فهرست مطالب

دانش و توسعه - پیاپی 33 (زمستان 1389)

مجله دانش و توسعه
پیاپی 33 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مصطفی سلیمی فر، محمد کیوانفر صفحه 1
    در مقاله حاضر، ابتدا به تشریح مفهوم اقتصاد غیررسمی و جایگاه آن در ادبیات اقتصادی پرداخته، سپس علل و عوامل ایجاد بخش غیررسمی بررسی شده و حجم بخش غیررسمی برآورد شده است. پس از آن اثر تورم بر اقتصاد غیررسمی برآورد شده است. برای محاسبه اندازه اقتصاد غیررسمی از روش شکاف درآمدی، استفاده شده و حجم آن در بخش شهری در اقتصاد ایران در سال های 1361 تا 1387 برآورد شده است. نتایج حاصل از این تحقیق، روند افزایشی حجم بخش غیررسمی را در سال های جنگ تحمیلی نشان می دهد. پس از جنگ تحمیلی نیز نوساناتی در بخش پنهان اقتصاد در دوره مورد بررسی دیده می شود. در بخش پایانی پس از بررسی پایایی متغیرهای مورد آزمون، با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی (OLS)، اثر نرخ تورم به تفکیک گروه های اختصاصی بر اندازه بخش غیر رسمی سنجیده شده است. نتایج نشان می دهد تنها افزایش نرخ تورم در گروه کالا، افزایش بخش غیررسمی شهری را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد رسمی، اقتصاد غیررسمی، حجم اقتصاد غیررسمی، تورم، روش شکاف درآمدی، روش OLS
  • محمدرضا عباسزاده، حجت الله آتشی گلستانی صفحه 27
    از سال 1380، به کارگیری استانداردهای حسابداری ایران الزامی گردیده است. این تحقیق با انتخاب نمونه ای از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، بررسی می کندکه آیا میزان ارتباط بین ده متغیر حسابداری منتخب و بازده سهام پس از لازم الاجرا شدن استانداردهای حسابداری ایران، بهبود یافته است؟ در تحقیق حاضر، سی و سه فرضیه در سه گروه تدوین و سعی شده است اثر شرایط اقتصادی و متغیرهای حذف شده بر نتایج تحقیق کنترل گردد. بدین منظور، مدل های رگرسیون فرضیه ها با اضافه کردن دو متغیر اقتصادی تورم و رشد تولید ناخالص داخلی نیز آزمون شده اند. همچنین از روش داده های تجمعی استفاده گردیده است. یافته های تحقیق، نشان دهنده وجود ارتباط بین برخی متغیرهای حسابداری منتخب و بازده سهام در هر دو دوره قبل و بعد از استانداردهاست. نتیجه فرضیه های گروه سوم برخلاف انتظار نشان می دهند توانایی متغیرهای حسابداری جهت پیش بینی بازده سهام، در مدل شامل تمام متغیرهای تحقیق و در مورد پنج متغیر جمع دارایی ها و تغییرات آن، سود عملیاتی و تغییرات آن و ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام در دوره زمانی بعد از استانداردهای حسابداری نسبت به قبل از آن، کاهش معنی داری یافته است؛ اما کاهش رابطه بین متغیرهای حسابداری و بازده سهام که از مقایسه نتایج فرضیه های گروه اول و دوم حاصل شده، در مورد متغیرهای سود خالص، جریان های نقدی عملیاتی و تغییرات آنها و متغیر تغییرات ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام قابل ملاحظه نیست.
    کلیدواژگان: درجه مربوط بودن، توان پیش بینی، سودمندی در تصمیم، استانداردهای حسابداری ایران، متغیرهای حسابداری، بازده سهام
  • ناصر شاهنوشی، محمد مظهری، حمیده خاکسارآستانه، فاطمه رحمانی صفحه 55
    این مطالعه با هدف کلی بررسی میزان تاثیر آموزش های فنی و حرفه ای بر بهره وری کارآموزان این مراکز در بخش صنعت خراسان بزرگ و ارائه راهکارهای مناسب انجام شده است. به این منظور شاخص بهره وری نیروی کار از روش GAP محاسبه شد و مدل، بهره وری نیروی کار در بخش صنعت خراسان بزرگ برای سال های 1364 تا 1383 برآورد گردید. در این مدل، اثر متغیرهای نسبت سرمایه به نیروی کار، دستمزد واقعی نیروی کار، آموزش های فنی و حرفه ای و تکنولوژی بر بهره وری نیروی کار بررسی شد. نتایج به دست آمده از تخمین مدل نشان می دهد ضریب متغیر بودجه آموزش فنی و حرفه ای 026/0 می باشد. این ضریب با اطمینان 85 درصد معنی دار است و مثبت بودن آن نشان می دهد رابطه مستقیمی بین این متغیر و بهره وری نیروی کار وجود دارد؛ یعنی افزایش بودجه آموزش فنی و حرفه ای باعث افزایش بهره وری نیروی کار می شود. کشش متغیر بودجه آموزش فنی و حرفه ای نیز، 363/0 می باشد و بیانگر آن است 10 درصد افزایش در این متغیر، بهره وری نیروی کار را در بخش صنعت خراسان بزرگ 63/3 درصد افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای، بهره وری نیروی کار، صنعت، خراسان بزرگ
  • محمود هوشمند، محمد فرمانبر، محمد کیوانفر صفحه 76
    خصوصی سازی فرآیندی است که طی آن بنگاه های اقتصادی تحت نظارت دولت به بخش خصوصی واگذار می شوند. طبق تجارب سایر کشورها و همچنین نظریات اقتصادی مطرح طی چند دهه گذشته، خصوصی سازی باعث بهبود عملکرد شرکت ها و بنگاه های اقتصادی شده است. در این پژوهش از نسبت های مالی شرکت ها به عنوان شاخص های عملکرد آنها استفاده شده است. این پژوهش به بررسی عملکرد شرکت های واگذار شده به بخش خصوصی در ایران قبل از واگذاری به بخش خصوصی و پس از آن می پردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد در شرکت های واگذار شده به بخش خصوصی از طریق بورس اوراق بهادار، دو سال پس از واگذاری به بخش خصوصی شاخص های عملکرد شرکت ها بهبود نیافته است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، بورس اوراق بهادار، نسبت های مالی شرکت ها، شاخص های عملکرد
  • محمدحسین مهدوی عادلی، سید جعفر حسینی صفحه 97
    عرضه مطمئن و پایدار انرژی طی چند دهه اخیر، یکی از چالش های اصلی کشورهای صنعتی بوده است. همچنین سایر کشورها، نظیر اقتصادهای نوظهور آسیایی و کشورهای آمریکای لاتین نیز در کنار کشورهای غربی به نقش و اهمیت انرژی پی برده اند. در این میان، نفت و گاز به دلایل متعدد از جمله: میزان سهولت در دسترسی، ارزش حرارتی بالا و ارزانی نسبت به سایر انرژی ها از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. در این مقاله با نگاهی به توزیع جغرافیایی ذخایر و مصرف نفت خام و گاز طبیعی در مناطق مختلف جهان، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به دلایل شکل گیری اقتصاد سیاسی نفت و گاز در منطقه خلیج فارس پرداخته می شود. همچنین پس از ذکر مهم ترین دلایل شکل گیری اقتصاد سیاسی نفت و گاز در این منطقه به تبیین اصلی ترین راهبرد های کشورهای صنعتی برای حفظ امنیت عرضه انرژی و مقابله با تبعات توزیع جغرافیایی ذخایر نفت و گاز پرداخته می شود. نتایج حاکی از آن است که بعد از شوک های نفتی دهه 70، راهبرد اصلی کشورهای صنعتی جهت حفظ امنیت عرضه انرژی استفاده از راهبرد تنوع بخشی به مبادی عرضه نفت و گاز بوده است.
  • فرزانه نصیرزاده، فرهاد کریمی پور صفحه 123
    تحقیق حاضر، رابطه بین ارزش ذاتی شرکت ها و بازده آنها را بر اساس مدل ارزش گذاری فلتهام- اولسن (1995) مورد بررسی قرار می دهد. این مدل، خواستار تعیین ارزش ذاتی شرکت ها با استفاده از ارزش دفتری آنهاست. جامعه آماری این تحقیق در برگیرنده شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که در صنایع محصولات غذایی و آشامیدنی به جز قند وشکر، مواد و محصولات دارویی و نهایتا خودرو و ساخت قطعات، فعالیت دارند. نمونه مورد بررسی شامل 37 شرکت است که داده های آنها برای بازه زمانی 1377 تا 1386 با استفاده از مدل رگرسیون مقطعی- زمانی (پانل دیتا) مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد در صنایع مورد بررسی مدل یاد شده با قاطعیت کامل قادر به تعیین ارزش ذاتی شرکت های مورد مطالعه نیست؛ اما شواهد نشان می دهد شرکت هایی که دارای ارزش ذاتی بیشتری هستند، سود بیشتری کسب می نمایند. با توجه به نتایج حاصل، نمی توان کارایی این مدل را به طور کامل رد کرد؛ اما در حال حاضر استفاده از این الگو در بورس اوراق بهادار تهران توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: ارزش ذاتی، مدل فلتهام، اولسن، ارزش بازار شرکت، پیش بینی بازده سهام
  • مهدی مرادی، محمد علی فلاحی، محسن کامی صفحه 144
    واکنش های متفاوت سرمایه گذاران نسبت به اطلاعات سود، موجب واکنش های متفاوت بازار می گردد. هدف اصلی این تحقیق، بررسی تاثیر کیفیت سود بر ضریب واکنش سود است. بسیاری از تحلیل گران مالی معتقدند کیفیت سود بر مبنای مجموعه ای از متغیرهای مالی اساسی اندازه گیری می گردد که در ارزیابی اوراق بهادار مفید است. در این تحقیق، علائم اساسی در مورد موجودی کالا، حساب های دریافتنی، سود ناویژه، هزینه های اداری و فروش اظهارنظر حسابرسی توسط سرمایه گذاران جهت ارزیابی کیفیت سود مورد استفاده قرار گرفته است. جامعه آماری شامل شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ونمونه آماری تعداد93 شرکت بوده است. داده های تحقیق مربوط به یک دوره زمانی نه ساله (سال های 1378 - 1386) می باشد. روش بررسی داده ها مقطعی بوده است. تمامی علائم اساسی ذکر شده برای هر شرکت عضو نمونه آماری محاسبه و در نهایت شرکت های عضو نمونه آماری برای هر سال به سه گروه (کیفیت بالا، کیفیت متوسط و کیفیت پایین) تقسیم شدند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که ضریب واکنش سود در شرکت های با کیفیت سود مختلف (کیفیت بالا، متوسط و پایین)، تفاوت معنی-داری با هم ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، ضریب واکنش سود، بازده غیرعادی سهام، سود غیرمنتظره
  • زهرا نصراللهی، مرضیه غفاری گولک صفحه 164
    برطبق فرضیه زیست محیطی کوزنتس یک رابطه U برعکس بین درآمد سرانه و آلودگی های زیست محیطی وجود دارد. مطالعات متعددی به آزمون این فرضیه در کشورهای مختلف برای آلاینده های گوناگون پرداخته اند، اما مطالعات انجام شده در زمینه فرضیه کوزنتس در ایران بسیار محدود می باشد که شاید بتوان دلیل آن را عدم دسترسی به آمارهای زیست محیطی منظم و قابل اعتماد دانست. این پژوهش با هدف بررسی رابطه آلاینده های زیست محیطی و رشد اقتصادی در ایران انجام شده است. برای این منظور، با استفاده از روش داده های تابلویی و به کمک اطلاعات 28 استان کشور در طی دوره 85-1381 رابطه بین درآمد سرانه و کیفیت محیط زیست (به تفکیک سه نوع گاز آلاینده مونو کسید کربن (CO)، دی اکسید گوگرد (SO2)، و اکسیدهای نیتروژن (NOX)) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان دهنده یک رابطه N شکل برای مونوکسید کربن و اکسیدهای نیتروژن و رابطه ایU شکل برای دی اکسید گوگرد است.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، آلودگی هوا، منحنی زیست محیطی کوزنتس، داده های تابلویی، ایران
  • حمید ناظمان، علیرضا اسلامی فر صفحه 184
    این مقاله مفهوم دانش پایگی اقتصاد و نقش آن را در حصول و پایداری توسعه مورد بحث قرار می دهد. با توجه به این که توسعه پایدار بنا به تعریف بایدمتضمن دست یابی به تولید سرانه بالاتر، اصلاح الگوی توزیع در آمد و بهبود محیط زیست باشد،این مطالعه به طراحی و تنظیم یک مدل تحلیلی کلان برای بررسی رابطه دانش پایگی با توسعه اقتصادی می پردازد. مدل مورد نظر با استفاده از داده های آماری جهانی موردآزمون وارزیابی قرار می گیرد یافته های تحقیق حاکی از آن است که در سطح جهانی، رابطه معنی داری میان توسعه اقتصادی و درجه دانش پایگی اقتصاد وجود دارد. از نتایج دیگر تحقیق، قابل تائید بودن کلی منحنی زیست محیطی کوزنتس در مقیاس جهانی است. در مورد توزیع درآمد نیز الگوی نظری کوزنتس تا حدودی مشهود است. این بررسی همچنین به تحلیل این فکر می پردازد که گسترش آموزش و تحقیقات علمی محض، به تنهایی برای ارتقای سطح توسعه یافتگی کافی نبوده و پیشرفت علمی واقتصادی، مستلزم تحول محیط اقتصادی در طول زمان، وکاربردی شدن دانش پیشرفته در متن زندگی اقتصادی، بویژه در فرایند جهانی شدن، تولید و تجارت است.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، توسعه پایدار، توزیع درآمد و حفظ محیظ زیست، جهانی شدن
  • محمد لشکری صفحه 214
    آموزش نیاز اولیه انسان به دانش را برآورده و وسیله ای را برای کمک به پاسخ گویی به دیگر نیازهای اساسی فراهم می کند و به تداوم و تسریع توسعه کلی جامعه یاری می رساند. همچنین نیروی انسانی ماهر مورد نیاز برای بخشیدن مدرن و بخش سنتی را فراهم می کند و به وسیله توسعه دانش، مهارت ها و ظرفیت های تولید نیروی کار را افزایش می دهد. آموزش نه تنها به بهبود درآمد نسل حاضر، بلکه به بهبود توزیع آینده درآمد، اشتغال و سایر فرصت ها کمک می کند. نظریه منابع انسانی فرض می کند که درآمد شخصی افراد تابعی از آموزش و تجربه آنهاست، بنابراین نابرابری در توزیع درآمد را باید در نابرابری های آموزشی جستجو کرد. آموزش فرایندی پویاست که مهارت و توانمندی نیروی انسانی، بازدهی او و در نتیجه درآمد فرد و جامعه را افزایش می دهد. در پژوهش حاضر، براساس نظریه منابع انسانی که تغییرات درآمد را تابعی از سطح تحصیل و تجربه می داند و فرض می کند که سطح درآمد عمدتا توسط دو متغیر آموزش و تجربه تعیین می شود، برای توجیه تغییرات درآمد شخصی افراد با توجه به نظریه منابع انسانی مدل نیمه لگاریتمی با 3000 اطلاعات جمع آوری شده از چهار نوع بخش آموزشی دولتی، آموزشی خصوصی، و غیرآموزشی دولتی و غیرآموزشی خصوصی مربوط به آبان ماه 1386 (داده های مقطعی) با استفاده از نرم افزار Eviews5 به روش OLS برآورد شد و مورد آزمون قرار گرفت. ضمن بررسی سازگاری مدل با نظریه منابع انسانی فرضیه های زیر، آزمون و تمام آنها تایید شدند:درآمد شخصی افراد با میزان تحصیلات آنها رابطه مستقیم دارد.
    درآمد شخصی افراد با میزان تجربه آنها رابطه مستقیم دارد.
    درآمد مردان در شرایط یکسان تحصیل و تجربه از درآمد زنان بیشتر است.
    بازده آموزش در بخش های آموزشی از بخش های غیر آموزشی بیشتر است.
    کلیدواژگان: آموزش، درآمد، تجربه، سن، بازده آموزش
  • سعید محسنی، سید محمد مهدی قبولی درافشان صفحه 245
    بطلان نسبی یکی از ضمانت های اجرایی نقض قواعد مربوط به تشکیل قراردادهاست که در نظام حقوقی فرانسه به عنوان یک نهاد حقوقی شناخته شده مطرح است. بطلان نسبی وضعیتی است که قانون گذار برای نقض قواعد مربوط به حمایت از شخص یا اشخاص معینی درنظر گرفته و به همین جهت سرنوشت عقد را فقط در اختیار ایشان قرارداده و تا زمانی که ذی نفع تعرضی نسبت به قرارداد ننماید، قرارداد صحیح بوده و تمام آثار خود را برجای می گذارد. اما اگر ابطال قرارداد به درخواست ذی نفع(در مهلت مقرر) از سوی دادگاه تایید شود، اصولا جز در موارد استثنائی، قرارداد از ابتدا باطل گشته و آثار خود را از دست می دهد. در حقوق سنتی ایران، چنین مفهومی وجود ندارد و فقط در برخی متون برگرفته از حقوق غربی به صورت موردی با آن برخورد می کنیم. به همین جهت مفهوم مزبور در نظام حقوقی ایران نامانوس بوده، ابهاماتی در بردارد. شناخت دقیق آن مستلزم بحثی مستقل و مبسوط است و این مهم جز با توجه به خاستگاه آن میسر نیست. به همین جهت در این جستار درصددیم تا مفهوم نهاد مزبور را ضمن مقایسه با مفاهیم مشابه تبیین نموده و با بیان آثار این نهاد، زمینه شناخت دقیق آن را فراهم کنیم.
    کلیدواژگان: بطلان نسبی، بطلان مطلق، قرارداد، عطف به ما سبق شدن، ابطال
  • داود بهبودی، محمدباقر بهشتی، سها موسوی صفحه 271
    طی سال های اخیر، توسعه پایدار به یکی از مهم ترین اهداف سیاستی در سطح جهانی تبدیل و مطالعات تجربی زیادی برای تعیین روابط بین رشد اقتصادی و کیفیت زیست محیطی انجام شده است. مدل تجربی به کار رفته در بیشتر این مطالعات به منحنی زیست محیطی کوزنتس (EKC) معروف است. هدف این تحقیق، برآورد یک مدل EKC تعدیل یافته است که در آن، به جای مفاهیم رشد اقتصادی و محیط زیست از معیارهای توسعه و پایداری استفاده شده است؛ به طوری که معیار ناپایداری، مقدار منفی شاخص پس-انداز خالص تعدیل شده و معیار توسعه، شاخص توسعه انسانی در نظر گرفته شده است. جامعه آماری 20 کشور صادر کننده نفت و دوره بررسی 1990-2006 می باشد. برای برآورد مدل از روش داده های پانلی استفاده شده است. در تصریح مدل، متغیرهای وفور منابع، تولیدات کارخانه ای و نیز متغیرهای نهادی حاکمیت قانون و اثربخشی دولت به عنوان متغیرهای کنترل مورد استفاده قرارگرفته است. نتایج تخمین، وجود رابطه ای به شکل U وارون بین توسعه انسانی و ناپایداری منابع را در این گروه از کشورها تایید می کند.
    کلیدواژگان: توسعه انسانی، توسعه پایدار، منحنی زیست محیطی کوزنتس، پس انداز خالص تعدیل شده
  • حسین مهرابی بشرآبادی، حبیبه شرافتمند، علی اکبر باغستانی صفحه 294
    بررسی روند کلی قیمت ها در ایران، حاکی از رشد مداوم سطح عمومی قیمت هاست. شرایط تورمی بسیاری از متغیرهای اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین بررسی عوامل و متغیرهای تاثیرگذار بر تورم از اهمیت خاصی برخوردار است. از جمله عواملی که تورم را تحت تاثیر قرار می دهد، نرخ ارز و شکاف تولید است. این مطالعه به بررسی تاثیر شوک های نرخ ارز و شکاف تولید بر تورم اقتصاد ایران با استفاده از فیلتر هودریک پرسکات و فیلترکالمن جهت تجزیه شوک های نرخ ارز و شکاف تولید طی دوره 1386:4-1367:1 در قالب آزمون جوهانسون و مدل تصحیح خطای برداری پرداخته است. نتایج نشان می دهد شوک های مثبت نرخ ارز تاثیر منفی و شوک های منفی نرخ ارز تاثیر مثبت(تقارن شوک ها) بر تورم دارند و پایداری تورم در بلند مدت کمتر از کوتاه مدت به نرخ ارز وابسته است. همچنین، شکاف تولید ناخالص داخلی و حجم پول بر تورم تاثیر مثبت و معنی داری داشته است. از این رو، اتخاذ سیاست های ارزی مناسب می تواند یکی از راه های کنترل تورم در ایران باشد.
    کلیدواژگان: شوک های نرخ ارز، تورم، تصحیح خطای برداری، فیلتر هودریک پرسکات، فیلتر کالمن، شکاف تولید ناخالص داخلی
  • مسعود سعادت مهر صفحه 313
    در این تحقیق، مسکن به عنوان یک کالای ناهمگن و چند بعدی در نظر گرفته شده و ویژگی های آن به عنوان عامل اصلی تعیین قیمت واحد مسکونی مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این تحقیق، تعیین میزان اهمیت هر کدام از ویژگی های مسکن در نزد مصرف کنندگان است. از این رو، تابع قیمت هدانیک مسکن شهری خرم آباد برآورد گردید. نتایج تحقیق نشان داد مساحت زمین، امنیت اجتماعی، بر ساختمان، اسکلت، نما، عرض کوچه یا خیابان، فاصله تا مرکز شهر و پارکینگ تاثیر مثبت و معنی دار و عمر ساختمان و تعداد اتاق ها تاثیر منفی و معنی داری بر قیمت مسکن در شهر خرم آباد دارند. همچنین، نتایج نشان داد، امنیت اجتماعی، بر ساختمان و عرض کوچه یا خیابان در ترجیحات خریداران مسکن شهری خرم آباد رتبه های اول تا سوم را داشته و فاصله تا مرکز شهر، اسکلت و نمای ساختمان در رتبه های میانی قرار دارند. تعداد اتاق، پارکینگ و عمر ساختمان نیز به ترتیب در رتبه های انتهایی جای می گیرند.
    کلیدواژگان: مسکن، قیمت هدانیک، خرم آباد
|
  • Mostafa Salimifar , Mohammad Keivanfar Page 1
    In present paper, first the concept of informal economy and its place in the economic literature has been described. Then the causes and factors involved in providing the informal sector was examined and the volume of informal economy was estimated. Second, the effect of inflation on informal economy was surveyed. To estimate the volume of informal sector, Residual discrepancy method was used and the volume of informal economy in urban areas in Iran economy from 1982/83 to 2008/09 was calculated. The results show the increasing trend of informal sector volume, during the imposed Iraq-Iran war. In addition, after the imposed war some fluctuation in the hidden economy has been detected. In the final part, after studying existing stationary of the used variables, the effect of inflation rate (in special groups) on the informal sector was examined by using OLS method. The results show that urban informal sector increase, if only inflation rate in the goods group grow up.
  • Dr. Mohammad Reza Abbaszadeh, Hojatollah Atashi Golestani Page 27
    Since 2001 the adoption of Iran accounting standards has become obligatory. This study by using a sample of companies listed in Tehran stock exchange (TSE) compares the value relevance of ten selected accounting variables in two periods, before mandatory adaption of accounting standards (1996-1998) and after that (2005-2007). In this study the researchers have tried to control the effect of economic situations and omitted variables on the results of research. Therefore, two economic variables, inflation (CPI) and growth of gross domestic product (GGDP) are added to regression models of hypothesis. Also, hypotheses are tested by pooled method. Results show that, a relation between some accounting variables and stock return in both periods (before and after adoption of standards). The result of test of hypothesis of the third group indicates that there is significant decrease in adjusted R-Square of regression models in post-standards comparing with pre-standards period about five variables of total assets and its changes, operating income and its changes, book value of equity and in a model involving all variables of study, but decrease of predictive ability of net income, cash flows from operation and their changes and changes of book value of equity isn’t significant.
  • Naser Shahnoushi, Mohammad Mazhari, Hamide Khaksar Astaneh, Fateme Rahmani Page 55
    This study is performed in order to Study the effect of technical- Vocational Training on trainee productivity in Industrial Sector of Khorasan and preferring suitable solutions in this field. So labor productivity model was estimated for Khorasan industry in period 1985 to 2004. In this model, effects of different variables were investigated on productivity of labor, variables such as: relation of capital on labor, real wages of labor and also technical- Vocational Training and technology. Results of model estimation show that coefficient of technical- Vocational Training budget variable is 0.026. This coefficient is significant in 15 percent level and positive form of it shows that there is a direct relation between this variable and labor productivity. It means that increasing this variable cause to increase labor productivity. Elasticity of technical- Vocational Training budget is 0.363; it means that increasing about 10 percent in this variable cause to increase labor productivity in Industrial Sector of Khorasan about 3.63 percent.
  • Mahmood Hoshmand, Mohammad Farmanbar, Mohammad Keivanfar Page 76
    Privatization is a process in which the ownership of governmental economic enterprises is transferred to private sector. According to other countries’ experiences and discussed economic theories over the past decades, privatization has improved the performance of companies and economic enterprises. In this study, financial ratios of companies were used as their performance indicators. This paper studies the function of companies that were assigned to private sector in Iran, before and after assignment. Results show that performance indicators of companies that transferred to private sector through stock exchange did not improve during the two following years after that.
  • Mohammad Hossein Mahdav Adeli, Seyed Jafar Hosseini Page 97
    Supply security of Energy is one of the main challenges of industrialized countries in recent decades. Also, it has been noted that in recent years other countries like new emergence Asian countries and Latin American countries, have understood the role and importance of energy. However, oil and gas have more importance for numerous reasons such as convenience availability, high thermal value and relative cheapness of this energy resources compare to others. In this paper, with a view of the geographical distribution of reserves and consumption of crude oil and natural gas in various regions of the world, using descriptive - analytical reasons, the reasons of political economy of oil and gas formation in the Persian Gulf region are discussed. However, after mentioning the most important reasons for the formation of political economy of oil and gas in this region, the main strategies of industrialized countries to maintain security of energy supply and combat the consequences of the geographical distribution of oil and gas reserves will be explained. The results suggest that after the oil shocks of 70’s, the main strategy for industrialized countries to maintain security of energy supply is using of diversification of supply oil and gas origins.
  • Farzaneh Nassirzadeh, Farhad Karimipour Page 123
    This study seek to examine performance of Feltham - Ohlsen (1995)valuation model at the Tehran Stock Exchange and is trying to identify relation between intrinsic company value and return. This model is trying to determine the intrinsic value of company using their book value. Statistical community of this study includes all TSE accepted companies and Statistical sample is including 37 TSE accepted companies from 3 different industry (Food and beverage industry other than sugar, Food industry and pharmaceutical products, Automotive Industry) and data for these firms are analyzed interval 1377 to 1386 using Time series-Cross sectional (panel data) regression model. Results show that the model above boldly dose’nt able to determine the intrinsic value of companies. But evidence shows that the companies that have more intrinsic value, earn more profits. According to the results of performance of this model can not completely rejected, but now using of this model in Tehran Stock Exchange is not recommended.
  • Mahdi Moradiassistant, Mohammad Ali Fallahi, Mohsen Kami Page 144
    So far, the financial experts could not calculate independent earnings to have a necessary quality. In this case, they can reach a range of earnings, which show a more correct form of quality of earnings, of course with performing the suitable equitabilities. Therefore, the concept of quality of earnings is not a fixed defining. However, it is a relative concept that depends to its relation to points of view and attitudes. In this research quality of earnings is based a set of fundamental financial variables which has been discerned useful by financial analysts in the security evaluation. They believe that these financial variables would be used by investors in the evaluation of quality of earnings. The earnings response coefficient measure unexpected return of the market in response to the unexpected components of the reported earnings by the company that has distributed the securities. In other word, earnings response coefficient is the sensitivity of market in account to declaration of earnings. The purpose of this research is to study the effect of quality of earnings on earnings response coefficient. The results show that earnings response coefficient do not have meaningful differences in the companies that have different earnings quality (high, medium and low quality). In other words, investors in Tehran Stock Exchange do not consider the quality of earnings of companies at the time of response to the earnings changes.
  • Zahra Nasrollahi, Marzieh Ghafari Golak Page 164
    The Environmental Kuznets Curve (EKC) hypothesis posits an inverted U relationship between environmental pollutants and per capita income. Recent researches have examined this hypothesis for different pollutants in different countries. However, so far a few number of EKC studies have been carried out in Iran. This might be due to the lack of reliable environmental data in this field. The aim of the present study is to investigate the relationship between environmental pollutants and economic growth in Iran. Therefore, during 4 years (2002-2006) the relationship between per capita income and per capita pollutant emission for three atmospheric pollutants (CO, SO2 and NOX) was examined by using panel data and Iran's provincial data. The results show that the two pollutants CO and NOX are N-shaped and for SO2 a U-shaped was found.
  • H. Nazeman, A.Eslamifar Page 184
    This paper proposes a structural model for the analysis of correlation between knowledge economy index and sustainable development across the world. An analytical model is devised for investigation of the role of the major factors in the process of development. The proposed structural model is calibrated using statistical data from the World Bank, and the United Nations for national economies across the world. Findings of the study indicate a significant correlation between the knowledge economy index(KEI),and the sustainable development standard (SDS) in a large sample of world economies. According to findings of the model, we could also significantly validate the relevance of Kuznet's Environmental Curve. In conclusion, it is argued that advancement of a knowledge based economy, requires an evolutionary improvement of economic environment in the course of globalization.
  • Mohammad Lashkari Page 214
    Education satisfies the human primary need for knowledge. It is a mean helping to meet other fundamental needs and it facilitates continuance and expedition of community overall development. Education provides required skillful labor for modern and traditional devisions and it increases the labor' skills and its production capacities. It is not olny a mean to improve current generation's income but also it helps to enhance future income distribution and other opportunities. Theory of human resources assumes that the individuals’ personal income is a function of their education and experience. So, inequality in income distribution can be traced in educational inequality. Schooling is a dynamic process enabling labor’s skill, capability, and return. Thus, it increases the personal and community income.The current study, based on theory of human resources considering income variations as a function of education and experience level, assumes that the income level is determined by two variables of education and experience. Justifying variations in individual’s personal income with respect to above theory, this research used two logarithmic and semi-logarithmic models to analyze data gathered from four types of educational systems with a sample size of 3000. Cross sectional data estimated by Eviews 5 software package applying OLS method. The following hypotheses tested and approved along with investigating their consistency with theory of human resources:Personal Income has a direct relationship with schooling.Personal Income has a direct relationship with Experience.Men's personal Income is greater than women's income in the same conditions of education and experience.Return of Education in educational sectors is larger than noneducational sectors.
  • Saeed Mohseni, Mohammad Mahdi Ghabooli Dorafshan Page 245
    Relative nullity is one of the sanctions against violating the rules of establishing the contract and is regarded as a known legal entity in the law of France. It is a situation that the legislator has considered in case of violating the rules supporting given party or parties. Hence, he gave them authority to decide about the contract themselves and as far as the beneficial party does not have any protests to the contract, the contract is correct and has its legal effects. However, if the annulment of the contract (on the due date) is assigned to the court at the request of the beneficial party; the contract, except in exceptional cases, has to be annulled from the very beginning to terminate its legal effects. Such a concept does not exist in the traditional law of Iran and we just come to see it in some texts, which are taken from western law. Owing to this fact, the said concept is unfamiliar and ambiguous in the law of Iran and exact understanding of this concept requires an independent and detailed discussion. This important task is not possible except through considering its origin. For this reason, in the present paper, we seek to clarify the definition and meaning of this entity via comparing it with similar concepts and providing the conditions for gaining an exact and deep understanding of it.
  • Davoud Behboudi, Mohammad Bagher Beheshti, Soha Mousavi Page 271
    In recent years, sustainable development has been accounted as one of the most important policy goals at the global level. Many empirical studies have been carried out to determine the relationship between economic growth and environmental quality. The model so-called Environmental Kuznets Curve (EKC) was in most of empirical studies.The aim of this study is to estimate a Modified EKC (MEKC) in which development and sustain was used instead of economic growth and environment. In the present study, negative value of adjusted net saving was used as non-sustainability indicator and human development index was used as development indicator. The statistical population is 20 oil-exporting countries and the period of estimation is 1990-2006. The Panel Data method was used in order to estimate the model. Variables such as natural resource abundant, manufacturing and institutional qualities such as Rule of Law and Government Effectiveness were used as control variable to specify the model. The results show an inverse U-shaped relation between human development and non-sustainability of resources in this group of countries.
  • Hossein Mehrabi Boshrabadi, Habibeh Sherafatmand, Ali Akbar Baghestny Page 294
    Study of price trend in Iran, showed that general level of prices is rising continually during time. An inflation situation has effect on most economic variables. Therefore investigation of effective factors and variables on inflation is important. Exchange rate and Gap in product are factors which affect inflation. In this paper the impact of exchange rate shocks and GAP on inflation in Iran’s economy with use of Hoderik Prescott filter and Kalman filter for analyzing exchange rate shocks and GAP during the time 1998:1-2007:4 in Johanson Cointegration test and VECM Model has studied. Main results indicated that, positive exchange rate shock has a negative effect and negative exchange rate shocks has a positive effect on inflation in the long run and sustainability in inflation in long run is less depended to exchange rate rather than short run. Also the Gap in gross domestic product and liquidity has a positive effect on inflation. So taking suitable exchange rate policy could be one way for controlling inflation.
  • Masoud Saadatmehr Page 313
    In Present paper, housing has been considered as a multidimensional and heterogeneous item. Its characteristics has been considered as key elements in determination of unit price of each building unit. The aim of the Present paper is to determine the degree of importance which each charactericstics of housing has for users. There fore, hedonic price function of urbun housing in Khoramabad estimated. The result showed that area of land, social security of rigonal, skeleton, building facet, lane or street width, distance from city center, parking have positive and significant influence and age of building, number of room have negative and significant influence on housing price in Khoramabad. The results also showed that social security, in the preferences of the users, lane or street width are ranked as first to third priorities. distance from city center, skeleton and building facet are intermediate priorities. The number of room, parking and age of building are in bottom of list of priorities for users.