فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیمراد شریفی، ابوذر شاکری صفحات 1-25
    انرژی یکی از نهاده های مهم تولید محسوب می شود که همراه با سایر نهاده ها مانند کار و سرمایه در فرایند تولید سهیم می باشد. از طرفی، اکثر منابع انرژی دارای منشا فسیلی بوده و پایان پذیر می باشند و بنابر این، ویژگی اساسی پایان پذیری انرژی آن را از سایر نهاده های تولید متمایز می کند و ضرورت صرفه جویی در مصرف انرژی و بررسی امکان جانشین کردن سایر نهاده ها را با آن نمایان می سازد.
    تحلیل تقاضای انرژی در صنایع، همواره یکی از موضوعات مهم در تحقیقات اقتصادی است. این مساله برای کشورهای در حال توسعه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق، به منظور تحلیل تقاضای نهاده ها از مدل های پویای نسل سوم استفاده شد تا سرعت تعدیل سرمایه در صنایع کارخانه ای نیز مشخص شود.
    با استفاده از فرم تابعی درجه دوم، این نتیجه گرفته شد که حذف یارانه حامل های انرژی در کوتاه مدت تاثیر زیادی در جهت کاهش تقاضای انرژی در صنایع خواهد داشت؛ ولی در بلندمدت از شدت این تاثیر کاسته خواهد شد. علاوه بر این، نتایج نشان دادند که سرعت تعدیل موجودی سرمایه در صنایع کارخانه ای ایران بسیار پایین می باشد.
    کلیدواژگان: مدل های پویای نسل سوم، تقاضای نهاده، صنایع کارخانه ای ایران، انرژی
  • سیدمحمدعلی کفایی، ندا میری صفحات 27-45
    کشش آرمینگتون شدت تاثیر پذیری نسبت تقاضای وارداتی به تقاضای داخلی یک کالا را از تغییر نسبی قیمت داخلی به وارداتی آن، محاسبه میکند؛ کششی که در واقع، توان رقابتی محصولات یک کشور در مقابل محصولات مشابه خارجی یا وارداتی و به بیان دیگر، درجه یا شدت جانشینی محصولات مشابه را نشان میدهد.
    این کششها برای 23 کالای منتخب (با توجه به محدودیتهای آماری) در سطح 2، 3 و 4 رقمی طبقه بندی استاندارد جهانی صنایع برآورد گردید و یافته ها حاکی از مثبت و معنیدار بودن این کششها برای 19 گروه کالایی است.
    کلیدواژگان: کشش هایآرمینگتون، کششهایجانشینی، رقابتپذیری کالاها، سازمان تجارت جهانی
  • جعفر قادری_کریم ا سلاملوییان_سکینه اوجی مهر صفحات 47-70
    هدف این مقاله، بررسی تاثیر برخی از عوامل مؤثر بر سرمایه گذاری مسکن ایران طی دوره 1385:4-1375:3 است. در این راستا، از ترکیب دو الگوی مطرح شده در زمینه سرمایه گذاری مسکن و سبد دارایی و روش خود توضیح با وقفه های توزیعی (ARDL)، برای تحلیل همجمعی استفاده شده است.
    متغیرهای توضیحی شاخص قیمت مسکن، حجم نقدینگی، درآمد خانوار، هزینه ساخت و ساز، شاخص قیمت سهام، نرخ ارز، نرخ سود سپرده بانکی و قیمت سکه طلا در نظر گرفته شده است.
    نتایج حاکی از آن است که در بلند مدت، ضرایب متغیرهای شاخص قیمت مسکن، حجم نقدینگی، درآمد خانوار، هزینه ساخت و ساز، شاخص قیمت سهام و نرخ ارز، معنادار و مطابق انتظار بوده است. این در حالی است که معنادار نبودن ضرایب متغیرهای قیمت سکه و نرخ سود سپرده بانکی، بیانگر آن است که این دارایی ها نتوانسته اند به عنوان رقیب مسکن، نقش مؤثری بر میزان سرمایه گذاری مسکن داشته باشند
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مسکن، الگوی خود توضیح با وقفه های توزیعی (ARDL)، سبد دارایی
  • علی اکبر قلی زاده، مسعود طهوری متین صفحات 71-92
    در این مطالعه، انتخاب سبد دارایی خانوار در حضور بازار مسکن برای نخستین بار در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از نظریه های مهم در خصوص قیمت مسکن و تحولات آن، نظریه سبد دارایی های خانوار است و بر مبنای آن، سیکل های تجاری مسکن بر سهم آن از سبد دارایی ها اثر تعیین کننده ای خواهند داشت.
    برای این منظور داده های مربوط به دارایی ها شامل: سهام، ارز، سکه، سپرده بانکی، اوراق مشارکت و مسکن طی دوره 1385-1370 مورد استفاده قرار گرفته است. پس از محاسبه بازدهی، ریسک و ضرایب همبستگی دارایی ها طی دوره مورد نظر، با به کارگیری مدل میانگین- واریانس و استفاده از نرم افزار MATLAB، ترکیب دارایی ها در سبد دارایی خانوارها استخراج شده است.
    این مدل با شبیه سازی و لحاظ وزن های مختلف برای هر یک از دارایی ها، ابتدا ترکیب بهینه دارایی خانوارها بدون حضور مسکن و بر اساس طبقه بندی خانوارها به: کم ریسک، ریسک متوسط و پر ریسک و بر مبنای میزان ریسک پذیری تعیین می گردد. سپس این موضوع مورد بررسی قرار می گیرد که: آیا حضور مسکن در سبد دارایی و انتخاب آن از سوی خانوارها باعث بهبود ریسک و بازدهی سبد دارایی و تغییر ترکیب پرتفولیو خواهد شد؟ مرز کارآیی که پوش کاراترین سبد دارایی ها است، استخراج می شود و نتایج نشان می دهد مسکن دارایی مهمی در سبد دارایی در دوره رونق قیمت مسکن می باشد که موجب انتقال مرز کارآیی خواهد شد.
    کلیدواژگان: سبد دارایی، ریسک، بازدهی انتظاری، مرز کارایی، مدل میانگین، واریانس، نرم افزار MATLAB
  • شهریار نصابیان، صالح قویدل، مهدی فتح آبادی صفحات 93-110
    در این مقاله، شناسایی عوامل مؤثر بر تغییر نسبت دستمزد نیروی کار بخش غیر کشاورزی به کشاورزی در ایران با استفاده از تئوری هاسکل مورد بررسی قرار می گیرد که مبانی نظری عوامل تغییر شکاف دستمزد در دو بخش کشاورزی و غیر کشاورزی را شکاف قیمت و بهره وری محصولات دو بخش می داند.
    در این مقاله، با استفاده از مدل اقتصاددانان تجارت بین الملل و آمارهای منتشره از سوی مرکز آمار ایران و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در طی سالهای مختلف، مشخص شد که عمده دلیل این امر، افزایش قیمت محصولات کشاورزی به نسبت قیمت محصولات غیر کشاورزی بوده که عمدتا به دلیل حمایت دولت از طریق کاهش واردات محصولات کشاورزی در دو دهه اخیر بوده، ولی تغییر تفاوت بهروری در این دو بخش، هیچ تاثیری برتغییر شکاف دستمزد این دو بخش نداشته است و بنابراین، اثر تجارت به عنوان یک عامل بر تغییر شکاف دستمزد در بخش غیر کشاورزی به کشاورزی در ایران تایید می شود.
    کلیدواژگان: شکاف دستمزد، تجارت بین الملل، تئوری هاسکل، نسبت قیمت
  • حسین اصغرپور، سکینه سجودی، نسیم مهین اصلانی نیا صفحات 111-134
    مطابق مدلهای انتقال اثر نرخ ارز، نرخ ارز در تعیین قدرت رقابتی صادرات کشورها بسیار حائز اهمیت بوده و تعیین اندازه انتقال اثرات نرخ ارز بر قیمت صادرات می تواند در برنامه ریزی های توسعه صادرات ایفای نقش نماید. در این راستا، در مقاله حاضر سعی شده است در چارچوب نظری مدلهای انتقال اثر نرخ ارز، با استفاده از تکنیک ARDL میزان انتقال اثرات نرخ ارز بر قیمت صادرات غیرنفتی اقتصاد ایران طی دوره 1350تا 1386مورد آزمون قرار گیرد.
    یافته های تجربی تحقیق نشان می دهد که رابطه مثبت و معنی داری بین نرخ ارز و شاخص قیمت صادرات وجود دارد، به طوری که طی دوره مورد بررسی، با افزایش نرخ ارز (کاهش ارزش پول ملی) شاخص قیمت صادرات به طور معنی دار افزایش یافته است. در نتیجه میزان انتقال اثر نرخ ارز(Pass-Through) به قیمت صادرات کشور تقریبا کامل و به قیمت وارداتی کشور مقصد برابر صفر می باشد.
    به عبارت دیگر، نتایج تجربی تحقیق دلالت بر این دارد که در اقتصاد ایران، صادرکنندگان در مواجهه با کاهش ارزش پول ملی(افزایش نرخ ارز)، قیمت صادرات را افزایش داده و به این ترتیب، تغییر نرخ ارز تاثیر چندانی بر قیمت پرداختی کشور مقصد نداشته است.
    کلیدواژگان: مدل انتقال اثر نرخ ارز، اقتصاد ایران، شاخص قیمت صادرات، صادرات غیرنفتی
  • سید نظام الدین مکیان، سمانه خاتمی صفحات 135-157
    بررسی همگرایی و کسب منافع بیشتر، برای کشورهای کمتر توسعه یافته و در حال توسعه - از جمله کشورهای منطقه منا - از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زیرا گسترش همکاری های منطقه ای می تواند نقشی بسیار وسیع تر در تعاملات اقتصادی بین المللی برای اقتصادهای منطقه، که از زمینه رشد بازار منطقه ای خوبی برخوردارند، فراهم آورد و توسعه آنها را رقم بزند.
    در این راستا، در مطالعه حاضر سعی شده است تا فرضیه همگرایی بین کشورهای منتخب منطقه منا (15 کشور) و در بازه زمانی 2008-1980 آزمون شود. برای این منظور، از مدل سری زمانی با استفاده از روش های اقتصاد سنجی ریشه واحد دیکی- فولر تعمیم یافته، ریشه واحد زیوت- اندریوز با شکست ساختاری درونزا و آزمون های ریشه واحد داده های تابلویی ایم، پسران، شین و همچنین لوین، لین و چو استفاده شده است.
    نتایج تخمین مدل سری زمانی با آزمون های دیکی- فولر تعمیم یافته و زیوت- اندریوز، حاکی از آن است که دو گروه همگرایی، بین کشورهای منتخب منطقه منا وجود دارد: گروه اول، شامل کشورهایی می باشد که از درآمد سرانه پایین به سمت میانگین درآمد سرانه کشورهای منتخب منطقه در حال همگرا شدن می باشند و گروه دوم، شامل کشورهایی است که از درآمد سرانه بالا به سمت میانگین درآمد سرانه همگرا شده اند. سایر کشورها نیز نسبت به میانگین درآمد سرانه واگرا شده اند.
    همچنین، بر اساس نتایج آزمون ریشه واحد ایم، پسران، شین و آزمون لوین، لین و چو، فرضیه همگرایی درآمد سرانه کل نمونه کشورهای منتخب، به سمت میانگین درآمد سرانه منطقه پذیرفته می شود. به عبارتی در مجموع، کشورهای منتخب به سمت کاهش شکاف درآمدی با میانگین درآمد سرانه، در حرکت می باشند.
    کلیدواژگان: همگرایی، سری زمانی، شکست ساختاری، آزمون ریشه‎ واحد داده‎های تابلویی، منطقه منا
|
  • Alimorad Sharifi, Aboozar Shakeri Pages 1-25
    Energy is aconsidered as one of the major inputs of production along with other inputs such as labor and capital that contribute to the production process. Moreover, most energy sources have fossil origin and are irreversible, so on the one hand, the basic features of the finitude of other energy inputs to production are distinct and the necessity of energy saving and the possibility of substituting them with the renewable forms are self-evident. Industrial energy demand analysis has always been one of the leading fields of research in economics. This issue is more critical in the case of developing countries, especially those with transitional experiences. In this paper, third generation of dynamic factor demand models for the Iranian manufacturing industries is estimated to analyze the speed of adjustment in factor demands. Using the quadratic functional form, this result was the elimination of energy subsidies in the short term which has a great impact on the industry to reduce energy demand. But, it is believed that in the long run, the intensity of this effect will be diminished. Furthermore, the results show that the speed of adjustment in capital stock of factory industry is very low.
  • Mohammad Ali Kafaei, Neda Miri Pages 27-45
    Armington elasticity measures the degree of responsiveness of relative demand of an imported good to its domestically produced one, to relative home produced-imported price ratio of that good. In fact, it shows the competitiveness (or its substitutability) of domestically produced goods with respect to the imported ones. These elasticities were estimated for 23 selected goods (because of data deficiencies) at 2, 3 and 4 digits of ISIC classification and found them (for 19 goods) positive and statistically significant.
  • Jafar Ghaderi, Karim Eslamloueyan, Sakineh Owjimehr Pages 47-70
    An autoregressive distributed lag (ARDL), approach to cointegration analysis is used to study the short- and long-run determinants of housing investment in Iran over the period of 1375:3-1385:4. The explanatory variables include house price index, construction cost, household income, money supply, bank’s deposit interest rate, exchange rate, stock price index and gold coin price. The short and long run results indicate that house price index, household income, exchange rate and money supply have positive and construction cost and stock price index have negative effects on housing investment. However, the housing investment is not affected by gold coin price and bank’s deposit interest rate. This research also indicates that the eslasticities of housing investment with respect to house price index, construction cost, money supply and household income are greater than one. However, it was found to be inelastic with respect to other variables.
  • Ali Akbar Qolizadeh, Masoud Tahuri Matin Pages 71-92
    For the first time, this paper analyzes the portfolio selection theory in the presence of housing market in Iran. One of the important theories about the housing price is household portfolio theory. Based on the theory, housing business cycles have determining effect on housing share in portfolio. For this purpose, a set of assets data consisting stocks, exchange, gold coins, bank deposits, bonds and housing over the period 1991-2006 are used. After calculation of returns, risks and correlation coefficients of assets over the period using Mean - Variance Model and MATLAB software, a combination of household assets in the portfolio have been extracted. The model, through simulating and supposing different weights for each asset determines an optimal combination of assets in portfolio based on risk classification of households: low risk, medium risk and high risk. Then, they are thoroughly examined to explore: whether the presence of housing asset in the portfolio can improve its risk, return and the composition of assets? Efficient frontier which covers all portfolios is also extracted. The results reveal that housing is an important asset in the portfolio during the housing boom period and causes the efficient frontier transmission move outwards.
  • Shahriar Nessabian, Saleh Ghavidel, Mehdi Fathabadi Pages 93-110
    Using Haskel theory, in this paper the main factors of change in wage ratios of agricultural and non-agricultural labor force are explored. Theoretically, the wage gap between these two sectors is explained by the gap between price and the one between TFP of these two sectors. In recent years, the wage gap between the two sectors has been decreasing in Iran. The international trade model (Haskel model) has been used in this paper and the results reveal that the major factor contributing to wage gap is the price one. The TFP is considered insignificant for wage gap. Mainly, the reason for increasing agricultural product index price, compared to that of non-agricultural index price has been government protection of agricultural products during these years.
  • Hossein Asgharpour, Sakineh Sojoodi, Nasim Mahin Aslani Nia Pages 111-134
    According to exchange rate pass-through models, exchange rate has a great impact on the competitiveness of exports and determining the effects of exchange rate on export prices can be useful in planning for export promotion. For this purpose, in this paper it has been attempted in the theoretical framework of exchange rate pass- through models and applying ARDL approach the effects of exchange rate on non- oil exports price of Iran during 1971 to 2007 has been tested empirically. The findings show that there is a significant positive relationship between exchange rate and export price index so that by increasing exchange rate (devaluation of national currency) export price index increases significantly. Exchange rate pass- through to export prices is complete and to import prices in terms of destination currency is zero. In other words, the empirical results of this study indicate that in the Iranian economy, exporters are faced with devaluation of national currency (increase in exchange rate), which increases export prices in terms of domestic currency. Thus, the exchange rate changes have not significant effects on export prices in terms of destination currency and just affect the profits of exporters.
  • Seyed Nezamuddin Makiyan, Samaneh Khatami Pages 135-157
    The convergence process and the advantages involved for less developed and developing countries, especially those located in the MENA region is of a great importance in economic studies. Through expanding regional co-operations and playing a wider role in the economies of the member states, it can prepare a suitable ground for growing regional markets and positive international economic reactions and finally can result into total development of the region. This article, using time series model is aiming at testing the convergence hypothesis in MENA region (15 countries) during 1980-2008. For analyzing time series model, we used Augmented Dicky Fuller test, Zivot & Andrews (with the endogenous time break) unit root test, Im, Pesaran & Shin and also Levin, Lin & Chu unit root panel data tests. The results of time series model with ADF and ZA tests show that there are two groups of convergence among the selected MENA countries. The first one is those countries which are converging from the low per capita income up to the average per capita income of the selected countries. The second one is the countries which are converging from the high per capita income down to the average of the region. The rest have diverged from the average per capita income during the period. According to Im, Pesaran & Shin and also Levin, Lin & Chu unit root tests, the convergence hypothesis of per capita income to average, is accepted for the whole sample. Altogether, the selected countries are minimizing the gap between their per capita income and the average per capita income of the region.