فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1390)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تکتم کاظمینی، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی، مرتضی مدرس غروی، مسعود اسماعیلی زاده صفحه 1
    مقدمه
    زمینه یابی های متعدد نشان می دهند که خشم و پرخاشگری رانندگی به طور معمول و با هزینه های بسیار زیادی برای جامعه رخ می دهد. به همین منظور، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر گروه درمانی شناختی- رفتاری بر کاهش خشم و پرخاشگری رانندگی انجام شد.
    روش
    طرح این پژوهش از نوع شبه آزمایشی به صورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. نمونه این پژوهش شامل 20 نفر از رانندگان تاکسی مرد شهر مشهد بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان به شیوه تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش درمان شناختی- رفتاری را دریافت کرد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. هر دو گروه در سه مرحله زمانی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری یک ماهه مورد سنجش قرار گرفتند. ابزارهای سنجش در این پژوهش عبارت بودند از مقیاس خشم رانندگی، پرسشنامه ابراز خشم رانندگی و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی. داده ها با روش آماری تحلیل واریانس آمیخته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گروه درمانی شناختی- رفتاری در مقایسه با گروه کنترل باعث کاهش معنادار خشم رانندگی، ابراز پرخاشگرانه خشم رانندگی و افزایش معنادار ابراز انطباقی- سازنده خشم رانندگی می گردد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، گروه درمانی شناختی- رفتاری در کاهش خشم و پرخاشگری رانندگی در رانندگان تاکسی مؤثر است.
    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی، رفتاری، خشم و پرخاشگری رانندگی
  • جمشید جراره، سیاوش طالع پسند صفحات 13-21
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مدیریت دفاع های تاکتیکی در روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت، بر افزایش رضایت مندی زوج ها بود.
    روش
    مطالعه حاضر با طرح شبه آزمایشی در مراکز روان شناسی و مشاوره شهر تهران انجام شد. تعداد 16زوج از زوج های مراجعه کننده به این مراکز به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. همه شرکت کنندگان پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ را قبل و یک هفته پس از مداخله تکمیل کردند.
    یافته ها
    زوج های شرکت کننده در گروه آزمایشی از لحاظ رضایت زناشویی (32/0=)، مسائل شخصیتی (46/0=)، مدیریت مالی (29/0=)، فعالیت های اوقات فراغت (26/0=)، رابطه جنسی (52/0=)، فرزندان و فرزند پروری (12/0=)، خانواده و دوستان (59/0=) و نقش های مساوات طلبی (50/0=) به طور معنادار بر گروه کنترل برتری داشتند، اما نمرات تفاوت تحریف آرمانی، ارتباط، حل تعارض و جهت گیری مذهبی بین دو گروه معنادار نبودند.
    نتیجه گیری
    مداخلات درمانی در دفاع های تاکتیکی بر اساس مدل پویشی فشرده کوتاه مدت می تواند در افزایش رضایت زناشویی مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دفاع های تاکتیکی، روان درمانی پویشی فشرده و کوتاه مدت، رضایت مندی زوج ها
  • نظام الدین قاسمی، محمدباقر کجباف، مهدی ربیعی صفحات 23-34
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی مبتنی برکیفیت زندگی بر بهزیستی ذهنی و سلامت روان افراد انجام شده است.
    روش
    طرح پژوهش از نوع شبه تجربی با گروه آزمایش، گواه و پیگیری می باشد. جامعه آماری شامل کلیه افراد مراجعه کننده به مرکز مشاوره بود که از بین آنان به روش نمونه گیری تصادفی 24 نفر که از لحاظ سلامت روانی و بهزیستی ذهنی پایین بودند به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. افراد گروه آزمایش، مداخلات 10 جلسه ای را به صورت گروهی دریافت و افراد گروه گواه، در لیست انتظار قرار گرفتند. به کمک ابزارهای پژوهش، پرسشنامه های سلامت روان، مقیاس عاطفه مثبت و منفی و مقیاس رضایت از زندگی از هر دو گروه پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو و نیم ماهه به عمل آمد. از روش های آمار توصیفی و کواریانس جهت تجزیه و تحلیل اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که گروه درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی افسردگی، نشانه های جسمانی- سازی و بد کارکردی اجتماعی را در پس آزمون و پیگیری کاهش داده ولی بر اضطراب آزمودنی ها تاثیری نداشته است. همچنین این درمان، بر بهزیستی ذهنی در بعد هیجانی (افزایش عاطفه مثبت و کاهش عاطفه منفی) در پس آزمون اثر داشته است اما در بعد شناختی (رضایت از زندگی) آزمودنی ها تغییری ایجاد نکرده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری گرفت که گروه درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی که از ترکیب روان شناسی مثبت با رویکرد شناخت- رفتاری شکل گرفته، شاخص های سلامت روان و بهزیستی ذهنی افراد را ارتقا می دهد.
    کلیدواژگان: گروه درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی، بهزیستی ذهنی، سلامت روان
  • مریم فرخ نیا، شهریار شهیدی، جلیل فتح آبادی صفحات 35-42
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی استفاده توام از مداخلات شناختی آماده سازی کودک و والد و انحراف مسیر توجه کودک، روی شدت درد گزارش شده، میزان پریشانی ناشی از نمونه گیری یا تزریق به مایع مغزی- نخاعی و سطح کیفیت زندگی موقعیتی کودکان مبتلا به سرطان صورت گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد بود. جامعه شامل تمام کودکان مبتلا به انواع سرطان بود که به بیمارستان محک و مفید در شهر تهران مراجعه کرده بودند. 41 زوج کودک و والد، انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. کودکان دوبار ملاقات شدند. در ملاقات اول، هر دو گروه تحت مراقبت معمول قرار گرفتند و در ملاقات دوم، گروه آزمایش مداخلات شناختی و گروه شاهد مراقبت معمول دریافت کردند. داده ها، از طریق پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس های اوچر، چئوپس و کیفیت زندگی قیاسی- دیداری عملکرد کنونی در طب اطفال گرد آوری شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مداخلات شناختی آماده سازی کودک و والد و انحراف مسیر توجه کودک توانست شدت درد و سطح پریشانی را کاهش دهد و کیفیت زندگی موقعیتی کودکان را بهبود بخشد. بین شدت درد گزارش شده و میزان پریشانی همبستگی معنادار مثبت، بین کیفیت زندگی موقعیتی و شدت درد همبستگی معنادار منفی و بین کیفیت زندگی موقعیتی و پریشانی، همبستگی معنادار منفی یافت شد.
    نتیجه گیری
    مداخلات شناختی در کاهش شدت درد گزارش شده، پریشانی و بهبود کیفیت زندگی موقعیتی کودکان مبتلا به سرطان که تحت نمونه گیری از مایع مغزی- نخاعی قرار دارند، مؤثر است. پیشنهاد می شود در این اقدام دردناک، جهت مدیریت درد و پریشانی کودک از مداخلات شناختی استفاده شود.
    کلیدواژگان: پریشانی، درد، سرطان، کیفیت زندگی موقعیتی، مداخلات شناختی
  • یدالله قاسمی پور، هادی بهرامی احسان، سمیه عباس پور قهرمانلونژاد، حمید پورشریفی صفحات 43-52
    مقدمه
    بیماری عروق کرونر به عنوان اولین علت عمده ی مرگ و میر در جمعیت ایران به شمار می رود. یکی از روش هایی که اخیرا برای تغییر عوامل خطر بیماری عروق کرونر نیز به کار رفته است، مصاحبه ی انگیزشی است. طبق نظریه ی خود تعیین گری، نیازهای بنیادی روان شناختی خود مختاری، شایستگی و ارتباط با دیگران در مصاحبه ی انگیزشی مورد حمایت قرار می گیرند. در این پژوهش سعی می شود اثربخشی مصاحبه ی انگیزشی بر ارضای نیازهای بنیادی روان شناختی در بیماران قلبی که زیر عمل باز کرونر قلب قرار گرفته اند، بررسی شود.
    روش
    در قالب طرح شبه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، 163 نفر از بیمارانی که عمل باز کرونر قلب روی آنان انجام شده بود، انتخاب شدند. گروه آزمایش (80=n) در جلسات مصاحبه ی انگیزشی شرکت کرده و گروه کنترل (83=n) فقط روال معمول مرکز بازتوانی بیمارستان را طی کرد. پرسشنامه ای شامل مقیاس ارضای نیاز، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس در دو نوبت پیش آزمون و پس آزمون (سه ماه بعد) روی آزمودنی ها اجرا شد. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، تحلیل شد.
    یافته ها
    مصاحبه ی انگیزشی در ارضای نیازهای خود مختاری و ارتباط با دیگران مؤثر بود، اما در ارضای نیاز شایستگی تاثیری نداشت. میزان افسردگی در پیش آزمون تاثیر معنی داری بر نیاز شایستگی داشت.
    نتیجه گیری
    مصاحبه ی انگیزشی در ارضای نیازهای بنیادی روان شناختی بیماران عروق کرونر مؤثر است. ارضای این نیازها به کنترل بهتر عوامل خطر بیماری قلبی- عروقی کمک می کند. به نظر می رسد، افسردگی بیماران عروق کرونر قلب مانع از ارضای نیاز شایستگی می شود. بنابراین، درمان افسردگی این بیماران باعث احساس شایستگی آنان در کنترل عوامل خطر قلبی- عروقی خواهد شد.
    کلیدواژگان: مصاحبه ی انگیزشی، نیازهای بنیادی روان شناختی، بیماری کرونر قلب
  • مرتضی نظیفی، سیدکاظم رسول زاده طباطبایی، پرویز آزاد فلاح، علیرضا مرادی صفحات 55-64
    مقدمه
    توجه پایدار و بازداری پاسخ دو متغیر از آزمون عملکرد پیوسته و مؤلفه های مهمی از کنش های اجرایی اند. هدف این پژوهش بررسی این متغیرها در کودکان مبتلا به نارسایی توجه/ فزون کنشی در مقایسه با کودکان عادی بود.
    روش
    21 کودک مبتلا به نارسایی توجه/ فزون کنشی و 21 کودک عادی 11-6 ساله با شیوه در دسترس از مدارس تهران انتخاب شدند و مقیاس سوانسون، نولان و پلهام- ویرایش چهارم، آزمون ریون رنگی کودکان و آزمون عملکرد پیوسته در مورد آنها اجرا شد. داده ها با روش تحلیل کواریانس چند متغیری و سپس آزمون های تحلیل کواریانس تک متغیری جداگانه تحلیل شدند. نمرات هوش به عنوان متغیر همپراش مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اثر متغیر همپراش تنها بر زمان واکنش آزمون عملکرد پیوسته معنادار است. اثر عضویت گروهی بر ترکیب خطی متغیرهای وابسته، طبق آماره پیلایی در سطح کوچکتر از 001/0 معنادار بود. به منظور کنترل تورم آلفا، تصحیح بنفرنی روی سطوح معناداری انجام شد. نتایج آزمون های تک متغیری نشان داد که تفاوت های گروهی در هر سه متغیر وابسته توجه پایدار، بازداری پاسخ و زمان واکنش همگی معنا دارند.
    نتیجه گیری
    کودکان مبتلا به نارسایی توجه/ فزون کنشی در هر سه متغیر آزمون عملکرد پیوسته ضعیف تر از کودکان عادی عمل کردند.
    کلیدواژگان: توجه پایدار، اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی
  • علی محمدزاده، سولماز دبیری صفحات 67-77
    مقدمه
    بر اساس دیدگاه های مختلف، مقیاس هایی برای سنجش صفات اسکیزوتایپی ساخته شده اند. این مقیاس ها جنبه های محدودی از شخصیت اسکیزوتایپی را می سنجند. پرسشنامه شخصیت اسکیزوتایپی جامعیت بیشتری داشته و بر پایه الگوهای بالینی آخرین نسخه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی ساخته شده اند. هدف از پژوهش حاضر، تحلیل عوامل و اعتباریابی این پرسشنامه می باشد.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی است. نمونه ای به حجم 609 نفر (187 نفر گروه مذکر و 422 نفر گروه مؤنث) به روش نمونه گیری خوشه ایطبقه ای از دانشجویان دانشگاه های پیام نور تبریز، سراب و آزاد تبریز انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    در تحلیل مؤلفه های اصلی راه حل های دو و سه عاملی برای پرسشنامه شخصیت اسکیزوتایپی استخراج شد، اما راه حل دو عاملی (اسکیزوتایپی منفی و اسکیزوتایپی مثبت) تناسب و ارتباط منطقی تری با نشانگان اسکیزوتایپی نشان داد. در مقایسه نمرات گروه های مؤنث و مذکر، بین میانگین نمرات پرسشنامه شخصیت اسکیزوتایپی تفاوتی مشاهده نشد. روایی همزمان با اجرای توام پرسشنامه صفات اسکیزوتایپی- نسخه الف، ضرایب 80/0، 75/0 و 82/0 را به ترتیب برای کل پرسشنامه، عامل های اسکیزوتایپی منفی و اسکیزوتایپی مثبت نشان داد. ضرایب همسانی درونی کل و عامل های منفی و مثبت به ترتیب 74/0، 77/0 و 83/0 محاسبه شد. همچنین، ضریب اعتبار بازآزمایی برای کل پرسشنامه 80/0 و عامل های مذکور 72/0 و 70/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    بنابر یافته های پژوهش حاضر، پرسشنامه شخصیت اسکیزوتایپی در جامعه ایرانی به عنوان ابزار سنجش ملاک های نه گانه شخصیت اسکیزوتایپی متن تجدید نظر شده چهارمین نسخه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی اعتبار مطلوبی دارد و در تحقیقات روان شناسی و روان پزشکی به عنوان یک ابزار معتبر قابل کابرد می باشد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه شخصیت اسکیزوتایپی، اختلال شخصیت اسکیزوتایپی، روایی، اعتبار، تحلیل عاملی
  • سمیه آقامحمدی، محمدباقر کجباف، حمید طاهر نشاط دوست، احمد عابدی، زینب کاظمی، سعید صادقی صفحات 79-89
    مقدمه
    دختران فراری عمدتا در مؤلفه ی هوش هیجانی و برقراری ارتباطات اجتماعی مناسب ضعیف هستند. مداخلات متعددی برای بهبود هوش هیجانی و به تبع آن ارتباطات اجتماعی مناسب وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان کارایی آموزش خودکارآمدی بر بهبود روابط اجتماعی دختران فراری شهر اصفهان است.
    روش
    آزمودنی های این پژوهش دو دختر فراری ساکن در مرکز ارشاد بهزیستی شهر اصفهان بودند که به تشخیص مسئولان مرکز دارای روابط اجتماعی مختل بودند. برای سنجش میزان ر فتارهای اجتماعی مثبت از روش شاهد - مدار استفاده شد؛ به این صورت که چک لیست رفتارهای اجتماعی مثبت در اختیار مربیان ش یفت قرار گرفت و آنها رفتارهای مورد نظر را مشاهده است فاده شده است. در این روش پژوهشی پس از A-B و ثبت می کردند. در این پژوهش از روش پژوهشی مورد منفرد با طرح موقعیت خط پایه، مداخله آغاز شد و طی 12 جلسه ی مداخله ی انفر ادی، آموزش خودکارآمدی به آزمودنی ها ارائه گردید و هر دو آزمودنی یک ماه پس از پایان مداخله به مدت 2 هفته ی پی در پی تحت آزمون پیگیری قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که طی تحلیل دیداری نمودار داده ها بر اساس شاخ ص های آما ر توصیفی و تحلیل دیداری، %100 برای هر دو آزمودنی). PND مداخله ی مورد نظر در مورد هر دو آزمودنی اثربخش بوده است
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که با افزایش خودکارآمدی، روابط اجتماعی مثبت افراد بهبود پیدا می کند. بنابراین آموزش خودکارآمدی در این پژوهش موجب افزایش تعاملات مثبت اجتماعی در دختران فراری شده است.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، روابط اجتماعی، دختران فراری، پژوهش مورد منفرد
|
  • Toktam Kazemeini, Bahram-Ali Hashem-Abadi, Morteza Moddares-Goravi, Masoud Esmaeili-Zadeh Page 1
    Introduction
    Numerous surveys showed that angry and aggressive driving behaviors occur routinely and with great cost to society. Thus, the present research aims to studying the effect of the Cognitive-Behavioral Group Therapy in Reducing Anger and Aggressive Driving.
    Method
    The experimental design with pretest-posttest and follow up with control group was used. The sample of this study included 20 male taxi drivers in Mashhad who were recruited if accessible or volunteered to participate in the research. Participants randomly were divided into experimental and control group. The experimental group received Cognitive Behavioral Group Therapy (CBGT) and control group received no intervention. Both groups were tested three times with pretest-posttest and one month follow up. The tools used were, Driving Anger Scale, Driving Anger Expression Inventory and demographic characteristics questionnaire. Data were analyzed using SPSS 16 software and statistical method mixed analysis of variance.
    Results
    The results showed that Cognitive-Behavioral Group Therapy in comparison to control group lead to significant reduction in anger driving (p<0/05), aggressive expression of anger driving (p<0/01) and significant increasing in adaptive/constructive expression of anger driving (p<0/05).
    Conclusion
    According to the research findings, Cognitive Behavioral Group Therapy is effective in decreasing anger and aggressive driving in the sample of taxi drivers.
  • Jamshid Jarareh, Siavosh Taleh-Pasand Pages 13-21
    Introduction
    Tactical defenses as defenses that have interpersonal essence can prevent the intimacy and emotional closeness in couple’s relationships. The purpose of present study was to determine the effect of management of tactical defenses in intensive short-term dynamic psychotherapy in order to increase couple’s satisfaction.
    Method
    The present study was administered with a quasi- experimental design in the centers of psychology and counseling in Tehran. Participants were 16 couples (n=32) who referred to these centers. They were assigned in two groups of experimental and control, randomly. Marital satisfaction questionnaire was completed by participants in two stages, before and one week after the intervention.
    Results
    Results showed that couples of experimental group in marital satisfaction ( =. 32), personality problems ( =. 46), financial management ( =.29), leisure time ( =.26), sexual relationships ( =.52), children and child rearing ( =. 12), family and friends ( =. 59) and equivalent roles ( =.5) were superior than couples of control group, but scores of ideal distortion, relation, conflict solving and religious orientation were not significant in two groups.
    Conclusion
    Intervention treatments in tactical defenses, based on the intensive short-term dynamic psychotherapy, can be useful for increasing the marital satisfaction
  • Nezam-Addin Ghasemi, Mohammad-Bagher Kajbaf, Mahdi Rabiei Pages 23-34
    The purpose of the present study was to determine the effect of Quality Of Life Therapy (QOLT) on Subjective Well-Being (SWB) and the mental health.
    Method
    The design of this study was quasi-experimental with pretest-posttest and follow up with experimental and control groups. The population includes total people referral to clinics and selected by availability sampling method. 24 participants that gained down score in Subjective Well-Being (SWB) and mental health were randomly assigned either an experimental or a control group. General Health Questionnaire (GHQ-28), Positive and Negative Scale (PANS) and Satisfaction with Life Scale (SWLS) were used as the outcome measures. The experimental group received 10 weekly intervention sessions. Measures were taken at pretest-posttest and 2/5 months follow up.Descriptive Statistics and Analyses of variances (ANOVAs) were conducted to examine the effectiveness of Quality Of Life Therapy (QOLT).
    Results
    The results of analysis of variance showed that QOLT significantly reduced the symptoms of Depression, Psychosomatization and of social malfunctions in the posttest and follow up compared to the wait list (P<.05). But it had not significantly effects on the anxiety. Also, results showed that QOLT had a significant effect on controlling the symptoms of on emotional aspects of SWB (PA increase and NA decrease) in the posttest, But it had not significantly effects on the cognitive aspects (Satisfaction with life) of subjects.
    Conclusion
    As for results it can be concluded that use of the QOLT, a combination of positive psychology and cognitive approach, is an effective treatment that improve on Subjective Well-Being (SWB) and the Mental Health.
  • Maryam Farrokhnia, Shahriar Shahidi, Jalil Fath-Abadi Pages 35-42
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the effect of combined use of preparing child/parent and distracting the child as a cognitive intervention, on reported- pain intensity, distress due to lumbar puncture/intrathecal injection and situation-related quality of life of children with cancer.
    Method
    This study was a pretest-posttest experimental design with control group. Research population was children with all kind of cancer who had referred to Mahak and Mofid hospitals in Tehran. 41 child–parent pairs were selected and randomly assigned to either an experimental or a control group. Children were visited twice. In the first visit, both groups were under routine hospital care and in the second visit, the experimental group received cognitive intervention and the control group received routine hospital care. Data were collected by demographic questionnaire, Oucher, CHEOPS and The PedsQL Present Functioning Visual Analogue Scales.
    Results
    Findings showed that cognitive intervention of preparing child/parent and distracting the child, reduced reported-pain intensity, distress and improved situation-related life quality of children. There was a significant positive correlation between reported-pain intensity and level of distress; a significant negative correlation between reported-pain intensity and situation-related life quality and a significant negative correlation between level of distress and situation-related life quality.
    Conclusion
    Cognitive interventions are effective in reducing reported-pain intensity, distress and improving situation-related quality of life of children with cancer who are under lumbar puncture/intrathecal injection. We suggest using cognitive intervention in managing pain and distress due to this procedure.
  • Yadollah Ghasemi-Pour, Hadi Bahrami-Ehsan, Sommayeh Ghahramanloo-Nejad, Hamid Pour-Sharifi Pages 43-52
    Introduction
    Coronary Artery disease is the first cause of mortality in Iran. One of the methods that have been used to control risk factors of coronary disease is motivational interviewing. According to self determination theory (SDT), Autonomy, Competence and Relatedness are basic psychological needs which are supported through motivational interviewing. This study investigates the effectiveness of motivational interviewing on satisfying basic psychological needs of the patients under coronary artery bypass grafting.
    Method
    Using Quasi experimental, pretest-posttest design with control group, 163 patients who had previously Coronary Artery Bypass Grafting (CABG) were selected and assigned to two groups: experimental (n=80) and control (n=83) groups. The experimental group participated in motivational interviewing sessions in addition to regular cardiac rehabilitation programs. A questionnaire consists of need satisfaction scale, symptomatic depression, anxiety and stress scale was administered in pretest and posttest for three months. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.
    Results
    Motivational Interviewing was effective in satisfying needs for autonomy and relatedness but not on need for competence. Depression could affect need for competence.
    Conclusion
    The findings indicate that motivational interviewing is effective to satisfying basic psychological needs for autonomy and relatedness which are necessary in controlling risk factors of coronary artery disease. It seems that need for competence is under influence of depression. So, treating depression is a prerequisite of satisfying need for competence.
  • Morteza Nazifi, Kazem Rasoul-Zadeh Tabatabie, Parviz Azad-Fallah, Ali Reza Moradi Pages 55-64
    Introduction
    Sustained attention, response inhibition and reaction time are three variables of Continuous Performance Test (CPT) and they are main components of executive functions. The aim of this research was to compare ADHD and normal children on these variables.
    Method
    21 ADHD and 21 normal children, aged 6-11 years were selected as an available sample from primary schools of Tehran and SNAP-IV scale, Raven colored test and CPT were administered with them. The data was analyzed using Multiple Analysis of Covariance (MANCOVA) and then separate univariate tests of Analysis of Covariance (ANCOVA) were used.
    Results
    Results indicated that the effect of covariate variable was significant only on CPT reaction time. According to Pillai’s Trace Statistic, The effect of group membership on linear Composite of dependent variables was significant (P<0.001). To control for alpha inflation, the Bonferroni adjustment was performed to alpha levels ().Results of univariate ANCOVAs indicated that group differences on all three dependent variables of sustained attention, response inhibition and CPT reaction time was significant (p<0.017).
    Conclusion
    ADHD children had lower performance on all three CPT variables compared to normal children.
  • Ali Mohmmad-Zadeh, Solmaz Dabiri Pages 67-77
    Introduction
    The different scales for assessing Schizotypal traits were developed from different perspectives. These scales confined themselves only to certain aspects of the Schizotypal personality. In contrast, the Schizotypal Personality Questionnaire is more comprehensive scale based on nine clinical features of Schizotypal personality disorder described by the DSM-IV-TR. The aim of this study was validation and factor analysis of the Schizotypal Personality Questionnaire (SPQ).
    Method
    The current study was conducted in descriptive research context. A group of 609 normal participants (187 male  422 female) from Tabriz Payame Nour and Azad University and Sarab Payame Nour University students took part in this research.
    Results
    Two and three factor solutions were investigated using Principal Component Analysis with Promax rotation, but two factor solutions showed better logical and symptomological fitnesses. There are no sex differences in Schizotypy among groups. To calculate the convergent validity of SPQ and its negative & positive factors, concurrent application of Schizotypal Trait Questionnaire A form was used and was found to have 0.80, 0.75, 0.82 correlations. The SPQ and its negative & positive factors were found to have 0.74, 0.77, 0.83 internal reliability, 0.80, 0.72, 0.70 test-retest reliability.
    Conclusion
    Based on these results, it was concluded that SPQ contain good validity and reliability in Iranian population and it can be used, as valid measure, in Psychological and Psychiatric researches.
  • Somayeh Agha-Mohammadi, Mohammad-Bagher Kajbaf, Hamid-Taher Neshat-Dost, Ahmad Abedi, Zeinab Kazemi, Saeed Sadeghi Pages 79-89
    Introduction
    The present study aims to investigate the effect of self-efficacy training on runaway girls improvement of social relations in Isfahan city.
    Method
    The participants of this study were two runaway girls who residing in Isfehan Behzisti Center and recognized to have social relation disorders. An evidence-base methodology was used to measure positive social behaviors which gave to shift trainers checklists. The trainers observed and recorded these in the form of behaviors. A single-subject method with A-B design methodology research used as well. The intervention started right after the baseline condition and 12 individual sessions of self-efficacy training given to them afterwards. Also, they were given follow up tests after 2 successive weeks of training.
    Results
    The results of the data analysis based on descriptive statistic's and visual analysis indices revealed that the intervention has been effective on the two participants (100% of PND for both participants).
    Conclusion
    The results of the present study were compatible with those of previously conducted ones indicating that the positive social relations of individuals improve along with the increase in their self-efficacy. As a result, self-efficacy training in this study increased the positive social relations of under study runaway girls.