فهرست مطالب

International Journal of Behavioral Sciences
Volume:5 Issue: 2, 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمید کاظمی، کاظم رسول زاده طباطبایی، محمود دژکام، پرویز آزادفلاح، خلیل مومنی صفحه 91
    مقدمه
    هدف از تحقیق حاضر مقایسه میزان اثربخشی روان درمانگری شناختی- تحلیلی همراه با دارودرمانگری، روان درمانگری شناختی همراه با دارودرمانگری و دارودرمانگری به تنهایی در کاهش بی ثباتی هیجانی، رفتار تکانشگری و بی ثباتی اجتماعی در افراد مبتلا به اختلال دو قطبی نوع دو بود.
    روش
    در این مطالعه، سه گروه 16 نفری از مراجعه کنندگان به مراکز درمانی انتخاب شده و به طور تصادفی به سه گروه آزمایشی روان درمانگری شناختی- تحلیلی همراه با دارودرمانگری، روان درمانگری شناختی همراه با دارودرمانگری و دارودرمانگری بدون مداخله روانشناختی گمارده شدند. قبل و پس از دوره درمان، پرسشنامه فایل روان درمانگری توسط آزمودنی های تکمیل شد. این پرسشنامه آزمودنی ها را از لحاظ سه الگوی دام ها، دوراهی ها و موانع بررسی کرد. داده ها به کمک روش تحلیل کوواریانس تحلیل گردید.
    یافته ها
    در متغیر دام ها، دوراهی ها و موانع در گروه روان درمانگری شناختی- تحلیلی همراه با دارودرمانگری کاهش معناداری نسبت به گروه شناخت درمانی همراه با دارودرمانگری و گروه دارودرمانگری به تنهایی مشاهده شد. در گروه شناخت درمانگری همراه با دارو درمانگری این کاهش نسبت به گروه دارودرمانگری به تنهایی معنادار بود و کاهش معناداری در گروه دارودرمانگری به تنهایی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد اثربخشی روان درمانگری شناختی- تحلیلی درکاهش الگوی ناسازگارانه دام ها، دوراهی ها و موانع در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی دو، بیش از شناخت درمانگری همراه با دارودرمانگری و دارودرمانگری به تنهایی می باشد و به دنبال آن انتظار می رود که کاهش معناداری در سطح بی ثباتی هیجانی، رفتار تکانشگری و بی ثباتی اجتماعی در این گروه مشاهده شود. ولی این کاهش معنادار در گروهی که تنها دارودرمانگری را دریافت نمودند، مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی نوع دو، اختلال شخصیت مرزی، روان درمانگری شناختی، تحلیلی، روان درمانگری شناختی
  • رضوان سادات جزایری، محمد باقر کجباف، شعله امیری، حسین مولوی صفحه 101
    مقدمه
    هدف پژوهش، هنجاریابی مقیاس تاکتیک های تعارض بین زنان و مردان متاهل شهر اصفهان بود.
    روش
    این مطالعه از نوع پیمایشی بود و250 زن و مرد متاهل با توجه به جنس و موقعیت اقتصادی-اجتماعی به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای و 45 نفر زن و مرد متاهل آزاردیده به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مقیاس تاکتیک های تعارض (CTS-2) بود که خشونت خانوادگی را در بعد آزارگر و آزار دیده در خرده مقیاس های آزار (فیزیکی، صدمه جسمی، عاطفی و جنسی) و مذاکره ارزیابی می نماید. خرده مقیاس آزارمالی نیز به آن اضافه شد. در تحلیل داده ها از ضرایب اعتبار آلفای کرونباخ، آزمون- بازآزمون، تحلیل تمایزات و همبستگی با نمره کل استفاده گردید.
    یافته ها
    محاسبه اعتبار براساس روش آلفای کرونباخ و آزمون- بازآزمون و نیز ضرایب روایی بیانگر اعتبار و روایی مطلوبی برای این مقیاس بود. در ضمن ضرایب حساسیت و ویژگی بالا در نقاط برش 40 و 59 برای آزارگر و آزاردیده نشان از قدرت تشخیص بالای این آزمون بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد مقیاس تاکتیک های تعارض با 5 خرده مقیاس و نیز خرده مقیاس مالی افزوده شده به آن از ویژگی های روان سنجی بسیار مطلوب برای ارزیابی همسرآزاری در نمونه های ایرانی برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: مقیاس تاکتیک های تعارض، آزار فیزیکی، صدمه جسمی، آزار عاطفی، آزار جنسی، آزار مالی
  • زهرا امین آبادی، محمد کریم خداپناهی، محسن دهقانی صفحه 109
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف شناخت نقش واسطه ای تنظیم هیجان شناختی در رابطه با ابعاد سبک های فرزندپروری و موفقیت تحصیلی نوجوانان انجام شد.
    روش
    در یک مطالعه از نوع همبستگی، 460 دانش آموز (230 دختر و 230 پسر) به صورت تصادفی نسبتی خوشه ایاز دبیرستان های شهرستان کرج انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه سبک های والدینی ادراک شده، پرسشنامه تنظیم هیجان شناختی و میانگین نمرات درسی به عنوان ابزارهای پژوهش استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل مسیر، تحلیل رگرسیون و ضریب همبستگی استفاده شد.
    یافته ها
    تنظیم هیجان شناختی نقش واسطه ای ناچیزی برعهده دارد و موفقیت تحصیلی بیشتر از بعد محبت تاثیر می پذیرد، مدل حاصل از پژوهش، برازش مطلوب ندارد.
    نتیجه گیری
    ادراک گرما و محبت نوجوانان از جانب والدین با تنظیم هیجان شناختی و موفقیت تحصیلی آنها رابطه دارد و این ادراک برخلاف ادراک بعد تربیتی، مهار نوجوانان را برای پیشرفت بیشتر برمی انگیزد. این پژوهش همچون بسیاری از پژوهش های دیگر، بر نقش تعیین کننده والدین گرم و با محبت در موفقیت تحصیلی نوجوانان تاکید می کند.
    کلیدواژگان: ابعاد تربیتی، تنظیم هیجان شناختی، موفقیت تحصیلی، نوجوان
  • علیرضا آقایوسفی، حسین زارع، فرزانه چوبساز، گلاره مطیعی صفحه 119
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر مقابله درمانگری بر ناامیدی زنان نابارور در کرمانشاه اجرا شد.
    روش
    از بین زنان نابارور مراجعه کننده به کلینیک ناباروری، 40 زن، به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه مساوی آزمایش و کنترل تقسیم شدند. در مرحله پیش آزمون دو گروه به صورت همزمان به مقیاس های ناامیدی بک، افسردگی بک پاسخ دادند. در مرحله بعد، تنها گروه آزمایش طی 8 جلسه (120 دقیقه ای)، تحت مقابله درمانی جهت اصلاح راهبردهای مقابله ای به کار برده شده در طی هفته گذشته، قرارگرفتند. پس از اتمام جلسات درمانی هر دو گروه آزمایش و کنترل (به طور همزمان) در مرحله پس آزمون و پی گیری (بعد از 4 هفته از اتمام جلسات) تنها با مقیاس ناامیدی بک مورد آزمون قرارگرفتند.
    یافته ها
    تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد مقابله درمانگری سبب کاهش ناامیدی، نگرش منفی نسبت به آینده، بدبینی، عدم برنامه ریزی در مورد آینده و انتظار شکست زنان نابارور می شود اما در مورد عدم ثبات فکری آنان تاثیر معناداری ندارد.
    نتیجه گیری
    ناباروری تنها مشکل زنان نابارور نیست و باروری آینده آنها نمی تواند آثار مشکلات روان شناختی را بزداید. گرچه این مشکلات خود به گونه ای غیرمستقیم ممکن است بر باروری زنان اثر منفی داشته باشند. بنابراین پیشنهاد می گردد، بهبود بهداشت روانی و کیفیت زندگی زنان نابارور در برنامه این گروه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مقابله درمانگری، ناامیدی، زنان نابارور
  • سمیه مهین ترابی، محمد علی مظاهری، علی صاحبی، ولی الله موسوی صفحه 127
    مقدمه
    بدون شک در بروز اختلافات زناشویی عوامل مختلفی مؤثرند که از میان آنها می توان از داشتن انتظارات غیرمنطقی در زندگی مشترک و عدم بلوغ عاطفی نام برد. در این مطالعه کارآمدی آموزش های شناختی- رفتاری در جهت کاهش میزان نارضایتی زناشویی و افزایش بلوغ عاطفی مورد آزمون قرار گرفته است.
    روش
    در یک مطاله تجربی، 30 نفر زن متاهل (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) در فرهنگسرای خانواده شهر تهران به مدت چهار هفته تحت آموزش شناختی- رفتاری درباره مسائل زناشویی قرار گرفتند. آزمودنی ها پرسشنامه نگرش نسبت به ازدواج، پرسشنامه بلوغ عاطفی و پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند.
    یافته ها
    از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر برای تعیین معناداری تفاوت میانگین های گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای انتظارات غیرمنطقی، بلوغ عاطفی و نارضایتی زناشویی استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل گذشت زمان و تاثیر عمل آزمایشی در هر سه مؤلفه فوق در گروه آزمایش تغییر معنادار ایجاد نموده است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد بتوان با به کارگیری آموزش های شناختی- رفتاری، زمینه کاهش انتظارات غیرمنطقی، افزایش بلوغ عاطفی و پیشگیری از بروز نارضایتی زناشویی را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، انتظارات غیرمنطقی، بلوغ عاطفی، آموزش شناختی، رفتاری
  • راضیه شیخ الاسلامی، ساره احمدی صفحه 135
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه هوش هیجانی و مؤلفه های آن (درک هیجان، کنترل هیجان، مهارت های اجتماعی و خوش بینی) با رضایت از تحصیل در دانش آموزان دختر و پسر بود.
    روش
    386 دانش آموز از دبیرستان های شهر شیراز به شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های هوش هیجانی و رضایت از تحصیل را تکمیل کردند. داده های بدست آمده با روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه و آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از ارتباط مثبت بین هوش هیجانی و رضایت از تحصیل است. تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که از مؤلفه های هوش هیجانی، دو مؤلفه درک هیجان و خوش بینی پیش بینی کننده مثبت و معنادار رضایت از تحصیل می باشند. همچنین نمره کل هوش هیجانی، نمره مؤلفه درک هیجان و نمره کل رضایت از تحصیل در دختران بیشتر از پسران بود.
    نتیجه گیری
    هوش هیجانی به ویژه مؤلفه خوش بینی بیشترین سهم را در پیش بینی رضایت از تحصیل ایفا می کند. علاوه بر این، وجود تفاوت در هوش هیجانی و رضایت از تحصیل دانش آموزان دختر و پسر لزوم توجه متولیان تعلیم و تربیت را به تفاوت های جنسیتی آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رضایت از تحصیل، تفاوت های جنسیتی
  • ابراهیم مسعودنیا صفحه 143
    مقدمه
    مطالعه حاضر با هدف تعیین تفاوت میان دانشجویان با و بدون تیپ شخصیتی D از نظر سلامت عمومی انجام شد.
    روش
    این مطالعه در قالب یک طرح پیمایشی و به صورت مقطعی در مورد 248 نفر از دانشجویان دانشگاه یزد انجام شد. این دانشجویان با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب از هفت گروه آموزشی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) و پرسشنامه تیپ شخصیتی D (TDPQ) بود.
    یافته ها
    تفاوت معناداری میان پاسخگویان با تیپ شخصیتی D و دانشجویان با تیپ شخصیتی غیر D از نظر سلامت عمومی به طور کلی و از نظر مولفه های علائم جسمانی، اضطراب و بیخوابی، نارسایی در عملکرد اجتماعی و افسردگی شدید وجود داشت. تحلیل رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی نشان داد که مولفه های هیجان پذیری منفی و بازداری اجتماعی از سازه تیپ شخصیتی D، 3/7 درصد از واریانس متغیر سلامت عمومی را تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    تیپ شخصیتی D، سازه ای بسیار نیرومند در تبیین و پیش بینی سلامت عمومی دانشجویان است. لذا می توان از نتایج این پژوهش به منظور اقدامات مداخله ای برای تقویت سلامت عمومی افراد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی D، هیجان پذیری منفی، بازداری اجتماعی، سلامت عمومی
  • اسفندیار آزادمرزآبادی، محمد غلامی صفحه 151
    مقدمه
    هدف از این مطالعه تعیین رابطه بین مناطق جغرافیایی، تیپ شخصیتی، وضعیت اجتماعی- اقتصادی و عوامل دموگرافیک با استرس شغلی بود.
    روش
    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی، 749 نفر از کارکنان با استفاده از نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای انتخاب گردیدند. ابزارهای اندازه گیری، پرسشنامه استرس شغلی HSE، پرسشنامه تیپ شخصیتی فرامینگهام و پرسشنامه محقق ساخته بودند. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد، متغیرهای جنس، وضعیت تاهل و سطح اجتماعی- اقتصادی با استرس شغلی رابطه معنادار نداشتند درحالی که متغیرهای منطقه جغرافیایی، تیپ شخصیتی، سن و تحصیلات در استرس شغلی موثر بودند. بدین معنا که با افزایش تحصیلات و بهبود وضعیت آب و هوایی، استرس شغلی کمتر بود. همچنین افراد با تیپ شخصیتی «الف» دارای استرس شغلی بیشتری نسبت به افراد با تیپ شخصیتی «ب»بودند. به علاوه تیپ شخصیتی «الف» و منطقه جغرافیایی، بیشترین سهم را در استرس شغلی داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده توصیه می شود در به کارگیری افراد به وی‍ژگی های شخصیتی، عوامل جغرافیایی، تحصیلات و سن توجه شود.
    کلیدواژگان: تیپ شخصیت، مناطق جغرافیایی، استرس شغلی، وضعیت اجتماعی، اقتصادی
  • کیومرث بشلیده، سید اسماعیل هاشمی، مرتضی چرخابی صفحه 157
    روش
    جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان با استعداد درخشان دانشگاه شهیدچمران اهواز در سال تحصیلی 89-88 بودند که از میان آنها 226 نفر به طور تصادفی انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها، از دو آزمون عقاید مذهبی کلاک و استارک و آزمون شخصیتی NEO-FFI استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که عقاید مذهبی با روان آزرده گرایی رابطه منفی و با برون گرایی، توافق پذیری و وظیفه شناسی رابطه مثبت دارد. همچنین بین عقاید مذهبی و بازبودن نسبت به تجربه رابطه معناداری بدست نیامد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که وزن ترکیبی پنج بعد بزرگ شخصیتی فقط شش درصد از واریانس عقاید مذهبی را تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که بخش اندکی از واریانس نگرش های مذهبی توسط صفات شخصیتی تبیین می شود، احتمالا بتوان ادعا کرد که جنبه های محیطی در مقایسه با عوامل ژنتیکی در ظهور و بروز عقاید مذهبی سهم عمده تری را دارا هستند.
    کلیدواژگان: روان آزرده گرایی، برون گرایی، باز بودن نسبت به تجربه، توافق پذیری، وظیفه شناسی، نگرش های مذهبی
  • فاطمه دائمی، مسعود جان بزرگی صفحه 165
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تعیین پیش بینی کننده های حرمت خود کودک بر اساس سبک های والدینی و روان بنه های منفی مادر در کودکان شهر تهران انجام شده است.
    روش
    برای این منظور تعداد 1260 نفر (630 کودک و630 مادر) انتخاب شدند. این کودکان از بین دانش آموزان پایه چهارم و پنجم ابتدایی به روش تصادفی خوشه ایدر سطح شهر تهران انتخاب شدند و به پرسشنامه حرمت خود کوپر اسمیت پاسخ دادند. مادران آنها نیز توسط پرسشنامه های سبک والدینی و روان بنه یانگ مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج همبستگی حاکی از ارتباط معنادار سبک های والدینی و روان بنه های ناسازگار اولیه مادران با حرمت خود کودکان بود. نتایج رگرسیون نیز حاکی از نقش قوی سبک والدینی سخت گیرانه از میان دیگر سبک های والدینی مادر و نقش حوزه انفصال و طردشدگی روان بنه ها، روان بنه های محرومیت عاطفی و بازداری هیجانی از میان دیگر حوزه ها و ابعاد روان بنه های مادر در پیش بینی حرمت خود کودک بود.
    نتیجه گیری
    حرمت خود کودکان تا حد زیادی می تواند تحت تاثیر سبک های والدینی و روان بنه های مادران آنها باشد و برای بهینه بودن سطح حرمت خود کودکان، فرهنگ سازی سبک والدینی مقتدرانه و آموزش باورهای منطقی از اهمیت برجسته ای برخوردار است.
  • حمید خانی پور، پروانه محمد خانی، سعید طباطبایی صفحه 173
    مقدمه
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه رگه اضطراب و راهبردهای کنترل فکر با نگرانی بیمارگون انجام شد.
    روش
    گروه نمونه از 146 دانشجو تشکیل شده است که به شیوه خوشه‎ای چندمرحله ای تصادفی از میان دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی انتخاب شدند. آزمودنی ها سه پرسشنامه را تکمیل کردند: پرسشنامه راهبردهای کنترل فکر، پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا و فرم رگه از سیاهه حالت- رگه اضطراب اسپیلبرگر. داده ها با استفاده از روش‎های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین راهبردهای خودتنبیهی و کنترل اجتماعی با نگرانی بیمارگون رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. بین حواسپرتی با نگرانی بیمارگون رابطه منفی و معنادار وجود دارد. بین رگه اضطراب و نگرانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. رگه اضطراب، خودتنبیهی، کنترل اجتماعی و حواسپرتی مجموعا 45 درصد از واریانس نگرانی بیمارگون را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    رگه اضطراب نسبت به راهبردهای کنترل فکر از توانایی بهتری برای پیش بینی نگرانی بیمارگون برخوردار است.
    کلیدواژگان: نگرانی بیمارگون، راهبردهای کنترل فکر، رگه اضطراب
  • علی شاکر، علی فتحی آشتیانی، علیرضا مهدویان صفحه 179
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه سبک های دلبستگی و سلامت روانی با سازگاری زناشویی در زوجین انجام شده است.
    روش
    در یک مطالعه از نوع همبستگی، 700 زوج (350 مرد، 350 زن)، از بین زوجین 20 تا 40 ساله شهرستان اردبیل، به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های SCL-90-R و سازگاری زناشویی اسپانیر (DAS) و سبک های دلبستگی بارتلومیو و هورویتز را تکمیل کردند. داده های بدست آمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در افراد دارای سبک های دلبستگی ایمن، نگران و انکارکننده بین سلامت روانی و سازگاری زناشویی ارتباط مثبت معناداری وجود دارد درحالی که در افراد دارای سبک دلبستگی ترسو بین سلامت روانی و سازگاری زناشویی ارتباط منفی معناداری وجود دارد. به علاوه این پژوهش نشان داد سلامت روانی و سبک دلبستگی به میزان 13درصد، واریانس سازگاری زناشویی را پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این پژوهش می توان در مشاوره های قبل از ازدواج با تعیین سبک دلبستگی و سلامت روانی افراد، میزان سازگاری زناشویی آنها را پیش بینی کرد و در صورت نیاز آموزش های لازم را ارایه نمود تا در زندگی رضایت و سازگاری بیشتری حاصل گردد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، سازگاری زناشویی، سبک دلبستگی، زوجین
|
  • Hamid Kazemi, Kazem Rasolzade Tabatabaie, Mahmod Dejkam, Parviz Azadfalah, Khalil Momeni Page 91
    Introduction
    The purpose of this study was to compare cognitive analytic therapy [CAT] with medication, cognitive therapy [CT] with medication and medication alone on reduction of emotional liability, impulsivity and social instability in bipolar II disorder.
    Method
    In this study, 3 groups of BMD II patients have been compared based on the three styles of therapy: 16 patients were assigned to CAT with medication, 16 patients to CT with medication and 16 patients medication alone. All of the patients completed "Psychological File Questionnaire" that assesses Traps, Dilemmas and Snags.
    Results
    The findings of this study show significant differences between three groups of therapy. CAT with medication has significant effect on reduction of Traps, Dilemmas and Snags compare to CT with medication and medication alone.
    Conclusion
    According to previous research, the result of this study shows significant effects of CAT with medication on reduction of emotional liability, impulsivity and social instability in bipolar II disorder. Such an effect was not found in medication only group.
  • Mrs Rezvanoosadat Jazayeri, Dr Mohammad Bagher Kajbaf, Dr Sholeh Amiri, Dr Hosseyn Molavi Page 101
    Introduction
    The purpose of this study was to standardize the Conflict Tactics Scale among married women and men in Isfahan.
    Method
    The research was a survey in which 250 married persons were selected regarding gender and socioeconomic status through stratified sampling, and 45 abused married women and men were randomly selected. The instrument was CTS-2 which evaluates domestic abuse with the abuser and the abused dimensions including physical abuse, physical injury, affection abuse, sexual abuse, and negotiation subscales. Financial abuse subscale was also added. For data analysis, Cronbach’s Alpha, Test-retest, discriminate analysis, and correlation with total score were used.
    Results
    The data analysis according to Cronbach's alpha, and test-retest, as well as discriminate validity coefficient showed that both reliability and validity were suitable for CTS-2. Moreover, high sensitivity and specificity in cut-off points of 40 and 59 for abuser and abused revealed that CTS-2 had a high discrimination.
    Conclusions
    This study revealed that Conflict Tactics Scale with five subscales and an additional financial subscale has suitable psychometric characteristics for assessing spouse abuse in the Iranian samples.
  • Zahra Aminabadi, Mohammad Karim Khodapanahi, Mohsen Dehghani Page 109
    Introduction
    The present study aimed to investigate the mediator role of cognitive emotion regulation in the relationship between parenting style dimensions and academic achievement.
    Method
    In a correlation study, 460 adolescent students (224 girls & 236 boys) were selected via random ratio cluster sampling from Karaj high schools. Data were collected by means of Perceived Parenting Style dimensions and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire and judged by grade point average (GPA). To analyze the data, path analysis, regression, and correlation coefficient were employed.
    Results
    Result revealed that the cognitive emotion regulation has a very little mediator role between perceived parenting dimensions and grade point average and warmth is a better predictor for grade point average than control.
    Conclusion
    Perceived parental warmth has a positive relationship with adolescent's cognitive emotion regulation and academic achievement. In contrast with perceived raising dimension, it persuades adolescents to improve. This study, like many other similar ones, stresses the significant role of parental warmth in adolescent's academic achievement.
  • Alireza Aghayousefi, Hosein Zare, Farzaneh Choobsaz, Gelareh Motiei Page 119
    Introduction
    The aim of this research was to determine the effect of coping therapy on hopelessness in infertile women in Kermanshah.
    Method
    Among women who visited infertility clinic, 40 voluntarily enrolled in the study and were divided equally in 2 experimental and control groups randomly. In the pre test phase, infertile women (both groups) simultaneously filled out Beck’s hopelessness scale and Beck’s Depression Inventory (short form). In the next phase, only the experimental groups were treated for 8 (120 minutes) sessions in order to correct coping ways that they used in the past week. After treatment sessions finished, both experimental and control groups (simultaneously) took the post test and follow up (after 3 weeks) phase using only the hopelessness scale.
    Results
    Repeated measures analysis of variance revealed coping therapy decreases hopelessness, negative perspective of future, pessimism, not having a plan for future and expecting defeat in infertile women. However, it did not significantly affected instability of thinking.
    Conclusion
    Infertility is not the only problem of infertile women and their future fertility cannot solve their psychological disturbances. Furthermore, these disturbances may have their own negative effects on fertility. So, it is suggested to embody mental health and quality of life in their therapeutic programs.
  • Somayeh Mahintorabi, Mohammad Ali Mazaheri, Ali Sahebi, Valiollah Musavi Page 127
    Introduction
    This study examined the effectiveness of Cognitive-behavioral marital training on increasing marital satisfaction in women. Marital satisfaction, irrational beliefs, and emotional maturity were examined as the main variables.
    Method
    Thirty married women (15 in experimental group and 15 in control group) volunteered to participate in this study. All subjects completed three scales: Attitude toward Marriage Inventory, Emotional Maturity Test and ENRICH Marital Satisfaction Questionnaires to assess their irrational beliefs, emotional maturity and the degree of marital satisfaction/dissatisfaction as a pre-test and post-test assessment.
    Results
    Subjects in experimental group participated in four subsequent cognitive-behavioral marital training workshop sessions. The findings showed that the experimental group significantly improved in all variables.
    Conclusion
    The results of this study revealed that Cognitive-Behavioral Marital Training is an effective program to increase the marital satisfaction and marital adjustment via decreasing irrational beliefs as well as improving emotional maturity of married couples.
  • Razieh Sheikholeslami, Sareh Ahmadi Page 135
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the relationship between emotional intelligence and its components (emotional perception, emotional control, social skills, and optimism) and academic satisfaction in boy and girl students.
    Method
    The 386 high school students were selected by cluster sampling and they filled out the Emotional Intelligence Questionnaire and Academic Satisfaction Questionnaire. The data were analyzed through Pearson product moment correlation, multiple regression analysis, and t-test for independent groups.
    Results
    Findings showed a significant positive relationship between emotional intelligence and academic satisfaction. Multiple regression analysis revealed that scores of emotional perception and optimism predicted academic satisfaction significantly. According to independent t-test results, there were significant differences between girls and boys in emotional intelligence, emotional perception and academic satisfaction
    Conclusion
    As results indicate, emotional intelligence has an important role in student's academic satisfaction. In addition, differences between girls and boys in emotional intelligence and academic satisfaction revealed the importance of attending to gender differences by educational specialists.
  • Ebrahim Masoudnia Page 143
    Introduction
    The aim of this study was to determine the difference between students with type D personality and non type D personality in regard to general health.
    Method
    This study was conducted using survey design and cross-sectional method. Data were collected from 248 students of Yazd University, from seven educational groups. These students were selected via random sampling. The instruments for gathering data were standardized scales: Type D Personality Questionnaire (TDPQ) and General Health Questionnaire (GHQ).
    Results
    The results showed a significant difference between students with type D personality and non-type D personality in regard to general health, and in regard to components of general health: somatic symptoms, anxiety/ insomnia, social dysfunction, and severe depression. Hierarchical multiple regression analysis showed that the negative affectivity and social inhibition explained for %7.3 of the variance in general health.
    Conclusion
    Type D personality is a powerful construct in explanation and prediction of students’ general health. Therefore, results of this study can be used to reinforce students’ general health through interventionist activities.
  • Esfandiar Azadmarzabadi, Mohammad Gholami Fesharaki Page 151
    Introduction
    The purpose of the study was to determine the relationship between geographical areas, personality and socio-economic status with job stress.
    Method
    In a cross-sectional study, 749 military personnel were selected using two-stage cluster samplings. The measuring tools used in this study were HSE job questionnaire, Framingham personality questionnaire, socio-economic and demographic status checklist. The results were analyzed with regression and SPSS program version 16.
    Results
    Result showed the variables sex, married status and socio-economic status did not show any difference whereas geographical areas, personality, age and education level showed significant differences. According to the results, job stress decreased with increasing education level and improving weather conditions. Also Type A personality showed more stress rather than type B.
    Conclusion
    The results recommend the use of their personality characteristics, geographic factors, educational level and age to be considered.
  • Kioumars Beshlideh, Seyed Esmail Hashemi, Morteza Charkhabi Page 157
    Introduction
    The purpose of the present study was to investigate the relationship between personality characteristics and religious attitudes.
    Method
    Participants were 226 talented students who have been studying at Shahid Chamran University of Ahvaz during educational year of 2009-2010. Data were collected by using religious attitudes scale, developed by Clark and Stark, and NEO-FFI personality inventory.
    Results
    The results showed that religious attitudes are significantly correlated with personality characteristics, except for the relationship between religious attitudes and openness to experience. Regression analysis revealed that five personality characteristics explained only 6 percent of total variance of religious attitudes.
    Conclusions
    Since personality traits explain few part of religious attitudes variance, it might be suggested that religious attitudes are more under control of environment than genetic factors.
  • Page 165
    Introduction
    Considering the significant contribution of self-esteem to sense of well-being, this study aimed at investigating the parenting styles and mothers’ negative schemas as predictors of self-esteem in the elementary school students in Tehran.
    Method
    Towards this end, 1260 people)630 elementary school students and 630 mothers) were selected. These elementary school children studying at the 4th and the 5th grades in Tehran were selected using a random cluster sampling method and were asked to complete the Coopersmith self-esteem scale. Their mothers also responded to the parenting styles and Young schemas scales questionnaire. Correlation and multiple regression analyses were used to analyze the data.
    Results
    Results of correlation indicated that significant relation between mother's parenting styles, early maladaptive schemas and children’s self-esteem. Also results of regression analysis indicated that among parenting styles, authoritarian parenting style and among mother’s schema domains and schemas, disconnection and rejection domain, emotional deprivation and emotional inhibition schemas were the most rigorous predictors of children’s self-esteem.
    Conclusion
    The children’ self-esteem might be highly influenced by the mothers’ parenting styles and schemas, therefore, in order to optimize children’s level of self-esteem, it will be helpful to teach the principles of the authoritative parenting style and rational beliefs to parents.
  • Hamid Khanipour, Parvaneh Mohamadkhani, Saeid Tabatabaei Page 173
    Introduction
    The aim of the present study was to examine the relationship of trait anxiety and thought control strategies with pathological worry.
    Method
    Participants of this research were 146 college students of Allameh Tabatabaei University who were selected via a random multistage cluster sampling method. The subjects completed three questionnaires: Thought control strategies, Penn-State Worry Questionnaire and Trait form of State-Trait Anxiety Inventory. Data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression analysis
    Results
    There is a significant positive correlation between self-punishment, social control and pathological worry. There is a significant negative correlation between distraction and pathological worry. There is a significant positive correlation between trait anxiety and worrying. Trait anxiety, self-punishment, social control and distraction accounted 45% of the total variance of the pathological worry.
    Conclusion
    Trait anxiety can predict pathological worry better than thought control strategies.
  • Ali Shaker, Ali Fathi-Ashtiani, Ali Reza Mahdavian Page 179
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the relationship of attachment styles and mental health with marital adjustment in couples.
    Method
    This correlation study enrolled 700 couples consisting of 350man and 350 women of 20 to 40 years old who lived in Ardebil city. To collect the data, Bartolommeo and Horvitz attachment style questionnaire, Mental Health questionnaire (SCL-90-R) and Spaniers Marital adjustment questionnaire (DAS) were employed. The data were analyzed using Pearson correlation coefficient and step-by-step regression.
    Results
    Results showed that there is a positive correlation between mental health and marital adjustment in people with insure, preoccupied and dismissing attachment styles. However, there is a negative correlation between mental health and marital adjustment in people with fearful attachment style. Furthermore, we showed that mental health and attachment style explain roughly 13 percent of adjustment variance.
    Conclusion
    These results can be used in premarital consultation, determining attachment style, or couple's mental health in order to predict their marital adjustment. Such practice will assist in training couples to improve their satisfaction and adjustment.