فهرست مطالب

پژوهشنامه عرفان - سال دوم شماره 4 (بهار و تابستان 1390)

پژوهشنامه عرفان
سال دوم شماره 4 (بهار و تابستان 1390)

  • 150 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/07/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • محمد اسدی گرمارودی، بابک عزیزی صفحه 1
    بی تردید موضوع انسان کامل از مهم ترین مسائل عرفان نظری است که بن مایه تمامی معرفت های الهی از آن نشئت می گیرد. از نگاه عارفان مسلمان، پیامبر اسلام فردی است که توانسته مفهوم انسان کامل را عینیت بخشیده و همه کمالات انسانی را در عالم ملک به منصه ظهور برساند. ابن عربی اولین مبدع اصطلاح «انسان کامل» مطرح شده است، اما پیش از او، بایزید، حلاج، عبدالجبار نفری و... این معنا را در قالب اصطلاحاتی دیگر به کار برده اند. اولین اثر مدون در این باره را عزیزالدین نسفی ارائه داده است. با این حال تعدد تعاریف و نظریات گوناگون و گاه ناقض یکدیگر در آثار وی مانع از آن می شود که بتوان به تعریفی واحد از انسان کامل دست یافت. با بررسی هر یک از تعاریف، مشخص می شود که در مجموع، آثار نسفی حاوی انواع مختلفی از مراتب انسان کامل هستند. در این نوشتار این مراتب از یکدیگر مجزا و ویژگی و شاخصه های هر کدام، آورده شده و به دو دیدگاه کلی یکی «انسان کامل در مفهوم عام» که دربر دارنده تعاریف ساده و متعارفی از انسان کامل است و دیگر، «انسان کامل در مفهوم خاص» که شامل نظریات خاص نسفی است، اشاره می کنیم.
    کلیدواژگان: نسفی، انسان کامل، انسان کامل آزاد، اولیا، قطب، ابدال
  • سید رضاحسینی اسحاق نیا، حسین زحمتکش * صفحه 15

    واقعه «لن ترانی» یکی از رویدادهای کم بدیل تاریخ قدسی است که قرآن نیز در سوره مبارکه اعراف بدان اشاره کرده است. این جریان به نحوه ملاقات حضرت موسی(ع) با خداوند یکتا در طور سینا می پردازد. قرآن این داستان را تنها در دو آیه به کوتاهی مطرح کرده است، اما ذهن پرتلاش و جوال عرفای سوته دل نتوانسته به سادگی از کنار آن بگذرد. تفسیر باطنی، رمزی و اشاری تنها دستاویز عرفا برای درک فحوای «لن ترانی» بود که به تبع، دامنه سخن به واژه پردازی، تشریح و تبیین مفاهیم اساسی عرفان اسلامی نیز کشیده شده است. آنچه در این نوشتار به اختصار بدان پرداخته می شود، گونه رویکرد عرفانی و اندیشه تاویل گرا و اشاره محور در جریان تفاسیر عرفانی و باطنی به این واقعه سترگ است که تاکنون در اوراق تاریخ پرتپش آموزه های تفسیری عرفانی، آبشخور تعالیم و تفکرات بسیاری بوده است. میقات الهی، مکالمه خداوند یکتا و موسای نبی، لن ترانی، اندکاک جبل، صعق موسی و افاقه و توبه او در فحوای این ماجرای شگرف مستور است.

    کلیدواژگان: میقات، رویت الهی، لن ترانی، اندکاک جبل، صعق، افاقه
  • علی شیخ الاسلامی، نفیسه مصطفوی* صفحه 43

    شناخت جایگاه حقیقت محمدی و حقیقت علوی در مراتب ظهور، یکی از بنیان های معرفتی عرفان امام در مبحث انسان کامل است. شناخت نسبت این دو و توجیه معنای ظهور تبعی اسم اعظم در حقیقت علوی و اختصاص اسم مستاثر به حقیقت محمدی مباحث جدیدی را پیش روی انسان می گشاید. اعتقاد به مقام علوی، در عرفان امام خمینی، نقطه عطفی است که آن را از عرفان ابن عربی و قیصری متمایز نموده و صبغه شیعی به آن داده است. ایشان در مسئله ولایت و خلافت ظاهری رسول ختمی مرتبت ملتزم به دو اصل ثقلین بوده و با آنکه احترام زیادی برای ابن عربی قایل است و او را شیخ کبیر می خواند؛ در مسئله خلافت رسول اکرم(ص) موضع می گیرد و با مبانی عرفانی پاسخ ایشان را می دهد. ایشان حقیقت علوی را در بحث ولایت مطلقه گنجانده و خلافت ظاهری را منتسب به آن بزگوار می داند.

    کلیدواژگان: حقیقت محمدی، سر احمدی، حقیقت علوی، خلافت، مشیت مطلقه، اسم مستاثر
  • حبی الله عباسی، صدیقه پوراکبر کسمایی صفحه 59
    در قرآن، کریمه ای است که بیانگر تاکید قرآن بر «استماع» و «انصات» است. در این آیه، این دو لازم و ملزوم یکدیگرند. در کتاب های صوفیه، حکایات بسیاری است که بر استماع قرآن و به عبارتی «نیوشیدن» آن دلالت دارد؛ حکایاتی که در آن صوفی پس از شنیدن قرآن، چنان منقلب می شود که گاهی جان می بازد. در این نوشتار، پس از معرفی ثعلبی که از گردآوردندگان این حکایات است، به بررسی این حکایات و بیان چندین حکایت پرداخته شده است. طبقه بندی این حکایات با نظر به مستمعان آن از دیگر مواردی است که به آن اشاره رفته است. در پایان به این نتیجه رسیدیم که شماری از این مستمعان تحت تاثیر بعد جمالی و شماری دیگر تحت تاثیر بعد جلالی قرآن قرار گرفته اند؛ در واقع هیبت و رهبت از سویی و شوق و رغبت قرآن از دیگرسو آنان را متاثر می کند.
    کلیدواژگان: قرآن، سماع، ثعلبی، صوفیه
  • محمد غفوری نژاد صفحه 79
    امام خمینی در حکمت و عرفان، شاگرد حکیم شاه آبادی است و به تبع او در باب فطرت نظریه پردازی کرده و نوآوری هایی دارد. امام فطرت انسان را از لوازم وجودی او می داند و آن را متصف به خیریت و نورانیت معرفی می نماید. وی از راه های گوناگون با تمسک به مقتضیات فطرت، به اثبات مبدا، توحید و جامعیتش نسبت به صفات کمال می پردازد. وی همچنین مفهوم ولایت را به فطرت پیوند می دهد و بر اثبات معاد نیز استدلال های مبتنی بر فطرت می آورد. امام درباره انگاره فطری بودن دین نیز نظریه پردازی کرده و تحلیلی از رابطه مجموعه معارف دین از یک سو و فطرت انسانی از سوی دیگر، به دست داده است. در آرای امام خمینی بر فطرت عشق به کمال و تنفر از نقص، تکیه فراوان شده است. امام خمینی مباحث مربوط به فطرت را در مواضع پراکنده ای از آثارش مطرح کرده است، اما پژوهش حاضر نشان می دهد که مجموعه این مباحث، در دیدگاه امام خمینی، در قالب یک نظریه نظام مند و سازوار قابل صورت بندی است
    کلیدواژگان: فطرت، نظریه فطرت، برهان فطرت، عشق به کمال مطلق
  • محی الدین قنبری، سید یحیی موسوی صفحه 107
    امر به معروف و نهی از منکر یکی از اصول مهم و بنیادی در اسلام محسوب می شود و در کمتر دیانتی تا بدین اندازه به این مقوله پرداخته شده است. با این حال، شاید هیچ اصل اسلامی نیز به اندازه این اصل، محل لغزش و افتادن در دام هوای نفس نباشد. «ریا» و «عجب» دو منکری است که می تواند به راحتی از اعمال کورکورانه اصل امر به معروف و نهی از منکر سر برآورد. از سوی دیگر، ملامتیه جزو عرفای مسلمانی محسوب می شوند که «اخلاص»، زیربنای تمامی افکار و اعمال آن ها را شکل می دهد. مقاله حاضر درصدد آن است که نشان دهد ملامتیه نخستین، با رویکرد منحصر به فرد خود، افزون بر آنکه اخلاص را از برنامه عملی خود کنار نگذاشتند بل نسبت به امر به معروف هم بی اعتنا نبوده اند.
    کلیدواژگان: ملامتیه نخستین، اخلاص، امر به معروف و نهی از منکر
  • هادی وکیلی، سید مرتضی مبلغ صفحه 119
    سماع یکی از آداب پرشور صوفیان است که از سده سوم در میان آنان رواج داشته و دامنه وسیعی از ادبیات عرفانی را به خود اختصاص داده است.
    ادبیات عرفانی صوفیان افزون بر ترسیم صحنه های گوناگون برپایی سماع، حاوی نکات فراوانی پیرامون ابعاد مختلف جهان شناسی، معرفت شناسی، روان شناسی، رفتار شناسی و زیبایی شناسی است.
    موسیقی و نغمه های عارفانه، حرکت و چرخ زدن، پایکوبی و دست افشانی، و خرقه انداختن، اجزا و عناصر اصلی سماع را تشکیل می دهند.
    با توجه به اصالت و اهمیت خداشناسی و جهان شناسی در عرفان و تجربه-های عرفانی، این مقاله در پی توجیه و تبیین ابعاد جهان شناختی سماع و نمادهای آن است.
    کلیدواژگان: سماع، قول و کلام الهی، موسیقی، خرقه افکندن
|
  • Mohammad Asadi Garmarudi, Babak Azizi Page 1
    It goes without saying that the issue of perfect man is one of the most important problems of theoretical gnosticism which is the root of the entire divine gnosis. In viewpoint of the Muslim mystics, the holy Prophet of Islam has materialized the concepts of perfect man and manifested all human perfections in the celestial world. Ibn Arabi is known to be the first thinker to coin the concept of perfect man. However, many thinkers such as Bayazid, Hallaj, Abdul Jabbar…used this meaning in different concepts. The first systematic work in this regard was written by Azizuddin Nasafi. Nevertheless, diverse and at times contradictory definitions and notions in his works prevent a single definition of perfect man by him. However, a study of these definitions indicates that there are different grades for man in his works. The present study is an attempt to make a distinction between these grades and explain their characteristics. Also two viewpoints about perfect man, i.e. perfect man in general sense and perfect man in specific sense, that is, Nasafi’s viewpoints, have been discussed in the present paper.
    Keywords: Nasafi, perfect man, free perfect man, sages, mentor
  • Seyed Reza Hosseini Isaqnia, Hossein Zahmatkesh Page 15

    The event of “you will not see Me” is a unique event of the sacred history which has been referred to in the A’raf Chapter of the holy Quran. The event refers to the way of a meeting between God and Prophet Moses on the Mount Sinai. The event has been narrated in two short verses of the holy Quran. However the curious mind of mystics has not bypassed these two verses. Hence, inner, mysterious and allusive interpretations were the means for the mystics to realize the content of “You will not see Me” and consequently it was expanded to terminology, explanation and elucidation of fundamental concepts of Islamic mysticism. The present paper is an attempt to study mystical, hermeneutical and mysterious approaches to this great event. Indeed the divine meeting, conversation between God and Prophet Moses, “you will not see Me”, fainting of Moses and his repentance are the unknown aspects of this huge event.

    Keywords: meeting, seeing of the divine, you will not see me, fainted
  • Ali Shaikhuleslami, Nafiseh Mostafavi Page 43

    Realization of the position of Mohammadan Truth and Alavid truth in different grades of manifestation is one of the fundamental epistemological principles of Imam Khomeini’s mysticism regarding the perfect man. An understanding of the relations between the two and explanation of the meaning of affiliated manifestation of the Grand Name in the Alavid truth and assignment of the Mosta’tahr Name to the Mohammadan truth open new avenues in front of human being. Belief in the Alavid position in Imam Khomeini’s mysticism is a turning point which distinguishes it from the mysticism of Ibn Arabi and Qeisari, giving a Shii color to it. With regard to the issues of the apparent Wilaya and Khilafa of the Seal of Prophets, Imam Khomeini believed in the two principles of Thaqalyn. Although he had a special respect for Ibn Arabi, calling him the Great Shaikh, with regard to the Khilafa of the holy Prophet (PBUH), Imam Khomeini has his own stance, giving his answer to Iban Arabi on the basis of his own mystical principles. He has incorporated the issue of Alavid truth in the Absolute Guardianship (Wilayat Motlaqeh) and attributes the issue of Apparent Khilafa to the holy Prophet.

    Keywords: Mohammadan truth, Ahmadi secret, Alavid truth, kilafa, absolute
  • Habibullah Abbasi, Sediqeh Pourakbar Kasmai Page 59
    There is a verse in the holy Quran which indicates that the Holy Book lays emphasis on listening and fairness. According to this verse these two concepts go hand in hand. There are many anecdotes in the mystic books alluding to listening to or hearing of the recitation of the Quran. According to these anecdotes the mystics after listening to the Quran were so excited that many a time they passed away. The present paper is an attempt to introduce Tha’labi who is the compiler of these anecdotes and to study and introduce some of these anecdotes. Also the classification of these anecdotes in accordance to their audience is another issue that has been briefly discussed. The findings of the paper demonstrate that some of the audiences of these stories were influenced by the beauty aspect and others by the glory aspect of the holy Quran. In fact the glory on the one hand and excitation and interest on the other influenced them.
    Keywords: Quran, listening, Thalabi, mystics
  • Mohammad Ghafournejad Page 79
    Imam Khomeini studied mysticism under the supervision of Shahabadi and hence his notion of primordial nature follows his teachings and his own innovations. Imam considers man’s primordial nature as his existential requirement and attributes it to good and light. Through different ways by elaborating the requirements of primordial nature, he tries to prove the origin of Unity of God and His comprehensiveness. He relates the concept of Wilaya to primordial nature and tries to prove the resurrection through arguments based on primordial nature. He also theorizes the naturalness of religion. He gives an analysis of the relationship between religious teachings and human primordial nature. Imam Khomeini in his viewpoints lays emphasis on the primordial nature’s love of perfection and dislike of imperfection. He has discussed the issues related to primordial nature in various works. The findings of the present paper indicate that the viewpoints of Imam Khomeini about primordial nature can be formulated in a systematic and organized theory.
    Keywords: primordial nature, theory of primordial nature, love of absolute
  • Mohyeddin Qanbari, Seyed Yahya Moosavi Page 107
    Commandment of Good and Prohibition of Evil is one of the fundamental principles of Islam. Other religions have not discussed this issue as much as Islam has. However, perhaps no other Islamic principle can provide the grounds for lapses and falling into the trap of carnal desires as this principle can. Imposture and arrogance are two prohibited issues, which can stem from blind commandment of good and prohibition of evil. On the other hand, the Malamatiya is a school of Islamic mysticism whose foundation is sincerity. The main hypothesis of the present paper is that the early Malamatiya through their unique approach not only did not eliminate sincerity from their practice but did not ignore commandment of good and prohibition of evil either.
    Keywords: Early Malamatiya, sincerity, Commandment of Good, Prohibition of
  • Hadi Vakili, Seyed Morteza Mobalegh Page 119
    Sufi dance is an exciting Sufi rite, which has been prevailing among the Sufis since the third century and a wide range of gnostic literature has been assigned to it. The gnostic Sufi literature, besides depicting different scenes of Sufi dance, contains several points about ontological, behavioral, epistemological, psychological and aesthetic aspects.Gnostic music and songs, movements, rotating, dancing and stitching of Sufi garment are among the main components of Sufi dance. Given the pivotal role of theology and ontology in mysticism and mystical experiences, the present paper is an attempt to discuss ontological aspects of Sufi dance and its symbols.
    Keywords: Sufi dance (Sama'), ontology of mysticism, music, shedding the Sufi garmen