فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 135 (هفته سوم خرداد 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/20
  • تعداد عناوین: 5
|
  • لیلا منظوری، پژمان عقدک، شهربانو نعمت اللهی، اشرف منصوری، اقدس آقاباباییان، صدیقه دهقان نصیری صفحه 409
    مقدمه
    رشد سریع جمعیت در جهان امروز به عنوان اساسی ترین مانع توسعه ی اقتصادی اجتماعی کشور مطرح می باشد. این مهم خود گویای اهمیت توجه به امر کنترل باروری و تنظیم خانواده است. وازکتومی به عنوان یک روش ساده و موثر پیش گیری از باروری محسوب می گردد. با توجه به انجام وازکتومی به روش بدون تیغ جراحی (NO-Scalpel Vasectomy) از سال 1380 در استان و عدم وجود مطالعه ای در خصوص عوارض، رضایت مندی و میزان شکست این روش پیش گیری از بارداری، این مطالعه طراحی شد.
    روش ها
    این مطالعه، یک مطالعه ی مقطعی– توصیفی بود. افراد مورد مطالعه 188 نفر از مردان وازکتومی شده در مراکز NSV مراکز بهداشتی درمانی ابن سینا، ملاهادی سبزواری، نواب صفوی و خانه اصفهان در سال 1385 بودند که وازکتومی آنان توسط افراد دوره دیده و طبق پروتکل استاندارد انجام شده بود. در هر مرکز به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک حجم نمونه ی مورد نظر (نفر 47) انتخاب گردید. ویژگی های دموگرافیک و عوارض ایجاد شده در اثر وازکتومی توسط پزشک آموزش دیده در فرم تهیه شده از طریق تماس تلفنی با افراد وازکتومی شده یا مصاحبه ی حضوری (و استفاده از فرم تکمیل شده در زمان انجام NSV) ثبت گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه ای بود که سوالات آن بر اساس عوارض گزارش شده در منابع علمی و مرور متون انجام شده تنظیم شده بود. داده ها با استفاده ی از نرم افزار SPSS نسخه ی 15 و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد 54/5 ± 82/37 سال بود. شایع ترین عارضه ی گزارش شده، درد (9/6 درصد) بود. دیگر عوارض گزارش شده توسط افراد وازکتومی شده به ترتیب شیوع شامل اختلال عملکرد جنسی (1/2 درصد)، مشکلات ادراری (1/2 درصد)، واکنش آلرژیک به بی حسی موضعی (6/1 درصد)، عفونت بیضه (5/0 درصد) و سنگ کلیه (5/0 درصد) بود. اختلال خواب و پشیمانی از انجام وازکتومی به ترتیب در1/2 درصد و 5/0 درصد افراد گزارش گردید. میزان شکست وازکتومی صفر و میزان رضایت مندی از انجام وازکتومی 7/94 درصد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که میزان عوارض گزارش شده کم و میزان شکست وازکتومی صفر بوده است به نظر می رسد تکنیک انجام وازکتومی از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد. از سوی دیگر جهت کاهش میزان نارضایتی افراد از انجام وازکتومی که علل آن وقوع بارداری ناخواسته و پشیمانی از انجام وازکتومی به دلیل تمایل مجدد به داشتن فرزند بعد از وازکتومی ذکر شده است، لزوم انجام مشاوره ی خوب قبل از انجام وازکتومی الزامی است.
    کلیدواژگان: وازکتومی، عوارض، رضایت مندی، شکست، اصفهان
  • معصومه رشیدی، مجید غیاث، رضا روزبهانی، محمدحسین رامشت، پریناز پورصفا، هادی غریب صفحه 418
    مقدمه
    چندین گروه مهم بیماری ها (مثل بیماری های بدخیم) که علت های ناشناخته و درمان های نامطمئن دارند وقتی که نقشه ی شیوع و توزیع فضایی آن ها ترسیم می شود، تفاوت های حایز اهمیتی از یک نقطه به نقطه ی دیگر مشاهده می شود. این مقاله حاصل تحقیقی در استان اصفهان است که با استفاده از اطلاعات علوم پزشکی و تکیه بر بازشناسی پدیده های ژئوژنیک (نقشه ی پراکندگی سرب در استان) انجام شده است و قصد دارد با برقراری ارتباطی معنی دار بین برخی بیماری ها (مطالعه ی موردی: بیماری های بدخیم) و تجمع فلزات سنگین موجود در زمین (مطالعه ی موردی: سرب)، نسبت به نحوه ی توزیع فضایی بیماری های بدخیم و بررسی ارتباط این بیماری با سرب در استان اصفهان مبادرت نماید.
    روش ها
    در این مطالعه، آمار کلیه ی بیماری های بدخیم ثبت شده در استان اصفهان در طی سال های 1386 تا 1388 تهیه شد. آمار جمع آوری شده برای تهیه ی نقشه های توزیع فضایی بیماری های بدخیم مورد استفاده قرار گرفت. پس از آن نقشه ی پراکندگی سرب در استان اصفهان به منظور تطبیق فراوانی غلظت سرب و ارتباط سنجی با فراوانی بیماری های بدخیم از سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور تهیه و مورد استفاده قرار گرفت. در پایان آمار غلظت سرب در سه منطقه ی (اراضی کشاورزی، غیر کشاورزی، شهری و صنعتی) به منظور اطلاع از میزان غلظت سرب برای اطمینان از پراکندگی سرب در استان از جهاد کشاورزی استان تهیه شد و با استفاده از نرم افزار GIS (Geographic information system یا همان سیستم اطلاعات جغرافیایی نرم افزاری است که به وسیله ی آن می توان با وارد کردن داده های کمی در جدول اطلاعاتی مکان ها به ترسیم نقشه و نمودار پرداخت) و وارد کردن اطلاعات بیماری های استان در جدول اطلاعاتی استان توزیع فضایی بیماری های بدخیم ترسیم و با پراکندگی سرب در استان مقایسه گردید.
    یافته ها
    پراکندگی سه نوع از بیماری های بدخیم شامل بیماری های بدخیم پوست، بیماری های بدخیم خون و بیماری های بدخیم سینه منطبق بر پراکندگی سرب در همان نقاط است و بخش مهمی از این نوع بیماری های بدخیم در استان اصفهان معلول وجود سرب در آن نقاط است.
    نتیجه گیری
    ترسیم توزیع فضایی ده بیماری بدخیم شایع در استان اصفهان نشانگر نوعی ارتباط بین عنصر سرب و فراوانی سه نوع از این بیماری ها در استان بود.
    کلیدواژگان: زمین، بیماری های بدخیم، سرب، استان اصفهان، توزیع فضایی
  • سلمان دهخدا، ناهید آرین پور، محمدرضا رفیعی صفحه 426
    مقدمه
    مشکلات شیمی درمانی مانند نیاز به رگ گیری و تزریقات مکرر با ابداع پمپ های انفوزیون داخل وریدی (پورت های زیر جلدی) مرتفع گردیده است؛ به این ترتیب، عروق بیمار آسیب نمی بیند و درد تزریقات مکرر که عامل نگرانی و استرس است نیز از بین می رود. این تحقیق با هدف بررسی عوارض عمل پورت گذاری با رویکرد ورید ساب کلاوین در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا (ع) در تهران از سال 1387 تا پایان سال 1388 انجام شد.
    روش ها
    این تحقیق توصیفی بر روی 100 بیمار که برای شیمی درمانی در بیمارستان امام رضا (ع) در تهران بستری شدند، انجام شد. بیمارانی که شرایط ورود به مطالعه مانند عدم مصرف آنتی کوآگولان، عدم ابتلا به ترومبوسیتوپنی و عدم مصرف آنتی بیوتیک در ماه گذشته را داشتند، وارد مطالعه شدند. در پایان اطلاعات مربوط به سن، جنس و نیز عوارض مورد نظر استخراج گردید.
    یافته ها
    از 100 بیمار تحت مطالعه، 57 درصد مرد و 43 درصد زن در سنین 14 الی 80 سال با میانگین سنی 8/9 ± 42 سال بودند. شایع ترین عارضه از کار افتادگی دستگاه پورت (15 درصد) بود. سایر عوارض به ترتیب شیوع، خون ریزی (3 درصد)، عفونت (2 درصد)، جابه جایی (1 درصد) و آمبولیزاسیون کاتتر (1 درصد) بود. هیچ موردی از نیوموتوراکس و هموتوراکس مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    پورت گذاری روش درمانی ارزان و سریعی می باشد که با وجود عوارض کم از کارآیی درمانی بالایی برخوردار است. همچنین راحتی و آسایش بیشتری برای بیماران و همراهان آن ها به ارمغان می آورد.
    کلیدواژگان: کاتتریزاسیون، ورید مرکزی، ساب کلاوین، شیمی درمانی
  • شهره سیام، علیرضا حیدرنیا، صدیقه سادات طوافیان صفحه 433
    مقدمه
    بیماری قلبی- عروقی یکی از مهم ترین بیماری های مزمن است که یک مشکل جهانی محسوب می شود. جهت مقابله با آن، شرکت بیمار در امر خودمراقبتی و آموزش مهارت های مقابله ای بسیار مفید می باشد. لذا این مطالعه به منظور بررسی تاثیر آموزش خود مراقبتی در به کار گیری روش های مقابله در بیماران قلبی پس از جراحی قلب صورت گرفت.
    روش ها
    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی بود که به صورت کارآزمایی بالینی انجام شد. تعداد 110 بیمار قلبی، دو ماه پس از جراحی قلب به صورت در دسترس و مبتنی بر هدف از بیمارستان حشمت رشت انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد (هر گروه 55 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمون مداخله ی آموزشی روش های خودمراقبتی را دریافت کردند. در حالی که گروه شاهد هیچ گونه مداخله ی آموزشی دریافت نکردند. پرسش نامه شامل سه قسمت مشخصات دموگرافیک، فرم نیاز سنجی مراقبت ازخود و پرسش نامه ی استاندارد روش های مقابله ای جالوویس بود که قبل از مداخله آموزشی برای گروه آزمون و شاهد از طریق مصاحبه تکمیل شد. پرسش نامه استاندارد روش های مقابله ای جالوویس دو ماه بعد از مداخله آموزشی دوباره برای گروه آزمون و شاهد از طریق مصاحبه تکمیل گردید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار 16SPSS و Excel و آمار توصیفی و استنباطی، میانگین، انحراف معیار، آزمون کای دو، فیشر، تی مستقل و تی زوج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد که بین میانگین نمره روش های مقابله ای مشکل مدار (000/0 >P) و میانگین نمره روش های مقابله ای هیجان مدار (001/0 > P) در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد، بعد از اجرای مداخله اختلاف معنی دار وجود داشت و باعث افزایش استفاده از روش های مقابله ای مشکل مدار و کاهش استفاده از روش های مقابله ای هیجان مدار در گروه آزمون بعد از مداخله گردید. در حالی که در گروه شاهد اختلاف معنی داری از لحاظ آماری مشاهده نگردید (05/0 P >).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش، استفاده از آموزش های خودمراقبتی دربیماران قلبی پس از جراحی قلب می تواند، باعث افزایش استفاده از روش های مقابله ای مشکل مدار و کاهش استفاده از روش های مقابله ای هیجان مدار در افراد تحت آموزش شود.
    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، خودمراقبتی، بیماران قلبی، جراحی قلب
  • نرگس جانی، قاسم یادگارفر، مریم حاجی شفیعی، لیلا آزادبخت * صفحه 445
    مقدمه

    آمار جهانی بیانگر رشد سریع شیوع ویروس نقص ایمنی انسانی (Human Immunodeficiency virus یا HIV) در جهان است. مطالعات بسیاری در زمینه ی عوامل مرتبط با سندرم نقص ایمنی اکتسابی (Acquired immune deficiency syndrome یا AIDS) و شیوع HIV انجام گرفته است که بخشی از آن ها به بعد تغذیه ای این بیماری اختصاص دارد. ضعف و ناتوانی ناشی از دریافت ناکافی مواد غذایی به دلیل بی اشتهایی، عدم جذب مناسب مواد مغذی در سطح روده منجر به تشدید ضعف جسمانی افراد آلوده به HIV شده که این ضعف منجر به پیشرفت علایم بیماری ایدز و حملات بیشتر عفونت های فرصت طلب می شود. عوامل تغذیه ای و متابولیکی به طور قابل توجهی در ضعف و مرگ و میر بیماران مبتلا به ایدز دخیل هستند. پیشرفت بیماری در بدن انسان منجر به تحریک سیستم ایمنی و افزایش استرس اکسیداتیو و به دنبال آن کاهش سطح آنتی اکسیدان های پلاسمای خون می شود. بنابراین برخورداری از یک رژیم غذایی مناسب و یا استفاده ی از مکمل های آنتی اکسیدانی به عنوان یک درمان موثر و کم هزینه در کنار سایر درمان های دارویی منجر به تقویت سیستم ایمنی و بهبود وضعیت بیماران می شود. در مطالعه ی مروری حاضر به بررسی مطالعات صورت گرفته در زمینه ی اثر آنتی اکسیدان ها بر سیستم ایمنی و در نهایت اثر بر روند پیشرفت بیماری ایدز در افراد آلوده به ویروس HIV پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: ویروس نقص ایمنی اانسانی، آنتی اکسیدان، استرس اکسیداتیو، سیستم ایمنی
|
  • Leila Manzouri, Pejman Aghdak, Shahrbanoo Nematollahi, Ashraf Mansouri, Aghdas Agha Babaiian, Sedigheh Dehghan Nasiri Page 409
    Background
    Nowadays, rapid increasing in the world population is the most essential impediment of socioeconomic development in the country that shows the importance of attention to reproductive controlling and family planning. Vasectomy is a simple and effective method of contraception. No-scalpel vasectomy has been done since 2001 in Isfahan province. Due to lack of information about vasectomy, this study was conducted to assess the complication, satisfaction and failure rate of vasectomy.
    Methods
    This was a cross-sectional study. The samples were 188 men that had been done vasectomy in Ebnesina, mollahadi sabzevari, Navvab safavi and khaneh Isfahan health centers of Isfahan city in 2005. Vasectomy was done according to standard protocol by trainer doctor. In each center, samples (47 men) were selected by systematic random sampling. The questionnaires were completed by face to face or telephone interview and available data of completed forms at the time of vasectomy. Demographic characteristics and developed complication after vasectomy were asked. The questions of questionnaire were designed according to reported complication in the literature review. Data were analyzed by SPSS 15 software and descriptive statistics.
    Finding
    The mean age of men was 37.82 ± 5.54 years. The most common reported complication was pain (6.9%). Other reported complications were: sexual dysfunction (2.1%), urinary problem (2.1%), allergic reaction to local anesthesia (1.6%), testis infection (0.5%) and renal stone (0.5%). Sleep disturbance and being repentant were reported in 2.1% and 0.5%, respectively. Vasectomy failure rate was zero and satisfaction rate was 94.7%.
    Conclusion
    With attention to this point that reported complication was low and vasectomy failure rate was zero, it seems that technique of vasectomy has good quality. On the other hand, for decreasing the dissatisfaction rate due to occurring unwanted pregnancy and being repentant due to tendency to have child after vasectomy, good counseling before doing vasectomy is necessary.
  • Masoumeh Rashidi, Majid Ghias, Reza Rouzbahani, Mohammad Hosein Rameshat, Parinaz Poursafa, Hadi Gharib Page 418
    Background
    Several important groups of diseases (malignant disease) of unknown cause and treatment are uncertain when the prevalence and spatial distribution maps are plotted important differences from one point to another point are observed. This article is the result of research in Isfahan province using medical information and relying on geological phenomena Geogenic open (Map distribution of plumb in the province) was done and plans to establish meaningful communication between some diseases (Case Study: Malignant Disease) and accumulation of heavy metals in the earth (case study: Plumb), compared to the spatial distribution of malignant diseases associated with the disease attempt to plumb in Isfahan province.
    Methods
    In this study, all the statistics recorded by malignant disease in Isfahan province during 1386 to 1388 was prepared. Statistics collected for the preparation of spatial distribution maps were used with malignant disease, then map the distribution of plumb Isfahan Province, in order to adapt the frequency and plumb concentrations associated with the poll frequency of malignant disease of the Geological Survey and Mineral Exploration country was prepared and used at the end of Statistics concentration of plumb in three areas: (agricultural land, non agricultural, urban and industrial), in order to Informed concentrations of plumb to ensure the distribution of plumb in the province of Agriculture Province were made using the software GIS (geographic information system or the software that can by it, by entering a little data Places in the mapping information table Diagram paid) and enter information about diseases in the table Province Province of malignant disease spatial distribution was mapped and distribution of plumb in the province were compared.
    Finding
    Results from the study can be stated as follows. Space with tracing the distribution of ten common malignant disease in the province, which was scattered three types of malignant diseases including: malignant skin diseases, blood diseases and malignant breast disease malignant based on the distribution of plumb in the points is an important part of this type of disease Isfahan province disabled malignant there is plumb in the points.
    Conclusion
    Mapping the spatial distribution of ten common malignant disease in Isfahan province showed typical element of the relationship between lead and three types of malignant disease in Isfahan.
  • Mohammad Reza Rafiei, Nahid Arianpour, Mohammad Reza Rafiei Page 426
    Background
    Since the first implant, performed by Nieder uber and colleagues in 1982, these systems have increasingly been used in the field of oncology. These devices can be implanted through either a surgical or percutaneous procedure. Venous access allows physician to deliver medicine directly into your bloodstream without repeatedly puncturing the blood vessels. Physicians also use venous access devices to supply fluids, draw blood and give blood transfusions. This study has been undertaken with an aim to study the complications due to catheter insertion in cancer patients referring to Imam Reza Hospital in Tehran, Iran from 2008-2010 to undergo chemotherapy.
    Methods
    100 patients suffering from cancer admitted in Imam Reza Hospital in Tehran for chemotherapy were the study cases. Our inclusion criteria were: not using any anticoagulant nor antibiotics in last one month and not suffering from thrombocytopenia. In the operation room patients were anaesthetized and catheterized using subclavian vein. Soon after catheterization patients were under vigilance for any complication.
    Finding
    Out of 100 patients suffering from cancer admitted in Imam Reza Hospital in Tehran for chemotherapy 57 were men and 43 were women. Their age ranged from 14 to 80 years with mean age of 42 ± 9.8 years. Malfunctioning of the access device was the commonest complication in our study. It was noticed in 15% of cases followed by bleeding (3%) and infection (2%). Malpositioning of the catheter tip and ambolization of catheter were noticed in 1% of cases. We did not notice any other complication.
    Conclusion
    Physician performing the implant should be fully versed in the puncture technique and in our study an experienced surgeon with proper care provided by the hospital staff in ICU led to lesser complications and even absence of certain complications like pneumothorax and hemothorax which are usually following the subclavian catheterization. Most complications are minor and usually go away in a few days and patients achieve safe and less painful vascular access, facilitate treatment of many medical disorders, and improve patients’ quality of life by giving them unrestricted mobility and freedom in their activities.
  • Shohreh Seyam, Ali Reza Hidarnia, Sedigheh Sadat Tavafian Page 433
    Background
    Cardiovascular disease is one of the important worldwide chronic diseases. Education program through different copying styles is one of the major needs of cardiovascular patients. The aim of this study was to assess the effectiveness of a self-care education program on coping with problem in cardiovascuar patients after heart surgery.
    Methods
    This study was a clinical-trial in which 110 cardiovascular patients were selected according to inclusion and exclusion criteria and randomly divided into case and control groups with 55 patients in each group. The case group received the educational interventio, however the control group did not receive any educational intervention. Data were collected through a three part questionnaire including demographic specifications, self-care as well as standard Jalowiec questionnaire that were filled out for both group before and after two month after education program. Collected data was analyzed through descriptive and analytical statistics. χ2, Fisher test, Student–t test and Paired–t test were used to analyze the data. We used Excel and SPSS software.
    Finding
    This study showed significant difference between two group after intervention in terms of applying problem-coping style (P < 0.000) and emotional-coping style (P < 0.001). Problem-coping style was increased significantly in case group where as emotional-coping style was decreased in this group. This changes were not seen in control group.
    Conclusion
    This study showed that self-care education could improve coping with the problem among cardiovascular patients after surgery.
  • Narges Jani, Ghasem Yadegarfar, Maryam Hajishafiyee, Leila Azadbakht Page 445
    Background

    World’s statistics show the fast growth of prevalence of Human Immunodeficiency Virus (HIV) in all over the world. A great deal of studies relevant to the all effective factors of HIV/AIDS (Acquired immune deficiency syndrome), some parts of them related to nutrition. Disability to eat and digest foods and to absorb nutrients from food is one of the results of weakness and wasting of all HIV infected patients. This kind of weakness affects to intensification of signs of disease and increase risk of opportunistic infections. Nutritional and metabolic factors significantly affect morbidity and mortality of HIV/AIDS patients. The progression of disease in human body is causing to stimulate the immune system and increase the oxidative stress and also decrease the antioxidants level of plasma. Consequently using diversity diet or antioxidant supplementation as an effective and no expensive treatment is useful along the other clinical treatments to improve immune system and welfare the patient’s status. In this review article we try to examine studies which are related to the effect of antioxidants on the immune system and finally the effects of them on progression of disease in HIV infected patients.