فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی ویسی، مهندس اردوان زرندیان صفحه 7
    زنان، به علت ویژگی های ذاتی و نقش های اجتماعی، در مدیریت محیط زیست نقشی اساسی دارند؛ نقشی که ایفایآن نیازمند دانش و آگاهی کافیاست و زنان شهری، به دلیل آن کهدر معرض آلودگی های شهری و صنعتیاند،سهم بیش تری دارند.
    جامعه ی آماری پژوهش را زنان خانه دار منطقه ی 12 شهرداری تهران تشکیل می دهند، که از میان آن ها، 263 نفر به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شده اند. ابزار پژوهش، پرسش نامه یی با چهار بخش سنجش دانش و آگاهی؛ مسائل و مشکلات زیست محیطی؛ روش های ارائه ی آموزش های زیست محیطی؛ و ویژگی های فردی است، که روایی آن به وسیله ی کارشناسان، و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرون باخ (0٫87) تایید شده است. پردازش و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفته است.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که زنان از مفاهیم پایه یی محیط زیستآگاه اند، اما از روش های مدیریت، مانند مدیریت پس ماند، آگاهی چندانی ندارند؛ هم چنین، زنان با سن کم تر، آگاهی هایزیست محیطی پایین تری دارند و برنامه های آموزشیزیست محیطی، نخست، باید آن ها را مورد توجه قرار دهد.
    کلیدواژگان: محیط زیست، زنان، آگاهی، تبیین نیاز
  • داود فیض صفحه 25
    یکی از مهم ترین مسائل کارآفرینی، رابطه ی میان جنسیت و کارآفرینی است. با این وجود که زنان، نیمی از جمعیت فعال کشور را تشکیل می دهند و می توانند سهمی مهم از کارآفرینان را به خود اختصاص دهند، نتایجپژوهش ها خلاف این را نشان می دهد. پژوهش پیش رو، تلاشی است برای پاسخ دادن به این پرسش که آیا متغیر جنسیت بر ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه و به دنبال آن، کارآفرین شدن افراد تاثیر دارد،یا عواملی دیگر مانند عوامل محیطی باعث فزونی گرفتن شمار کارآفرینان مرد نسبت به کارآفرینان زن شده است؟
    در این پژوهش،با استفاده از پرسش نامه ی استاندارد شده در کشور و به منظور گردآوریداده هایمربوط به ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه،داده های مربوط به ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه ی 400 نفر از دانش جویان دختر و پسر دانشگاه سمنان مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. این ویژگی ها، ریسک پذیری متعادل، کانون کنترل درونی، توفیق طلبی،سلاست فکری، عمل گرایی، تحمل ابهام، رویاپردازی، و چالش طلبیرا در بر می گیرد.
    تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از آمار توصیفی، نشان داد، در مجموع،میان بیش تر ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه یدانش جویان دختر و پسر دانشگاه سمنان تفاوتی وجود ندارد، ولی داده های اختصاصی مربوط به هر ویژگی،نشان گر تفاوتیاندک در دو ویژگی توفیق طلبی و تحمل ابهام،میاندانش جویان دختر و پسر این دانشگاهبود؛ هم چنین، آزمون آماریUی من ویتنی نشان داد میان ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه یدانش جویان دختر و پسر دانشگاه سمنان تفاوتی معنادار دیده نمی شود و تنها در دو ویژگی عمل گرایی و رویاپردازی، تفاوت میان دختران و پسران معنادار شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، جنسیت، ویژگی های شخصیتی، کارآفرینی زنان
  • سرور پرویزی، نعیمه سیدفاطمی، کیان دخت کیانی صفحه 45
    سلامت زنان پایه ی سلامت خانواده و جامعه است وفراهم سازیآن، بدون توان مندسازی خانواده ها و بهبود روابط همسران، دشوار است.
    پژوهش پیش رو، پژوهشی کیفی و از نوع تحلیل محتوا است، که به پردازش نقش خانواده در سلامت زنان می پردازد.نمونه گیری، به گونه یی هدف مند انجام گرفته، و داده ها نیز پس از گردآوری به وسیله ی مصاحبه های ضبط و دست نویس شده،به صورت دو بخش همسران و سلامت زنان، و نیز زن، خانه داری، و خانواده طبقه بندی شده اند و مورد تحلیل قرار گرفته اند.
    یافته ها نشان می دهد روابط همسری و خانوادگی دل خواه و نیز شناخت ارزش خانه داری، هم پای برخورداری از پشتیبانی های اجتماعی مناسب، می تواند در سلامت زنان،که نیمی از جمعیت و زیربنای خانواده ها را تشکیل می دهند، موثر باشد.
    کلیدواژگان: خانواده، سلامت، زنان، پژوهش کیفی، تحلیل محتوا
  • نادیا معقولی، علی اکبر فرهنگی صفحه 59
    رخشانبنی اعتمادیکی از زنان فیلم ساز صاحب نام در سینمای ایران است. فیلم های او دارای مضامین اجتماعیاند و به جز سه فیلم اول، در باقی آثار او، وضعیت زنان در جامعه ی امروز ایران به نمایش گذاشته شده است.
    برای دست یابی به هدف این پژوهش، که جست وجوی نظریه های فمینیستی در آثاربنی اعتماداست، ابتدا سه نظریه ی مطرح فمینیسم،یعنی نظریه ی تفاوت جنسیتی، نابرابری جنسیتی، و ستم گری جنسیتی شرح داده می شود، سپس به پیدایش فمینیسم در سینما پرداخته می شود، و در آخر، با معرفی وضعیت اجتماعی زنان در ایران پس از انقلاب، آشنایی با بنی اعتماد و فیلم هایش، و نیز تقسیم بندی دوره های فیلم سازی او در سه دهه ی60، 70، و 80، فیلم های این فیلم ساز بر اساس سه نظریه ی مطرح فمینیسم مورد تحلیل قرار می گیرند.
    نتایج به دست آمده از این پژوهش، وجود گرایش به نظریه ی نابرابری جنسیتی و ستم گری جنسیتیرا در آثار بنی اعتماد نشان می دهد.
    کلیدواژگان: زنان، نظریه های فمینیسم، رخشان بنی اعتماد، سینمای ایران
  • نسترن ابراهیمی، سیداحمد احمدی، محمدرضا عابدی صفحه 77
    در این پژوهش،رابطه ی آزار عاطفی، به صورت آزار کلامی انتقاد،بی توجهی کناره گیری، سلطه گری، و محدودیت اجتماعی، با اختلال های روانی درزنان شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفته است.
    نمونه ی پژوهش را 151 نفر از زنان ساکن مناطق مختلف آموزش و پرورش شهرستان اصفهان تشکیل می دهند، که به صورت تصادفیخوشه یی انتخاب شدند و ابزار پژوهش نیز، پرسش نامه هایSCL-90-Rو مقیاس آزار عاطفی است.
    تحلیل داده های پژوهش، با استفاده از آماره های هم بستگی و رگرسیون، نشان می دهد که میان آزار عاطفی وابعاد واکنش جسمی، افسردگی، حساسیت بین فردی، ترس مرضی، افکار پارانویید، اسکیزوفرنی، وسواس اجبار، اضطراب، و پرخاش گری، هم بستگی معنادار وجود داردو آزار عاطفی، پیش بینی کننده ی اختلال های روانی در زنان است.
    کلیدواژگان: خشونت عاطفی، اختلال های روانی، زنان
  • محسن گل پرور، حمیدرضا عریضی صفحه 97
    این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی و تعدیلی تبعیض ادراک شده از سوی زنان، در پیوندمیان سبک های دل بستگی و افسردگی، در صورت باور آنان به دنیای عادلانهانجام شده است.
    جامعه ی آماری پژوهش را زنان غیرشاغل ساکن در نواحی پایین، متوسط، و بالای شهر اصفهان تشکیلمی دهند، که با استفاده از نمونه گیری خوشه یی، 300 نفر از آنان، به عنوان نمونه ی پژوهش، انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش نیز شامل پرسش نامه ی روابط نزدیک، باور به دنیای عادلانه برای زنان، و پرسش نامه ی افسردگیاست.
    الگوسازی معادله های ساختاری نشان می دهد که بر پایه ی شناسه های برازش، داده هایبه دست آمده از پژوهش، بیش ترین برازش را با مدل دل بستگی اضطرابی دارند؛ به عبارت دیگر، مدل ارتباطی دل بستگی اضطرابی به افسردگی، تبعیض ادراک شده از سوی زنان را به عنوان یک میانجی کامل می پذیرد، اما مدل ارتباطی دل بستگی اجتنابی به افسردگی، تبعیض ادراک شده از سوی زنان را به عنوان یک میانجی پاره یی می پذیرد.
    تحلیل های رگرسیون سلسله مراتبی تعدیلی و بررسی اثرات غیرمستقیم نیزبیا ن گر آن است که فقط اثر غیرمستقیم دل بستگی اضطرابی بر افسردگیبه وسیله ی تبعیض ادراک شده از سوی زنان معنادار است.
    کلیدواژگان: دل بستگی زنان، تبعیض ادراک شده از سوی زنان، باور به دنیای عادلانه برای زنان، افسردگی
  • امیرحسین علی بیگی، لیلا بنی عامریان صفحه 115
    پژوهش پیش رو پژوهشی از نوع توصیفی هم بستگی است، که با هدف تعیین میزان مشارکت زنان روستایی در برنامه های آموزشی ترویجی و شناسایی مهم ترین دلایل مشارکت و نبود مشارکت در این برنامه ها صورت گرفته است.
    جامعه ی آماری پژوهش را 2199 نفر از زنان روستایی شهرستان سنقر و کلیایی در استان کرمانشاه تشکیل می دهند که 327 نفر از آنان، با روش نمونه گیری چندمرحله یی و به عنوان نمونه ی پژوهش، انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش پرسش نامه است، که ضریب آلفای کرون باخ، بیان گر پایایی مناسب مقیاس های طراحی شده ی آن است (برای بخش دوم 0٫94 و برای بخش سوم 0٫95) و برای تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS استفاده شده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد میزان مشارکت زنان روستایی در برنامه های آموزشی ترویجی کم تر از متوسط است.بر پایه ی پاسخ های داده شده، تبعیض های جنسیتی،نبود اجازه برای حضور زنان در فعالیت های گروهی، پایین بودن سواد، فقر اقتصادی خانواده، و نبود آگاهی نسبت به شیوه ی برخورد با زنان،از مهم ترین دلایل مشارکت نکردن، و تماس زیاد با مروجان، افزایش تولید و درآمد، خوشنودی از برنامه های آموزشی ترویجی گذشته، و علاقه مند بودن به کشاورزی، از مهم ترین دلایل مشارکت است. بر پایه ی تحلیل رگرسیون، سطح تحصیلات، سن، و سطح تحصیلات همسر، از عوامل موثر بر میزان مشارکت زنان روستایی در برنامه های آموزشی ترویجی اند.
    کلیدواژگان: مشارکت، زنان روستایی، برنامه های آموزشی ترویجی
|
  • Hā, DĪ, VeysĪ , Ardavā, N. Zarandiyān. Page 7
    The role of women in environmental management is important because of their intrinsic characteristics and social position. Performing such a role requires sufficient awareness and knowledge. In this regard, in the minds of women who are living in urban centres, since they encounter industries and urbanization, pollution has come to receive a high priority in planning to improve urban environment. What this paper probes is to determine environmental training needs in order to enhance environmental awareness. A sample (263 persons) of household women living in the 12th district of the city of Tehran was randomly selected as respondents. Findings, however, showed that women were aware about the basic concepts of environmental management (e.g. waste management). The results, nonetheless, indicated that younger women had little awareness about environmental protection. Therefore, educational programs should be targeted toward them.
  • Dā, VŪ, D. Feyz Page 25
    The relationship between gender and entrepreneurship is a vital one. Research shows that the rate of women entrepreneurship is lower as compared to that of men, and this remains true of most countries, Iran included. A question arises as whether gender variable has an effect on entrepreneurial personality characteristics of people. The present research is the effort to answer the above question. To gather information on entrepreneurial personality characteristics, standardized questionnaire in Iran has been used. Thus, information relating to entrepreneurial personality characteristics of 400 students of University of Semnan (Male and Female) has been surveyed and evaluated. These features and characteristics include: “risk taking propensity,” “internal locus of control,” “need for achievement,” “thinking fluency,” “pragmatism,” “ambiguity tolerance,” “imaginative,” and “challenging” traits. Data analysis, using descriptive statistics, indicated there was no difference between most entrepreneurial personality characteristics of students of University of Semnan. But exclusive data related to each feature indicated the existence of partial difference in two features of “need for achievement” and “ambiguity tolerance” among Semnan University students. Moreover, The Mann-Whitney U Test indicated that there is not any meaningful difference between entrepreneurial personality characteristics among students. Only two features of “pragmatism” and “imaginative” traits became meaningful among male and female students. Following the theoretical basis of the subject undertaken, research method, hypotheses and findings are presented.
  • SorŪ, R. ParvizĪ , NaĪ, MÉ Seyyed-Fā, TemĪ , Kiyā, N-Dokht Kiyā, NĪ Page 45
    Women’s health plays a crucial role in maintaining both the health of the family and that of the society. In order to have healthy women we need to empower families and promote good spousal relationships. The aim of this study is to explore ways to develop the relationships between women’s health and family dynamics. Twenty two purposely selected females from Tehran aged between 20 to 50 years were evaluated through open semi-structured depth interviews. The interviews were recorded, transcribed and analyzed via the content analysis. Two main categories emerged: husbands and wives’ health, and household and women’s health. The promotion of good spousal relationships, appreciation of household health, and provision of appropriate social support are needed to have healthy women and therefore healthy families.
  • Nā, Diyā, MaqŪ, LĪ, Ma Page 59
    As a distinguished and well-known Iranian female director, Rakhshān Banī­E’temād usually focuses on social issues. Aside from her first three films, all the remaining display the Iranian Women’s social status as the core issue. Since the present study aims at exploring traces of feminist theories in Banī­E’temād’s works, at the beginning we present a brief explanation of three different feminist theories— the gender difference, gender inequalities, and gender oppression— and proceed trying to elucidate how generally feminism has come to appear in the cinema. Then, as a benchmark for investigating women’s life in the post-revolutionary Iran, Banī­E’temād’s cinema is explored. Her films are divided into three periodical categories: the 1980s, 1990s, and 2000s. Based on the above three feminist theories, our analysis suggests that the two latter ones—gender inequalities and gender oppression—are more emphatically employed in her films.
  • Nastaran Barā, HimĪ, Ma, Seyyed-Ahmad AhmadĪ , Mohammad-Rezā, ā, BedĪ Page 77
    The aim of this study is to examine the relationship between emotional abuses such as verbal-critical abuse, neglect-withdrawal, dominance, isolation, and mental disorders in women of Esfahan. One hundred fifty one participated in this study. All participants were asked to complete the SCL­90­R and the Emotion Spouse Abuse Scale (ESAS). Both descriptive and inferential statistics, including means, standard deviation, correlation coefficient, and regression analysis were used. The results showed that emotional abuses are significantly associated with somatisation, depression, interpersonal sensitivity, phobia, paranoid ideation, anxiety, aggression, obsessive-compulsive, and schizophrenia. Results of regression analysis showed that emotional abuse was a strong predictor of mental disorders among women. In other words, there is a significant relationship between emotional abuse and aspects of somatic response.
  • Mohsen Gol-Parvar , Hamid-Rezā, OreyzĪ Page 97
    This research was administered with the aim of investigating the mediating- moderating role of women’s perceived discrimination (beliefs in a just world) in relation to attachment styles and depression. The statistical populations consisted of the total of unemployed women in low, medium and high districts of the city of Esfahan. Three hundred women were selected using cluster random sampling for answering the research instruments from the above three districts. Research questionnaires were: closed relationship (with 36 items for assessment of anxious and avoidant attachment), belief in a just world for women (perceived discrimination toward women with 8 items) and depression questionnaire (with 20 items). Data were analyzed using structural equation modelling (using LISREL software), moderated hierarchical regression analysis (using SPSS) and indirect effect test (using INDIRECT macro). The results of structure equation modelling showed that, on the basis of goodness of fit indexes, research data fit most highly with complete anxious attachment. In the other words, in relation between anxious attachments with depression, perceived discrimination plays the complete mediator role, but in relational model of avoidant attachment with depression, perceived discrimination plays the partial mediator role. The results of moderated hierarchical regression analysis and indirect effect analysis showed that there exists only a significant indirect effect between anxious attachment and depression through perceived discrimination toward women (belief in a just world for women).
  • Amir-Hoseyn AlĪ, -BeygĪ , Leylā, BanĪ, -ā, Meriyān. Page 115
    The purpose of this descriptive correlation research is to determine participation level of rural women in extension programs and to specify the most important reasons for participation and non-participation. The population consisted of rural women in Sonqor-e Kolayāyī Township. Using a multistage sampling, 327 women were interviewed. Results revealed that the level of participation of women was lower than average. The most important reasons for participation were: getting in touch with agricultural extension agents, to gain increased income, satisfaction from the past extension services, and interest to agricultural operations. Moreover, the most important reasons for non-participation were: gender discriminations, lack of permission to participate in collective activities, illiteracy, economic problems, and lack of awareness on treating women in extension programs. Based on regression analysis, educational level, age, and educational level of husbands were the most important factors influencing overall level of women participation in extension programs.