فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 66 (تابستان 1390)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 66 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • طاهر روشندل اربطانی، مهدی معتمدی صفحه 9
    در پژوهش حاضر که مطالعه ای کیفی است، تلاش شده است به روش دلفی، دیدگاه خبرگان و متخصصان حوزه مدیریت رسانه درباره وضعیت موجود این رشته در کشور مورد بررسی قرار گیرد. دیدگاه های خبرگان شرکت کننده در این پژوهش که متشکل از دو گروه مدیران اجرایی سازمان صدا و سیما و رسانه های الکترونیکی و همچنین استادان دانشگاهی آشنا به حوزه مدیریت رسانه است، از طریق مصاحبه و پرسشنامه گردآوری و تجزیه و تحلیل شده است. روایی پرسشنامه تحقیق به روش صوری و از طریق مراجعه به خبرگان و متخصصان تایید شده است. بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که رشته مدیریت رسانه با توجه به اهداف طراحی شده آن، در شرایط فعلی، کارآیی لازم را برای تربیت مدیران رسانه ای ندارد. در این پژوهش، ضمن بر شمردن نقاط ضعف برنامه فعلی، گرایش جدیدی از رشته مدیریت رسانه با عنوان گرایش مدیریت رادیو تلویزیونی به عنوان الگوی مناسب برای دوره کارشناسی ارشد، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، مدیریت رادیو، تلویزیونی، مدیریت رسانه
  • شیرزاد خوانچه سپهر، عرفان ناصری، فخرالدین معروفی صفحه 37
  • داتیس خواجه ئیان، سارا جانه صفحه 73
    نتایج تحقیق حاضر که در گام نخست با استفاده از نظر خبرگان (به روش بازتابی) انجام شد و در مرحله اول به وسیله پرسشنامه و در مرحله دوم از طریق ارائه نتایج و بازنگری در تعریف صورت پذیرفت؛ نشان می دهد اهداف کار و همت مضاعف با مفاهیم مدیریتی اثربخشی، بهره وری و کارایی منطبق است. پس از درک چیستی این اهداف در گام دوم الگوهای مختلف مدیریت سازمانی که قابلیت پوشش دادن این سه مفهوم را در حوزه رسانه ها دارند، بررسی شد و با استفاده از تطبیق دو رویکرد منبع بنیان و دانش بنیان، به استخراج عناصری از آنها برای طراحی مدل مطلوب مدیریتی در رسانه پرداخته. در پایان به طراحی و پیشنهاد چارچوبی برای طراحی یک الگوی مدیریتی برای سازمان های رسانه ای اقدام شد که در آن کارایی و اثربخشی در انجام فرایندهای تخصصی رسانه ای و مدیریت محیط داخلی سبب ایجاد بهره وری می شود. تعامل سازمان با محیط خارجی نیز سبب سودآوری بهره وری حاصله می شود و در نهایت تلفیق این دو به عملکرد مورد انتظار بینجامد که اهداف کار و همت مضاعف از طریق آن برآورده می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت رسانه، کار و همت مضاعف، الگوهای مدیریت سازمانی، اثربخشی، بهره وری، کارایی، عملکرد
  • عبدالرضا امیری صفحه 103
    این مقاله، با هدف مطالعه عوامل مؤثر بر تدوین راهبرد در سازمان های رسانه ای تهیه شده است. از آسیب های رایج در هنگام تدوین راهبرد، کم توجهی به متغیرهای تاثیرگذاری است که می توانند سمت و سوی این مراحل و خروجی نظام تدوین را تغییر دهند. فنون به کار گرفته شده برای تعیین گزینه های راهبردی، طرز تفکر مدیران ارشد و ساختار قدرت ازجمله متغیرهای مهمی هستند که می توانند تدوین راهبرد را تحت تاثیر قرار دهند. جامعه آماری این پژوهش را استادان دانشگاهی آشنا با مفهوم راهبرد و مدیران ارشد سازمان های رسانه ای تشکیل داده اند. ابزار جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه و مراجعه به اسناد و مدارک بوده است. برای آزمون روایی و پایایی گویه های پرسشنامه از دیدگاه های کارشناسان، انجام پیش آزمون و همچنین محاسبه آلفای کرونباخ (80%) بهره برده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد، در سازمان های رسانه ای، به ترتیب، ساختار قدرت و طرز تفکر مدیران ارشد بیشترین تاثیر را بر فرایند تدوین راهبرد دارند و سپس، مؤلفه های، نحوه پیمایش تحولات محیطی، روش های تعیین گزینه های راهبردی و نحوه تحلیل تحولات راهبردی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: راهبرد، محیط سازمان، نظام تصمیم گیری، نظام اطلاعاتی، ساختار قدرت
  • عباس احمدی، عباس هادوی نیا، سارا یوسفی خواه صفحه 125
    تحولات فزاینده در صنعت رسانه، مدیریت شرکت های فعال در این صنعت را به طور کامل دگرگون کرده است. در گذشته، شرکت های رسانه ای، بنگاه های بزرگی بودند که کلیه فرایندهای ایجاد ارزش را درون سازمان خود ایجاد می کردند اما امروزه با پدید آمدن شرکت هایی از صنایع غیر رسانه ای و گسترش حضور رسانه ها در عرصه های جدید، امکان اجرای تمام مراحل تولید آثار رسانه ای، تنها از طریق یک شرکت، از میان رفته است و شرکت های رسانه ای ناگزیر از به کارگیری توانایی شرکت های دیگر در این حوزه هستند. مقاله حاضر، با پرداختن به این موضوع که ائتلاف های راهبردی چگونه می توانند ساز و کاری برای تعامل با محیط جدید رسانه ای پدید آورند، تلاش کرده است که در حوزه اقتصاد رسانه، به تبیین رویکردهای ایجاد هم افزایی و ارزش افزوده در صنعت رسانه بپردازد. بر اساس این پژوهش که با رویکرد اکتشافی و با مطالعه کتابخانه ای، به تبیین ابعاد گوناگون ایجاد شبکه مشارکتی و ائتلاف راهبردی میان شرکت های دارای مزیت های رقابتی مکمل پرداخته است، چنین رویکردی می تواند به تحقق قابلیت درونی شرکت های رسانه ای بینجامد.
    کلیدواژگان: ائتلاف راهبرد، اقتصاد رسانه، راهبردهای رقابتی رسانه، مدیریت رسانه، مزیت رقابتی
  • سیاوش صلواتیان، طاهر روشندل اربطانی صفحه 149
    توانایی بالقوه رسانه ها در رهبری افکار عمومی تنها در سایه مدیریت صحیح در آنها و بر آنهاست که می تواند به صورت بالفعل درآید. بحران در صورت فقدان مدیریت صحیح می تواند آسیب های غیرقابل جبرانی پدید آورد. با توجه به این واقعیت، بررسی نقش و کارکرد رسانه ها در فرآیند مدیریت بحران، بسیار حایز اهمیت است. از آنجا که درخصوص نقش رسانه ها در هنگام وقوع بحران و پس از آن بررسی های زیادی صورت گرفته است، در مقاله حاضر، با رویکردی پیشگیرانه، به بررسی نقش رسانه های جمعی در مرحله پیش از وقوع بحران پرداخته شده است. پیش بینی زود هنگام بحران، تلاش برای پیشگیری از وقوع یا کاهش آثار منفی آن و آماده سازی جامعه برای مقابله مؤثر، از مهم ترین وظایفی است که رسانه های جمعی پیش از وقوع بحران، بر عهده دارند. سازمان صدا و سیما با اتخاذ رویکردی پیشگیرانه و با استفاده از مدل پروانه ای نقش رسانه ها در مدیریت بحران، می تواند از طریق رصد و پایش محیط، آموزش و هدایت افکار عمومی، اطلاع رسانی و ایجاد همبستگی ملی، به مقابله پیش دستانه با بحران بپردازد.
    کلیدواژگان: رسانه ملی، مدل پروانه ای، مدیریت بحران، مدیریت رسانه
  • اصغر مشبکی، حسین بختیاری صفحه 177
    رسانه ملی در کشور ما به عنوان دانشگاهی عمومی وظیفه خطیر اطلاع رسانی، آموزش همگانی و فرهنگ سازی را بر عهده دارد و در میان رسانه های مختلف نقشی بی بدیل ایفا می کند و همچنین در توسعه پایدار جامعه سهم به سزایی دارد. رسانه ملی، ذی نفعان متعددی از جمله نظام اسلامی و حاکمیت، مخاطبان برنامه ها، کارمندان سازمان صدا و سیما، احزاب سیاسی و دولت دارد که لازم است الگویی مناسب برای پاسخ دهی متوازن به آنها فراهم شود؛ این الگو، برگرفته از مسئولیت های اجتماعی رسانه ملی است. در این مقاله، ضمن شناسایی ذی نفعان رسانه ملی و سپس رتبه بندی آنها بر اساس روش های تصمیم گیری چند معیاره، وضعیت رسانه ملی در اغنای متوازن نیازهای ذی نفعان بر اساس مؤلفه های مسئولیت اجتماعی سازمان سنجیده شده است و برای این مهم، از آزمون های آماری، آزمون فرض میانگین و آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که عملکرد رسانه ملی در شاخص های مسئولیت اجتماعی سازمان متناسب با شان و جایگاه ذی نفعان صورت گرفته اما رضایت برخی گروه های ذی نفع مانند احزاب سیاسی و کارکنان ضعیف سنجیده شده است. به این ترتیب، برای نیل به الگوی متوازن پاسخدهی به ذی نفعان نیاز به ارتقای عملکرد اجتماعی رسانه ملی در این حوزه هاست.
    کلیدواژگان: رسانه ملی، ذی نفعان، مسئولیت اجتماعی سازمان
  • صفحه 213
|
  • Taher Roshandel Arbatani , Mehdi Motamedi, M.A Page 9
    The present study, a qualitative research, aims to shed lights on the status of Media Management as an academic major in Iran, using views of professionals and specialists of the field. The views and ideas of the participating specialists consisted of two groups, i.e. IRIB and electronic media’s CEOs as well as media management university instructors, were gathered through interviews and questionnaires and finally analyzed. The validity of the research questionnaire was confirmed through direct contact with the specialists and elites taking part in the study. The results show that for the time being Media Management doesn’t have the required affectivity to train media managers in Iran, given the major’s designed objectives. Accounting for the weaknesses of the current related program, the present study proposes a new branch for Media Management named “Radio-TV Management” as an appropriate model to be used in M.A. course.
  • Datis Khajehiyan Sara Janeh Page 73
    The present study was conducted in two phases, using elites’ views through questionnaires, in the first stage, and results and reviewing the definition, in the second. The research shows that the objectives of “increased Attempt and Work” match the concepts of affectivity, effectiveness and efficiency in the field of management. Shedding lights on the objectives, the study addresses different paradigms of organizational management which have this potential to cover these three concepts in media. Employing two approaches, i.e. source-based and knowledge-based, the study works out some of the components of these paradigms to develop a desired media management pattern. It finally proposes a framework for developing a management pattern to be used in media organizations; a pattern in which efficiency and affectivity in the media specialized processes and internal management would bring about effectiveness. Interaction of an organization with outside will lead to its efficiency. Combining these two will bring about the expected performance through which the objectives of “increased attempt and work” will be realized.
  • Abdorreza Amiri Page 103
    This article aims to examine factors involving in the process of working out strategies in media organizations. One of the common slips in codifying a strategy is overlooking influential variables possibly impacting the whole process of the codification as well as its result. The employed techniques for developing strategies, high ranking managers’ mindset as well as power structure are among significant variables which could affect development of strategies. The research subjects are academic members familiar with the concept of strategy and media organizations CEOs. Related documents and evidence as well as a questionnaire were the two tools to gather research data. To test validity and reliability of the items, specialists’ views, pre-test and Cronbach’s Alpha (80/0) were used. The findings indicate that in media organizations, power structure and CEO’s mindset have respectively the biggest impact on the process of developing a strategy. Such factors as the manner of surveying environmental developments, methods used to determine strategies and the way strategic developments are analyzed stand next.
  • Abbas Ahmadi , Abbas Hadavi Niya Sara Yusofi Khah, M.A Page 125
    Increasing developments in media industry has remarkably affected the management of companies engaged in this industry. In past, media companies were big institutes embedding the whole process of value-creating. However, nowadays non-media companies are involved in the business of media, and media do non-media stuff; that’s why carrying out all media productions’ stages through a single company is impossible and media companies have no choice but employ other companies to contribute to their their job. The present article aims to examine how strategic alliances could provide a mechanism for interaction with media new environment. Employing media economics concepts, the article further tries to shed lights on approaches to creating synergy and value-adding in media industry. Given the results of the research which employed an explorative and descriptive methodology and explained how it is possible to develop a participative network and a strategic alliance among companies enjoying complimentary competitive advantages, such an approach could realize internal capabilities of media companies.
  • Siyavosh Salavatiyan Taher Roshandel Arbatani Page 149
    Media potentials in leading public opinions could be realized only through a proper management. In the absence of an appropriate management, crisis could lead to irrecoverable damage. Given this, examining the role and function of media in crisis management is of paramount significance. Since there is a remarkable literature on the role of media at the time of a crisis, the present article employs a preventive approach to examine the role of mass media in the stage before a crisis occurs. Predicting a crisis in time, taking action to prevent it or to decrease its consequences as well as preparing the society to face it, are among the most important tasks mass media should assume before the occurrence of a crisis. IRIB could adopt a preventive approach and employ the butterfly pattern of media role in crisis management and take a number of other measures including scanning the environment, training and leading public opinions, informing people and creating national solidarity to face crises in advance.
  • Asghar Moshabbeki Hossein Bakhtiyari, M.A Page 177
    National media in Iran as a public university is tasked with channeling information, public training and developing new components for culture as it plays a key role in the world as well as in the society sustainable development. National Media benefits several entities including the government and Islamic Revolution, audiences, IRIB employees and political parties. It is necessary to offer an appropriate pattern for balanced responding to all these entities. Such a pattern stems from the social responsibilities of the National Media. This article identifies the National Media beneficiaries and classifies them based on multiple-scaled decision-making methods, and then evaluates the status of National Media based on the beneficiaries’ balanced needs using the organization social responsibilities components. It employs statistical tests, T-test and Spearman rank coefficient test. The findings indicate that National Media performance in light of the organization social responsibility indicators matches the status of the beneficiaries. However, the satisfaction of some of the beneficiaries like political parties and employees is evaluated as weak. Thus, to reach a balanced pattern for responding to the beneficiaries, the National Media social performance needs to be boosted.