فهرست مطالب

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 12 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصوره مهرگان*، اصغر نظریان صفحه 1
    هدف از نگارش این مقاله به کار بستن یکی از مدل های آماری در علم جغرافیا است که، برای توجیه وضع موجود رتبه بندی خدمات اقتصادی – اجتماعی با توجه به جمعیت در سطح شهرستان های استان لرستان در شهریور سال 1388 استفاده شده است.
    مدل اسکالوگرام به عنوان ابزاری مناسب برای تحلیل الگوی توسعه منطقه لرستان در سطح خدمات اقتصادی – اجتماعی بهتر از سایر روش ها می تواند به تحلیل موضوع بپردازد. در این راستا از مهم ترین شاخص های شهرستان های استان لرستان در بخش های مختلف اقتصادی، منتشر شده توسط مرکز آمار استان لرستان استفاده شده است. همچنین سعی شده است اصول مدل اسکالوگرام با تشریح یک تحقیق عملی مراحل و روش کار بیان شود. در این بررسی مشخص گردید که در سطح شهرستان های استان، رتبه بندی توزیع خدمات اقتصادی – اجتماعی با رتبه بندی سطح جمعیتی شهرستان های استان متفاوت با هم در حرکت هستند.
    کلیدواژگان: توزیع خدمات، مدل اسکالوگرام، ضریب اسکالوگرام، شهرستان، استان لرستان
  • دکترحمیدرضا عامری سیاهویی*، سعید تقوی گودرزی، مریم بیرانوندزاده صفحه 15
    بافت های قدیمی و مساله دار نیازمند به حرکتی کنترل شده در جهت ادامه زندگی خود هستند. این حرکت در قالب یک الگوی بهسازی و نوسازی تبلور می یابد. این الگو امری است مداوم که در نهایت می باید به سیستمی خود جوش تبدیل شود. این امر آنی و سریع نیست بلکه فرایندی حساس و پیچیده است که نیاز به طراحی برنامه های هدفمند کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت دارد و برای دست یابی به ساماندهی و احیای موفقیت آمیز، به شناخت دقیق بافت قدیمی و کل سیستم شهر و نظام منطقه ای نیاز است. شهر بندرعباس با دارا بودن خصایص کلان شهری از حیث اهمیت در سطح منطقه و کل کشور با مسائل کالبدی متعددی روبرو است که از جمله اساسی ترین آن بافت های نابسامان و فرسوده این شهر است که با وسعتی معادل1500 هکتار چهره شهر را به بدترین شکل ممکن ارائه داده. مسائل فرهنگی اجتماعی و عدم تجانس در بافت های اجتماعی علاوه بر مسائل کالبدی بر این نابسامانی دامن زده است. طرح های جامع تهیه شده نیز به عنوان یکی از برنامه های مهم کالبدی شهر با توجه به ماهیت و شرح خدمات خود هیچ گونه توجهی به این معضل اساسی شهر نداشته و فضاهای نابسامان موجود را بدون هیچ گونه طرحی در طرح تفصیلی به حال خود گذاشته و طبق شرح خدمات تیپ به یک سری مسائل دیکته شده پرداخته و از طرفی رشد این فضاها نیز ناشی از عدم اجرای به موقع طرح جامع در طول مدت سپری شدن افق طرح می باشد. طرح های عمران و بهسازی تهیه شده که در مقیاس کوچک و به صورت موضعی و برای مقطع زمانی خاص تهیه شده، نتوانسته گره گشای این مشکل شهر باشد. در راستای این امر پژوهش حاضر سعی بر آن دارد به بررسی و ارزیابی بافت های مساله دار شهری با تآکید بر بافت پرمعضل بندرعباس پرداخته و راهکارهایی جهت ساماندهی و تجدید حیات این بافت 1500هکتاری ارائه دهد.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، بهسازی و نوسازی، خصایص کلانشهری، بافت اجتماعی، بندرعباس
  • زهرا احمدی پور*، میثم میرزایی تبار صفحه 47
    مکان علاوه بر بعد مادی، از بعد غیرمادی نیز برخوردار بوده و احساساتی در ساکنان خود ایجاد می کند. بواسطه این احساسات، نوعی تعلق به مکان در افراد ایجاد شده که منجر به شکل گیری هویت مکانی می شود. این نیروی معنوی حس مکان نامیده می شود.
    سازماندهی سیاسی فضا نیز عبارت از فرآیندی است که طی آن بخشی از سطح زمین که توسط مرز محدود شده، برای ایفای نقش های سیاسی سازماندهی می شود.
    پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و تحلیل برخی تنش های رخ داده در نتیجه فرآیند سازماندهی سیاسی فضا در مقیاس جهانی به بررسی روابط متقابل این فرآیند و احساس مکانی با تاکید بر نقش احساس مکانی در امر سازماندهی سیاسی فضا می پردازد.
    متغیر وابسته پژوهش، سازماندهی سیاسی فضا و متغیر مستقل، احساس مکانی است. سوال اصلی نیز این است که آیا مولفه احساس مکانی تاثیری در اجرای فرآیند سازماندهی سیاسی فضا دارد؟ در بیان فرضیه تحقیق، به نظر می رسد بین دو متغیر سازماندهی سیاسی فضا و احساس مکانی ارتباطی متقابل وجود داشته و احساس مکانی نقش کلیدی در انجام فرآیند سازماندهی سیاسی فضا دارد.
    یافته های پژوهش نشان می دهد احساس مکانی از مولفه های کلیدی در سازماندهی سیاسی فضاست که ارتباط متقابلی بین آنها وجود دارد. به این ترتیب که نه تنها احساس مکانی، زیربنای سازماندهی سیاسی فضاست، بلکه نحوه انجام سازماندهی سیاسی فضا نیز در کیفیت احساس مکانی افراد تاثیر داشته و می تواند موجب تحریک احساسات آنان در جهت منفی و یا مثبت باشد.
    کلیدواژگان: مکان، حس مکان، سازماندهی سیاسی فضا، روابط متقابل
  • اصغر ضرابی، نازنین تبریزی * صفحه 63
    امروزه کاهش نابرابری در استفاده از منابع، امکانات و تسهیلات، یکی از مهم ترین معیارهای اساسی توسعه پایدار در سطح مناطق کشور به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف شناخت میزان توسعه در استان مازندران و افزایش میزان ثمربخشی اقدامات آینده، به بررسی سطح توسعه یافتگی شهرستان های این استان پرداخته است. روش پژوهش کمی- تحلیلی بوده که با استفاده از مدل های کمی و نرم افزارهای GIS و SPSS صورت گرفته است. در این مقاله ابتدا 37 شاخص مورد بررسی در زمینه های مختلف با استفاده از روش پیشرفته تحلیل عاملی به 8 عامل تقلیل یافته و سپس به صورت تلفیقی در شاخص ترکیبی توسعه ارایه شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که میزان توسعه در سطح شهرستان های استان مازندران متعادل نبوده و به ترتیب 3، 5، 3، 4 و 1 شهرستان در سطوح توسعه یافته تا محروم استان جای گرفته اند. عدم تعادل های شهرستانی موجود در استان، به دلیل تفاوت بارز در توزیع شاخص های مختلف اقتصادی، فرهنگی، بهداشتی، خدماتی و... بوده که بهبود آن ها در شهرستان های دارای کمبود، ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، سطح توسعه یافتگی، عدم تعادل، استان مازندران
  • تحلیلی جغرافیایی بر جریانات متقابل روستایی- شهری / مطالعه ی موردی: مرودشت و روستاه ای پیرامونی
    علی شمس الدینی*، علی شکور، محمدرضا رضایی، لیلا پناهی صفحه 79
    ناحیه به منزله ی یک سیستم جغرافیایی که متشکل از شهرها و روستاهای پیرامون آن هاست، ضمن داشتن جریانات اقتصادی– اجتماعی و سیاسی- مذهبی با نواحی سکونتگاهی بالادست، عناصر و قسمت های مختلف آن ناحیه به شکلی نظاموار دارای بده بستان، ارتباط و پیوندهای متقابل با یکدیگر می باشند. این گونه جریانات شهری– روستایی با تکیه بر نقش و کارکرد شهرها و روستاهای درون هر ناحیه موجبات تحول و تاثیرگذاری بر کلیه ابعاد فضایی سکونتگاه ها را فراهم نموده است. این پژوهش بر آن است که به روش توصیفی– تحلیلی ارتباطات متقابل بین شهر مرودشت و روستاهای پیرامون آن را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهد. روستاهای کناره، فتح آباد و مجدآباد از بخش مرکزی ناحیه؛ به عنوان نمونه موردی تحقیق برگزیده شده اند. روش جمع آوری اطلاعات مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی از جمله تکمیل پرسشنامه، مشاهده، مصاحبه با اهالی روستاها و از جمله نظایر این هاست. نتایج تحقیق نشان می دهد که: مرودشت به عنوان یک شهر میانی و قطبی بزرگ به لحاظ تجمع امکانات، سرمایه و نیروی انسانی در منطقه ضمن تسلط و برتری نسبی بر ناحیه دارای ارتباطی دو سویه با نقاط روستایی پیرامون خود می باشد. به عبارت دیگر مرودشت با ارائه خدمات و تسهیلات معیشتی- رفاهی مورد نیاز روستاهای حوزه نفوذ خود و نیز خرید محصولات تولیدی روستائیان؛ ضمن فراهم نمودن شرایط رشد و پویایی روستاها موجب ایجاد تغییرات کالبدی- فضایی در آنها را سبب شده است. از سوی دیگر ساکنین روستاهای مورد مطالعه نیز با برقراری جریانات اقتصادی و اجتماعی- فرهنگی، بده بستان های تجاری و سرمایه گذاری در بخش های تولیدی، بازار و مسکن شهری زمینه های پویایی اقتصاد و رشد شهر مرودشت و نیز تغییر و توسعه در روستای خود را ضمن «وابستگی به شهر» به طور نسبی فراهم نموده اند.
    کلیدواژگان: ناحیه، ارتباط فضایی، روابط متقابل شهر و روستا، شهر مرودشت
  • آزیتا رجبی* صفحه 101
    در الگوهای جدید برنامه ریزی و مدیریت شهری جهانی، اجرای پروژه های مشارکت شهری جایگاه خاصی یافته است. اجرای پروژه توسعه ی شهری یک فعالیت جمعی است مبتنی بر «نقش مشارکت شهروندی با الگوهای متفاوت مبتنی برمشارکت افراد، خانواده ها، گروه ها، سازمان ها، نهادها و بخش های خصوصی و عمومی است. اصطلاح تخصصی توسعه پایین به بالا، نیز ناظر به نقش مشارکتی مردم است و نقش مشارکتی مردم (افراد، گروه ها، سازمان ها) در فرایند توسعه از جمله توسعه شهری واقعیتی انکار نا پذیر است. تجربیات جهانی نشان می هد که از دهه 1980 میلادی به بعد در برنامه های توسعه ی شهری توجه فزاینده ای به رویکرد مشارکت صورت گرفته است. در مقاله ی حاضر به بررسی الگو ها و مدل های مختلف برنامه ریزی مشارکتی پرداخته و دیدگاه های حاکم بر مشارکت مردمی در برنامه ریزی شهری، نظریات و مدل های مشارکتی، ویژگی های نظام های مشارکتی در برنامه ریزی و مدیریت شهری سطوح مختلف مشارکت مردمی در طرح های شهری را مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مشارکت، نظام های مشارکتی، رویکرد های مردم سالارانه، توسعه شهری
  • مظفر صرافی*، جمیله توکلی نیا، عادله آقایی صفحه 117
    مدیریت شهری به معنای اداره امور شهر به منظور پایداری و رضایت اجتماعات محلی با در نظر گرفتن و تبعیت از سیاست های ملی است. نیل به چنین مدیریتی، حکمروایی شایسته را ضروری می سازد تا مشارکت محلی به منظور بسیج منابع نهفته شهروندان برای رفع مشکلات فزاینده را امکان پذیر سازد. در حالی که شوراهای محلی غیررسمی (شورایاری ها) در تهران برای ارتباط با شورای شهر در سالهای اخیر ایجاد شده اند، این شوراها فاقد قدرت و منابع لازم برای اثربخشی کافی می باشند و همچنین رابطه ی تعریف شده ای با شورای شهر و شهرداری ندارند. بنابراین، از یک سو نیاز به واگذاری اختیارات محلی است و از سوی دیگر نیاز به ایجاد شورا در سطح ناحیه برای تجمیع منابع محلات و برنامه ریزی یکپارچه آنهاست. این مطالعه سازوکارها و کمبودهای نظام مدیریت شهری تهران را از این دیدگاه در منطقه 4 شهرداری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه شهری، حکمروایی شایسته شهری، ناحیه محوری، تهران
  • فریده اسدیان*، زهرا سیاحی صفحه 139
    امروزه بسیاری از شهرهای کشور به دلیل افزایش جمعیت، مهاجرت های بی رویه و توسعه افقی شهر، عدم خدمات رسانی جدید به هسته های قدیمی شهر، تمرکز فعالیت های اقتصادی و اجتماعی در این بخش باعث شده است بافت قدیمی از نظر امنیتی، اجتماعی و اقتصادی با مشکلاتی روبرو شده و به مرور زمان دچار فرسودگی شوند که این فرآیند شهرها را از درون می پوساند و محله های خوب شهری را به محله های پست تبدیل می کند. شهر اهواز از جمله شهرهایی است که از مشکلات بافت فرسوده رنج می برد از میان محلات شهر می توان به محله عامری اشاره کرد. این محله هسته اولیه شهر بوده و دارای قدمتی تاریخی می باشد. در این پژوهش به وضعیت ابنیه و مساکن بافت از نظر کمی و کیفی پرداخته می شود و اینکه آیا وضعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ساکنین در فرسودگی بافت محله موثر بوده است؟ فرایند مشارکت مردمی در امر نوسازی و بهسازی به چه صورت موثر است؟ هدف از این پژوهش شناسایی بافت های فرسوده در این محله، تعیین شاخص های فرسودگی، جایگاه و میزان مشارکت مردم در نوسازی و بهسازی بافت محله، تحلیل مدل SWOT، ارائه راه حل ها جهت برطرف کردن مشکلات ناشی از فرسودگی و ایجاد زمینه های مطالعات بعدی می باشد. روش تحقیق در این پژوهش تحلیلی- پیمایشی است. جمع آوری داده ها به شیوه کتابخانه ای (اسنادی، نقشه، عکس هوایی و...) و میدانی (مشاهده، پرسشنامه و مصاحبه) و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS وArc GIS صورت می گیرد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در بافت موجود پایین بودن کیفیت ابنیه، مصالح ساختمانی، کم عرض بودن معابر، ناهنجاری های اجتماعی، پایین بودن درآمد ساکنین و عدم توانایی در نوسازی و بهسازی بافت باعث شده است که این بافت ها روز به روز بر مشکلاتشان افزوده گشته و به مکان های آشفته و تخریبی تبدیل شوند لذا چاره اندیشی برای رفع این مشکلات ضروری است.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، اهواز، عامری، الگوی مشارکت، بهسازی
|
  • Mansoreh Mehrgan*, Dr.Asghar Nazarian Page 1
    The purpose of this article is to use one of the statistic models to explain social and economic services ranking conditions by regard to population of all cities of Lorestan in (sharivar). Scologram Model can be used as amean for development of model analysis of Lorestan Province for social and economic services. The most important indexes of Lorestans cities have been Seen at different sectors of economy that was published by Lorestan Statistic Center. We tried to show Scologram Model bases by practical steps of research Methodology. Study shows that ranking distribution of Social – economic services are different with population level ranking in cities of Lorestan.
    Keywords: service distribution, Scologram coefficient, Lorestan province, city
  • Dr. H.Reza Ameri Siahoee*, Saeed Taghavi Godarzi, Mariam Bainrvanzabeh Page 15
    To be sustainable, old areas need a controlled effort which can be crystallized through a renewal and rehabilitation plan; The plan is continuous in its nature and should transform finally into a span tenuous system. The process does not take place immediately, but is complicated and it requires short- term oriented plans as well as middle and long term ones. It is necessary to identify the old parts, the whole urban system and the local system if it is to achieve ideal renewal and regeneration. Bandar abbas city faces a large numbere of physical problems as a metropolitan area in terms of its role both across the country and locally. Among the most basic problems is the decay of the whole city which has represented the worst image within an area of 1500Ha (equal to 3750 acres). The problems was worsened by socio cultural indicators, the heterogeneity of social environment as well as physical dimonsion. No concern for the problem was raised in the master plans, one of the important urban physical planning, in terms of the nature and services the description of their corresponding, and the unfavered condition. A set of pre-determined issues was advanced according the description of the services. Moreover, since the plan was not implemented on schedule, it could lead to such condition development and renewal programs on a small scale and in a particular period failed to tackle the problem. Therefore the present study seeks to explore the challenging areas and parts of the city with an emphasis on those that require more improvements in the city and suggests some solutions to regenerate and renew the 3750 acre area.
    Keywords: Renewal, Rehabilitation, Metropolitan characteristics, Social environment, Urban decay, Bandar abbas
  • Dr.Zahra Ahmadi Pour*, Meysam Mirzaei Tabar Page 47
    Besides the physical Facet, place has got spiritual dimension which causes symathy in homeland. Because of this sense, a sense of belongingness is fomed in the people that results in shaping spacial identity. This spiritual force is called the sense of place or geopathy. Political organization of space is a process in which a part of land that is restricted by boundary is organized for political functions. Using discriptive – analytic methed investigating library sources, and analyting some of the tensions happend as the result of political organization of space at both international scale and Iran, the perent study investigates the interaction between this process and geopathy emphasizing the role of sens of place in political organization of space. The dependent variable is political organization of space and the independent variable is place feeling. The main question of this study is weather place feeling has any effect on political organization of space. According to the hypothesis of the study, it seems that there is a close relationship between feeling and political organization of space and feeling toward a land has a key role in the process of political organization of space. The results of the study indicated that sens of place is one of the important parameters in political organization of space and there is an interaction between them Geopathy is not only the foundation of the political organization of space, but also the way of political organization of space that influences the quality of sens of place in people, and can provoke their emotions in negative or positive ways.
    Keywords: Space, Sense of place, Political organization of space, interaction
  • Dr. Asghar Zarrabi, Nazanin Tabrizi* Page 63
    Today, reducing the inequalities to achieve resources and facilities, is one of the most important criteria for sustainable development and social challenge in the country. There are various definitions of development. Development generally means the improvement of people's life styles through improving of education, incomes, skills, employment, housing and security. Thus development should be viewed as a multi-dimensional process involving major changes in social structures, popular attitudes and a national condition of life from unsatisfactory to satisfactory. This research intends to analyze the level of development in Mazandaran province and increase the effectiveness of future actions, through a “quantative – analytic” method using Results of General Population and Housing Census in 1385,as well as GIS and SPSS software It is necessary to note: First: holding high levels of division by some counties does not mean they are in ideal situation. Second: the mentioned results were obtained by means of 37 special indicators. Certainly changing these indicators will lead to research findings change.
    Keywords: factor analysis, development level, Mazandran
  • A. Shamsoddini*, A. Shakoor, M. R. Rezaei, L. Panahi Page 79
    The present research with a fundamental approach aims at studying and analyzing reciprocal interactions between Marvdasht county and its surrounding villages based on an analytical descriptive method. Among the villages around Marvdasht, the three Kenareh, Fathabad and Majdabad villages have been selected as case samples of this research. Data collection method in this study is based on library and field studies including questionnaire, observation and interviewing villagers. Research results indicate that Marvdasht as a middle sized county in Fars province and a big pole in terms accumulation, opportunities, capital, market and human power in the region, has a relative priority over the region and a close, complicated and significant relationship with rural areas around it. In other words, Marvdasht has provided the ground for physical-spatial changes for its surrounding villages by providing possibitities for development and dynamism of the villages through offering infrastructural services and living-welfare facilities required by villages under its governance and purchasing villager's products. On the other hand, inhabitants of the considered villages also bring about economic dynamics and development of Marvdasht and changes and relative development of their villages despite their dependence on cities by commuting and making social-cultural intercommunication, commercial interaction and investment in urban production sections, market and housing.
    Keywords: Region, spatial relationship, urban, rural interactions, Marvdasht County
  • Dr.Azita Rajabi* Page 101
    In the new models of international urban management and planning, the implementation of the projects for citizen participation has gained particular significance. The nature of such a project is a collective activity based on the role of citizen participation with different models for participation of individuals, groups, organizations and private and public sectors. The term ‘downwards development, is based on public participation and the role of popular partnership (individuals, groups and organizations) in the production process including urban development is an undeniable fact. International experiences show that since the 1980s, the urban development witnessed growing attention to partnership. The present paper studies the different models partnership plans and analyses the prevailing views in popular partnership in urban planning, the theories in partnership, the features of partnership system in urban management and planning.
    Keywords: participation, decomoctratic approach, urban development, participation system
  • Dr.Mozaffar Sarrafi*, Dr.Jamileh Tavakolinia, Adeleh Aghai Page 117
    Urban management means governing the city affairs in order to promote sustainability and satisfaction of communities, considering and following the national policies. Achieving such a management necessitates good governance which welcomes local participation to mobilise the untapped resources of citizens for tackling the growing difficulties. While a kind of de facto neighbourhood councils has been established in Tehran Municipality in recent years to mediate with the city council, these neighbourhood councils lack the authority and needed resources to be effective and also, do not have a straight relationship with the city council as well as the municipality. Thus, on the one hand, there is a need for devolution at the neighbourhood level and on the other hand, a district level council should be established to combine neighbourhood resources, initiating integrated plans for the municipality. This study shows the mechanism and deficiencies in the existing urban management system of Tehran from this viewpoint in region number four of the municipality.
    Keywords: Integrated management of urban, Good governance, District, led Management, Tehran
  • Dr.Farideh Asadian*, Zahra Sayahi Page 139
    Nowadays in most cities of the country population increase, unmethodical migrations horizontal expansion of the city,not providing the city old cores with new services, and concentration of Economical and social activities in this section caused the old texture of the city to encounter some problems in terms of security, social, and economical issues, and suffer wear over time that this process causes the cities to decay from inside and turns good neighborhoods of the city to inferiorones. Ahvaz city is one of those cities which suffer from problems of worn textures. Among the city neighborhoods one can mention Ameri neighborhood which was the basic core of the city and has a long history. In this study, these issues are addressed that how is the condition of buildings and houses in terms of quality and quantity? Does the social, economical, and cultural situation of the dwellers affect the worn texture of the neighborhood? In what way the process of public participation is affective in renovation and development? The purpose of this study is indicating the worn textures in this neighborhood, determining erosion indices,place and amount of public participation in renovation and development of the neighborhood texture, analysis of SWOT model, presenting solutions for overcoming the problems derived by erosion and creating a background for next studies. The methodology used in this study is analytical survey.collection information was done by library (documents,maps,aerial photos etc.) and field (observation, questionnaire, and interview) methods and analysis of the data was done using spss and Arc GIS software. The results of this study show that in the existing texture the low guality of the buildings,building materials,narrow passageway,social disorders, low income of the dwellers and not having the ability to improve and renovate the texture caused ever-increasing problems in these textures and turning them into disturbed and destroyed places, hence seeking for solutions to resolve these problems is necessary.
    Keywords: decayed Texture, Ahvaz, Ameri, Cityrestoration, Citizen Participation