فهرست مطالب

فنآوری زیستی در کشاورزی - سال نهم شماره 2 (زمستان 1389)

مجله فنآوری زیستی در کشاورزی
سال نهم شماره 2 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • دانیال کهریزی، علی هاتف سلمانیان، علیرضا زبرجدی صفحه 1
    در این پژوهش اثر دو رقم تجاری کلزا (PF-7045-91 و SLM-046)، تراکم ریزنمونه (در دو سطح 15 و 30 کوتیلدون در یک پتری دیش به قطر10 سانتی متر) و اثر متقابل آن ها روی باززایی نوساقه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین رقم های کلزا از نظر باززایی نوساقه اختلاف معنی دار وجود دارد، به طوری که رقم PF-7045-91 (با 74% باززایی) برتر از رقم SLM-046 (با 56% باززایی) شناخته شد. بین دو تراکم کشت شده نیز از این لحاظ اختلاف معنی دار وجود داشت، به-طوری که تراکم 15 ریزنمونه (با 79% باززایی) برتری معنی داری نسبت به تراکم 30 ریزنمونه (با 51% باززایی) نشان داد. هم چنین نتایج آزمون تجزیه واریانس حاکی از عدم وجود اختلاف معنی دار بین اثر متقابل رقم در تراکم کشت بود.
    کلیدواژگان: کلزا، کوتیلدون، باززایی
  • احمد ارشادی، مهدی کلهری، علی ایمانی، بابک ولیزاده، فرشاد دشتی صفحه 7
    آلل های خودناسازگاری 16 رقم و ژنوتیپ بادام با استفاده از آغازگرهای اختصاصی و عمومی بررسی شد و هم چنین هم پوشانی گلدهی آن ها با ارقام شاهرود12، شکوفه و سلکسیون 10-4-K تعیین گردید. به طور کلی 12 آلل مختلف با استفاده از آغازگرهای اختصاصی و عمومی شناسایی گردید. با استفاده از آغازگرهای اختصاصی 5 آلل خودناسازگاری 1S، 2S، 7S، 8S و 9S و آلل خودسازگاری Sf در ارقام و ژنوتیپ های مورد بررسی تکثیر گردید. برای 5 رقم و ژنوتیپ هر دو آلل، در 7 رقم و ژنوتیپ تنها یک آلل و برای 4 رقم و ژنوتیپ هیچ آللی شناسایی نشد. با استفاده از آغازگرهای عمومی دومین اینترون ژن ناسازگاری 31 آلل از مجموع 32 آلل ناسازگاری موجود در ارقام شناسایی گردید. در 15 رقم و ژنوتیپ هر دو آلل و در ژنوتیپ7 تنها آلل 5S تکثیر گردید. آلل های 1S و 3S دارای بیشترین فراوانی بوده و به ترتیب در 8 و 5 رقم و ژنوتیپ شناسایی شدند. تاریخ شروع گلدهی، تمام گل و پایان گلدهی ارقام و ژنوتیپ ها یادداشت برداری شده و درصد هم پوشانی گلدهی آن ها با ارقام شاهرود12، شکوفه و سلکسیون 10-4-K تعیین گردید. با در نظر گرفتن ژنوتیپ ناسازگاری و درصد هم پوشانی گلدهی گرده زاهای مناسب برای ارقام مورد بحث تعیین شد. برای سلکسیون 10-4-K ژنوتیپ های 11-10-K، 12-14-K، 30-16-K، 25-16-K، 4-12-K و ارقام شاهرود12 و مارکونا؛ برای رقم شاهرود12 ژنوتیپ 10-4-K و رقم مارکونا؛ و برای رقم شکوفه ارقام سوپرنوا، سهند، تونو، ژنوتیپ 8، ژنوتیپ 7 و ژنوتیپ 25-16-K به عنوان گرده زا مناسب پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: خودناسازگاری، پی سی آر، هسته دارها، گرده افشانی
  • علی اکبر مظفری، بهمن بهرام نژاد صفحه 17
    در این مطالعه، دو رقم توت فرنگی به نام های کاماروزا و سلوا روی سه محیط کشت پایه موراشیگ و اسکوگ (1962)، نیچ و نیچ (1956) و گامبورگ و همکاران (1968) به علاوه یک محیط کشت پیشنهادی و هر کدام با سه ترکیب هورمونی متفاوت از نظر نوع، غلظت و نسبت هورمون کشت گردیدند. آزمایش ها در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل و برای هر رقم به صورت جداگانه انجام شد. مریستم ها به عنوان ریزنمونه روی محیط های کشت قرار داده شدند و در دمای C o 1± 25 با فتو پریود 16ساعت روشنایی و با شدت نورmol m-2 s-1 μ 36 نگهداری گردیدند. پس از 5/2 ماه اندازه و تعداد گیاهچه های باززایی شده، طول بزرگترین برگ، طول و پهنای پهنک برگچه میانی، طول دمبرگچه میانی، تعداد دندانه برگچه میانی و طول ریشه در مریکلون ها مورد بررسی قرار گرفتند. محیط کشت های MS و NN به ترتیب بهترین محیط کشت پایه و دو ترکیب هورمونی شامل بنزیل آدنین، ایندول بوتیریک اسید و اسید جیبرلیک به ترتیب با مقادیر 1، 05/0 و 05/0 میلی گرم در لیتر و هم-چنین کینتین، 2،4-D و اسید جیبرلیک به ترتیب با مقادیر 5، 5/0 و 05/0 میلی گرم در لیتر بهترین اثر را نشان دادند. بر اساس نتایج به دست آمده رقم کاماروزا دارای پایداری و پتانسیل باززایی بیشتری نسبت به رقم سلوا بود. بررسی صفات مورفولوژیکی گیاهان باززایی شده در این مطالعه نشان داد که ریز ازدیادی رقم کاماروزا از طریق کشت مریستم در مقایسه با رقم سلوا بهتر صورت گرفت.
    کلیدواژگان: توت فرنگی، محیط کشت، ریزازدیادی، کشت مریستم
  • حسن منیری فر، احمد رزبان، مصطفی ولیزاده، جلال صبا، شهین نوع پرور، فاطمه محمدزاده، مریم برقی صفحه 29
    در این بررسی تنوع ژنتیکی در 30 اکوتیپ یونجه ایرانی جمع آوری شده از منطقه شمال غرب کشور با استفاده از نشانگرهای RAPD ارزیابی شد. استخراج DNA در 30 نمونه از هر اکوتیپ انجام شد. ده آغازگر از 30 آغازگر تصادفی ارزیابی شده، مجموعا 78 نوار چند شکل ایجاد کردند و تعداد نوارهای چند شکل از 36 نوار تا 68 نوار متفاوت بود. بیشترین میانگین سطح تنوع ژنتیکی براساس شاخص های نی و شانون در اکوتیپ ورزقان - جوشین مشاهده شد و کمترین آن متعلق به اکوتیپ تبریز- اسپره خون بود. بیشترین فاصله ژنتیکی FST بین اکوتیپ های مرند- زنوزق و بستان آباد- باش کند و کمترین آن مربوط به اکوتیپ های ورزقان- جوشین و ورزقان – الهرد بود که این نتایج با فواصل جغرافیایی مناطق مورد کشت اکوتیپ های فوق مطابقت نشان داد. تجزیه واریانس مولکولی نشان داد که 63/34 درصد از تنوع کل مربوط به تنوع ژنتیکی بین اکوتیپ ها و 37/65 درصد مربوط به تنوع ژنتیکی درون اکوتیپ ها می باشد که حاکی از تنوع قابل ملاحظه و وجود پتانسیل عظیم ژنتیکی برای کارهای اصلاحی آتی می باشد. تجزیه خوشه ای30 اکوتیپ یونجه را در 4 خوشه دسته بندی نمود. اکوتیپ بستان آباد- باش کند به صورت انفرادی در یک گروه مستقل قرار گرفت. این اکوتیپ از نظر ویژگی های اقلیمی منطقه مورد کشت نیز متفاوت از سایراکوتیپ ها بود به طوری که ارتفاع منطقه جمع آوری2400 متر و در اقلیم بسیار سرد واقع شده است و جزو اکوتیپ های متحمل به سرما می باشد. به نظر می رسد ارتفاع ناحیه جغرافیایی اکوتیپ ها دارای بیشترین سهم در تاثیرگذاری برروی ساختار ژنتیکی آن ها بوده است.
    کلیدواژگان: یونجه، تنوع ژنتیکی، نشانگرهای RAPD، واریانس مولکولی
  • اعظم بهارلویی، غلامرضا شریفی سیرچی، غلامحسین شهیدی بنجار صفحه 39
    قارچ Fusarium solani f. sp. melongenae یکی از مهم ترین عوامل بیماری زای خاک زی است که دارای دامنه میزبانی بسیار وسیعی بوده و با ایجاد بیماری پژمردگی آوندی روی گیاه بادمجان (Solanum melongena) موجب کاهش معنی داری در عملکرد این محصول می شود. در جستجوی یک آنتاگونیست موثر علیه قارچ مذکور از خاک های زراعی چند منطقه در استان کرمان، تعداد 110 استرین اکتینومیست خاک زی به دست آمد که از بین آن ها تعداد 18 استرین، فعالیت کیتینازی قوی از خود نشان دادند. از بین استرین های مورد بررسی استرین استرپتومایسس 401 توانست به طور موثری از فعالیت این قارچ هم در شرایط آزمایشگاهی و هم در شرایط گلخانه ای جلوگیری کند. در ادامه برخی ویژگی های بیولوژیکی و فیزیولوژیکی این استرین بررسی شد. هم چنین، به منظور جداسازی ژن کد کننده ی کیتیناز، استخراج DNA ژنومی از این جدایه به روش CTAB صورت گرفت. تکثیر ژن کد کننده ی کیتیناز با پرایمرهای CH1FB و CH1RB و توالی یابی آن نشان داد که طول این ژن 876 جفت باز و مشابهت بالا با کیتینازهای خانواده 19 ماندد ChiC از باکتری Streptomycec griseusدارد.
    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیک، Streptomyces، کیتیناز، Fusarium solani
  • مهدی کاکایی، علیرضا زبرجدی، علی مصطفایی صفحه 49
    یکی از روش های بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های گیاهی، استفاده از روش الکتروفورز پروتئین می باشد. به منظور بررسی الگوی پروتئینی کلزا، 16 ژنوتیپ در سه تکرار تحت شرایط تنش خشکی و بدون تنش خشکی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی ارزیابی شد. در مرحله گلدهی کامل در هر دو شرایط رشدی پروتئین کل نمونه های برگی استخراج گردید. هم-چنین تفکیک پروتئین ذخیره ای برگ بر اساس روش لاملی و با استفاده از سیستم الکتروفورز ژل پلی اکریل آمید در حضور سدیم دو دسیل سولفات در ژل جدا کننده 5/12 درصد و ژل متراکم کننده پنج درصد انجام پذیرفت. در هر دو محیط (شرایط نرمال و تنش خشکی) میانگین برآورد فاصله ژنتیکی به ترتیب در محدوده 056/0 تا 632/0 و 0 تا 5/0بود. ژنوتیپ های مورد بررسی بر اساس الگوی پروتئینی و بر اساس ضریب تشابه جاکارد، در شرایط شاهد در سه گروه دسته بندی و در شرایط تنش نیز در سه گروه قرار گرفتند (در گروه ها ژنوتیپ ها به طور کامل یکسان نبودند) و نتایج SDS-PAGE تفاوت الگوی باندی بین ژنوتیپ ها را تا حدودی مشخص کرد. بر اساس یافته های این تحقیق الگوی باندی و به تبع آن گروه بندی ژنوتیپ ها در دو شرایط تنش خشکی و نرمال متفاوت است.
    کلیدواژگان: کلزا، تنوع ژنتیکی، الکتروفورز ناپیوسته، تجزیه خوشه ای
|
  • Kahrizid., Salmanian, A. H., Zebarjadi, A. R Page 1
    The objective of the present research was to study the effect of genotypes (2 commercial cultivars of repeseed, PF-7045-91 and SLM-046) and explant densities (15 and 30 cotyledons in 10 cm in diometer Petri dishes) on shoot regeneration. Results showed that there were significant differences between rapeseed cultivars and explant densities, but no significant interaction effect was observed between investigated parameters. The cultivar PF-7045-91 was better regenerated with average of 85% regenerated cotyledons than the other one with 62%. Higher percentage of regeneration (87%) was also recorded for treatment with 15 cotyledons in Petri dish rather than 30 cotyledons.
    Keywords: Rapeseed, Cotyledon, Regeneration
  • Ershadia., Kalhorim., Imania., Valizadehb., Dashti, F Page 7
    In this study, S-alleles of 16 almond cultivars and genotypes were determined using allele-specific and consensus primers. Likewise, the flowering coincidence among these cultivars and “Shahrood 12”, “Shokoufeh” and “K-4-10” were determined. Twelve different S-alleles were distinguished in studied cultivars. Using allele-specific primers five S-alleles S1, S2, S7, S8 and S9, and compatibility allele, Sf, were amplified. In five cultivars both S-alleles, in seven cultivars only one S-allele and in four cultivars no S-allele were amplified. Using second intron consensus primers 31 out of 32 S-alleles of studied cultivars were identified. In 15 cultivars both S-alleles and in “Genotype 7” only one S-allele (S5) were distinguished. S1 and S3 were the most frequent S-alleles and found in eight and five cultivars, respectively. Beginning of flowering, full bloom and end of flowering of cultivars and genotypes were recorded and their flowering coincidence with “Shahrood 12”, “Shokoufeh” and “K-4-10” were determined. Considering S-allele genotype and flowering coincidence of cultivars, suitable pollinizers were determined. For “K-4-10”genotypes “K10-11”, “K14-12”, “K-16-30”, “K16-25”, “K12-4” and cultivars “Shahrood 12” and “Marcona”; for “Shahrood 12” genotype “K4-10” and “Marcona”; and for “Shokoufeh” cultivars “Supernova”, “Sahand”, “Touno”, and “Genotype 8”, “Genotype 7”, and “K16-25” are recommended as suitable pollinizers.
    Keywords: pollination, self, incompatibility, PCR, stone fruit
  • Mozafari, A. A., Bahramnejad, B Page 17
    In this study the effect of four growth media including MS, NN, B5 and AM and three different hormone combinations were investigated on regeneration of two strawberry cultivars Camarosa and Selva. The experiment was done in factorial design for each cultivar separately. The meristem explants were introduced in culture media supplemented with different hormonal combinations and maintained in a growth room at a 16h photoperiod (36 µmol.m-2.s-1), 25 ± 1ºC. After ten weeks, number of regenerated plantlets, biggest leave length, middle leaflet length and width, middle petiolate length, number of dent in middle leaflet and root length were studied. The results showed that number of regenerated shoots were higher in MS and NN medium. Hormonal combinations B1:(BA=1.0ppm+IBA=0.05ppm+GA3=0.05)and B2:(Kinetin=5ppm+2,4-D = 0.5 ppm + GA3 = 0.05ppm) were also resulted in higher regeneration number compared to B¬3. The results showed that Camarosa were more stable and had a higher regeneration in miropropgation process based on morphological traits.
    Keywords: Strawberry, Medium, Micropropagation, Meristem culture
  • Monirifarh., Razban Haghighia., Valizadehm., Sabaj., Noeparvar, Sh., Mohammadzadehf., Barghi, M Page 29
    Genetic diversity within and between 30 ecotypes of alfalfa (Medicago sativa L.) collected from North West of Iran was analysed at the DNA level by RAPD technique. DNA extraction was performed individually for 30 seedlings as well as bulked samples of 30 ecotypes. Using 10 arbitrary primers, 78 DNA fragments were scored and were varied between 36 to 68 bands. Varzeghan – Joshin and Tabriz- Sparakhon ecotypes showed the highest and the lowest genetic diversities, respectively. Marand-Zounragh with Bostanabad- Bashkand and Varzeghan-Joshin with Varzeghan-Alhord showed the highest genetic distance, respectively. The highest and the lowest genetic distances were belonged to Marand-Zounoragh with Bostanabad- Bashkand and Varzeghan-Joshin with Varzeghan- Alhord ecotypes, respectively. This result was in agreement with geographic distance of ecotypes. The results of molecular variance analyses showed 65.37% and 34.63% genetic diversity between and within ecotypes, respectively. This can be used for ecotype selection and improvement. Cluster analyses based on UPGMA algorithm, grouped 30 ecotypes into 4 clusters. Bostanabad- Bashkand ecotype was individually grouped in a separate cluster. The growth location of this ecotype was different from others, as it was located in a very cold region. Hence, might be cold tolerant ecotype. This may suggest that the altitude level of regions influences the ecotypes genetic structure much more than the environmental factors.
    Keywords: Alfalfa, Genetic diversity, Molecular variance, RAPD markers
  • Baharloueia., Sharifi, Sirchi, G. R., Shahidi Bonjar, G. H Page 39
    Fusarium solani f. sp. melongenae, the causal agent of egg plant wilt disease, has a wide host range which causes significant reduction in yield of eggplant (Solanum melongena). In a survey for finding biocontrol agents, 110 Actinomycetes strains were isolated from agricultural soils of Kerman province. Amony isolated strains 18 strain showed high level of chitinase activity Streptomyces griseus. Streptomyces isolate 401 significantly reduced the incidence of disease. Some biological and physiological characteristics of this isolate were investigated under green house condition. Moreover, the genomic DNA of this isolate was extracted by useing of CTAB method and a full chitinase gene (876 bp) was cloned and sequenced. The results showed high similarity between obrouned scyuence and seyuence of chitinasegene 19 fmily from.
    Keywords: Biological control, Streptomyces, Chitinase, Fusarium solani
  • Kakaeim., Zebarjadia., Mostafaie, A Page 49
    Protein electriphoresis is one of the method for determinat genetic diversity in plants. In order to investigate protein pattern in rapeseed, sixteen genotypes of Brassica napus were studied in a randomized complete blocks design (RCBD) with three replications under drought and non_drought stress conditions. In complete flowering stage, leaves total protein of leaves was extracted in both conditions. The extracted proteins were seprated based on Laemmli method using SDS-PAGE in a 12.5% and 5% resolving and stacking gels, respectively. Mean genetic distance was estimated in normal and drought stress condition ranged from 0.056 - 0.632 and 0.0 to 0.5, respectively. Results of cluster analysis showed that the genotypes, according to protein pattern and based on Jaccard’s similarity coefficient were placed in three groups in both conditions. Groups were different in drought and non_drought sites. Results of SDS-PAGE showed that protein pattern bands were almost different among of the genotypes. According to this reasearch results, Banding pattern and grouping genotypes in both normal and drought conditions were different.
    Keywords: Canola, Genetic Diversity, Discontinuous Electrophoresis, Cluster Analysis