فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 38 (تابستان 1389)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 38 (تابستان 1389)

  • 220 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر جهانیان صفحه 5
    دیدگاه فقی هان اسلام در مالکیت بر اصل موقوفه متفاوت است. آیا واقف مالک است؟ یا موقوف علیهم؟یا خدای متعال؟ یا تفصیل بین وقف خاص که موقوف علیهم باشد، و بین وقف عام که خدای متعال باشد؟ یا اینکه اصولا موقوفه مالک لازم ندارد؛ بلکه شخصیتی حقوقی است که اصل و فرعی و اساس نامه ای به نام موقوفه دارد و متولی، ناظر، قاضی، قانون و سرانجام ولی فقیه متکفل حفظ و ارتقای منافع این شخصیت حقوقی در جامعه هستند؟ بحث در این موضوع نگاه تمام طرف های درگیر در مسئله وقف را اصلاح می کند و تغییر نگاه به اصلاح نهاد وقف می انجامد. فرضیه تحقیق این است که: «توجه به شخصیت حقوقی موقوفه همراه با الگوی ارائه شده در سیره امیر مؤمنان حضرت علی که تغییر موقوفه را به هنگام کاهش منافع در وقف نامه شرط می کند،راه اصلاح نهاد وقف را فراهم می کند».
    روش تحقیق توصیفی وتحلیلی است. یافته های تحقیق نشان می دهد که چنین نهادی ظرفیت معنویت، رشد عادلانه، و بهره وری را درون جامعه اسلامی افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: وقف، مالکیت، موقوفه، وقف نامه، شخصیت حقوقی، بهره وری
  • نظریه نظام مندی معرفت های مکاتب اقتصادی / مطالعه موردی اقتصاد کلاسیک و اقتصاد اسلامی
    علی اصغر هادوی نیا صفحه 33
    مکتب اقتصادی، حاصل اندیشه گروهی از اندیشه ورانبوده و شامل معرفت هاییاست که جهت گیری عقلانی مشترک داشته و ساختار فکری همسانی دارند و همه درباره دغدغه های اقتصادیهستند. پرسش این است که آیا بینمعرفت هایی که در هر یک از مکتب های اقتصادی وجود دارد، نظام مندی خاصی وجود دارد؟ اهمیت و ضرورت پاسخ به این پرسش دراین است که دسترسی به این نظام مندی در حقیقت معرف منطقیاست که می تواند در راه شناخت و طراحی مکتب اقتصادی از جمله اقتصاد اسلامی مورد استفاده قرار گیرد.
    فرضیه مقاله این است که معرفت های موجود در هر یک مکتب های اقتصادی از نظام مندی خاصیدارد و برای دسترسی به نظام پیش گفته روش تحقیق خاصی انتخاب شده است. اینروش با تکیه بر فرایند شناخت،آغاز شده و با گروه بندی منطقی معرفت هایی که در هر مکتب اقتصادی ممکن است به کار رود، راه خود را ادامه می دهد. برای دسترسی به این نظام، باید افزون بر معرفی عنصرها، روابط بینآنها نیز مشخص شود.
    یکی از دستاوردهای اثبات فرضیه پیش گفته، پاسخ به یکی از پرسش های روش شناسی مهمی است که در اقتصاد اسلامیباید به آن پاسخ داد: کدام یک از معرفت های بشری رامی توان به اقتصاد اسلامی منتسب کرد؟ دستیابی به معیار و منطق مشخصی که بتواند علت مناسبی بر انتساب معرفتی به گستره اقتصاد اسلامی باشد، در حقیقت در پدیدساختن زبان مشترک در بین اندیشه وران نقش آفرین است. افزون براین شناسایی بحث های جدیدی که بررسی آنها باعث گسترش و توسعه اقتصاد اسلامی می شود، متکی بر دستیابی به این معیار و منطق است.
    کلیدواژگان: مکتب اقتصادی، روش شناسی، رویکرد شناختی، اقتصاد کلاسیک، اقتصاد اسلامی
  • رسول بخشی دستجردی صفحه 61
    تحقیق های انجام شده به وسیله اقتصاددانان سرمایه داری نشان می دهد که برای قرار گرفتن اقتصاد بازار،دروضعیت بهینه، ضروری است نرخ بهره،صفرباشد. از طرفدیگر، در نظام اقتصادی اسلام، رباخواری حرام، و ظهور آن در روابط اقتصادی ممنوع است. آیا بین نظریه های اخیر اقتصادی و نظریه تحریم ربا در اقتصاد اسلامی نسبتی وجود دارد؟
    مقاله پیش رو با روش توصیفی و تحلیل محتوا به دنبال این فرضیه است که نظریه های نرخ بهره صفر در نظام اقتصادسرمایه داری با نظریه تحریم ربا درنظام اقتصادی اسلام متفاوت هستند و مفهوم مورد تاکید در نظریه تحریم ربا، از این نظریه هاانتزاع نمی شود.
    درمقاله پیش رو برای بررسی فرضیه کوشیده شده ابتدا با رویکرد تاریخی سیر زمانی تحول نظریه های بهره درنظام سرمایه داری تا رسیدن به نظریه های نرخ بهره صفر به طور اجمالی بررسیمی شود؛سپس باتکیه بر استنباط از سیر تحول پیش گفته، نسبت این نظریه ها و نظر اسلام درباره ربا مورد سنجش قرارگیرد. نتیجه های حاصل از بررسی فرضیه پیش گفته از آن حاکی است که نظریه های نرخ بهره صفر با نظریه حرمت ربا در اقتصاد اسلامی متفاوت هستند و مفهوم حذف ربا از قرض، از این نظریه هاانتزاع نمی شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، نرخ بهره صفر، ربا
  • سیدعباس موسویان، مهدی الهی صفحه 89
    امروزه بانک ها در کوتاه مدت با انواعی از ریسک ها به ویژه ریسک نقدینگی روبه رو هستند که اگر صحیح مدیریت نشود کارایی و اعتبار بانک را مخدوش می کند. بازارهای بین بانکی نقش تعیین کننده ای در مدیریت ریسک نقدینگی تک تک بانک ها و سلامت نظام بانکی ایفا می کنند.
    از آنجا که تشکیل بازار بین بانکی بر وجود ابزارهای مالی بین بانکی متوقف است و اغلباین ابزارها، بر قرض با بهرهمبتنی هستند، تشکیل چنین بازاری در نظام بانکداری اسلامی محل تردید است. این در حالی است که توسعه نظام بانکی و تاسیس بانک های خصوصی، مسئله مدیریت نقدینگی و طراحی بازار بین بانکی را برای نظام بانکی ایران ضروری کرده است.
    مقاله پیش رو می کوشد با بررسی فقهی ابزارهای بین بانکی بانکداری سنتی وتجربه برخی بانک های پیشرو اسلامی از جمله ایران و پیشنهاد ابزارهای نوینی برای استفاده در معامله های بین بانکی، بازار بین بانکیبه نسبت جامعی را برای نظام بانکیاسلامی معرفی کند. یافته های تحقیق نشان می دهد که بازار بین بانکی می تواند افزون بر تقویت ابزار سپرده گذاری متقابل از ابزارهای کاراتری مانند: خریدوفروش دین، خریدوفروش اسناد خزانه اسلامی، تشکیل صندوق با گواهی سپرده بانکی، اوراق مشارکت و دیگر اوراق بهادار اسلامی (صکوک) برای سازمان دهی بازار استفاده کند.
    کلیدواژگان: بازار بین بانکی، سپرده گذاری متقابل، خرید و فروش دین، اسناد خزانه اسلامی، صندوق
  • سیدروح الله احمدی حاجی آبادی، احمد بهاروندی صفحه 119
    اغلب صاحب نظران حوزه بانکداری اذعان دارند که نظام بانکی در پیاده سازی عقدهای مشارکتی که در بسیاری از متون علمی به عنوان شاخصه نظام بانکی اسلامی از آن یاد می شود، عملکرد قابل قبولی از خود نشان نداده است.
    تحقیق پیش رو شامل سه بخش اصلی است. در بخش نخست، ضمن بیان وضعیت فعلی عملکرد نظام بانکی کشور در جهت پیاده سازی قانون عمیات بانکی بدون ربا، تحلیل روند اجرایی این قانون را با رویکرد آماری و با استناد به داده های سری های زمانی بانک مرکزی ارائه شده درباره عقدهای بانکی به انجام رسانده ایم؛ سپس در بخش دوم، به تبیین چالش های موجود در اجرای درست عقدهای مشارکتی پرداخته و بیان شده که بروز عملکرد فعلی شبکه بانکی در اجرای عقدهای مشارکت محور به چه عامل هایی وابسته بوده است. در بخش سوم پس از کنکاشی اجمالی در ماهیت بازار پول، نقاط ضعف ساختاری آن در اجرایی کردن این دسته از عقدها را برشمرده ایم و سرانجام استفاده از سازوکار بازار سرمایه در قالب تشکیل صندوق های سرمایه گذاری به منظور اجرایی شدن هرچه بهتر عقدهای مشارکت محور را به همراه مشکل ها و مانع های پیش روی آن، پیشنهاد کرده ایم.
    کلیدواژگان: عقدهای مشارکتی، بازار پول، بازار سرمایه، صندوق های سرمایه داری، ریسک
  • غلامرضا مصباحی مقدم، سیدعلی اصغر رحیمی، مجتبی کاوند صفحه 147
    یکی از ابزارهایی که می توان براساس قراردادهای اصیل اسلامی طراحی کرد اوراق مضاربه است.عقد مضاربه به عنوان مبنای انتشار اوراق مضاربه و مفاهیم و روابط حقوقی بین ارکان اوراق پیش گفته، به آن نظمی حقوقی داده و از آن نظام حقوقی با ویژگی های خاص خود ساخته است. روابط موجود در فرآیند انتشار و اجرای اوراق مضاربه براساس این ماهیات و قواعد عام حقوقی تنظیم می شود. به همین لحاظ نیاز به بررسی حقوقی این اوراق امریضروری است.
    پژوهش پیش رو براساس روش توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر اینپرسش اصلی است که به لحاظ حقوقی تحلیل ماهیت سازوکارها و روابط موجود در مدل های عملیاتی انتشار اوراق مضاربه چگونه است؟ نتیجه های پژوهش نشان می دهد که فرایند انتشار اوراق پیش گفته از بعد فقهی و حقوقی نقص نداشته و سازوکار اجرایی آن از جهت روابط حقوقی فی مابین قابل تنظیم است. برای اجرایی کردن اوراق پیش گفته می توان از ضمانت اجراهای حقوقی و الزام به انجام تعهدهای طرفین به وسیله به کارگیری قواعد و اصول حقوقی بهره گرفت.
    کلیدواژگان: اوراق بهادار اسلامی، عقد مضاربه، اوراق مضاربه، ماهیت حقوقی، روابط حقوقی
  • محمد نقی نظرپور صفحه 175
    توسعه اقتصادی در دهه های اخیر به عنوان آرمانی بی بدیل،همواره دل مشغولی های فراوانی برای جوامع بشری به ویژه جوامع درحال توسعه پدید آورده است،به گونه ای که همه متقاعدشدندکه برای دستیابی به آن،نبایدازصرف منابع عظیم انسانی ومادی دراین کشورهادریغ ورزید. بی تردید عامل های بسیار گسترده ای در سطوح گوناگون برتحقق توسعه اقتصادی نقش آفرینی می کنند؛امادراین میان،عامل هایی که می توانندعامل های دیگررامتاثرسازنداهمیت بیش تریدارند. فرهنگ و عامل های فرهنگی به جهت ارتباطات وسیع وتنگاتنگ با انسان به عنوان عامل،محرک، محور و هدف غایی توسعه از یک سو و اثرگذاری بر عامل های دیگر از سوی دیگر، می تواندنقش حساسی رادرروندتحقق توسعه ایفاکند.
    در بسیاری از جوامع اسلامی بخش قابل توجهی از فرهنگ اسلامی در قالب فرهنگ های آرمانی قرار می گیرندو به صورت فرهنگ واقعی ظهور نیافته است. از این رو کوشش برای واقعی کردن فرهنگ آرمانی اهمیت به سزایی دارد.
    مقاله پیش رو به منظور برداشتن گامی مؤثر در جهت تبدیل فرهنگ آرمانی اسلام به فرهنگ واقعی به روش توصیفی و تحلیل محتوا با استفاده از منابع معتبر موجود در اثبات این فرضیه کوشیده است که «بدون تغییر فرهنگ واقعی، امکان توسعه اقتصادی فراهم نمی شود و چنانکه فرهنگ آرمانی اسلامی واقعی شود می تواندبسترهای مناسب توسعه اقتصادی را در جامعه اسلامی فراهم آورد».
    کلیدواژگان: فرهنگ اسلامی، فرهنگ آرمانی، فرهنگ واقعی، توسعه اقتصادی
|
  • Naser Jahaniyan Page 5
    There exists a difference of opinion between the jurists with regards to ownership ofthe asset which has become subject of ‘waqf’ [mauquf]. Is the benefactor or ownerof the asset [waqif], the owner? Or are the beneficiaries [mauquf alayhim], theowners? Or is Allah [SWT], the owner? Or is there a difference in rulings betweenprivate waqf and public waqf, such that in the former the beneficiaries are theowners while in latter Allah [SWT] is? Or the asset put to waqf does not need anowner at all and is an artificial legal person, which has principle and corollaryelements and has a law named mauqofa and a trustee (mutawalli), supervisor(nazer), judge, law and ultimately the ‘waliy-e-faqih’ [Jurist who is in Authority] isresponsible for protection and promotion of benefits of this legal person in thesociety? Discussion regarding this topic rectifies the view of all parties involved inmatters of waqf. Such a modification will result in reformation of the institution ofwaqf. The hypothesis of this research is that: “Considering the legal personality ofthe asset put for waqf, along with the model presented in Imam Ali’s (AS) practice,which adds a condition of change in mauqufa whenever the benefits in the waqfdeed [waqf namay] decrease, will provide a route for reformation of the institutionof waqf.” The research method is descriptive-analytic. The results show that suchan institution will increase the capacity of spirituality, a just growth and efficiencyinside an Islamic society.
  • Aliasghar Hadavinia Page 33
    An Economic School is the product of reflections of a group of thinkers andincludes concepts which have a common rational orientation, have similarintellectual structure and are all in connection with economic concerns. Thequestion is that, is there a specific system which exists between the concepts ofeach economic school? The necessity and importance of answering thisquestion, is the fact that access to this systemization, in reality is a logicalindicator which can be used for identifying and designing am economic schoolincluding, Islamic Economics.The supposition that this article looks into is that the current concepts in eacheconomic school carry a particular systemization. In order to get to that system aspecial research method was adopted. This method started by relying on a processof understanding. It will continue by logically grouping together the concepts thatcan possibly be used in each economic school. In order to know this system, inaddition to introducing the elements, relations between them must also be specified.One of the achievements of proving this supposition is to answer one of theimportant questions of methodology which must be answered in IslamicEconomics: Which of the human cognitions can be attributed to IslamicEconomics? Reaching a particular criterion, which can become an appropriatereason to attribute a science with the scope of Islamic Economics, will actuallyplay its role in creating a common language between thinkers. In addition tothis, modern discussions, the study of which will cause Islamic Economics toexpand and develop, depends upon achieving such a criterion and reasoning.
  • Rasool Bakhshi Dastjardi Page 61
    Researches undertaken by capitalistic economists, show that in order to achieveoptimal conditions of market economy, interest rate must be zero. On the otherhand, in Islamic economics usury is forbidden and its appearance in economicrelations is prohibited. Is there any relation between recent economic propositionsof zero interest rate and the law of forbiddance of usury in Islamic economics?The current paper, with its analytical-descriptive approach, will look into thefollowing hypothesis: Theories of zero interest rate in Capitalist economic systemare different from law of forbiddance of usury in Islamic economic system and theconcept emphasized in the forbiddance of usury is not extracted from these theories.In order to analyze this supposition, in the beginning the article generallyanalyzes the historical trend of changes in interest rate theories in Capitalist systemup to the time it reached the zero interest rate theory. Subsequently, while relyingon the conclusions of previous analysis, it evaluates the relation of these theorieswith the Islamic viewpoint regarding usury. The conclusions achieved show thattheories of zero interest rate are different from law of forbiddance of usury, inIslamic economics, and the concept of elimination of usury from loan, is notextracted from those theories.
  • Seyedabbas Musavian, Mehdi Elahi Page 89
    Today all banks have long term development and growth targets, in order to achieve which, they chalk out plans. However, in the short run they face various risks, in particular liquidity risk, which if not managed properly, damage the performance and credibility of the bank. Interbank markets have a determining role in management of liquidity risk of individual banks andsafety of banking system.Creation of an interbank market depends upon the existence of financial instruments and most of the interbank market instruments are made up of interestbased loans. Therefore, there are doubts with regards to development of an efficient interbank market in Islamic Banking system. While on the other hand, development of the banking system, establishment of private banks and privatization of some of the governmental banks, has necessitated the problem of management of liquidity and designing an interbank market for Iran’s banking system. Along with a jurisprudential analysis of interbank instruments in traditional banking and experience of some of the leading Islamic banks and banks of the Interest-free banking in Iran, and suggesting new instruments to be used in interbank transactions, this article strives to introduce a rather comprehensive market for Islamic banking system. The results achieved show that Islamic Interbank market, in addition to strengthening mutual investment instruments, which are currently in limited use, can use other more efficient instruments to organize the market, instruments such as: discounting of interbank loans
  • Seyedroohullah Ahmadi Hajiabadi, Ahmand Baharvandi Page 119
    Almost all experts of the Banking Industry accept that the banking system has not given a satisfactory performance in implementation of the participatory contracts; the contracts which, in many academic literatures, have been considered as a distinctive feature of the Islamic Banking System. The present research consists of three main parts. In the first part, while discussing the current level of performance of the banking system of our country with respect to the application of the law of Interest-free banking activities, we have undertaken an analysis of the execution process of this law, with a statistical approach and referring to time series data of the Central Bank in relation with banking contracts. Subsequently in the second part, the hurdles related with proper execution of participatory contracts have been discussed. It has also been mentioned that what are the factors upon which the current performance of the banking network, regarding the execution of contracts based on participation and association, depends. In the third part of this research after an overall study into the nature of money market, we have enumerated its structural weaknesses in execution of this type of contracts. In the end we have recommended, benefiting from the mechanism and working of the capital market, in the form of investment funds, for better execution of contracts based on participation and have also mentioned, the difficulties and hurdles that lie ahead.
  • Gholamreza Mesbahi Muqaddam, Seyedaliasghar Rahimi, Mujtaba Kawand Page 147
    One of the instruments which can be designed based on original Islamic contracts is Mudaraba Sukuk. As a basis for issuance of Mudaraba Sukuks and legal concepts and relations between elements of the said securities, Mudaraba contract has given it a particular legal discipline and has created a legal system with special features from it. The existing relations in the process of issuance and execution of Mudaraba papers are based on these legal natures and general legal principles. Due to this very fact, a legal analysis of these papers is a necessity. The current research which is based on the descriptive-analytic method, works on the primary question that from legal aspect, what does the analysis of nature of mechanism and relations existing in execution models of Mudaraba Sukuk’s issuance, say? The results achieved by researches show that the process of issuance of the said securities, from jurisprudential and legal aspect, is not defective at all and its executive mechanism can be organized from the aspect of legal mutual relations. In order to make them executable the legal performance guarantee and compulsion to perform the promises between two parties, can be brought in play through the use of legal rules and principles.
  • Mohammantaqi Nazarpour Page 175
    As an unmatched desire, economic development, in recent decades, has always been a concern for human societies; the developing ones in particular. It made everyone believe that in order to achieve it the great human and material resources of these countries must be utilized. There is no doubt that numerous factors, in different levels, play a role in the achievement of economic development. However, in the middle of all this, the factors that can influence other factors carry more importance. Human culture and factors related with it, have a wide and close connection with human being; as a factor, a motivator, basis, and ultimate goal of development. On the other hand, it also has an influence on other factors. Keeping these two aspects in view, they can play a crucial role in the process of development. In many Islamic societies, a credible part of Islamic culture is looked at as one of the ideal cultures and has not appeared in the form of real culture. Therefore, efforts to realize the ideal culture are very important. In order to take some initial steps, the current article, while using a descriptive and content analysis approach and utilizing reliable available sources, has strived to prove the hypothesis that: “Without changing the real culture, economic development will not become possible and when the ideal Islamic culture becomes a reality, it can provide appropriate grounds for economic development in an Islamic society”.