فهرست مطالب

نشریه تاریخ اسلام و ایران
سال بیستم شماره 5 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اللهیار خلعتبری، حسن باستانی راد صفحه 25
    سرزمین سغد، از پیشگامان ساخت و رشد و بالندگی شهر در پهنه تمدن ایرانی است.نام سغد ریشه در معنای سکونت گاه و شهر دارد.ساکن سغد جزو نخستین شهرنشینان و کناره های رود سغد(زرافشان) بهترین جایگاه از نظر طبیعت و اقلیم برای بالندگی شهر به شمار می رود.قرار گرفتن شهرها در محدوده ای پرآب و بهره مند از دشت ها و ریگستان اهی وسیع و گذر مهم ترین راه های تجاری بخش های شرقی ایران از سغد و کشاورزی و نظام دهقانی، باعث شکوفایی آن شد؛ در حالی که این منطقه همواره در معرض یورش مهاجمان صحرانورد شرقی بود.در این مقاله تلاش بر آن است تا ضمن پرداختن به عوامل موثر در پیدایش و بالندگی شهرهای این دیار، پیشینه نام و نشان، زمینه های تاریخی در شکل شناسی و شکوفایی شهرهای سغد مورد تامل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سغد، سمرقند، بخارا، تاریخ شهر و شهرنشینی
  • محمد علی رنجبر صفحه 57
    حکومت زندیه (1209-1163 ق) به ویژه در دوره کریم خان زند(1193-1163 ق.)، آرامش و استقرار کوتاهی در ایام فترت پس از صفویه محسوب می شود که توانست شیوه ای از کشورداری را به اقتضای شرایط موجود به اجرا بگذارد.مهمترین ویژگی این شیوه، تمایز در چگونگی رابطه ی دو نهاد سیاسی و مذهبی نسبت به دوران صفویه و افشار بود که موضوع این بررسی است.در علل شکل گیری رابطه و تعامل محدود دو نهاد در این دوره، به نظر می رسد ضعف ساختاری آن دو نهاد موثر باشد؛ موردی که موجب شد شیوه ی سنتی فرمانروایی ایرانی با نظریه ی حق الهی حکومت برخلاف روال معمول امکان اجرای کامل نداشته باشد، بنابراین هر چند مبانی نظری حکومت تغییر نمی یابد، اما زمینه تعامل حداکثری دو نهاد نیز فراهم نمی شود.با این فرض، در پرتو بررسی مبانی نظری حکومت زندیه، نهاد سیاسی و نهاد مذهبی، رابطه ی محدود این دو نهاد در دوره ی زندیه، به ویژه ایام کریم خان زند، تبیین شده است.
    کلیدواژگان: نهاد سیاسی، نهاد مذهبی، کریم خان، زندیه، نظریه حکومت
  • یونس فرهمند، قدریه تاج بخش صفحه 85
    حکومت آلتین اردو از مهمترین هم پیمانان دولت ممالیک بود؛ هر دو با مغولان در ایران خصومت بسیار داشتند واین وجه مشترک در تحکیم روابط سیاسی و تجاری آنان تاثیر قابل ملاحظه ای داشت.پس از مرگ منگوقا آن، به دلیل اختلافات خان های مغول بر سر جانشینی جنگ داخلی ایجاد و سلسله نزاع هایی میان آنان و به گونه ای ویژه میان دو حکومت رقیب و هم مرز آلتین اردو به فرماندهی برکه خان و مغولان به رهبری هلاکو آغاز گردید.درگیری هلاکو با برکه بر سر قدرت و اقدام او به قتل و غارت شهرهای اسلامی خاصه بغداد و نابودی خلافت عباسی و نیز جانبداری از مسیحیان و بوداییان در تقابل با مسلمانان، خشم خان مسلمان آلتین اردو را به دنبال داشت و وجود دشمن مشترک هلاکو به نزدیکی و هم پیمانی دو حکومت اسلامی ممالیک و آلتین اردو انجامید.این مناسبات حسنه ی سیاسی روابط تجاری گسترده ای را نیز به دنبال داشت؛ حکومت ممالیک به دلیل درگیری در دو جبهه مغولان و فرنگان ناگزیر بود به تقویت نیروی نظامی خود بپردازد.از این رو بیبرس به تجارت برده از دشت قبچاق و بازارهای وابسته به آن در آسیای صغیر و سواحل دریای سیاه روی آورد.در مقابل، برکه نیز با هم پیمانی با بیبرس از مزایای ایجاد رابطه با حکومتهای هم پیمان نظیر بیزانس، سیسیل، آراگون و قشتاله بهره مند گردید.
    کلیدواژگان: برکه خان، آلتین اردو، بیبرس، ممالیک بحری، مصر، تجارت
  • فاطمه مدرسی، مهرداد قدرت دیزجی صفحه 103
    هرچند نام پارس از دوره هخامنشی به سرزمینی در جنوب ایران گفته می شود، ولی بر پایه پژوهش های زبانی در مدارک آشوری، پیش از آن چندین ناحیه در ایران به این نام یا صورت های دیگر آن(پارسوا، پارسواش، پارسوماش) خوانده می شدند.از این نواحی احتمالا باید از پیرامون دریاچچه اورمیه، پیرامون کرمانشاه، و پیرامون ایلام یاد کرد.حتی پژوهش های نو، نشان داده اند که واژه پارت، نام کهن خراسان، گونه دیگری از همین نام و هم ریشه آن، و همه آن ها به یک معنی و آن «مرز» یا «پهلو» است.نخستین بار که این نام در تاریخ می آید، به گونه پارسوا در گزارش های آشوری سده 9 پ.م است و از آن پس پیوسته در نوشته های دیگر آشوری از آن هم چون سرزمینی فرمان بردار یاد می شود.از آن جا که نام نخستین پارسوای تاریخ در گزارش های مربوط به لشکرکشی های آشوریان به زاگرس شمالی و مرکزی می آید و در کنار آن نام جاهایی در شمال غربی ایران نیز ذکر می شود، از این رو پژوهندگان از دیرباز جایگاه این پارسوا را جایی در پیرامون دریاچه اورمیه شناسایی کرده بودند.هرچند پژوهندگان بعدی پارسوا را در زاگرس مرکزی شناسایی کرده اند، ولی پذیرش این فرضیه نمی تواند به معنی مستثنی دانستن دامنه پارسوا تا دریاچه اورمیه باشد و از این رو، شماری از پژوهندگان امروزی، پارسوا را سرزمینی گسترده می دانند نه یک واحد جغرافیایی خاص.در کنار این دیدگاه، هنوز هم شماری از تاریخ دانان هم چنان سرزمین کنونی جنوب آذربایجان یا شمال کردستان را یکی از نخستین زیست گاه های پارسیان در ایران می دانند.
    کلیدواژگان: پارس، پارسوا، پارسواش، پارسوماش
  • علی اصغر میرزایی صفحه 113
    تاسیس امپراتوری هخامنشیان به رهبری کوروش و استقرار و تداوم آن، در واقع، انتقال امپراتوری از بین النهرین به ایران و تحلیل امپراتوری های آشور، بابل و مصر در یک امپراتوری گسترده به رهبری پارسیان بود؛ این امپراتوری در ماهیت خود، از چارچوبی با ویژگی ها و مختصات زیر برخوردار بود: داشتن قلمرویی پهناور با جمعیت بسیار و متشکل از اقوام و ملل گوناگون، تسلط و چیرگی قوم/تیره فرمانروایی پارسی بر مردم زیردست از طریق قدرت نظامی، ایجاد سازمان مالیاتی منسجم و یکپارچه، داشتن سپاهی متشکل از نیروهای مرکزی(پارسی، مادی، ایلامی و سکایی) و پیرامونی (نیروهایی از سایر اقوام) ساکن در امپراتوری، واگذاری قدرت به شخص شاه، در حالی که قدرت های محلی تابع او هستند، برخورداری از مرزهای نسبتا دگرگون و متغیر، و مدیریت نیروهای داخلی و خارجی، و سرانجام صرف هزینه ها و فراهم نمودن زمینه های لازم برای رشد و بالندگی همه فرهنگ ها و سنن اقوام و ملل زیردست.مقایسه واقعیات امپراتوری هخامنشیان با ویژگی ها و مختصات یک امپراتوری نشان دهد که پارسیان در نخستین تجربه شان توانستند امپراتوری را به وجود بیاورند که در آن، نه تنها میراث امپراتوری های پیشین را حفظ نمودند بلکه با دمیدن روح ایرانی در آن، اندیشمندان یونانی را درباره ی ماهیت خود به شگفتی واداشتند و از طرف دیگر زمینه های شکل گیری امپراتوری های بعدی ایرانی را فراهم نمودند.
    کلیدواژگان: امپراتوری هخامنشی، شاه پارسی، آریایی، پارسیان، اقوام و ملل زیردست، اظهار وفاداری
  • مرتضی نورایی صفحه 149
    مطالعه روابط ایران با کشورهای همسایه در مدار دیپلماسی قابل تحقیق نیست.به ویژه در رفتار متقابل ایرانیان با عثمانی ها در خاک یکدیگر مسائل دیگری اهمیت می یافت که در پاره ای موارد سکان دیپلماسی دو کشور را به سمت و سوی دیگری هدایت می کرد.حجم آمد و شد اتباع دو کشور به خاک یکدیگر و علایق ایرانیان به زیارت و کار در آن سامان نمایشی از عمق روابط دو کشور در سطوح مردم معمولی دارد.مطالعه چگونگی رفتار این مردم در خاک دو کشور در اسناد موجود نشان از داد و ستد عمیق در همه جوانب زندگی روزمره است.آنجا که این داد و ستدها منجر به کشمکش های حقوقی می شد، جهت حل و فصل امور خود، ناگزیر از مراجعه به مقامات رسمی بودند.در این مسئله ی استملاک که جزو مبانی پایه ای حقوق شهروندی بود، پیوسته دارای کش وقوس های زیادی می شد.این مقاله بر اساس منابع آرشیوی حول محور ذیل، سعی در ابهام زدای در این زمینه را دارد:- جغرافیای تملک اتباع بیگانه؛ - چگونگی تملک و ثبت؛ - انواع و تعدد مالکیت؛ - مشکلات استملاک.
    کلیدواژگان: تملک، اتباع بیگانه، ایران، عثمانی، محاکم کارگزاری
|
  • M. Bayat Page 1
    Although Timur, the founder of the Timurid reign, gained a victory in military fronts, he never sought to establish the legitimacy principles independent of the Mongols. This procedure, which continued on at the realm of his successors, caused the passivity of Timurid’s foreign policy in their relationship with Mongols. Therefore they continued with compromise in relation to the different branches of Mongols who lived on its eastern and northern borders and never sought to ever throw them completely. Its immediate consequence was that in spite of Mongols weakness in this period. They could protect the political establishments and in the long run along with the Timurid’s weakness they would act against the Timurid government’s possessions. This paper is going to study the Timurids relationship with a branch of neighboring Mongolian peoples, namely Mongolian who ruled on Qebchaq desert.
  • A. Khalatbari, H. Bastani Rad Page 25
    In the civilization region of Iran, Sogd (Sogdiana) land is the earliest in building, growth and development of the city. The etymology of Sogd shows that its meaning is "town and residence". The residents of Sogd were the first urbanized people and the sides of Sogd (Zarafshan / Zeravshan) river are reckoned as the best place in nature and climate for the growth of the city. Although there were repeated attacks of eastern desert invaders (nomadic); being in the side of water, having plains and sand region, the transit of the most important commercial ways of Sogd and agriculture and the land owner (Dehghan / Dehkan) caused its prosperity.This paper tries to get through the effective factors in the existence and the developmental of these areas. And so, investigates about the history of its name and indication historical situation in morphology and existence of Sogdian cities.
  • M. A. Ranjbar Page 57
    Zand reign (1747-1795) particularly during Karim Khan’s rule regards as the period of constancy and quietness after Safavid era, which brought a style of statesmanship due to the condition of that time. The most important characteristic of this style was the difference in the relation between political and religious institutions beside Safavid and Afsharid periods. It seems that the structural failure of these two institutions has affected the cause of their formation of limited exchange.In traditional style, king or sultan was the head of political and religious institutions. But in the Zand reign, king was not in his commonplace situation. Though in that period, the theoretical basis of government did not change, the exchange between political and religious institution was limited. This survey explains reasons and conditions that influence this exchange.
  • U. Farahmand, Gh. Taj Bakhsh Page 85
    The government of Altin urdu was the most important confederate of Mamlūks. Both of them had a great deal of hostility with in Mongols in Iran, and this common denominator had impressive effect in commercial and political relationships between them.After the death of Mongu (Mongka), because of disagreements between Mongol Khans for the successor, the internal war was arose and a series of quarrels were started especially between two governments that were rivals and had a common border. These quarrels were commanded by Barkah khan and Hulaku. A quarrel of Hulaku with Barkah over the power, his action in murdering and plundering of Islamic cities especially Bagdād, distruction of Abbāsid caliphate and protection of Christians and Buddhists in confrontation of Muslims, carried the anger of the Muslim Khan of Altin urdu. The existence of common enemy –Mongols- ended in proximity and confederation of two Islamic governments of Mamlūks and Altin Urdu. The good political relations carried extended commercial relations.The government of Mamlūks because of involvement in two groups of Franks and Mongols had to strengthen its military power. Then Baybars started slave trading from Qibchāq plain and its attaching markets in the Asia Minor and black sea shores. On the contrary, Barkah also with confederacy with Baybars enjoyed the benefits of relation confederating governments of Mamlūks such as Byzantines, Sicily, Rom Seljuqs, Aragon and Castile.
  • Fatemeh Modarresi, Mehrdad Ghodrat, Dizaji Page 103
    Although the term “Pars” applied to the land in southern Iran from Achaemenid Period, according to linguistic studies on Assyrian documents, before the above-menthioned period, several areas in Iran were called Pars, or other variants of it (Parsua, Parsuaš, and Parsumaš). These areas included around of Urmia Lake, Kirmānshāh, and Elam. Even according to these studies the term Parth, the ancient name for Khurāsān, is another variation of the same origin which means “boundary” or “side”. As it is revealed through historical documents, the term Parsua is used in Assyrian documents first in 9th century B.C. and later in Assyrian inscriptions of that era, was called a subdued land. The first term for historical Parsua is pinpointed in descriptions of Assyrian invasions to Northern Zagros and along with it we witness mentioning of places around north western Iran. Despite arguments about the original land of Parsua, in most of these studies it is mentioned that the present day southern Azerbaijan or northern Kurdistan was one of the first residential places of Persians in Iran.
  • A. A. Mirzaei Page 113
    The formation of Achaemenid Empire under Cyrus leadership, its establishment and continuation under his successors, in fact was to shift the empire from Mesopotamia to Iran and to assimilate the Assyria, Babylonia and Egypt empires in an expanded empire under Persians leadership. In its nature, the Achaemenid empire enjoyed the framework composed of the following features and characteristics: having expanded territory with a crowd and consisted of the various ethnics and nations, the dominance of Persian ruling ethnic/tribe over subjects by military power, the formation of consolidated financial organization, having the army composed of the central forces (Persian, Median, Elamid and Scythian) and outlying ones (the forces of other ethnics) settled in empire territory, the delegation of authority to the king while the local powers are subject to him, having relatively the variable frontiers and to manage the internal and external forces, and finally, expending and assemble the necessary grounds for growth and development of all cultures and traditions of subject ethnics and nations. The comparing between the facts of Achaemenid empire and the features and characteristics of one empire suggests that the Persians in the first experiment could establish the empire in which, not only maintained the legacy of former empires but by inspiration of Iranian spirit in its, perplexed the Greek thinkers and on the other hand, arose the grounds of formation of later Iranian empire.
  • M. Nouraei Page 149
    The study of Iran's relations with its neighbors did not end in political affairs only. Particularly, in the mutual behavior between the Iranians and the Ottomans in each other's lands there were other important elements which sometimes directed the diplomatic pivot of the two countries to unwanted situations. The measure of the traffic of subjects to both sides, mainly the Iranians interested in pilgrimages and life opportunities, who moved to Ottoman territories, indicate the depth of relations mainly amongst ordinary people. Examining people's reactions in both territories based on documentations reveal daily exchanges between subjects of both sides. However, if any conflicts aroused during these contacts, legal pursuits would be taken to the official courts. Among these conflicts, land possession, which was a basic element of citizen's rights, frequently provided long negotiations. This article, based on archival sources, endeavors to clarify the situation through the following lines:-The geography of land possessed by foreign subjects;-The circumstances of possessions and records;-The kinds and varieties of possessions;-The difficulties against land ownerships.