فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 64 (تابستان 1390)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 64 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • حرکت جوهری، طبیعت بی قرار یا طبیعت ناپایدار
    مقصود محمدی صفحه 5
    پرواضح است که جهان طبیعت دائما در حال تغییر و دگرگونی است. هر انسانی در تجربه روزمره خود این دگرگونی ها را مشاهده میکند. بعنوان مثال، ما می بینیم گیاهی در خاک میروید، رشد میکند، سبز و خرم می شود و بالاخره خشک می شود و به خاک میپیوندد. حتی جمادات نیز از این تحول و دگرگونی مصون نیستند و پیوسته در اثر فعل و انفعالا ت فیزیکی و شیمیائی پدیده های کهنه جای خود را به پدیده های نو میدهند.
    بنابرین، اصل تغییر در پدیده ها یک امر بدیهی و غیرقابل انکار است اما در تفسیر و تبیین فلسفی این تغییر میان حکما و اندیشمندان اختلا ف نظر وجود دارد. پرسشهایی که در اینباره مطرح می شود چنین است:آیا این تغییر بصورت «کون و فساد» یعنی دفعی و از هم گسسته حاصل می شود یا اینکه یک نوع حرکت است، یعنی بصورت تدریجی و بهم پیوسته حاصل میشود؟ دایره شمول این تغییر تا کجاست؟ آیا حرکت تنها در اعراض و پدیدارها رخ میدهد و یا ذات و گوهر اشیاء نیز دستخوش تغییر و حرکت هستند. آیا بصورت خلع و لبس است یعنی یک شیء در هر آنی معدوم می شود و از نو بوجود می آید و یا اینکه بصورت لبس بعد از لبس است، یعنی شیء بطور پیوسته در حال شدن و از قوه به فعل در آمدن است؟ در این مقاله نظریات حکما و اندیشمندان درباره حرکت مورد بررسی و نقد قرار میگیرد
    کلیدواژگان: کون و فساد، حرکت جوهری، حرکت دفعی، تجدد امثال، خلع و لبس، لبس بعد از لبس
  • نتایج حرکت جوهری در اخلاق
    عبدالعلی شکر صفحه 19
    اخلاق و ارزشهای اخلاقی را نمیتوان از متن زندگی بشر جدا ساخت. بهمین جهت تمام علمای اخلاق بر اهمیت آن تاکید و خطر بیتوجهی به آنرا گوشزد کرده اند. از طرف دیگر گرایش عقلی انسان به مباحث اخلاقی، پرداختن به تاثیر دست آوردهای فلسفی در نگرشهای اخلاقی را طلب میکند. حرکت جوهری بعنوان یک محصول برهانی در حکمت متعالیه که میتواند تحولی در اخلاق ایجاد کند، یکی از این مباحث است. حرکت در جوهر، پی آمدهای متعددی داشته است که بیشتر آنها در حوزه فلسفی مورد توجه قرار گرفته اند. برهانی شدن نظریه «جسمانیه الحدوث و روحانی هالبقاء بودن نفس»، از جمله نتایج این مسئله است که در مباحث اخلاقی تاثیر قابل توجهی خواهد داشت. از جمله: قابل تغییر بودن اخلاق انسان، تایید واقعگرایی در اخلاق و گزاره های آن، تبیین مراحل استکمال نفس، اثبات فناناپذیری نفس و جاودانگی آن و توجیه کیفیت تجسم اعمال در سرای باقی. بررسی این امر علاوه بر افزایش بعد تعقلی در اخلاق، موجب تاثیرگذاری مضاعف در اصلاح رفتار فردی و اجتماعی انسانها مطابق موازین شریعت نیز میشود.
    کلیدواژگان: اخلاق، حرکت جوهری، نفس، حدوث جسمانی، ملاصدرا
  • هویت انسانی در اندیشه صدرالمتالهین
    زهرا خزاعی صفحه 33
    هویت شخصی از مباحث مهم و پیچیده در حوزه فلسفه نفس است که از جهات مختلفی با فلسفه اخلاق و متافیزیک نیز ارتباط داشته و مسائلی را در این دو حوزه ایجاد کرده است. توجیه مسئولیت اخلاقی و جاودانگی انسان در زندگی پس از مرگ، توجه فیلسوفان نفس را به اهمیت و ضرورت تبیین هویت شخصی معطوف داشته است. در این مقاله قرار است دیدگاه صدرالمتالهین درباره هویت انسانی مورد بحث و بررسی قرار گیرد. در ابتدا به برخی از مهمترین نظریه های معاصر درباره هویت شخصی اشاره شده است که در مجموع، به دو شاخه تحویلگرایی و غیر تحویلگرایی قابل تقسیم است. تحویلگرایان سعی دارند هویت انسانی را به عنصری مثل حافظه، عنصر بیولوژیکی یا حالات مستمر روانشناختی تحویل ببرند و غیر تحویل گرایان دیدگاهی مخالف این دارند. برغم آنکه نظریه صدرا با هیچکدام از نظریه های مطرح شده همخوانی ندارد اما از جهاتی میتوان آنرا با رویکرد غیر تحویلگرایانه سازگارتر دید. صدرا سعی میکند با تکیه بر مبانی وجود شناختی و نفس شناختی فلسفه خود، تصویری از هویت انسانی ارائه کند که در عین حال که ناظر به ماهیت انسانی است، بیانگر هویت شخصی هم باشد؛ هویتی که در فرایند شکلگیری آن سه عنصر ملکات، نیات و اعمال نقش عمده یی ایفا میکنند. میزان سازگاری این سه عنصر با عقلانیت باعث می شود تا انسانها هویتهای متفاوتی داشته باشند. علاوه بر اینکه هیچ انسانی دارای هویت واحد و ثابتی نیست بلکه هویت، واقعیتی است ممتد که در عین وحدت، یک حقیقت متکثر است
    کلیدواژگان: هویت انسانی، هویت شخصی، صدرالمتالهین، ملکات، نیات، اعمال
  • نگاه نقادانه صدرالمتالهین به تعریف نفس مشائیان
    مرضیه اخلاقی صفحه 47
    مسئله نفس یکی از مسائل مهم فلسفی است که از زمانهای قدیم مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته و درباره ماهیت و وجود آن در طول تاریخ تفکر بشری اظهار نظرهای گوناگونی ابراز شده است. ظاهرا ارسطو اولین فیلسوفی است که برای نخستین بار تعریف مشخص و روشنی از «نفس»ارائه داده است. در میان مشائیان مسلمان، ابوعلی سینا، بپیروی از ارسطو، نفس را کمال اول برای جسم طبیعی آلی تعریف کرده و با تجزیه و تحلیل مولفه ها، درصدد رفع کاستی های نظر ارسطو برآمده است. او با تاثیر بینش و نگرش دینی بر تعریف ارسطویی و مجرد دانستن نفس از بدو خلقت تا حدودی بنظر افلاطون و دوگانه انگاشتن نفس و بدن نزدیک شده است.
    صدرالمتالهین اگرچه در ظاهر همانند ابن سینا، تعریف ارسطویی نفس را میپذیرد اما با توجه به اصول و مبانی حکمی حاکم بر حکمت متعالیه خویش و نگرش جامع و روی آورد میان رشته یی خود، ماهیت و حقیقت نفس را بگونه یی تعریف میکند که علاوه بر رفع ابهامها و اشکالهای حاکم بر تعریف مشائیان، منجر به بروز و ظهور نتایج و تفاوتهای اساسی دیگری در باب مسائل علم النفس شده است.
    کلیدواژگان: تعریف نفس، ارسطو، ابن سینا، ملاصدرا، کمال اول
  • تفکر فازی فلسفه صدرایی
    طوبی کرمانی، محمدحسن یعقوبیان صفحه 63
    امروزه در مباحث جدید منطق، از منطق جدیدی بنام منطق فازی سخن میرود. این منطق توسط پرفسور لطفی زاده، به این نام موسوم و بجهان معرفی شد. منطق فازی منتقد منطق کلاسیک ارسطویی است زیرا در منطق ارسطویی در توصیفات خود از واقعیات، بخط کشی صفر و یکی و سیاه و سفید میپردازد در حالیکه منطق فازی معتقد است جهان بیرون بصورت یک پیوستار متدرج است واز اینرو ما نیز در شناخت آن، باید بجای سخن از «ا یا غیر ا» از «ا و غیر ا» سخن بگوئیم تا موارد مختلف میان صفر و یک یا خاکستری های میان سیاه و سفید نیز مغفول نمانند. با نظر به فلسفه صدرایی، شاهد عناصری نظیر تشکیک در جهان عینی، حرکت جوهری و نیز مجموعه های مبهم فازی هستیم که حکمت متعالیه صدرا را به سمت تفکر فازی سوق داده است. با این تفاوت که فلسفه صدرا بیش از آنکه تنها یک نگرش فازی باشد، یک فلسفه فازی است که در آن عناصری نظیر انسان و جهان و ارتباط خدا با جهان بشکل فازی به تصویر کشیده شدند. خلقت انسان از ابتدا بشکل جسمانیه الحدوث و امتداد آن بشکل حرکت جوهری تا رسیدن به مرحله عقلیت و حتی خروج از نفسیت، یک نمونه از طرح تصویر فازی و پیوستار گونه در انسان شناسی صدرایی است. فلسفه فازی حکمت متعالیه البته با حفظ تفاوتهایی با منطق نوین فازی آثار مفیدی در شناخت واقعی انسان و واقعیت بدنبال دارد.
    کلیدواژگان: منطق فازی، تفکر فازی، فلسفه فازی صدرایی، اصالت وجود، تشکیک وجود
  • احتجاج ایمانوئل کانت و مکس بلک له نظریه اصالت وجود ملاصدرا
    میرسعیدموسوی کریمی صفحه 81
    بسیاری از فلاسفه، کانت را بنیانگذار دیدگاهی دانسته اند که برمبنای آن، «وجود»، محمول واقعی نیست. مکس بلک نیز از زمره فلاسفه» مشهور تحلیلی است که بیشترشان بر این باورند که «وجود» صرفا میتواند سور قضایای جزئیه (وجودی) باشد، و لذا نقشی بعنوان محمول گزاره ها ندارد. در نتیجه، وجود، قابل حمل به اشیاء و افراد نیست. بعبارت دیگر، وجود اصولا نمیتواند بعنوان یکی از ویژگی های اشخاص و اشیاء در نظر گرفته شود. اما این مقاله، در پی آنستکه در دو بخش اول و دوم خود نشان دهد که دو آزمایش فکری که این دو فیلسوف طراحی کرده اند، یکی درباره تمایز بین سزار واقعی و سزار ممکن (تمثیل کانت)، و دیگری فرض دو کره دقیقا یکسان و در عین حال متمایز (تمثیل مکس بلک)، میتوانند بعنوان دو برهان له نظریه اصالت وجود صورتبندی شوند. این دو آزمایش فکری همچنین موید این دیدگاه ملاصدرا است که نظریه اصالت وجود بطور بدیهی صادق است، بگونه یی که این نظریه، هر چند بشکلی خام و ناخودآگاه، مرتکز ذهنی و پیش فرض هستی شناسانه فلاسفه یی است که دیدگاه های فلسفی آنها در ظاهر سازگاری چندانی با این نظریه ندارد. در بخش پایانی مقاله نیز باختصار به رابطه بین وجود و ماهیت برمبنای نظریه اصالت وجود، و پاسخ برخی اشکالات به آن، پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: کانت، مکس بلک، ملاصدرا، اصالت وجود، اصالت ماهیت، وجود ممکن، وجودواقعی، اینهمانی، معیار تشخص
  • مصداق سنجی مباحث سهروردی در رابطه با اصالت وجود و ماهیت
    عباس شیخ شعاعی، باقر گرگین صفحه 99
    با به میان کشیدن مسئله اصالت وجود و اعتباریت ماهیت توسط ملاصدرای شیرازی، عالم حکمت اسلامی چنان تحت تاثیر این بحث قرار گرفت که متفکران حوزه فلسفه همواره میکوشیدند اندیشه فیلسوفان پیش از صدرا را نیز بر اساس این مسئله تفسیر و توجیه کنند. شیخ شهاب الدین سهروردی نیز بعنوان یکی از بزرگترین حکیمان مسلمان از این حکم در امان نماند. در مورد اینکه آیا وی اصالت را از آن ماهیت میداند یا نور یا وجود، دیدگاه های فراوانی بیان شده است. گروهی او را اصالت ماهیتی دانسته اند و دیگر گروه او را اصالت نوری انگاشته اند.
    اما هیچ یک از این دو انگاره با بحثهای سهروردی هماهنگی کامل ندارد. از اینرو با توجه به این نکته که در زمان شیخ اشراق مسئله اصالت بگونه یی که در زمان صدرالمتالهین و در آثار او مطرح بوده، محل بحث نبوده است، باید دید مبانی سهروردی با اصالت وجود هماهنگی بیشتری دارد یا اصالت ماهیت؟ سهروردی سخنانی درباره نور دارد که با بحثهای متناظر آن در حکمت متعالیه در باب وجود قابل مقایسه و تطبیق است که بایسته است بتحلیل آنها پرداخته شود. از سوی دیگر دیدگاه هایی را پیرامون وجود مطرح کرده است. با مورد توجه قرار دادن این مطالب و جستجوی نظیر آنها در سخنان صدرالمتالهین، کیفیت و کمیت این هماهنگی بیشتر آشکار میگردد. همچنین شیخ اشراق بیاناتی دارد که ظهور در اصالت ماهیت دارد. از آن جمله میتوان به اعتباری دانستن وجود و مجعول بودن ماهیت اشاره کرد. نگارنده در آن بیانات بتامل پرداخته، به بررسی و تحلیل ابعاد گوناگون آنها مبادرت ورزیده است. در پایان نیز آشکار شده است که آراء سهروردی با اصالت وجود هماهنگی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: سهروردی، نور، وجود، اصالت ماهیت، اصالت وجود
  • خلاصه سخنرانی های برگزیده پانزدهمین همایش بزرگداشت حکیم صدرالمتالهین شیرازی (ملاصدرا)
    صفحه 113
|
  • Trans-Substantial Motion, Restless Nature or Unstable Nature
    Maqsud Muhammedi Page 5
    Clearly, the world of nature is continually in a state of change and evolution. All of us experience such changes in our daily life; for example, we see that a plant rises from under the soil, grows bigger, becomes green, and finally dries out and turns into soil. Even solid things are not immune against such changes and evolutions, and older phenomena continually are replaced by newer ones through physical and chemical interactions.Therefore, the element of change in phenomena in an evident and undeniable fact; however, there are some serious debates among philosophers and thinkers regarding the philosophical interpretation and explanation of this change. Some of the controversies in this respect are as follows:Does this change occur in the form of “generation and corruption”, i.e. in a sudden and discontinuous way, or in the form of a motion, i.e. gradually and continuously? How inclusive is this change? Does motion occur only in accidents and phenomena or does it also take place in the substance or essence of things? Is this change in the form of dressing after undressing, i.e. corruption and generation, or is it in the form of dressing after dressing, i.e. is the object continually in the state of becoming and moving from potency to actuality? This paper examines and criticizes the theories of philosophers and thinkers on motion.
    Keywords: generation, corruption, trans, substantial motion, sudden motion, renewal of Ideas, undressing, dressing, dressing after dressing
  • Ethical Consequences of the Trans-Substantial Motion
    Abdulali Shukr Page 19
    Ethics and ethical values cannot be separated from the human life. Accordingly, all scholars of ethics have emphasized its importance and warned against taking no heed of it. On the other hand, Man’s intellectual tendency towards ethical discussions demands a study of the effects of philosophical achievements on ethical views. One of the important topics in the Transcendent Philosophy that can create an evolution in ethics as a demonstrative product is the trans-substantial motion. Motion in substance has had several consequences most of which have been explored in the field of philosophy. One of them has been rendering the theory of “the corporeal origination and spiritual subsistence of the soul” into a demonstrative one. This, in return, will be of noteworthy effects on ethical discussions. In this regard, we can refer to the changeability of Man’s morality, the confirmation of realism in ethics and its propositions, the clarification of the stages of the perfection of the soul, the demonstration of the immortality of the soul, and the justification of the embodiment of acts in the Hereafter. A study of this issue, in addition to strengthening its intellectual dimension in ethics, leads to its increasing influence on improving people’s individual and social behavior in line with religious laws.
    Keywords: ethics, trans, substantial motion, the soul, corporeal origination, Mulla Sadra
  • Human Identity in Mulla Sadra's Philosophy
    Zahra Khazai Page 33
    Personal identity is one of the important and complex issues in the field of the philosophy of the soul. It is also related to the philosophy of ethics and metaphysics in different respects and has given rise to some problems in these two areas. The justification of ethical responsibility and man’s eternity in the posthumous state have attracted psychologist-philosophers’ attention to the significance and necessity of explaining personal identity. This paper examines the issue from the view point of Mulla Sadra. Here, the writer initially refers to some of the most important contemporary theories about personal identity which can generally be divided into two reductionist and non-reductionist branches. Reductionists intend to reduce the human identity to elements such as memory, biological specifications, or continuous psychological states, while non-reductionists are against this. Mulla Sadra’s theory in this regard is not in conformity with any of the above theories; however, it is more consistent with the non-reductionist approach from certain aspects. Though relying on the fundamental ontological and psychological principles of his own philosophy, Mulla Sadra tries to present a picture of human identity that, while depending on human nature, reveals personal identity, too. This is an identity in whose process of formation the three elements of habits, intentions, and acts play major roles. The extent of the consistency of these three elements with rationality is the reason behind having people with different identities. It should also be added that no human being enjoys a single and fixed identity; rather, identity is a continuous reality that, while being one, is a plural truth.
    Keywords: human identity, personal identity, Mulla Sara, habits, intentions, acts
  • Mulla Sadra's Critical View of Peripatetic's Definition of the Soul
    Marziyah Akhlaqi Page 47
    The problem of the soul is one of the important philosophical problems that has attracted the attention of thinkers since ancient times. Therefore, various opinions have been put forward regarding its nature and existence during the history of human thought. Apparently, Aristotle was the first philosopher to provide a clear definition of the soul. Among Muslim Peripatetics, following Aristotle, Ibn Sina defined the soul as the first perfection for the natural organic body and, through analyzing its specific features, tried to remove the short comings of Aristotle’s view. Through influencing the Aristotelian definition by his religious attitude and insight and acknowledging the immateriality of the soul from the beginning of its creation, Ibn Sina presents a view of the soul which is to some extent close to that of Plato and the theory of the duality of the soul and body.Like Ibn Sina, Mulla Sadra apparently accepts the Aristotelian definition of the soul; however, given the fundamental principles dominating his Transcendent Philosophy, his comprehensive view, and inter-disciplinary approach, he defines the nature and reality of the soul in a way that, in addition to removing all the ambiguities and defects involved in the Peripatetics’ definition, leads to some other basic consequences and differences in the domain of the problems related to the knowledge of the soul.
    Keywords: definition of the soul, Aristotle, Ibn Sina Mulla Sadra
  • Fuzzy Thought in Sadrian Philosophy
    Tuba Kermani, Muhammed Hassan Yaqubiyan Page 63
    Nowadays, in modern logical discussions reference is made to a new logic called fuzzy logic. This field was introduced under this name by Professor Lotf‘alizadeh to the world. Fuzzy logic criticized classical Aristotelian logic because here, when describing the realities, Aristotle draws a distinct line between “zero and one” and “black and white”. However, according to fuzzy logic the external world is like a graded continuum, thus, in order to know about it, instead of speaking of “A or non-A”, we must speak of “A and non-A” so that the different cases between zero and one or the gray areas between black and white are not ignored either.If we cast a glance at Sadrian philosophy, we will witness some elements such as gradation in the objective world, the trans-substantial motion, and also some ambiguous fuzzy collections that lead the Transcendent Philosophy towards fuzzy philosophy. However, Mulla Sadra’s philosophy, rather than merely following a fuzzy approach, is a fuzzy philosophy in which elements such as Man, the world, and the relationship between God and the world have been portrayed in a fuzzy form. The creation of human beings has been initially corporeal and its continuity in the form of a trans-substantial motion until reaching the level of rationality and even leaving the soulish state is a good example of a fuzzy and continuum-like design of a picture in Sadrian anthropology. The fuzzy Transcendent Philosophy, while acknowledging its differences from the modern fuzzy logic, is very useful for attaining a true knowledge of Man and reality.
    Keywords: fuzzy logic, fuzzy thought, Sadrian fuzzy philosophy
  • Demonstrating Mulla Sadra's Theory of the Principiality of Existence based on the Theories of Immanuel Kant and Max Black
    Mir Said Musawi Karimi Page 81
    Almost all philosophers consider Kant as the founder of a view based on which “existence” is not a real predicate. Max Black is also one of the famous analytic philosophers most of whom believe that “existence” can only be the quantifier of particular (ontological) propositions; therefore, it cannot function as their predicate. As a result, existence cannot be predicated on objects and individuals. In order words, it can never be considered as one of the characteristics of people and things. However, this paper intends to demonstrate in its first and second parts that two of the mental tests that these two philosophers have designed, namely, the distinction between the real Caesar and the possible Caesar (Kant) and the assumption of two completely similar and, at the same time, different globes (Max Black), can be formulated as two arguments for the theory of the principiality of existence. These two intellectual tests also testify to this view of Mulla Sadra that this theory is so evidently true that it is, although in a crude and unconscious form, the mental basis and ontological presupposition of those philosophers whose philosophical ideas are not apparently much consistent with this theory. The last part of this paper briefly deals with the relationship between existence and quiddity based on the theory of the principiality of existence and provides answers to some of the objections advanced against it.
    Keywords: Max Black, Mulla Sadra, principiality of existence, principiality of quiddity, possible existence real existence, identity, criterion for individuation
  • Assessment of Suhrawardi's Discussions on the Principiality of Existence and Quiddity
    Abbas Shaykh Shuai, Baqir Gorgin Page 99
    Upon the introduction of the theory of the principiality of existence and mentally-positedness of quiddity by Mulla Sadra to the field of thought, the world of Islamic wisdom was so much impressed that thinkers in the field of philosophy tried to interpret and justify even the thoughts and ideas of early philosophers in terms of this theory. Suhrawardi, one of the most distinguished Muslim philosophers, was no exception in this regard. There have been numerous views as to whether he advocated the principiality of quiddity, light, or existence. Some maintain that he was an advocate of the principiality of quiddity, and some argue that he was a proponent of the principiality of light.Nevertheless, none of the above theories is in complete conformity to his discussions. Therefore, considering the point that at the time of Suhrawardi, the problem of principiality was not as prevalent as it was in Mulla Sadra’s time, the question is whether Suhrawardi’s principles are more consistent with the principiality of existence or the principiality of quiddity? His words about light can be compared to and matched with similar discussions in the Transcendent Philosophy on existence and demand some analysis. On the other hand, he has also propounded some ideas concerning existence. Through paying attention to them and searching for similar cases in Mulla Sadra’s words, on can grasp a clearer view of the quality and quantity of this conformity. Moreover, Shaykh al-Ishraq has some ideas that refer to the principiality of quiddity, such as believing in the mentally-posited nature of existence and the madeness of quiddity. The writers of this paper have deliberated over these ideas and tried to examine and analyze their different dimensions. Finally, they conclude that Suhrawardi’s ideas are more consistent with the principiality of existence.
    Keywords: Suhrawardi, light, existence, principiality of quiddity, principiality of existence