فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 22 (بهار 1389)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 22 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا فارسی نژاد صفحه 1
    غایتمندی آفرینش یکی از مسائلی است که همواره معرکه تضارب آرا و نظریات گوناگون بوده است و در این میان همواره از اشاعره و عدلیه به عنوان دو گروه رقیب یاد شده است. اشاعره - به عنوان کسانی که منکر مطلق غرض و غایت در مطلق افعال و از جمله افعال الهی تلقی شده اند- همواره از سوی متکلمان امامیه و معتزله - به عنوان قائلان به وجود غرض و غایت در مطلق افعال و از جمله افعال الهی - و نیز حکمای اسلامی، مورد انتقاد واقع شده اند. مقاله حاضر درصدد است با مراجعه به متون اصلی و تامل در ادله طرفین، نزاع چندین صد ساله را تا حدود زیادی برطرف و دو دیدگاه را که سالیان سال متقابل و متناقض می نمود به هم نزدیک کند.
    کلیدواژگان: غایتمندی، افعال الهی، امامیه، معتزله، اشاعره
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی، فاطمه فرضعلی صفحه 31
    در تفکرات افلوطین خداوند چیزی «به کلی دیگر»1 است؛ به گونه‎ایکه نه نامی می توان بر او نهاد و نه با هیچ زبانی می توان او را توصیف کرد. عبدالاعلی سبزواری نیز به عنوان اندیشمندی ازعالم اسلام، به ویژه در میان عالمان شیعی مذهب معاصر، با تبحر چند وجهی در علوم دینی از قبیل فقه، اصول، فلسفه، عرفان و تفسیر قرآن، در باب «احد» به تاسی از پیشوایان دینی خویش اندیشه هایی دارد. در این مقاله، به بررسی تطبیقی پیرامون الهیات سلبی از نظر افلوطین و عبدالاعلی می پردازیم. در واقع نظرات این دو عالم را در تشخیص مرز میان الهیات سلبی و ایجابی جستجو می کنیم که بدانیم تا کجا عقل آدمی اجازه دارد حکمی ایجابی در مورد ذات و صفات حق صادر کند و مرز سکوت در این زمینه کجاست.
    کلیدواژگان: الهیات سلبی، تنزیه، احد، بیان ناپذیری، شناخت ناپذیری
  • حمید طالب زاده، بهرام علیزاده صفحه 53
    مسئله اراده آزاد همان گونه که تحت تاثیرات علم است، از دین نیز متاثر است.
    دو نظریه دینی «پیش آگاهی خطاناپذیر الهی» و «مشیت الهی» در معرض خطر تقدیرانگاری هستند. اگر خداوند هر چیزی که در آینده رخ خواهد داد، از جمله اعمال انسان، را می داند و همه چیز تحت کنترل اراده الهی است، پس چگونه ما به عنوان موجودات انسانی قادر خواهیم بود غیر از اعمال کنونی خود عمل کنیم؟ آزادی مستلزم این است که بتوانیم به گونه دیگر عمل کنیم، اگر نتوانیم، پس آزاد نیستیم. در تاریخ فلسفه غرب، این مسئله به طور گسترده ای مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. برخی از فیلسوفان به انکار علم پیشین الهی پرداخته اند، برخی اراده آزاد را یک توهم دانسته اند و برخی نیز حکم به همسازی میان این دو کرده اند. در این مقاله، تقدیرانگاری و پاسخ های اندیشمندان غربی برای حل آن بررسی قرار می شود.
    کلیدواژگان: تقدیرانگاری، اراده آزاد، علم پیشین الهی، مشیت الهی، ضرورت
  • محمد مهدی گرجیان، زهرا محمدعلی میرزایی صفحه 75
    وحدت شخصیه وجود از مهم ترین مباحث عرفان نظری است؛ بدین بیان که یک وجود بیش نیست و کثرات عالم، تجلیات اویند، زیرا عدم تناهی اش، جایی برای غیر نمی گذارد. براین اساس، سخن عارفان در مورد چینش مراتب هستی که پس از ذات، تجلیات علمی و خلقی را دربرمی گیرد، منافاتی با وحدت وجود نداشته بلکه کثرات را شئون حق قلمداد می کنند. ارتباط حق تعالی با این تجلیات و کثرات، از دو راه است، الف. سلسله ترتیب؛ ب. وجه خاص. مراد از سلسله ترتیب، وسایط فیض الهی است و وجه خاص که اولین بار محیی الدین بر آن تصریح نموده، ارتباط بی واسطه با حق است. اساس تحلیل عارفان از این رابطه، وحدت وجود و خاصیت اطلاقش است که به تبع این اطلاق، در تمامی کثرات که مظاهر مقید او هستند، حضور وجودی دارد. بر اساس وجه خاص، حق تعالی با هر شیء البته به میزان حصه وجودی اش مرتبط است؛ با این حال، از جهت اکثر افراد به دلیل غلبه احکام امکانی، این باب، مورد غفلت است که با تلاش در جهت افزایش احکام وحدت، آن را می یابند. با وجه خاص، حق از خود انسان به او نزدیک تر بوده و به جهت غلبه احکام وجوبی، انتساب وجود به حق، از انتسابش به انسان، اوکد است. وجه خاص با عین ثابت اشیا که سهم شیء را از حصه وجودی حقانی معین می کند، پیوند داشته و در حقیقت، ارتباط هر شیء با حق، از جهت عین ثابت اوست. پژوهش حاضر، درصدد بررسی چگونگی رابطه انسان با حق بر اساس مبانی هستی شناختی عرفانی است و سعی شده با نگاهی نسبتا جامع، احکام آن بررسی شود.
    کلیدواژگان: وجه خاص، طریق سر، جهت حقانی، تولیه، رب مربوب، سلسله ترتیب
  • طیبه فدوی، اسحاق طغیانی صفحه 99
    موضوع «فنا» از مباحث مهم عرفان اسلامی است، به همین دلیل در متون عرفانی، بسیاری از عارفان از زوایای مختلف درباره آن بحث و بررسی کرده اند.
    این موضوع، در آثار بسیاری از شاعران عارف بازتاب یافته است که از جمله می توان به عطار اشاره کرد. فنا در همه آثار عطار از جمله الهی نامه، اسرار نامه، مصیبت نامه، دیوان و منطق الطیر، بخش-هایی را به خود اختصاص داده است. در میان این آثار، منطق الطیر از لحاظ توجه به این موضوع نمود ویژه ای دارد.
    در این مقاله، به بررسی بازتاب فنا در منطق الطیر پرداخته شده و داستان ها و حکایت هایی ذکر شده که عطار، در آنها به طریق مختلف موضوع «فنا» را بیان کرده است.
    کلیدواژگان: عطار، عرفان، فنا، منطق الطیر
  • سعید رحیمیان، محبوبه جباره ناصرو صفحه 121
    جاودانگی مبحثی است که پیشینه ای به اندازه تاریخ زندگی بشر دارد. عطار از جمله کسانی است که در آثار خود درباره این اندیشه بنیادی زندگی بشر اظهار نظر کرده است. او جلوه های چندی برای جاودانگی قائل است. از جمله: ماندن در یادها وخاطره ها، توالد نسل و...، ولی مهم ترین نمود جاودانگی را فانی شدن در خدا و باقی شدن به او می داند. عطار مانند بیشتر عارفان اسلامی، انسان را دارای دو بعد روح و جسم می داند و معتقد است که آن چیزی که ارزش دارد روح است نه جسم. پس باید روح و جان را در این عالم تصفیه کرد؛ ولی با این اوصاف به نظر می رسد که در برخی از آثار خود (همان-طور که در متن هم آمده است) معتقد به معاد جسمانی و روحانی هر دوست. همچنین طبق اعتقاد دینی خود به جهان بعد از این جهان و برپا شدن محکمه عدل الهی در آن جهان معتقد است که آن را در قالب مباحثی مانند: بهشت، جهنم، برزخ، پل صراط و... عنوان می کند. عطار همچنین تناسخ را منکر است و می گوید هر انسانی که به این عالم آمد یک بار بیشتر فرصت زیست و زندگی ندارد و دیگر به هیچ عنوان و تحت هیچ قالبی به این جهان برنمی گردد.
    کلیدواژگان: جاودانگی، آخرت، معاد، روح، عطار
  • داود پرچمی صفحه 145
    تمدن غرب بر تحولات فکری و معرفتی سکولاریسم، اومانیسم، لیبرالیسم و استفاده از روش های علمی برای کسب شناخت بنیان نهاده شده و با ایجاد نهادها و ساختارهای اجتماعی متناسب تداوم یافته و به رغم تمامی کاستی ها و چالش های خود امروز تمدن مسلط جهانی است. غرب توانسته بر مبنای جهان بینی خود و تعریفی که از «انسان کامل» مبتنی بر این جهان بینی دارد، یک نظام اجتماعی متناسب و کارامد، که نتیجه نظم اجتماعی حاصل از آن تناسب است، بنا نماید. از همین رو برخی جوامع با مفروضات هستی شناختی متفاوت، به ویژه از طریق آموزش های علمی ارائه شده در دانشگاه ها خواسته یا ناخواسته همان مسیر را می روند، لیکن هنوز با مشکل توسعه نیافتگی حداقل با شاخص های مرسوم و متداول آن مواجه و حتی دچار بی نظمی اجتماعی نیز می شوند که یکی از علل مهم آن عدم تناسب ساختارهای اجتماعی با مبانی فکری و فلسفی این جوامع است. این مقاله بی آنکه قصد نقد مبانی اندیشه تمدن غرب را داشته باشد به بررسی میزان اعتقاد دانشجویان به عقاید لیبرالیسم در مقابل اعتقادات اسلامی و برخی علل و پیامدهای آن پرداخته است. نتایج به دست آمده از بررسی نظرات 1470 نفر از دانشجویان دانشگاه های مطرح در تهران، حاکی از آن است که 9/5 درصد پاسخگویان خیلی خیلی زیاد، 5/15 درصد خیلی زیاد، 4/25 درصد زیاد، 1/22 درصد کم، 9/20 درصد خیلی کم و 2/10 درصد خیلی خیلی کم به لیبرالیسم اعتقاد داشته اند. میزان اعتقاد آنها به لیبرالیسم به طور متوسط 32/3 از 6 با انحراف معیار 48/1 است که بین کم تا زیاد می باشد. نتایج نشان می دهد هرچه اعتقاد به لیبرالیسم بیشتر شده است رعایت اخلاق کاری، احساس مسئولیت در کار، هویت ملی، مشروعیت نظام سیاسی، احساس مسئولیت در برابر انقلاب، تعهد اجتماعی، اعتماد اجتماعی و ترجیح هویت اسلامی بر هویت ملی کمتر و فرد گرایی، فایده گرایی و ترجیح هویت قومی بر هویت ملی بیشتر شده اند. همچنین هرچه اعتقاد به لیبرالیسم بیشتر شده از موفقیت علمی، کارامدی علمی، جامعه پذیری برای سایر نقش های اجتماعی، خلاقیت، توسعه یافتگی انسانی و در نهایت شاخص توسعه علمی دانشجویان کاسته شده است. تمامی نتایج به دست آمده از نمونه از نظر آماری معنی دار هستند و قابلیت تعمیم به جمعیت تحقیق را دارند.
    کلیدواژگان: لیبرالیسم، دانشگاه، اخلاق کاری، احساس مسئولیت، هویت ملی، مشروعیت نظام سیاسی، احساس مسئولیت در برابر انقلاب، تعهد اجتماعی، اعتماد اجتماعی، ترجیح هویت اسلامی بر هویت ملی، فرد گرایی، فایده گرایی و ترجیح هویت قومی بر هویت ملی
|
  • Ali Reza Farsinezhad Page 1
    The ultimateness of creation has been one of controversial issues upon which conflicting viewpoints have been expressed by Asha’ireh and Adlieh as the two competing schools of thought. Asha’ireh theologians, as the ones who deny a rationale and ultimateness for all deeds including the divine deeds, have been criticized by Adlieh (Imamieh and Mo’tazeleh) as well as other Islamic theologians who assume a rationale and ultimateness for all deeds including divine deeds. The present article is an attempt to reconcile this long-standing dispute by referring to authoritative sources and considering the reasoning provided by the two competing schools.
  • Hossein Mohammadkhani, Fatmeh Farzali Page 31
    God, in Plotinus’ thought, is something ‘wholly other’ to the extent that neither can He be named nor be described by any language. Abdol-ali Sabzevari, as an intellectual from the Islamic world, especially among the contemporary Shiite Moslem scholars, with multi-dimensional erudition in religious studies including Islamic jurisprudence, basics of jurisprudence, philosophy, mystics and Quranic exegesis has some thoughts on ‘the unique’ following his own religious leaders. The present article is a comparative review of negative theology of Plotinus and Sabzevari. In specific, it is an attempt to explore the views of these two theologians is search for the border between positive and negative theology and an understanding of the extent to which man’s intellect is capable of making an affirmative judgement on the essence and attributes of God.
  • Sayed Hamid Talebzadeh, Bahram Alizadeh Page 53
    The issue of free will is influenced by religion as by science. The two religious doctrines of ‘infallible divine foreknowledge’ and ‘divine providence’ are threatened by fatalism. If God foreknows all future events including man’s actions and everything which occurs is under His control, how can we do other than we actually do? Human freedom requires the ability to do otherwise. If we lack the power to do otherwise, then we are not free. The issue has been debated extensively in the history of western philosophy. Some philosophers have denied divine foreknowledge, some have argued that free will is an illusion, and yet some have tried to show that they are compatible. The present article intends to study the issue of fatalism and the western philosophers’ answers to the questions raised in this regard.
  • Mohammad Mehdi Gorjian, Zahra Mohammad Ali Mirzaii Page 75
    Oneness of being is one the most important issues of theoretical mysticism. It means that there is just one being and the pluralities are His self-manifestations because His infinity leaves no space for others. On this basis, mystics’ proposition about the degrees of existence including the essence, the cognitive determination of the world of God and the entification of the world of creation has no contradiction with the oneness of being; they are rather considered as the states of God. The pluralities are related to God in two ways: hierarchy and specific face. Hierarchy refers to the mediators of divine grace and the specific face, which was specified by Mohie El Din for the first time, to the direct relationship with God. The basis of the mystics’ analysis of this relationship is the oneness of God and the quality of its attribution based on which He has presence in all pluralities which are His restricted manifestations. On the basis of special face, God has relation with everything in proportion to its capacity. Nevertheless, for the majority of people this door is closed due to the limited capacity of this world but it may be opened with special efforts and through gaining internal purity. With special face, God is closer to man than himself and, because of the predominance of laws of obligation, has more truth than him. In fact the relation of every entity with God is through its existent entity. The present article is an attempt to explore the relationship between man and God on the basis of the principles of mystic ontology in a careful and comprehensive manner.
  • Tayebe Fadavi, Eshagh Toghyani Page 99
    Annihilation is one of the most important issues in Islamic mysticism, and a great number of mystics have dealt with this concept in their mystical works and have explored it from different perspectives. Annihilation has appeared in the works of many mystical poets such as Faridudin Attar. Annihilation has been implicated in some parts of Attar’s works including The Book of God (Elahi-Name), The Book of Secrets (Asrar-Name), The Book of Sufferings (Mosibat-Name), and The Conference of Birds (Mantegh-o-Tayre). The present article explores those stories and parables in which Attar has dealt with this concept in different ways.
  • Saeed Rahimian, Mohaboobeh Jabbareh Naseroo Page 121
    Immortality is a concept as old as human history. Attar is among those who have dealt with this fundamental concept in their works. He has attributed several aspects to immortality including residing in others’ memories, reproduction and descendants, etc. However, he considers perishing and being united with God as the most important manifestation of immortality. Attar, like most other Islamic mystics, consider human being as consisting of two dimensions, body and soul, and believes that the one which is of the highest value is the soul not the body. Thus it is the soul that must be purified and exalted in this world. Notwithstanding, in some of his works, he seems to believe both in corporeal and spiritual resurrection. Also, in accordance with his religious tendencies, he believes in the world to come and divine judgement expressed through such terms as paradise, hell, intermediary world, the secret bridge, and etc. Attar denies incarnation and states that any human being coming to this world has but one chance to live and will not come back to this world in any form and under any conditions.
  • Davood Parchami Page 145
    The western civilization is based on the epistemological and intellectual developments in secularism, humanism and liberalism as well as the use of scientific methods of acquiring knowledge. It has persisted through the establishment of relevant social structures and institutions as the dominant civilization. Based on its worldview and its definition of the ‘perfect human being’ consistent with its worldview, the western civilization has succeeded to establish an efficient social system which can be considered the outcome of the social order resulted from that consistency. Due to this success, some other societies with completely different ontological assumptions, especially through university education, willingly or unwillingly have taken the same route, yet they are facing the problem of underdevelopment based on western standards and indicators of course. In some cases they have encountered social disorders which have probably been caused by the inconsistency between the social structures and the philosophical principles of those societies. Without being intended to criticize the principles of western civilization, the present article is __________________________ Shahid Beheshti University [email protected] at investigating the degree of students’ belief in liberalism compared with Islamic beliefs. The results, based on a survey of 1470 students from the top five universities in Tehran, show that 5.9% of the respondents at an extremely large extent, 15.5% at a very large extent, 25.4% at a large extent, 22.1% at a small extent, 20.9% at a very small extent and 10.2% at an extremely small extent believe in liberalism. The degree of belief in liberalism on average is 3.2 out of 6 with the standard deviation of 1.48 which is between a small extent and a large extent. The results also reveal that the higher the degree of belief in liberalism the less is the belief in work ethics, commitment towards the revolution, social commitment, social trust, and the preference of Islamic identity to national identity. On the other hand, the level of individualism, utilitarianism and the preference of national identity to Islamic identity is at a higher level among the participants. Also an increase in the degree of belief in liberalism correlates with a decrease in scientific success, scientific efficiency, socialization for other roles, creativity, human development, and finally scientific development index. All the results of the analysis of data collected from the sample are statistically significant and can be generalized to the whole population.