فهرست مطالب

نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید
سال بیست و دوم شماره 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرناز برزین پور، سمیرا سعیدی صفحات 99-111
    یکی از شاخه های مهم تحقیقاتی در علم روباتیک، برنامه ریزی حرکت روبات است که هدف آن یافتن مسیری بهینه از نقطه شروع به هدف و عاری از تصادم با موانع موجود در محیط روبات است. چنین مسئله ای در برنامه ریزی مسیر وسایل نقلیه هوشمند و AGV -ها نیز مطرح می شود. از آنجا که ثابت شده است این مسئله از نوع NP-Hard می باشد، الگوریتم های بهینه سازی سنتی موفقیت زیادی در حل آن کسب نکرده اند. در نتیجه، برای حل این مسائل روش های ابتکاری مختلفی توسعه داده شده که در این میان، روش الگوریتم ژنتیک به عنوان یکی از روش های تکاملی مبتنی بر جمعیت با روندی افزایشی مورد استفاده قرار گرفته است. در این مقاله، جهت رفع کاستی های روش های ژنتیک موجود مانند ثابت بودن طول رشته جواب و محدودیت های عملگرهای جهش و تعویض، یک الگوریتم ژنتیک جدید برای حل مسئله برنامه ریزی حرکت روبات های متحرک در شرایط غیربهنگام با داشتن اطلاعات فضای جهانی روبات ارائه شده است، که در آن پس از مثلث بندی فضای روبات به روش Delaunay، دسته جواب هایی با روش درخت کاوش تصادفی سریع (RRT) ایجاد شده و هموارسازی می شوند که طول رشته جواب ها بر خلاف الگوریتم های ارائه شده در ادبیات متغیر است. سپس با استفاده از عملگرهای جدید جهش، تعویض و حذف، این جواب ها بهبود داده می شوند که در هر سه عملگر، مثلث بندی ایجاد شده نقشی کلیدی ایفا می کند. شبیه سازی گسترده الگوریتم نشان داده است که طول مسیرهای به دست آمده با الگوریتم جدید به طور متوسط در حدود 25% نسبت به جواب های به دست آمده از روش RRT محض کوتاه تر می باشند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی حرکت روبات، الگوریتم ژنتیک، مثلث بندی دلونی، درخت کاوش تصادفی سریع
  • محمد رنجبر، مصطفی نقاش زاده صفحات 113-126
    یکی از ارکان اصلی هر زنجیره تامین بخش تولید است. برنامه ریزی تولید در صنایع فرآیندی چند محصولی که تولید محصولات در معرض محدودیت های عملیاتی پیچیده قرار دارد، کار بسیار دشواری است زیرا تولیدحجم بهینه محاسبه شده باید با محدودیت های زمانبندی عملیات سیستم تولیدی سازگار باشد. از این رو ایده یکپارچه سازی مطرح شده تا تصمیم گیری های مرتبط با این دو مساله در کنار یکدیگر انجام شود. مساله اصلی در یکپارچه سازی نحوه ایجاد ارتباط بین مساله برنامه ریزی تولید با بازه زمانی میان مدت و مساله زمانبندی تولید با بازه های زمانی کوتاه مدت است. در این مقاله به فرمولبندی و یکپارچه سازی برنامه ریزی تولید و زمانبندی عملیات تولیدی در صنایع فرایندی پیوسته و چند محصولی با قابلیت ذخیره سازی محصولات میانی در بازه های کوتاه مدت و بلند مدت خواهیم پرداخت. در ادامه، یک الگوریتم حل ابتکاری برای مساله فوق ارائه شده و کارایی آن در یک مطالعه موردی و عملی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی و زمانبندی تولید، صنایع فرآیندی پیوسته، یکپارچه سازی
  • حمید مشرقی، نسیم نهانوندی*، محمدرضا امین ناصری صفحات 127-143

    پیوستن به سازمان جهانی تجارت (WTO) مهم ترین بعد جهانی شدن است و باعث ایجاد تجارت آزاد می شود. تجارت آزاد در کنار تقویت زمینه های اقتصادی امکان تعطیلی صنایع و بیکاری گسترده را در بر دارد. بنابراین اصلی ترین راهبرد کشورها حمایت از اولویت های اقتصادی در مذاکرات پیوستن به WTO است. ایران در سال 2005 عضو WTO شده و در حال تعیین رژیم تجاری و برنامه های عملیاتی بر مبنای اولویت های اقتصادی و صنعتی است. اولویت های صنعتی بر اساس صنایع راهبردی تعیین می شوند که صنایع ماشین سازی با بالاترین ارزش افزوده در میان آنها نقشی اساسی دارند. مهم ترین انگیزه و نوآوری این پژوهش، تعیین اولویت های صنایع ماشین سازی است. تعیین اولویت های یک صنعت تاکنون بر مبنای معیارهای تجاری و از طریق مدل مزیت رقابتی پورتر صورت گرفته است. نوآوری این پژوهش اولویت بندی با شاخص های اقتصادی، اجتماعی، نیروی انسانی و زیست محیطی است که جامع بودن آن نسبت مدل های قبلی (مثل مدل پورتر) مزیت دارد. این پژوهش با مرور مطالعات موجود، برای اولین بار اولویت بندی با هدف پیوستن به WTO را انجام داده که با نظر خبرگان و با دو روش Topsis و AHP اجرا شده است. نتایج نهایی مقایسه شده و چهار خوشه تولیدی پیشرو، توسعه ای، قابل بررسی و ضعیف به دست آمده اند که مبنای برنامه پیوستن به WTO و اولویت بندی سایر صنایع راهبردی را فراهم خواهند کرد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، سازمان جهانی تجارت(WTO)، صنعت ماشین سازی، اولویت بندی، Topsis، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، خوشه بندی
  • احسان کریمی، فرید خوشالهان، رضا حجازی صفحات 145-195
    در این مقاله یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح غیر خطی جدید را برای مسئله تشکیل سلول پویا در سیستم تولید سلولی ارائه می شود. تفاوت بین این مدل و دیگر مدل هایی که پیشتر توسعه یافته اند، در پیاده سازی ایده «جریان مواد بیشتر در فاصله کوتاه تر» در شکل گیری سلول ها است. مدل ارائه شده NP-hard است، یک رهیافت نوین به نام «جستجوی محلی تعبیه شده در شاخه و برش» برای حل آن توسعه داده شده است. نتایج محاسباتی به دست آمده از حل مسائل مختلف، سرعت و کارایی «جستجوی محلی تعبیه شده در شاخه و برش» را در مقایسه با «شاخه و برش استاندارد» نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تشکیل سلول پویا، حرکت درون سلولی، حرکت بین سلولی، شاخه و برش، جستجوی محلی
  • محتشمی، خاتمی فیروزآبادی صفحات 161-190
    تخصیص تجهیزات به عملیات مختلف همواره یکی از دغدغه های مدیران بنادر بوده است. در این مقاله سعی شده است تا با ارائه یک متدولوژی، تخصیص تجهیزات و ترکیب مطلوب طرح های بهبود دهنده به عملیات تخلیه و بارگیری در بنادر انجام شود. متدولوژی پیشنهادی به منظور تجزیه و تحلیل سیستم، از شبیه سازی و ابزارهای تصمیم گیری چند معیاره بهره گرفته است. این متدولوژی مشتمل بر 4 گزینه کلی و 4 شاخص تصمیم گیری جهت رتبه بندی می باشد. 4 گزینه کلی عبارتند از: اسکله، گنتری کرین، ترانستینر و ریچ استاکر. همچنین 4 شاخص تصمیم گیری عبارتند از هزینه، عمر مفید، مدت زمان تحویل و حجم تخلیه و بارگیری سالیانه. جهت بررسی جنبه های کارکردی متدولوژی پیشنهادی در این مطالعه، بندر شهید رجایی به عنوان مطالعه موردی در این تحقیق انتخاب و متدولوژی حاضر در مورد آن به کار گرفته شده و بهترین گزینه تعیین شد.
    کلیدواژگان: بندرشبیه سازی توان عملیاتی تصمیم گیری های چند معیاره
  • سیدحسینی، غلامیان، ملکی صفحات 171-180
    این تحقیق با ارائه مدل جدیدی مبنی بر توسعه مدل RFM و تعیین اوزان پارامترها با مقایسات زوجی پس از خوشه بندی محصولات با تعداد خوشه های بهینه توسط شاخص دیویس بولدین، به تعیین درجه وفاداری مشتری در یک مفهوم برنده-برنده پرداخته است.
    موضوع به این دلیل اهمیت دارد که سازمانها برای موفقیت در کسب و کار لازم دارند مشتریانشان را به درستی درک کرده، نیازها و خواسته های آنها را پیش بینی کنند. با اجرای مدل توسعه یافته در شرکت ساپکو، نتایج نشان می دهد مدیر و کارشناسان واحد فروش قطعات یدکی به توانائی بیشتری جهت ارزیابی وفاداری مشتری در محصولات مختلف در مقایسه با یک انتخاب تصادفی در تعیین وفاداری مشتری نسبت به سایر سازمانها می رسند
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، CRM، Data Mining، وفاداری مشتری
  • مصلحی، راستی برزوکی، فتح الله بیاتی صفحات 181-192
    از جمله فرض های مدل مقدار اقتصادی تولید1، عدم تولید قطعات معیوب در حین عملیات تولیدی و نیز عدم توجه به تورم2 و ارزش زمانی پول3 می باشد. اما مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که در نظر گرفتن تولید قطعات معیوب در مدل های تعیین اندازه دسته تولید و یا وارد کردن موضوع تورم و ارزش زمانی پول در آنها، منجر به تغییر مقدار بهینه دسته تولید می شود. بنابراین، در سیستم های تولیدی با تولید قطعات معیوب، توجه به این دو عامل به منظور تعیین اندازه ی دسته ی تولید لازم می باشد. این مقاله به بررسی اثر ارزش زمانی پول در مدل مقدار تولید اقتصادی با وجود دوباره کاری پرداخته است. به دلیل پیچیدگی تابع هزینه، یافتن جواب بهینه به سادگی امکان پذیر نیست؛ لذا در این مقاله از الگوریتمی مبتنی بر ترکیب دو روش جستجوی شتابدار و دیکوتوماس به منظور حل مسئله استفاده شده و اثر تورم و ارزش زمانی پول با استفاده از مقادیر عددی مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت تحلیل حساسیت بر اساس پارامترهای نرخ بهره، نرخ تورم و نرخ توام انجام شده است. محاسبات عددی نشان می دهد که عدم توجه به تورم و ارزش زمانی پول باعث خطای نسبتا زیادی در هزینه می شود
    کلیدواژگان: تعیین اندازه ی دسته ی تولید، دوباره کاری، تورم، ارزش زمانی پول
  • علی برزگر، کامرا شهانقی، میربهادر آریان نژاد صفحات 193-204
  • حاتمی لنکرانی، تارخ، اکبری جوکار صفحات 205-213
    فعالیتهای متعدد بخش خدمات، پتانسیل مناسبی برای به کارگیری ERP به وجود آورده که بهداشت و درمان از شاخص ترین آنها به شمار می آید. حوزه درمان به دلیل پیچیدگی ها و حساسیت های خاص خود برای ارائه خدمات موثرتر به بیماران نیاز به یکپارچه سازی اطلاعات دارد.
    نیاز روزافزون این واحدها و هزینه بالای پیاده سازی ERP جهت ایجاد یک سیستم یکپارچه اطلاعاتی در مراکز درمانی موجب انتخاب این موضوع جهت پژوهش و بررسی گردید. در این تحقیق تلاش می شود مدلی ارائه گردد که بر اساس آن مدیران مراکز درمانی به نحو مناسبتری در زمینه چگونگی پیاده سازی ERP در سازمان های خود تصمیم گیری نمایند و بتوانند ریسکهای مربوطه را راحتتر شناسایی و مدیریت نمایند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع سازمان، فناوری اطلاعات، سیستم های اطلاعات مراکز درمانی، خدمات و سرویس رسانی
|
  • Ellips Masehian, Farnaz Barzinpour, Samira Saedi Pages 99-111
    Being one of the major research fields in the robotics discipline, the robot motion planning problem deals with finding an obstacle-free start-to-goal path for a robot navigating among workspace obstacles. Such a problem is also encountered in path planning of intelligent vehicles and Automatic Guided Vehicles (AGVs). Traditional (exact) algorithms have failed to solve the problem effectively since it is proven that the complexity of the problem is NP-hard. Consequently, several heuristic algorithms have been developed for solving the problem, among which the Genetic Algorithms (GA) evolutionary approach has been increasingly utilized. In this paper, a new GAbased method has been developed to improve the drawbacks of current GA methods regarding fixed chromosome string size and limitations in the crossover and mutation operators. In this method, first the workspace is tessellated via the Delaunay triangulation, and a set of paths are created using the powerful Rapidly-exploring Random Trees (RRT) and smoothed. As a result, a population of variable-length chromosomes is obtained, which is a novelty in the field. Next, these solutions are improved further by using new selection, crossover and mutation operators, in which the triangulation plays a pivotal role. Extensive Simulations of the algorithm showed that the obtained path lengths are averagely 25% shorter than those found by the pure RRT method.
  • Mohammad Ranjbar, Mostafa Naghizadeh Pages 113-126
    One of the main elements of each supply chain is production. Production planning in multi-products process industries in which products are subjected to the complicated operational constraints is a very hard work because production of computed optimal volume should be compatible with operation scheduling constraints of production system. Thus, integration idea has been proposed for required decisions of these two problems. The main dilemma in integration is how to make relation between production planning problem with middle term time interval and production scheduling problem with short term time interval. In this paper, we formulate and integrate production planning and operation scheduling problems in continuous process industries with multi products and capability of saving partial products in short and long terms time intervals. In continue, a heuristics solution approach has been proposed and its performance has been evaluated using a practical case study..
  • Hamid Mashreghi, Nasim Nahavandi, Mohammad Reza Amin Naseri Pages 127-143

    Accession to WTO (World Trade Organization) is the most important facets of globalization, that causes free trade. Although this way empowers economical fields but would make vast bankrupts and unemployment, so the main strategy is defending from priorities in accession. Iran membership was accepted by WTO in 2005 and it is preparing action plans based on production priorities. Machinery industries with the most value added has main role in industrial priorities so the main contribution of this research is determining priorities in machinery industry. For achieving this goal after literature review we ran a Topsis model by expert opinions. The other contribution of this research is utilization of economical, social and environmental factors that make our analysis more applicable than former models (like Porter). With comparison by AHP results, finallyfour clusters appeared: leader, developing, reviewing and weak production groups that makes a regular base for accession plan to WTO.

  • Ehsan Karimi, Farid Khoshalhan, S.Reza Hejazi Pages 145-195
    In this paper a new nonlinear integer programming model is presented for dynamic cell formation problem (DCF) in cellular manufacturing system (CMS). idea “higher material flow in shorter distance” for formation of cells is introduced. Since the linearized model is NP-hard, a novel approach called local search embeded branch and cut (LSEBC) is introduced. Computational results show the efficiency of the LSEBC in comparison with standard comparable methods.
  • A. Mohtashami., S.M.A. Khatami Firoozabadi Pages 161-190
    Allocating equipments and facilities to the different operations, has been always an important problem for harbor managers. In this paper we try to present an effective methodology to allocate the equipments and facilities to the harbors. The proposed methodology uses simulation and multiple criteria decision making (MCDM) tools to analyze the system. Encountering such problem (selecting the alternatives to improve the performance of harbor) needs to be evaluated from different dimensions not one dimension. So we used the MCDM for this purpose. To evaluate effectiveness of the methodology, the mentioned methodology was implemented in shahid rajaee port. Considering the available constraints of the harbor to increase the facilities and equipments, and also considering different decision making criteria, the best alternative to improve the system was selected.
  • S.M. Seyedhosseini, M.R. Gholamian, A. Maleki Pages 171-180
    This study has proposed a new procedure, based on expanded RFM model, determining weight of parameters with pair-wise comparison matrix, clustering the products with K-optimum according to Davies- Bouldin Index, and then classifying customer product loyalty under B2B concept. It is necessary for firms to understand the customers and predict their needs for more success in business. The developed methodology has been implemented in SAPCO Co. The result shows a tremendous capability to the firm to assess the customer loyalty in marketing strategy designed by this company in comparing with random selection commonly used by most companies in Iran.
  • G. Moslehi*, M. Rasti Barzoki, M. Fathollah Bayati Pages 181-192
    One of the assumptions in Econoic Production Quantity is that there is no imperfect production. Also the effect of inflation and time value of money is not considered with this model. But the studies show that the consideration of imperfect products in lot sizing or inflation and time value of money is varying the optimal lot size, therefore consideration of these two factors in lot sizing is essential. This paper studies the effect of inflation and time value of money on the EPQ model with rework. Since the total cost relation involves a complicated exponential function, evaluating the optimal point is not a trivial task. The effect of inflation and time value of money was investigated under given sets of values of inflation and discount rates. Computational results indicate that this effect on the model is very important.
  • Ali Barzegar, Kamran Shahanaghi, Mirbahador Aryanezhad Pages 193-204
    This paper describes Risk Based Inspection (RBI) methodology which is constructed in one of the units of Tehran Oil Refinery, (ISOMAX unit). The result of RBI Execution is a risk matrix which is constructed with Probability of Failure and Consequence of Failure. To define risk, probability of failure and consequence of failure and active damage mechanism were recognized. Riskwise software was assisted for implementing RBI. All equipment categorized into 3 main risk area based on the RBI results which were high risk, medium risk and low risk. High risk area is separated to Toxic and Non-Toxic area. As a result 4 risk area was considered. In addition an application of the Analytical Hierarchy Process (AHP) to select the most practicable maintenance strategy for equipment which is located in each risk area is described. To arrange the hierarchic structure & evaluation, four main criteria were defined (safety, cost, value added, feasibility) for pairwise judgments. Four possible alternatives are considered to complete the model, preventive, corrective, condition based and reliable centered maintenance.
  • F. Hatami Lankarani, M.J. Tarokh*, M.R. Akbari Jokar Pages 205-213
    During recent years, tendencies towards Enterprise Resource Planning (ERP) systems are growing both in service and manufacturing organizations. Service organizations have invested considerable resources in the implementation of ERP systems forintegrating information, improving services quality and more customers satisfaction, even using solutions initially targeted for manufacturing companies. service operations, however build up a suitable potential in using ERP.Healthcare is one of the most important fields in services. Implementation of ERP solution in the healthcare havent been done yet in Iran, Although This type of organizations should have integrated their information and make them available in real-time.The aim of this thesis is to study the way of ERP Implementation for Integrating Information, Reducing high ERP Implementation costs and Identifying risk factors in healthcare centers. This research has focused on Modeling of ERP implementation. In that purpose, this model is helpful for managers to make a decision about implementingERP in their organizations and diagnose risks for better control.