فهرست مطالب

مشکوه - پیاپی 111 (تابستان 1390)

فصلنامه مشکوه
پیاپی 111 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد مهدی رکنی یزدی صفحه 4
    این مقاله به مناسبت چاپ و نشر قرآن کریم با ترجمه دکتر غلامعلی حداد عادل - در چاپخانه بزرگ آستان قدس رضوی - نوشته شده، در مقدمه از لزوم و بایستگی ترجمه کلام الله برای استفاده غیر عرب زبانان یاد می شود و فتوای علمای ماوراءالنهر و همچنین فقهای شیعه در این باره نقل می گردد.
    در متن مقاله ویژگی های ترجمه شایسته و پسندیده برشمرده می شود، و نکاتی که مترجم نامبرده رعایت کرده از زبان خود ایشان نقل می شود.
    نمونه هایی از ترجمه قرآن کریم برای ملاحظه خوانندگان، بخش پایانی است که نثر روان و خوشخوان مترجم را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: قرآن، ترجمه قرآن، حداد عادل، بایستگی ترجمه
  • عبدالکریم عبداللهی صفحه 19
    جایگاه اهلبیت پیامبر و امامان معصوم به ویژه بعد علمی و حجیت کلام آنان از موضوعاتی است که مورد توجه بزرگان اسلام بوده است. این مقاله با استناد به دو منبع مهم قرآن و حدیث (آیه تطهیر و حدیث ثقلین) با نگاهی تحلیلی و توصیفی (با استفاده از منابع اصلی) در مقام اثبات این فرضیه برآمده که: کلام و سخن اهل بیت همچون کلام پیامبر نسبت به مسلمانان حجت و تکلیفآور است. نویسنده در استدلال به آیه تطهیر، این را یک امر تکوینی می داند که قطعا تخلف مراد از اراده خداوند محال است و در مورد استناد به حدیث ثقلین، جداناپذیری قرآن و عترت را، نتیجه محتوای این حدیث می داند.
    کلیدواژگان: حجیت، احادیث اهل بیت، آیه تطهیر، حدیث ثقلین
  • ابراهیم فتح اللهی، محمد جواد قاسمی صفحه 36
    شناخت امام و پیشوای حقیقی در هر زمان به کمک چشم باطن، مورد توجه قرآن کریم و روایات معصومین قرار گرفته است. به حدی که قرآن، عدم بهره مندی از آن را، کورباطنی معرفی نموده و از شدت آن در قیامت خبر داده و در روایات به عنوان مرگ جاهلی از آن یاد شده است. این نکته را تنها صاحب المیزان با کشف ارتباط میان دو آیه شریفه 71 و 72 سوره اسراء بیان کرده است.
    با تبیین این ارتباط، چند نکته اعتقادی استنباط می شود که عبارت اند از: ارتباط چشم دل با شناخت پیشوای حقیقی؛ نوع ارتباط فرد با امام خود و استمرار آن تا قیامت؛ کورباطنی بیشتر در آخرت که نتیجه عدم شناخت امام در دنیاست و احضار هر گروه در آخرت همراه با امامی که در دنیا برگزیده است.
    کلیدواژگان: چشم دل، پیشوای حقیقی، امام، کتاب، کورباطنی
  • رضا وطن دوست صفحه 49
    انسان در میان موجودات عالم آفرینش، از شخصیتی پیچیده برخوردار است؛ چراکه شخصیت انسان، ترکیبی از ویژگی های روانی، بدنی، زیستی و اجتماعی است که به تدریج برای شخص پدیدار شده، به وی چگونگی رفتار و تطابق با محیط را القا می کند؛ از این رو در فهم شخصیت انسان، باید به سوال هایی پاسخ داده شود از جمله: چیستی مفهوم شخصیت، چرایی تنوع شخصیت، آیا شخصیت انسان، تربیت پذیر بوده و قابل رشد است یا خیر؟ و اینکه ویژگی های شخصیت تعادل یافته چیست.
    این جستار می کوشد تا در حد توان، به آنها پاسخ داده، فصلی تازه در این باره بگشاید و سرانجام، ویژگی ها و نشانه های شخصیت رشد یافته را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: قرآن، آموزه های اسلامی، تعادل، تربیت و رشد یافتگی شخصیت
  • محمدعلی مهدوی راد صفحه 64
    موضوع این نوشتار بررسی سیر تحول علوم قرآنی است؛ تقسیم بندی این علوم در سه محور: 1- علوم فی القرآن. 2- علوم للقرآن. 3- علوم حول القرآن، بیان می شود و موضوع اصلی بحث هم قسم سوم است. در ادامه چند موضوع عمده مطرح می گردد از جمله: کم حجم بودن نگارش های علمای شیعه در این زمینه نسبت به علمای اهل سنت. اما با برتری در محتوی، ضرورت نگاه جامع به مسئله یعنی بررسی مطالب درست و نادرست در سیر تاریخی، اشاره به مجموعه های علوم قرآنی، شامل: مبادی قرآن به تعاریف و مباحث اصلی و بالاخره ضرورت ساختارسازی در علوم قرآنی.
    کلیدواژگان: تحول علوم قرآنی، علوم قرآنی، تقسیم بندی علوم قرآنی، مجموعه علوم قرآنی
  • سیدعلی دلبری صفحه 76
    حدیث به عنوان دومین منبع شناخت دین، در بردارنده دو بخش اساسی سند و متن می باشد. اندیشوران مسلمان از دیرباز در راه پاسداری از حدیث به سفارش خود معصومان تلاش های فراوانی در شناسایی راویان و اسناد حدیث نموده اند. شیوه محد ثان و صاحبان کتب اربعه حدیثی در گزارش سند یا اختصار آن گوناگون است. این امر، تشخیص نوع سند را برای ارزیابی آن، با مشکل جدی مواجه ساخته است که پژوهشی را در معرفی انواع سندها می طلبد. این نوشتار با روش توصیفی - تحلیلی به هدف رفع مشکل شناسایی سند و تسهیل در امر بازسازی آن، به معرفی گونه های متداول اسناد در کتب اربعه به همراه نمونه های متعدد پرداخته است تا قبل از ارزیابی، بازسازی لازم در مورد سند صورت گیرد.
    کلیدواژگان: گونه های اسناد، کتب اربعه، عطف عادی، تحویلی، اشاره ای، تذییلی
  • اعظم پرچم، زهرا محققیان صفحه 93
    در این مقاله، تاثیر نگرش توحیدی در ایجاد و تقویت روح امید در آدمی بررسی شده، نگارنده به این سوال پاسخ می دهد که امید در آموزه های قرآن کریم، تا چه اندازه مبتنی بر نوع جهان بینی آدمی است و به نگرش او نسبت به هستی و جهان پیرامون او بستگی دارد؟ در پایان، نتیجه می گیرد توجه به توحید و وحدت معبود، علاوه بر آنکه آسیبپذیری انسان را در برابر ناملایمات به میزان قابل توجهی کاهش می دهد، بستری مناسب و برای بنیانگذاری پایه های امید راستین در نوع بشر می باشد و سدی مستحکم در برابر بحران هویت جوان و نوجوان امروزی خواهد بود.
    کلیدواژگان: امید، اعتقادات، توحید، وحدت معبود، یکتاپرستی
  • مهدی ابراهیمی صفحه 111
    یکی از مهم ترین مسائل تاریخی اسلام، جریان خلافت بعد از پیامبر است که به رغم انتصاب علی به خلافت از سوی رسول خدا، جامعه آن روز این مهم را نپذیرفت و زمینه ایجاد دو فرقه بزرگ شیعه و سنی در اسلام فراهم شد. عواملی که باعث گردید خلافت علی از بعد اجتماعی پذیرفته نشود عبارت اند از:1- وجود زمینه های پنهان اختلاف سیاسی میان اصحاب پیامبر با آن حضرت؛2- عدم خوشایندی عده ای از اصحاب و نخبگان از طرح واقعه غدیر و نبود زمان کافی برای تبلیغ آن؛3- نابسامانی اوضاع فرهنگی و نبود انگیزه برای دفاع از حقانیت خلافت علی از سوی مردم؛4- عدم تحمل جنبه های عدالتخواهی و صداقت شخصیت علی از سوی برخی گروه های خاص تاثیرگذار.
    کلیدواژگان: خلافت، غدیر، امام علی، اختلاف سیاسی، آسیب
  • سید محمد نقیب صفحه 128
    بدون شک خداوند پیامبرش را با اختصاص دادن به «صفات، ویژگی ها و امتیازاتی» بر دیگر پیامبران و سایر مخلوقات برتری و فضیلت داده است. از این ها به «خصائص النبی» یاد می شود.
    خصائص النبی از مباحث مهم در سیره پیامبر اعظم بوده که به جهت حساسیت برخی از این خصائص و عدم شناخت دقیق آنها دستمایه مغرضین و شبه هافکنان قرار گرفته است.
    در خصوص ضرورت پرداختن به این مسئله دو دیدگاه در میان علمای شیعه و اهل سنت وجود دارد برخی بر این باورند که خصائص مختص پیامبر بوده و با وفات پیامبر آنها نیز منقضی شده اند و برخی دیگر معتقدند که بررسی این موارد به جهت لزوم شناخت کامل پیامبر و دفاع از ایشان ضروری و بلکه واجب است.
    در این تحقیق، مسئله خصائص النبی را از نگاه علمای متقدم و متاخر شیعه و اهل سنت مورد بررسی قرار داده و در نهایت به ضرورت و بایستگی های پرداختن به آن تصریح کرده ایم.
    کلیدواژگان: خصائص النبی، خصیصه، دیدگاه، متقدمین، متاخرین
|
  • Abd Al-KarÎm, Abd AllÂhÎ Page 19
    The status of the Household of the Prophet (S.A.W.) and the Infallible Imams (A.S.), especially the scholarly dimension of their sayings is among the issues of interest to the dignitaries of Islam. With reference to the two significant Qur’ânic and ḥadîth sources (the verse of taṭhîr and the ḥadîth of thaqalayn), this article undertakes to prove with an analytical and descriptive perspective (using the original sources) the hypothesis that the words and speeches of the Ahl al-Bayt (A.S.) like that of the Prophet (S.A.W.) are authoritative and obligatory for the Muslims. In referring to the verse of taṭhîr as evidence, the writer states that it is impossible for the object of will (murâd) to violate the will of Allah; as for ḥadîth of thaqalayn, he regards the inseparability of the Qur’ân and ‘itrat (the progeny of the Prophet – S.A.W.) as the outcome of this ḥadîth.
  • Dr. IbrāhĪm FatḤ AllāhĪ, MuḤammad Jawād QāsimĪ Page 36
    Recognition of the Imam and the real leader in any era by the help of the inner eye has been the focus of attention to the Holy Qur’ān and the traditions of the Infallible Imams (A.S.), to the extent that the Qur’ān has declared non-enjoyment of it as blindness of the heart and pointed out its intensity on the Resurrection Day, which is referred to in traditions as dying a death of jāhiliyyat (ignorance). Only the author of Al-Mīzān has stated this notion by finding out the relationship between the two noble verses 71 and 72 of Sūrat al-Isrā’.Several ideological points are implied from this relationship, including: the relation between the eye of the heart and recognition of the true leader; the kind of relation an individual has with his Imam and its continuation till the Resurrection Day; further blindness of the heart in the Hereafter as a result of non-recognition of the Imam in this world; summoning every group along with the leader (imām) they have chosen in the world.
  • RiḌā VatandŪst Page 49
    Among the creatures of the world of creation, man is of a more complicated personality; because man’s personality is a combination of psychological, physical, biological, and social characteristics, which develop very slowly, persuading people to adapt themselves to the environment. To understand human personality, some questions such as the following are to be answered: what is personality? Why are there various personalities? Is human personality trainable and capable to grow? What are the features of a balanced personality?This research tries to answer as much as possible the above questions, to open a new chapter in this respect, and finally explain the features and signs of the fully-developed personality.
  • Dr. MuḤammad AlĪ MahdawĪ Rād Page 64
    The subject of this article is to examine the course of development of the Qur’ānic sciences and dividing these sciences into three types: 1. Sciences in the Qur’ān (‘ulūm fī al-Qur’ān); Sciences of the Qur’ān (‘ulūm li al-Qur’ān); Sciences concerning the Qur’ān (‘ulūm ḥawl al-Qur’ān). The subject of this discourse is the third type of the above. In continuing, several major issues are set forth, including: the scantiness of the writings by Shī‘a scholars on this issue in comparison to those of the Sunni scholars, although with superior contents; the necessity of taking a comprehensive look at the issue, i.e., examining the true and false matters in the course of history; and reference to the Qur’ānic collections, including: principles of the Qur’ān, main definitions and discourses, and finally the necessity of structuring in the Qur’ānic sciences.
  • Sayyid AlĪ DilbarĪ Page 76
    In Islam, ḥadīth stands second as a source of knowledge about religion and consists of two basic sections of sanad (chain of transmission) and text. Since long time ago, the Muslim thinkers have made great attempts in identifying the transmitters and the chains of transmission of ḥadīth as recommended by the Infallible Imams (A.S.) in the way of safeguarding ḥadīth. The styles used by ḥadīth scholars and the authors of the four ḥadīth books in reporting sanad or its summary is varied. This has caused serious difficulties in recognition of the kind of sanad for its evaluation, which requires a research on the introduction of different sanads. Using a descriptive-analytical method and aiming at resolving the problem of identifying sanad and facilitating its reconstruction, this writing is intended to introduce different types of isnād in kutub al-‘arba‘a (the four ḥadīth books) along with various samples; so that the sanad may be reconstructed before its evaluation.
  • Dr. AẒam Parcham, Zahrā MuḤaqqiqiyān Page 93
    This article addresses the impact of monotheistic attitude on creating and reinforcing the spirit of hope. The writers seek to answer the question as to, according to the Qur’ānic teachings, how extensive hope is dependent upon the type of man’s world view and subject to their attitude towards the existence and the world around them. In the end, it is concluded that embracing Unity and the Oneness of the Worshipped (ma‘būd), besides considerably reducing man’s vulnerability to adversities, would prepare the ground for the foundation of real hope in humankind
  • Dr. MahdĪ IbrāhĪmĪ Page 111
    One of the most important issues of the History of Islam is the succession after the Prophet (S.A.W.), which, despite the appointment of Imam ‘Alī (A.S.), the community of the time did not accept this significant appointment, leading to the creation of disunity between the two great Muslim sects, i.e. Shī‘as and Sunnīs. The factors that caused the Caliphate of Imam ‘Alī (A.S.) not to be socially accepted include:1. The existence of hidden grounds for political disagreement between some of the Prophet’s (S.A.W.) companions with the Imam;2. Displeasure of the companions and the elite with the event of al-Ghadīr and the lack of sufficient time for its propagation.3. The chaotic cultural situation and the lack of motivation for defending the rightfulness of the caliphate of Imam ‘Alī (A.S.) by people;4. The non-tolerance of the justice-seeking aspects and the upright personality of Imam ‘Alī (A.S.) by certain influential groups.
  • Sayyid MuḤammad NaqĪb Page 128
    Characteristics of the Prophet (khaṣā’iṣ al-Nabī) have been among the important discourses in the sīra of the Great Prophet (S.A.W.), which, due to the sensitivity of some of these characteristics and the lack of accurate knowledge about them, have been a pretext for defamation and misconception.There are two viewpoints among the Shī‘a and Sunnī scholars in respect to this issue. Some believe that the characteristics are exclusive to the Prophet and that with the demise of his holiness these characteristics have ceased; yet, others believe that the study of these instances are essential, or even obligatory, due to the necessity of fully knowing the Prophet and defending him.In this research, characteristics of the Prophet are examined from the viewpoints of both the earlier and later Shī‘a and Sunnī scholars, and in conclusion the necessity of dealing with it has been emphasized.