فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 83 (امرداد 1390)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 83 (امرداد 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسن کرمی، مهرنوش کوثریان، حسین کرمی، سید شهاب کوثریان، محمدرضا مهدوی، زهرا دانشمندی، محمد خادملو، سهیلا شاه محمدی صفحات 2-7
    سابقه و هدف
    ترانسفیوژن های مکرر در افراد مبتلا به تالاسمی، آن ها را در خطر عوارض ناشی از افزایش بار آهن قرار می دهد که منجر به اختلال در عملکرد تعدادی از ارگان ها همچون قلب، غدد درون ریز از جمله کبد و پانکراس در این بیماران می شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی تغییرات بالینی و آزمایشگاهی مربوط به پانکراس در بیماران تالاسمیک انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده است. جامعه مورد بررسی شامل 64 بیمار تالاسمیک ماژور بودند که در دو گروه دیابتیک و غیردیابتی مورد مطالعه قرار گرفتند. علاوه بر برخی از خصوصیات فردی و آزمایشگاهی، آمیلاز، لیپاز و تریپسین سرم و الاستاز مفوعی نیز در هر دو گروه بررسی شدند. مقایسه نتایج با استفاده از آزمون های T-test، Mann-Whitney و Fisher''s exact انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین سه فریتین آخر بین دو گروه دیابتیک و غیردیابتیک دارای اختلاف آماری معنی دار بود (05/0p<). بیماران دیابتیک و غیر دیابتیک از لحاظ میانگین میزان انسولین سرم، آمیلاز سرم و الاستاز مدفوعی اختلاف قابل توجهی نداشته اند در صورتی که در موارد قند خون ناشتا و 2 ساعت پس از صرف غذا تفاوت کاملا معنی دار دیده شد (05/0p<). بررسی تست های آزمایشگاهی انجام شده از نظر مقادیر نرمال و کمتر از نرمال نیز بیانگر وجود اختلاف واضح آماری در مقدار لیپاز سرم و الاستاز مدفوعی در دو گروه بوده است(05/0p<).
    استنتاج
    بیماری دیابت شیرین در کودکان تالاسمیک می تواند اثرات نامطلوبی بر برخی از عملکردهای پانکراسی بر جای گذارد. بروز دیابت در زمینه تالاسمی، بیشتر در اثر ایجاد مقاومت بافتی در مقابل انسولین می باشد تا تخریب سلول های بتای پانکراسی و کاهش سطوح انسولین سرم.
    کلیدواژگان: تالاسمی، دیابت، عملکرد پانکراس
  • رویا قاسمیان، نرگس نجفی*، کوثر امیرخانلو صفحات 9-15
    سابقه و هدف

    ایران با جمعیت معتاد حدود 5/3 میلیون نفر که از این میان 300 هزار نفر تزریقی می باشند دارای رتبه قابل توجهی از این لحاظ در جهان می باشد. عفونت های معتادین تزریقی چالش های گوناگونی را در پیش روی پزشکان قرار داده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی عفونت های مرتبط با اعتیاد تزریقی در معتادان انجام شد.

    مواد و روش ها

    طی یک مطالعه مقطعی- توصیفی، 88 بیمار معتاد تزریقی که از مهر ماه 1386 تا مهر 1388 در بیمارستان رازی قائمشهر و بیمارستان امام خمینی ساری بستری شده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. از طریق یک پرسشنامه اطلاعاتی از قبیل وضعیت تاهل، سابقه اعتیاد، سابقه بستری در بیمارستان، نوع ماده مصرفی، سابقه استفاده از سرنگ مشترک و سابقه زندان جمع آوری شد.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران 53/11 ± 01/35 سال بوده است. بیشترین فراوانی در محدوده سنی 20 تا 40 سال دیده شد (5/72 درصد). 30 نفر از 2 یا چند ماده مخدر تزریقی بطور همزمان استفاده می کردند و 24 نفر از کراک تزریقی استفاده می کردند. بیشترین سابقه بیماری ویروسی مربوط به HÏV و هپاتیت Ç بوده است (10 نفر). سلولیت (3/27 درصد) بیشترین عارضه منجر به بستری را به خود اختصاص داده بود و آندوکاردیت و سپسیس در رتبه های بعدی قرار داشتند.

    استنتاج

    مطالعه ما نشان داد که بیشترین موارد آندوکاردیت مربوط به بیماران استفاده کننده از کراک بوده است که احتمالا به علت مصرف مواد مخدر به صورت نامرغوب و همراه با ناخالصی در کشور ما می باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، عفونت، معتادین تزریقی
  • محمدرضا حبیبی، عالیه زمانی، نرگس مسلمی زاده، مونا رضایی، سهیلا شاه محمدی، سالومه پیوندی صفحات 17-23
    سابقه و هدف
    رمی فنتانیل یک داروی مخدرکوتاه اثر است که علی رغم عبور سریع از جفت، در بدن جنین نیز به سرعت متابولیزه می گردد و اثرات سوء کمتری بر جنین اعمال می کند. هدف از انجام این مطالعه بررسی مقایسه ای دو دوز مختلف انفوزیون رمی فنتانیل بر روی آپگار اسکور نوزادان و بیداری مادران به هنگام بیهوشی عمومی در سزارین الکتیو می باشد.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی دوسوکور بر روی 90 مادر 18 تا 35 ساله کاندید سزارین انتخابی انجام شد. مادران با روش تخصیص تصادفی به 3 گروه مساوی شامل انفوزیون رمی فنتانیل با دوز μg/kg/min 2/0 (گروه مورد)، انفوزیون نرمال سالین با همان حجم و سرعت (گروه شاهد) و انفوزیون رمی فنتانیل با دوز μg/kg/min 1/0 (گروه مورد) تقسیم شدند. نمره آپگار نوزادان در دقایق 1 و 5 پس از تولد ثبت شد. فشارخون و ضربان قلب مادران، قبل از شروع القاء بیهوشی و بلافاصله قبل و بعد از لوله گذاری تراشه و 5 دقیقه بعد از آن اندازه گیری و ثبت شد. داده ها توسط آزمون های T-test، Ânova و Repeated measures مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین فشار سیستولیک و دیاستولیک و ضربان قلب مادر قبل از القا، یک دقیقه پس از لوله گذاری، 5 دقیقه پس از لوله گذاری و نیز پس از خروج جنین در گروه های مورد کمتر از گروه شاهد بوده است و از لحاظ آماری تفاوت معنی داری داشت(05/0p<). میانگین آپگار نوزادان در دقایق اول و پنجم در سه گروه از لحاظ آماری تفاوتی معنی داری نداشت(05/0p<).
    استنتاج
    به نظر می رسد که داروی رمی فنتانیل دارای اثرات کنترل کننده و محافظتی بر تغییرات نوسانی فشار خون و ضربان قلب مادر بوده و اثرات سوء آشکاری بر مادر و جنین اعمال نمی کند. این یافته ها می تواند تاییدی بر استفاده گسترده تر از این داروی مخدر سیستمیک در کمک به بیهوشی در عمل سزارین باشد.
    کلیدواژگان: جراحی سزارین، رمی فنتانیل، ضربان قلب، نمره آپگار، فشارخون
  • فاطمه عسگریان، احمد علی عنایتی، افسانه عمویی، جمشید یزدانی چراتی صفحات 25-33
    سابقه و هدف
    کنه های سخت یکی از مهمترین بندپایان خون خوار، متعلق به رده عنکبوتیان می باشند. آن ها می توانند گروه های مختلفی از عوامل بیماریزا از قبیل آربوویروس ها، باکتری ها و عوامل انگلی را به انسان و حیوان انتقال دهند. شناسایی فون کنه های سخت در یک منطقه، در پایش برنامه های کنترل آن ها و در نتیجه پیشگیری از بیماری ها بسیار حائز اهمیت می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی در شهرستان ساری در شمال ایران 10 درصد از روستاها و در هر روستا 10 درصد از گله ها (گاو، گوسفند و بز) و در هر گله 10 درصد از حیوانات، در فصول مختلف سال، از تیر1386 الی خرداد 1387 در هر ماه یک بار بررسی شدند. بانک اطلاعاتی نرم افزار (Geographical Ïnformation System) GÏS برای تهیه نقشه موضوعی مربوط به پراکندگی گونه های کنه مورد بررسی با دقت دهستان تهیه شد.
    یافته ها
    شش گونه متعلق به شش جنس مختلف از کنه های سخت شامل ریپی سفالوس بورسا، هیالوما دتریتوم، بوئوفیلوس آنولاتوس، همافیزالیس پونکتاتا، ایکسودس ریسینوس و درماسنتور مارژیناتوس از روی حیوانات جمع آوری شدند. فراوانی نسبی این جنس ها به ترتیب عبارت بود از: 76/63، 35/15، 58/9، 63/7، 86/1 و 78/1 درصد. نقشه GÏS پراکندگی گونه های صید شده نیز تهیه شد.
    استنتاج
    نتایج نشان داد که ریپی سفالوس بورسا گونه غالب کنه سخت بر روی حیوانات اهلی در شهرستان ساری است.
    کلیدواژگان: کنه های سخت، فون، GÏS، فعالیت فصلی
  • جواد رفیع نژاد، ایوب نوراللهی، اکبر بیگلریان، عزت الدین جوادیان صفحات 35-41
    سابقه و هدف
    شپش ها ازجمله انگل های خارجی هستند که به دلیل انتقال عوامل بیماریزا چون تیفوس، تب راجعه و... از دیر باز مورد توجه محققان مختلف بوده اند. آلودگی به شپش سر در اکثر کشورهای جهان شایع بوده و بیشتر در گروه سنی 6 تا 11 سال دیده می شود. این مطالعه به منظور ارزیابی روش های مبارزه با آن در بین دانش آموزان مقطع ابتدایی در شهرستان املش استان گیلان صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از دو فرمولاسیون شامپو پرمترین 1 درصد و لوسیون لیندن 1 درصد به دو صورت مصرف شامپو توسط پژوهشگر و مصرف شامپو و لوسیون توسط بیمار بر روی 147 نفر (102 دختر و 45 پسر) آلوده که به شکل تصادفی از مدارس ابتدایی دخترانه و پسرانه شهرستان املش انتخاب شده بودند، استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد بین تاثیر دو فرمولاسیون شامپو و لوسیون در دانش آموزان دختر و پسر تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0>p)، در حالی که بین دو روش مصرف توسط بیمار و محقق رابطه معنی داری مشاهده نمی شود (05/0
    استنتاج
    در صورت ارائه آموزش صحیح مصرف داروها و نکات بهداشتی به دانش آموزان می توان نتایج مطلوبی در پیشگیری و کنترل این بیماری دریافت نمود.
    کلیدواژگان: شپش سر، پرمترین، لیندن
  • مهدی ربیعی، افشین صلاحیان، فاطمه بهرامی، حسن پالاهنگ صفحات 43-52
    سابقه و هدف
    با توجه به این که برای سنجش فراشناخت بدشکلی بدن آزمونی وجود ندارد. هدف پژوهش حاضر ساخت و بررسی روایی، پایایی و ساختار عاملی پرسشنامه ارزیابی فراشناخت بدشکلی بدن می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 200 دانشجو (100 دختر و100 پسر)،20 نفر مبتلا به اختلال بدشکلی بدن و 20 نفر که تشخیص این اختلال را نداشتند به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه ارزیابی فراشناخت بدشکلی بدن را تکمیل کردند.
    یافته ها
    روایی همزمان پرسشنامه ارزیابی فراشناخت بدشکلی بدن با مقیاس اصلاح شده وسواس فکری عملی Yale-Brown برای اختلال بدشکلی بدن برابر با 74/0=r بود (001/0p=). در تحلیل عاملی اکتشافی، عامل های شناسایی شده به ترتیب عبارت بودند از: راهبردهای کنترل فراشناختی، ائتلاف فکر- عمل (عینیت بخشیدن به افکار مربوط بدشکلی)، باورهای مثبت و منفی فراشناختی (در مورد ظاهر) و رفتارهای ایمنی که در مجموع 48 درصد از واریانس پرسشنامه را تبیین کردند. علاوه بر این، نمرات گروه مبتلا به اختلال بدشکلی بدن در پرسشنامه به طور معنی داری بالاتر ازگروه سالم بود. ضریب آلفای کرانباخ برای چهار عامل نیز بالای 7/0 بود.
    استنتاج
    پرسشنامه ارزیابی فراشناخت بدشکلی بدن از روایی و پایایی مناسبی برای ارزیابی مشکلات فراشناختی اختلال بدشکلی بدن بر خوردار می باشد.
    کلیدواژگان: اختلال بدشکلی بدن، اعتباریابی، فراشناخت
  • سمیه عباسی، محمدرضا هادیان * صفحات 54-58
    سابقه و هدف

    کودکان سندرم داون نه تنها در رشد فعالیت های حرکتی با تاخیر مواجه اند، بلکه در بدست آوردن مهارت حرکتی (بویژه اندام فوقانی) نیز مشکلات زیادی دارند. از این رو، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر فعالیت های هماهنگی چشم و دست بر میزان مهارت دست دانش آموزان سندرم داون آموزش پذیر می پردازد.

    مواد و روش ها

    15 کودک سندرم داون با دامنه سنی 7 تا 10 سال (میانگین سنی 19/14 ± 4/98 ماه) در این مطالعه مداخله ای که از طریق روش ساده و در دسترس انتخاب شدند شرکت کردند. کودکانپس ازآشنایی با نحوه انجام آزمون، جهت سنجش زبردستی با آزمون پورد و پگ برد مورد ارزیابی قرارگرفتند. کودکان در 8 هفته (24 جلسه 40 دقیقه ای) برنامه درمانی هماهنگی چشم و دست شرکت کردند و در پایان دوره درمانی مجددا با آزمون پورد و پگ برد ارزیابی شدند. برای مقایسه نتایج مطالعه، از آزمون های آماری Mc-Nemar و Wilcoxon استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین سرعت حرکت دست غالب و مغلوب، هماهنگی دو دست و مهارت دست قبل و بعد از مداخله، تفاوت معنی داری داشت (05/0p<). با وجود این، میانگین افزایش سرعت حرکت دست غالب و مغلوب، هماهنگی دو دست و مهارت دست در دختران و پسران، چپ دست ها و راست دست ها معنی دار نبود(05/0p>).

    استنتاج

    نتایج این مطالعه نشان دادکه فعالیت های هماهنگی چشم و دست بر میزان مهارت دست کودکان سندرم داون آموزش پذیر موثر بوده است. اما جنسیت و برتری طرفی تاثیری بر روند بهبود مهارت دست این کودکان نداشته است.

    کلیدواژگان: فعالیت های هماهنگی چشم و دست، مهارت دست، تست پورد و پگ برد، سندرم داون
  • علیرضا جوادزاده، علی تبریزی، علی موسوی، بابک رحیمی، زهرا موسوی صفحات 60-65
    سابقه و هدف
    جداشدگی شبکیه از جمله گرفتاری های چشمی است که در صورت تشخیص به موقع می توان مانع از عوارض بعدی آن شد. این مطالعه در جهت بررسی شیوع علل جداشدگی شبکیه در مراجعه کنندگان به یک بیمارستان در تبریز صورت گرفت تا در صورت نیاز تدابیر لازم در جهت پیشگیری انجام شود.
    مواد و روش ها
    طی یک مطالعه توصیفی تعداد 300 بیمار با جدا شدگی شبکیه مراجعه کننده به بیمارستان نیکوکاری دانشگاه علوم پزشکی تبریز از سال 86 تا 88 مورد بررسی قرار گرفتند و اطلاعات دموگرافیک، سابقه بیماری های چشمی، علل جدا شدگی شبکیه و درمان های انجام شده برای تمام بیماران ثبت گردید.
    یافته ها
    میانگین بیماران سنی مورد بررسی 1/17 ± 5/42 سال و 69 درصد مرد و 31 درصد زن بودند. در 7/52 درصد موارد درگیری در چشم راست و در 3/47 درصد موارد درگیری در چشم چپ بود. میوپی تنها در 3/27 درصد از بیماران وجود داشت. در 37 درصد از بیماران سابقه قبلی جراحی کاتاراکت وجود داشت. در بین بیماران مبتلا به دکولمان رتین، در 7/28 درصد سابقه ای از تروما وجود داشت. تفاوت آماری معنی داری بین دو جنس از نظر میوپی، دیابت و تروما (05/0p<)، وجود داشت.
    استنتاج
    نتایج مطالعه نشان داد که وجود عواملی چون دیابت، سن بیماران، جنس مذکر، وجود میوپی و وجود سابقه جراحی کاتاراکت در سابقه بیماران از فراوانی بالایی برخوردار بود. بنابراین انجام بررسی های تکمیلی و مداخله در زمان لازم در کاهش میزان جداشدگی شبکیه در این بیماران می تواند کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: جداشدگی شبکیه، تروما، جراحی کاتاراکت
  • اعظم محمدی، زهرا دلیر، فاطمه حمزه گردشی، شیرین ضیایی صفحات 67-72
    سابقه و هدف
    برنامه ترخیص از قسمت های مهم و منحصر به فرد حرفه پرستاری است. با توجه به این که بیماران بستری در بخش سوختگی پس از ترخیص نیاز به مراقبت ها و اقدامات بازتوانی دارند، لذا وجود یک برنامه اصولی ترخیص جهت این بیماران ضروری به نظر می رسد. این پژوهش با هدف بررسی دیدگاه پرستاران در مورد مشکلات و موانع موجود در اجرای برنامه ترخیص در بخش سوختگی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، جامعه پژوهش را پرستاران شاغل در بخش سوختگی بیمارستان های امام رضا مشهد و زارع ساری تشکیل دادند که به روش نمونه گیری غیراحتمالی ساده و تعداد 90 نفر در مطالعه شرکت داشته اند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه هایی مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک و سوالات باز و بسته در مقیاس لیکرت در مورد مشکلات و موانع موجود دراجرای برنامه ترخیص در بخش سوختگی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بارکاری بالای پرستاران علی رغم شرایط سخت محیط کار، فرصت ناکافی پرستاران به دلیل مشغله زیاد، عدم آشنایی پرستاران نسبت به برنامه ترخیص، فقدان سیستم های حمایتی مالی و روانی برای بیماران در جامعه و فقدان بسته های آموزشی و برنامه استاندارد ترخیص از موانع مهم در اجرای برنامه ترخیص مدون می باشد.
    استنتاج
    با توجه به یافته های مطالعه و موانع موجود در اجرای برنامه ترخیص می توان با برگزاری کلاس های ضمن خدمت برای پرستاران، تهیه و تدوین بسته های آموزشی و برنامه استاندارد ترخیص و افزایش پرسنل پرستاری با توجه به استانداردهای جهانی، شرایط مناسبی را جهت اجرای برنامه ترخیص فراهم نمود.
    کلیدواژگان: پرستار، برنامه ترخیص، سوختگی
  • عباسعلی گائینی، آقاعلی قاسمنیان*، خسرو جلالی دهکردی، عبدالرضا کاظمی، علی اصغر فلاحی صفحات 74-78
    سابقه و هدف

    TNFα، ÇRP، ÏL-6 شاخص های التهابی جدید قلبی- عروقی بوده که بالا رفتن غلظت آن ها باعث افزایش بیماری های قلبی- عروقی می شود. این تحقیق با هدف، مقایسه پاسخ پلاسمایی TNFα، ÇRP و ÏL-6 پسران چاق و غیرچاق نابالغ نسبت به یک جلسه فعالیت ورزشی کوتاه مدت انجام شد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه نیمه تجربی 21 دانش آموز 11 تا 14 ساله پسر که کاملا سالم بودند به طور تصادفی منظم انتخاب شدند و به دو گروه آزمودنی های چاق (وزن 33/17 ± 07/77 کیلوگرم) و آزمودنی های با وزن طبیعی (وزن 28/8 ± 7/54 کیلوگرم) تقسیم شدند. آزمودنی ها پس از 5 دقیقه گرم کردن، با 65 تا 75 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی خود به مدت 40 دقیقه بر روی دوچرخه کارسنج به فعالیت پرداختند و بازگشت به حالت اولیه در 5 دقیقه انجام شد. نمونه های خونی قبل، بلافاصله بعد و یک ساعت بعد از فعالت برای سنجش میزان TNFα، HS-ÇRP و ÏL-6 گرفته شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری T-test و Repeated measuers و آزمون تعقیبی LSD استفاده شد.

    یافته ها

    در مقایسه دو گروه مقادیر TNFα، ÇRP و ÏL-6 گروه چاق در مقایسه با گروه با وزن طبیعی در هر سه زمان به طور معنی داری بالاتر بود (05/0p<).

    استنتاج

    نتایج این پژوهش نشان داد یک دوره فعالیت ورزشی با شدت 65 تا 70 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی باعث افزایش عوامل التهابی کودکان چاق و وزن طبیعی نابالغ می شود. بنابراین فعالیت ورزشی می تواند پاسخ ایمنی و التهابی پسران نابالغ را فعال سازد و میزان برخی از شاخص های مذکور را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: کودکان نابالغ، فعالیت ورزشی کوتاه مدت حاد، اینترلوکین6، پروتئین واکنش دهنده c، TNFα
  • امیر واحدی، رسول استخری، محمد گلدوست، پریا صولتی صفحات 80-82
    سابقه و هدف
    استفاده از ایمونوتایپینگ در طبقه بندی لوسمی ها روز به روز در حال پیشرفت بوده و این روش اطلاعات مفیدی در مورد طبقه بندی صحیح لوسمی ها و بالطبع پیش آگهی و درمان در اختیار قرار می دهد. این مطالعه در طی یک سال با هدف تعیین درصد فراوانی ÇD مارکرها در بیماران لوسمی های حاد مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی ارومیه انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی است که در بیمارستان امام خمینی ارومیه از اول مرداد 1387 تا اول مرداد 1388 انجام شد. از 119 بیمار ارجاع داده شده در مدت یک سال نمونه گیری به صورت تصادفی از بخش خون اطفال و بزرگسالان صورت گرفت و سپس اندازه گیری مارکرهای فلوسیتومتری، بررسی لام خون محیطی و آسپیراسیون مغز استخوان انجام شد.
    یافته ها
    در بین افراد مورد بررسی 61 مورد لوسمی حاد و 22 مورد اختلالات لنفوپرولیفراتیو مزمن داشتند و36 مورد نیز جزو گروه متفرقه قرار داشتند. از 61 مورد لوسمی حاد، 27 مورد لوسمی حاد میلوبلاستیک (ÂML) بودند. از 27 مورد ÂML، 7/3 درصد M1، 8/14 درصد M2، 5/18 درصد M3، 3/33 درصد M4 و 6/29 درصد M5 بودند. شایعترین مارکر در ÂML، مارکرهای ÇD13 و ÇD33 بودند. لازم به ذکر است مواردی از ظهور مارکرهای لنفوئیدی همانند ÇD7 در M3 -ÂML و ÇD5 و ÇD20 در ÂML-M4 و ÇD4 و ÇD8 در ÂML-M5 نیز مشاهده شد.
    استنتاج
    مطالعه ما نشان داد، بررسی فراوانی مارکرهای لوسمی های حاد لنفوئیدی با استفاده از فلوسیتومتری روشی مناسب جهت بررسی این مارکرها می باشد
    کلیدواژگان: لوسمی، فلوسیتومتری، لوسمی حاد میلوئیدی
|
  • Hassan Karami, Mehrnoosh Kowsarian, Hossain Karami, Seyed Shahab Kowsarian, Mohammad Reza Mahdavi, Zahra Daneshmandi, Mohammad Khademloo, Soheila Shahmohammadi Pages 2-7
    Background and
    Purpose
    Frequent transfusions put the patients with thalassemia at risk of iron overload complications which in turn can lead to failure in the function of organs such as heart and endocrine glands like liver and pancreas. Hence، in this study، the researchers are aiming at investigating the clinical and laboratory changes of pancreas in thalassemic patients.
    Materials And Methods
    This is a descriptive-analytic study in which 64 thalassemia major patients were enrolled and divided in two groups of diabetic and non diabetic. Ïn addition to some demographic and laboratory characteristics، serum amylase، trypsin، lipase، and fecal elastase were measured in both groups. Data were analyzed using t-test، Mann-Whitney، and Fisher’s exact tests.
    Results
    Significant difference was observed in the mean of the last three serum ferritin level between the two groups (P<0. 05). Findings showed that diabetic and non-diabetic patients didn’t have significant differences in the mean level of serum insulin and amylase، and fecal elastase، while significant differences were observed in FBS and 2h postprandial serum glucose (P<0. 05). The analysis of the laboratory tests showed significant differences in serum lipase and fecal elastase in the two groups (P<0. 05). Çonclusion: Diabetes mellitus can lead to some adverse effects on pancreatic functions in the thalassemic children. The incidence of diabetes in thalassemia is more due to tissue resistance against insulin rather than pancreatic beta cells destruction and a decline in the serum insulin level.
  • Roya Ghasemian, Narges Najafi, Kowsar, Acirc, Mirkhanloo Pages 9-15

    Background and

    Purpose

    Ïran has a notable rank in the world with 300 thousand injecting drug users (ÏDÜs) among 3. 5 million drug users. Ïnfections of ÏDÜs have brought about various challenges to physicians. Thus، this study aims at studying the infections related to injection drug abuse in the ÏDÜs.

    Materials And Methods

    Ïn a cross-sectional descriptive study، 88 ÏDÜs، hospitalized at Razi Hospital in Ghaemshahr and Ïmam Khomeini Hospital in Sari from Ôctober 2007 to Ôctober 2009، were studied. Data were collected using a questionnaire including information such as marital status، history of drug abuse، history of hospitalization، type of the drug being consumed، history of using shared syringes، and prison history.

    Results

    The mean age of patients was 35. 01 ± 11. 53 years and most of them aged between 20-40 years (72. 5%). Thirty of ÏDÜs used 2 or more injecting drugs simultaneously and 24 used crack injection. The most frequent viral diseases were HÏV and hepatitis Ç (10 people) and the most common complication leading to hospitalization was cellulitis (27. 3%); endocarditis and sepsis were in the next rank. Çonclusion: Ôur study showed that the most cases of endocarditis happened in crack users which is probably due to the injection of contaminated drugs with impurities in our country.

  • Mohammad Reza Habibi, Acirc, Lieh Zamani, Narges Moslemizadeh, Mona Rezaei, Soheila Shahmohammadi, Saloomeh Peyvandi Pages 17-23
    Background and
    Purpose
    Remifentanil is a short-acting opiod that is metabolized rapidly in the fetus despite its rapid passage through the placenta. Therefore، it induces less adverse effects on the fetus. The aim of this study was to compare the effect of two different doses of remifentanil infusion on Âpgar score of neonates and mothers'' awareness during general anesthesia in elective Çesarean section.
    Materials And Methods
    This double-blind clinical trial was performed on 90 participants aged 18-35 years who were candidates for elective Çesarean section. They were randomly allocated into three equal groups as follows: the first case group received a remifentanil infusion of 0. 2 µg/kg/min، the control group was infused with the same volume and rate of normal saline، finally، the second case group received a remifentanil infusion of 0. 1 µg/kg/min. Âpgar scores of neonates were recorded in the 1st and 5th minutes after birth. Systolic and diastolic blood pressure and heart rates of mothers were recorded before induction، just before and after tracheal intubation and 5 min after that. Data were analyzed using SPSS17 through t-test، ÂNÔVÂ test and Repeated measures.
    Results
    Ïn the case groups، systolic and diastolic blood pressure and heart rates of mothers before induction، one minute and five minutes after intubation and after fetus delivery were less than that of the control group and the differences among the groups were statistically significant (P<0. 05). However، there were no significant differences between the mean of Âpgar scores of the neonates one minute and five minutes after birth (P>0. 05). Çonclusion: Ït seems that remifentanil has supportive and controlling effects on oscillatory changes in blood pressure and heart rate of mothers and also it does not have any significant adverse effects on the mother and the fetus. These findings support the widespread use of this systemic opioid in general anesthesia during Çesarean section.
  • Fatemeh, Acirc, Sgarian, Acirc, Hmad, Acirc, Li, Euml, Nayati, Acirc, Fsaneh, Acirc, Mouei, Jamshid Yazdani, Ccedil, Harati Pages 25-33
    Background and
    Purpose
    Hard ticks are important hematophagous arthropods belonging to the class Ârachnida. They transmit different groups of micro-organisms such as arboviruses، bacteria and parasites to animals and humans. Determining the fauna and geographical distribution of hard ticks in a given area is crucially important in planning the prevention and control programs.
    Materials And Methods
    This descriptive study was conducted in Sari Township، in the north of Ïran. To collect tick samples، first the researchers selected 10% of the villages، then 10% of the flocks (sheep، goats، and cows) in each village were selected، finally 10% of the animals in each flock were monthly examined in different seasons from June 2007 to July 2008. The species were determined and GÏS (Geographical Ïnformation System) database was created to visualize their geographical distribution.
    Results
    Six different species belonging to different genera of hard ticks including Rhipicephalus bursa، Hyalomma detritum، Boophilus annulatus، Haemaphysalis punctata، Ïxodes ricinus and Dermacentor marginatus were collected from animals. The relative frequency of these species were 63. 76%، 15. 35%، 9. 58%، 7. 63%، 1. 86% and 1. 78% respectively. Geographical distribution of the collected tick species was mapped using GÏS software. Çonclusion: The results showed that Rhipicephalus bursa is the dominant tick species on domestic ruminants in Sari Township.
  • Javad Rafinejad, Acirc, Yoob Nourollahi, Acirc, Kbar Biglarian, Euml, Zzat-Al-Din Javadian, Acirc, Noshiravan Kazemnejad, Soghra Doosti Pages 35-41
    Background and
    Purpose
    Lice are ecto-parasites that play an important role in the transmission of diseases such as typhus and relapsing fever، etc. and so they have attracted the attention of many researchers. Head lice are common in most of the countries and it is of high prevalence in children between 6-11 years old. The aim of this study is to evaluate methods of fighting head lice in primary school pupils in Âmlash، Guilan.
    Materials And Methods
    Â total of 147 pupils infested with head lice (102 girls and 45 boys) were randomly selected from the primary schools of Âmlash and two formulations of permethrin shampoo 1% and lindane lotion 1% were employed. Ïn one group the shampoo was used with the help of the researcher and in the other group the infested pupils themselves used both the shampoo and the lotion.
    Results
    Results indicated that there was a significant difference in the effect of the shampoo and lotion on the two genders (P<0. 05). However، no significant difference was found between the two methods of use، that is، by the pupils and the researcher (P>0. 05). Çonclusion: The results of this study showed that appropriate training of the pupils in the use of drugs and providing them with health tips will lead to better results in the prevention and control of this disease.
  • Mehdi Rabiei, Acirc, Fshin Salahian, Fateme Bahrami, Hassan Palahang Pages 43-52
    Background and
    Purpose
    Since there is no test to evaluate body dysmorphic metacognition، the purpose of this study is to construct and determine the validity، reliability، and the factor structure of Body Dysmorphic Metacognition Questionnaire (BDMÇQ).
    Materials And Methods
    Data were collected through Body Dysmorphic Metacognition Questionnaire which was filled out by 200 students (100 male and 100 female)، 20 patients with body dysmorphic disorder (BDD) and 20 students without BDD.
    Results
    Çoncurrent validity of BDMÇQ with Yale –Brown Ôbsessive Çompulsive Scale modified for BDD was r=0. 74 (P<0. 001). Ïn an exploratory factor analysis، four factors were identified and labeled as follows: metacognition control strategies، thought –action fusion، positive and negative metacognitive beliefs about appearance، and safety–seeking behaviors that explained 48 % of the questionnaire variance. Ïn addition، scores of the group with BDD were significantly higher than that of the healthy group showing good diagnostic validity of the questionnaire. The Çronbach''s alpha for the four factors was above 0. 70. Çonclusion: Âccording to the results، BDMÇQ has a good reliability and validity to assess the metacognition problems in patients with BDD.
  • Somayeh Abasi, Mohammad Reza Hadian Pages 54-58

    Background and

    Purpose

    Down syndrome children not only have delayed motor development but also have many difficulties for acquiring motor skills، particularly in upper extremities. Hence، the aim of study was to investigate the effects of eye- hand coordination activities on hand skills in educable children with Down syndrome.

    Materials And Methods

    Fifteen children with Down syndrome (7-10 years) participated in this interventional study through convenience sampling. Âfter familiarization with the test method، they were assessed by Purdue Pegboard Test. Then، they attended in an eye-hand coordination program for 8 weeks (three times a week; forty-minutes each session). Finally، they were reassessed by Purdue Pegboard Test. Data were analyzed using Mc-Nemar and Wilcoxon tests.

    Results

    There were significant differences in the mean scores of movement rate of dominant and non-dominant hands، eye-hand coordination of both hands and their hand skills before and after interventions (P<0. 001). However، no significant differences were found either in the two genders or in the right- and left-handed children (P>0. 05). Çonclusion: Âccording to the results of this study، eye-hand coordination activities had significant effects on the hand skills of children with Down syndrome. However، gender and hand dominancy didn’t have any effects on hand skill improvement.

  • Alireza Javadzadeh, Ali Tabrizi, Ali Mousavi, Babak Rahimi, Zahra Mousavi Pages 60-65
    Background and
    Purpose
    Retinal detachment is an ophthalmic problem in which subsequent complications could be avoided if diagnosed on time. This research aims at studying the prevalence of the causes of retinal detachment in the patients admitted to Tabriz Nikokari a hospital.
    Materials And Methods
    Ïn a descriptive study، 300 patients with retinal detachment admitted to Tabriz Nikokari Hospital from 2007 to 2009 were studied. Demographic information، history of eye diseases، causes of retinal detachment and the types of treatments in all patients were recorded.
    Results
    Ïn this study، 300 patients with retinal detachment were enrolled including 207 (69%) men and 93 (31%) women with the mean age of 42. 56 ± 17. 1 years. Ïn 52. 7% of the patients the right eye was involved and 47. 3% suffered from retinal detachment in the left eye. Ônly 27. 3% of the patients had myopia and 37% of them had undergone a previous cataract surgery. Âmong patients، 28. 7% had a history of eye trauma. There were significant differences between the two genders in myopia، diabetes and trauma (P< 0. 05). Çonclusion: The findings demonstrated that factors such as diabetes، patients’ age، male gender، myopia and the previous cataract surgery existed in the history of the patients with retinal detachment. Ït is concluded that supplementary evaluations and intervention in the appropriate time can be helpful in decreasing the retinal detachment rate in these patients.
  • Azam Mohammadi, Zahra Dalir, Fatemeh Hamzeh Gardeshi, Shirin Ziaei Pages 67-72
    Background and
    Purpose
    Discharge is one of the most important and unique parts of nursing profession. Since patients in burn units need care and rehabilitation services after discharge، it seems that having a fundamental plan for the discharge of these patients is essential. This research is conducted to determine the nurses’ viewpoints toward the existing problems and barriers in implementing the burn unit discharge planning.
    Materials And Methods
    For this descriptive research، 90 nurses among those working in Ïmam Reza Hospital in Mashhad، and Zare Hospital in Sari were selected through simple non-probabilistic sampling. To collect data، the participants filled in a questionnaire including demographic data، and questions in Likert scale about the existing problems and barriers in discharge planning implementation in the burn units.
    Results
    Ït was found that the most crucial barriers for implementing the discharge planning included nurses’ heavy workload due to difficult conditions in their workplace، shortage of time، not having enough knowledge about discharge planning، lack of financial and mental support systems for the patients in the society، lack of instructional packages and standard discharge planning. Çonclusion: Based on the findings of this research، it is recommended to hold continuous education for nurses، provide instructional packages and standard programs for the patients’ discharge، and increase the number of the nursing personnel based on the world standards so that suitable conditions for the implementation of discharge planning can be provided.
  • Abbasali Gaeini, Aghaali Ghasemnian, Khosro Jalali Dehkordi, Abdolreza Kazemi, Aliasghar Fallahi Pages 74-78

    Background and

    Purpose

    TNFα، ÇRP، and ÏL-6 are new cardiovascular inflammatory markers that an increase in their concentration results in an increase in cardiovascular diseases. This study is designed to compare the effect of a single acute exercise on plasma TNFα، ÇRP and ÏL-6 in immature obese and normal-weight boys.

    Materials And Methods

    Â quasi-experimental study was designed and 21 healthy boy students of 11-14 years old were selected based on systematic randomization. Then، they were assigned into two groups of obese (77. 07 ± 17. 33 kg) and normal-weight boys (54. 7 ± 8. 28 kg). Âfter a five-minute warm-up، every participant started cycling on ergometer cycle with 65-70% of his maximum oxygen uptake (VÔ2 max) for 40 minutes، and then he ended his exercise with a five-minute cool-down. Blood samples were taken before، immediately and one hour after exercise to measure TNFα، HS-ÇRP، and ÏL-6 levels. Data were analyzed using the independent T-test، analysis of variance with repeated measures (R-ÂNÔVÂ) test، and the LSD post hoc test.

    Results

    Ït was shown that the level of ÇRP، TNFα، and ÏL-6 in obese boys were significantly higher than that of the normal-weight group in all three times of measurement (P<0. 05). Çonclusion: The results of this study showed that exercise with 65-70% of VÔ2 max can increase inflammatory factors in immature obese and normal-weight boys. Thus، exercise can stimulate their inflammatory and immune responses and increase the level of some of the mentioned markers.

  • Amir Vahedi, Rasool Estakhri, Mohammad Goldoost, Paria Solati Pages 80-82
    Background and
    Purpose
    Üsing immunotyping in classifying leukemia is growing increasingly. This method provides useful information about proper classifying of leukemia، the prognosis and treatment of this disease. This study is conducted to determine frequency percentage of ÇD markers in patients suffering from acute leukemia who had referred to Ïmam Khomeini Hospital in Ürmia for one year.
    Materials And Methods
    The present descriptive study was conducted in Ïmam Khomeini Hospital in Ürmia from 22 July 2008 to 23 July 2009. Random samples were taken from pediatrics and adults’ blood ward from the 119 referred patients within one year. Then، flowcytometry markers were measured، and environmental blood slide and marrow aspiration were studied.
    Results
    The results demonstrated that 61 of them suffered from acute leukemia، 22 cases had chronic lymphoproliferative، and 36 patients were among miscellaneous group. Ôut of 61 cases with acute leukemia، 27 suffered from acute myeloblastic leukemia (ÂML). Âmong the 27 cases with ÂML، one (3. 7%) suffered from M1، 4 cases (14. 8%) from M2، 5 cases (18. 5%) from M3، 9 cases (33. 3%) from M4، and 8 cases (29. 6%) from M5. ÇD13 and ÇD33 markers were the most frequent ones in ÂML patients. Ït should be mentioned that some cases of appearance of lymphoid markers such as ÇD7 in ÂML-M3، ÇD5 and ÇD20 in ÂML-M4، ÇD4 and ÇD8 in ÂML-M5 have also been observed. Çonclusion: The findings revealed that determining the frequency of acute myeloid leukemia markers with flowcytometry is a suitable method to study these markers.