فهرست مطالب

مجله تاریخ ایران
سال دوم شماره 3 (پیاپی 61، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین آبادیان صفحه 1
    این مقاله با اتکاء به برگه هایی از اسناد دفتر مخصوص شاهنشاهی در اوایل دوره سلطنت رضاشاه، اسناد آرشیو ملی بریتانیا در لندن و اسنادی از آرشیو ملی امریکا در مریلند، موضوع گسترش موازنه تجاری و سیاسی ایران با شوروی را به بحث می گذارد و نقش عبدالحسین تیمورتاش، وزیر دربار رضاشاه را در این زمینه بررسی می کند. این اسناد علل و عواملی را که بعدها باعث فروگرفتن تیمورتاش شد، در روندی تاریخی به بحث می گذارند و روایتی جدید از این موضوع عرضه می کنند. مساله اصلی مقاله حاضر به نقش تیمورتاش در برقراری توازن در مناسبات خارجی با قدرت هایی مانند انگلیس، شوروی و آلمان اختصاص دارد، اما مخالفان داخلی و خارجی او را هم معرفی می کند و تاثیر این مخالفت ها را بر سرنوشت آتی وی به اختصار شرح می دهد.
    کلیدواژگان: تیمورتاش، جمهوری وایمار، هارولد نیکولسون، چچرین، روابط خارجی
  • محمدتقی ایمان پور صفحه 23
    پیروزی کورش بزرگ بر آستیاگ، آخرین پادشاه ماد، در سال 559 پیش از میلاد، آغازگر شکل گیری پادشاهی هخامنشی بود. پس از فتح مصر توسط کمبوجیه و تصرف برخی از سرزمین های شرقی از جمله هند در زمان داریوش بزرگ، مرزهای این حکومت از شرق تا رود سند، از غرب تا دریای مدیترانه و رود نیل در مصر، از شمال تا دریاچه خوارزم (آرال) و از جنوب تا حاشیه های جنوبی دریای پارس امتداد یافت. داریوش برای اداره بهتر این قلمرو گسترده، آن را به ساتراپی های (خشتره پاون ها) گوناگونی تقسیم کرد. هر چند که پس از فتح سرزمین های هند، لیبی و حبشه توسط داریوش (حدود سال های 518 و 517 پ.م) تا پایان شاهنشاهی هخامنشی تغییرات عمده ای در مرزهای جغرافیایی و تعداد ملل تحت قلمرو هخامنشیان ایجاد نشد، اما تعداد این ساتراپ ها و جایگاه سیاسی آنها آن گونه که در فهرست کتیبه های این دوره منعکس شده است، دچار تغییرات مکرر و دگرگونی شدند. تعداد ساتراپ ها و فهرست ملل و اقوام تحت قلمرو پارسیان از دیرباز مورد توجه و مطالعه اندیشمندان تاریخ ایران باستان بوده و پژوهش های زیادی در این زمینه انجام شده است، اما موقعیت و جایگاه سیاسی و علل برخی از تغییرات و جابه جایی ها در ترتیب و تعداد این ساتراپ ها، مورد توجه جدی قرار نگرفته است. این مقاله بر پایه روش تحقیق تاریخی ضمن استناد به کتیبه های دوره هخامنشیان، از آن میان کتیبه های داریوش و مقایسه آنها با هم و با دیگر منابع و از آن میان منابع یونانی، به بررسی جایگاه سیاسی ساتراپ های هخامنشی در دوره این پادشاه به عنوان مساله تحقیق می پردازد. معرفی کتیبه های دوره هخامنشی که در آنها نام های سرزمین های تحت قلمرو این پادشاهی بیان شده است و استناد به آنها، بررسی تعداد و جایگاه ساتراپ ها در هریک از کتیبه های مورد بررسی و علل برخی از تحولات در تغییر جایگاه سیاسی ساتراپ ها مواردی است که در این مقاله به آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: داریوش بزرگ، کتیبه های هخامنشی، ساتراپ های هخامنشی
  • عبدالرسول خیراندیش صفحه 59
    دولت ایلخانان مغول، پس از یک دوره تهاجم چهل ساله در ایران به قدرت رسید و هشتاد سال (736-656 ق) بر سر کار بود. این دولت از نظر قدرت نظامی و وسعت قلمرو، از دولت های بزرگ تاریخ ایران به شمار می آید، اما به رغم دفاع از مرزهای گسترده خود، بسیار بی ثبات بوده و همواره با بحران های سیاسی داخلی درگیر بوده است. از این رو، در اوج اقتدار به یکباره و در پی یک بحران داخلی سقوط کرد. بررسی آماری درباره ایلخانان در ایران نشان می دهد که سه عامل سن رسیدن به سلطنت، سن رخداد مرگ و مدت سلطنت آنها مؤلفه هایی تاثیرگذار در بی ثباتی مداوم آن دولت و نیز سقوط غیرمنتظره آن بوده است. تحقیق این مقاله بر اساس کاربرد علم آمار در تاریخ نگاری (Cliometrics) صورت گرفته که طی آن داده های آماری بر یک بستر زمانی مورد ارزیابی قرار می گیرد و دیگر عوامل مؤثر در بی ثباتی و سقوط آن در اینجا مورد نظر نبوده است.
    کلیدواژگان: ایلخانان، تاریخ سیاسی، بی ثباتی سیاسی، سالشمار حکومت
  • علی سالاری شادی، صفی الله صفایی صفحه 73
    مقدمه ابن خلدون دربردارنده آراء و اندیشه های عمیق و افکار ابتکاری و نبوغ آمیز است. اما چون ابن خلدون مقدمه را بر اساس واقعیات سامان داد، در تحلیل و بررسی های خود از آراء و بینش های پیشینیان، بی نیاز نبود. در این راستا ابن خلدون در کتاب مقدمه با تعریف و تمجید از مسعودی تا آنجا پیش رفت که در مواردی کار خود را تالی کار مسعودی شمرد و آن را الگو خواند و تحت تاثیر آن قرار گرفت. مساله این است که چرا ابن خلدون در میان مورخان پیشین مسلمان، مسعودی را به عنوان الگو معرفی کرده است؟ چرایی این مساله به کدامین ویژگی کاری و یا فکری مسعودی بازمی گردد؟ از دیگر سو، ابن خلدون در مواضعی، بر عکس آن تحسین، به سختی از مسعودی انتقاد و حتی مطالب او را رد کرد. عجالتا باید گفت در مجموع ساختار کتاب مروج الذهب به خصوص سیاحت های مسعودی و مباحث جغرافیایی آن که خود پایه و اساس مطالب تاریخی او شد، موجبات این شیفتگی را فراهم کرد. انتقادها نیز بیشتر متوجه آن دسته از موارد است که در قاموس مباحث علم عمران او نمی گنجد. گذشته از آن دو، گاهی موضوعات مشابه مورد توجه هر دو در تحلیل و بررسی رویکرد های متضادی می یابند. این نیز از یک سو به ترکیب پیچیده کتاب مقدمه و مروج الذهب و از سوی دیگر به تفاوت و تضاد دیدگاه های آن دو بازمی گردد.
    کلیدواژگان: ابن خلدون، مسعودی، مقدمه، نقد تاریخی
  • مسعود مرادی صفحه 101
    اوضاع سیاسی ایران پس از فروپاشی صفویان با هرج و مرج، بی ثباتی و ناامنی مواجه شد. در چنین شرایطی، قدرت های استعماری اروپایی مانند انگلستان و فرانسه نفوذ خود را در مناطق مختلف خاورمیانه و هندوستان گسترش داده و با تسلط بر برخی از کشورها، دگرگونی هایی را پدید آوردند. حکومت های محلی در هند درگیر رقابت بودند و انگلیسی ها توانستند حکومتی مقتدر را در آنجا ایجاد کنند. در چنین شرایطی برخی از ایرانیان صاحب نام به هند مهاجرت کردند. با توجه به این مسئله، این مقاله در صدد یافتن پاسخ برای این پرسش است: چه شرایطی در ایران به کوچ افرادی از خاندان های معتبر به هند انجامید و آنها را در خدمت مطامع استعماری انگلستان قرار داد؟ برخی از عواملی که می توانند در تحلیل این پرسش مورد بررسی قرار گیرند، عبارتند از: آشوب ها، نابسامانی های داخلی، ناامنی، بروز خشکسالی، تشدید فقر، بر هم خوردن نظام سیاسی، بروز اختلالات اقتصادی، اهمیت یافتن بنادری چون بصره و بوشهر به خاطر حضور انگلیسی ها، ایجاد امنیت، رفاه و پیشرفت در سرزمین های همجوار مثل هند و عثمانی. بیان اوضاعی که به مهاجرت و خدمت بسیاری از ایرانیان به استعمار انگلستان در هند منجر شد از اهداف اصلی این مقاله است. اندک کسانی بودند که جذب دستاوردهای جدید تمدنی غرب در هند نشدند ولی بسیاری از ایرانیان چون احفاد میر نعمت الله جزایری، مهدی علیخان خراسانی و میرزا ابوطالب خان به خدمت انگلیسیان درآمدند.
    کلیدواژگان: ایران، هند، انگلیس، میرزا ابوطالب خان، مهدی علیخان
  • قباد منصوربخت صفحه 123
    ادویه عمده ترین محصول کشاورزی صادراتی شرق به غرب تا قبل از رنسانس به شمار می ‎آمد. اما با تحولات گسترده عصر رنسانس در مبانی فنی تولید و رشد روزافزون محصولات و مصنوعات اروپایی به ماورای اروپا و افزایش تقاضای غرب نسبت به محصولات مختلف کشاورزی، جوامع شرقی برای تامین هزینه واردات کالاهای مصرفی و سرمایه گذاری های مختلف، راهی جز افزایش تولیدات کشاورزی از طریق انتقال از کشاورزی معیشتی به تجاری نداشتند. یافته های این تحقیق نشان می ‎دهد که ایران در دوره قاجاریه نیز به ویژه از عصر ناصری به بعد، نخستین مراحل کشاورزی تجاری را آغاز و در انتهای آن دوره به توفیقات مهمی دست یافت و مسیری منطقی را در نوسازی پیشه کرد. اما با ظهور عوامل دیگری، این مسیر تغییر کرد و فرآیند نوسازی ایران به مجرای دیگری افتاد.
    کلیدواژگان: تجارت خارجی، خروج پول از کشور، کشاورزی تجاری، ابریشم، پنبه، برنج، تریاک
  • سهراب یزدانی، سید حسن شجاعی دیوکلایی * صفحه 151

    تحولات سیاسی ایران، پس از جنگ جهانی اول شرایطی را رقم زد که ایجاد تمرکز سیاسی را به مهم ترین ضرورت جامعه ایران تبدیل کرد. تحقق این امر نیازمند ایجاد نهادها و فراهم کردن ابزارهایی چون ارتش، نظام های اداری و آموزشی جدید و شبکه حمل و نقل بود. انجام چنین کارهایی نیاز به صرف هزینه های زیاد داشت. به همین دلیل حکومت ناچار بود برای تامین هزینه ها، منابع اقتصادی کشور را در اختیار بگیرد و به سیاست گذاری اقتصادی بپردازد. ماهیت خودکامانه حکومت انجام چنین کاری را آسان می کرد. در چنین وضعی، اگرچه حکومت می توانست سیاست های اقتصادی را در راستای تامین منابع مالی مورد نیاز خود بکارگیرد. اما وابستگی اقتصاد ایران به بازار جهانی نظام سرمایه داری، و تاثیرپذیری اقتصاد ایران از تحولات بازار جهانی موجب می شد تا حکومت به تنها عامل تصمیم گیرنده در سیاست های اقتصادی تبدیل نشود. گرایش به صنعتی سازی در دوره رضاشاه تحت تاثیر همین عامل بوده است.

    کلیدواژگان: تمرکزگرایی سیاسی، اقتصاد سیاسی، پهلوی اول
|
  • Hossein Abadian Page 1
    AbstractThis article discusses the political and commercial relations between Iran andSoviet Union and the role Abdol-Hossein Teimurtash - the Minister in the Courtof Reza Shah- did play in them. For that purpose, the article consults many pagesof the records of Special Royal Office of Reza Shah, US National Archive inMaryland and British Records of National Archive. These records discuss, in ahistorical process, the reasons behind the overthrow of Teimurtash in later yearsand present a new narration of the issue. The article’s main focus is on the role ofTeimurtash in establishing a political balance between Iran’s foreign relationswith UK, USSR and Germany. It also introduces those who opposed to him bothinside Iran and describes the effect of these oppositions in his fate.
  • Mohammad-Taghi Imanpour Page 23
    The victory of Cyrus the Great over Astyags, the last Median king in 559 BC, led to the formation of Achaemenid kingdom. The conquest of some Eastern lands during the reign of Darius the Great and Egypt by Cambyses, helped the expanision of the Persian Empire from Sand River in the East to Mediterranean Sea and the Nile River in the West, and from Areal Sea in the North to the Persian Sea’s southern shores in the South. To administrate this vast empire Darius divided the Persian Empire to various Satrapies. Although after the conquest of India, Libya and Ethiopia by Darius the Great (in 517-518 BC) to the end of Persian Dynasty, no change took place in Persian boundaries,we witness a frequent change in The number of these Satrapies in the list of inscriptions. The number of Satrapies and the list of nations and the ethnical groups who have been ruled by Persians have been studied by scholars of Iranian Ancient history, but the political position of these Satrapies and their place in the Achaemenid inscriptions list as well as the reasons behinsd the changes in numbers of Satrapies has not been studied yet. However, by using historical researc methods (based on Darius the Great's inscriptions) and comparing them with other sources such as those of Greeks, this paper attempts to examine the political position of Achaemenids satrapies as the main research question. To answer this question, first, the inscriptions (in which the name of Satrapies has been listed) will be introduced and second, based on those lists, we will investigatethe number and the place of each Satrapy and also examine the grounds of political change in the position of Satrapies during the Persian Empire.
  • Abdol Rasoul Khairandish Page 59
    The Il-Khanid dynasty of the Mongol Empire captured Iran and took the powerafter a nearly 40 years of war, and ruled it for 80 years (1258-1335 C / 656-736A.H). Considering the military power and the vastness of the realm, it was one ofthe greatest governments in the history of Iran. However, it was also one of themost unstable of them, a battleground of domestic political crises. Therefore,because of these domestic crises, it faced its downfall while still in its apex ofsovereignty. A statistical study of the Il-Khanid’s sway over Iran reveals the threeinfluential elements in its instability and unexpected downfall: age of assumingthe crown, age of dying, and the duration of kingship. This article rests only onthe function of statistics in cliometrics.Keywords: Il.
  • Ali Salarishadi, Safeolah Safaei Page 73
    Ibn khaldun’s introduction is undoubtedly replete with profound ideas and innovative andingenious outlooks. Howeve,r the attitudes and insights of those Moslems preceding himhave been given due heed in his analyses because Ibn khaldun’s Mogadammeh(Introduction) relied on facts. As a case in point, Ibn khaldun has praised Masoudi quiteextensively in this Mogadammeh, so far as to refer to his own work. As successive to andhence inspired by Masoudi’s. Nonetheless, the question is why Ibn khaldun has mentionedMasoudi, among other Moslem historians, as his quintessential model, and which ofMasoudi’s intellectual and professional attributes has given rise to his being chosen as amodel by Ibn khaldun. On the other hand, in some other case, Ibn khaldun has severelycriticized and even refuted Masoudi’s orientation. All in all, it might be said that it was thestructure of Morouj-o-al-zahab and praticulaurly Masoudi’s journies and its geographicaldiscussion- which by themselves had formed the foundation of his historical argumentationthatgave rise to Ibn khaldun’s infatuation by Masoudi. Ibn khaldun’s criticism of Masoudi,however, regards those issues that are thought to be beyond his knowledge of ‛omran.’ Apartfrom these two opposing views toward different Masoudi analytical approaches are takentoward the similar issues attended to by both authors. This difference of orientation is owingto the intricate composition of the Mogadammeh and Morouj-o-al-zahab, as well as thecontrast in their attitudes.
  • Masoud Moradi Page 101
    After the collapse of the Safavids Iran's political conditions encountered chaos, instabilityand insecurity. Under such conditions, European colonial powers such as Britain and Franceexpanded their influence in different regions of the Middle East and India. Local governmentsin India were involved in competition with them and British government could establishstrong government there. Under such circumstances, some of the famous Iranians - likedescendants of Mir Namatollah Jazayery, the highest rank clergy of safavid period - migrated to India. How was Iran’s condition at the time that forced such famous families to migrate to India and serve the British colonial aims? Among The important elements in this regard are:upheavals, economical confusions, domestic insecurity, drought, increasing poverty,tumultuous political system and economic disorders, the development and the growingsignificance of the Ports such as Basreh and Booshehr because of the presence of the British.Also the fact that India and ottoman in neighborhood of Iran became more stable andprosperous caused many Iranians who sought peace and prosperity to migrate. The main goal of this article is to study the conditions which led many Iranians to migrate to India and serve the British as the agents of colonial power. The descendants of Mir Nematollah Jazayery,Mehdi Ail khan Khorasani and Mirzā Abootaleb Khan were among the most important ofthese migrants who served the british.
  • Ghobad Mansourbakht Page 123
    Spice was considered a major agricultural product exported from the East to thewest before the Renaissance. However, with the extensive developments intechnical principles of production and increasing growth of European products andartifacts beyond Europe and increased demand of the west for different agriculturalproducts in the Renaissance, Eastern communities had no choice but to increasethe amount of agricultural products through changing subsistence farming tocommercial agriculture in order to provide cost of consumer goods imports anddifferent investment. The findings of this research indicate that Iran in Qajarperiod, especially after age of nassery, began the first stages of commercialagriculture and at the end of the period achieved significant success and adopted aLogical path in modernizing. But this direction changed out of the emergence ofother factors; so modernization process in Iran was diverted to another route.Keywords: Foreign Trade, Money out of the country, Agricultural Trade, Silk,Cotton, Rice, opium.
  • Sohrab Yazdani, Seyyd Hassan, Shojaee Divkolaee Page 151

    In the wake of the First World War, Iranian Government was forced by specific politicalconditions to regard centralization policy as its main objective. To achieve this end, thegovernment had to establish a set of new orgnizations, modernize military, bureaucratic,and educational institutions, and expand transportation networks. However, thisprogrammes cold only be materialized on the basis of reliable financial sources.Therfore, in pursuing the path of the centeralization, the Governmment gained thecontrol of economic resources and appeared as the country’s major economiccoordinator. The autocratic nature of political regime facilitated such an endeavour.The Governmment’s economic policy was, relatively speaking, successful so far as itattempted to obtain financial support. Yet, Iran’s dependence on the capitalist worldmarket and the vulnerability to its alterations inhibited the government from becomingthe sole economic decision maker. The process of industrialization during the reign ofReza Shah could be studied through the prism of the inter- relationship of these factors.