فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال سی و پنجم شماره 3 (پیاپی 78، پاییز 1390)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال سی و پنجم شماره 3 (پیاپی 78، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمدحسن آهنگری، کیانوش ترابی، میلاد معتمدی، سعید صالحی صفحه 147
    مقدمه
    سرامیک ها با وجود زیبایی مطلوب و استحکام در مقابل فشار، به صورت ذاتی شکننده بوده و در برابر استرس های کششی و چرخشی ضعیف می باشند. In-Ceram Alumina نوعی سرامیک تقویت شده با آلومینا می باشد که به عنوان ماده کور رستوریشن ها به کار می رود. سیستم سرامیکی Turkom-Cera ساخته شده از آلومینا با خلوص بالا، از یک روش ساده جهت ساخت رستوریشن ها بهره می برد. هدف از این مطالعه بررسی مقاومت به شکست کوپینگ های ساخته شده توسط این دو سیستم بود.
    مواد و روش ها
    برای انجام طرح، 40 نمونه دای برنجی ساخته و به دو گروه 20تایی تقسیم شد. برای ساخت کوپینگ ها، از دای های برنجی قالبگیری شده و دای های گچی تهیه گردید. مطابق دستورالعمل کارخانه های سازنده، برای هر یک از دو سیستم مورد بررسی Turkom-Cera و In-Ceram Alumina، 20 عدد کوپینگ سرامیکی ساخته و بر روی دای های مخصوص خود سمان شده و به مدت یک هفته در رطوبت 100% نگهداری شدند. سپس برای انجام تست Load to fracture در دستگاه Universal testing machine قرار گرفته و نیرو با سرعت mm/min 5/0 بر آنها وارد شده و نیروی وارده در زمان شکست هر نمونه توسط دستگاه ثبت گردید. پس از جمع آوری داده ها، از آزمون t-test جهت آنالیز آماری استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین نیروی لازم برای شکستن کوپینگ های Turkom-Cera برابر با 484±1273 نیوتن و برای کوپینگ های In-Ceram Alumina برابر با 3/218±1079 نیوتن بود. بیشترین و کمترین نیروی ثبت شده برای گروه اول به ترتیب 2490 نیوتن و 530 نیوتن بود، در حالی که این اعداد برای گروه دوم به ترتیب برابر با 1490 نیوتن و 714 نیوتن ثبت شد. بر اساس آنالیز t-test با در نظر گرفتن 05/0P< تفاوت معنی داری بین دو گروه یافت نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به آمار مشابه از نظر آماری برای هر دو گروه، می توان مقاومت به شکست کوپینگ های سرامیکی Turkom-Cera را قابل مقایسه با In-Ceram Alumina در نظر گرفته و در نتیجه طیف گسترده ای از موارد تجویز را برای این سیستم انتظار داشت.
    کلیدواژگان: مقاومت به شکست، کوپینگ سرامیکی، آلومینا
  • حبیب الله اسماعیلی، محمدتقی شاکری، فاطمه سلمانی*، هادی جباری نوقابی، زهره دلیرثانی صفحه 157

    مطالعات طولی پاسخ-ها به طور مکرر اندازه گیری می شوند. چنانچه پاسخ ها به صورت رتبه ای و طولی باشند، روش های ویژه آماری برای تحلیل آن باید به کار برده شود. در این مطالعه قصد داریم ضمن بررسی و انتخاب بهترین روش های آماری موجود، تاثیر درمان اختلال روانی بر بهبود بیماری لیکن پلان دهانی را با همین شیوه، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از داده های مربوط به 45 بیمار مبتلا به لیکن پلان دهانی که در یک مطالعه کارآزمایی بالینی در دانشکده دندانپزشکی مشهد شرکت داشتند، استفاده شد. برای تحلیل پاسخ های رتبه ای این مطالعه از تابع پیوند لوجیت بهره بردیم. مدل اثرات تصادفی و مدل اثرات ثابت مدل های بکار رفته بودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مدل اثر تصادفی نسبت به مدل اثر ثابت دارای دقت بالاتری بوده است. با استفاده از مدل اثر تصادفی زمان و نوع اختلال اثر معنی داری در مدل داشتند. اما متغیر درمان در مدل اثر تصادفی معنی دار نبود. در حالی که در مدل اثر ثابت معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    در تحلیل این گونه داده ها، استفاده از مدل های اثرات تصادفی در تحلیل داده های طولی با مقیاس رتبه ای پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: مطالعه طولی، پاسخ رتبه ای، مدل اثر تصادفی، لیکن پلان، اختلالات روانی
  • مجید اکبری، امیرحسین نجات، سیدمهدی دستورانی، آرمیتا روحانی صفحه 165
    مقدمه
    دانشجویان رشته دندانپزشکی علاوه بر استرس های محیط آموزشی در معرض استرس های محیط بالینی نیز قرار می گیرند. در صورتی که استرس های روانی طولانی مدت شود و یا بدون درمان باقی بماند، منجر به سمپتوم های روانی و سمپتوم های جسمی می گردد. با این حال تحقیقات اندکی برای سنجش میزان استرس در دانشجویان دندانپزشکی ایران صورت گرفته است. هدف از این تحقیق بررسی میزان استرس در دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به تفکیک سال تحصیلی و جنسیت و نیز مشخص سازی عوامل مرتبط با آن بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در بین دانشجویان مقطع بالینی دانشکده دندانپزشکی مشهد، در سال تحصیلی 88-87 صورت گرفت. در این تحقیق از دو پرسشنامه به طور همزمان استفاده شد. پرسشنامه اول DASS 21 و پرسشنامه دوم خود ساخته محققین برای بررسی عوامل تولید استرس بود. 173 نفر از دانشجویان به پرسشنامه ها پاسخ دادند. اطلاعات به دست آمده از پرسشنامه ها با نرم افزار SPSS و آزمون های ANOVA، Duncan و t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق نشان داد که 52% از دانشجویان دارای استرس غیرطبیعی بودند. میزان استرس در دانشجویان سال چهارم به طور معنی داری بیشتر از سایرین بود. همچنین میزان استرس در دو جنس تفاوت معنی داری نداشت. عوامل استرس زای دانشگاهی به طور معنی داری بیش از عوامل غیردانشگاهی در سطوح استرس این دانشجویان نقش داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این تحقیق و بالا بودن میزان استرس در دانشجویان دندانپزشکی، توجه بیشتر مسؤلین به این مقوله ضروری به نظر می رسد. همچنین توجه ویژه تری به دانشجویان سال چهارم که به تازگی وارد کلینیک شده اند مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: استرس، عوامل استرس زا، دانشجوی دندانپزشکی
  • رضا زارع محمودآبادی، شادی ثقفی*، پرویز محمودی صفحه 177
    مقدمه

    عوارض ناشی از پروتزهای دندانی متحرک طیف وسیعی از ضایعات مخاط دهان را تشکیل می دهند که بخشی از مسئولیت پیشگیری و کاهش این عوارض بر عهده دندانپزشک و بخش دیگر متوجه خود بیمار است. هدف از این مطالعه، تعیین میزان شیوع ضایعه دنچر هیپرپلازی در دانشکده دندانپزشکی مشهد بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-مقطعی، با مراجعه به بایگانی بخش پاتولوژی دانشکده دندانپزشکی مشهد، روی نمونه های ارسالی از سال 1357 تا 1387 انجام شد. سپس با استفاده از آمار توصیفی، میزان فراوانی و درصد فراوانی محاسبه، جداول و نمودارها با استفاده از نرم افزار SPSS ترسیم گردید و نتایج توسط آزمون دقیق فیشر مورد آنالیز آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    ضایعات ناشی از دنچر، 6/5% از کل نمونه های ارسالی را تشکیل می دادند. از 462 نمونه تحت مطالعه، 368 مورد زن و 94 مورد مرد بودند. در 8/97% افراد دارای اپولیس فیشوراتوم و بقیه مبتلا به هایپرپلازی پاپیلری التهابی بودند. در این مطالعه اپولیس فیشوراتوم بیشتر در زنان (7/79%) و در دهه پنجم و ششم (2/68%) مشاهده گردید. جایگاه این ضایعه بیشتر در فک پایین (9/69%) بود و در نواحی قدام (7/85%) بیشتر از سایر نواحی مشاهده می شد. بزرگ شدن ضایعه (6/4%) و درد وسوزش (9%)، دو علت اصلی مراجعه بیماران مبتلا به این ضایعات به دندانپزشک، در این مطالعه شناخته شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، ضایعه اپولیس فیشوراتوم بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده بود در حالی که ضایعه هایپرپلازی پاپیلری تنها درصد بسیار ناچیزی در این مطالعه داشت. در مجموع ضایعه دنچر هیپرپلازی در میان زنان و در دهه سنی 4 و 5، دارای بیشترین شیوع بود. بیشترین میزان مراجعه به این مرکز (9/54%) در سال های بین 1367 تا 1376 بود.

    کلیدواژگان: دنچر هیپرپلازی، اپولیس فیشوراتوم، هیپرپلازی پاپیلری کام
  • کتایون سالم، فاطمه شاهسواری، آرش انیسیان، مهران مرادی صفحه 185
    مقدمه
    بیشترین محل ایجاد پوسیدگی در مولرهای دائم تازه رویش یافته پیت وشیارها هستند، در عین حال کاربرد فیشورسیلنت در این دندان ها به علت دشواری در کنترل رطوبت، مورد سؤال است. هدف از این مطالعه، بررسی کلینیکی کاربرد دو نوع باندینگ عاجی همراه با فیشور سیلنت در مولرهای اول تازه رویش یافته بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بر روی هر 4 مولر اول فک بالا و پایین در 56 کودک 7-6 ساله انجام شد. باندینگ های سلف-اچ (پرامپت) یا توتال-اچ (اچ-اگزایت) بدون دستکاری سطح، به طور تصادفی و به روش Split mouth در هریک از دو مولر قرینه فک بالا و پایین بکار رفتند. باندینگ ها در یک لایه و قبل از قرار دادن فیشور سیلنت کیور شدند. بررسی سطوح در فواصل 6 ماهه و یک ساله انجام و سیلنت هایی که کامل یا نسبی از دست رفته بودند مجددا تکرار شدند. ارزیابی سیلنت ها بر اساس روش CCC (Color، Coverage، Caries) آنالیز داده ها با آزمون Wilcoxon انجام شد.
    یافته ها
    باندینگ اگزایت از نظر گیر و پیشگیری از پوسیدگی، برتری معنی داری را در هر دو فک نشان داد 001/0P=. در گروه اگزایت، گیر سیلنت ها در فک پایین بیشتر از بالا بود (027/0P=)، در حالی که پرامپت تفاوت معنی داری بین دو فک نداشت. در مواردی که سیلنت به طور نسبی از دست رفته بود شدت پوسیدگی در گروه پرامپت به طرز معنی دار بیشتر از گروه اگزایت بود.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این مطالعه کاربرد روش اچ-باند (اگزایت) همراه سیلنت بر باندینگ های سلف اچ ترجیح دارد.
    کلیدواژگان: دنتین باندینگ، ادهزیو سلف اچ، فیشور سیلنت، مولر اول دائم تازه رویش یافته
  • لیلا فرهاد ملاشاهی، حمیده کده، شیرین سراوانی، علیرضا داشی پور صفحه 195
    مقدمه
    در حال حاضر بیماری دیابت یکی از مشکلات اساسی در تمام کشورهای دنیا می باشد. با توجه به افزایش شیوع دیابت، دندانپزشکان نیز به عنوان عضوی از تیم بهداشتی در کشف موارد جدید دیابت و ارائه خدمات دندانی به این بیماران نقش بسزایی دارند. با توجه به اهمیت سطح کنترل قندخون در طرح درمان دندانپزشکی بیماران مبتلا به دیابت و ارتباط قوی بین بروز عوارض دهانی و سطح کنترل قندخون، این مطالعه با هدف بررسی سطح کنترل قندخون بیماران دیابتیک قبل از انجام اقدامات دندانپزشکی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 100 بیمار دیابتیک مراجعه کننده به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی زاهدان در طی ماه های اردیبهشت تا اسفند سال 1384 وارد مطالعه شدند. پس از آگاهی بیماران از مطالعه و اخذ رضایت نامه، یک نمونه خون وریدی جهت تعیین میزان HbA1c از بیمار گرفته شد و با حفظ شرایط استاندارد به آزمایشگاه ارسال گردید. سپس سطح کیفی کنترل قندخون (خوب، متوسط و ضعیف) بیماران بر اساس میزان HbA1c مشخص گردید. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون های آماری من ویتنی، کای دو، کروسکال والیس و t مستقل تجزیه و تحلیل آماری شدند.
    یافته ها
    از 100 بیمار مورد مطالعه، 5% دارای سطح کنترل قند عالی (6%HbA1c<)، 32 درصد دارای سطح کنترل قند خوب (5/7%≥≤HbA1c6%)، 28 درصد دارای سطح کنترل قند متوسط (9/8%≥HbA1c≥6/7%) و 35 درصد دارای سطح کنترل قند ضعیف (20>HbA1c>9%) بودند. آزمون های آماری رابطه معنی داری را بین سن، جنس، سطح تحصیلات، شغل، طول مدت بیماری و میزان HbA1c نشان ندادند ولی بین نوع داروی مصرفی و میزان HbA1c ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (008/0P=).
    نتیجه گیری
    بیماران دیابتیک ممکن است دارای سطح کنترل قندخون مناسبی نباشند، که در این صورت نیاز به تغییر طرح درمان دندانپزشکی وجود دارد. بنابراین دندانپزشک باید از سطح کنترل قندخون بیماران قبل از انجام درمان دندانپزشکی مطلع باشد
    کلیدواژگان: HbA1c، سطح کنترل قندخون، دیابت، دندانپزشک
  • محمدحسین لطفی کامران، عباسعلی جعفری ندوشن، عباس فلاح تفتی، سیدسجاد موسوی، مریم ساده، مرضیه بیگم مدرسی صفحه 205
    مقدمه
    با توجه به احتمال آلودگی های میکروبی پروتز های د هانی و به دلیل تماس آنها با بافت های د هان، بزاق و خون، امکان ایجاد عفونت متقاطع در بین کادر دندانپزشکی، پرسنل لابراتوار ها و سایر بیماران وجود دارد. در مورد افراد سالخورده، ضعیف و یا افراد دچار نقص ایمنی، این میکروب ها می توانند عامل عفونت های غیرقابل پیش بینی از جمله عفونت های سیستمیک، پنومونی و گاهی بیماری های قلبی شوند. هدف از انجام این مطالعه، شناسایی میکروارگانیسم های موجود در سطح پروتز های متحرک تازه ساخته شده و آماده تحویل به بیمار، توسط لابراتوار های شهر یزد بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، تعداد 55 پروتز نو و آماده تحویل پنج لابراتوار ساخت پروتز های دندانی در شهر یزد، به طور تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های گرفته شده ابتدا در 100میلی لیتر سرم فیزیولوژی استریل شستشو داده شد و با سانتریفوژ محلول، رسوب حاصله سریعا بر روی محیط اختصاصی کشت داده شد. میکرو ارگانیسم های عمدتا هوازی، بی هوازی و قارچ های جدا شده مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    آلودگی باکتریال در تمامی (100 درصد) و آلودگی قارچی در 2/58 درصد پروتز ها مشاهده شد. باکتری های جدا شده از دنچر ها در این مطالعه به ترتیب فراوانی عبارت بودند از گونه های استافیلوکوکوس ها، نایسریا های غیربیماری زا، کورینه باکتریوم ها، استینوباکتر، اشریشیاکولی و باکتری های انتروباکتریاسه بودند. به علاوه قارچ های ساپروفیتی مانند آسپرژیلوس، پنیسیلیوم، موکور و قارچ های مخمری از جمله کاندیدا ها از دنچر ها جدا گردیدند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که دنچر های نو و آماده تحویل به بیماران نیز دارای آلودگی های باکتریال و قارچی قابل توجهی بوده و روش های پیشگیری و کنترل عفونت در لابراتوار ها و مطب های دندانپزشکی به طور جدی تری بایستی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پروتز، آلودگی، باکتریال، قارچی، لابراتوار دندانپزشکی
  • سیدبهروز موسوی، پرویز دیهیمی *، سید محمد حسینیان، علیرضا عندلیب صفحه 213
    مقدمه

    IL17 یک سایتوکین پیش التهابی است که عمدتا از سلول های Th17 CD4+ ترشح می شود و در مورد عملکردآن که حفاظتی است یا تخریبی، هنوز ابهاماتی وجود دارد. یکی از راه های عملکرد تخریبی آن از طریق اثر بر استئوکلاست ها می باشد. لذا بررسی وجود IL17 و مقایسه میزان آن در پالپ دندان های نرمال با دندان های علامت دار هدف اصلی بررسی حاضر قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    نمونه های بافتی پالپ سالم و نرمال از 20 دندان مولر سوم نهفته و نمونه های پالپی دندان های با پالپیت برگشت ناپذیر از 20 دندان مولر و پره مولر پوسیده با معیار های مشخص به دست آمد. نمونه های پالپی به دست آمده پس از آماده سازی بافتی برای تشخیص IL17 رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمیایی شدند. سپس فراوانی و شدت رنگ پذیری سلول ها جهت بروز میزان پروتئین IL17 در بافت، از طریق شاخص (SID) Staining Intensity Distributionارزیابی شد و مقایسه یافته ها از طریق آزمون آماری Mann-Whitney انجام گردید.

    یافته ها

    بررسی شاخص SID در توزیع فراوانی IL17 در مقایسه بافت های پالپی علامت دار (353/1±40/2) با نمونه های سالم و نرمال (933/0±15/1) اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (002/0P=).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که IL17 در پالپ دندان های علامت دار به طور معنی داری بیش از پالپ دندان های سالم و نرمال یافت می شود، لذا ممکن است به عنوان یک نشانگر فعالیت پاتولوژیک در دندان هایی با پالپیت برگشت ناپذیر علامت دار مطرح باشد.

    کلیدواژگان: پالپیت غیر قابل برگشت، IL17، Th17، سایتوکین، ایمونوهیستوشیمی، اینتر لوکین
  • عطالله حبیبی صفحه 223
    مقاله مروری حاضر تومور پیندبورگ یا Calcifying Epithelial Odontogenic Tumor که به اختصار CEOT نوشته می شود و بر مبنای 210 مقاله موجود در کلیه انتشارات منتشر شده به زبان انگلیسی است. از این تعداد 193 مقاله داخل استخوانی و 17 مورد آن خارج استخوانی است. این تومور یک نئوپلاسم خوش خیم نادر است که 1% کل تومورهای ادنتوژنیک را تشکیل می دهد. 95% آن داخل استخوانی و 5% آن در خارج استخوان می باشد. منشا آن از اپی تلیوم ادنتوژنیک می باشد. جایگاه آن در فک پایین و در ناحیه پرمولر و مولرها می باشد. این تومور رشد بطئی داشته و موضعی رشد می نماید. میانگین سن CEOT داخل و خارج استخوانی به ترتیب 39 و 34 سال می باشد. CEOT تنوع جنسی یکسان دارد و نسبت ابتلاء ماندیبول به ماگزیلا، 3 به 1 است. توافق اکثریت مؤلفین به داشتن منشاء از دنتال لامینا یا بقایای آن می باشد.
  • جعفر قره چاهی، امیرطاهر میرمرتضوی * صفحه 237
    مقدمه

    بازسازی ضایعه صورت همراه با بازشدگی به داخل دهان برای متخصص پروتزهای فک و صورت کار دشواری است. استفاده از مگنت موثرترین روش برای ساخت پروتزهای ترکیبی با گیر و ثبات خوب می باشد. هدف از این گزارش، توصیف یک روش ساده جهت ساخت یک پروتز ترکیبی مسدود کننده – چشم به کمک مگنت است.
    گزارش مورد: بیمار خانمی 54 ساله و بی دندان با سابقه بیماری دیابت ملیتوس، فشار خون و جراحی قلب باز بود که 8 ماه پس از انجام جراحی حذفی با یک ضایعه ترکیبی داخل دهانی – صورتی ناشی از عفونت قارچی موکورمایکوزیس، جهت بازسازی پروتزی مراجعه نمود. بیمار تحت جراحی ماگزیلکتومی پارسیل سمت چپ و تخلیه کامل چشم چپ همراه با همه بافت های مجاور آن قرار گرفته بود. پس از جراحی، مشکلات بلع و جویدن وجود داشت و بیمار نسبت به وضعیت ظاهری خود شکایت داشت. طرح درمان پیشنهادی شامل ساخت یک پروتز کامل فک بالا همراه با مسدودکننده کامی و یک پروتز کامل فک پایین بود. از مگنت جهت اتصال پروتز چشم به مسدودکننده فک بالا استفاده شد.

    نتیجه گیری

    استفاده از مگنت ها گیر پروتز کامل را تامین کرده، آن را ثابت می کند و از طرفی بیمار راحت تر خواهد بود. این طرح درمان فانکشن دهانی و زیبایی را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: پروتز چشم، مسدودکننده، موکورمایکوزیس، مگنت
|
  • Habibollah Esmaeilli, Mohammad-Taghi Shakeri, Fatemeh Salmani, Hadi Jabarinoghabi, Zohre Dalirsani Page 157
    Introduction

    In medical research, longitudinal studies are widely used to describe the disease process and effectiveness of treatment. In these studies individual outcomes are recorded in different sections. Many of the medical findings are characterized by ordinal scale. Because of the relationship between ordinal responses and the structure of longitudinal studies, special statistical methods are used. In this paper, we describe and compare different statistical methods, and recommend the most appropriate method to analyze the effect of drug therapy for psychologically disturbed patients with oral lichen planus..

    Materials and Methods

    In this study, the data of a clinical trial on 45 patients with oral lichen planus conducted in Mashhad Dental School was used. The outcome was defined as an ordinal scale using cumulative logit link function. Data was analyzed by fixed and random effects model.

    Results

    The results showed that random effect models were more accurate than the fixed effects model. Time and mental disorder showed significant effects on both the random effects model and fixed effects model. Treatment had no significant effect on random effects model; while it exhibited a significant effect on the fixed effects model.

    Conclusion

    To analyze longitudinal ordinal data, random effects model is recommended rather than fixed effect model.

  • Majid Akbari, Amirhossein Nejat, Seyedmehdi Dastorani, Armita Rouhani Page 165
    Introduction
    Dental students are exposed to clinical environmental stresses in addition to educational environmental stresses. If psychological stressors become chronic and/or remain untreated, they result in psychological and physical symptoms. There are few studies about stress and dental students in our country. The aim of this study was to assess stress level and related factors sorted according to the academic year and gender, among dental students of Mashhad University of Medical Sciences during 2008-2009.
    Materials and Methods
    This study was a description-analytical and cross-sectional study. In this research two questionnaires were used concurrently and the information obtained was analyzed by the SPSS software.
    Results
    52% of students showed abnormal levels of stress. Students of fourth academic year showed the highest level of stress. Stress levels in two genders were not significantly different. It was also characterized that university stressors played a more significant role in stress level than non-university stressors.
    Conclusion
    Based on the results of this study, and the findings of, high levels of stress among dental students as well as the harmfulness of high levels of stress, greater attentions must be given to this issue by the uthorities. Furthermore, the forth year students who have recently entered the clinic, are in the greatest need of help.
  • Reza Zaremahmoodabadi, Shadi Saghafi, Parviz Mahmoudi Page 177
    Introduction

    Complications resulting from removable denture consist of a wide range of oral mucosal lesions, the prevention of which and dealing with their complications are both the dentist’s and the patient’s responsibilities. The aim of this study was to evaluate the frequency of denture hyperplasia in Mashhad Dental School.

    Materials and Methods

    In this descriptive-cross sectional study, we aimed to assess the incidence of denture hyperplasia lesions on biopsies received in the Department of Pathology of Mashhad Dental School since 1357 till 1387 Collected data were statistically analyzed using the SPSS software and tables and diagrams were generated.

    Results

    The lesions results from denture were 5.6% of all lesions. From 462 cases, 368 cases occurred in women and 94 in men. In 97.8% of patients IFH and in 2.2% of patients IPH were found. In this study, IFH with 452 cases were observed more frequently in the female (79.7%) than the male subjects and in the 5th and 6th decades (68.2%). The common location of this lesion was mandible (69.9%) and anterior region (85.7%). Lesion enlargement (4.6%), Pain and burning (9%) sensation were recognized as the two most common referring factors to the dentist associated with these lesions.

    Conclusion

    In this study the IFH had the highest frequency and the IPH occurred only in a small percentage of lesions. Overall, the denture hyperplasia was more common in females in the 4th and 5th decades. The highest frequency of referring to the Dental School was between years 1367-1376 (54.9%).

  • Katayoun Salem, Fatemeh Shahsavari, Arash Anisian, Mehran Moradi Page 185
    Introduction
    Pit and fissures are the most common affected sites of caries occurance in newly erupted first permanent molars, however effectiveness of sealants are questionable in these teeth,due to difficulties in moisture control. The purpose of this study was to evaluate and compare the impact of two different categories of dentin bonding agents on sealant performance.
    Materials and Methods
    56 pairs of sealants (122 teeth) were placed bilaterally and randomly on the occlusal surface of both upper and lower first molars with either dentin bonding agent. With no preparation of the surface, Adper prompt or Excite both were applied as one layer and cured before sealant placement. Caries assessment was performed according to the CCC method (Color, Coverage, Caries) introduced by Deery et al. (2001) at 6-month intervals for 12 months. Partially or totally lost sealants were replaced at each recall visit. Data were analyzed using the Wilcoxon test.
    Results
    Total etch and Excite were significantly superior in both retention and caries prevention (P=0.0001). Excite showed a significantly greater retention in the mandible than maxilla (P=0.027), whilst Adpaer prompt showed no difference between the jaws.. Among the teeth whose sealants were lost, progression of caries was greater in the Adper Prompt group.
    Conclusion
    According to findings of this study, application of total-etch and bond is preferred to self-etch adhesives before sealant application in newly erupted first permanent molars.
  • Leila Farhadmolashahi, Hamideh Kadeh, Shirin Saravani, Alireza Dashipoor Page 195
    Introduction
    Currently, diabetes is a basic problem in many countries. Increase in the prevalence of diabetes places dentists in the position of the first member of a health care team to detect new cases of diabetes. Besides, dentists must also be able to render dental care to patients who are already being treated for diabetes. Because of importance of glycemic control of diabetic patients in dental treatment plan and strong correlation between oral complications and level of glycemic control, the purpose of this study was to evaluate the level of glycemic control in diabetic dental patients before dental procedures.
    Materials and Methods
    At this cross sectional study, 100 diabetic patient's reffered to Oral Medicine Department of Zahedan Dental School, were studied (from May to March 2005). After an informed consent of diabetic patients, patient’s blood sample was taken in standard conditions, sent to laboratory to detect level of HbA1c and the level of glycemic control was determined in patients. Data were analyzed by the Chi-square, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and t-tests.
    Results
    Thirty two percent of patients had good glycemic control (6%≤HbA1c≤7.5%), 28% of patients had fair control (7.6%≤HbA1c≤8.9%) and 35% of them had poor control of diabetes (9%Conclusion
    Diabetic dental patients glycemic status may not be controlled at a desired level and dentists have to change dental treatment plan accordingly, thus attention should be paid to the glycemic control in diabetic dental patients before any procedure.
  • Mohammadhossein Lotfikamran, Abbasali Jafarinodoushan, Abbas Fallahtafti, Seidsajad Mousavi, Maryam Sadah, Marzieh Modaresi Page 205
    Introduction
    Microbial contamination of removable denture and their contact with saliva and oral tissues can cause microbial cross-contamination among dental clinic personnel, dental laboratories and patients. These microorganisms can cause unpredictable infections especially systemic, pneumonia and even cardiac infections in elderly and immunosupressed patients. The aim of this study was to identify the microorganisms on the surface of removable prostheses ready for delivery (new dentures) in Yazd dental laboratories
    Materials and Methods
    Fifty five new removable complete dentures were randomly selected from 5 Yazd dental laboratories. All dentures were washed by 100ml of sterile normal saline, centrifuged and precipitants were used for culture on the specific microbial media. Finally, the isolated aerobic, anaerobic microbial colonies and isolated fungi were identified according to diagnostic tests.
    Results
    Bacterial contaminations were seen in all prostheses whereas 58.2% showed fungal contaminations. Staphylococcus, nonpathogenic Neisseria spp, Corynebacteria, Acenitobacteria, E. coli, and Entrobacter spp were the common isolated bacteria in the current study. Saprophyte fungi such as Aspergillus, penicillium, mucor and yeasts especially Candida species were the most isolated fungi from dental prostheses in the present study.
    Conclusion
    Results of the present study showed bacterial and fungal contamination even on newly made prostheses. It seems that control and prevention of cross-contamination should be taken more seriously in dental practices and laboratories.
  • Seidbehrooz Mousavi, Parviz Deyhimi, Seidmohammad Hosinian, Alireza Andalib Page 213
    Introduction

    IL17 is a pro-inflammatory cytokine which is often produced from CD4+ Th17 cells and uncertainty exists about its protective or destructive function. One of destructive functions of IL17 is through acting on osteoclasts. The aim of this study was to evaluate IL17 protein expression in tissue obtained from normal and symptomatic dental pulps.

    Materials and Methods

    Healthy dental pulp samples and irreversible dental pulp samples were obtained from 20 third molars and 20 carious molars respectively. After tissue processing, pulp samples were immunostained with IL17 antibodies. Thereafter, distribution and staining intensity of IL17 protein was evaluated by the SID score and findings were analyzed using the Mann-Whitney U test.

    Results

    Analysing SID score with Mann-whitney test showed significant difference in IL17 (P=0.002) between symptomatic dental pulp tissues (2.35±1.23) and healthy samples (1.15±0.93).

    Conclusion

    The results indicated that significantly a greater level of IL17 is found in pulps of symptomatic teeth than those of normal teeth. Therefore IL17 may be suggested as a pathologic marker of inflammatory function in irreversible pulpitis.

  • Ataollah Habibi Page 223
    The present profile of the Pindborg Tumor or calcifying epithelial odontogenic tumour (CEOT) is based on a literature survey of 210 (193 intraosseous & 17 extraosseous) published tumour cases. The CEOT is a benign, though occasional locally invasive, slow-growing neoplasm occurring as intraosseous (95%) and extraosseous (5%) variants. 52% of intraosseous CEOT are associated with an unerupted tooth. CEOT shows a relative frequency of 1% all of odontogenic tumor. The extraosseous variant is diagnosed slightly earlier (mean age 34 years) than the intraosseous type (mean age 39 years). Both variants have an almost 1:1 gender ratio. The intraosseous CEOT shows a maxilla: mandible site ratio of 1:3 and are mainly located in the premolar/molar region. The present authors present evidence that the CEOT originates from the complex system of dental laminae or remnants.
  • Jafar Gharechahi, Amirtaher Mirmortazavi Page 237
    Introduction

    Rehabilitation of facial defect with an intraoral communication is a difficult challenge for the maxillofacial prosthodontist. The use of magnets is the most efficient means of providing combination prostheses with adequate retention and stability. The aim of this report was to describe a simple method of fabricating an obturator-eye combination prosthesis using magnets. Case Report: A 54-year-old edentulous female patient with the history of diabetes mellitus، hypertension and coronary bypass surgery was referred for definitive prosthetic rehabilitation 8 months after the surgical resection of a mucormycosis intraoral-facial combination defect. The patients underwent a partial left maxillectomy and left orbital exoneration which removed all adjacent tissues. Swallowing and mastication problems were experienced postoperatively، and the patient complained from her appearance. The proposed treatment plan included construction of a maxillary complete denture with a palatal obturator and a mandibular complete denture. Magnets were used to attach the oculopalpebral prosthesis to the maxillary obturator.

    Conclusion

    The prosthetic rehabilitation of a patient with a combined intraoral-extraoral defect was presented. Use of retention magnets retains denture and makes it stable and comfortable for the patient. This treatment improves oral function as well as esthetics.