فهرست مطالب

پژوهش ادبیات معاصر جهان - پیاپی 61 (بهار 1390)

نشریه پژوهش ادبیات معاصر جهان
پیاپی 61 (بهار 1390)

  • پژوهش زبان های خارجی
  • 136 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/07/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم استارمی صفحه 5
    تئاتر روایی برتولت برشت که نقطه مقابل تئاتر ارسطویی است، تحول عظیمی را در ادبیات نمایشی آلمان به وجود آورد. مهم ترین وجه تمایز بین تئاتر ارسطویی و غیر ارسطویی، نوع نگرش و تاثیری است که این دو نوع تئاتر روی تماشاگران می گذارند. از دیدگاه برشت، محور موضوعی تئاتر ارسطویی، قضا و قدر گرایی و دغدغه های فردی است. او با طرح تئاتر روایی بر این نوع طرز تفکر که قرن ها بر ادبیات نمایشی جهان به خصوص اروپا حاکم بود، خط بطلان کشید و پیشنهادهایی برای اصلاح ساختارهای سنتی نمایشنامه نویسی ارائه داد. برشت در پی تغییر نوع نگرش بیننده تئاتر بود و برای دستیابی به این هدف می کوشید فرایند ادراک مخاطب را زیر سؤال ببرد و برای فهم درست پدیده ها، امور بدیهی را ناشناخته و حیرت آور جلوه دهد. این روش او که به عنوان «بیگانه سازی» مشهور است، با هدف ایجاد دید انتقادی بیننده، بین تماشاگر و نمایش فاصله ایجاد می کند. این جستار در صدد است که با تقابل تئاتر روایی برشت و تئاتر ارسطویی، جهت فکری برشت را در گستره تئاتر روایی و شیوه های مختلف فن بیگانه سازی وی را با استناد به نمایشنامه ننه دلاور و فرزندانش به تصویر بکشد.
    کلیدواژگان: تئاتر رو ایی برشت، تئاتر ارس طویی، ننه دلاور و فرزندانش، بیگانه ساز ی، استغراق، تزکیه، ناسازی
  • ابوالفضل حری صفحه 25
    هدف این جستار این است که وجوه رنگارنگ بازنمایی گفتمان روایی و به ویژه شیوه جریان سیال ذهن را در مقابل تک گویی درونی، از دیدگاه روایت شناسی و با اشاره به آثار ادبی ایرانی و غربی بررسی کند. مسئله اینجاست که این دو شگرد نزدیک به هم را گاهی چنان به کار می برند که گویی یک شگرد بیش نیستند. و همین کنش است که کار دسته بندی این گونه آثار را مشکل کرده است. این مقاله، پس از بررسی آثار و آرای گوناگون در این زمینه، و نیز نگرش به برخی رمان های معاصر فارسی، همگی گونه های بازنمایی گفتمان روایی را بر پیوستاری یگانه می نهد که از بیش ترین حضور شخصیت و کم ترین حضور راوی (تک گویی درونی و انواع آن) تا کم ترین حضور شخصیت و بیش ترین حضور راوی (طیف جریان سیال ذهن) در آمد و شد است. بی گمان بسیاری از اندیشمندان بدین مطالب پرداخته اند، اما این مقاله، تبار واژه شناختی و ادبی این وجوه و مسایل غامض آن ها را پر رنگ تر بررسی می کند.
    کلیدواژگان: روایت شناسی، بازنمایی، گفتمان روایی، جریان سیال ذهن، تک گویی درونی
  • فریده علوی، رضا علی اکبرپور صفحه 41
    ادبیات و فرهنگ کشور ما جایگاه ویژه ای را به اسطوره ها، اعم از اسطوره های کهن و نو، اختصاص داده است. علیرغم گستردگی اسطوره های ایرانی، ادبیات معاصر این سرزمین شاهد حضور چشمگیر اسطوره های بیگانه و نشات گرفته از ادبیات خارجی، اعم از شرق و غرب بوده است. در این مقاله، پژوهندگان کوشیده اند تا با بهره گیری از نظرات پیر برونل که رویکرد نوینی را در عرصه نقد اسطوره شناختی ارائه کرده است، به اهمیت نقش و جایگاه اسطوره های غیر ایرانی در متون شعر و ادب فارسی بپردازند. همچنین، تلاش شده تا با استفاده از اصطلاح اسطوره ادبی به نقل از فیلیپ سلیه، هم به اسطوره های ادبی ایرانی به جا مانده از نسل های پیشین و هم اسطوره های ادبی نوپدید – که در ادبیات خارجی ریشه دارند – اشاره شود و میزان نفوذ آن ها در ادبیات فارسی مورد بررسی قرار گیرد. نتیجه این مطالعات ما را از اهمیت نفوذ و سیطره اسطوره های بیگانه در ادبیات سده اخیر کشورمان آگاه کرده و جایگاه ناچیز اسطوره های ایرانی در عرصه شعر معاصر را آشکار می سازد که این اثرپذیری به رغم برخورداری ایران از مجموعه کم نظیری از اساطیر، انجام پذیرفته است، هر چند ورود عناصر بیگانه می تواند برای ادبیات غنای بیشتری فراهم آورد و یا موجب از دست رفتن هویت و اصالت آن گردد.
    کلیدواژگان: اسطوره، ادبیات، شعرنو، شاهنامه، اوستا، یوسف، عیسی، صلیب
  • سجاد قیطاسی، علی حسن سهراب نژاد صفحه 61
    آبی ترین چشم از تونی موریسون، بیان کننده یکی از ابعاد ایدئولوژی مسلط آمریکاست، در این رمان، گفتمان هژمونیک سفیدپوستان آمریکا، سیاهان را هر چه بیشتر مجبور به پذیرش استانداردهای بورژوازی زندگی می کرد. این پژوهش به جامعه سرمایه داری و استانداردهای بورژوازی ایالات متحده می پردازد و روی عنصر ایستادگی در برابر ایدئولوژی مسلط بر اساس دو مکتب مادیگرایی فرهنگی و نو تاریخی باوری تمرکز دارد. در جامعه آبی ترین چشم، اکثریت قریب به اتفاق سیاهان، از خود بیگانه و از خود متنفرند، کلاودیا و خواهرش دو شخصیتی اند که در برابر استانداردهای زیبایی ایستادگی می کنند. با تاکید بر عنصر مقاومت، در این رمان نظریه نوتاریخی باوران درست به نظر می رسد، چرا که مقاومت های کلاودیا در برابر هژمونی جامعه آمریکا شکست می خورد. اما بنابر نظر آلن سین فیلد- یکی از مادیگرایان فرهنگی- که معتقد به پیروزی احتمالی مقاومت (صدای مخالف) بر ایدوئولوژی مسلط است، در جامعه آمریکایی رمان، چنین فرایندی رخ داده است، امروز سیاهان جامعه آمریکا با تکیه بر عناصر بازمانده و شکوفای فرهنگ آفریقایی-آمریکایی خود به ارزش و زیبایی خود پی برده اند و این کمترین کاری است که مقاومت سیاهان می توانسته انجام داده باشد.
    کلیدواژگان: نوتاریخی باوری، ماتریالیسم فرهنگی، هژمونی، ایدئولوژی، گفتمان، آبی تر ین چشم، سیاهان آمریکا
  • سید محمد مرندی، زهرا جان نثاری لادانی صفحه 77
    استنلی گرامن واینبام، نویسنده علمی-تخیلی دهه های 1920 و 1930 در آمریکا، واقعیت مجازی را در ابتدای شکل گیری این گونه ادبی در داستان هایش پیش بینی کرد. در آثار واینبام، ماشین در تولید فضا و زمان های مجازی نقش بسزایی دارد. اختراعات داستانی واینبام زمینه را برای فرار ذهن فراهم می کند، اما این سفر نیازی به حضور فیزیکی مسافر ندارد. همچنین، فضا و زمان های مجازی در آثار واینبام آرمانی نیستند، هرچند به آرمانشهر بسیار شبیه اند. این فضا و زمان های مجازی گاهی از ویژگی ضدآرمانشهری نیز برخوردارند، و آرمان ها و رؤیاهای شخصیت اصلی داستان را در هم می کوبند. واینبام رابطه ای روایی میان ذهن و ماشین برقرار می کند. به نظر می رسد واینبام در خلق آثارش از آتلانتیس نو و اندیشه های فرانسیس بیکن بسیار الهام گرفته است. اما این بدان معنا نیست که او آرمان های بیکن درباره فناوری را به یکباره پذیراست. پژوهش حاضر با مرور چند داستان علمی-تخیلی واینبام، به بررسی چگونگی تاثیر آرمانشهر علمی بیکن بر تعبیر واینبام از مفاهیم ذهن و ماشین در فرایند تولید فناوری خواهد پرداخت. پژوهشگران با بهره گیری از رویکردی تطبیقی، شباهت ها و تفاوت های داستان های علمی-تخیلی واینبام و آرمانشهر داستانی بیکن را باز خواهند جست، و با مستندات لازم نشان خواهند داد که فلسفه علمی بیکن در ابتدای قرن هفدهم، زمینه ساز ایجاد و رواج داستان های علمی-تخیلی در ابتدای قرن بیستم بوده است.
    کلیدواژگان: استنلی گرامن و اینبام، ماش ین، ذهن، فرانسیس بیکن، آرمانشهر، علم و فناور ی، واقعیت مجازی
  • اردلان مهیاری، مسعود سلامی صفحه 95
    زمانی که کافکا به سال 1912 برای نگارش تمثیلی تحت عنوان «مسخ» دست به قلم می شود، در واقع گلایه و شکوه خود را از زمانه و تاثیرات منفی زندگی صنعتی در قبال ارزش های انسانی بیان می کند. نگاه کافکا در مسخ، نگاهی به انگاره ها و شخصیت خود او در یک جامه سوداگر صنعتی است. کافکا در صدد اثبات مضرات تحولات صنعتی و تاثیرات سوء آن در رفتارهای انسانی است. او رشد جوامع صنعتی را عاملی برای دوری و نادیده گرفتن ارزش های انسانی می داند. در نگرش کافکا انسان زوال یافته از روند شتابان صنعتی شدن به موجودی پوچ و زائد همچون حشره تبدیل می شود. کافکا در مسخ خود را در نقاب حشره ای به نام گرگور زامزا پنهان می کند و در این قالب جامعه پیرامون خود را به زیر ذره بین نقد می برد. نگارنده مقاله بر آن است تا با پرداختن به گزیده هایی از تمثیل مسخ، بر اثبات روند رو به زوال انسانیت و ناتوانی انسان در برابر مدرنیته و از خود بیگانگی انسان حاضر صحه بگذارد.
    کلیدواژگان: تمثیل، مسخ، حشره، معنویت، پوچی
  • بهناز نیرومند، حسین پیرنجم الدین صفحه 109
    این مقاله بر آن است نشان دهد چگونه مایکل آنداچی کوشیده تاریخ شرق از دید غرب را در رمان بیمار انگلیسی (1992) بازنویسی کند. در پرتو رویکرد مطالعات استعمار و پسااستعمار و نیز با توجه به نظریه هیدن وایت مبنی بر روایتمندی تاریخ (مجازی بودن ذاتی سخن تاریخی)، نویسندگان کوشیده اند چگونگی به چالش کشیده شدن تاریخ مکتوب را در این رمان بررسی کنند. آنداچی، به عنوان یک نویسنده مهاجر پسااستعماری، سکوت دیرپای تحمیل شده بر به حاشیه رانده شدگان و استعمارشدگان تاریخ را می شکند تا صدای آن ها از پس قرن ها شنیده شود. او، همچنین، در این زمینه نوشتار ادبی را ابزاری برای درهم شکستن استیلای گفتمان متصلب تاریخ نگاری غرب می کند، که در آثار ادبی غربی نیز بازتاب یافته است. از سوی دیگر آنداچی مرز میان تاریخ و داستان را در بیمار انگلیسی مبهم و تار می کند تا با به پرسش کشیدن شان شبه علمی تاریخ، داستان پسااستعماری را ابزاری برای بازنویسی تاریخ از دیدگاه «دیگری» کند.
    کلیدواژگان: استعمار، پسااستعمار، بیمار انگلیسی، تاریخ، روایت، مایکل آنداچی، مقاومت، هیدن وایت
|
  • Ebrahim Estarami Page 5
    Brechtian narrative drama as opposed to Aristotelian drama initiated an enormous transformation in German dramatic literature. The major distinctive feature between Aristotelian and non-Aristotelian drama lies in the certain view and effect each one generates on the audience. According to Brecht, Aristotelian drama based on pity, fear, empathy, and catharsis results in passivity, lethargy, and identification. Moreover, it is oriented towards fatalism and individual problems. Brecht, through his own narrative design, rejected this long-standing view which ruled over European drama for centuries. He proposed certain reformations for traditional play writing and was after changing the audience’s outlook. In order to do that, he questioned the process of individual cognition and made the ordinary issues of life seem unknowable and astonishing. This technique which is called “defamiliarization” or “making strange” creates a distance between the audience and the play generating critical thinking. The present article introduces briefly the principles of Brechtian narrative drama in opposition to Aristotelian drama and is an attempt to familiarize the readers with Brecht’s ideas and his various techniques of defamiliarization and their application in Mother Courage.
  • Abolfazl Horri Page 25
    This paper examines colorful modes of narrative discourse representation, especially stream of consciousness versus interior monologue from a narratological point of view and through some references to Iranian and Western literary works. The problem is that these two modes are employed as though they were the same, but the fact is that they are not. This has made it difficult to make clear cut distinctions among these modes and also to determine the genres of these modern works. This paper puts the modes of narrative discourse on one continuum, ranging from the most obvious presence of the character and the least presence of the narrator (in interior monologue and its kinds) to the other way round. Having juxtaposed various scholar's opinions, this paper sheds light on the etymological and literary aspects of these modes and their very problems and issues.
  • Farideh Alavi, Reza Aliakbarpoor Page 41
    The literature and culture of our country, Iran, has allocated a special position to myths, including ancient and modern ones. Despite the enormous slope of Iranian myths, the contemporary literature of this country observes an impressive presence of foreign myths that originate from foreign literature including the west and the east. In this paper, researchers have tried to take advantage of the opinion of Pierre Brunel who has demonstrated a new approach in mythocriticism according to Northrop Frye, to consider the importance of the position of non-Iranian myths in Persian poetry and literature. The paper has also tried to use the "literary myth" clause according to Philippe Sellier to point at Iranian literary myths that have existed through previous ancient generations and newly appeared literary myths – which are rooted in foreign literature – and also to consider their influence rate on Persian literature. The achievement of this study informs us about the importance of the influence and domination of foreign myths in the literature of recent decades of Iran and the insignificant position of Iranian myths in the domain of contemporary poetry, which has occurred despite the incomparable collection of Iranian myths; the entrance of foreign components can both enrichen and destroy the identity and genuineness of a litrature of a nation.
  • Sajjad Gheytasi, Ali Hasan Sohrabnajad Page 61
    The Bluest Eye by Toni Morrison depicts a period in which the waves of the Great Depression in America fell with particular severity on Afro-Americans. This research concentrates on the notion of resistance to the dominant ideology. New Historicists believe that the dominant power will co-opt any resistance. In this particular novel, Claudia’s resistances to the dominant ideology of white standards are futile and at the end of the novel she bows before American white standards. But, according to Cultural Materialists, in the continuing contest between the dominant power and resisting forces, the dominant ideology does not always contain resisting ideas. Now Black American with paying attention to the Residual & emergent element of their African-American culture have surmised the value of being Aferican-American. In other words, at some conjunctures, the dominant will lose ground while at the others the dominated will scarcely maintain its position.
  • Seyed Mohammad Marandi, Zahra Jannessari Ladani Page 77
    Stanley G. Weinbaum was one of the American science fiction writers of the 1920s and 1930s who anticipated virtual reality early in the development of the genre in the United States. The machine in Weinbaum’s science fiction plays a crucial role in the production of virtual space and time. Not only does Weinbaum’s gadgetry function within the domain of spatial alterity, but they also provide temporal escapes in terms of time travel requiring no physical presence on the part of the traveler. But the consequent alterity is not necessarily utopian, as one is usually witness to the destruction or modification of the invented gadget as soon as the utopian plans of the inventor yield dystopian results. Weinbaum appears to have launched an allegorical relationship between the function of the mind and the machine as two agents capable of procuring virtual reality not only as means of escape, but also maturation. Creating his fiction, Weinbaum seems to have been inspired by Francis Bacon’s mindset in The New Atlantis. The present research seeks to study the influence of the Baconian utopia of science on Weinbaum’s interpretation of the machine and the mind in the process of the production of technology. Employing a comparative method, the researchers try to discover the similarities and differences between Weinbaum’s science fiction and Bacon’s fictional utopia to prove that the Baconian utopian-scientific discourse in the seventeenth century was resuscitated by Weinbaum’s science fiction in the early twentieth century.
  • Ardalan Mahyari, Massoud Salami Page 95
    When Kafka started to write the Metamorphosis as an allegory in 1912, he had a concealed purpose and aim in his mind. He has described his own idea and somehow himself in Metamorphosis. In other words, his attitude in Metamorphosis is the reflection of himself. Gregor Samsa, the main character in the story, is a hardworking person who loves his family. He takes no notice of enjoyment in his life because of his family. His family dont know anything about his feelings and impressions. His family know the benefit of Gregor just as a supplyier of livelihood. During his metamorphosis, he transformes into a worthless existence and nobody likes him except for his mother. The current conditions lead his soul and mind to the futility of his life and he dies in his room with the wound he received from his father
  • Behnaz Niroomand, Hossein Pirnajmuddin Page 109
    This paper is an attempt to shed light on how Michael Ondaatje has tried to rewrite Western history in his Booker Prize-winning novel The English Patient (1992). In the light of Colonial and Postcolonial theories and Hayden White’s theory of narrativity of history, which regards historical accounts as metaphorical statements, the researchers try to show how Ondaatje challenges the authenticity of history written by Westerners about the Orientals. Ondaatje, as a migrant postcolonial writer, breaks the long-imposed silence of the marginal people by giving them access to speech whereby to express their own perceptions of reality. He also gives them access to the medium of writing to break the monolithic status of Western historiography (also reflected in Western literary works). Moreover, Ondaatje blurs the borderline between history and fiction in The English Patient to challenge the pseudo-scientific status of history, and presents fiction as a medium through which history is rewritten from the perspective of the ‘Other’.