فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 4 (زمستان 1389)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی رضاییان، محمد قاسمی صفحه 9
    هدف از انجام این تحقیق شناسایی رابطه بین مدیریت تنوع با بهره وری نیروی انسانی و ابعاد آن در سازمان است. تحقیق حاضر از لحاظ تقسیم بندی بر مبنای هدف، از نوع کاربردی بوده و برای انجام آن از روش تحقیق پیمایشی- همبستگی استفاده شده است. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق، اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه توسط یک نمونه 75 نفری از کل جامعه آماری که مدیران و کارکنان شرکت مخابرات شهرستان زاهدان هستند، به روش نمونه گیری تصادفی از جمعیت یاد شده گردآوری شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که بین مدیریت تنوع و بهره وری نیروی انسانی و همچنین ابعاد آن رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت تنوع، بهره وری نیروی انسانی، خلاقیت و نوآوری، نرخ ورود و خروج، رضایت شغلی
  • حبیب الله طاهرپور کلانتری، فضل الله زارعپور نصیرآبادی*، علی جوکار صفحه 23

    برخی از متفکران مدیریت از شکل «تحول گرا و خلاقی» از یادگیری در سازمان برای مواجهه با محیط متلاطم و رقابتی دفاع کرده اند که در نهایت منجر به پدیدار شدن ایده سازمان یادگیرنده شده است. در این راستا بررسی ارتباط بین ابعاد سازمان یادگیرنده و دیگر عناصر سازمانی از جمله رهبری، این امکان را فراهم می سازد تا بتوان برای بهبود یادگیری از ساز و کارهای مناسب بهره گرفت. به همین منظور تحقیق حاضر که پیمایشی از نوع همبستگی است و پژوهشی میدانی و کاربردی می باشد، جهت تبیین رابطه سازمان یادگیرنده با رهبری تحولگرا انجام شده است. جامعه مورد مطالعه، شامل شرکت های برتر صنعت پتروشیمی است که از بین این شرکت ها نمونه ای به روش تصادفی ساده انتخاب شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که بین رهبری تحول گرا و ابعاد سازمان یادگیرنده رابطه معناداری وجود دارد. پیرامون رابطه با سطوح مختلف سازمان یادگیرنده بین رهبری تحول گرا و یادگیری در سطح گروهی و سطح سازمانی رابطه معنادار برقرار است.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، ابعاد سازمان یادگیرنده، رهبری تحول گرا، یادگیری فردی، یادگیری گروهی
  • بابک سهرابی یورتچی، محمد موسی خانی، سپیده شفیعا، حمیدرضا یزدانی صفحه 39
    آموزش الکترونیکی در کشور به صورت بیشینه در دانشگاه و گاه نهادهای دولتی مورد استفاده قرار می گیرد، لیکن تاثیر و کارایی دوره های آموزشی الکترونیکی همواره، مورد سؤال مدیران، دانشجویان و اقشار مختلف درگیر با موضوع بوده است. تحقیقات گذشته حاکی از آن است که یکی از مهمترین عوامل مؤثر در موفقیت این گونه دوره های آموزشی، ایجاد رضایت در دانشجویان به عنوان مخاطبان اصلی این دوره های آموزشی می باشد. به بیان دیگر یکی از معیارهای سنجش کارایی نظام های اطلاعاتی مشخص کردن میزان رضایت کاربران از عناصر و ویژگی های تشکیل دهنده رابط و در حقیقت میزان رضایت از چگونگی تعامل با نظام می باشد. در این تحقیق، پس از بررسی مستندات، شش عامل اصلی مؤثر در میزان رضایت دانشجویان از دروه آموزش الکترونیکی، شناسایی شده اند که به به ترتیب استاد، دانشجو، مدیریت سیستم آموزشی، محتوی آموزشی، خدمات و شبکه اجتماعی می باشند. یافته پژوهش حاکی از آن است که بر اساس نظر محققان، عامل استاد و ویژگی های رفتاری وی در رتبه نخست نسبت به سایر عوامل قرار داشته و پس از آن ویژگی های دانشجوی مورد بررسی و اعمال و رفتار وی در سطح رضایت ایجاد شده مؤثر خواهد بود. باتوجه به توالی به دست آمده می توان برنامه ها و تغییرات آتی را در سیستم آموزشی و ارکان آن در راستای ارتقای رضایت مخاطبان، تنظیم و اجرا کرد. و البته عواملی که رتبه پایین تری را کسب کرده اند، این معنا را منتقل خواهند کرد که از نظر کمی، تعداد تحقیقات کمتری به آنها اختصاص یافته که خود می تواند به عنوان برنامه راه برای تحقیقات آتی محققین این حوزه مد نظر قرار داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، رضایت دانشجو، عوامل مؤثر بر رضایت دانشجو، تحلیل محتوا
  • محمد اکبریان، بهروز دری صفحه 63
    توسعه و استقرار سیستم های اطلاعات مدیریت و بکارگیری ابزارهای داده کاوی با رشد سریع اطلاعات در سازمان ها و ایجاد انباره داده ای طی سال های اخیر در دستور کار بیشتر مؤسسات آموزشی بین المللی قرار گرفته است. اثرات مثبت استفاده از این فناوری بویژه در حوزه آموزش و پژوهش دانشگاهی غیر قابل انکار است. حال سئوال این است که آیا تاکنون در مؤسسات آموزش عالی ایران این هدف تامین شده است؟ در تحقیق حاضر سعی شده است که پاسخ این سئوال، با مطالعه میدانی از وضعیت فعلی فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه های ایران و سطح استفاده از سیستم های اطلاعاتی و اطلاعات تولید شده از این سیستم ها در دانشگاه ها ارائه شود. در این مقاله مدل همترازی راهبردی اطلاعات و راهبردهای سازمانی ارائه و سپس روشی برای اندازه گیری و تعیین سطوح استفاده از سیستم های اطلاعاتی در جهت تصمیم گیری/ سازی در دانشگاه ها معرفی می شود. در بخش انتهایی مطالعه موردی ارایه و نتایج تحقیق در دانشگاه شهید بهشتی مطرح می شود.
    کلیدواژگان: اطلاعات تجاری، انباره داده، راهبردهای مبتنی بر اطلاعات، سیستم های اطلاعاتی تصمیم ساز
  • اکرم هادیزاده مقدم، حمید رامین مهر، حامد حیدری صفحه 83
    توسعه سریع و اعجاب انگیز فن آوری های ارتباطات و اطلاعات و گرایش عمومی محیط رقابتی به سمت دانش و مدیریت اثربخش آن سبب شده که دانش و یادگیری جمعی به عنوان تنها مزیت رقابتی پایدار مورد توجه روزافزون قرار گیرد. بنابراین سازمان هایی در جهان متحول و پیچیده قرن حاضر موفق خواهند بود که بتوانند فرایند یادگیری، کسب، حفظ و توسعه دانش را با موفقیت پیاده سازی کنند. از این رو هدف اصلی این مقاله شناسایی عوامل توفیق و ارائه الگویی برای پیاده سازی موفق مدیریت دانش با استفاده از روش تحلیل عاملی در بانک صادرات ایران می باشد. جهت دستیابی به این منظور ابتدا عوامل توفیق مدیریت دانش شناسایی، سپس پرسشنامه با 63 گویه طراحی شد و در 130 شعبه بانک صادرات به صورت تصادفی توزیع و توسط مدیران بانک تکمیل گردید. نتایج تحقیق نشان داد که عوامل توفیق مدیریت دانش به ترتیب، جهت گیری راهبردی مبتنی بر دانایی و توسعه فرهنگ نوآوری، گرایش به سوی توسعه، انتقال و حمایت از دانش و توسعه شایستگی ها و مدیریت شایسته محور است. همچنین در بانک صادرات ایران جهت گیری راهبردی مبتنی بر دانایی و توسعه فرهنگ نوآوری بیشترین تاثیر را بر توفیق مدیریت دانش دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، عوامل کلیدی توفیق، جهت گیری راهبردی محور، مدیریت شایسته محور، توسعه، انتقال و حمایت از دانش
  • محمد لگزیان، غلامرضا ملک زاده صفحه 101
    هدف این مطالعه، آزمون تجربی رابطه میان ابعاد یک سازمان یادگیرنده و آمادگی آن سازمان برای تغییراست. ابعاد یک سازمان یادگیرنده برمبنای هفت بعد تعریف شده توسط واتکینز و مارسیک و آمادگی سازمانی برای تغییر نیز برمبنای ادراک کارکنان از آمادگی سازمانشان برای تغییر با استفاده از مفهوم بیان شده توسط دانهام و همکارانش تعریف می شود. ابزارهای اندازه گیری مورد استفاده، پرسشنامه ابعاد سازمان یادگیرنده و پرسشنامه نگرش کارکنان در رابطه با تغییر برای سنجش میزان آمادگی برای تغییر است.نتایج این بررسی نشان می دهد که1) بالاترین سطح ادراک از یک سازمان یادگیرنده، تامین رهبری راهبردی است در حالی که پایین ترین سطح مربوط به ایجاد رابطه با محیط است،2) تفسیر کارکنان از ابعاد هفتگانه رابطه ای مثبت و قابل توجه با ادراک ازآمادگی برای تغییردارد،3) تامین رهبری راهبردی برای یادگیری و امتیاز کل دارای بالاترین رابطه با آمادگی برای تغییر است.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، یادگیری مستمر، یادگیری تیمی، اشتراک یادگیری، چشم انداز جمعی، رهبری راهبردی یادگیری
  • مهران رضوانی، جهانگیر یدالهی فارسی، مهدی واحد وحدت کار صفحه 119
    سازمان های عمومی برای ارتقای میزان خدمات رسانی به مشتریان و حفظ جایگاه خود باید به تدوین و اجرای برنامه های راهبردی بپردازند. محور نظری پژوهش حاضر، بر راهبرد کارآفرینی سازمانی در سازمان های عمومی غیردولتی استوار است که در آن پیامدهای رخداد این راهبرد مورد مداقه قرار گرفته است؛ به واسطه ی ویژگی های خاص مؤسسات عمومی، راهبردهای تجویزی در سازمان های خصوصی کارگشا نیست. از اینرو تحقیق حاضر با مطالعه ی موردی شهرداری تهران به عنوان یکی از سازمان های عمومی غیردولتی و بر اساس روش نظریه ی برخاسته از داده ها و تحلیل گزاره ها برپایه ی داده های مستخرج از مشاهدات و مصاحبه با 25 نفر از مطلعان کلیدی صورت گرفته است.
    با عنایت به نو بودن موضوع و وجود نارسایی های نظری در فصل مشترک سازه های پژوهش، هدف اصلی مقاله ی حاضر، کنکاش در مفاهیم مشترک و تحلیل پیامدهای راهبرد کارآفرینی سازمانی است که نوآوری مطالعه ی حاضر نیز محسوب می شود.
    مفهوم پردازی راهبرد کارآفرینی سازمانی برپایه ی داده های واقعی نشان می دهد پیامدهای رخداد این راهبرد شامل 12 گزاره ی مفهومی اولیه در مرحله ی کدگذاری باز و 3 گزاره ی مقوله ای در مرحله ی کدگذاری محوری شامل تعالی عملکرد، تعالی منابع انسانی و تعالی مشتریان تشخیص داده شدند که منجر به ایجاد ارزش عمومی جدید به عنوان خروجی نهایی در شهرداری تهران می شود.
    کلیدواژگان: راهبرد کارآفرینی سازمانی، سازمان های عمومی غیر دولتی، پیامد، شهرداری تهران
|
  • Ali Rezaian, Mohammad Ghasemi Page 9
    The Underlying Purpose of this research is to identify the relationship between diversity management and manpower productivity in organization. This study is a correlation research, considering goal, it is an applied one. The sample consists of 75 people chosen by random stratified sampling method from 350 personnel. The results of the research show that there is a meaningful relationship between diversity management and manpower productivity and its dimensions.
  • Habibollah Taherpour Kalantary, Fazlollah Zarepour Nasir Abadi, Ali Jokar Page 23

    Some management students advocated new “generative transformational” forms of learning to deal with turbulent and competitive environment. These assumptions rise to the notion of learning organization. However, examining the relationship between the dimensions of learning organization and other organizational elements makes it possible to draw on suitable strategies in order to improve learning. This is a survey research. Considering goal, it is an applied research. Population of the study includes National Petrochemical companies. The suitable sample of Companies is selected based on simple random sampling. The findings of the present research illustrate that there is a significant relationship between transformational leadership and the dimensions of learning organization. In addition, this research shows a significant relationship between transformational Leadership and three dimensions (among 7 dimensions) of learning organization which consist of "continiues learning", "team learning", and "embedding system". Considering the triple levels of learning organization, the findings illustrate a significant relationship between transformational leadership and two levels of learning organization (group and organizational).

  • Babak Sohrabi Yurtchi, Mohammad Mosakhani, Sepideh Shafia, Hamid Reza Yazdani Page 39
    Electronic learning is being ever utilized at universities and governmental organizations of the country, but the impact & efficiency of the electronic programs is always being questioned by managers, students and different entities engaged with. Previous researches are reveling that, one of the most important influencing factors in the success of these kinds of programs is the student's satisfaction as their main clients for them. In the other words, one of the criteria for measuring the efficiency of information systems is to specify the level of their user satisfaction of elements and features and in fact those of formed the interaction of the system.In this study, after literature review, six basic influencing factors on the student’s satisfaction level in e-learning programs have been identified as professor, student, educational administration, educational content, educational services and social networks. The research finding based on the researcher’s point of views, reveals that the main criteria impact in the student satisfaction is the professor and his/her behavioral characteristics. After which, the student characteristics and behavior‘s component is the most important effective criteria. Based on the yielded sequence of the influencing factors, one can plan & set for the future alterations in the educational system in line with the client satisfaction. Those factors which have earned a lower level of important would dictates plans for future research investigations for the researchers.
  • Mohammad Akbarian, Behroz Dorri Page 63
    In the event of ever increasing data and information, developing and implementing Management Information Systems using Data Mining techniques in organizations and creating Data Warehouses has become a major focus. The result of using this technology particularly in the higher education for the purpose of education and research is indispensable. The question is if the higher education institutions in Iran have made any moves towards this objective.This research attempts to answer this question through conducting a field study of the present situation of Information Technology and Communication in the country’s higher education apparatus to determine the level of using Data Mining techniques and Data Warehousing. This article sets forth a model for the alignment between organizational strategies andInformation Technology and Communications. In addition presenting a methodological technique to determine the level of the state of ITC technology to support the decision making process in the universities. The epilogue conveys related findings in Shahid Beheshty University.
  • Akram Hadizade Moghadam, Hamid Raminmehr, Hamed Heidari Page 83
    The rapid and amazing development of information and communication technologies and the public trend toward Knowledge Management have caused the collective knowledge and social learning to be determined as a sustainable competitive advantage in a competitive business environment. Therefore, only the organizations that are able to successfully acquire, retain, develop and implement the knowledge in the current changing and complex century, would be prosperous. Thus, the main purpose of this article is to identify success factors and provide a model for successful implementation of knowledge management by deploying a exploratory and confirmatory factor analysis in Saderat Bank of Iran. The findings showed that the success factors of Knowledge Management are respectively based on the strategic direction and development of knowledge innovation culture and also the tendency towards the development, support and transfer of knowledge and competency management.
  • Mohammad Lagzian, Gholamreza Malekzadeh Page 101
    The purpose of this study is to examine empirically the relationship between the Organization readiness for change and dimensions of Learning Organization. The constructs of Learning Organization were identified on the basis of seven Watkins and Marsick dimensions, and the organizational readiness for change was identified on the basis of employee's perceptions of their organization’s readiness for change by utilizing the attitudes toward change concept by Dunham et al. The results of the study suggested that: 1) the highest perceived level of learning organization is strategic leadership, whereas creating relationship with the environment is the lowest level. 2) there is a significant positive relationship between the participants’ perceived level of each of the seven dimentions and the perception of organizational readiness for change. And finally, providing strategic leadership and the overall DLOQ have the highest correlation with organizational readiness for change.
  • Mehranrezvani, Jahangir Farsi Yadollahi, Mahdi Vahedvahdatkar Page 119
    Public organizations must be able to develop and implement strategic plans to improve customer service levels and maintain its position. This research focuses on consequences of corporate entrepreneurship strategy on Public & Non-Governmental Organizations. Tehran municipality as a public & non-governmental organization has been investigated as a case study. The research has been done based on grounded theory methodology and systematic interviews with 25 informants. The main purpose of the article is analyzing of Corporate Entrepreneurship Strategy consequences. This conceptualizing of Corporate Entrepreneurship Strategy based on actual data shows the consequences of this strategy in Tehran municipality consists of 12 categories in open coding and 3 categories in axial coding consists of performance, human resources and customer excellency and these three, create new public value as the final consequence of the corporate entrepreneurship strategy was clear.