فهرست مطالب

بورس اوراق بهادار - پیاپی 1 (بهار 1387)

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 1 (بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی جهانخانی، اصغر عارفی صفحه 5
    یکی از استراتژی های سطح شرکت، استراتژی تصاحب و ادغام شرکت ها است. استراتژی تصاحب و ادغام شرکت ها به منظور خلق ارزش و افزایش ثروت صاحبان سهام اتخاذ می گردد. انگیزه ها و دلایل متعددی، مدیران عالی شرکت ها را به اتخاذ استراتژی مذکور تشویق می نماید که مهمترین آنها هم افزایی است. در این مقاله سعی شده است عملکرد معاملات تصاحب شرکت ها در ایران مورد بررسی علمی قرار گیرد. پس از طراحی شاخص های ارزیابی، اطلاعات معاملات انجام شده در دوره پژوهشی 1376 تا 1381 از سازمان بورس اوراق بهادار جمع آوری و با استفاده از روش های t استیودنت و فریدمن (ناپارامتریک) تجزیه و تحلیل شده است. به منظورشناسایی اثرات کلان اقتصادی و صنعتی، نتایج آزمون شرکت های هدف(تصاحب شده) با نتایج شرکت های مشابه تصاحب نشده، مقایسه می گردد. این پژوهش برای اولین بار با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده بر اساس چارچوب مبانی نظری تصاحب وادغام شرکت ها در دنیا، ادبیات تصاحب شرکت های ایرانی را تدوین کرده است. نتایج کلی تحقیق بیانگر این است که مدیران شرکت های خریدار توانایی بهبود عملکرد و خلق ارزش برای صاحبان سهام شرکت نداشته اند و اغلب معاملات تصاحب شرکت در ایران با شکست مواجه شده و منجر به انتقال ثروت از سهامداران شرکت خریدار به سهامداران قبلی شرکت هدف شده است.
    کلیدواژگان: عملکرد، تصاحب، بورس اوراق بهادار(طبقه بندی موضوعی: G34)
  • حسین عبده تبریزی، روح الله شریفیان صفحه 35
    دراین مقاله نتایج حاصل از به کارگیری نسبت شارپ و نسبت پتانسیل مطلوب (UPR) درارزیابی عملکرد شرکتهای سرمایه گذاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ارائه می شود؛ باتوجه به این که دریکی انحراف معیارشاخص اندازه گیری ریسک ودر دیگری نیمه انحراف معیارشاخص اندازه گیری ریسک نامطلوب محسوب می شود. در تحقیق صورت گرفته به دنبال پاسخ به این سؤال که آیا ارزیابی عملکرد بر مبنای دو نسبت پتانسیل مطلوب و نسبت شارپ رتبه بندی های متفاوتی را ارائه می کنند یا نه، در یک دوره پنج ساله(84-80)شرکتهای سرمایه گذاری فعال در بورس اوراق بهادار تهران را که نسبت پرتفوی بورسی شان به کل پرتفوی بالاتر از 70% است، شناسایی و در نهایت رتبه بندی کردیم. دراین تحقیق که از نوع تحقیقات همبستگی می باشد و ماهیت متغیر ها کیفی است، از روش های آماری ناپارامتریک استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق بین رتبه بندی صورت گرفته بر اساس نسبت شارپ و نسبت پتانسیل مطلوب ارتباط وجود دارد و این ارتباط ناشی از وجود چولگی منفی در توزیع بازدهی می باشد، لذا به کارگیری نسبت پتانسیل مطلوب در ارزیابی عملکرد موجه تر است.
    کلیدواژگان: ریسک، ریسک نامطلوب، نسبت شارپ، نسبت پتانسیل مطلوب، عملکرد تعدیل شده بر اساس ریسک (طبقه بندی موضوعی: G32، G11)
  • امید پورحیدری، حمید پهلوان صفحه 71
    یکی از موضوعات مورد توجه محققان اقتصادی و مالی، موضوع بررسی تاثیر متغیرهای اقتصادی بر عملکرد بورس اوراق بهادار است. در این تحقیق نیز تاثیر سه متغیر مهم اقتصادی، یعنی حجم پول، نرخ تورم و تولید ناخالص داخلی بر بازدهی بورس اوراق بهادار ایران طی سالهای 1369 تا 1384 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از به کار گیری مدل اقتصاد سنجی خودرگرسیون برداری (VAR) و مدل تصحیح خطا (VECM)، نشان می دهد که ارتباط بین نرخ تورم و بازدهی بورس اوراق بهادار، ارتباطی معنادار و مثبت است. همچنین ارتباط معناداری بین متغیرهای حجم پول و تولید ناخالص داخلی و بازدهی بورس اوراق بهادار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بازدهی بورس اوراق بهادار، حجم پول، نرخ تورم، تولید ناخالص داخلی، خود رگرسیون برداری، مدل تصحیح خطای برداری
  • رضا راعی، سعید شیرزادی صفحه 101
    بیش از نیم قرن است که توجه استادان دانشگاه ها در رشته های مالی و اقتصادی متوجه کارآیی بازار سرمایه در کشورهای مختلف شده است. و پیرامون آن مطالعات و نظریات مختلفی ارائه گردیده است. تاریخچه فرضیه بازار کارآ و مطالعات پیرامون آن بسیار کهن بوده وبه سالهای ابتدایی دهه 1930 بر می گردد. شاید بتوان گفت که نظریه بازار کارآ، نظریه ای است که در میان تمام نظریه های علوم اجتماعی بیشترین توجه و بررسی روی آن صورت گرفته است. پس از ارائه تئوری بازار کارآ مطالعات زیادی پیرامون درجه کارآیی بازار و دلایلی علیه بازار کارآ ارائه گردید و زمینه بررسی شواهدی بر مغایرت های بازار از تئوری بازار کارآ به وجود آمد. بی قاعدگی ها، رویداد و وقایعی هستند که نمی توان با تئوری غالب آنرا توضیح داد. در مورد بازار سهام، بی قاعده گی ها در مواجهه با تئوری بازار کارآ قرار می گیرند به طوری که در صورت وجود الگوهای از پیش تعیین شده شرایط را جهت استراتژی معامله سهام با بازده های اضافی (بیش از مقدار ریسک معین) فراهم می آورد. در این نوشتار سعی بر آن است که با معرفی برخی از این بی قاعدگی ها به بررسی وجود یک نمونه از آنها در بورس اوراق بهادار تهران بپردازیم.
    کلیدواژگان: بازار کارآ، بی قاعدگی های بازار، بی قاعدگی های بازار، اثر ژانویه و اثر دسامبر، اثر ماه رمضان
  • محمد اسماعیل فدایی نژاد، بهنام چاوشی صفحه 133
    سهامی که برای اولین بار در بورس اوراق بهادار پذیرفته می شود پایین تر از ارزش واقعی خود قیمت گذاری می گردد و بنابراین در بیشتر اوقات بازدهی بالای غیر عادی آن سهام (البته در کوتاه مدت) اجتناب ناپذیر می نماید. این تحقیق جهت بررسی رفتار و بازدهی این نوع سهام در بازار بورس اوراق بهادار تهران و ارتباط آن با شرایط خاص بازار (سرد یا گرم بودن) به ارائه و آزمون مدلی جدید پرداخته است. در این مدل نمادی برای بازدهی در نظر گرفته شده و ارتباط آن با عوامل تاثیر گذاری نظیر قیمت بازشدن سهام – تغییرات شاخص و شرایط گرم یا سردی بازار که توسط متغیر مجازی تبیین شده، بررسی می شود. این الگو با استفاده از اطلاعات بازار اوراق بهادار تهران در سال های 84- 1375 و برای مقاطع زمانی 5و 15روزه، یک ماهه، دو ماهه و سه ماهه پس از عرضه سهام اجرا گردید. نتایج حاکی از آن است که تا یک ماه پس از ارائه سهام عرضه اولیه بازدهی با شرایط بازار یک فصل پیش ارتباط مستقیم دارد همچنین تا دو ماه پس از عرضه این نوع سهم ارتباطی بین شرایط بازار در فصل جاری عرضه سهام مشاهده نمی شود به یک معنا علامت افت اقتصادیا رونق آن در زمان جاری عرضه سهام مزبور با وقفه ای 60 روزه بر بازدهی این سهم تاثیر گذار خواهد بود. این خود گواهی بر عدم تقارن اطلاعات در بورس اوراق بهادار تهران در دوره یاد شده می باشد.
    کلیدواژگان: بازدهی سهام عرضه اولیه، گرم و سرد بودن بازار، بازدهی غیرعادی، شاخص کل
  • احمد صلاح نژاد قلعه جوقی صفحه 167
    به طور کلی مدلهایی که برای قیمت گذاری دارایی ها و ریسکهای مالی به کار می روند، بر پایه برخی فرضیات بنا نهاده شده اند. مدلهای قیمت گذاری مالی همچون CAPM، بلاک و شولز همگی به فرض توزیع آماری مثل Lognormal برای قیمت آینده و Normal برای نرخ بازده، وابسته هستند. چنین فرضی اغلب در عمل قابل دستیابی نیست و نبود آن نیز بر صحت نتایج قیمت گذاری تاثیر نامطلوبی خواهد داشت. از سوی دیگر بسیاری از ریسکهای مالی و بیمه ای به لحاظ نوع قراردادها مانند قرارداد اختیار معامله و بیمه نامه اتکایی Stop-loss به یکدیگر شباهت دارند. هر دو قرارداد، شامل یک پرداخت تصادفی در سررسید با توجه به قیمت از پیش تعیین شده برای Option و یا یک سقف پرداخت خسارت برای قرارداد بیمه ای Stop loss هستند. این شباهتها موجب علاقه مندی بسیاری از محققین برای یافتن مدل مناسبی برای قیمت گذاری یکپارچه ریسکهای مالی و بیمه ای شده است. در این مقاله قصد داریم با بررسی تلاشهای انجام شده روشی را در راستای یکپارچه سازی چارچوب قیمت گذاری ریسکهای مالی و بیمه ای، ارائه کنیم. در این روش با استفاده از تبدیل ونگ: توزیع ریسک به توزیعی جدید و با محوریت تعیین «پارامتر ریسک» تبدیل می شود که در آن F تایع توزیع قیمت یا خسارت و پارامتر ریسک است. با استفاده از این روش، تکنیک جدیدی برای برداشتن فرض توزیع از مدلهای مالی نظیر بلاک و شولز، نیز حاصل می شود. چارچوب قیمت گذاری حاصل از تبدیل ونگ در هر دو حالت تئوریک و عملی می تواند نتایج CAPM و مدل بلاک و شولز را با فرضیات لازم، بازیابی کند. در عین حال در زمینه براوردهای تجربی و قیمت گذاری مشتقات و اوراق بهادار، تکنیک جدیدی را ارائه می کند.
    کلیدواژگان: ریسکهای مالی، ریسکهای بیمه ای، تبدیل ونگ، پارامتر ریسک، قرارداد اختیار معامله، بیمه نامه اتکایی، مشتقات مالی، توزیع خسارت، توزیع قیمت
|
  • Page 5
    In strategic management, one of the corporate level strategies is the mergers and acquisitions strategy (M&A). The main aims of this strategy are to create value and maximize the shareholder's wealth. Managers acquire companies mostly to create synergy. We examine the post-acquisition performance of target firms using a sample of 57 acquisitions between Iran public industrial firms completed in the period of 1983 to 1997 through non-parametric techniques of Friedman and T-Student. Our approaches are to use accounting basis and event study to directly test for changes in operating performance. We used industry-adjusted measures to control for events in economy and industry that unrelated to mergers and acquisitions. Using the data of the target firms is one of the main advantages of our approach relative to other research. The results indicate that acquired firms havent improved in sales growth, asset productivity, and return on equity relative to their industries after acquisitions. Also results indicate that operating cash flows of acquired firms have significant improvements. The empirical results indicate that value isnt created in Iranian target firms.
  • Page 35
    Many performance measures, such as the classic Sharpe ratio have difficulty in evaluating the performance of Investment Companies with skewed return distributions. Common causes for skewness are the use of options in the portfolio or superior market timing skills of the portfolio manager. In this article we examine what extent downside risk and the upside potential ratio (UPR) can be used to evaluate skewed return distributions. We used a sample of active Investment companies in the Tehran Stock Exchange) TSE) during 2001-2005. In order to make a fair comparison between the Sharpe ratio and UPR, we used a MAR equal to the risk-free rate. We constructed a ranking based on both criteria, and we find a very high correlation between the Sharpe ratio and the UPR. This is the result of the fact that most funds in our sample have a negatively skewed distribution. However, we cannot guarantee that managers having superior market timing skills. We analyzed the causes and we concluded that the skewness is a significant determinant. Therefore, we prefer to use the UPR as an alternative to the Sharpe ratio, as it gives a more adequate evaluation of the forecasting skills.
  • Page 71
    The study of economic variables impact on performance of the stock exchange has always been considered by economists and financial researchers. In this research, the impact of three major economic variables, namely as money stock, inflation rate and gross domestic product (GDP) on the stock exchange return during 1990 to 2002 has been studied. The result of applying Vector Auto-Regression (VAR) and Vector Error Correction Model (VECM) shows a positive and meaningful relationship between inflation rate and stock exchange return. However, there is no meaningful relationship between variables of money stock, GDP and stock exchange return.
  • Page 101
    The subject of financial markets efficiency is an issue which has been widely considered by economists and financial researchers since half a century ago. By studying the efficient market theory, the new financial management has confirmed the existence of calendar anomalies such as daily transaction effect, special monthly effect, holiday effect, etc as well as non calendar anomalies like initial public offering effect, neglected firm stock effect, political cycle effect, etc and acknowledges them as anomalies of the efficient market theory. In fact, the recognition and existence or non existence tests of these anomalies are new subjects within investment area in recent years and several studies have been carried out in this regard by using different experiments, specially time series and regression model with dummy variables, which are much observable in developed as well as emerging markets. By scrutinizing calendar and non calendar effects as well as full description of the efficient market theory anomalies, a sample of these effects known as “The effect of special months on Tehran Stock Exchange (TSE) is studied and results of the study are used to test the efficiency of the TSE. Also, the effect of lunar months is considered in order to increase quality and quantity of the research.
  • Page 133
    Generally, in Initial Public Offering (IPO) the stock of a company is priced lower than its real value (under pricing), therefore an abnormal return would be unavoidable. In this research a new model is presented to study the relationship between the return of this kind of stock and the market situation in the case of being hot or cold. Also the model examines the behavior of IPO stock in recession and recovery. This model indicates if the proxy of return is dependent to each of opening price, index volatility and heat and coldness of the market by using the market information of Tehran Stock Exchange during the years of 1375 to 1384 and time periods of 5 days, 15days, one month, two months and one season after flotation. The research concludes that there is a significant positive relationship between the stock return through the very first month of public offering and the market situation during latest season. Also it shows within the first two months of flotation, the return of the stock is not related to the situation of the market during current season. In other words, the economy situation (recession or recovery) affects the return of the IPO stock after 60 days of delay, which indicates the information asymmetries in Tehran Stock Exchange during the studied period.
  • Page 167
    In pricing financial risks, models are built on theoretical assumptions. Financial pricing models such as CAPM and Black-Scholes, usually depend on the assumption that future asset stock price follows the lognormal distribution and returns are normally distributed. Lack of the assumptions would have a serious inappropriate effect on pricing results. Thus, many researchers are trying to find a method of relaxing the underlying assumptions in these models. Further, there are many similarities between financial and insurance risks (e.g. options and stop-loss reinsurance contract). However, actuaries usually cannot use financial models for pricing insurance liabilities, because the loss amounts do not follow the distributions of the financial assets’ prices. Therefore, financial and insurance researchers are looking for a unified suitable frame for pricing all kinds of (financial) assets and (insurance) liabilities, with different types of probability distribution, whether traded or underwritten. In this research, we are going to introduce a new method to achieve this goal. In this approach, we transform the distribution of risk to a new distribution by Wang transformation with a risk parameter. The transformation applies on the distribution function as below; F* (x)=Φ[Φ-1(F(x)+α)] Where F is distribution functions of price and α is the risk parameter. Using this approach, it will be obtained a new technique for relaxing the distributional assumption in financial models. Wang's pricing framework recovers the results of CAPM and Black-Scholes model by necessary assumptions. Additionally, this approach presents a new method of empirical estimation and pricing financial derivatives consistent with real market conditions.