فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 2 (تابستان 1390)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تحلیل پیامدهای گردشگری در ناپایداری سکونتگاه های روستایی / (مطالعه موردی: دهستان بلده کجور- شهرستان نوشهر)
    نصرالله مولایی هشجین، کارینه دانلین، معصومه حسن نژاد صفحه 1
    امروزه با افزایش امکانات زندگی مانند وسایل حمل و نقل زمینی، هوایی، دریایی و افزایش اوقات فراغت، درآمد و طول عمر مردم، افراد بیش از هر زمان دیگری به گردش و مسافرت می پردازند، به ویژه ساکنان نقاط شهری به دلیل آلودگی شهرها و مشکلات ناشی از زندگی ماشینی بیشتر به مسافرت و گردش در دامان طبیعت و نقاط آرام در نواحی روستایی علاقه مند هستند. در این بررسی سعی شده است تا با توجه به روند فزاینده حضور گردشگران به شکل انبوه و بدون توجه به ظرفیت زیرساختها، فرهنگ بومی و... ناپایداری سکونتگاه های روستایی را از ابعاد اکولوژیکی و اقتصادی در دهستان بلده کجور از توابع شهرستان نوشهر مورد شناسایی و مطالعه قرار داده تا نتایج آن در کاهش پیامدهای منفی در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و بخصوص در بعد زیست محیطی در محدوده مورد مطالعه و تعمیم آن به نقاط روستایی دیگر بکار گرفته شود. جهت بررسی پیامدهای گردشگری در ناپایداری روستاهای دهستان بلده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری استفاده شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، ناپایداری، سکونتگاه های روستایی، دهستان بلده کجور، نوشهر
  • امیر اعظمی، عادل سلیمانی، حسین آگهی صفحه 15
    با توجه به افزایش جمعیت، کاهش منابع و امکانات و نیز پیدایش نیازهای اجتماعی و اقتصادی جدید در کشورهای در حال رشد نظیر ایران، تحقق اهداف توسعه روستایی و برخورداری روستاییان از معیشت پایدار، بدون توجه به مقوله تعاون روستایی و بهبود وضعیت آن میسر نخواهد شد. در این راستا واکاوی نقاط قوت و ضعف شرکت های تعاونی روستایی به عنوان یک نهاد با سابقه را می توان از جمله راهکارهای اصلی در فرایند توسعه روستایی دانست. بر این اساس، هدف کلی از پژوهش توصیفی– همبستگی حاضر سنجش رضامندی روستاییان از شرکت های تعاونی روستایی است. جامعه آماری تحقیق حاضر را روستاییان عضو شرکت های تعاونی روستایی در 5 شهرستان استان کرمانشاه (اسلام آباد غرب، جوانرود، سنقر و کلیایی، روانسر و کرمانشاه) تشکیل داده اند. برای انتخاب نمونه های مورد مطالعه از روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی استفاده شده و 38 شرکت تعاونی روستایی مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها از پرسشنامه ای محقق ساخته استفاده گردیده که روایی آن توسط پانل متخصصان تایید و پایایی تمام بخش های آن بالای 7/0 گزارش گردید. نتایج نشان می دهد که حدود 21 درصد از روستائیان، از شرکت تعاونی روستایی محل خود رضایت کامل داشته و 79 درصد آنان از عضویت در شرکت ابراز نارضایتی نموده اند. همچنین متغیرهای مستقلی نظیر احساس مسئولیت مدیرعامل و اعضای هیات مدیره در قبال دارایی و اموال شرکت، تبعیض و بی عدالتی در ارائه خدمات، ارائه به موقع کالاها و خدمات توسط شرکت، نبود حسابرسی های زمان مند و عدم اطلاع رسانی عملکرد شرکت، تحویل به موقع بهای محصولات کشاورزی به کشاورزان و هماهنگی بین مسئولین شرکت ها با روستاییان به ویژه شوراهای اسلامی، به عنوان عوامل مؤثر بر رضامندی روستاییان از شرکت های تعاونی روستایی شناخته شدند.
    کلیدواژگان: رضامندی، شرکت های تعاونی روستایی، استان کرمانشاه
  • رسول فرجام، هادی سلیمانی مقدم، اسماعیل چاوشی صفحه 27
    واژه «شهر اسلامی»، سابقه تاریخی و علمی گسترده و طولانی دارد. تحقیقات فراوانی در این زمینه به ویژه از سوی شرق شناسان غربی صورت پذیرفته است. علت اصلی همه آن مطالعات به تفاوت های موجود بین شهرهای غربی و شهرهای واقع در سرزمین های اسلامی برمی گردد. شرایط اجتماعی و اقتصادی شهر اسلامی و ساخت کالبدی متاثر از آن شرایط از جمله بنیادی ترین تضادهایی هستند که در شهر اسلامی و شهرهای هم عصر آن در دنیای غرب به ویژه اروپای غربی، حاکم بوده اند. مطالعات گسترده ای توسط جغرافیدانان در زمینه ویژگی های شهر اسلامی انجام شده است. این تحقیق نیز در راستای مطالعات مذکور، ماهیت شهراسلامی را از درون متون و تعالیم اسلامی مورد واکاوی قرار داده است. این مقاله تلاش نموده تا به این سؤال کلیدی پاسخ دهد که چرا در خصوص ساختار یک واقعیت پیچیده به اسم شهرهای اسلامی در مقایسه با سایر شهرهای غربی هم عصر خویش، مطالعه و تحقیق به عمل آمده است؟و دریابد که متون و تعالیم اسلامی چه ویژگی هایی را برای یک شهر بر شمرده است. روش تحقیق در این مقاله، روش مروری-فراتحلیلی است. داده های مورد استفاده در آناز آن دسته از متون و کتب اسلامی که از سندیت و اعتبار لازم برخوردارند (قرآن و احادیث)، استخراج شده است. محدوده مطالعاتی این مقاله را می توان تمامی شهرهای اسلامی دانست. چون هرجا که دین اسلام در آن جاری است، به طور قطع الگوی شهرنشینی و ریخت شناسی شهری نیز، متاثر ازآنخواهد بود.
    در پایان دریافتیم که در منابع جهان بینی اسلامی، ویژگی ها و شرایط خاصی برای یک سکونتگاه انسانی برشمرده شده است. در واقع دین اسلام بیش از آنکه به دنبال ارائه ساخت کالبدی مشخصی از شهر باشد بیشتر به دنبال مفهوم خاصی از شهرنشینی می-باشد. مفهومی که عوامل زیر یعنی امنیت فراگیر در تمامی زوایای زیست در یک شهر، آزادی بیان و عقیده، تجلی تعالیم و ارزشهای والای اسلامی در ساخت کالبدی شهر، پایداری و تعامل با محیط زیست، تجارت پاک و سالم و فقدان دروغ و گناه در شهر اسلامی، آن را تعریف می نماید.
    کلیدواژگان: شهر اسلامی، شهر و متون اسلامی، سنت و شهر اسلامی، مفهوم اجتماعی شهر
  • بررسی عوامل مؤثر بر مهاجرت جوانان روستایی به شهر / مطالعه موردی: روستاه ای بخش مرکزی شهرستان مرودشت
    لیلا پناهی، حمدالله پیشرو صفحه 41
    پدیده مهاجرت جوانان روستایی به شهرها، یکی از مهم ترین دلایل عدم تحقق اهداف توسعه روستایی محسوب می گردد. زیرا جوانان روستایی امروزه دارای تحصیلات دانشگاهی بوده و سرمایه انسانی مناسبی برای روستاها محسوب می شوند و با خروج آنها از روستا، عملا توسعه روستایی با کندی مواجه می گردد. این تحقیق در جهت بررسی عوامل مؤثر بر مهاجرت جوانان روستایی شهرستان مرودشت و ارائه راهکارهای عملی برای توقف روند مهاجرت آنها نگاشته شده است. جامعه آماری مورد مطالعه روستاهای بخش مرکزی مرودشت می باشد. برای تحقق اهداف و فرضیات تحقیق، تعداد150 نفر از جوانان روستایی بعنوان نمونه آماری در نظر گرفته شد و با تدوین پرسشنامه ای با 18 سؤال نظرات آنها در خصوص مهم ترین عوامل مؤثر بر مهاجرت جوانان روستایی جمع آوری و داده های بدست آمده توسط نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان می دهد که عوامل اجتماعی و فرهنگی نقش مهمی در مهاجرت جوانان روستایی داشته است. هر چند که عوامل اقتصادی نیز بی تاثیر نبوده است. بررسی نتایج آزمون فرضیات تحقیق نیز نشان می دهد که متغیرهای نبود فرصتهای شغلی در مناطق روستایی، نبود درآمد کافی، سختی کار کشاورزی، نرخ بالای رشد جمعیت روستا و تبلیغات نادرست در خصوص زندگی مرفه شهری از نظر افراد مورد بررسی، از اهمیت کمتری در تبیین مهاجرت جوانان روستایی برخوردار بوده اند. لذا برای جلوگیری از روند روزافزون مهاجرت در منطقه پیشنهاد می گردد که دولت به موضوع فرهنگ روستایی و مقبولیت آن توجه بیشتری نموده و با معرفی زمینه های اشتغال در روستاهای مورد بررسی و پرداخت تسهیلات اشتغال زایی، نسبت به حمایت از ایجاد صنایع کوچک روستایی برای جلوگیری از خروج جوانان روستایی اقدام نماید.
    کلیدواژگان: مهاجرت روستایی، جوانان روستایی، مرودشت، تحلیل عاملی
  • محمد غلامی صفحه 51
    راهبرد صنعتی شدن یکی از روش های اساسی است که برنامه ریزان کشورهای در حال توسعه با نیل به آن امیدوارند از مشکلاتی مانند فقر، تراکم بیش از اندازه جمعیت و نابرابری های فضایی رهایی یابند. با این دید، استقرار شهرکهای صنعتی به عنوان روشی برای رسیدن به اهداف کلی توسعه مورد توجه برنامه ریزان کشور قرار گرفته و تصور بر این است که با ایجاد صنایع در روستاها می توان موجب تنوع اقتصاد روستایی، افزایش ارزش افزوده تولیدات کشاورزی، ایجاد اشتغال، افزایش درآمد روستاییان، کاهش مهاجرت روستایی و در نهایت کاهش نابرابری میان شهر و روستا گردید. این پژوهش با شیوه ای توصیفی- تحلیلی به بررسی اثرات شهرک های صنعتی لامرد بر سکونتگاه های روستایی پیرامون و روندهای اجتماعی- اقتصادی حاکم بر شهرک صنعتی پرداخته است. جامعه آماری را تمامی کارگاه های مستقر در شهرکهای صنعتی تشکیل داده و از تمامی نیروی های شاغل در واحدهای صنعتی، آمارهای مربوطه استخراج گردیده است. نتایج نشان می دهد که: شهرک های صنعتی لامرد در پهنه ی منطقه ای دارای اثرگذاری نبوده و سکونتگاه های روستایی محدوده آن به روندهای منفی جمعیتی رسیده اند. همچنین این شهرک ها بیشتر از روندهای شهری تاثیر پذیرفته و اکثریت صاحبان کارگاه های صنعتی و کارگران شاغل در آنها دارای منشا شهری می باشند و این عامل باعث گردیده که اثرگذاری فضایی شهرک صنعتی به سوی شهر سوق یابد.
    کلیدواژگان: پیامدهای فضایی، توسعه روستایی، شهرک های صنعتی، شهرستان لامرد
  • ناصر بیات، ابراهیم رستگار، فاطمه عزیزی صفحه 63
    در گذشته کشور ما با داشتن زمین های حاصلخیز فراوان و بهره گیری مناسب از مدیریت بهینه منابع خاک، همزیستی همگام با محیط زیست را تجربه کرده و سالیان زیادی آن را به عنوان موتور محرکه اقتصاد کشور محافظت نموده است. اما اکنون ایران جزو کشورهایی است که فرسایش خاک به شدت در آن روی می‎دهد. با توجه به این که مناطق روستایی، بخش عمده ای از منابع طبیعی خاک کشور را در برمی گیرند؛ برنامه ریزی جهت رفع مسائل و به کارگیری شیوه های کارآمد، جهت بهره برداری و مدیریت بهینه ی آن می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات زیست محیطی و اقتصادی- اجتماعی در زمینه توسعه روستاها باشد.
    روش مطالعه در این مقاله کتابخانه ای- اسنادی بوده و به منظور شناخت وضعیت مدیریت منابع خاک ایران از شیوه توصیفی- تحلیلی بهره گرفته است تا راهکارهای مناسب را بر این اساس ارایه نماید. نتایج نشان می دهد؛ ایران از جمله کشورهایی است که میزان تخریب منابع خاک و سایر منابع طبیعی آن، در مقایسه با سایر کشورهای جهان و حتی منطقه، در حد بسیار بالایی قرار دارد. این وضعیت در نتیجه عوامل طبیعی نامساعد نظیر؛ شیب تند اراضی، بارش های نامنظم و رگباری و عوامل انسانی همچون: نظام بهره برداری نامناسب، حاکمیت شیوه های غیراصولی و غیرعلمی در کشاورزی، روش های آبیاری سنتی و مدیریت ضعیف منابع خاک ایجاد شده است. در نهایت فرسایش مداوم و گسترده خاک، مشکلاتی نظیر کاهش شدید مواد آلی و عمق خاک، شوری و قلیایی شدن و در نهایت زمینه گسترش بیابان زایی در کشور را فراهم ساخته است.
    کلیدواژگان: حفاظت محیط زیست، مدیریت منابع خاک، فرسایش خاک، بیابان زایی
  • جایگاه مدیریت در پیشبرد اهداف توسعه روستایی / مطالعه موردی: روستای جوانمردی (شهرستان لردگان)
    محسن صیدالی، غلام صادقی، زهرا میرزایی گودرزی صفحه 79
    در فرایند توسعه روستایی، پرداختن به جایگاه و نقش مدیریت در توسعه روستایی الزامی است. توسعه روستایی فرایندی است که بهبود شرایط محیط روستا توام با بهبود زندگی روستاییان را ضمن حفاظت از محیط زیست روستا هدفگیری می کند و در این جریان چند بعدی، سه عنصر اساسی (انسان، محیط و نظام سیاسی) به ایفای نقش می پردازند. در این راستا نحوه پیشبرد امور مختلف روستا اعم از اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و کالبدی با همراهی و مشارکت روستاییان و مدیریت روستایی به انجام می رسد. مدیریت روستایی مجموعه ای درهمتنیده از امکانات، شرایط گوناگون طبیعی، انسانی، نهادی و ساختاری- کارکردی است که پرداختن کامل به آن مجال دیگری را می طلبد؛ بنابراین نمی توان مدیریت روستایی را منحصر به شورای اسلامی و دهیاری نمود. این نوشتار درصدد آنست تا ضمن اینکه جایگاه مدیریت نوین روستایی را در ایران تبیین می کند، این موضوع را در محدوده روستای جوانمردی در بخش خانمیرزا (شهرستان لردگان)، تحلیل نماید و با بررسی فعالیتهای انجام گرفته پس از تاسیس نهادهای شورای اسلامی و دهیاری در ابعاد اجتماعی- اقتصادی، کالبدی- فیزیکی و خدمات عمومی توام با ارزیابی میزان رضایت ساکنین از فعالیتها در سه بعد یاد شده، نقش مدیرت روستایی را در این روستا روشن نماید، سپس با جمع بندی این موارد به ارایه راهکارها و پیشنهادات اجرایی بپردازد.
    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، مشارکت، توسعه روستایی، روستای جوانمردی، لردگان
|
  • N. Molaie Hashjin, K. Danlin, M. Hassannejad Page 1
    Nowadays, due to the easy availability of life facilities such as land, sea, and air transportation vehicles and an increase in leisure time, income, and age span, people spend more time on raveling than the past. This is more evident among city dwellers that show high interest in travelling to natural and quiet settings thanks to pollution and machine life in cities. Accordingly, the present study tries to recognize and investigate the instability of rural residences considering the ecologic and economic facets in Baledeh village of Kojor, Noshahr Town with regard to an increase in the number of tourists in massive groups by not attending to the capacity of infrastructure, local culture, Thus, the findings can be used to reduce the negative consequences in social, economic, and especially environmental dimensions and can be applied to other rural areas. Analyzing the tourism consequences in the instability of rural residences of Baladeh village, SPSS software and statistical tests are utilized.
  • A. Azami, A. Sulaimany, H. Agahi Page 15
    it is necessary to consider rural cooperation and its improvement and strength in order to achievement of rural development and sustainable life for rural people, regard to population increase and resource and facilities decrease and new social and economical needs, in countries like Iran. So investigation of the strength and weakness of rural cooperation Firms, as pioneer organizations, can be intended as main approaches to the rural-agricultural development process. The purpose of this descriptive-co relational study is Assessing rural peoples’ satisfaction from rural cooperative Firms. The population of research is rural members of rural cooperative Firms at 5 city of Kermanshah province: Isalamabade Qarb, Javanrud, Sonqor va Kolyaee, Ravansar and Kermanshah. Sampling method is Proportional stratified also, so 38 rural cooperative Firms totally have been researched. Data was collected using researcher-made questionnaire.The validity was confirmed using a panel of experts and Reliability was assessed using Cronbach's alpha yielding 0.7 for all sections. the results indicates that 21 percent of rural people was full satisfied with their rural cooperative Firms and 79 remaining percent was dissatisfied. Independent variables such as CEO amenability and board of directors regard to Firm property and finance, service discrimination and injustice delivery, on-time delivery of goods and service by company, lack of scheduled audit and lack of company operation information, timely delivery of agricultural products income to farmers and synchronization between company stockholder, especially Islamic Committee of rural, and rural people was known as effective factors of rural people satisfaction of rural cooperative Firms.
  • R. Farjam, H. Soleimani Moghadam, E. Chavoshi Page 27
    The term Islamic urban has a long and rich historical & scientific background. Many investigators, particularly western orient lists, have done a large number of studies in the field. The main reason for such studies goes to the difference between western Islamic cities. Among the major differences were the living conditions in Islamic urban, the particular structure of such cities and the effects of Islam on socio- economic conditions. None of these studies, however, have analyzed cities from the perspective of Islamic teachings. This paper attempts to show what features and which characteristics Islam views as necessary for cities. Through library research and by focusing on reliable a verifiable Islam books and documents (Quran & Hadith), the study was conducted. The study covers all Islamic urban since wherever there is Islam, urban morphology and urbanization models have been affected accordingly. It was found that in Islam cities, some special features have been taken into account concerning the settlement of people. Islam is concerned more with factors like providing security for everybody in all respects, freedom of speech and beliefs materialization of Islamic values, interaction with rather the structure of the structure of the cities environment, safe trading and avoiding sins, lies etc.
  • L. Panahi, H. Pishro Page 41
    Immigration of young rural to cities, especially at 15 to 29 ages is one of most important factors that have bad effect on rural development. Since leaving of young educated group that are serve as human capital cause stopping of rural development. In this research we try to analyze the effective factors on rural young immigration of Marvdasht Township at 2011 and yielding of practical strategies for stopping of these immigrations. Our sample is include 150 of rural young persons and with writing a questioner with 18 questions (effective factors on immigration) the point of view of them about immigration of rural young persons was gathered and was analyzed by spss software. The result of field studies administered that role of cultural and social factors at young immigration are more important than economic ones. This because of agricultural advantage and fertile lands. With analyzing of research hypothesis observations we conclude that variables such as lacking of employment opportunities at rural region, lacking of enough income, the hardness of agricultural work, high rate of village population growth, and incorrect advertise about urbanism welfare living for stating of the rate of young immigration have less importance. So in order to prevent from growing rate of immigration at this region, we offer government for protecting of small rural industries and prevent from leaving of rural young persons, introduce employment ground at analyzing case and preparing facilities of employment.
  • M. Gholami Page 51
    Industralization is one of the fundamental ways by which developing countries hope to release themselves from problems such as poverty, insecurity, over-population and spatial inequalities.Constructing industrials towns has been noted by Irans planners as a way of realizing the goals ofdevelopment. It is believed that establishing industries in villages can diversity the rural industry,increase the added value of agricultureal products, provide employment opportunities, increusethevillagers in come, decrease the villagers immgration to cities and on thewhole docrease inequslitiesof cities and villages. Constructing industrial towns and conglomerates is subject to economicalconditions, social and cultural needs, natural resource, geographical advantages and above all thepolitical-economicalmotivations of governments this research attempts to determine theoutcomeof constructing industrial towns in the regional development (ruralregions) case study: niraieindustrial town in lamerd province. This research using field information(providing a question naire)in vestigates the effects of this industrial towns on the near residential regions and thesocial,economical and environmental processes in the industrial town. The statistical population ofthis research consists of oll the workshops in the industrial town and the statistics have beenextracted from oll the working personal of the industiral town. The information has been analyzedand cotegorized via development indexes. Then according to the premises,ithasbeenevaluated bydescriptive statistical analysis and factor analysis.The results of this reseach show that lamerd industrial towns has not been influential in theregional area and the rural residential regions have experienced depopulation.more meticulousinvestigation indicate that the industrial towns has been influenced by urban trends and mostworkshop owners have urban origins. This has moved the industrial towns sphere of in fluence tocities.
  • N. Bayat, E. Rastegar, F. Azizi Page 63
    In past, our country Iran survives, with prosperity in fertile lands and use efficient methods in soil and land use. But at present Iran is one of the countries with greatest quantity of soil erosion in world. With regard that, rural area containing large amount of natural sources, planning to overcome current challenges can help to solve numerous of environmental problems in the field of rural development. Research mythology use documentary process to data gathering and Meta analyze for data analysis. Result of research show that Iran is among that countries whit greatest quantity in soil erosion and degradation of others natural sources and in comparison Iran’s soil sources degradation very highest than other countries in Middle East and other regions in world. This situation is outcome of natural factors including: steep incline of lands, intense precipitation and other natural degradation (similar: Water, forest, pasture), and human factors including: inappropriate exploitation system, unscientific methods in agriculture operations, traditional irrigation methods, poor management system in soil sources, continuous soil erosion and etc. all natural and human factors resulting in: intense decrease in soil organic and nutrition structure, increasing soil alkalinity and finally continuous trend of desertification.
  • M. Seidali, G. Sadeghi, Z. Mirzae Godarzi Page 79
    In the process of rural development, it is required to analyze the place and the role of management in rural development. Rural development is a process that seeks to improve both the condition of rural environment and the life of rural people as well as to protect natural resources as target. Three elements play a part in the multidimensional process including human, environment, and administration. The implementation of rural different affairs including economic, social, cultural, political and administrative can be performed by the participation among rural people and management. Rural management is an interrelated set of actions, possibilities, different circumstances in natural, human, institutional, and structure-function terms and out of the extent of the research. Therefore, the rural management cannot just be constituted of Islamic council and village assistance. The study is to analyze this in Javanmardi Village in Khanmirza District (Lordegan County) in addition to explanation of rural modern management in Iran. It also attempts to examine performed activities of the council and village assistance since founded, in socio-economic, physical and public services as well as to find out the satisfaction of residents about the actions and activities. Finally we present some suggestions and solutions.