فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال شصت و نهم شماره 6 (پیاپی 126، شهریور 1390)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال شصت و نهم شماره 6 (پیاپی 126، شهریور 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدرضا نوری دلویی، رادین ماهرالنقش، محمد کاظم سیاح صفحه 331
    سرطان مری با حدود 386000 مرگ و میر در سال، ششمین عامل مرگ ناشی از سرطان در جهان است، که حاصل مجموعه عامل های محیطی مانند دود تنباکو، رفلاکس معدی- مروی و تغییرات ژنتیکی است. رفلاکس معدی- مروی مزمن معمولا به جایگزینی مخاط سنگفرشی توسط مخاط بارت نوع روده ای و متاپلاستیک منجر می شود. بر خلاف آدنوکارسینوم مری، عامل های خطر و ساز و کارهای متفاوت مولکولی از جمله جهش در انکوژن ها و ژن های سرکوب گر تومور در ایجاد کارسینوم سلول سنگفرشی مری نقش دارند. مطالعات مولکولی، ناهنجاری های ژنتیکی را مانند دگرگونی در بیان ژن های P53، P16، سیکلین D1، EGFR، E-cadherin، COX-2، iNOS، RARها، Rb، hTERT، P21، APC، c-MYC، VEGF، TGTα، NF-κB در کارسینوم سلول سنگفرشی مری و آدنوکارسینوم مری نشان داده اند. در زمینه نقش چند شکلی ژن های متفاوت در خطر ابتلا به سرطان مری، بررسی های گوناگونی انجام شده است. توجه به تغییرات اساسی مشتمل بر خودکفایی و خوداتکایی در پیام های رشد، عدم حساسیت به پیام های ضد رشد، پرهیز از آپوپتوز، تکثیر بالقوه نامحدود، رگ زایی پایدار و تهاجم بافتی و متاستاز ضروری است. ترکیبات گوناگونی مانند بستاتین، Curcumin، تمشک سیاه، 5- لیپواکسیژناز (LOX)، مهار کننده های COX-2 شناسایی شده اند که در مهار سرطان زایی در مری نقش دارند. رویکردهای متفاوت ژن درمانی مانند ژن درمانی با استفاده از جایگزینی P53، ژن درمانی با استفاده از جایگزینی p21WAF1 و درمان با واسطه ژن های خودکشی تاکنون آزمایش شده است. تلاش هایی در جهت استفاده از نانو فن آوری و فن آوری آپتامر نیز در دست ابداع است.
  • آذر حدادی، هدیه مرادی تبریز، بهارک مهدی پور آقاباقر، بدری مصلحی، پروین اسماعیل زاده صفحه 344
    زمینه و هدف
    عفونت های ناشی از استافیلوکوک اورئوس به طور فراگیر در سطح جامعه و بیمارستان ها رخ می دهند. هدف مطالعه بررسی شیوع مقاومت به متی سیلین و وانکومایسین در استافیلوکوکوس طلایی در بیماران بیمارستان سینا و هم چنین مقایسه دو روش آنتی بیوگرام بوده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر طی سال 89-1388 بر روی بیماران بستری در بیمارستان سینا، تهران انجام گرفت. 85 نمونه مثبت استافیلوکوک طلایی با دو روش دیسک دیفیوژن و E-test برای اگزاسیلین و وانکومایسین بررسی شدند.
    یافته ها
    46 مورد از 85 بیمار، مذکر بودند. میانگین سنی افراد 213/19±46/51 سال بود. 67 نفر (8/78%) از بیماران مبتلا به عفونت بیمارستانی با استافیلوکوک بودند. فراوانی استافیلوکوک مقاوم به متی سیلین (MRSA) حدود 50% بود. 93% از 43 بیمار مقاوم به متی سیلین عفونت بیمارستانی داشتند. مدت زمان بستری، استفاده از روش های تهاجمی، سابقه مصرف آنتی بیوتیک و نوع آن، از عوامل مقاومت به متی سیلین بود. خوشبختانه موردی از مقاومت به وانکومایسین دیده نشد و فقط یک مورد مقاومت بینابینی به وانکومایسین (VISA) دیده شد. بین نتایج حاصل از دیسک و E-test هم خوانی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع مقاومت به متی سیلین در عفونت های بیمارستانی به نظر می رسد استفاده از کلوگزاسیلین نمی تواند جایگاهی برای شروع درمان ضد استاف به صورت Empiric داشته باشد و بر عکس در عفونت های کسب شده از جامعه به دلیل مقاومت کمتر استفاده از کلوگزاسیلین در درمان اولیه توصیه می شود. از طرف دیگر به نظر می رسد با توجه به گرانی روش آنتی بیوگرام با E-test بتوان به نتایج دیسک های معتبر در آنتی بیوگرام اعتماد نمود.
    کلیدواژگان: استافیلوکوک اورئوس، مقاومت به وانکومایسین، مقاومت به متی سیلین، عفونت بیمارستانی، عفونت کسب شده از جامعه
  • محمدرضا قدیر، حسینعلی حبیبی نژاد، اکرم حیدری، همایون واحدی صفحه 352
    زمینه و هدف
    درمان جاری سندرم روده تحریک پذیر غالبا ناامید کننده است. چندین مطالعه شاهد دار مزایای داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای را برای سندرم روده تحریک پذیر به ویژه هنگامی که درد غالب است به اثبات رسانده اند اما اثربخشی ضد افسردگی ها در سندرم روده تحریک پذیر مورد اختلاف نظر است. هدف از این مطالعه مقایسه اثر دو داروی دوکسپین و نورتریپتیلین بر درمان سندرم روده تحریک پذیر با غلبه اسهال بود.
    روش بررسی
    75 بیمار با تشخیص سندرم روده تحریک پذیر بر اساس معیارهای Rome III به مدت دو ماه تحت درمان قرار گرفتند. بیماران به طور تصادفی به یکی از سه گروه تحت درمان با دوکسپین، نورتریپتیلین یا دارونما وارد شدند. یک ماه و دو ماه پس از درمان مورد ارزیابی بالینی قرارگرفتند و علایم و عوارض دارویی در پرسشنامه ثبت شد. جمع امتیازات برابر تعداد علایم موجود برای هر بیمار در نظر گرفته شد که بین صفر تا شش بود.
    یافته ها
    میزان بهبودی درد شکم و نفخ در گروه دوکسپین به طور معنی دار بیشتر از نورتریپتیلین و دارونما بود (به ترتیب 001/0P= و 012/0P=).میزان بهبودی اسهال در گروه نورتریپتیلین به طور معنی دار بیشتر بود (018/0P=). میانگین میزان بهبودی بیماران دو ماه پس از درمان در گروه دوکسپین 56/2، در گروه نورتریپتیلین 2 و در گروه دارونما 6/0 بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    دوکسپین یا نورتریپتیلین در درمان سندرم روده تحریک پذیر با غلبه اسهال در دوره درمانی دو ماه سودمند است. هم چنین داروی دوکسپین نسبت به نورتریپتیلین اثربخشی بهتری در درمان سندرم روده تحریک پذیر با غلبه اسهال دارد. با این حال، مطالعات مقایسه ای بزرگ تر توصیه می شود.
  • محمدرضا فره وش فره وش، روح الله یگانه یگانه، قاسمعلی خراسانی، مینا احمدی، بنیامین فره وش صفحه 359
    زمینه و هدف
    آنالیز اندازه های صورت، روشی مفید در تشخیص و برنامه ریزی برای جراحی پلاستیک محسوب می شود. مطالعات متعددی درباره آنتروپومتری صورت وجود دارد اما اطلاعات درباره جامعه ایرانی اندک است. به همین دلیل مطالعه ما جهت تعیین میانگین تناسبات صورت ایرانی و مقایسه آن با نژاد مرجع (قفقازی) انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه Cross-sectional، از نمونه های در دسترس مردان و زنان 30-18 ساله ایرانی که از دو نسل ایرانی بوده و فاقد سابقه جراحی یا ترومای ماژور در سر و صورت بودند، انتخاب شدند. ابتدا لند مارک ها در صورت تعیین، سپس فواصل مورد نظر اندازه گیری شد. یافته ها با آمار توصیفی، آزمونStudent’s t-test و One sample t-test با یکدیگر و با نژاد قفقازی مقایسه شد (فاصله اطمینان 95%، 05/0P<).
    یافته ها
    فاصله بین دو چشم (En-en)، پهنای چشم راست (ex-en-R)، ارتفاع پیشانی (Tr-n)، تریکیون- آندوکانتیون (Tr-en)، زاویه نازوفاشیال و زاویه نازوفرونتال بین زنان و مردان ایرانی اختلاف معنی داری نداشت (05/0P>). اما معیارهای دیگر بین آن ها اختلاف معنی داری وجود داشت. معیارهای عرض سر (Ft-ft)، پهنای چشم راست و چپ (ex-en/R/L)، پهنای بینی (Al-al)، ارتفاع فوقانی صورت (N-sto)، Tip protrusion و زاویه نازوفرونتال در زنان و مردان ایرانی با نژاد قفقازی تفاوت معنی دار نداشتند (05/0P>). در زنان ایرانی علاوه بر این ها، ارتفاع لب فوقانی (Sn-sto)، ارتفاع قسمت تحتانی صورت (Sn-gn) و ارتفاع پیشانی (Tr-n) و زاویه نازوفاشیال تفاوت معنی داری با زنان نژاد قفقازی نداشت. بقیه معیارهای اندازه گیری شده با نژاد قفقازی متفاوت بودند.
    نتیجه گیری
    اکثریت معیارهای آنتروپومتریک صورت در زنان و مردان ایرانی با هم متفاوت و نیز با نژاد قفقازی تفاوت بارزی داشتند. بنابراین نیاز به مطالعات دقیق تر و حجم نمونه های بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: آنالیز صورت، آنتروپومتری صورت، نژاد قفقازی
  • پویا پورنقی، رجبعلی صدرخانلو، شاپور حسن زاده، امیرعباس فرشید صفحه 366
    زمینه و هدف
    دیابت یک اختلال متابولیکی است که بر تمام بدن از جمله دستگاه تناسلی ماده تاثیر می گذارد و از عوامل موثر در ناباروری می باشد. متفورمین از داروهای رایج کنترل قندخون بیماران دیابتی است. هدف این مطالعه بررسی تغییرات فوق ریزبینی فولیکول های تخمدانی رت های دیابتی و سنجش میزان اثربخشی داروی متفورمین در این زمینه بود.
    روش بررسی
    تعداد 36 سر رت ماده بالغ نژاد Sprague-Dawley (210-170 گرم) در سه گروه (کنترل، دیابتی و دیابتی درمان شده با متفورمین) مطالعه شدند. در گروه های دوم و سوم، رت ها با تزریق mg/kg45 استرپتوزوتوسین دیابتی و در گروه سوم با mg/kg/day100 متفورمین منوهیدروکلراید تیمار شدند. در پایان دوره آزمایش، رت ها تشریح و تخمدان راست آن ها پس از طی مراحل آماده سازی، با میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) مطالعه گردیدند.
    یافته ها
    نسبت به گروه کنترل، کاهش در ضخامت پرده شفاف و کاهش در میانگین تعداد میکروویلی های درون واحد سطح آن، در گروه دیابتی معنی دار (به ترتیب 01/0>P و 001/0>P) و در گروه دیابتی درمان شده با متفورمین به ترتیب معنی دار (05/0>P) و غیرمعنی دار بود. اندامک های سیتوپلاسم اووسیت در گروه دیابتی درمان شده با متفورمین نسبت به گروه دیابتی به تعداد بیشتر و با اشکال طبیعی و یا نزدیک به طبیعی ملاحظه شد. کاهش تعداد و بالونی شدن کریستاهای میتوکندری ها از بارزترین تغییرات در گروه دیابتی بودند.
    نتیجه گیری
    دیابت باعث کاهش در ضخامت پرده شفاف و تعداد میکروویلی های درون آن، کاهش تعداد اندامک های اووسیت و تغییر ساختاری آن ها می گردد. در بیماران دیابتی درمان با متفورمین شرایط بهتر در موارد فوق را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: دیابت، تخمدان، پرده شفاف، اووسیت، متفورمین، رت
  • مطهر حیدری بنی، مهرانگیز ابراهیمی ممقانی، مسعود حاجی مقصود، محمد کاظم طرزمنی، جواد مهتدی نیا صفحه 374
    زمینه و هدف
    هموستاز غیر نرمال آهن از قبیل کمبود یا افزایش بیش از حد آن با پاتوژنز بسیاری از بیماری های مزمن از قبیل دیابت و بیماری های قلبی عروقی در ارتباط است. احتمال دارد که آهن با افزایش استرس اکسیداتیو در پیشرفت آترواسکلروز دخیل باشد. تغییر در ضخامت انتیما- مدیای شریان کاروتید (CIMT) نشان گری برای تصدیق پیشرفت آترواسکلروز می باشد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین وضعیت آهن و مراحل ابتدایی آترواسکلروز با به کارگیری ضخامت انتیما مدیا شریان کاروتید است.
    روش بررسی
    140 زن بزرگ سال سالم در محدوده سنی 50-18 سال (پیش از یائسگی) بدون بیماری شناخته شده مزمن یا حاد، به صورت تصادفی از یکی از کلینیک های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز انتخاب شدند. خون گیری جهت ارزیابی پارامترهای وضعیت آهن انجام شد. ضخامت انتیما مدیای شریان کاروتید با روش غیر تهاجمی سونوگرافی اندازه گیری شد. افراد بر اساس ضخامت انتیما مدیای کاروتید در دو گروه سالم (mm8/0≥ CIMT) و در معرض خطر (mm8/0< CIMT) قرار گرفتند. آزمون Student’s t-test برای مشاهده تفاوت میانگین متغیرهای بین دو گروه استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 1/8±76/32 سال بود. میانگین آهن سرم، فریتین سرم، هماتوکریت و متوسط حجم سلولی (MCV) در گروه در معرض خطر به طور معنی داری بالاتر و بر عکس ظرفیت تام اتصال آهن (TIBC) پایین تر بود (05/0>P) در حالی که از نظر تعداد گلبول های قرمز و هموگلوبین تفاوت معنی داری بین دو گروه یافت نشد (05/0نتیجه گیری
    نتایج حاصل از مطالعه ارتباط نسبی بین پارامترهای وضعیت آهن با ضخامت انتیما مدیا شریان کاروتید به عنوان عامل زودرس وقایع بیماری قلبی عروقی را نشان می دهد. به نظر می رسد با توجه به تناقض های موجود در سایر مطالعات، نیاز به مطالعات بیشتر باشد.
    کلیدواژگان: ضخامت انتیما مدیا شریان کاروتید، آترواسکلروز، وضعیت آهن بدن
  • اسدالله سعادت نیاکی، سیروس مومن زاده، حسین محمدی نسب، مهدی قهرمانی، حسین نایب آقایی، داود امی صفحه 381
    زمینه و هدف
    درد شانه از شایع ترین و با اهمیت ترین عوارض حوادث مغزی می باشد. این مطالعه با هدف تعیین اثر تزریق موضعی بوپیواکایین وتریامسینولون بر درد شانه و دامنه حرکتی مفصل شانه به دنبال حوادث مغزی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی یک سوکور انجام شد. از 70 بیمار مبتلا به درد مزمن شانه 35 نفر مبتلا به حادثه مغزی در گروه مورد و 35 نفر بدون ابتلا به حادثه مغزی در گروه شاهد قرار گرفتند. در دو گروه با تکنیک Dangoisse و همکارانش بلوک عصبی سوپرااسکاپولار و تزریق بورس ساب آکرومیال با بوپیواکایین وتریامسینولون انجام شد. بیماران در هفته اول، هفته ششم و هفته دوازدهم پس از تزریق پی گیری شدند و درد شانه و دامنه حرکتی مفصل شانه در این بیماران اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین سن افراد مورد بررسی 07/9±9/60 سال بود. بهبود شدت درد دوازده هفته پس از بلوک عصب سوپرااسکاپولار و تزریق بورسای ساب آکرومیال با بوپیواکایین وتریامسینولون در بیماران بدون ابتلا به حادثه مغزی به طور معنی داری بیشتر بود (001/0=P). هم چنین بهبود دامنه حرکتی مفصل شانه (Backward extension) پس از بلوک عصب سوپرااسکاپولار و تزریق بورس ساب آکرومیال با بوپیواکایین وتریامسینولون در بیماران بدون ابتلا به حادثه مغزی به طور معنی داری بیشتر بود (001/0=P).
    نتیجه گیری
    در بیماران بدون ابتلا به حادثه مغزی بلوک عصب سوپرااسکاپولار و تزریق بورس ساب آکرومیال با بوپیواکایین وتریامسینولون در کاهش درد شانه و بهبود دامنه حرکتی مفصل شانه (Backward extension) درمانی موثر و ایمن است در حالی که در بیمارانی که دچار حادثه مغزی شده اند، درمان موثری نیست.
    کلیدواژگان: درد شانه، حوادث مغزی، دامنه حرکتی، مفصل شانه
  • عباس محققی، مهرناز محبی، داریوش کمال هدایت، عبدالحسین طباطبایی، نرگس ناصری صفحه 388
    زمینه و هدف
    شدت یافته های آنژیوگرافی در بیماری عروق کرونری در سیر پیشرفت و پیش آگهی بیماری مهم است و امروزه معیار Gensini به طور وسیعی برای مشخص کردن بیماری های قلبی و عروقی استفاده می شود. با توجه به شیوع بالای بیماری های قلبی و عروقی توجه به گزارش یافته های آنژیوگرافی می تواند در تشخیص شدت بیماری های عروقی کرونر نقش مهمی داشته باشد. هدف این مطالعه ارزیابی همراهی نمره دهی جنسینی با ریسک فاکتورهای قلبی در بیمارانی که مورد آنژیوگرافی عروق کرونر قرار می گیرند می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به شکل مقطعی و به شکل گذشته نگر طراحی شد. نمونه گیری به روش آسان، شامل 495 بیمار از مراجعه کنندگان به بخش آنژیوگرافی بیمارستان شریعتی از شهریور 88 تا شهریور 89 بود که دارای معیار ورود به مطالعه، داشتن اندیکاسیون لازم برای آنژیوگرافی عروق کرونر بود. اطلاعات بیماران وارد پرسش نامه که شامل نام و سن و سابقه وجود دیابت فشارخون LDL، HDL، لیپوپروتیین بالا بود ثبت شد.
    یافته ها
    جمعیت شامل 249 مرد با میانگین سن 3/10±1/58 سال بود که همراهی مثبت بین نمره بالای Gensini و دیابت، استعمال سیگار، HDL پایین و سن و جنس دیده شد. از مجموع 495 بیمار 249 نفر (3/50) درصد مرد و 245 نفر (5/49) درصد زن بودند. میانگین سن 341/10±10/58 بود که دامنه آن از (86–26) سال بود. میانگین TG 70±08/136 بود که دامنه آن از (564–123) mg/dl بود. میانگین HDL 13±22/50 بود که دامنه آن از (109–23) mg/dl بود. میانگین LDL 31±06/80 بود که دامنه آن از (189–113) mg/dl بود.
    نتیجه گیری
    در بیمارانی که مورد آنژیوگرافی عروق کرونر قرار می گیرند معیار نمره دهی جنسینی ارزش قابل قبولی در همراهی با ریسک فاکتورهای قلبی دارد.
    کلیدواژگان: نمره دهی جنسینی، ریسک بیماری های قلبی و عروقی، آنژیوگرافی عروق کرونر
  • علی ربانی، پریسا رحمانی، شراره قدوسی، وحید ضیایی صفحه 393
    زمینه و هدف
    اختلالات متابولیسم کلسیم می توانند به صورت حاد یا مزمن به وجود آید و به صورت مزمن سبب عوارضی می شود از جمله آن ها می توان به اختلالات دندانی اشاره کرد. بهترین راه جهت برخورد با این مشکلات دندانی جلوگیری از بروز آن ها با تشخیص و درمان به موقع و پیشگیرانه در افرادی است که با این اختلالات مواجهند. بنابراین مطالعه ای توصیفی مقطعی جهت تعیین نوع اختلالات دندانی در بیماران با اختلال متابولیسم کلسیم طراحی شد.
    روش بررسی
    تمامی بیماران با تشخیص هیپوپاراتیروییدیسم، ریکتز تغذیه ای، ریکتز هیپوفسفاتمیک و استئودیستروفی کلیوی فوق از کلینیک غدد و نفرولوژی مرکز طبی کودکان طی سال های 1384 تا 1388 ارجاع گردیدند و تحت معاینه توسط دندان پزشک قرار گرفتند و فراوانی هریک از مشکلات دندانی شاملTaurdontism (نسبت تاج به ریشه دندان)، هیپوپلازی مینا، آبسه دندانی، پوسیدگی دندانی و ژنژیویت در هر کدام به دست آمد.
    یافته ها
    ریکتز تغذیه ای شایع ترین بیماری بررسی شده در این مطالعه بود که شایع ترین اختلال در این گروه تاخیر در دندان در آوردن (9/61%) بود. بیش ترین فراوانی Taurdontism و هیپولازی مینای دندان در گروه مورد مطالعه مربوط به بیماران مبتلا به هیپوپاراتیروییدیسم (به ترتیب 33% و 50%)، آبسه دندانی و پوسیدگی دندانی و ژنژویت در افراد مبتلا به استئودیستروفی کلیوی (به ترتیب 50%، 90% و 20%) و به دست آمد. در مجموع شایع ترین اختلال در مجموع بیماران پوسیدگی دندان (8/69%) و تاخیر در دندان در آوردن (5/49%) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها به نظر می رسد لزوم تشخیص صحیح و درمان به موقع بیماری ها از ارکان مهم جلوگیری از بیماری های دهان و دندان باشد لذا معاینات دوره ای منظم ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: اختلال متابولیسم کلسیم، مشکلات دندانی، پوسیدگی دندان، ریکتز تغذیه ای، هیپوپلازی مینا، آبسه دندانی
  • صدیقه آیتی، فاطمه وحید رودسری*، مرضیه طالبیان صفحه 399
    زمینه و هدف

    چسبندگی غیرطبیعی جفت از عوارض تهدید کننده حیات بوده و از علل ایجاد آن سزارین می باشد. هدف از ارایه این گزارش معرفی یک مورد مرگ مادر به دلیل جفت پرکرتا با تهاجم به داخل مثانه می باشد. معرفی بیمار: بیمار خانمی 37 ساله بود که به دلیل شکست در توبکتومی، ناخواسته باردار شد. در هفته 26 و 30 بارداری با خون ریزی شدید از ادرار در بخش اورولوژی بستری و در سونوگرافی جفت سرراهی گزارش شد. در هفته 34 به دلیل خون ریزی شدید سزارین اورژانس انجام و پس از تولد نوزاد و خون ریزی بسیار شدید، هیسترکتومی و رزکشن قسمتی از مثانه انجام گردید. ضمن عمل به دلیل خون ریزی فوق العاده شدید و غیرقابل کنترل پس از چهار ساعت در اتاق عمل فوت کرد.

    نتیجه گیری

    امروزه جفت های با چسبندگی غیرطبیعی به علت افزایش میزان سزارین رو به افزایش است. از راه های کاهش این عارضه مهم، اجتناب از سزارین های بدون اندیکاسیون می باشد.

    کلیدواژگان: مرگ مادر، جفت پرکرتا، درگیری مثانه
  • |
    • Noori Daloii Mr, Maheronnaghsh R., Sayyah Mk Page 331
      Background
      With approximately 386,000 deaths per year, esophageal cancer is the 6th most common cause of death due to cancer in the world. This cancer, like any other cancer, is the outcome of genetic alterations or environmental factors such as tobacco smoke and gastro-esophageal reflux. Tobacco smoking is a major etiologic factor for esophageal squamous cell carcinoma in western countries, and it increases the risk by approximately 3 to 5 folds. Chronic gastro-esophageal reflux usually leads to the replacement of squamous mucosa by intestinal-type Barrett’s metaplastic mucosa which is considered the most important factor causing esophageal adenocarcinoma. In contrast to esophageal adenocarcinoma, different risk factors and mechanisms, such as mutations in oncogenes and tumor suppressor genes, play an important role in causing esophageal squamous cell carcinoma. Molecular studies on esophageal cancers have revealed frequent genetic abnormalities in esophageal squamous cell carcinoma and adenocarcinoma, including altered expression of p53, p16, cyclin D1, EGFR, E-cadherin, COX-2, iNOS, RARs, Rb, hTERT, p21, APC, c-MYC, VEGF, TGT-α and NF-κB. Many studies have focused on the role of different polymorphisms such as aldehyde dehydrogenase 2 and alcohol dehydrogenase 2 in causing esophageal cancer. Different agents including bestatin, curcumin, black raspberries, 5-lipoxygenase (LOX) and COX-2 inhibitors have been found to play a role in inhibiting esophageal carcinogenesis. Different gene therapy approaches including p53 and p21WAF1 replacement gene therapies and therapy by suicide genes have also been experimented. Moreover, efforts have been made to use nanotechnology and aptamer technology in this regard.
    • Hadadi A., Moradi-Tabriz H., Mehdipour Aghabagher B., Moslehi B., Esmaielzadeh P. Page 344
      Background
      Staphylococcus aureus infection pervasively occurs in communities and hospitals and observing related guidelines is essential in preventing development of antibiotic resistance in Hospitals. In this study we tried to determine the prevalence of Methicillin and vancomycine resistant staphylococcus aureus (MRSA & VRSA) and find the most suitable diagnostic tool and treatment in affected patients.
      Methods
      This study was performed on hospitalized patients in Sina Hospital in Tehran, Iran during 2009-2010. Eighty-five staphylococcus aureus samples were evaluated for resistance to oxacillin and vancomycine by both disc diffusion and E-test methods.
      Results
      The study population included 46 male and 39 female patients. The mean age of the participants was 51.46±19.21 years. The MRSA frequency was 50%. 67 (78.8%) patients had hospital-acquired staphylococcus infection. The rate of hospital-acquired MRSA was 93%. Length of hospital stay, undergoing invasive methods, history of antibiotic use three months prior to hospitalization and its kind were recognized as MRSA risk factors. There were no reports of VRSA except one case of vancomycine-intermediate S. aureus (VISA). The results of disk effusion and E-test methods were consistent.
      Conclusion
      Considering the prevalence of methicillin resistance in hospital-acquired infections, it seems that oxacillin should not be used as the first-line option for empiric therapy against S. aureus till antibiogram results are available. Disc diffusion can also be reliably used instead of the more expensive E-test.
    • Ghadir Mr, Habibinejad H., Heidari A., Vahedi H. Page 352
      Background
      The current treatment of IBS is often unsatisfactory and frustrating. Several controlled trials have demonstrated benefits of tricyclic antidepressants for irritable bowel syndrome, especially when pain is a prominent symptom but the efficacy of antidepressants in irritable bowel syndrome is controversial. The aim of this study was to compare the effect of doxepin and nortriptyline on diarrhea-predominant irritable bowel syndrome.
      Methods
      Seventy-five patients with IBS according to Rome III criteria were treated for two months. The patients were randomly assigned to one of three groups treated with doxepin, nortriptyline or placebo. Subjects were assessed clinically one month and two months after treatment. The symptoms and adverse effects of the drugs were recorded in the questionnaire. The total score was considered as the number of the symptoms for each patient, which ranged between zero and six.
      Results
      Improvements in abdominal pain and bloating in the doxepin group were significantly higher than the nortriptyline or the placebo groups (P=0.001 and P=0.012, respectively). However, improvement in diarrhea in patients on nortriptyline was significantly higher than the other groups (P=0.018). The average improvement of symptoms in the patients after two months of treatment in doxepin, nortriptyline and placebo groups, respectively were 2.56, 2 and 0.6 (P<0.05).
      Conclusion
      Both doxepin and nortriptyline are effective for the treatment of diarrhea-predominant irritable bowel syndrome in a period of two months but doxepin seems to be more efficacious than nortriptyline in this regard. However, larger comparative trials are suggested.
    • Farahvash Mr, Yegane R., Khorasani Gh, Ahmadi M., Farahvash B. Page 359
      Background
      Anthropometric facial analysis and quantitative measurements are useful methods for diagnosis, as well as planning in plastic surgery. The literature is replete with numerous related studies, few of which are about the Iranian population. This study was conducted to determine the average facial proportions of Iranians and compare it with that of Caucasians.
      Methods
      This cross-sectional study was conducted on a convenient sample of 212 Iranians (male=108, female=104) aged 18-30 years who did not have any previous major facial surgery or trauma and their past two generations were Iranian. Measurements between facial landmarks were determined and compared with Caucasians with Student and one sample t-tests (P<0.05, 95% CI).
      Results
      The intercanthal (en-en) and eye widths (ex-en/R), forehead height 2 (tr-n), trichion-endocanthion (tr-en) and nasofacial and nasofrontal angles were not significantly different between the participating men and women but other facial measurements were significantly different (Р<0.05). The head (ft-ft), eye (ex-en/R/L) and nose widths (al-al) and upper face height (n-sto), nasofrontal angle and nasal tip protrusion in the study population were not significantly different from Caucasians. The upper lip (sn-sto), lower face (sn-gn) and forehead heights (tr-n) and nasofacial angle of the female participants were not significantly different from Caucasian women but other facial measurements were significantly different (Р<0.05).
      Conclusion
      Most facial anthropometric measurements of Iranian subjects were significantly different from those of Caucasians. More precise studies with larger sample sizes are warranted to reach a common conclusion on the facial anthropometric similarities or differences between the two populations.
    • Pournaghi P., Sadrkhanlou R., Hasanzadeh Sh, Farshid A. Page 366
      Background
      Diabetes is a metabolic disorder affecting the whole body systems including the female reproductive organs. Moreover, diabetes is an important cause of infertility. Metformin is commonly used to control hyperglycemia in patients with diabetes. This study was done to evaluate the ultrastructural changes of ovarian follicles in diabetic rats and their response to metformin.
      Methods
      Thirty-six adult Sprague-Dawley female rats (170-210 g) were studied in three groups (Control, diabetic and metformin-treated rats). In the second and third groups, diabetes was induced by injection of streptozotocin (45 mg/kg). The rats in the third group were later treated by metformin monohydrochloride (100 mg/kg). At the end of the experiment, rats were sacrificed and their right ovaries were observed under transmission electron microscope. Quantitative data were analyzed by student t-test in SAS software.
      Results
      In comparison with the control group, significant decreases in zona pellucida thickness and the mean number of microvilli were observed (respectively, P<0.01 and P<0.001) in diabetic rats. Significant decreases in zona pellucida thickness were also observed in metformin-treated rats (P<0.05) but changes in the number of microvilli were non-significant. The number of organelles in oocyte cytoplasm was higher and they were natural or natural-looking in metformin-treated rats versus the diabetic ones. Reduction in the number of mitochondria and their ballooning cristae were of the most noticeable changes in diabetic rats.
      Conclusion
      Diabetes decreases the number of microvilli and oocyte organelles and diminishes zona pellucida thickness leading to structural changes in the organelles but metformin could improve the aforesaid conditions.
    • Heidari Beni M., Ebrahimi Mamaghani M., Hajimaghsood M., Tarzamani Mk, Mohtadinia J. Page 374
      Background
      Abnormal iron homeostasis such as iron deficiency or iron excess is associated with the pathogenesis of many chronic diseases including diabetes and cardiovascular disease (CVD). Iron may stimulate the progression of atherosclerosis by increasing the oxidative stress. Changes in carotid intima-media thickness (CIMT) have been validated as a vascular indicator of atherosclerosis progression. The purpose of this study was to apply CIMT to investigate the association between iron status and the initial stages of atherosclerosis.
      Methods
      140 healthy premenopausal women aged 18 to 50 years who had no chronic or acute disease were selected randomly from one of the Tabriz university sub specialized clinics. Blood samples were taken to assay iron status parameters. CIMT was measured noninvasively by ultrasonography. Based on CIMT results, the subjects were classified as "healthy" (CIMT ≤0.8 mm) or "at risk" (CIMT >0.8 mm). Student's t-test was used to determine the mean differences between the two groups.
      Results
      The mean±SD age of the participants was 32.76±8.1 years. The mean iron, ferritin, hematocrit and mean corpuscular volume (MCV) were significantly higher and the total iron binding capacity (TIBC) was lower (P<0.05) among the "at risk" group. However, there was no significant differences in red blood cell count or hemoglobin levels between the two groups (P>0.05).
      Conclusion
      Results of this study showed a relative correlation between iron status parameters and CIMT as the initial indicator of CVD. Regarding the contradictions found in the literature, more research is needed to clarify the situation.
    • Saadat Niaki A., Momenzadeh S., Mohammadinasab H., Ghahramani M., Nayebaghaie H., Ommi D. Page 381
      Background
      Shoulder pain is a common complication of cerebrovascular accidents. This study was conducted to assess the effects of local injections of bupivacaine and triamcinolone acetate on shoulder joint pain and on restricted range of motion following brain events.
      Methods
      This single-blind clinical trial study included 35 patients with chronic shoulder pain (the controls) and 35 patients with chronic shoulder pain due to brain events (the case group). The study was done at Imam Hossein Hospital & Gandhi Day Clinic during the year 2008-2010. The patients in the two groups received bupivacaine and triamcinolone acetate for subacromial bursa injection and suprascapular nerve block by following the protocol described by Dangoisse et al. The patients were followed up for 12 weeks and they were evaluated for pain and range of motion 1, 6, and 12 weeks after the injections.
      Results
      The mean age of the patients was 60.9±9.07 years. Statistically significant improvements in pain score (P=0.001) and shoulder joint range of motion (P=0.001) were observed in patients with chronic shoulder pain versus patients with brain events 12 weeks after suprascapulare nerve block and subacromial bours injections by bupivacaine and triamcinolone acetate.
      Conclusion
      Suprascapular nerve block and subacromial bursa injections of bupivacaine and triamcinolone acetate is a safe and efficacious treatment for the treatment of chronic shoulder pain and restricted range of motion but it is not efficacious or of significant value for the treatment of shoulder pain in patients with brain events.
    • Mohagheghi A., Mohebi M., Kamal Hedayat D., Tabatabaee A., Naseri N. Page 388
      Background
      This study was designed to explore the contribution of risk factors for coronary artery disease (CAD) in patients with indication for coronary angiography. Coronary angiography is defined as the radiographic visualization of the coronary vessels after injection of radio opaque contrast media. Despite the recognition of risk factors for CAD, the association between related risk factors and angiographic findings remains controversial. The aim of the present study was to explore the association between Gensini scores and major cardiovascular risk factors in patients with indications for coronary angiography.
      Methods
      We retrospectively enrolled 495 patients who had been hospitalized at Dr. Shariati Hospital during September 2009 to September 2010 and had undergone coronary angiography. The patients were evaluated for the severity of coronary lesions on the angiogram by Gensini scoring system. The patients were also evaluated for the presence or absence of DM, hypertension, family history of cardiac diseases, low HDL, hyperlipoproteinemia, hypertriglyceridemia and cigarette smoking. Statistical analysis wad done to find any relationship between Gensini scores and cardiovascular risk factors.
      Results
      The study population consisted of 249 men (50.3%) and 245 woman (49.5%) with a mean age of 58.1±10.3 years. A positive correlation was found between age (P=0.04), sex (P=0.008), HDL (P=0.04) smoking (P=0.0001) and diabetes (P<0.013) with Gensini scores.
      Conclusion
      In patients with indications of angiography, Gensini scores provide valuable prognostic information on cardiovascular risk factors. Age, sex, HDL, smoking and diabetes are related to the severity of coronary lesions on the angiograms.
    • Rabbani A., Rahmani P., Qoddosi Sh, Ziyaee V. Page 393
      Background
      Calcium metabolism disorders can be acute or chronic and chronic disorders can cause different disease states such as dental problems.
      Methods
      In this descriptive cross-sectional study done in Children's Medical Center affiliated to Tehran University of Medical Sciences during 2005-2009, all (93) patients with hypoparathyroidism, nutritional rickets, hypophosphatemic rickets and renal osteodysthrophy from the endocrinology and nephrology departments of the Center were referred to a dentist there for orodental examination. Subsequently, the frequency of dental problems including taurodontism, enamel hypoplasia, dental abscess, dental caries and gingivitis were recorded and analyzed.
      Results
      Nutritional rickets was the most common disorder in this study and delay in dentition was the most frequent dental problem in the patients (61.9%). Most cases of taurdontism and enamel hypoplasia were seen in patients with hypoparathyroidism (33% and 50%, respectively). Dental abscess, dental caries and gingivitis were more common in patients with renal osteodysthrophia (50%, 90% and 20%, respectively). In addition, dental caries and delay in dentition were the most prevalent disorders in this study (69.8% and 49.5%, respectively).
      Conclusion
      According to the above findings, it seems that effective screening, regular periodic examinations, proper diagnosis and timely treatment of dental diseases are the main principles of prevention of orodental problems. Moreover, dentists as well as pediatricians should be aware of the features of the aforesaid disorders which lead to dental problems so that early intervention could prevent subsequent serious and more invasive dental problems.
    • Ayati S., Vahidroodsari F., Talebian M. Page 399
      Background

      Placenta accreta is a life-threatening complication after previous cesarean delivery. The aim of this case report is to present a case of placenta percreta with bladder involvement and subsequent maternal death.

      Case Presentation

      The patient was a 37-year old who had an unwanted pregnancy due to tubectomy failure two years afterwards. She was hospitalized at 26th and 30th week of gestation because of gross hematuria. Sonography reported placenta previa. Cesarean section was performed at 34th gestational week. Due to severe hemorrhage, hysterectomy with resection of some part of the bladder was done. Died at the operating room after four hours of severe uncontrollable hemorrhage.

      Conclusion

      The increasing prevalence of different forms of placenta accreta is the result of the ever-increasing rate of cesarean deliveries. One of the strategies to prevent this catastrophic obstetric complication is decreasing the number of cesarean deliveries without appropriate indications.

    • Page 403
      Burning is one of the commonest causes of death. Due to the high rate of death among burn victims epidemiological investigation of burning, burning agents and the relevant motivations can be of great preventive value.1 In this cross-sectional study all the hospitalized patients in Shahid Motahari Burn Hospital at Tehran city in the year 2009 were included in the study. The collected data were analyzed by SPSS (ver. 17) software. Out of the 1548 hospitalized patients for burn, 1134 (73.3%) left hospital in good conditions, 47 (3%) left in relatively good conditions, 289 (18.7%) died and 78 (5%) persons left the Hospital satisfactorily on their own volition. About two-thirds of the patients were men. The mean age of the burn victims was 27.9±18.3 years, 16% of them being 5 years old or younger. The highest percentage of burn area was 30% of the total body surface which was seen in 20 to 30-year old patients. 58.7% of burns had been caused by fire. 94% of the burns had happened accidentally, 5% by suicidal and 1% by homicidal acts. The highest percentage of burn was observed in patients in whom the burn agent was fire. Six (4%) persons had first degree, 820 (53%) persons had second degree and 722 (46.6%) had third degree burns. In patients who had committed suicide third degree burns were higher than second degree burns (7.7% vs. 2%). 24.4% of women and 16.6% of men died due to the burns. The rate of death in patients less than 50 years of age was 18% but the figure increased to 24% in those above 50. A burn area less than or more than 10% was, respectively correlated with 2.1% and 22.1% of deaths. 34.8% of the patients with third degree burns and 4.6% of those with second and first degree burns died. 58.3% of the suicidal patient died due to the severity of the burns relative to 16.7% due to other causes. 89 (5.7%) patients had respiratory tract burns and the death rate was 58.4% among these patients while the death rate was 16.2% in patients without respiratory tract involvement. The results of logistic regression analysis revealed that age more than 50 years, female sex, burn area greater than 10% (previous studies 40%), 2 third degree burns, respiratory tract involvement and suicide increased the risk of death in burn patients.