فهرست مطالب

نشریه مدیریت صنعتی
سال سوم شماره 6 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد تقوی فرد صفحه 1
    ساده‎ترین نوع مسئله بالانس خط مونتاژ، یافتن تخصیص مناسبی از فعالیت‎های مونتاژ به مجموعه‎ای از ایستگاه های تولیدی بر اساس زمان سیکل، محدودیت‎های پیش نیازی و دیاگرام مونتاژ است تا معیارهای خاصی همچون روانی خط تولید و یا کارایی در شرایط مطلوبی قرار گیرند. در این مقاله یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح آمیخته برای بالانس خطوط مونتاژ چند محصولی همراه با زمان‎های عملیاتی بیشتر از زمان سیکل و محدودیت‎های منطقه‎ای ارایه می‎شود. عملکرد مدل پیشنهادی در یافتن راه حل بهینه با عملکرد چند مدل موجود در ادبیات موضوع بر روی تعدادی مسئله نمونه مقایسه شده و نتایج امیدوار کننده حاصل شده‎اند. همچنین برتری نسبی مدل پیشنهادی در مورد معیارهایی همچون روانی خط، کارایی خط، انحرافات و عدم کارایی بر روی مثال‎های نمونه با یکی از رویکردهای موجود در ادبیات موضوع، توسط آزمون ناپارامتریک کروسکال والیس تایید شده است.
    کلیدواژگان: بالانس خط مونتاژ، مدل تولید چند محصولی، ایستگاه‎های موازی، برنامه ریزی عدد صحیح
  • مریم رضوی، محمدعلی سوخکیان، کورش زیارتی صفحه 17
    در یک سیستم لجستیک، تصمیماتی نظیر مکان یابی انبارها، مسیریابی وسایل نقلیه و تخصیص مسیرها به این وسایل نقلیه باید به‎طور همزمان اخذ شوند. در واقع این‎گونه مسایل، به دنبال یافتن مکان و تعداد مناسب تسهیلات و نیز مسیرهای توزیع توسط وسایل نقلیه هستند. این مسئله به‎دلیل پیچیدگی و حجم بالای محاسبات جزء مسایل بهینه یابی ترکیبی و NP-hard قرار می گیرد. به‎دست آوردن حل بهینه برای مسئله مورد نظر در ابعاد بالا در زمان محاسباتی معقول به‎وسیله‎ی رویکردهای سنتی و ابزارهای بهینه یابی متداول، بسیار مشکل است. بنابراین یک الگوریتم فراابتکاری مبتنی بر الگوریتم مورچگان برای حل این مسئله استفاده شده است. با توجه به آزمایش‎های انجام شده، این الگوریتم پیشنهادی می تواند جواب نزدیک به بهینه در زمان قابل‎قبولی ارایه دهد. همچنین در این مقاله فرض تخصیص چندین مسیر به یک وسیله نقلیه در کل زمان در دسترس در نظر گرفته شده است. در انتها، نتایج به‎دست آمده از این الگوریتم برای مسایل با حجم کم با خروجی نرم‎افزار لینگو مقایسه و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: الگوریتم مورچگان، فراابتکاری، مسئله کوله‎پشتی، جست‎وجوی حریصانه، مسئله مکان یابی، مسیریابی
  • بابک سهرابی، کاوه طهماسبی پور، ایمان رئیسی وانانی صفحه 39
    انتخاب سیستم برنامه ریزی منابع سازمان به‎دلیل هزینه‎ی سنگین خرید و پیاده سازی آن و همچنین پیچیدگی های تطبیق فرآیندهای سازمان با سیستم جدید، از تصمیمات خطیر مدیریتی محسوب می شود.
    هدف این مقاله، طراحی یک سیستم خبره فازی برای انتخاب سیستم برنامه ریزی منابع سازمان مناسب بر مبنای معیارهای انتخاب معتبر و بین المللی است تا ریسک ناشی از انتخاب نادرست تا حدامکان کاهش داده شود. منطق فازی این امکان را می دهد که چنانچه یک گزینه در معیاری فاقد انطباق لازم با شرایط سازمان باشد، وضعیت معیار متناظر دیگری بررسی شده تا امکان انتخاب گزینه مناسب به آسانی کاهش نیابد و ارزیابی در سطح کلیه شاخص‎ها و به‎صورت فازی انجام شود. از سوی دیگر قواعد سیستم خبره فازی، شرایط گزینه ها را با توجه به مطالبات سازمان بررسی می کند و بدین ترتیب، رتبه بندی بدون نیاز به مقایسه‎ی مستقیم گزینه ها که با مقایسه‎ی هر گزینه با شرایط مطلوب سازمان انجام می‎گیرد. به‎منظور اعتبارسنجی و بیان بهتر مطالب، پژوهش به‎همراه مطالعه‎ی موردی مربوط به یکی از واحد های صنعتی داخل کشور تبیین شده است.
    کلیدواژگان: سیستم خبره فازی، منطق فازی، برنامه ریزی منابع سازمان، انتخاب سیستم
  • حسین صفری، جلال طالبی صفحه 59
    در این مقاله برای حل مسئله جایابی یا انتخاب محل بهینه برای تسهیلات و ایستگاه های تولیدی شرکت‎های تابعه مجموعه صنعتی گروه بهمن از تلفیق دو مدل Fuzzy TOPSIS و برنامه ریزی خطی عد صحیح صفر‎ و یک استفاده شده است. عوامل، معیارها و محدودیت‎های شناسایی شده در این مدل به دو دسته عوامل ذهنی و محدودیت‎های عینی تفکیک شده است. گزینه های مسئله از میان نقاط موجود و قابل استفاده در فضاهای گروه بهمن انتخاب و لیست شده‎اند. عوامل دسته اول (معیارهای ذهنی) از طریق پژوهش میدانی و نظرسنجی از کارشناسان و مسئولان ذی‎ربط به‎وسیله‎ی نظر سنجی استخراج شده و در قالب اعداد فازی مثلثی در مدلTOPSIS استفاده شده‎اند. 10 گزینه مکان انتخاب شده در مطالعه‎ی میدانی از این طریق رتبه‎بندی شده اند. سپس مقادیر ضرایب نزدیکی و ضرایب تغییر هر گزینه به راه حل ایده آل در دو تابع هدف با حالت بیشینه سازی و کمینه سازی یک مدل برنامه ریزی صفر و یک استفاده شده اند و محدودیت های دسته دوم (عینی) در قالب محدودیت های مدل گفته شده گنجانده شده اند. در نهایت پاسخ مدل صفر و یک مشخص کننده‎ی نقطه بهینه‎ی نهایی برای استقرار تسهیلات خواهند بود.
    کلیدواژگان: TOPSIS فازی، برنامه ریزی خطی عدد صحیح صفر ویک، _ مکان یابی، مدیریت تسهیلات
  • اکبر عالم تبریز، محمدرضا منیری صفحه 81
    یکی از ابزارهای قدرتمندی که امروزه در راستای کاهش هزینه، زمان، افزایش کیفیت و در نتیجه بهبود عملکرد پروژه ها به‎خصوص پروژه های عمرانی به کار می رود، مهندسی ارزش است. برای مطالعه های مهندسی ارزش در پروژه های ساختمانی در بسیاری از موارد با قضاوت‎های زبانی و غیر دقیق سروکار داریم که می توان از روش‎های تصمیم گیری چند شاخصه با رویکرد منطق فازی، به‎جای روش‎های معمول استفاده کرد. در مقاله‎ی حاضر برنامه کار مهندسی ارزش با مدل‎های MADM فازی تلفیق شده است. در این تلفیق به‎منظور تعیین وزن معیارهای ارزیابی پیشنهادهای حاصل از مرحله خلاقیت، از روش AHP فازی و به‎منظور تعیین اولویت گزینه ها از روش TOPSIS فازی استفاده شده است. روش فوق در طرح تاسیسات مکانیکی پروژه برج موج شهرک مسکونی صدف، یکی از پروژه های در دست احداث بخش تعاونی در کشور، به کار گرفته شده است. بر اساس برآورد تیم مهندسی ارزش، اجرای طرح پیشنهادی به‎جای طرح اولیه، کاهش45/21 درصدی در هزینه پروژه و 6/17 درصدی در زمان پروژه را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تصمیم‎گیری چند شاخصه فازی، عملکرد پروژه، تاسیسات مکانیکی، ارزش، کارکرد
  • حسن فارسیجانی، محمدرضا عبدوس صفحه 99
    در این مقاله برای محاسبه ی نقاط بهینه سفارش دهی در سیستم های کنترل موجودی و به‎طور خاص برای سیستم های سفارش دهی مرور دائم (r،Q) روشی با استفاده از منطق فازی ارایه شده است که به طور مشابه برای دیگر روش های سفارش دهی نیز می تواند استفاده شود. از آنجا که در مدل های سفارش دهی نمی توانیم به طور دقیق پارامترهایی مثل هزینه را پیش بینی نماییم، با ابهام رو به رو خواهیم بود. در چنین حالتی استفاده از مقادیر دقیق موجب ایجاد اشتباه در تصمیم‎گیری می شود. از طرفی استفاده از روش های آماری نیز برای پارامتر های مبهمی چون هزینه معقول به نظر نمی رسد. به همین منظور در این مقاله راهکاری برای استفاده از اعداد فازی در تصمیم گیری های مربوط به کنترل موجودی سیستم های سفارش دهی ارایه شده است. برای فازی‎سازی از اعداد فازی ذوزنقه ای استفاده شده است. در غیر فازی کردن اعداد فازی نهایی نیز از روش فاصله ی علامت دار استفاده شده و در نهایت مثالی عددی برای شرح مدل آورده شده است.
    کلیدواژگان: روش فاصله ی علامت دار، سیستم های سفارش دهی، اعداد فازی ذوزنقه ای، مدل فازی
  • عبدالرسول قاسمی، اسفندیار جهانگرد صفحه 113
    محدود بودن منابع مالی و امکانات بانک‎ها، به‎خصوص در کشورهای در حال توسعه همانند ایران نیاز به برنامه ریزی برای افزایش کارایی و بهره‎وری بانک‎ها را بیش از پیش ضروری ساخته است. لازمه‎ی این افزایش کارایی، سنجش عملکرد و شناخت قوت و ضعف‎ شعب بانکی است. مقاله‎ی حاضر با استفاده از ترکیبی از روش‎های مهم همچون مدل روش ناپارامتریک DEA اصلاح شده و روش AHP به محاسبه‎ی کارایی مؤلفه ای شعب بانک مسکن در تجهیز منابع و مصارف می‎پردازد. در این باره نتایج اجرای مدل های طرف منابع و مصارف، شعب کارا و ناکارای بانک مسکن را در زمینه تجهیز منابع و تخصیص تسهیلات مشخص نموده و زمینه لازم جهت ارایه رویکرد فعالیتی شعب این بانک را با تاکید بر تجهیز منابع یا تخصیص تسهیلات، فراهم آورده است.
  • منصور مؤمنی، احمد جعفرنژاد، شکوفه صادقی صفحه 129
    این مقاله با هدف ارایه الگو و مدلی جهت مکان‎یابی مراکز فروش و خدمات پس از فروش شرکت تالیا انجام شده است. پژوهشگر از طریق مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با صاحب‎نظران و کارشناسان تالیا به شناسایی عوامل مؤثر در این رابطه پرداخته که شامل دو دسته شاخص و محدودیت هستند. دسته اول شامل شاخص‎های بازاریابی و مشتری مداری و دسته دوم مربوط به محدودیت‎های مالی و سرمایه‎گذاری و جغرافیایی است. در هر یک از مناطق 22 گانه شهر تهران نیز سه ملک با کاربری تجاری اداری یعنی در مجموع 66 گزینه طی جستجو و جمع آوری اطلاعات و مصاحبه با کارشناسان سرمایه‎گذاری و مشاوران املاک انتخاب شد. از آنجا که انتخاب چند مرکز بهینه از میان 66 گزینه، با توجه به وجود دو دسته شاخص و محدودیت امکان‎پذیر نبود، از تلفیق دو مدل مقایسات زوجی- TOPSIS (مقایسات زوجی برای دست آوردن وزن شاخص ها) و برنامه ریزی صفر و یک به‎ترتیب برای عوامل دسته اول و دوم استفاده شده است. در نهایت 6 مرکز فروش و خدمات پس از فروش از میان این گزینه ها انتخاب شد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی عدد صحیح صفر و یک، مکان یابی، TOPSIS، مقایسات زوجی
  • لیلا نامداریان، طه نژاد فلاطوری مقدم صفحه 149
    این مقاله بازنگری مدل تلفیق شده Chan & QI با مدل مرجع فرآیند کسب‎و کار (SCOR) است. این مدل تلفیقی با ساختار سلسله‎مراتبی، دارای سه سطح و هفت معیار برای عملکرد زنجیره‎ی تامین هستند که دو مورد ازاین معیارها کمی (هزینه و استفاده از منبع) و پنج موردآن‎ها کیفی هستند (کیفیت، انعطاف‎پذیری، مشهود بودن، اعتبار و نو آوری). به‎منظور بهبود کارایی مدل گفته شده در ارزیابی عملکرد زنجیره‎‎ی تامین، از ترکیب این مدل با منطق فازی استفاده شده است. به‎عبارت دیگر هدف این مقاله پیشنهاد یک روش ارزیابی نوآورانه است تا با به‎کارگیری منطق فازی، داده های عملکردی حاصل از معیارهای مختلف را به یک شاخص مرکب معنادار برای یک زنجیره‎ی تامین، تبدیل کند. در نهایت مدل گفته شده در یک مورد واقعی تست شد و نتایج بیانگر اعتبار مدل پیشنهادی است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد (کیفیت)، منطق فازی، زنجیره‎ی تامین(SCM)، سلسله‎مراتب معیارها و فرآیندها (PMH)، مدل مرجع فرآیند کسب‎و کار SCOR))
  • رضا یوسفی زنوز، محمدباقر منهاج صفحه 171
    این مقاله یک رویکرد کنترل پیش بین مدل برای سیستم‎های برنامه ریزی تولید موجودی ارایه می کند. کنترل پیش بین مدل (MPC) قبلا در مسایل زنجیره‎ی تامین به‎کار گرفته شده و نتایج رضایت‎بخشی داشته است. اما سیستم‎های پیشنهادی تا حال اطلاعاتی راجع به تقاضای آتی ندارند. ادغام یک متدولوژی پیش بینی در چارچوب MPC می تواند عملکرد سیستم‎های کنترلی را بهبود دهد. در این مقاله برای پیش بینی عدم قطعیت در رفتار تقاضای متلاطم، از روش‎های کلاسیک و هوشمند پیش بینی استفاده می شود. با توجه به رفتار غیرخطی و نوسانی و حتی آشوبی تقاضای متلاطم، شبکه های عصبی در مقایسه با روش‎های معمول کلاسیک همچون روش هموارسازی نمایی بهتر می توانند این رفتار را مدل‎سازی و پیش بینی نمایند. داده-های واقعی برای بررسی و مقایسه‎ی کارایی طرح پیشنهادی با توجه به خطای معیار عملکردی به‎کار گرفته می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره‎‎‎ی تامین، شبکه های عصبی مصنوعی، اثر شلاقی، کنترل مدل پیش بین، کنترل‎کننده
|
  • Mohammad Taghi Taghavifard Page 1
    The basic type of Assembly Line Balancing (ALB) problem is the allocation of work elements to a set of production work stations considering cycle time, precedence constraints, and assembly diagram to achieve predefined performance criteria such as line efficiency and smoothness index. In this paper, a mixed integer programming model for solving multiple product ALB problems with processing times larger than cycle time as well as technological constraints is presented. The performance of presented model in finding optimal solution is compared with models presented in the literature by solving sample problems. The obtained results were quite satisfactory. Also, the relative advantages of the proposed model in comparison with some approaches in the literature are verified and shown using Kruskal-Wallis non-parametric testing approach. This was accomplished by calculating the measures of performance such as line smoothness, line efficiency and deviations of solved sample problems.
  • Maryam Razavi_Mohammad Ali . Soukhakian_Kourosh Ziarati Page 17
    In a logistic system, decisions on location of depot, vehicle routing and assignment of routes to vehicles should be considered simultaneously. The location-routing problems are defined to find the optimal number and locations of depots, and at the same time with the distribution routes for the vehicles. Because of the complexity and the time consuming computation, this problem belongs to a class of combinatorial optimization and NP-hard problems. Finding an optimal solution for this type of complex, huge problem in reasonable computational time by using traditional and exact approaches and optimization tools is very difficult. So a Meta heuristic algorithm based on ant colony system is proposed to solve this problem. According to the experiments, this proposed algorithm reports near-optimal and promising solutions in reasonable time. Also in this paper the assumption of assigning several routes to a vehicle during its available time is considered. Finally, the computational results obtained by this algorithm are compared with the results reported by Lingo software.
  • Babak Sohrabi, Kaveh Tahmasebipur, Iman Raeesi Vanani Page 39
    The selection of ERP systems has been considered as one of the most influential and risky managerial decisions due to its heavy burden of purchase and implementation costs. The purpose of this paper is designing a fuzzy expert system for selecting the appropriate ERP system based on the internationally selected and validated criteria for minimizing the risks of inappropriate selection. If an option does not have the sufficient correspondence to the organizational criteria; the fuzzy logic provides the opportunity to the other options to taken into account for not only cover the weaknesses of measurement, but also easily lower the opportunity of selecting the appropriate alternatives. This leads to a comprehensive fuzzy evaluation of all of the alternatives. From another point of view, the fuzzy expert system rules evaluate the options according to the demands and requirements of organization and accordingly, the selection process will require no direct bi-comparison of options for the desired organizational status. For the sake of better validation and presentation, this paper has been conducted and provided through a case study of one of the Iranian industrial organizations.
  • Hossein Safari, Jala Talebi Talebi Page 59
    In this paper has been used a new integrated method of fuzzy TOPSIS and zero-one integer linear programming for location selection of Bahman Group company facilities and manufacturing stations of affairs. Selected criteria and constraints are dividing to the explicit and implicit categories. Candidate alternatives have been selected from current and useable points of company. The first criteria have been exploited from interview with experts and used as triangular fuzzy numbers in the fuzzy TOPSIS. In this research 10 candidate alternatives have been ranked through fuzzy TOPSIS. Then coefficient of closeness and coefficient of variance have been used in the maximization and minimization objective functions in the ZOLP. Also, the second criteria have been used as constraints of ZOLP. Finally ZOLP model has been run and presented the best alternative for industrial facility location.
  • Akbar Alem-Tabriz, Mohammad Reza Moniri Page 81
    One of the most effective tools for decline cost and time, quality improvement and consequently project performance enhancement especially in construction projects, is value engineering. There are linguistic judgments in many cases of value engineering studies in construction projects such as interior design, mechanical installations design, and etc. Therefore multiple attribute decision-making techniques with fuzzy approach can be used in decision-making stages in value engineering process. In this paper, value engineering is combined with fuzzy MADM techniques. In this hybrid, fuzzy AHP technique is used in order to determine the weight of evaluation criteria recommended in creativity phase and fuzzy TOPSIS is used for ranking of alternatives. This approach was applied in design phase of mechanical installations of Mouj tower project in Sadaf town, one of the under construction projects in union sector of the state. According to the paper results, estimation of value engineering team, leads to 21.45 % of decreasing in project’s costs and 17.65% of decreasing in project’s duration.
  • Hassan Farsijani, Mohammad Reza Abdoos Page 99
    This paper submitting the computation of optimize point of ordering in inventory control systems and particularly for continuous review of ordering system (r,Q) by fuzzy logic method which similarly can be used for other ordering systems. Since in the ordering models we cannot forecast the parameters like cost exactly, we have ambiguity. In this case using precise parameters may cause wrong decision making. In other hand using the statistical methods for parameters like cost is not proper. Therefore in this paper we have provided a method for using fuzzy numbers in the decision making about the ordering systems. For fuzzification we have used trapezoidal fuzzy number and for defuzzification we have used signed distance method. Finally there has been presented a numerical example in order to explain the given model.
  • Abdolrasoul Ghasemi, Esfandiar Jahangard Page 113
    The Investigation of Dimensional Efficiency for Branches of Maskan Bank in Resources Collection and Facilities Allocation: Approach of Super Efficiency Model with Weight Restrictions. The scarcity of financial resources of banks, especially in developing countries like as Iran, leads to planning for improving efficiency and productivity. Improving efficiency needs to performance measurement and recognize of strength and weakness of bank branches. This paper has been used DEA and AHP models for investigating of dimensional efficiency of bank branches in resources collection and resources allocation. In this paper efficient and non efficient branches are determined and finally some recommendations are presented.
  • Mansour Momeni, Ahmad Jafarnejad, Shokoofeh Sadeghi Page 129
    This paper has been offered a technique for proper locating of Taliya Company’s sales shops and the supporting service centers. The researcher has discussed to know the related fundamental elements through library researches, interviews with Taliya professionals which are classified in two main categories of attributes and constraints. The attributes are consisting of marketing & customer’s satisfaction and constraints are regarding to the financial, commercial, and topological facilities. 66 cases are chosen to be studied containing three sales shops in each of 22 areas of Tehran. The cases were selected advised by out letting and real estate consultants. For selecting optimized centers, there was used the combined pair wise comparison and TOPSIS to calculate attributes weight. Then zero-one integer programming was used for optimized centers. Finally six shops have been selected as optimize centers.
  • Leila Namdarian, Taha Nejad Falatouri Moghadam Page 149
    This paper has revised the combined model of Chan & QI with supply chain operations reference (SCOR). This combined model with hierarchical structure, has three levels and seven criteria that some criteria are quantitative (cost, use of source) and others of them are qualitative (quality, flexibility, tangible, validity and innovation). In order to improvement of this model, this paper has combined this model with fuzzy logic. The goal of this paper is propose an innovative measurement method and provide meaningful composite indices for supply chain by use of fuzzy logic. Finally this model was tested in a real case and the results have validated the proposed model.
  • Reza Yousefi Zenouz, Mohammad Bagher Mehnaj Page 171
    This paper presents a model predictive control (MPC) approach for production and inventory control systems. Model predictive control previously has been successfully applied to supply chain problems; however most systems that have been proposed so far possess no information on future demand. The incorporation of a forecasting methodology in an MPC framework can promote the efficiency of control actions by providing more insights in the future demands. In this paper, we investigate the applicability of advanced and traditional methods to forecasting lumpy demand at supply chains. Neural networks can be better model for forecast the nonlinear and chaotic behavior of lumpy demands in comparison with traditional and usual methods such as exponential smoothing. This paper efficiently employs neural networks as the main core in the proposed control design. To highlight efficiency of the proposed method, real datasets are used for investigation and comparison studies.