فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1390)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین شاهون، رویا حامدی، پانته آگلگون نیا، زهرا یادگاری صفحه 53
    سابقه و هدف
    نانو ذرات نقره با دارا بودن خواص ضد میکروبی بسیار قوی، مقبولیت بالایی در پزشکی و دندانپزشکی یافته اند. اما علی رغم کاربردهای وسیع، اطلاعات کافی در رابطه با تاثیر آنها بر روی سلامت انسان وجود ندارد و مواردی مبنی بر سمیت آنها گزارش شده است. این مطالعه با هدف بررسی سمیت نانوذرات نقره بر روی سلول های فیبروبلاست رده ی L929 به روش MTT انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی - آزمایشگاهی، نانو ذرات نقره را با غلظت های 5،50،40،30،20،10 ppm بر روی 10،000 سلول فیبروبلاست رده ی L929 اثر داده، سپس وایتالیتی سلول ها در زمان های 2، 24، 48 و 72 ساعت با استفاده از روش MTT (سمیت مواد مورد نظر) مورد ارزیابی قرار گرفت و با استفاده از دستگاه ELISA READER میزان جذب نوری سنجیده و میزان آن ثبت شد. سپس داده های بدست آمده با آزمون ANOVA تحلیل گردید.
    یافته ها
    در تمامی گروه ها میزان فعالیت حیاتی سلول ها بعد از 24 ساعت حداقل بود، اما در زمان های 48 و 72 ساعت میزان فعالیت حیاتی سلول ها افزایش یافت و این افزایش در فعالیت حیاتی بعد از 48 ساعت از لحاظ آماری معنی دار بود.) 05/0 P <) همچنین غلظت های بالاتر از 20 ppm در زمان های 24،2و 48ساعت برای فیبروبلاست ها سمی گشت که این یافته نیز از لحاظ آماری معنی دار بود.) 05/0 P <)
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد نانو ذرات نقره در غلظت های کمتر از 20 ppm و بعد از گذشت 72 ساعت فاقد اثر توکسیک می باشند.
    کلیدواژگان: نانو ذرات نقره، سمیت، سلول های فیبروبلاست رده ی L929، میزان جذب نوری
  • زهره خلیلک، مهدی وطن پور*، احسان اثناعشری صفحه 61
    سابقه و هدف

    کیفیت و کمیت سلول های چسبیده به مواد پرکننده انتهای ریشه از موارد تعیین کننده سازگاری نسجی مواد می باشد. این تحقیق با هدف مقایسه میزان کمی چسبندگی سلولهای فیبرو بلاست لثه ای به سه ماده ترمیمی رتروگرید CEM GeriStore و MTA انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی تعداد 8 عدد دیسک از هر ماده مورد آزمایش تهیه گردید و در داخل محیط کشت سلولی حاوی سلولهای فیبروبلاست لثه ای قرار گرفت، بعد از طی 3 بازه زمانی 24، 72 ساعت و یک هفته دیسک ها توسط اسمیوم و غلظت های متفاوتی از الکل ثابت شدند و شمارش سلولی در زیر میکرسکوپ الکترونی انجام شد. میزان چسبندگی سلول های فیبروبلاست در گروه های مختلف با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون مقایسات چندگانه Tukey محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میزان سلول های فیبروبلاست چسبیده به ماده CEM (1.4±0.24)، (8.6±0.4)، (8.2±0.2) به ماده MTA (0.4±0.24)، (2.8±0.96)، (6.8±0.37) و به ماده Geriostore (0.6±0.2)، (0.4±0.2)، (0.2±0.2) به ترتیب در زمان های 24 و 48 ساعت و یک هفته بوده و در هر سه مقطع زمانی اختلاف معنی داری بین میانگین سلولهای چسبیده به سه ماده مورد آزمایش وجود داشت. (05/0 > p)

    نتیجه گیری

    بیشترین چسبندگی سلولی مربوط به ماده CEM در زمان 72 ساعت و کمترین میزان چسبندگی مربوط به ماده GeriStore در زمان یک هفته بود. میزان چسبندگی سلولی در طول زمان در CEM و MTA افزایش یافته و اما در Geristore کاهش یافت.

    کلیدواژگان: MTA، CEM، Geristore، فیبرو بلاست، چسبندگی سلولی، مواد پرکننده انتهای ریشه
  • شیرین سخدری، ساندرا مهرعلی زاده، بهاره دادرسانفر، مریم حکیم، محمد جواد خرازی فرد صفحه 69
    سابقه و هدف
    تشخیص شکستگی افقی ریشه وابسته به رادیوگرافی می باشد و کاربرد روش های جدید در این امر ضروری است. هدف این مطالعه، مقایسه قدرت گزینه کنتراست معکوس رادیوگرافی دیجیتال با تصاویر دیجیتال اولیه در تشخیص شکستگی افقی ریشه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تشخیصی، از40 دندان قدامی فک بالا در یک قطعه آلوئول خشک رادیوگرافی دیجیتال در دو زاویه عمودی صفر و 15 درجه تهیه شد. پس از ایجاد شکستگی افقی ریشه و چسباندن دو قطعه، دندان ها مجددا در همان محل قرار گرفته و رادیوگرافی ها تکرار شد. تصاویرتوسط نرم افزار کنتراست معکوس پردازش و توسط مشاهده گرها مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با آزمون نسبت ها و Cochran’s Q آنالیز شد.
    یافته ها
    حساسیت، ویژگی، ارزش پیش بینی مثبت و ارزش پیش بینی منفی در مواردی که شکستگی قطعا یا احتمالا تشخیص داده شده بود، در دو تکنیک در هیچیک از زوایای صفر درجه و 15 درجه اختلاف آماری معنی داری نداشت. در دو تکنیک، در مواردیکه تشخیص قطعی شکستگی داده شد، حساسیت تصاویر صفر درجه به طور معناداری بیشتر بود (014/0= P). همچنین در مواردیکه تشخیص احتمالی شکستگی داده شد، حساسیت و ارزش پیش بینی منفی زاویه صفر درجه، به طور معناداری بیشتر از زاویه 15 درجه بود (035/0 = P) و و(023/0 = P).
    نتیجه گیری
    توانایی کشف شکستگی افقی ریشه در تصاویر کنتراست معکوس دیجیتال با تصاویر اولیه یکسان است ولی تهیه تصاویر با زاویه صفر درجه روش مناسب تری می باشد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی دیجیتال، شکستگی افقی ریشه، کنتراست معکوس
  • محمد نیاکان، فرید عباسی، رویا حامدی، الهام علی اصغر، فرهود نجفی، مصطفی فاطمی صفحه 76
    سابقه و هدف
    سطوح و تجهیزات پزشکی در مراکز بهداشتی درمانی و دندانپزشکی مکررا در معرض ترشحات عفونی قرار می گیرند. در مواردی که امکان استریلیزاسیون آن ها وجود نداشته باشد از مواد ضد عفونی کننده سریع الاثر استفاده می شود. در این مطالعه اثر ضد میکروبی محلول ضدعفونی کننده ی طراحی شده، تحت عنوان Nanex، با محلول های خالص نانوسیلور و دکونکس 53 پلاس علیه باکتری های استرپتوکوکوس موتانس و سودوموناس آئروژینوزا مقایسه گردید.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش تجربی انجام گرفت. برای تعیین غلظت موثر ضد باکتریایی محلول های فوق از تکنیک رقت های سریال و روش های سنجش حداقل غلظت مهار کننده (MIC) وحداقل غلظت کشنده (MBC) استفاده شد و در نهایت رشد باکتری ها مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    برای باکتری استرپتوکوکوس موتانس میزان MIC و MBC محلول شماره ی 4 از ترکیب (Nanex حاوی 100 ppm نانوسیلور و 2درصد دکونکس) نسبت به سایر محلول ها کمتر است. همچنین برای سودوموناس آئروژینوزا Nanex محلول شماره 7 (حاوی 133 ppm نانوسیلور و 1درصد دکونکس) کم ترین میزان MIC و MBC را نشان داد.
    نتیجه گیری
    محلول طراحی شده ی Nanex در مقایسه با محلول های خالص نانو سیلور و دکونکس 53 پلاس اثرضدمیکروبی قوی تررا نشان داد.
    کلیدواژگان: ضد عفونی کننده، نانو سیلور، دکونکس 53 پلاس، MIC، MBC
  • صفورا سیفی، مهدی پور امیر، مهتاب زینال زاده صفحه 83
    سابقه و هدف
    تغییرات هورمونی در دوران بارداری منجر به ایجاد تغییراتی در اغلب سیستم های بدن از جمله حفره دهان و بزاق می گردد. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی مقایسه ای میزان کلسیم، فسفر،کل پروتئین و آنتی اکسیدان بزاق قبل و در طی سه ماهه اول و دوم و سوم بارداری بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی 30 خانم که جهت مشاوره بارداری به متخصص زنان مراجعه کرده، انتخاب شده و بزاق غیر تحریکی آنها جمع آوری و درطی بارداری پیگیری شدند. میزان ترکیبات بزاقی فوق با روش اسپکتروفومتری اندازه گیری گردید. نتایج با آنالیز های آماری Repeated measure test و Paired t test تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    اختلاف آماری معنی داری در میزان فسفر، پروتئین و آنتی اکسیدان تام بزاق قبل و در طی بارداری مشاهد شد(01/0 > p)و(01/0 = p) اما در میزان کلی کلسیم قبل و بعد بارداری اختلاف آماری معنی دار نبود (08/0 = p).
    نتیجه گیری
    در طی بارداری میزان فسفر و آنتی اکسیدان بزاق افزایش یافته و میزان پروتئین کاهش نشان داد ولی در میزان کلسیم بزاق قبل و بعد بارداری تغییری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: بزاق، کلسیم، فسفر، آنتی آکسیدان، پروتئین، بارداری
  • مهران نوربخش، هاوش غارتی، شهاب هاشم زاده، مریم محمدی، صبا خانچی صفحه 91
    سابقه و هدف
    ثبات ابعادی دای در درمان های پروتز ثابت اهمیت بسیاری دارد و روش های مختلف قالب گیری از مهمترین عوامل تاثیر گذار در این ویژگی است. این مطالعه با هدف مقایسه سه روش قالبگیری یک مرحله ای و دو مرحله ای بدون فضا نگهدارنده و دو مرحله ای با فضا نگهدارنده بر میزان تغییرات ابعادی دای انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، مدل آزمایشگاهی شامل سه پایه بود که با فاصله 22 میلی متر، قطر 7 میلی متر، بلندی 5/7 میلی متر و تقارب 3 درجه تهیه شد. ماده قالب گیری مورد استفاده سیلیکون افزایشی به نام پرزیدنت بود. برای تهیه قالب ها از سه تکنیک استفاده شد: یک مرحله ای و دو مرحله ای بدون فضا نگهدارنده و دو مرحله ای با فضا نگهدارنده، از هر یک از گروه ها 12 نمونه تهیه شد و مجموعا بررسی بر روی 36 نمونه انجام شد و قالب ها با گچ EliteRock نوع چهار ریخته شد و کیت نهایی با استفاده از Profile Projector و میکرومتر عمق سنج اندازه گیری گردید و نتایج با آزمون آماری Anova مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    تحقیق بر روی تعداد 36 نمونه و در سه گروه انجام گرفت. محل اندازه گیری بین پایه و ارتفاع پایه های مدل اصلی نسبت به روش های قالبگیری مشابه بود (4/0 < p) و در محل اندازه گیری HC، مدل اصلی برابر با 06/0 ± 7.4، در یک مرحله ای 04/0 ± 7.37، در دو مرحله ای 03/0 ± 7.31 و در دو مرحله ای با فضا 05/0 ± 33/7 میکرومتر بود. (6/0 < p)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد روش های قالبگیری تاثیری روی تغییرات ابعادی دای نداشته و یا میزان تغییرات ابعادی آنها قابل اغماض می باشد. اما با توجه به وجود مشکل تغییرات ابعادی بررسی سایر عوامل موثر بر این تغییرات ابعادی را توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: ثبات ابعادی، تکنیک قالب گیری، سیلیکون تراکمی
  • نرجس امیری تهرانی زاده، محمود هاشمی تبار، رینب مهدی نژاد صفحه 97
    سابقه و هدف
    پیت و فیشور سیلانت به عنوان بخشی از برنامه جامعه نگر سلامت دهان و دندان با هدف کاهش پوسیدگی دندان های دائمی اجرا می شود. این مطالعه، با هدف بررسی تاثیر فیشور سیلانت انجام شده در برنامه جامعه نگر در پیشگیری از پوسیدگی دندان های مولر اول دائمی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به صورت یک مطالعه historical cohort انجام شد. برنامه فیشور سیلانت در مرکز جامعه نگر دانشکده دندانپزشکی زاهدان از سال 1384 آغاز شده است. سه سال پس از انجام این برنامه، وضعیت دندانی کودکانی که در برنامه شرکت کرده بودند (134 نفر گروه مورد) با کودکانی از همان منطقه که در برنامه شرکت ننموده بودند (134 نفر گروه شاهد) مقایسه گردید. وضعیت پوسیدگی دندان های دائمی در گروه مورد و شاهد با استفاده از آزمون کای دو و T مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    متوسط سن کودکان در زمان قرار دادن سیلانت7/6 سال و بطور متوسط از زمان اجرای برنامه فیشور سیلانت آنها 38 ماه گذشته بود. میزان پوسیدگی در گروه مورد 0/14% و در گروه شاهد 6/21% بود (001/0 > p). شانس بروز پوسیدگی برای افراد گروه شاهد نسبت به گروه مورد 5/1 برابر بود (RR).
    نتیجه گیری
    برنامه پیت و فیشور سیلانت در پیشگیری از پوسیدگی سطوح اکلوزالی موفقیت آمیز بوده است اگر چه در مقایسه با سایر مطالعات موفقیت کمتری را نشان داد.
    کلیدواژگان: پیت و فیشور سیلانت، پیشگیری از پوسیدگی، برنامه جامعه نگر سلامت دهان و دندان
  • مهدی نیکنامی، فرزاد اسماعیلی، اصغر ناظر، مرتضی قوجازاده صفحه 103
    سابقه و هدف
    سوراخ چانه ای یکی از ساختمان های آناتومیک نرمال فک پایین می باشد که به صورت دو طرفه قرار گرفته است. جایگاه رادیولوژیک این لندمارک در نژادهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است ولی تا کنون بررسی دقیقی در جمعیت ایرانی صورت نگرفته است. هدف این مطالعه بررسی رادیوگرافیک این ساختمان یک جمعیت ایرانی است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از 190 مورد از رادیوگرافی پانورامیک بیمارانی که برای سایر مقاصد تشخیصی به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی تبریز مراجعه کرده بودند استفاده شد. رادیوگرافی های به دست آمده توسط دو نفر متخصص رادیولوژی فک و صورت به صورت زیر مورد ارزیابی قرار گرفت: تعیین موقعیت سوراخ چانه ای نسبت به محور طولی دندان های فک پایین دو سمت، تعیین موقعیت سوراخ چانه ای نسبت به بردر خلفی راموس و میدلاین مندیبل، تعیین موقعیت عمودی سوراخ چانه ای نسبت به بردر تحتانی مندیبل و کرست آلوئولار، تعیین قرینگی سوراخ چانه ای دو سمت، تعیین شکل سوراخ چانه ای دو سمت.
    یافته ها
    از 190 رادیوگرافی مورد مطالعه 83 مورد مربوط به زنان و 107 مورد مربوط به مردان با میانگین سنی 94/3 ± 5/43 سال بود. همچنین رادیوگرافی های مورد استفاده شایعترین محل سوراخ های چانه ای در هر دو طرف بین دندان های 4 و 5 بود. شایع ترین شکل سوراخ چانه ای در هر سمت شکل گرد بود. در 68/83 درصد نیز سوراخ ها قرینه بودند.
    نتیجه گیری
    شایعترین محل سوراخ چانه ای بین دندان های چهارم و پنجم مندیبولار و شایعترین شکل سوراخ نیز گرد بود.
    کلیدواژگان: سوراخ چانه ای، مندیبل، رادیوگرافی پانورامیک
|
  • Dr Hossein Shahoon, Roya Hamedi, Dr Pantea Golgonia, Zahra Yadegari Page 53
    Background And Aim
    Antimicrobial effects of nano silver particles have received enormous attention in medical and dental applications. Despite of wide spread use of nanosilver there is not enough studies about its side effects on human. Some studies have exhibited cytotoxicity of nano-silver particles. This research was designed to investigate the cytotoxic effect of nano silver particles on L929 fibroblasts cells, by MTT assay.
    Materials And Methods
    In this experimental study, nano silver particles with 5,10,20,30,40 and 50 ppm concentration were exposed to 10.000 L929 fibroblast cells then cell vitality was assessed after 2,24,48 and 72 hours by MTT method. The light absorption was evaluated by Elisa Reader and recorded. Data was subjected to ANOVA test for statistical analysis.
    Results
    In all concentration groups, vitality of cells were the least after 24 hours, but the vitality of cells increased after 48 hours. The increase after 48H was statistically significant (p<0.05). Also concentrations more than 20 ppm in 2,24 and 48 H were significantly cytotoxic for fibroblasts.
    Conclusion
    Nano silver particles at concentrations less than 20 ppm after 72 hours did not have toxic effects.
  • Dr Zohreh Khalilak, Dr Mahdi Vatanpour, Dr Ehsan Esnaashari Page 61
    Background And Aim

    Quality and quantity of cells attachment to retrograde filling materials, determines its biocompatibility, the aim of this study was comparison of quantity of fibroblasts cell attachment to three retrogradefilling materials: Geriostore, MTA and CEM

    Materials And Methods

    In this invitro study, eight discs from each retrofilling materials were prepared and placed in fibroblasts culture, then specimens were fixed in Osmium and different concentration of alchohol, after three time periods of 24,48 hours and one week, fibroblast cells counting was done by scanning electron microscope (SEM) and data were analyzed by one way Anova and Tukey Tests.

    Results

    The result showed that fibroblasts cell attachment to CEM were (1.4 ± 0.24),(8.6 ± 0.4),(8.2 ± 0.2) to MTA were (0.4 ± 0.24), (2.8 ± 0.96),(6.8 ± 0.37) and to Geriostore were (0.6 ± 0.2),(0.4 ± 0.2),(0.2 ± 0.2) in 24, 48 hours and one week respectively. There was significant differences between three materials in every periods of time. (p<0.05)

    Conclusion

    the most fibroblasts cell attachment related to CEM in 72 hours and the least one was Geriostore in one week period. Cell attachment increased with increasing the time in CEM and MTA but decreased in Geriostore.

  • Dr Shirin Sakhdari, Dr Sandra Mehralizadeh, Dr Bahareh Dadresanfar, Dr Maryam Hakim, Dr Mohammad Javad Kharazifard Page 69
    Background And Aim
    Detection of Horizontal root fracture is completely related to radiography and application of new methods is indispensable. The aim of this study was to compare the diagnostic accuracy of reverse contrast option of digital radiography with original images for detection of horizontal root fracture.
    Materials And Methods
    In this diagnostic study, digital radiographs were taken from 40 maxillary anterior teeth mounted in a dry alveolar socket with vertical angles of 0° and 15 ⁰. Root fractures were created in the horizontal plane on each root and after relocating root fragments radiographs were repeated in a same position. Images were processed with reverse contrast option and assessed by observers. Data were analyzed with proportion test and Cochran’s Q test.
    Results
    There was no significant difference in sensitivity, specificity, PPV(Positive Predictive value) and NPV (Negative Predictive Value) between 0° and 15°radiographs in original and reverse contrast images. In either image groups, when fractures were certainly diagnosed by observers, 0°radiographs obtained higher sensitivities (P=0.014); Also when fractures were likely diagnosed, sensitivity and NPV were significantly higher for 0°radiographs (P=0.035), (P=0.023)respectively.
    Conclusion
    The diagnostic accuracy of reverse contrast option of digital images are equal to original images, although 0° radiographs are more appropriate.
  • Dr Mohammad Niakan, -Dr Farid Abbasi, - Roya Hamedi, - Elham Aliasghar, Dr Farhood Najafi, -Dr Mostafa Fatemi Page 76
    Background And Aim
    Equipments and surfaces in dental clinics and centers are always in risk of contamination. When there is no possibility of sterilizing them, fast acting disinfecting agents are used. In this study, antibacterial effect of a new disinfecting solution, named Nanex,against streptococcus mutans and pseudomonas aeroginosa was compared with pure Nano silver solution and Deconex 53 plus.
    Materials And Methods
    In this experimental study, in order to determine the effective antibacterial concentration, serial dilution technique, evaluation of (MIC) and (MBC) were used. Finally bacterial growth was assessed.
    Results
    The # 4 solution (containing 100 ppm Nano silver and 2% Deconex) showed the least MIC and MBC for streptococcus mutans. The # 7 solution (containing 133 ppm Nano silver and 1% Deconex) showed the least MIC and MBC for psuedomonas aerogenosa.
    Conclusion
    Thus, antibacterial effect of Nanex solution was more potent and effective than pure solution of nano silver and deconex.
  • Dr Safoura Seifi, Dr Mehdi Pouramir, Dr Mahtab Zeinalzadeh Page 83
    Background And Aim
    Hurmonal changes during pregnancy can change many organs of the body such as oral cavity and saliva. The purpose of this study was to compare of calcium, phosphor and total protein and antioxidant levels of prepregnancy and each trimester of pregnancy.
    Materials And Methods
    30 women referring for consultation with gynecologist were selected for this semi-experimental study. Their whole unstimulated saliva was collected at that session and at every trimester. The salivary composition mentioned above was measured by spectrophotometry. Data was analysed by repeated measure test and and paired t-test.
    Results
    There was significant difference in phosphor, protein, total antioxidant level of saliva in prepregnancy and during pregnancy (p<0/01),(p= 0/01) respectively. There was no significant difference in salivary calcium rate of prepregnancy and during pregnancy. (p=0/08).
    Conclusion
    During pregnancy the rate of salivary phosphor and total antioxidant was increased. Protein level was decreased but calcium level was not changed.
  • Dr Mehran Nourbakhsh, Dr Havash Gharati, Dr Shahab Hashem Zadeh, Dr Maryam Mohammadi, Dr Saba Khanchi Page 91
    Background And Aim
    Dimensional stability of die is very important factor in fixed prosthodontic treatments and different impression techniques is one of the most factors in this specify, the aim of this study was comparison of three impression. Techniques: one step and two step with out spacer and two step with spacer on die dimensional variation.
    Materials And Methods
    This experimental study, was carried out using laboratory stainless steel master models that contained three complete crown abutment preparations with 22 mm distance, 7 mm diameter 7.5 mm height and 3 ° convergence. To prepare master casts three impression techniques was done by using president silicone impression material. Twelve impression were taken for each technique and Elite Rock tip IV casting material was used to prepare stone models. Profile projector and micrometer were used to measure different dimensions of laboratory model. Anova test were used for data analysis.
    Results
    The study was carried out on 36 impressions in three groups. The measurement location for crowns distances and height of the main model to the impression methods (p<0.4) and in HC distance is similar. The results in main model was 7.4+0.06, in one step 7.37+0.04, in two steps 7.31+0.03 and in 2 steps with space was 7.33+0.05 micrometers (p<0.6).
    Conclusions
    It seems the impressions methods do not affect on the dimensional changes of die and their dimensional changes are not significant. The study on other related factors on dimentional changes of die is recommended.
  • Dr Narjes Amiri Tehrani Zadeh, Dr Mahmood Hashemi Tabar, Dr Zeinab Mehdinezhad Page 97
    Background And Aim
    Pit and fissure sealant, as a part of community oral health program, is performed with the purpose of caries prevention (reduction) in the permanent teeth. The purpose of this study was to evaluate the effect of the pit and fissure sealant performed in the community oral health program in caries prevention of the first permanent molars.
    Materials and Methods
    This research was performed in the form of a historical cohort study. The fissure sealant program has been started in the Community Center of Zahedan dental school since 2005. The dental status of children who attended in the sealant program (case group: n=134) was compared with the children from the same area who were not exposed to the program (control group: n=134) 3 years after the implementation of the program. The findings of dental caries in the case and control groups were analyzed by χ2 and t-test.
    Results
    The mean age of children at the time of sealant placement was 6.7 years and average of 38 months had passed after its placement. Dental caries in the case and control group was 14% and 21.6% respectively (p<0.001). The risk of caries incidence in control group in comparison of the case group was 1.5 (RR).
    Conclusion
    The pit and fissure sealant program was successful in caries prevention of occlusal surfaces, although it showed less effectiveness compared to other studies.
  • Dr Mahdi Niknami, Dr Farzad Esmaeeli, Dr Asghar Nazer, Dr Morteza Ghoogazadeh Page 103
    Background And Aim
    Mental foramen is one of normal anatomic landmarks of mandible witch is positioned bilaterally. Radiologic position of this landmark was studied in most of populations but so far, there is no precise study in Iranian population. The aim of this study was radiographic evaluation of location and shape of mental foramen in a selective Iranian population.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytic study was conducted on 190 panoramic radiographs of patients referring to radiology department of Tabriz dental school for diagnostic purposes, Obtained radiographs were evaluated by two trained radiology specialist in the following manner: Location of mental foramen in relationship with long axis of mandibular teeth on both sides, location of mental foramen in relationship with posterior border of ramus and midline, the vertical position of mental foramen in relationship with lower border of mandible and alveolar crest, assessment of bilateral symmetry and determination of shape of foramen on both sides.
    Results
    The most common location of mental foramen was between first and second premolar of mandible on both sides. The most common shape of foramen on both sides was round and foramens on both sides in 83.68% were symmetric.
    Conclusion
    Significant differences were between our study and other studies in regard to position and shape of mental foramen and the most important justification for these differences is the issue of race differences.