فهرست مطالب

مجله جهانی رسانه - نسخه فارسی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالعلی لهسایی زاده، آرزو حبیبی صفحه 2
    هدف مقاله حاضر مطالعه عوامل موثر بر پذیرش و بکارگیری فنآوری اطلاعات و ارتباطات در روستاهای استان فارس است. چارچوب نظری مورد استفاده مبتنی بر پژوهش های پیشین داخلی و خارجی و ترکیبی از نظریه های جامعه شناختی و جامعه اطلاعاتی است. مدل تجربی برگرفته از آن شامل 18 متغیر مستقل و پذیرش و بکارگیری فنآوری اطلاعات به مثابه متغیر وابسته است. این پژوهش به شیوه پیمایش در 68 روستای استان فارس که دارای این فنآوری هستند با حجم نمونه 389 خانوار انجام شده است. پس از آزمون 18 فرضیه، نتایج به دست آمده چنین است: بین سن، شغل، تحصیلات، آشنایی با زبان انگلیسی، دانش و آگاهی روستائیان، نگرش روستائیان به زیر ساخت ها و تجهیزات فراهم شده در دفاتر، نوع و نحوه ارائه خدمات در دفاتر، کنترل و نظارت، تبلیغات، وجود انگیزه برای بکارگیری فنآوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش روستائیان در مورد رایانه، میزان مهارت کارگزاران، دستورالعمل ها و آیین نامه های مربوط به دفاتر، نگرش روستائیان به اهداف دولت و نگرش روستائیان به سرمایه گذاری و هزینه های انجام شده در دفاتر با پذیرش و بکارگیری فنآوری اطلاعات و ارتباطات رابطه معنی داری وجود دارد. در مقابل بین جنس، درآمد و نگرش روستائیان به مدیریت دفاتر با پذیرش و بکارگیری فنآوری اطلاعات و ارتباطات رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: فنآوری اطلاعات و ارتباطات، روستا، پذیرش، بکارگیری
  • عبدالله گیویان*، بهنام رضاقلی زاده صفحه 3
    برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی ایران یکی از مهم ترین مباحث و مسایل در داخل ایران و در سطح بین المللی است. از زمان مطرح شدن این برنامه ها، کشورهای غربی و در راس آنها، ایالات متحده آمریکا واکنش های مکرر و تندی را علیه این فعالیت ها ابراز کردند؛ این کشورها ادعا می کنند که ایران در پس این فعالیت ها احتمالا قصد دسترسی به تسلیحات اتمی را دارد؛ ولی جمهوری اسلامی ایران بر این اعتقاد است که تمامی فعالیت های هسته ایش، صلح آمیز و در چارچوب تعهدات آژانس بین المللی انرژی اتمی است. این مقاله با روش تحلیل محتوا به ارزیابی چگونگی برجسته سازی اخبار انرژی هسته ای ایران در بخش فارسی سایت های صدای آمریکا و بی بی سی می پردازد. همچنین در این مقاله تفاوت دیدگاه رسانه های مذکور در خصوص فعالیت های اتمی ایران، با در نظر گرفتن مفهوم دروازه بانی و نظریه برجسته سازی، طی سه سال (1385-1383) مورد تحلیل قرار می گیرد.
    به طور کلی یافته های پژوهش حاکی از آن است که نگرش این دو رسانه مهم بین المللی نسبت به برنامه های اتمی ایران، همواره چالشی است و بار ارزشی منفی در اخبار آنها برجستگی بیشتری دارد. درباره غنی سازی اورانیوم، کشورهای غربی با توجه به تصورات مشکوک از فعالیت های هسته ای ایران بر تعلیق غنی سازی اورانیوم اصرار دارند و این اقدام را یک راهحل اساسی برای پایان بخشیدن به مناقشه اتمی ایران اعلام می کنند. همچنین کشورهای مذکور به جای این که از دید حقوقی به پرونده اتمی ایران توجه کنند و حل آن را در چارچوب تعهدات آژانس بین المللی انرژی اتمی مدنظر قرار دهند، این پرونده را کاملا سیاسی تشخیص داده و معتقدند که شورای امنیت ملل متحد باید نقش فعالی را در حل این مسئله ایفا کند.
    کلیدواژگان: بی بی سی، صدای آمریکا، دروازه بانی، برجسته سازی، برنامه هسته ای ایران
  • نسترن خواجه نوری * صفحه 4
    با به پایان رسیدن عصر ارتباط «جمعی» و جایگزینی ارتباط «رسانه ای» و همچنین رفتار غیر قابل پیش بینی مخاطبان به دلیل افزایش سواد رسانه ای، تعدد و تنوع وسایل ارتباطی، امکان دسترسی به وسایل ارتباطی گوناگون و بسیاری از عوامل روان شناختی، جامعه شناختی و فنآورانه دیگر از یک سو، و افزایش میزان تحرک جغرافیایی و مهاجرت افراد از سوی دیگر، مقاله حاضر بر آن است تا با در نظر داشتن دو رویکرد «جامعه شناختی» و «نشانه شناختی» و تلفیق دیدگاه های «مخاطب محور» و «رسانه محور» با تکیه بر پیشینه و هویت فرهنگی مخاطبان، رفتار رسانه ای آنان در مهاجرت را مورد بازبینی قرار دهد. به این منظور رفتار رسانه ای ایرانیان شهر تورنتو در کشور کانادا با استفاده از روش پیمایش مطالعه می شود. در این مطالعه رابطه بین میزان تعلقات فرهنگی مخاطبان و چگونگی استفاده آنان از رسانه ها، و همچنین رابطه بین نیازهای آنان و نوع رسانه انتخابی شناسایی می شود. در این مقاله گزارش نتایج حاصل از پژوهش در دو بخش نظری و میدانی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: ارتباط رسانه ای، دیدگاه مخاطب محور، دیدگاه رسانه محور، مخاطب جمعی، عملکرد مخاطب، مخاطب آزاد، نیاز مخاطب، پایبندی به هویت فرهنگی
  • طاهر روشندل اربطانی*، حسین مستقیمی صفحه 5
    ادبیات رشته مدیریت رسانه در سال های گذشته، تمرکز بر مدیریت سازمانی بوده است و وجه رسانه ای آن، در پردازش و هدایت پیام در محیط ارتباطی، مغفول مانده است. در عمل هم، ناکارآمدی طیف گسترده سازمان های رسانه ای با تغییرات گسترده اجتماعی ما را به بازتعریف ساختار و کارکرد نوین برای این سازمان ها وا می دارد. از سویی کارکردهای نامطلوب رسانه های موجود، منجر به شکل گیری روندهایی نامطلوب شده است که نویسندگان مقاله با بهره گیری از نظریه ها و مستندات موجود و تحلیل ادبیات حوزه رسانه به مستندسازی این روندها اهتمام داشته اند تا بتوانند گفتمان حوزه رسانه را صورت بندی کنند و با طراحی یک راهبرد ارتباطی منسجم، به منزله یک نقشه جامع راه، شرایط جایگزینی ساختار فعلی را درگفتمانی تازه تدارک ببینند. با این راهبرد، در این مقاله یک نگرش مدیریتی کلان در حوزه رسانه بازتعریف می کنیم و در قالب یک پژوهش گفتمانی با استفاده از روش تحلیل گفتمان و با مستندسازی پارادایم های گفتمان حاکم بر رسانه ها، فراروند های موجود، استخراج و یک راهبرد فرهنگ ارتباطات رسانه ای برای گذار از شرایط موجود و نقش آفرینی موثر و متوازن رسانه ها در تغییرات فرهنگی و اجتماعی، معرفی می کنیم. بر اساس عناصر این فضای گفتمانی، نقش هایی را در سه حوزه فرهنگی، اجتماعی و زبانی برای رسانه ها رصد کرده و با تفکیک حوزه سیاست گذاری و مدیریت اجرایی رسانه ها، ملاحظات مدیریتی را برای استمرار این نقش آفرینی پیشنهاد می کنیم.
    کلیدواژگان: مدیریت سازمانی، مدیریت رسانه، فرهنگ ارتباطات رسانه ای، روندپژوهی
  • محمود محمدیان*، محمد مهدی پرهیزکار، غلامرضا درگی صفحه 6
    مساله ای که این مقاله به آن می پردازد به رابطه تبلیغات و اینترنت مربوط می شود. این مقاله می خواهد به این پرسش پاسخ دهد که شرکت های تجاری و تبلیغاتی برای افزایش توجه مخاطبان و برخورداری تبلیغ از مولفه های اثربخش و تاثیر گذار، از کدام پارامترهای تاثیرگذار در تبلیغات اینترنتی باید استفاده کنند؟ از این نظر، این مقاله به دنبال شناسایی و سپس اولویت بندی پارامترهای موثر بر تبلیغات اینترنتی است.
    توضیح آن که آگهی های تبلیغاتی که زمانی موثرترین و کارآمدترین روش مارک سازی و نیز موتور نفوذ محصولات جدید بودند، این روزها به دلیل رشد و گسترش خود، در معرض تهدید قرار گرفته اند. چراکه هر چه گستره تبلیغات بیشتر شده توجه مردم به آگهی های بازرگانی کمتر شده است. تبلیغات مکرر سبب کاهش توانایی و ظرفیت کسب فضایی در ذهن مشتریان می شود. مساله مهم برای شرکت ها نیز این است که تبلیغ آنها از مولفه های اثر بخش و تاثیر گذار برخوردار باشد. بدین ترتیب این مقاله می خواهد به این دانش دسترسی پیدا کند و راه های افزایش بهره وری تبلیغات را شناسایی و معرفی کند. در این مقاله ضمن بیان نتایج کلی، به دلیل گستردگی پژوهش انجام شده برای این مطالعه، تنها به تفسیر نتایج گروه عوامل مرتبط با بازار اشاره می شود.
    کلیدواژگان: تبلیغات اینترنتی، اثربخشی، پارامترهای موثر، طراحی تبلیغ، کارگزاران تبلیغاتی
  • مقالات دانشجویی
  • مطالعه نمودهای خاص گرایی فرهنگی: راهی برای مبارزه با بحران هویت در وبلاگ های ایرانی
    فهیمه احمدی صفحه 7
    هویت در عصر جهانی شدن معنای چند پاره ای است که مفهومی نسبی دارد. سردرگمی، تردید و اضطراب از پیامد های چند پاره شدن هویت در عصر جدید است. در این مقاله، با رویکرد خاص گرایی فرهنگی، نشانه های خاص گرایی فرهنگی در فضای مجازی و در قالب وبلاگ مطالعه می شود. در این مقاله داده ها با روش کتابخانه ای و جستجوی اینترنتی جمع آوری شده اند. خاص گرایی فرهنگی در پی بازسازی هویت به شکل سنتی عمل می کند. طرد جهانی شدن، تاکید بر سرزمین، بازسازی روایت تاریخی، تشکیل جماعت های منسجم، متمایز شدن از دیگران و تاکید بر مطلق گرایی ویژگی های خاص گرایی فرهنگی است. با توجه به اهمیت فضای مجازی در زندگی دو فضایی و اهمیت این فضا در دریافت اطلاعات، همچنین با توجه به این که قالب وبلاگ یکی از زمینه های پرطرفدار در فضای مجازی است که ویژگی های منحصر به فردی از جمله ایجاد ارتباط غیر رسمی با مخاطب و امکان نگارش به وسیله هر نویسنده ای با هر سطح سواد و تحصیلات (اگر چه می تواند حوزه ای کاملا تخصصی باشد ودرین صورت کارایی بیشتری دارد) و در هر موضوعی را دارد، نشانه های خاص گرایی فرهنگی را در فضای مجازی و در قالب وبلاگ مطالعه می کنم. وبلاگ ها با روش نمونه گیری ساده و تصادفی، براساس فهرست وبلاگ های مربوط به سفر و جهان گردی در بلاگفا انتخاب شده اند. این مقاله نمودهای مختلف خاص گرایی را شرح می دهد و نشان می دهد که این نمودها با فراوانی بالایی در نگارش وبلاگ های قومیتی، وجود دارند. این موضوع نشان می دهد که فضای مجازی در رفع مشکلات بحران هویت و ساختن هویت هایی با ویژگی های منحصر به فرد نقش دارد.
    کلیدواژگان: هویت، خاص گرایی فرهنگی، جهانی شدن، وبلاگ، دو جهانی شدن، فضای مجازی
|
  • Abdolali Lahsaeizadeh, Arezo Habibi Page 2
    The purpose of this paper is a survey of factors affecting acceptance and usage of ICT in rural Fars province. The theoretical frame is based on review of literature and sociological as well as informational society theories. The empirical model has 18 independent variables and "acceptance and usage of ICT" as a dependent variable. This research was based on survey method conducted in 68 villages with 389 households as a sample. After testing the hypotheses, the results are as follow: There are significant relationship between age, occupation, education, knowing English, rural people knowledge, attitude toward infrastructures, type of services, control, advertisements, incentive for using ICT, computer training, knowledge of ICT official, ICT official agenda, rural awareness of state aims, coast of ICT rural centers and acceptance and usage of ICT. In contrast, there are no significant relationship between sex, income and rural people attitude toward ICT management in rural offices and acceptance and usage of ICT.
    Keywords: ICT, Rural Rea, Acceptence, Usage
  • Behnam Rezagholi, Zadeh, Abdullah Guivian* Page 3
    Islamic Republic of Iran s nuclear program is one of the most important topics and issues in Iran and at the international level. Since being introduced, this program has been criticized and somehow rejected by Western countries and mainly by the U.S. These countries claim that Iran may want to access nuclear weapons; but the Islamic Republic of Iran believes that all of her nuclear activities are peaceful and within the framework of the International Atomic Energy Agency obligations. Using content analysis method and covering three years (1385-1383), this article assesses highlighting news of Iran s nuclear energy in VOA and BBC Persian websites with regard to gate keeping concept and agenda setting theory.
    Keywords: BBC, VOA, Gatekeeping, Agenda Setting, Irans nuclear program
  • Nastaran Khadjehnoori* Page 4
    Considering the shift from “Mass” to “Media” communication and many psychological, sociological and technological factors such as unpredictable behavior of audiences, increased media literacy, diversification of media and availability of different media at one hand, and the increased degree of geographic mobility and immigration on the other, this article is to study the media behavior of audiences in immigration regarding their cultural identities and background. By combining the audience oriented and media dominated approaches, in this article the sociological and semiological approaches in television studies have been emphasized. In this respect by conducting a field study, the media behavior of Iranians in Toronto has been studied and the correlation between their cultural dependency and the way they consume the media and also the correlation between their needs and the type of selected media have been inspected.
    Keywords: media communication, audience oriented approach, media dominated approach, mass audience, functions of audience, audience's needs, cultural identity dependency
  • Taher Roshandel Arbatani*, Hossein Mostaghimi Page 5
    In this paper, we pinpoint to media institutions which have traditionally, organizational structure. This structure makes the acquisition for organizational management which doesn t cover the socio-cultural functions of media. We notify these malfunctions by trend study & criticize these media trends for proper substitutes. We analyze the factors of media discourse as the materials of a scientific disciplinary whose output indicates the dimensions of a new discourse. This deduction promote the elements of a strategic plan (: media communication culture) to meet new needs. According to this new era, we trace three major functions: cultural reproduction, social computation & linguistic distillation roles for media. We propose a package of cultural & managerial regards to stabilize these roles.
    Keywords: organizational management, media management, media communication culture, trend study
  • Mahmood Mohamadian*, Mohammad Mahdi Parhizkar, Gholamreza Dargi Page 6
    The present article deals with the relationship between advertising and Internet. It is an attempt to answer the question: What effective parameters should business companies and advertising agencies use in their internet advertising in order to boost the attention of their audience on the one hand, and impart effective characteristics to their ads on the other. The article, therefore, seeks to identify and then rate the parameters that affect internet advertising. It is noteworthy that promotional advertising, once the most efficient and effective method of branding as well as the propulsion force for new products, is now being endangered by its own expansion. For the wider the scope and scale of advertising, the less the attention people would tend to pay to commercial advertisements. Moreover, continuous exposure to ads would gradually reduce the ability and capacity of the customer’s mind to provide a space for ads. It is then a matter of significance for business companies that their advertising should enjoy effective and impressive components. Hence the present article, which is intended to acquire the knowledge and discover, as well as demonstrate, the ways and means of increasing the productivity of advertisements. Discussing on major results, because of the extension of the area, this essay is to focus on expression and interpretation of the results, regarding the group of factors in market.
    Keywords: Internet advertising, effectiveness, efficient factors, ad designing, advertising agents