فهرست مطالب

مجله جهانی رسانه - نسخه فارسی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات دانشجویی
  • جهانی- محلی شدن و معماری ایرانی- اسلامی: نگاهی به مسجد جامع اصفهان
    فاطمه کریمی صفحه 1

    در این مقاله تلاش خواهد شد با «رویکرد زیباشناختی معماری» به نقش معماری در احراز هویت های دینی و نمایندگی فرهنگی و هنری در ایران بپردازد. در این راستا، مقاله همچنین به تحلیل یکی از بناهای معماری (مسجد جامع اصفهان) و ویژگی ها و شاخصه های آن می پردازد. در این بحث ابتدا نگاهی به مفهوم معماری ایرانی و رابطه جهانی شدن و معماری ایرانی- اسلامی می کنیم و سپس به جایگاه معماری ایرانی- اسلامی و بطور خاص مسجد جامع اصفهان در تاریخ و فرهنگ ایران و اسلام توجه خواهد شد. سپس، با تکیه بر مفاهیمی چون جهانی شدن و هویت فرهنگی تلاش خواهد شد برآیند تعامل نگاه ملی و فراملی را در قلمرو معماری ایرانی – اسلامی مورد تاکید قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، معماری ایرانی، اسلامی، مسجد، هویت فرهنگی، تمدن
  • مقالات داوری شده
  • رحمت الله صدیق سروستانی*، سید احمد فیروزآبادی، حسین ایمانی جاجرمی صفحه 2
    این تحقیق با مطالعه انواع اقلام و مواد تبلیغی کاندیداها در سومین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر تهران، سعی دارد برخی از محورها و نکات تبلیغی و انتخاباتی این دوره را تحلیل کند. موضوعاتی که در این مقاله مورد توجه قرار گرفته اند عبارتند از: چگونگی تبلیغ در بین کاندیداها از نظر انفرادی و یا جمعی بودن، ذکر گروه یا گروه های حامی در تبلیغات، وضعیت پوشش، آرایش و چهره در عکس های انتخاباتی افراد و یا گروه های شرکت کننده، وضعیت اولویت نوع، جنس و رنگ مواد تبلیغی مورد استفاده، وضعیت استفاده از نماد، ذکر نشانی در تبلیغ و همچنین چگونگی عضویت و عدم عضویت افراد در یک یا چند گروه یا ائتلاف. ضمنا ویژگی های منتخبین بر اساس محورهای مذکور را نیز مورد بحث قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: شوراهای اسلامی، انتخابات، تبلیغات، پیام، نماد
  • فیلیپ یافه* صفحه 3
    این مقاله به این نکته می پردازد که به نظر می رسد میان ریاضیات و ارتباطات اقناعی – نوشتار و بخصوص زبان گفتاری – در حالت عمومی وجه اشتراک ناچیزی برقرار باشد. درحالیکه علم ریاضیات از ماهیت عینی برخوردار است در حالیکه کلام در بر دارنده عناصری ذهنی نظیر خصلت صدا، آهنگ کلام، تماس چشمی، شخصیت، زبان بدنی و امثال آن است.
    اما برخلاف آنچه به نظر می آید این دو قلمرو همانندی بسیاری با یکدیگر دارند. موفقیت سخنرانی شفاهی قبل از هر چیز به میزان دقت ساختار آن متکی است و ریاضیات هم که تماما با دقت سر و کار دارد. بنابراین آنقدر هم عجیب نخواهد بود اگر فکر کنیم که با بکارگیری مفاهیم ریاضی در ارائه شفاهی می شود به نحو چشمگیری بر کارامدی و اثرگذاری آن افزود.
    کلیدواژگان: ارتباطات اقناعی، نوشتار، ریاضیات، گفتار، زبان بدن، ارتباطات شفاهی
  • سعید معیدفر*، کرم حبیب پور گتابی، احمد گنجی صفحه 4
    مقاله حاضر به مطالعه پدیده اعتیاد به اینترنت به عنوان یکی از مسائل اجتماعی در عصر ارتباطات می پردازد. پدیده اعتیاد به اینترنت مدتی است که در کشورهای توسعه یافته بعنوان یکی از پیامدهای توسعه روزافزون شبکه ارتباطات الکترونیکی مطرح شده و کژکارکردهای بسیاری برای فرد، خانواده و جامعه به همراه داشته است. این مقاله برگرفته از تحقیقی پیمایشی در سال 1385 شمسی درباره وضعیت این پدیده در ایران است. جامعه آماری را نوجوانان و جوانان 25-15 ساله شهر تهران که به اینترنت دسترسی دارند تشکیل می دهد. حجم نمونه نیز برابر با 800 نفر است. نتایج حاکی از آن است که پدیده استفاده اعتیادی از اینترنت در ایران نیز وجود دارد هرچند استفاده اکثر نوجوانان و جوانان از اینترنت بنظر طبیعی می رسد. همچنین، براساس نتایج این مطالعه، استفاده اعتیادی از اینترنت در بین برخی از نوجوانان و جوانان، با مسائلی مانند عدم مسئولیت پذیری اجتماعی، انزوای اجتماعی، فقدان حمایت اجتماعی، ناکارآمدی تحصیلی و کاری ارتباط مستقیم و با احساس خودارزشی ارتباط معکوس دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد اینترنتی، مسئولیت پذیری اجتماعی، انزوای اجتماعی، حمایت اجتماعی، ناکارآمدی تحصیلی و کاری، احساس خودارزشی
  • مهری بهار* صفحه 5
    این مقاله میزان تغییرات صورت گرفته در حوزه دینی و مراسم و رفتار دینی را در دوره جدید و با تاکید بر نقش و اثرگذاری تکنولوژی چون اتومبیل مورد تحلیل قرار می دهد. افراد جامعه ایرانی تجربه خاص دینی به لحاظ ذهنی و عینی در سطح مناسک و مراسم دینی دارند که حاصل اموخته ها و رفتار انها می باشد. تغییرات ایجاد شده در این تجربه طی یک دوره تاریخی بیشتر نشان داده می شود. در اینکه تغییرات چه ماهیتی دارند و چگونه صورت می گیرند، توافق نظری وجود ندارد. یکی از راه های دست یابی به معنای نسبتا نزدیک به یکدیگر، تمرکز بر نقش تکنولوزی بر رفتار و مناسک دینی است. بدین لحاظ می توان مدعی شد بخشی ار تغییرات در اثر نفوذ تکنولوژی بر جامعه دینی و به خصوص مراسم فهمیده می شود. به نظر می رسد زندگی دینی و مراسم مذهبی بیش از گذشته در معرض نفوذ تکنولوزی و عوامل متفاوت ان قرار گرفته است.
    مطالعه رابطه بین تکنولوژی و مراسم مذهبی از منظر مطالعات فرهنگی نیز مهم است. سوال ان است که چگونه مراسم دینی با ورود تکنولوژی دچار تغییرات و دگرگونی های متعددی شده است؟ این سوال به سوالهای دیگری قابل تقسیم است. ایا تکنولوژی مدرن می تواند با نمادهای مذهبی گذشته مراسم همذات پنداری نماید و قادر باشد به عنوان یک محصول. مدرن جانشین یک محصول فرهنگی و دینی قرار بگیرد؟ آیا تکنولوژی (با استفاده از علائم و نمادهای دینی در قالب شعارها و تصاویر) می تواند در خدمت دین قرار گرفته و شیی چون ماشین جایگزین دیگر ابژه های دیگر شود؟
    به نظر می رسد یک ابزار تکنولوژیکی مثل اتومبیل در عین حال که کارکرد اقتصادی دارد می تواند به گونه ای موقتی با توجه به زمینه ها و ظرفیتهای متفاوت ان، کارکرد دینی نیز بیابد.
    به عبارتی توجه به وجه نمادین و تولید معنای جدید به لحاظ قرار گرفتن در فضای دینی می تواند برخی از محصولات و کالاهای عادی را به سوژه های نمادین تبدیل سازد.
    در بیان رابطه بین تکنولوژی و تغییرات دینی، ضمن اهمیت دادن به مشاهده مشارکتی، از عکس برداری و نشانه شناسی تصویری استفاده شده است. با فراهم نمودن تصاویر متعدد و تحلیل نشانه شناسی از شیی مادی مثل اتومبیل و استفاده از آن به عنوان نماد و نشانه دینی به تحلیل پرداخته شده است. در این راستا شعارهای دینی (و احتمالا تبلیغاتی) بر روی اتومبیل به عنوان ابژه ای مادی که ظرفیت جانشینی نماد مذهبی در مراسم را دارا می باشد، مورد توجه بوده است. جمع آوری داده ها و مشاهدات انجام شده در سطح شهر تهران، مصرف نمادین از اتومبیل و انبوه مصداقهای آن در مراسم دینی نشان می دهند که اگرچه اتومبیل ساخته طراحان، تولیدکنندگان و دست اندرکاران تکنولوزی مدرن می باشد، اما به سبب کارکرد های متفاوتی که در حین مراسم دینی پیدا می کند می تواند موجب تقویت یک تجربه دینی جدید و ایجاد حس زیباشناختی در مراسم نیز شود.
    کلیدواژگان: دین، فرهنگ، تکنولوژی، تغییرات دینی، علائم و نشانه های دینی و اتومبیل
  • کاوه کاوسی*، بهزاد مشیری صفحه 6
    بی شک مساله بازیابی مناسب اطلاعات تجاری از اینترنت و سایر پایگاه های داده با مقیاس بزرگ و بسیار بزرگ از مهمترین مشکلات موجود بر سر راه استفاده ی بهینه از این منابع اطلاعاتی می باشد. دانشمندان علوم ارتباطی توسعه تجارت الکترونیکی را از یکسو مرتبط به گسترش قابلیت های فناوری اطلاعات و از سوی دیگر وابسته به کاهش هزینه های مترتب به استفاده از این فناوری می دانند. در حال حاضر سرویس های زیادی برای جستجوی وب موجود است. ولی هیچکدام از این ابزار ها آنقدر که مورد انتظار است مفید نیستند و عملا در بسیاری از موارد نتایج رضایت بخش نیستند. یکی از مهمترین عوامل این امر عدم برخورد تخصصی این ابزارها با اطلاعات است. بنابراین گرایش به سمت ابزارهای جستجوی تخصصی راه حل طبیعی این معضل می باشد. یکی از مهمترین عوامل در ایجاد اینگونه ابزارها وجود قابلیت یادگیری و اصلاح مدل رفتاری آنها در قبال موضوعات مختلف و به صورت تخصصی می باشد. در این مقاله راجع به یک عامل هوشمند بحث شده است که با استفاده از تکنیک های ترکیب اطلاعات نقش یک فراجویشگر سفارشی در زمینه های تجاری را برای کاربر ایفاء می کند. در معماری این عامل از تکنیک های ترکیب اطلاعات و مکانیزم های اصلاح تطبیقی بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: ترکیب اطلاعات، عامل هوشمند، ترکیب مجموعه ها، فراجویشگر
  • دیوید اسکلار صفحه 7
    سازمان ملل می تواند با حفظ و ارتقاء تصویری مستحکم تر، خود را آماده بهره بیشترنماید. در دهه گذشته، با توجه به برنامه «نفت در مقابل غذا» تصویر سازمان ملل به طرز مشهودی از طریق اتهمات و گوشه کنایات صدمه دیده است. پاسخگویی سریع و نظامندتر به انتقادات بعد از تغییراخیر ساختار بخش اطلاع رسانی عمومی، می تواند ارزشمند تلقی شده و قابل دستیابی باشد. اگر امکان آن وجود داشته باشد، رزرو یک ساعت از اوج ساعات مصرف گیرنده های رادیو تلویزیون برای فرستادن پیامی سالانه از سوی ذبیر کل به مردم جهان می تواند روشی باشد تا سازمان ملل بتواند بر روی تصویر عمومی اش کنترل داشته باشد. تصویر مثبت (منفی) سازمان ملل باید متمایل آن باشد تا حمایت تصمیم گیرنده گان ملی را بیشتر جلب کند (از دست بدهد).
    کلیدواژگان: سازمان ملل، بخش روابط عمومی سازمان ملل، دبیر کل سازمان ملل، برنامه نفت در مقابل غذا
|
  • Glocalization and Irano-Islamic Architecture: A View on Isfahan's Jaame Mosque
    Fatemeh Karimi Page 1

    This paper is an attempt to use an aesthetic-architectural approach to explore the role of architecture in crystallization of religious identity and how it can be considered as a symbol of cultural and artistic activities of Iranian society. For this purpose, this paper will analyze one of the architectural works (Isfahan’s Jaame Mosque) from the viewpoint of articulating its characteristics and outstanding remarks. I first take a look at the concept of Iranian architecture and its current relationship to globalization and Irano-Islamic architecture. I then, will pay attention to the place of Irano-Islamic architecture and specially that of Isfahan’s Jaame Mosque in history of Islam and Iran. Finally, based on a composite concept of globalization and cultural identity I will try to identify the interrelationship between national and extra-national views that are embedded in Irano-Islamic architectural heritage.

    Keywords: globalization, Irano, Islamic architecture, Mosque, cultural identity, civilization
  • Rahmatollah Sedigh Sarvestani*, Seyed Ahmad Firouzabadi, Hossein Imani Jajarmi Page 2
    This research is using election campaign materials of candidates in 3rd Islamic city council election in Tehran to analysis the idea and discourses of this election. The Themes of concern in this election are as follow: ways of campaigning among candidates as independent individuals or members of groups, acknowledging a particular sponsoring group or groups, their attire and faces in their campaigning pictures, the materials they have used to campaign with, and their membership in one or few campaigning coalitions.
    Keywords: internet addiction, social responsibility, social alienation, social Support, lack of professional, educational efficiency, self, respect
  • Philip Yaffe* Page 3
    This paper pays attention to this point that at first glance mathematics and persuasive communication – writing, and particularly public speaking - would seem to have little in common. After all, mathematics is an objective science, whilst speaking involves voice quality, inflection, eye contact, personality, body language, and other subjective components. However, under the surface they are very similar. Above anything else, the success of an oral presentation depends on the precision of its structure. Mathematics is all about precision. It is therefore not so odd to think that applying some of the concepts of mathematics to oral presentations could make them substantially more effective.
    Keywords: persuasive communication, writing, Mathematics, Speech, Body Language, oral communication
  • Said Moidfar*, Karam Habibpour Gotabi, Ahmad Ganji Page 4
    This paper examines the addictive phenomena of internet use as a social issue of the modern time. It is now more than a decade that internet addictive behavior has been identified to be considered as one of the ever-developing process in developing countries. This phenomenon has had various malfunctions for individuals, families and society at large. This paper which is the result of a survey research in 2006 examines the consequences of the development of addictive internet use in Tehran. The target population of this study includes teenagers and the youth of 15 to 25 years old who were heavy users of internet in Tehran. The 800 samples were chosen though a probability sampling method and analytical results apply to this sample. The tentative results indicate that addictive internet use is also an issue in Iran although based on standards one cannot consider this behavior to be addictive rather natural. The results also indicate that internet addictive use is in direct correlation with factors such as feeling of social responsibility, social alienation, lack of social support, lack of professional and educational efficiency, and in reverse correlation with feeling of self-respect.
    Keywords: internet addiction, social responsibility, social alienation, social Support, lack of professional, educational efficiency, self, respect
  • Mehri Bahar* Page 5
    In this article we have tried to talk about cultural and religious changes which made by using the new technologies in the modern time. On the other hand, it can be seen that using the new technology such as automobile in the religious ceremonies is caused some changes in religious behaviors in Iran. It is the writer's main claim, which is based on our late experiences during in the two decades of religious ceremonies in Iran. These ceremonies are somehow different by the previous ones because of using the new technologies. Most of the Iranian people have gained objective and subjective experiences from these religious ceremonies, which are understood when looking at these changes. There is no doubt in how these changes are made, however technology has a main role in religious behaviors. In this article, we have tried to show the interaction between technology and religious changes in Iran as a religious society. In other words, we can follow the changes by taking a great look at technology. Therefore, we can raise our questions as follow: how have religious ceremonies changed with the influence of technology (riding a car and using cultural symbols in a slogan from and pictures) ? The method, which I have used to gather and analyze the data, is semiology: taking the pictures, observing the society, and analyzing the symbols and signs, which are related to the social and cultural facts in the society. The data gathering and studies was done in Tehran in a two decades period. The results show that: although automobile is a modern technical object, but it also has a symbolic and aesthetic role in religious ceremonies. It has presented the religious ideas instead of animal (camel and horse).
    Keywords: religion, culture, technology, religious changes, religious signs, symbols, Camel, horse, automobile
  • Kaveh Kavousi*, Behzad Moshiri Page 6
    Undoubtedly, suitable information retrieval from internet and other large and very large scale business data sources is one of the most important problems in efficient use of information sources. Nowadays, web is the largest data source of documents and other forms of information and a suitable ground for evaluating the different Information retrieval techniques. The more the web is expanded, more the need for powerful search tools become evident. At the present time, there are lots of services for web search, but none of them are helpful as expected and actually in the most cases the results are dissatisfactory. Unspecialized searching tools are one of the most important reasons for this problem. So, orientation toward more specialized tools with learning capabilities is the natural solution for this problem. In this study on the same direction we try to design, implement and examine a complete architecture for a customized software intelligent agent which is able to retrieve commercial information from multiple sources based on user interests. The designed architecture is able to use information fusion methods and adaptive self-correction mechanisms to achieve this goal.
    Keywords: information merging, intelligent agent, integration of collections, retrieve capability
  • David Sklar Page 7
    The United Nations may stand to benefit greatly from more robust image promotion and protection. In the last decade the UN image has been significantly damaged by allegations and innuendos regarding the Oil-for-Food Programme. More systematic and rapid responses to criticism may be of value, and may be achievable after the recent Department of Information restructuring. If possible, reserving an hour of prime time radio and television airspace for an annual message from the Secretary-General to the peoples of the world could be one method by which the organization could increase control of its public image. A positive (negative) UN image should tend to scale up (diminish) support from national decision-makers.
    Keywords: United Nations, United Nations Department of Public Information, United Nations Secretary, General, Oil, for, Food Programme