شهری(و معماران، در تههی همزمان نقشه های آماده سازی و معماری پرداخته و پیشنهادات خود را ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: آماده سازی زمین، مشارکت عمومی، مسکن مهر، برنام هریزی مشارکتی، کار گروهی
  • محمدرضا شیرازی صفحه 125
    اگر چه پدیدارشناسی تعبیری فلسفی است که از سوی فیلسوفان شرح و بسط یافته است. اما، «پدیدارشناسی چونان روش» از سوی نظریه پردازان و معماران، مورد توجهی ویژه قرار گرفته است. تا جایی که می توان به «ادبیات پدیدارشناسی معماری» اشاره کرد. مجموعه وسیعی از تحلیل ها، نظری هپردازی ها، و تفسیرهای پدیدارشناختی، از سوی معماران و نظریه پردازان معماری در پنجاه سال اخیر نگاشته شده است. در این میان، یکی از پرسش های کلیدی آن است که چگونه می توان از یک سو تفکرات فلسفی صرف را به حوزه عمل و نظر معماری وارد کرد، و از دیگر سو، پدیدارشناسی را در عمل، جهت تحلیل آثار معماری و خوانش محیط به کار گرفت؟ برای پاسخ به پرسش دوم، شاید بهترین منبع ارجاع به نوشته های محققانی باشد که پیش تر در این راستا گام برداشته اند، و به تحلیل پدیدارشناختی آثار معماری پرداخته اند. اما علی رغم دامنه گسترده ادبیات پدیدارشناختی معماری، تحلیل های قابل توجه پدیدارشناختی، چندان گسترده نیستند، و این امر خود حکایت از آن دارد که این حوزه نیازمند کار و تمرکز بیشتری است. این مقاله بر آنست تا با تکیه بر آرای یوهانی پالاسما، معمار و نظریه پرداز معماری معاصر، که آثار وی در عرصه پدیدارشناسی معماری، تاثیری به سزا در گسترش این قلمرو داشته است، به بازخوانی یکی از تحلیل های برجسته وی تحلیل ویلا مایرآ، اثر آلوار آلتو بپردازد. در این راستا ابتدا وجوه عمده نظریه پدیدارشناسی وی معرفی خواهد شد، و سپس با مروری بر تحلیل فوق، نحوه کاربست نظریه پدیدارشناسی وی و توانمندی های آن مورد توجه قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: معماری، پدیدارشناسی معماری، تحلیل پدیدارشناختی، یوهانی پالاسما، آلوار آلتو
  • یوسف گرجی مهلبانی، کیمیا دانشور صفحه 135
    استان گیلان در شمال کشور و در کنار سواحل جنوبی دریای خزر قرار گرفته و از خصوصیات بارز آن رطوبت و بارندگی زیاد است. و به طور کلی این استان دارای آب و هوایی معتدل و مرطوب می باشد. از طرفی وجود حصار بلند البرز در جنوب این ناحیه، مانع از خروج رطوبت و بخار ناشی از دریا می گردد. استان گیلان شامل دو قسمت کوهستانی و جلگه ای است. در هر کدام از این دو ناحیه در اجزای تشکیل دهنده معماری تفاوت هایی دیده می شود. رطوبت و بارندگی زیاد عامل اصلی شکل گیری معماری و شهرسازی این ناحیه می باشد. بافت شهری و روستایی به صورت باز است و جهت استفاده از حداکثر تهویه و کوران و جلوگیری از راکد ماندن رطوبت، اجزای تشکیل دهنده محیط مسکونی به صورت پراکنده در محوطه استقرار می یابند. به خصوص در معماری این منطقه از عناصری جهت دفع رطوبت و حداکثر تهویه و هدایت باران و آب های سطحی استفاده شده، تا از این طریق بتوانند به نوعی معماری همساز با اقلیم دست یابند؛ که در کنار عوامل زیباشناسانه و نیز هماهنگی با محیط اطراف، شرایط آسایش را برای ساکنان خود فراهم آورد. از جمله این عناصر معماری عبارتند از: ایوان، تلار 1، فاکن 2، کرسی چینی، غلامگرد و... که به معرفی هر کدام پرداخته شده است. در این منطقه روند گسترش بنا بر اساس اولویت های اقلیمی و به ترتیب از سمت جنوب، شرق، غرب و سپس در ارتفاع می باشد. مجموعه این عوامل در کنار عامل برونگرایی، سبب ایجاد معماری منحصر به فردی شده کهمی توان اقلیم را علت اصلی شکل گیری آن دانست. به طور کلی برونگرایی به همراه بام شیبدار ویژگی خاص معماری این منطقه می باشد. در این معماری مرز مشخصی بین درون و بیرون وجود ندارد و فضاهای نیمه باز و لایه های شفاف خانه، فضای درون و بیرون را با هم ترکیب می نماید. شفافیت و نیمه باز بودن لایه های بیرونی بنا، سبب تاثیر اوضاع جوی همچون آفتاب و باد و باران و... و نیز تابستان و زمستان بر زندگی ساکنان و پیوند هر چه بیشتر آنان با طبیعت پیرامون می گردد. در تحقیق حاضر، با توضیحاتی که درباره ویژگی های معماری بناهای مسکونی منطقه داده می شود سعی بر آن است که تصویری کلی از معماری گیلان ارائه گردد. معماری ای که در اثر شرایط اقلیمی خاص منطقه شکل گرفته و بیانگر نوعی متفاوت از طراحی اقلیمی است. در این مجال به شرح اصول و الگوی معماری بناهای مسکونی گیلان پرداخته می شود. برای رسیدن به این منظور از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: اقلیم گیلان، معماری بومی گیلان، اصول معماری سنتی گیلان، معماری همساز با اقلیم
  • مهناز محمودی، محبوبه پورموسی صفحه 147
    گستردگی نیاز انسان به منابع انرژی، همواره از مسائل اساسی و مهم در زندگی بشر بوده و تلاش برای دستیابی به یک منبع تمام نشدنی انرژی از آرزوهای دیرینه انسان بوده است. انرژی باد، یکی از انواع اصلی انرژی های تجدیدپذیر می باشد که از دیرباز ذهن بشر را به خود معطوف کرده بود. به طوری که وی همواره به فکر کاربرد این انرژی در صنعت بوده است. بشر از انرژی باد برای به حرکت درآوردن قایق و کشتی های بادبانی و آسیاب های بادی استفاده م یکرد. در شرایط کنونی نیز، با توجه به موارد ذکر شده و توجیه پذیری اقتصادی انرژی باد در مقایسه با سایر منابع انرژی های نو، پرداختن به انرژی باد امری حیاتی و ضروری به نظر می رسد. تهویه طبیعی کیی از بهترین و ارزان ترین روش های تهویه می باشد که با ایجاد جریان هوای طبیعی در داخل ساختمان صورت می پذیرد. در معماری سنتی ایران، تهویه طبیعی، بخش مهمی از طراحی ساختمان ها بوده که امروزه به دلیل تراکم ساختمان ها در کنار هم، استفاده بهینه از انرژی باد تا حد بسیار زیادی نادیده گرفته شده است. شهر رشت در استان 99 درصد - گیلان و در اقلیم معتدل و مرطوب قرار دارد. از آنجایی که این شهر در اکثر روزهای سال دارای رطوبت 100 می باشد، ایجاد کوران هوا بین ساختمان ها و در پاره ای موارد در داخل ساختمان بسیار حائز اهمیت و مفید واقع می شود. لذا به جهت کم اهمیت قرار دادن این موضوع، در مقاله حاضر به بررسی وضع جریان باد چند بلوک مسکونی در منطقه گلسار رشت پرداخته شده تا با بررسی کوران هوا در خارج و داخل ساختمان، راهکارهایی جهت استفاده بهینه از جریان هوا به دست آید. خصوصیات خارجی، داخلی و تاثیر محوطه از عوامل مهم در بررسی این ابنیه مسکونی است که از طریق مطالعات پلانی و محوطه، مورد بررسی قرار گرفته و نتایجی چند در ارتباط با بهره وری بهتر از این انرژی ارائه شده است. با در نظر گرفتن فاصله ها، جهت قرارگیری ساختمان ها، تعبیه مناسب بازشوها و امکان ورود جریان هوا مابین بلوک ها، می توان نزد کی شدن به اهداف در استفاده از تهویه طبیعی در این منطقه را امکان پذیرتر ساخت.
    کلیدواژگان: پتانسیل سنجی، انرژی باد، جریان هوا، تهویه طبیعی، گیلان، رشت
|
  • Manouchehr Tabibian, Mahsa Sholeh Page 1
    This paper investigates and introduces the exosomatic visual architecture (EVA) model which have been shown to correlate well with observed pedestrian movement in both building and urban environments. This model is based on view and visual perception of an observer in the space and could be used as an analytical tool in urban design and architecture. The approach of this paper is to give a methodology to analyze the behavior of pedestrians in a built environment depending on the syntax and composition of mass and space. For the purpose, this paper explores the basic concepts and definitions of EVA model first. Then by applying the chosen methodology and comparing the results with real inputs of pedestrians itinerary choosing, the model has been tested in both schematic samples and a real urban design project.
    Keywords: Exosomatic Visual Architecture (EVA), Visual Perception, Paternoster Square
  • Fariba Gharai, Nafiseh Rad Jahanbani Page 17
    Nowadays urban spaces which have not been designed properly may decrease the sense of safety for the users. Therefore it is essential to study different aspects of sense of safety so that one can achieve better places. More over the study of women’s sense of safety especially during night seems most important. This study will follow two hypotheses. The first one assumes that the sense of safety in different areas of the city will be different based on the conditions of the area. The second hypothesis examines the sense of safety among men and women and during day and night and expects to find differences between the two groups. A quantitative method has been selected and a questionnaire was used for the data collection. Two districts in Tehran were selected for the study; one from the north part of the city and the other from a central part. Research findings showed no differences between the selected areas considering the sense of safety. However the results showed some differences in the northern area between men and women in case of sense of safety during day and night where in the central district there were no differences in this regard. The findings showed similarities among people for describing safe places. Majority of respondents believed buildings under construction and deserted alleys seem not safe regardless of their location in the city and the sense of safety is reduced in crowded streets. Many people believed that the presence of police and disciplinary forces as well as improving cultural factors between people besides the proper design of urban spaces will be the most important factors in creating the sense of safety.
    Keywords: Urban Safety, Women's Sense of Safety, Dark, Deserted, Busy, Crowded Places
  • Mojtaba Ansari, Samaneh Jamshidi Page 33
    Territory is referred to that part of urban places from which individuals or a group of people benefit continuously and they protect that place against foreigners and troublesome people because of belonging and ownership felling to there. Any personalization and marking the environment or protecting against trouble is a kind of territory traveling. If public territories in urban spaces are not separated properly, disturbance will be happened in the environment and people become forced to entangle in environment in order to obtain desirable interaction boundary. Reinforcing the territory in parks causes to make an environment in which users have a belonging and ownership feeling which leads to supervise parks by the users, to increase the security and safety and usage extent and finally to increase social interactions in urban environment which is the ideal purpose of designing based on behaviorism. The purpose of this research is to investigate the trend of territory effect on place usage and the manner of applying methods toward territory feeling in urban parks. To categorize these items, the best method is field study of park and drawing important indications of creating territory feeling in that park. Obtained results indicated that making territory and ownership feeling and to stimulate traveling territory behavior in citizens is necessary in public places especially parks in a way that it helps to increase efficiency and to improve security of environment. And to achieve this, different methods and solutions are applied which are: precision in view and sight designing, making places with natural view, suitable and proper luminescence and various facilities such as sitting places, suitable tables, sport equipments, attractive ways with low slope and etc.
    Keywords: Feeling of Territory, Territory, Behaviorist Territory, Saee Park
  • H. Majedi_Z. S Saideh Zarabadi Page 49
    Nowadays attention to the concept of the signs in the city has become one of the concerns of urban theorists. Utilizing semiology as a tool for analysis and evaluation of identity, stipulate and figurative metaphors in the city structure is one of the applications of urban sign identification. In this paper, after explaining the basic concepts and describing the importance of its theoretical aspects in semeiology considerations, in order to achieve recognition and decoding method of urban sign systems, the paradigms and principles of this approach is briefly considered. Currently process of sign interpretation systems with the aim of demonstration of socio - cultural significance in physical environment, has been paid less attention and analysis in this field is very important. Urban sign identification approach is to explain city structure on the basis of sign system. In other words, urban semiology expresses how the physical environment based on its function as a sign system would have social meaning. Accordingly, it can be concluded that urban sign identification is a valuable tool to reveal real representation in cities.
    Keywords: Sign, Codes, City, Decoding Method, Urban Semeiolo
  • Somayeh Falahat Page 57
    Since the first decades of 20th century, one of the most repeated attributions to the morphology of the cities in MENA region by Western scholars is the concept of ‘labyrinth’. It seems that this attribution is the result of interpreting special form of the streets and alleys in these cities, by the scholars who belong to a different life- world. The term labyrinth and its manifestations were emerged for the first time in southern parts of Europe as the symbol of complexity, mystery, ambiguity, and so on. In fact, by employing labyrinth in defining the MENA cities a special merely formal complexity and ambiguity have been meant that address to the geometry of street networks and bear some negative hints. On the other hand, because of the distinct life-world of Iranian people which is rooted in their historical background and could be traced in their literature, art, and philosophy, the concepts such as complexity and Labyrinthinity could be interpreted in a different way. The synonym word of labyrinth in Persian is Hezar-Too that means ‘thousands of within-s’ and mainly points to not a formal complexity but a conceptual positive one. This matter can implicitly hint to the differences in perceiving the complexity in these two life-words. Since this difference has not been clarified for Iranian readers in terms of meaning and structure of the term labyrinth, referring to just some general presuppositions in this field can lead to some misunderstandings or misinterpretations, which consequently may impact critiques and analyses of the texts on the subject of MENA Cities. In this regard, this text reviews the history of labyrinth, its emergence, and its different patterns over the history. As it is discussed within the text, the concept of labyrinth appeared for the first time as some graffiti and petro glyphs during prehistory era. Till Renaissance its pattern followed the general rule of unicursality and in each period it was interpreted through different metaphors and symbols. By Renaissance the multicursal pattern was manifested for the first time through visual embodiments. Nowadays it is applied in two far different categories: 1) for meditation, psychological treatments, and so on; 2) as a pure metaphor in analyzing the structure of phenomenon. In all these manifestations labyrinth has or connotes those patterns none of which has existed in MENA Cities.
    Keywords: Labyrinth, Labyrinthine City, Islamic City', MENA Cities, Urban Morphology
  • Sina Razzaghi Asl Page 69
    The survey of Urban Design M.S programs in Iran note that there is an increasing trend for establishing this discipline in all of the universities. Every year account of graduates in this major is increasing. The lack of concrete space & appropriate professional fields for graduates in practice has been lead to a critical problem for educators and educational managers. The goal of this research is an analysis and understanding the most important factors for choosing the urban design as a major in Iran. The results from the viewpoints of students note that the opportunities enhance the environmental quality, professional credibility; future jobs and chance for gaining the high income are the most important factors for this choice. At the other side, university staffs, friends and negotiation with other urban designers, as individual reasons, more than other factors influence choosing the urban design as a professional discipline. Besides them, factors such as the validity of urban design departments, staffs quality and background of universities are the most important factors for choosing the University of Scholar.
    Keywords: Urban Design, Discipline Choice, Career Development, Career Decision, Making, College Choice
  • Esmaeel Shieh, Kiumars Habibi Page 77
    One of the most important issues that faced cities in developing countries with a crisis is expanding informal settlement in them. These settlements with differences in definition are known as occupational, changing, marginal, self-made and uncontrolled housing. It is estimated that about 1 billion man in all over the world live in such kinds of places. These zones are the texture for creation and expanding on sustainability and disorder. So far, much effort has done for replying this issue which comprises a range of strict approaches and cleaning up to enabling and renewing actions. Karaj city due to short distance and vary access to Tehran in one side and establishing main part of base activities in its surrounding, it has been focused in considerable part of migrant population in Tehran urban district and one of its important issues is creation and expanding the informal settlements. Accurate recognition of these settlements of different aspects could be an appropriate guidance for presenting regulatory strategies. In this field and in first step, using a method for recognition of informal settlement zones in which it has accuracy and ease, and low cost indexes is very necessary. The aim of this study is presenting a sample with above features for identification of informal settlement. The method of study in this paper comprises 3 steps. In first steps, documents studies and studying verity researches of general features is studied. The second step including on lab researches and modeling and last step is based on field studies, questioning and visiting from the site. In processing of this paper, first criterions and general pattern for identifying the informal settlement is defined. Then according to features and access information of Karaj city, criterions are converted into measurable quantities in GIS software and special pattern for identification of informal settlement is represented in Karaj city. Recommended pattern has two- level. In first level, by compounding of analytical hierarchy process (AHP) with GIS and using analytical capabilities of this software primary identification is done. And in second level, using data of field Studies and questioning; final identification of informal settlement in Karaj city is done. Application of this pattern in Karaj city shows that in addition to enough accuracy in recognition of informal settlement, it has been affective in decreasing of time and cost. Also, another result of this study is giving a method for converting quality criterions of informal settlement recognition to quantities criterions measurement in GIS. Proposal pattern will be generalized to other cities of country. In addition, the features of other cities of country and the rate and access information of them could be revise the using criterions in the first and second level of pattern.
    Keywords: Informal Settlement, Analytical Hierarchy Process (AHP), Geographic Information System (GIS), Karaj City, Recognition Pattern
  • Mojtaba Rafiyan Page 87
    From many years ago, Shopping areas in down town have been most important factor of dynamism in these centers. They now face multiple problems such as economic decline, low purchasing power and lack of infrastructure investment. Down town revitalization as the beating heart of cities in the world plays a vital role to improve the quality of life for resident. Suburbanization growth in recent decades caused transmission business from down town to suburbs and weaken and destroy the social life in down town. Urban planners and city managers in recent decades have offered a variety of mechanisms to restore life to down town. BID is one way to reconstruction down town with an economic approach. This method is trying to provide services to residential and commercial areas by economic growth and tax calculation. This method will revive economic reform in down town. Business improvement districts (BIDs) are self-assessment system to improve the economic situation in down towns. First, in 60th and 70th decades this system has been test in American and Canadian cities.BID organization with public funding and private management is trying to provide complementary services for its area. BIDs by public - private partnership will enhance quality of life in down towns. In response to sprawl and whereas dynamic business centers are necessary for quality of social life in the cities, down town revitalization is head of urban management policies. The Business Improvement District is a public and private partnership in which property and business owners elect to make a collective contribution to the maintenance, development and promotion of their commercial district. The BID is set in an urban context but can also be adapted to village in any urban agglomeration. Multiple property owners agree to the extra fee (assessment) to undertake management and development of the BID area. The BID improves the commercial climate and economic vitality of commercial district by addressing capital improvement, service delivery, advocacy and promotional activities. The Business Improvement District is a publicly sanctioned, privately managed organization that supplements public services to improve geographically defined retail and commercial areas. The BID organizations are based on a self-help doctrine, which provides for financing its multi-year operations through self-taxing mechanisms authorized by the municipality’s legislative body. Its purpose is to improve the business climate and economic vitality of commercial areas. The BID represents a partnership between property owners, shopkeepers and Municipal Corporation and urban agglomeration. The BIDs are distinguished by two factors: public financing and private management. A unique feature of the BID is the agreement between the municipalities and local participating business districts to share the costs of physical improvements within the BID area. Additionally, the merchants and property owners become responsible for financing the operations of the BID organization, maintaining improvements, and managing ongoing promotions and marketing activities. The result is a permanent partnership between the city and its merchants, other business people and property. This article indicates to review the descriptive literature and comparative analysis of samples of successful case study, introduce BID as an effective mechanism to restore economic and social life to down town.
    Keywords: Business Improvement Districts, Tax Additional, Complementary Services, Increased Value, Public, Private Participation
  • Ali Soltani, Alireza Ahmadian Page 99
    Cities as individual's settlement place encompass environmental and socio-economical aspects. Interactions among these components are resulted in flows which impacts upon built environment and quality of life both. The investigation of such relationships is of high importance for urban planners. Traditional regression and correlation analysis assume that global statistics adequately describe the local relations that might exist in the data. However, the risk of miscalculation is high due to the intervention of spatial causes. Geographically Weighted Regression (GWR) is the spatial extension of non-spatial regression analysis, introduced recently to achieve a higher accuracy in spatial analysis. This method was primarily suggested by Fotheringham, Charlton and Brunsdon working with Newcastle upon Tyne University in 2002. GWR has varied applications in detecting and analyzing variables in a local scale which make it helpful for researches in space-related disciplines such as urban and regional planning, environmental sciences, surveying and geography. This paper examines the Region 7, Tehran Municipality in terms of urban density using Geographically Weighted Regression (GWR). It is attempted to forecast the amount of dwelling density and population density with factors associated with socio-economic including land price, literacy level, and employment status in a local level on 1200 urban blocks. Ordinary least squares (OLS) regression models yield only a single estimate of the relationships. In comparison, GWR allows an estimate of the spatial variation of this relationship. The results of the GWR model in comparison with global model showed a higher precise and better goodness-of-fit statistics.
    Keywords: Space, Urban Modeling, Regression, Geographically Weighted Regression, GIS
  • Mahin Nastaran, Ahad Ranaei Page 111
    The main goal of land development plans initially is providing appropriate house for people and planning for pre- devised development of cities. The government plans for urban lands generally and subsequently grants them after implement their preparing process, Recently the Mehr house projects are planned to result in omitting land's value from total costs of residential buildings and entirely lead to reduce the costs to empower people for paying them by the bank finance earning and build house by the way of establish local house cooperatives. This research tries to give suggestions in agree about country existing situation with descriptive – analytic approach to find the amount and types of people (cooperative members) participations which are effective on plans process and to operate this potential in according to carry out this public participation in city projects, First, such as editing duties list in this projects and modifying the category of approvement committee members, Secondly with considering shortness of lot's area and limited scale of some Mehr housing projects in their design process, tries to describe the necessity of parallel collaboration of urbanisms and architects in providing land development plans and architectural plans simultaneously and presents its proportional suggestions
    Keywords: Land Development Plan, Public Participation, Mehr Housing Project, Participatory Planning, Team Work
  • Mohammad, Reza Shirazi Page 125
    Although phenomenology is originally a philosophical concept elaborated by philosophers, “phenomenology as a method” has been considered by architects and architectural theorists so that we can refer to the “literature of architectural phenomenology”; a huge body of texts, analyses, and explanations written by scholars in the last 50 years. In this regard, a key question is that how the philosophical investigations have been transferred into the architectural theory and practice, and how we can employ phenomenology in interpreting and analyzing architectural works and built environment. To answer the second question, the best way might be referring to the already produced texts by the scholars in which some architectural works are interpreted phenomenologically. However, despite of the existing literature in the field of architectural phenomenology, remarkable interpretations and analyses are scarce, and this fact shows the necessity of focusing on this problem. This article intends to introduce Juhani Pallasmaa’s phenomenological approach to architecture, whose ideas have deeply affected phenomenological literature in architecture. Focusing on his prominent analysis of Villa Mairea, a work by Alvar Aalto, Pallasmaa’s unique way of interpreting architectural works and its advantages will be taken into account.
    Keywords: Architecture, Architectural Phenomenology, Phenomenological Interpretation, Juhani Pallasmaa, Alvar Aalto
  • Yousef Gorji Mahlabani, Kimia Daneshvar Page 135
    Gilan is located in the north of Iran and on the southern coast of Caspian Sea. Gilan province has a wet climate and high precipitation in the form of rain. Meanwhile Alborz Chain Mountains blocks the passage of humidity. Geographically, it consists of two distinct parts: mountain and flat areas and each area has its own architectural properties. Generally, rain and high humidity has a direct influence on the architecture of this region to use maximum air ventilation and to prevent humidity blockage urban and rural architecture is based on constructing buildings separate from each other and tend to achieve architecture in harmony with climate elements used in Gilan architecture achieve this goal by decreasing humidity and increasing air ventilation together with direct running surface water. Such elements along with observing aesthetic aspects provide the settlers with a comfortable life. EIVAN, TALAR, FAKON, KORSICHINI, GHOLAMGARD and… are among these elements and each one is explained in this article. The extension of structure is south ward, east ward, west ward and finally in height. All the above mentioned factors with outward oriented structures have created a special kind of architecture the main cause of which is climate outward orientation and sloped roofs are the eminent features of architecture in Gilan. In this architecture there is not a clear border between inside and outside spaces. Semi open spaces and transparent layers combine the indoors and outdoors and increase the influence of the sun, wind, rain and seasons on the life of settler. This article intends to present a general picture of Gilan’s architecture. An architecture and design mainly influenced by climate. In this article library and field research methods have been used.
    Keywords: Climate of Gilan, Gilan Native Architecture, the Principles of Gilan Traditional Architecture, Harmonic Architecture with the Climate
  • Mahnaz Mahmudi, Mahboobeh Pourmousa Page 147
    Natural ventilation is one of the best and the cheapest methods of ventilation that is accomplished by production of natural air flow inside of building. In Iran traditional architecture, natural ventilation had been an important part of building designing but nowadays wind energy optimum usage has disregarded because of buildings congestion. Rasht in Gilan province is placed in a moderate and humid region. Since in most days of the year we have 99 – 100 percent humidity, creation of air flow between buildings and in some cases inside of buildings is very important and would be useful. Because of disregarding of this issue, in this article we have considered wind flow of several residential blocks in Golsar region in Rasht, in order to develop techniques for optimum use of air flow regarding to air flow inside and outside of the building. Inside and outside features and enclosure effect are important elements in study of these residential buildings that have been considered by plan and enclosure studies and some conclusions have offered in connection with better productivity of this energy.
    Keywords: Potential Evaluation, Wind Energy, Air Flow, Natural Ventilation, Gilan, Rasht