فهرست مطالب

مجله جهانی رسانه - نسخه فارسی
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یادداشت سردبیر
    صفحه 1
  • مقالات داوری شده
  • اعظم راودراد*، مجید سلیمانی صفحه 2
    مقاله حاضر با استفاده از نظریه بازنمایی و رویکرد تحلیل گفتمانی، به بازنمایی گفتمان سنت اسلامی در رابطه با تجربه دینی در سینمای ایران می پردازد. در واقع، سنت تنها گفتمانی است که دین و آموزه های وحیانی را به طور متقن می پذیرد و “عقل قدسی” نیز معیار داوری گفتمان سنت اسلامی در باب مسائل شناختی، هستی شناختی و اخلاقی است و در هیچ نقطه ای با آموزه های وحیانی در تقابل قرار نمی گیرد. تجربه دینی هم که تابعی از اصول موضوعه این گفتمان است به شیوه خاصی از رابطه انسان با ماوراء طبیعت اشاره دارد.
    این شیوه خاص رابطه در دو زمینه قابل مشاهده است: اول، در زمینه زندگی واقعی که تنها توسط فردی که چنین تجربه ای را کسب می کند قابل مشاهده است. دوم، در زمینه زندگی تخیلی فیلم و سینما که بازنمایی تجربیات فردی می باشد که توسط مخاطبان سینما قابل مشاهده است. سینمای استعلاگرای ایران به مثابه یکی از مهم ترین “رسانه های تصویری” ، به بازنمایی گفتمان های مختلف شکل گرفته در رابطه با تجربه دینی پرداخته است. از میان سه گفتمان عمده روشنفکری، روشنفکری دینی و سنت اسلامی، در این مقاله به گفتمان سوم می پردازیم و فیلم سینمایی زیر نور ماه را که با این رویکرد قابل تبیین است، مورد توجه و تحلیل قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: نظریه بازنمایی رسانه ای، تحلیل گفتمان، تجربه دینی، تجربه عرفانی، نظریه خیال، تعالیم ابن عربی، سنت
  • محمدعلی زکی * صفحه 3
    این مقاله نتیجه پژوهشی پیمایشی در حوزه ابزار جمع آوری اطلاعات به عنوان مقیاس خودکارآمدی کاربران کامپیوتر (کاسیدی وآیچاس،2002) بوده است. پرسشنامه مربوطه، تاکنون در پژوهش های متعددی (برای نمونه کاچلهورفروخاین،2009) استفاده شده است. داده های پژوهش از میان 200 دانشجوی دختر و پسر دانشگاه های اصفهان و دانشگاه آزاد اسلامی شهرضا جمع آوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (یک متغیره و دو متغیره) و آزمون فرضیات پژوهش دو متغیره (آزمون تی وضرایب همبستگی آر پیرسون) و تحلیل چند متغیره (تحلیل رگرسیون و تحلیل عاملی) استفاده شده است. توضیح آنکه گسترش روزافزون اثرات و کارکردهای مختلف کامپیوتر، اینترنت و فنآوری اطلاعات در حوزه های گوناگون سیاست، اقتصاد، آموزش، فرهنگ و غیره، زمینه مناسبی برای تجزیه و تحلیل مکانیسم چگونگی استفاده از فنآوری اطلاعات و کامپیوتر را فراهم کرده است. مدل پذیرش فنآوری دیویس (1985و 1989) یکی ازشایع ترین مدل های تبیین چگونگی استفاده ازفنآوری اطلاعات وکامپیوتر است که اندیشمندان بی شماری سعی در آزمون آن مدل بر اساس بسترهای فرهنگی مختلف داشته اند. ونکاتش و دیویس (2000) با مرور مطالعات پیشین به اصلاح و ارائه «مدل پذیرش فناوری اطلاعات2» پرداخته اند و در مدل اصلاحی پیشنهادی بر عوامل فردی تاکید کرده اند که خودکارآمدی کامپیوتریکی، یکی از آن عوامل محسوب می شود. خودکارآمدی کامپیوتر یک متغیر مهم و اساسی در موفقیت رفتار فنآوری کاربران کامپیوتر است. اگرچه چندین پژوهش در ایران در حوزه اینترنت، کامپیوتر و فنآوری اطلاعات انجام شده، اما کمتر به موضوع خودکارآمدی کامپیوتر بر اساس مدل پذیرش فنآوری اطلاعات توجه شده است. از این رو، هدف اساسی پژوهش حاضر سنجش خودکارآمدی کامپیوتر و تعیین تاثیر عوامل مختلف برآن است.
    کلیدواژگان: مدل فنآوری اطلاعات، خودکارآمدی کامپیوتر، دانشجویان
  • سیدعلی اصغر سلطانی، احسان شاقاسمی* صفحه 4
    رسانه ها در همه جای جهان خواسته های صاحبان خود را بازتاب می دهند و صاحبان رسانه ها هم برای خود ایدئولوژی دارند. اما این ایدئولوژی ها چگونه به نویسندگان مطبوعات منتقل می شوند و در قالب متن بازتاب می یابند؟ ایدئولوژی ها، نگرش های خاص گروه ها را سازماندهی می کنند؛ این نگرش ها می توانند به شکل نظرات شخصی در مدل ها بازنمایی شوند و سرانجام این نظرات شخصی می توانند در متون و گفتگوها بیان شوند.
    با این مفروض، این مقاله به تحلیل چگونگی بازنمایی مناقشات اتمی ایران در یکی از سرمقاله های مجله تایم می پردازد تا نشان دهد مطبوعات آمریکا چگونه حقایق مربوط به این مناقشات را به شکلی خاص بازسازی می کنند تا در راستای سیاست های دولت آمریکا باشد. به لحاظ نظری این تحقیق مبتنی است بر دیدگاه اجتماعی شناختی ون دایک و چارچوب ویژه ای که او برای تحلیل سرمقاله ها ارائه می کند.
    کلیدواژگان: مناقشات اتمی ایران، تحلیل گفتمان انتقادی، تحلیل سرمقاله، تایم
  • علی شکوری*، امیرحسین غلامزاده نطنزی صفحه 5
    این مقاله سعی می کند براساس نظریه منش و میدان بوردیو و با استفاده از روش پیمایش و میدانی و با مطالعه رابطه منش جوانان تهرانی و مصرف موسیقایی آنها به برخی پرسش ها پاسخ دهد. برجسته شدن تمایزهای مبتنی بر مصرف انواع متفاوتی از موسیقی به ویژه موسیقی غیر ایرانی در بین جوانان کشور ، پرسش های زیادی را در مورد ساخت یافتگی آنها، ماهیت این گرایش ها و میزان توفیق سیاست های فرهنگی مطرح کرده است.
    مطالعه ما نشان می دهد که تنوع قابل ملاحظه ای در مصرف انواع موسیقی در بین افراد مورد مطالعه وجود دارد و این الگوها با منش های مورد بحث بوردیو از قبیل پایگاه اقتصادی اجتماعی، منطقه محل سکونت، رشته تحصیلی، قومیت و جنسیت جوانان رابطه معناداری دارند. به لحاظ اهمیت تاثیر این متغیرها، مطالعه نشان می دهد که منطقه محل سکونت، پایگاه اقتصادی اجتماعی، رشته تحصیلی و جنسیت افراد به ترتیب بیشترین تاثیر را بر روی نوع موسیقی مورد مصرف دارند و متغیر قومیت در این خصوص هیچ گونه تاثیری ندارد. یافته های پژوهش در زمینه تنوع در انواع مصرف موسیقایی و تاثیرات متغیرهای زمینه ای و اقتصادی و اجتماعی، بیانگر نضج و رواج سبک های متفاوت موسیقایی و پیدایش نوعی گرایش خرده فرهنگی در درون فرهنگ کلی است که به نوبه خود عدم موفقیت سیاست های فرهنگی رسمی را در خصوص جوانان در سازگاری با فرهنگ کلی (حاکم) برجسته می سازد.
    کلیدواژگان: منش، میدان، پایگاه اقتصادی، اجتماعی، نوع موسیقی مورد مصرف
  • سعید رضا عاملی*، زینت سادات مطهری صفحه 6
    این مقاله بخشی از نتایج یک پژوهش بوده و در پیمطالعه رابطه سرمایه اجتماعی با عمل داوطلبانه مشارکت در فعالیت های اجتماعی در یک مصداق و مورد خاص، یعنی بازی بیسبال، به مثابه بازی طبقه متوسط جامعه آمریکا است. منظور از مشارکت در بیسبال، مشارکت مستقیم به صورت حضور در بازی و یا به مثابه تماشاچی بیسبال، اعم از سطوح فردی و جمعی، و در اشکال حضوری و غیر حضوری از راه رسانه است. نتایج پژوهش (جدول 6) نشان می دهد که رابطه علی میان مشارکت در بیسبال و سرمایه اجتماعی وجود ندارد. به عبارت دیگر، می توان گفت علیرغم نوسان در سرمایه اجتماعی مشارکت کنندگان، مشارکت در این ورزش طبقه متوسط به طور ثابت به چشم می خورد. از این جهت، براساس یافته های پژوهش حاضر (جدول 7) ، فرض دوم مطالعه مبنی بر وجود رابطه معنادار میان مشارکت در بیسبال و سرمایه اجتماعی اثبات می شود. از سوی دیگر جایگاه بیسبال به مثابه نماد برجسته ورزشی آمریکا در نهادسازی “آمریکایی بودن” در سایر کشورهای جهان نیز محل تاملات این مطالعه بوده است که در نتیجه گیری منعکس شده است. توضیح بیشتر آنکه آمریکاشناسی عرصه گسترده ای است که یکی از لایه های آن قلمرو سرمایه اجتماعی، جامعه مدنی و ورزش های مردمی است. مطالعات گسترده اخیر روی حجم سرمایه اجتماعی در سطوح ملی ایالات متحده نشان از اهمیت کاربردی و جذابیت علمی موضوع دارد. سرمایه اجتماعی برآیند جامعه مدنی به مثابه مدیریت سطح سومی در کنار مدیریت های سطح اولی دستگاه حکومتی و سطح دومی بازار در کشورهای دارای سیستم سرمایه داری به حساب می آید. اصل مهم در اینجا تاکید بر این معنا است که گرایش به فعالیت های اجتماعی، ارتباط معناداری با انگیزه کار داوطلبانه دارد و از سوی دیگر، در هر جامعه اقبال به فعالیت هایی بیشتر است که خودی تر و ملی ترند. این مقاله نشان خواهد داد که به برخی از این پرسشها و مسائل پرداخته است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، جامعه مدنی، نهادهای عمومی، بیسبال، ورزش، ایالات متحده، آمریکایی سازی
  • پل لوینسون * صفحه 7
    من در این مقاله به شکل گیری رسانه های جدیدتر از جدید می پردازم تا فرآیند تحولات ارتباطات نوین را پی گیری کنم. تعداد کاربران و میزان نفوذ “رسانه های جدیدتراز جدید” یعنی رسانه های جدیدتر از رسانه های جدید، مانند توییتر، فیس بوک و یوتیوب هستند که مصرف کنندگان را به تولیدکنندگان تبدیل می کنند، و آثارشان به طور رایگان در دسترس همه قرار می گیرد. این فرآیندی است که در اواخر سال 2009 و در سال2010 به رشد خود ادامه داده و کماکان ادامه می دهد. برخی از پیامدهای این رشد عبارتند از: تیراژ روزنامه های کاغذی، درآمد تبلیغاتی و تعداد صفحات آنها به طور بارزی کاهش یافته است.
    از سوی دیگر تعداد بینندگان شبکه های خبری و سرگرمی تلویزیون کاهش یافته اند. یوتیوب و فیس بوک ستارگان جدیدی، چون سوزان بویل، آفریده اند و زندگی حرفه ای ستارگان سنتی ای، چون بتی وایت را در جهان غرب رونق بخشیده اند. پس از زلزله ویرانگر هاییتی، فیس بوک و توییتر، کمک فراوانی به کسب اطلاعات مهم درباره پیامدهای آن کردند. ولی رسانه های جدید جدید، نه تنها به مثابه یاری رسان انسان های رنج دیده استفاده شده اند، بلکه به وسیله فرقه های سیاسی (مانند کانال طالبان) نیز به مثابه ابزار برای پروپاگاندا بر روی یوتیوب مورد استفاده قرار گرفته اند،. رسانه های سنتی نیز به تلاش خود برای عرضه جایگزین هایی برای رسانه های جدید جدید ادامه می دهند. هم اکنون انتشارات دانشگاه آکسفورد، کتابشناسی های آن لاینی که به وسیله پژوهشگران حرفه ای گردآوری شده را عرضه می کند. برخلاف صفحات ویکی پدیا که هرکسی روی وب می تواند در آن بنویسد یا آن را ویرایش کند. اما ویکی پدیا همچنان در حال جذب میلیون ها خواننده است که هریک از آنها می تواند یک نویسنده و یا یک ویراستار آنی باشد. از این نظر، تاثیر رسانه های جدید جدید همچنان در حال افزایش است و روی محتوای رسانه های قدیمی تر تاثیر می گذارند. در سال 2010، در یک برنامه تلویزیونی یک تصویر متحرک از موفقیتهای ایجاد فیس بوک و نیز موفقیتهای یک شبکه تلویزیونی بزرگ در ایالات متحده (سی بی اس) پخش شد که براساس توییت های یک فرد تهیه شده بود. کتابخانه کنگره در ایالات متحده آمریکا، هم اکنون در حال آرشیو کردن همه توییت هاست. این کار نشان می دهد که توییت به مثابه محصول رسانه های جدید جدید اهمیت فراوانی در کار، سرگرمی و زندگی های ما دارد. افزایش توییت ها در سال گذشته، بی شک، آغاز نقشی است که آنها در سال های پیش رو، در جهان خواهند داشت.
    کلیدواژگان: بتی وایت، فیس بوک، رسانه های جدید، رسانه های جدید جدید، روزنامه ها، سوزان بویل، طالبان، تلویزیون، توییتر، ویکی پدیا، یوتیوب
  • مقالات دانشجویی
  • مانیا عاله پور * صفحه 8
    در این پژوهش، عکس هایی که زنان در وبلاگ های خود قرار داده اند با بهره گیری از نظریه نشانه شناسی سوسور تحلیل می شوند و نتیجه گرفته می شود که برای این که زنان خود را ابراز کنند و از خود بگویند تنها ابزار کافی نیست بلکه باید گفتار مخصوص به خود را داشته باشند، وگرنه به تریبونی برای مردان تبدیل خواهند شد. از طرف دیگر به نقش زبان در شکل گیری و تقویت انگاره ها و پیش طرح هایی که در مورد زنان و مردان وجود دارد، پرداخته می شود. نتیجه دیگری که این مطالعه به آن دست یافته، این است که تصور زنان از آینده خود مبهم است و زنان از امید و شادابی چندانی در زندگی خود برخوردار نیستند.
    کلیدواژگان: وبلاگ، زبان، گفتار، زنان، نشانه شناسی، ابژه، روانکاوی
|
  • Azam Ravadrad*, Majid Soleimani Page 2
    In this paper, the representation of religious experience in Irans cinema is analyzed from the stand point of Islamic tradition discourse, using the representation theory and the discourse analysis approach. In fact, the tradition discourse is known as a discourse which conclusively accepts the religion and the revelationteachings and also “divine wisdom”. Factors such as moral, cognitive issues and ontology are among the criteria for judging the Islamic tradition discourse. These factors have not any conflict with the revelation teachings. Religious experience is also the main principle of this discourse which refers to a special way of connection of the human being with the metaphysics. This connection is visible from two aspects, firstly one s real life who has experienced these connections. Second, one s fantasy based life, in film and cinema in which personal experiences are represented and are made visible to the audience. Spiritual Cinema of Iran as one of the most important visual media has paid attention to represent diverse discourses concerning religious experience. According to this article s original research documents, there are three discourses concerning religious experience in the cinema, which include intellectualism, religious intellectualism and Islamic tradition discourses. This article is concerned with the third discourse and uses it to analyze the movie Zire Noore Mah.
    Keywords: Media representation theory, discourse analysis, religious experience, mystical experience, dream theory, Ibn Arabi teachings, tradition
  • Mohammad Ali Zaki* Page 3
    This paper provides some arguments in the field of self efficacy of computer users in two universities of the province of Isfahan, Iran. The results of this argument come from a survey research that used a standard questionnaire previously validated in a number of other surveys. The data I have gathered are based on a survey that was done among 200 samples including male and female students. The paper uses descriptive data analysis to describe what the situation of samples is in terms of age, education and place of computer use. A larger part of analysis, however, is placed on examination of the research hypothesis. Some of the findings indicate that there is no significant correlation between computer self efficacy among male and female students. The findings also indicate that there is no correlation between self efficacy of students in Isfahan and Shahreza. My analysis, however, indicated that there is a direct by negative correlation between and age and computer self efficacy. This means as age increases the self-efficacy decreases.
    Keywords: IT Model, Computer Self, efficacy, Isfahani students, Gender, Education
  • Ehsan Shaghasemi*, Ali Asqar Soltani Page 4
    The media are reflectors of the interests of their owners and media owners have ideologies. But, how these ideologies are transmitted to writers in press and are reflected in format of texts? Ideologies organize particular attitudes of groups; these attitudes can be represented in form of personal opinions in models and finally, these opinions can be expressed in press and talks. Based upon such a presumption, this paper examines the estate of representing Iranian nuclear controversy in one of the editorials in Time magazine to show that how American press rebuild the realities of this controversy in the way that serves the policies of the American government. Theoretically, this study is based upon the socio-cognitive approach of Van Dijk and the framework he proposes for the analysis of editorials in press.
    Keywords: nuclear controversies of Iran, critical discourse analysis, editorial analysis, Time
  • Ali Shakoori*, Amirhossein Gholamzadeh, E. Natanzi Page 5
    he coming out of differentiation based on the consumption of different kinds of music, particularly non-Iranian music, among the Iranian youth, has raised lots of questions about their structuration and characteristics, as well as the outcomes of the country cultural policies. This paper attempts to answer these questions thought investigating the relationship between the habitus of the Iranian youth and their music consumption and by using survey research method. The findings indicate a considerable variety in consuming different kinds (styles) of music among the respondents. The analysis of the data showed statistically significant relationship between these styles and the habitus variables of Bourdieu such as socio-economic status, the location of residence, major of the study, ethnicity, and sexuality. Regarding the significance of the effect of these variables, the analysis of the data indicated that the location of residence, socio-economic status, major of the study, and sexuality had respectively the highest effect on the sort of the music consumption. However, ethnicity had no effect on the independent variable. The findings about diversity of musical consumption and the effect of socio-economic variables indicate the emergence and development of different musical styles and the coming up of a sort of sub-cultural inclinations within the general culture. This, in turn, makes more prominent the failure of officially cultural policies in the case of the youth sub-cultures in accordance with the (dominant (general) culture.
    Keywords: The youth, music, music habitus, cultural policies
  • Saied Reza Ameli*, Zinat Motahari Page 6
    American Studies purports a wide range of issues including American civil society, social capital and its popular sports. The recent studies on social capital in the United States reveal the importance and attraction of the issue among the American scholars and policy makers. Nonetheless, social capital is the focal point of social and political critics as well. Social capital is the sum of the totality of civil society as a third form of control beside the government as the primary and the market as the secondary forms. The special indication here is on the fact that in any society popular activities are in meaningful association with voluntary participation; hence, in any given nation the civil society conglomerates the collective action along the lines of whatever ritual, norm or activity that suggests more familiar national connotations. The present survey aims to consider social capital in the United States in relation to an instance of voluntary collective activity i.e. baseball. As the American middle class sport, baseball is the American pastime. By baseball participation both playing of the game and spectatorship, either in the form of attending the field or following through the media, are intended. The findings of the survey reveal the absence of causal relationship between baseball participation and social capital. In other words, unlike the variation in social capital, the middle class activity of baseball participation maintains secure digits. Therefore, according to the findings of the survey, the second hypothesis suggesting the meaningful association between baseball participation and social capital is confirmed. Meanwhile, the role of baseball as a major American icon in the Americanization process institutionalized among other countries is another concern of the study, elaborated it is in the conclusion.
    Keywords: social capital, civil society, civic organizations, baseball participation, sports, Americanization
  • Paul Levinson* Page 7
    “New new media” - that is, media newer than new media, such as Twitter, Facebook, and YouTube, which turn consumers into producers, and are available free of charge to everyone - continued to grow in numbers of users and influence in late 2009 and 2010. Among the specific consequences of this growth: Traditional paper newspapers have continued to sharply decline in circulation, advertising revenue, and numbers of pages. Network television news in America, and network entertainment television, have also declined in numbers of viewers. YouTube and Face book have created new stars such as Susan Boyle and revived the careers of traditional stars such as Betty White. Face book and Twitter were of enormous help in getting crucial information in and out of Haiti in the aftermath of its devastating earthquake. New new media, however, have not only been used to bring assistance to suffering humans - new new media have been used as vehicles of propaganda by all political persuasions, as, for example, the Taliban channel on YouTube. Traditional continue to attempt to offer alternatives to new new media - Oxford University Press now offers bibliographies online compiled by professional scholars, in contrast to the pages of Wikipedia, on which anyone on the Web can write and edit. But Wikipedia continues to attract millions of readers - each of whom can instantly become a writer and editor - and the impact of new new media continues to expand and have influence over the content of older media. In 2010, a hit motion picture was released about the creation of Face book, and a major television network in the United States (CBS) put on a television show based on someone’s Tweets. The Library of Congress in the United States of America is now archiving all Tweets. That one act shows that, although just 140 characters in the length, the Tweet - as are all products of new new media - is of enormous importance in our work, play, and lives. Their increase in the past year is no doubt just the beginning of the role that they will play in the world in years ahead.
    Keywords: Betty White, Facebook, new media, new new media, newspapers, Susan Boyle, Taliban, television, Twitter, Wikipedia, YouTube
  • Mania Alehpour* Page 8
    This paper is based on the results of a research that studied the images used by women on their blogs. The paper offers the semiology approach of Ferdinand de Saussure to tackle the problematic of representation of women in their weblogs. The results indicate that the necessary means of expression available to women are not sufficient enough to be used for expression and for explaining themselves whether rhetorical or dialogical. Nevertheless, they need their own specific speech opportunities; otherwise they will lose these existing means of expression including weblogs and will remain as a tribune for men. This research also puts forward the role of language on shaping and amplifying the stereotypes about women. Comparing the available images on blogs, the research also concludes that women s image of their future life is ambiguous and they are not expecting enough hope and happiness in their lives.
    Keywords: weblog, language, speech, semiology, object