فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 33، آبان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/17
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مسلم نجفی، طاهره اعتراف اسکویی صفحه 308
    مقدمه
    استفاده از شبیه سازی رایانه ای یکی از روش های جدید آموزش در علوم پزشکی است ولی تاکنون مطالعه ای در مورد بکارگیری این روش در آموزش فارماکولوژی در ایران انجام نیافته است. هدف این پژوهش، بررسی دیدگاه دانشجویان داروسازی پیرامون آموزش فارماکولوژی به کمک شبیه سازی رایانه ای بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد30 نفر دانشجوی داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز که در سال تحصیلی 88-87 واحد فارماکولوژی عملی را انتخاب نموده بودند وارد شدند. بخشی از درس با نرم افزارهای شبیه سازی رایانه ای تدریس گردید. در پایان دوره نظرات دانشجویان با پرسشنامه ای محقق ساخته اخذ گردید. داده ها با آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    نمره رضایت کلی دانشجویان از بکارگیری شبیه سازی رایانه ای 21/0±51/3 بود. کمک نرم افزارها به فهم بیشتر دروس نظری فارماکولوژی بیش از 75 درصد ارزیابی گردید. میزان یادگیری و مشارکت فعال دانشجویان به ترتیب 76 و 82 درصد بیشتر از جلسات برگزار شده در آزمایشگاه بود. حدود 80 درصد دانشجویان داروسازی شرکت کننده در پژوهش، خواستار ارائه 25 الی50 درصد فارماکولوژی عملی با این شیوه بودند. میانگین نمره رضایت مندی از روش ارزیابی پایان دوره نیز 24/0±54/3 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بکارگیری شبیه سازی رایانه ای میزان یادگیری و مشارکت فعال دانشجویان و فهم دروس تئوری فارماکولوژی را ارتقا می دهد. به نظر می رسد می توان روش آموزش این درس را بازنگری نموده و بخشی را با استفاده از نرم افزارهای شبیه سازی ارائه داد.
    کلیدواژگان: دیدگاه، آموزش، روش تدریس، فارماکولوژی، شبیه سازی رایانه ای، دانشجویان داروسازی
  • نرگس خانجانی، وحیده جمشیدی صفحه 318
    مقدمه
    دانشگاه علوم پزشکی کرمان برای افزایش توان علمی کارشناسان سلامت دانشگاه های علوم پزشکی جنوب شرق، برای اولین بار از سال 1386 اقدام به پذیرش دانشجو در دوره گواهی نامه عالی بهداشت عمومی کرد. این دوره با انتخاب 30 دانشجو شروع شد و اولین دوره آموزش غیرحضوری این دوره در ایران بود. ضروری بود که تجربیات این دوره ثبت شود تا برای تدوین دوره های موفق تر در آینده به کار رود.
    روش ها
    مطالعه به صورت کیفی-توصیفی انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از تمام دانشجویان ترم سوم این دوره دعوت شدکه در دو گروه متمرکز شرکت کنند. شرکت کنندگان در مجموع 19 دانشجو بودند. سؤالات به صورت باز و ساختارنیافته بود. هر گروه متمرکز حدود 5/1 ساعت طول کشید. تمام صحبت ها ضبط شد و کلمه به کلمه پیاده شد. آنالیز داده ها با روش آنالیز موضوعی انجام شد.
    نتایج
    دانشجویان در مورد 2حیطه عمده موارد قوت و ضعف اظهارنظر کردند و اطلاعات به دست آمده در چند زیر حیطه طبقه بندی شد. در بررسی قوت این دوره، مباحثی از جمله صرفه جویی در وقت و هزینه ها، عدم تردد، فعال تر شدن نقش دانشجو در یادگیری، تعامل دانشجویان با هم و منافع همزمانی کار و تحصیل مطرح شد. در بررسی نکات ضعف، دانشجویان به مسائلی از جمله آماده نبودن زیرساخت ها، دسترسی محدود به استاد، یادگیری کمتر از دوره آموزش حضوری، همزمانی کار و تحصیل، مناسب نبودن مطالب، انباشتگی دروس و عدم احساس فضای آموزشی اشاره کردند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه نکات قوت و ضعف روش آموزش غیرحضوری مورد بررسی قرار گرفت و پیشنهادات اصلاحی از جمله موارد زیر مطرح شد: برگزاری آموزش غیرحضوری به شرط تجربه موفق آموزش حضوری در همان دوره، برقراری امکان استفاده از اینترنت پرسرعت و تامین زیرساخت نرم افزاری مناسب، آموزش به اساتید، پایش مداوم کیفیت تدریس، ارائه بعضی دروس به صورت کارگاهی.
    کلیدواژگان: آموزش غیر حضوری، آموزش از راه دور، گواهی نامه عالی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
  • مهسا خدایاریان، سید جلیل میرمحمدی، طاهره سلیمی، مرضیه عربان، شهناز مجاهد، محبوبه رسایی صفحه 332
    مقدمه
    راهنمایی تحصیلی دانشجویان امری ضروری و موثر بر روند آموزشی آنها و کیفیت کلی آموزش دانشگاه به شمار می رود، و استاد راهنما نیز جایگاه و رسالت خطیری در رشد حرفه ای دانشجویان دارد. لذا این پژوهش با هدف تعیین ابعاد صلاحیتی استاد راهنما از دیدگاه دانشجویان پرستاری در سال 1388 انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه کیفی جمع آوری اطلاعات به روش بحث گروهی متمرکز انجام شد. 15 دانشجوی پرستاری به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شده و از تجارب و دیدگاه های آنان برای تعیین صلاحیت های استاد راهنما تا رسیدن به اشباع اطلاعاتی استفاده شد. پس از آن، متن مصاحبه های بحث گروهی با کسب اجازه از شرکت کنندگان ضبط گردید. تحلیل تماتیک (Thematic) برای تعیین طبقات و خرده طبقات توصیفات دانشجویان پرستاری مورد استفاده قرار گرفت.
    نتایج
    بر اساس تحلیل مصاحبه های ضبط شده، 2 طبقه اصلی استخراج شد: 1) شناسایی ابعاد صلاحیتی و نقش های استاد راهنما شامل صلاحیت فردی و اخلاقی، صلاحیت مدیریت آموزش و پژوهش و صلاحیت رهبری و انگیزه دهی 2) موانع اثربخشی عملکرد استاد راهنما.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج پژوهش، حامی و شنونده خوب بودن و تعهد حرفه ای به عنوان صلاحیت های فردی و اخلاقی استاد راهنما معرفی شدند و تسهیل فرآیند حرفه ای شدن دانشجویان پرستاری نقش مهم استاد راهنما در این بعد می باشد. نظارت روی وضعیت آموزشی دانشجویان، آشناسازی آنها با تحقیق، و انگیزه دهی، به عنوان صلاحیت های مدیریتی و رهبری استاد راهنما مطرح شد. دانشجویان بر ارزیابی مستمر عملکرد استاد راهنما، شناسایی توانمندی های خاص و معرفی حیطه های مسؤولیتی آنان به دانشجویان در بدو ورود به دانشگاه و برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت جهت ارتقای کیفیت عملکرد تاکید نمودند.
    کلیدواژگان: ابعاد صلاحیتی، استاد راهنما، دانشجویان پرستاری، تحقیق کیفی
  • علی دواتی، محبوبه آقایی، مریم کمالی، فاطمه گیتی نورد، فاطمه رمضانی، نیوشا عندلیبی صفحه 347
    مقدمه

    از سیاست های جدید آموزش در دانشکده پزشکی، رویکرد آموزش مبتنی بر جامعه است. در همین راستا مطالعه کنونی به منظور تعیین دیدگاه دانشجویان پزشکی شهر تهران از دوره کارورزی پزشکی اجتماعی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال تحصیلی 88-87 در دانشکده های پزشکی شهر تهران، انجام شد. 180 دانشجویان پزشکی مقطع کارورزی با روش غیراحتمالی در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که پایایی و روایی آن به تایید رسیده بود جمع آوری گردید و با آزمون های توصیفی و آزمون کای دو، من ویتنی و ضریب همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    بیش از 75 درصد دانشجویان از نحوه برنامه ریزی، ارائه مباحث کاربردی در کارگاه، حضور اعضای هیات علمی و پاسخ گویی به سوالات دانشجویان و نیز اکثریت دانشجویان (بیش از 78 درصد) از آموزش نظام ارائه خدمات رضایت داشتند. در آنالیز به عمل آمده مشخص گردید بین دانشگاه محل تحصیل افراد و رضایت آنان از دوره کارورزی پزشکی اجتماعی ارتباط معنادار وجود دارد (002/0>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد دانشکده های پزشکی شهر تهران در ارائه سرفصل های آموزشی خوب عمل می نمایند و این امر باعث گردیده کارورزان پزشکی اجتماعی از میزان رضایت قابل قبولی از دوره برخوردار باشند.

    کلیدواژگان: پزشکی اجتماعی، آموزش مبتنی بر جامعه، دوره کارورزی، ارزشیابی برنامه
  • ریتا مجتهدزاده، آیین محمدی*، امیرحسین امامی صفحه 356
    مقدمه

    طراحی سیستم های یادگیری الکترونیکی بر اساس اصول و ملزومات فرایند یاددهی-یادگیری نیازمند توجه سیستمی و جامع به روند طراحی آموزشی است. در این مطالعه تجربه طراحی آموزشی، اجرا و ارزشیابی یک سیستم یادگیری الکترونیکی ارائه شده است.

    روش ها

    در این طرح اقدام پژوهی برای راه اندازی سیستم یادگیری الکترونیکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، مراحل پنج گانه طراحی آموزشی سیستمی شامل تحلیل سیستم، طراحی، توسعه، اجرا و ارزشیابی انجام شد. در این طراحی اصول و ملزومات فرایند یاددهی-یادگیری مشخص شد. در مرحله بعد نرم افزار مدیریت یادگیری طراحی شده و آیین نامه های مربوط به سیستم تدوین شد و به تصویب رسید. همچنین کارگاه های آموزشی استاد الکترونیک برای مدرسان سیستم طراحی و اجرا شد. این روند در طی سال های 1386 تا 1388 صورت گرفت.

    نتایج

    رشته آموزش پزشکی در مقطع کارشناسی ارشد به عنوان اولین رشته انتخاب شده و پذیرش 25 دانشجو در طی دو سال تحصیلی صورت گرفت. کاربرد کمک آموزشی سیستم نیز با 44 عضو هیات علمی و 450 دانشجو آغاز شد. ارزشیابی دانشجویان و مدرسان از سیستم حاکی از رضایت بالای آنها (88 درصد خوب و بسیار خوب) از سیستم بود. هیچ یک از دانشجویان سیستم، وقفه یا ترک تحصیل نداشته اند.

    نتیجه گیری

    طراحی آموزشی صحیح قبل از راه اندازی سیستم یادگیری الکترونیکی یا خرید نرم افزار می تواند موفقیت آن را تضمین کند. دانشگاه نتایج ارزشیابی سیستم را مبنای بازبینی و به روزرسانی آن قرار داد.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، طراحی آموزشی، ارزشیابی
  • معصومه لطیفی، مرضیه شبان، علیرضا نیکبخت نصرآبادی، عباس مهران، زهره پارسا یکتا صفحه 368
    مقدمه
    تفکر انتقادی جزء ضروری مراقبت های پرستاری است و توسعه مهارت های آن به عنوان یک اولویت در آموزش دانشجویان کار شناسی پرستاری مطرح است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ارزشیابی بالینی به روش پوشه کار بر میزان مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری انجام شده است.
    روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی، کلیه دانشجویان ترم پنجم پرستاری (دوره کارآموزی بالینی روزانه و شبانه) دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران شرکت داشتند. گروه های مذکور به صورت تصادفی به دو گروه، ارزشیابی بالینی به روش پوشه کار و به روش متداول (معمول) دانشکده، تقسیم شدند. دانشجویان در هر دو گروه در ابتدا و انتهای دوره کارآموزی پرسشنامه مهارت های تفکر انتقادی واتسون-گلیزر را تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های مان ویتنی، ویلکاکسون، فیشر و ضریب همبستگی اسپیرمن انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج حاکی از بهبود نمرات دانشجویان در کلیه ابعاد مهارت های تفکر انتقادی در هر دو گروه بود. به لحاظ آماری افزایش مهارت ها تنها در نمره کل آزمون (005/0p=)، بعد تشخیص پیش فرض ها (002/0p=)، و بعد ارزشیابی دلایل (015/0p=)، در گروه متداول معنادار بود. آزمون آماری ویلکاکسون بیانگر تفاوت معنادار آماری بین نمره کل آزمون هر یک از دانشجویان گروه متداول قبل و بعد از مداخله بود (005/0p=). اما در گروه پوشه کار قبل و بعد از مداخله نمره کل آزمون تفاوت معنادار آماری نداشت (303/0p=). همچنین علی رغم این که میانگین نمره کل آزمون بعد از انجام مداخله در گروه پوشه کار بیشتر از گروه متداول بود، آزمون مان ویتنی نشان داد که تفاوت نمرات هریک از دانشجویان دو گروه معنادار نبود (628/0p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت علی رغم افزایش مهارت های تفکر انتقادی بعد از مداخله در هر دو گروه نسبت به قبل از مداخله، روش ارزشیابی پوشه کار کمتر از روش متداول باعث ارتقای مهارت های تفکر انتقادی گردید. از آنجا که در پژوهش های قبلی ثابت شده است که پوشه کار ها قابلیت بالابردن مهارت های تفکر انتقادی را دارند لذا، توصیه می گردد پژوهش های بیشتری در زمینه کاربرد آنها به عنوان یکی از بهترین روش های ارزشیابی عملکرد بالینی در آموزش پرستاری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی بالینی، پوشه کار، تفکر انتقادی، دانشجوی پرستاری
  • ریتا مجتهدزاده، عیسی ابراهیم زاده، بهمن زندی، محمدرضا سرمدی، احمد علیپور صفحه 382
    مقدمه
    با توجه به تنوع محتواهای آموزشهای مداوم اینترنتی، نیاز به شواهد در مورد مقایسه این انواع با هم وجود دارد. در این مطالعه نوع مناسب محتوای الکترونیک برای این برنامه ها برای جامعه ایرانی تعیین شده است.
    روش ها
    ابتدا نظرات اعضای هیات علمی که تجربه تدوین محتوای الکترونیک برای برنامه های آموزش مداوم را داشتند در مورد انواع شیوه های تدوین محتوا، در قالب پرسشنامه جمع آوری شد. بر اساس نتیجه به دست آمده، 20 محتوای آموزشی تدوین و به مخاطبان ارائه شد. بر اساس نتایج ارزشیابی این برنامه ها از دید مخاطبان، مقبولیت این شیوه، مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    بین نمرات کسب شده برای انواع محتوا در پرسشنامه نظر سنجی اعضای هیات علمی تفاوت معناداری وجود داشت (001/P<0). از نظر ایشان محتوای نوع موارد بیماری تعاملی بر اساس الگوی حل مسئله، بیشتر از انواع دیگر منجر به بهبود عملکرد حرفه ای و افزایش علاقه مخاطبان شده و دسترسی مخاطبان به آن مناسبتر بود، هرچند از نظر ایشان تدوین این نوع محتوا برای مولفین مشکلتر و زمانبرتر بود. میانگین نمرات ارزشیابی مخاطبان از محتواها، در طیف لیکرت 5حالته با نمره دهی 5 تا 1، 56/4 (65/SD=0) بود که حاکی از مقبولیت این روش برای ایشان بود.
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد با توجه به لزوم مقایسه شیوه های مختلف یادگیری الکترونیکی با هم و نیز ارائه مدلهای بومی در هر کشور، نتایج این مطالعه میتواند به متولیان طراحی و ارائه برنامه های آموزش مداوم اینترنتی در ایران کمک کند. اما مطالعات بیشتری باید در مورد ارزشیابی پیامدهای یادگیری این نوع برنامه های آموزشی صورت گیرد
  • زهره پارسا یکتا، اکرم قهرمانیان*، علیرضا حاجی اسکندر صفحه 393

    در سال های اخیر برنامه های رایزنی و پیش رایزنی که گاهی تحت عنوان ارشدیت نیز گفته می شود، توانسته است در ارتقای یادگیری فعال یعنی انتقال یادگیری از محیط کلاس درس به محیط بالینی به صورت عملکرد بهتر در مراقبت از بیمار و افزایش مهارت های شناختی، تصمیم گیری، مشکل گشایی، ارزیابی و ارتباطی دانشجویان پرستاری کمک نماید. مفاهیم رایزنی و پیش رایزنی اولین بار در سال 1987 در حرفه پرستاری برای توصیف مسوولیت های پرستاران با تجربه در قبال دانشجویان پرستاری یا پرستاران جدید مطرح شد و برای اولین بار از این مفاهیم در محیط بالینی استفاده شد. با این وجود اظهار می شود که فلورانس نایتینگل اولین مربی یا رایزن پرستاری بوده است(1). بورد ملی انگلستان و دپارتمان سلامت (And Department of Health English National Board) رایزنی و پیش رایزنی را به صورت «نقش هایی که پرستار، ماما یا بازرس بهداشت در قالب آن به بررسی، نظارت، تسهیل یادگیری و ارزیابی دانشجویان درعرصه بالین می پردازد»، تعریف نموده است(2).

  • مهران کامکار حقیقی، مرجان قاضی سعیدی، مرضیه معراجی، ناهید رمضان قربانی، خلیل کیمیافر صفحه 398
    مقدمه
    امروزه تمامی مؤسسات آموزشی تلاش می کنند تا آموزش الکترونیک را، در ساختارشان به کار گیرند. این تلاش با موانعی از قبیل هزینه، زمان، پشتیبانی و غیره به تاخیر می افتد، لذا به کارگیری نرم افزار های کد منبع باز می تواند تا حدی بر استفاده ما از این فناوری کمک کند. این مطالعه به مقایسه ویژگی های راهبردی چند «نرم افزار مدیریت یادگیری کد منبع باز» برای برطرف کردن نیازهای آموزشی می پردازد.
    روش ها
    ابزار ارزیابی بر اساس 118 ویژگی ضروری برای یک نرم افزار مدیریت یادگیری طراحی شد. سپس پنج نرم افزار مدیریت یادگیری کد منبع باز که نسبتا معروف هستند را بر اساس متغیرهای موجود در این ابزار مقایسه شدند. نرم افزارهای مدیریت یادگیری کد منبع باز مورد بررسی عبارتند از: Moodle، Olat،Dokeos، ILIAS و Docebo.
    نتایج
    اکثر نرم افزارهای مدیریت یادگیری کد منبع باز آموزشی دارای ویژگی های عملیاتی از جمله ارتباطات جمعی - مدیریت طرح درس ها و دانشجویان، و شخصی سازی می باشند ولی در جزییات با یکدیگر تفاوت دارند.
    نتیجه گیری
    نرم افزار های مدیریت یادگیری کد منبع باز در بسیاری از موارد شباهت ها و در برخی جنبه ها تفاوت هایی با یکدیگر دارند. اما به طور کلی انتخاب یک نرم افزار مدیریت یادگیری کد منبع باز از میان دیگر نرم افزارها بستگی به ویژگی های مورد نیاز سازمان آموزشی دارد. در این مطالعه ویژگی های یک نرم افزار مدیریت یادگیری کد منبع باز مناسب ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نرم افزار مدیریت یادگیری کد منبع باز، آموزش الکترونیک، آموزش از راه دور
  • زهره سهرابی، مهدی یوسفی*، سمیه فضایلی، رفعت محبی فر، غلامرضا مرادی، عباس عظیمی صفحه 408
    مقدمه

    با توجه به گسترش و اهمیت دانشگاه های علوم پزشکی در نظام آموزشی کشور، این مطالعه هدف رده بندی دانشگاه های علوم پزشکی ایران در حوزه آموزشی بر اساس نهاده ها و ستانده ها را دنبال کرده است.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، کارآیی آموزشی 41 دانشگاه علوم پزشکی کشور با استفاده از 4 نهاده و 2ستانده در سال 1387 با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج مربوط به اندازه گیری انواع کارآیی حاکی از آن بود که 25 و 32 درصد دانشگاه های علوم پزشکی به ترتیب دارای کارآیی فنی و کارآیی مدیریتی 100 درصد بوده اند و 71 درصد از واحدهای مورد مطالعه در مقیاس بهینه فعالیت نمی کردند. به طور متوسط کارآیی فنی دانشگاه های مورد مطالعه 73 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود ظرفیت 27 درصدی افزایش کارآیی در واحدهای مورد مطالعه می توان با یک برنامه ریزی مناسب و با استفاده از الگوهای برتر کارآیی، هدف ارتقای کارآیی در واحدهای ناکارآ را دنبال کرد.

    کلیدواژگان: رتبه بندی دانشگاه ها براساس شاخص کارآیی
  • سودابه کیمیایی، المیرا جعفری نویمی پور، نرمین محمدی صفحه 418
    مقدمه
    آموزش گروه همتایان می تواند یک وسیله کمکی مفید در آموزش مهارت های بالینی باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر آموزش گروه همتایان بر یادگیری مهارت عملی دانشجویان دندانپزشکی در پره کلینیک ترمیمی بود.
    روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی که طی سال 89-1388 انجام شد، همه 34 دانشجوی دندانپزشکی ورودی 1386 دانشکده دندانپزشکی تبریز که واحد ترمیمی عملی 1 به آنها ارائه شده بود و شرایط ورود به مطالعه را داشتند به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. در گروه مداخله در کنار روش معمول ارائه این واحد، از روش آموزش گروه همتایان استفاده گردید و در گروه شاهد واحد ترمیمی عملی 1 به روش معمول برگزار شد. در پایان ترم نمرات واحد ترمیمی عملی 1 دو گروه با هم مقایسه شد. بدین منظور از نرم افزار SPSS و آزمون آماری من ویتنی یو با سطح معناداری 05/0>P استفاده گردید.
    نتایج
    میانگین نمره واحد ترمیمی عملی 1 در گروه مداخله 69/1±73/15 و در گروه شاهد 67/2±69/14 بود. اما تفاوت آماری معناداری بین تفاوت میانگین رتبه ای نمرات دو گروه وجود نداشت (28/0=، P5/113U=).
    نتیجه گیری
    مهارت عملی دانشجویانی که از روش آموزش گروه همتایان استفاده کرده بودند مشابه دانشجویان گروه شاهد بود. پیشنهاد می شود در آموزش دوره پره کلینیک دندانپزشکی ترمیمی، روش آموزش گروه همتایان به عنوان روش آموزشی مکمل (و نه یک روش مستقل) مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گروه همتایان، آموزش دندانپزشکی، مهارت، دانشجویان دندانپزشکی
  • حمید آموزگار، مژگان زحمتکشان صفحه 425
    آموزش دانشجویان پزشکی در بخش های بالینی مشتمل بر آموزش های تئوری و آموزش های عملی است(1و2). از آن جایی که موفقیت پزشکان وابسته به فراگیری دانش و مهارت های عملی به صورت همزمان است، لذا فراگیری مهارت های عملی اگر ارزشمندتر از مهارت های دانشی نباشد، اهمیت آن از این مهارت ها کمتر نخواهد بود. هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت مهارت های عملی دانشجویان کارآموز بخش کودکان در سال تحصیلی 1388 با استفاده از یادداشت های روزانه الکترونیک است، تا در این راستا گامی هر چند کوچک در جهت ارتقای سطح مهارت های بالینی دانشجویان پزشکی برداریم(3تا6).
    روش ها
    پژوهش حاضر یک بررسی توصیفی - مقطعی است که بر روی 90 دانشجوی کارآموز پزشکی بخش اطفال طی سال تحصیلی 1388 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده است. یادداشت روزانه در قالب یک صفحه دیجیتال در آدرس: www.sums.ac.ir/peddept.studentlogbook در اختیار دانشجویان قرار داده شد. این صفحه شامل نام دانشجو، نام بخش هایی که در دوره سه ماهه بخش کودکان گذرانیده شده بود و رویه های مختلف مواجه شده در بخش ها بود. در برابر هر رویه دانشجویان مشخص می کردند که آیا فقط رویه را مشاهده کرده اند، آن را به کمک کارورز و یا دستیار انجام داده اند و یا این که رویه به تنهایی توسط آنها انجام شده است. فرم یادداشت های روزانه الکترونیکی قبلا توسط اساتید بخش کودکان تهیه شده و روایی و پایایی آنها مشخص گردیده بود. در پایان دفترچه های تکمیل شده به آدرس تعیین شده برای دانشجویان پست الکترونیکی می شد. فرم ها طوری تنظیم شده بود که اطلاعات موجود در قالب نرم افزار Excel به صورت یک بانک اطلاعاتی در می آمد. سپس اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از برنامه آماریSPSS-16 و آمار توصیفی (فراوانی و درصد) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    بر اساس یادداشت های الکترونیکی روزانه از میان 16 رویه که برای دانشجویان ذکر شده بود: بیشترین رویه ای که توسط دانشجویان مشاهده شده بود پونکسیون مایع نخاع در 79 نفر (87 درصد) از دانشجویان و فیزیوتراپی قفسه سینه در 46 نفر (51 درصد) از دانشجویان بوده است. بیشترین رویه ای که دانشجو با کمک کارورز و یا دستیار آن را انجام داده بودند، شستشوی معده و آرام بخشی در اطفال بود که هر دو توسط 44 نفر (49 درصد) دانشجویان انجام شده بود. بیشترین رویه ای که دانشجویان به تنهایی موفق به انجام آن شده بودند، رنگ آمیزی لام خون محیطی در 36 نفر (90 درصد) دانشجویان و نمونه گیری از خون سیاهرگی در 75 نفر (83 درصد) دانشجویان بود. کمترین رویه ای که توسط دانشجو مورد مشاهده قرار گرفت شامل: رنگ آمیزی لام خون محیطی در 11 نفر (12 درصد) درصد و انجام کشت گلو در 15 نفر (17 درصد) بوده است. کمترین رویه ای که دانشجو با کمک آن را انجام داده بود، پونکسیون مایع پلور در 5 نفر (5 درصد) از دانشجویان و رنگ آمیزی لام خون محیطی در 6 نفر (7 درصد) دانشجویان بوده است. کمترین رویه ای که از میان رویه های مجاز به انجام توسط کارآموزان، توسط این دانشجویان به تنهایی انجام گرفته بود، فیزیوتراپی قفسه سینه در 14 نفر (15 درصد) از دانشجویان و خون گیری از پاشنه پای نوزاد در 30 نفر (30 درصد) از دانشجویان بوده است. بحث: مطالعه حاضر نشان داد برخی رویه ها مانند پونکسیون مایع نخاع، شستشوی معده و نمونه گیری از خون وریدی توسط دانشجویان مشاهده و انجام می گردد و مواجهه دانشجویان با آنها خوب بوده ولی در مورد برخی رویه ها مانند انجام کشت گلو و نمونه گیری از کف پای نوزاد، دانشجویان تجربه کمی در مواجهه با آنها دارند. لذا توصیه می شود که: دانشجویان کارآموز در ابتدای ورود به بخش کودکان با پخش فیلم های ویدیویی،CD های آموزشی و یا روش های عملی مانند ایفای نقش (Role playing) و استفاده از مدل آموزشی(Moulage)، رویه هایی که ممکن است کمتر با آنها مواجه شوند را آموزش ببینند. همچنین از آنجایی که دانشجویان پزشکی مدت زمان محدودی را در بخش های نوزادان سپری می کنند و متعاقب آن تجربه کافی در انجام رویه های مربوط به این بخش مانند خون گیری از کف پا را کسب نمی کنند پیشنهاد می شود طول دوره آموزش بالینی در بخش نوزادان برای دانشجویان پزشکی افزایش یابد.
  • محمدرضا پالیزوان، ابوالفضل ژند، محمدرضا طاهری نژاد، امید شفاعت، محمد رفیعی صفحه 427
    مقدمه
    موارد درک غلط، مدل های ذهنی از پدیده هایی هستند که با مدل های علمی پذیرفته شده مغایرت دارند. این مطالعه ارزیابی میزان شیوع درک غلط در مورد برخی از مفاهیم قلب و گردش خون در میان دانشجویان و ارزیابی نقش گذراندن درس فیزیولوژی قلب و گردش خون، در کاهش و یا حذف این موارد درک غلط را، بررسی می کند.
    روش ها
    این تحقیق مطالعه ای توصیفی بوده که در سال 1388 بر روی کلیه 348 نفر دانشجوی مشغول به تحصیل در سه دانشکده پزشکی، پرستاری و زیست شناسی دانشگاه علوم پزشکی اراک و دانشگاه اراک انجام شد. در این مطالعه در قالب پرسشنامه از دانشجویان درخواست شد تا سؤالاتی از مبحث قلب و گردش خون جواب دهند، سپس جواب ها با استفاده از آمار توصیفی مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت با استفاده از آزمون مقایسه نسبت ها، وجود اختلاف بین گروه هایی که واحد درسی مربوط را گذرانده یا نگذرانده بودند مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    شیوع درک غلط در مورد مقایسه برون ده بطن چپ و راست بین 80 تا 98 درصد بود، در مورد مقایسه سرعت حرکت موج نبض و سرعت حرکت خون در رگ 74 تا 89 درصد، در مورد اثر افزایش مقاومت بر روی میزان جریان خون 99-95 درصد و در مورد مقاومت های موازی و اثر برداشته شدن یکی از اندام ها بر روی مقاومت کل محیطی 73-69 درصد بود. در مجموع دانشجویان، گذراندن یا نگذراندن درس فیزیولوژی قلب و عروق تفاوت معناداری در نسبت موارد درک غلط ایجاد نکرده بود.
    نتیجه گیری
    حداقل در مورد چهار مفهوم مبحث قلب و گردش خون که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته اند، شیوع درک غلط در دانشجویان زیاد بوده و گذراندن درس فیزیولوژی قلب و گردش خون تاثیر چندانی در کاهش شیوع آن ندارد.
    کلیدواژگان: یادگیری، درک غلط، فیزیولوژی قلب و گردش خون، دانشجویان پزشکی
|
  • Moslem Najafi, Tahereh Eteraf-Oskouei Page 308
    Introduction
    :Using computerized simulation is one of the new methods in medical education. However, there is no report on applying this technique for teaching pharmacology in Iran. This study was conducted to assess the attitude of pharmacy students toward using this method in the teaching of practical pharmacology.
    Methods
    This descriptive–cross sectional study was performed on pharmacy students (n=30) selecting practical pharmacology course in Tabriz University of Medical Sciences in 2008. A part of practical pharmacology was taught by computer simulation soft ware. Finally, students’ viewpoints were collected by a researcher made questionnaire. Data were analyzed by descriptive statistics through SPSS software.
    Results
    The score of student's satisfaction with teaching practical pharmacology by computer simulation was 3.51±0.21. Effect of the simulation on better understanding of theoretical aspects of pharmacology was assessed more than 75%. Students’ learning and active participation were 76% and 82% more than the sessions held in laboratory respectively. About 80% of pharmacology students, attended in the research, asked for teaching 25-50% of the practical pharmacology course through computer simulation. The student's satisfaction means score with final exam assessment was 3.54±0.24.
    Conclusion
    The results of the present study demonstrated that application of computer simulation was effective on improvement of deep and active learning of pharmacology in students of pharmacy. It seems that teaching methods of this course can be revised so that some parts of practical pharmacology can be taught by such computer simulation.
  • Narges Khanjani, Vahideh Jamshidi Page 318
    Introduction
    In order to equip health system administrators with further education, for the first time in Iran, Kerman Medical University enrolled 30 of them as MPH (Master of Public Health) distance learning students in 2008. It seemed necessary to document the experiences of this course to design better programs in the future.
    Methods
    This study was a qualitative descriptive study. All third semester distance MPH students were invited to participate in two focus groups. The total participants were 19 students. Open-unstructured questions were asked. Each focus group lasted for about 1.5 hours. The discussions were recorded and transcribed verbatim. The data analysis was done by thematic analysis.
    Results
    Students commented on two main themes: benefits and shortcomings. The data was categorized in several subthemes. Among the benefits, they mentioned saving time and money, not commuting, active participation in learning, students’ interaction, and the benefits of cuncurrent study and work. In the shortcomings they spoke about the weak infrastructure, limited access to teachers, learning less, the difficulties of scuncurrent study and work, inappropriateness of the learning material, pile up of undone assignment and absence from educational environment.
    Conclusion
    In this study the benefits and shortcomings of the distance learning program were discussed. Comments such as embarkment on distance learning only after a successful experience of running the same degree program in attended format, providing high speed internet and proper software infra-structure, familiarizing teachers about distance teaching, constant quality surveillance and conducting workshops for some topics were made for the improvementof the course.
  • Mahsa Khodayarian, Jalil Mirmohammadi, Tahereh Salimi, Marzieh Araban, Shahnaz Mojahed, Mahboubeh Resaee Page 332
    Introduction
    With regard to the importance of students’ curricular guiding and its effect on their educational process and the quality of university, the prophecy of supervisor professor is very important in students’ professional growth. Thus, this study was accomplished with the purpose of assigning the competency dimensions of supervisor professors from the nursing students’ viewpoints in 2009.
    Methods
    In this qualitative study, the data were gathered through focus group discussion. Fifteen nursing students were selected by purposive sampling and their experiences and viewpoints were surveyed for assigning the competencies of supervisor professors until achieving data saturation. After that, the interviews content was recorded with the participants’ permission. Thematic analysis was performed to identify the categories and subcategories found in the nursing students’ descriptions.
    Results
    According to the analysis of the recorded interviews, 2 major categories were emerged: 1) Competency dimensions and roles of supervisor professor including personal and ethical competency, education and research management competency, and leadership and motivating competency and 2) Barriers of effectiveness of supervisor professor performance were determined.
    Conclusion
    According to the results, being supportive, a good listener, and professional commitment were introduced as personal and ethical competencies of supervisor professor and facilitating the professionalism of nursing students is the important role in this dimension. Supervising on the students’ educational situation, making them familiar with research, and motivating them were discussed as management and leadership competencies. The participants emphasized on the continuous performance appraisal of supervisor professor, determining students’ special empowerments and introducing their responsibility domains in the beginning of entrance to a college, as well as establishing in–service education in order to enhance performance quality of supervisor professor.
  • Ali Davati, Mahboubeh Aghaee, Maryam Kamali, Fatemeh Gitinavard, Fatemeh Ramezani, Niusha Andalibi Page 347
    Introduction

    Community-Based Medical Education (CBE) is considered as a new educational approach in the school of medicine. This study was designed to determine the quality of education during the internship in community medicine course in medical universities in Tehran.

    Methods

    This is a descriptive cross-sectional study conducted on community medicine internship in medical schools of Tehran during 2008-2009. A nonrandom sample of 180 interns was selected by convenience. The data, collected by a researcher made questionnaire whose validity and reliability had been confirmed, were analyzed by Ҳ2, Mann-Whitney and Spearman coefficient tests.

    Results

    Over 75% of interns were satisfied with the course planning, the applied content of the workshop, the presence of faculty members and their responsiveness to the students’ questions. In addition, 78% the students were satisfied with teaching on health care system. There was a significant correlation between students, satisfaction with internship and the university they were studying in (p<0.002).

    Conclusion

    It seems that medical schools in Tehran follow the educational out lines well, and community medicine interns are relatively satisfied with the course.

  • Rita Mojtahedzadeh, Aeen Mohammadi, Amirhossein Emami Page 356
    Introduction

    Designing e-learning systems based on the principles and prerequisites of teaching and learning theories requires a comprehensive and systematic approach to instructional design procedure. An experience of instructional design, implementation and evaluation of an e-learning system is represented in this study.

    Methods

    In the present action research study, five steps of systematic instructional design, including analysis, design, development, implementation and evaluation, were performed in Tehran University of Medical Sciences for developing an e-learning system. The principles and prerequisites of teaching and learning procedure were identified. Then the supportive learning management system was designed and related regulations which were approved in associated university councils were developed. Faculty development workshops were held for e-teachers. This procedure was completed during 2007-2009.

    Results

    Master degree program on medical education was chosen as the first discipline and 25 students enrolled in two academic years. The application of system as a supportive pedagogical instrument began by 44 faculty members who used the system for 450 students. Student's and teacher's evaluation of system showed their high satisfaction (88%). None of the students dismissed the course.

    Conclusion

    A systematic instructional design before launching e-learning systems or purchasing softwares may guarantee its success. University's used the evaluation results for further revisions and updates of the system.

  • Masoumeh Latifi, Marzieh Shaban, Alireza Nikbakht Nasrabadi, Abbas Mehran, Zohreh Parsa Yekta Page 368
    Introduction
    Critical thinking is an essential part of nursing care, and developing critical thinking skills in nursing education is a priority. So, this research is to assess the effect of clinical evaluation with portfolio method on critical thinking skills of nursing students.
    Methods
    Fifth semester nursing students of Nursing and Midwifery school in Tehran University of Medical Sciences participated in this quasi experimental research. These students were randomly divided into two groups of clinical evaluation through portfolio and routine methods. Both groups filled the Watson-Glaser Critical Thinking Appraisal Questionnaire at the beginning and end of clinical course. Data were analyzed by Fisher, Mann Whitney U, Wilcoxon, and Spearman tests.
    Results
    Results showed that all aspects of critical thinking skills had been improved in both groups. Statistically, comparing before- and after- course scores, skills advancement just in total score (p=0.005), and diagnosing propositions (p=0.002) and evaluation of reasons (p=0.015) in routine group were significant. Wilcoxon test results showed that total scores of critical thinking before and after intervention for each student in routine group were significantly different (p=0.005). But, the total score of critical thinking test in portfolio group showed no significant difference before and after intervention(p=0.303). Although, total test scores were more in portfolio group compared to routine group after intervention, Mann Whitney U test showed no significant difference (p=0.628).
    Conclusion
    According to the findings, it can be concluded that although critical thinking scores increased in both groups after intervention, promotion of critical thinking was less in portfolio group compared to the routine group. Since previous researches have shown portfolios to improve critical thinking, more researches are recommended to be conducted to evaluate their clinical function in nursing education.
  • Rita Mojtahedzadeh, Isa Ebrahimzadeh, Bahman Zandi, Mohammadreza Sarmadi, Ahmad Alipour Page 382
    Introduction
    As there are different e-CME content formats, we need documented evidence for comparing them. In this study, we determined the proper e-content format for CME activities in Iran.
    Methods
    We devised a questionnaire to gather the opinion of the faculty members who had the experience of e-CME content development about the proper e-CME content format for Iranian medical society. Based on their opinion, we developed 20 e-CME contents and delivered them to the medical society. Learners’ evaluation of the contents provided us with the evidence for assessing the experts’ opinion.
    Results
    There was a significant difference among scores that faculty members had given to different types of contents (P<0.001). They believed that case-based interactive e-contents would improve learners’ performance and increase their interest more than other formats. But they declared that this kind of e-content development is more difficult and time-consuming than developing other types. Learners rated the programs as 4.56 (SD= 0.65) on the 1–5 Likert-type scale, which shows that they are satisfied with this e-content format.
    Conclusion
    Considering the necessity to compare different e-learning strategies and also defining national models to apply them, this study’s results would help designers and providers of e-CME programs in decision making. But more studies should be performed to determine these programs’ learning outcomes.
  • Zohreh Parsa Yekta, Akram Ghahramanian, Alireza Hajiskandar Page 393
  • Mehran Kamkarhaghighi, Marjan Ghazisaedi, Marziyeh Meraji, Nahid Ramezan Ghorbani, Khalil Kimiafar Page 398
    Introduction
    Nowadays all educational institutes are trying to use technology in their structure. This effort has been faced with different barriers, including cost, time, and support. Therefore, using open source softwares can partially help us in using technology. In this article, we review main features of several open source learning management softwares, while presenting a tool which includes all the necessary features of a Learning Management System(LMS).
    Methods
    An evaluation tool with 118 operational features for LMS softwares was developed. Five famous open source softwares of learning management system were compared based on its variables. These sofwares were: Moodle, Olat, Dokeos, ILIAS, and Docebo.
    Results
    Most of the open source LMS softwares have operational characteristics such as mass media, curriculum and student management, personalization, and financial management. However, they are different in details.
    Conclusion
    There are quite a number of similarities and some differences between open source LMS softwares. Generally, choosing an open source LMS would be based on the demands of any educational organization. In this article, necessary characteristics of a suitable open source learning management computer program are presented
  • Zohre Sohrabi, Mehdi Yousefi, Somayeh Fazaeli, Rafat Mohebifar, Gholamreza Moradi, Abbas Azimi Page 408
    Introduction

    Due to the development and the importance of universities of medical sciences in education system in Iran, this study was performed to rate universities of medical sciences in the field of education based on inputs and outputs.

    Methods

    In This descriptive analytical study, educational efficiency of 41 universities of medical sciences was reviewed and analyzed using 4 inputs and 2 outputs in year 2008 through the method of Data Envelopment Analysis.

    Results

    The results of types of efficiency measurement showed that 25 and 32 percent of universities of medical sciences had 100 percent technical and managerial efficiency, respectively. Seventy one percent of studied units did not act in optimal scale efficiency. The average technical efficiency of universities under investigation was 73 persent.

    Conclusion

    Considering the capacity of 27 percent for increase of efficiency in the studied units, a proper planning using better efiiciency patterns and eficiency endorsement objectives could be applied for deficient universities.

  • Soodabeh Kimyai, Elmira Jafari Navimipour, Narmin Mohammadi Page 418
    Introduction
    Peer education can be a useful adjunctive method for clinical skills training. This study was performed to evaluate the effect of peer education on practical skill training of dental students in restorative preclinic.
    Methods
    In this quasi-experimental study which was performed in years 2009-10, all 34 dental students of Tabriz School of Dentistry (admission year:2006), who enrolled in practical restorative I course and met inclusion criteria were randomly divided into two groups as intervention and control. Peer education method was used for intervention group besides the conventional method for running practical restorative I course, while in control group, the course ran conventionally. At the end of the semester, the mean rank of students’ scores in the course in the two groups were compared. For this purpose, SPSS software and Mann-Whitney U test were used at a significance level of P<0.05.
    Results
    The mean scores in practical restorative I was 15.73±1.69 in the intervention group and 14.69±2.67 in the control group. There was no significant difference in the mean rank of scores between the two groups.
    Conclusion
    Practical skill of students who had used peer education method was the same as the students in the control group. It is suggested that peer education method be considered as a supplementary educational method in education of restorative dentistry preclinical course.
  • Mohammad Reza Palizvan, Aboulfazl Jand, Mohammad Reza Tahere Nejad, Omid Shafaat, Mohammad Rafiei Page 427
    Introduction
    The cases of misconceptions are intellectual models of phenomena that are different from accepted scientific models of the same phenomena. The purpose of this study was to investigate the prevalence of cardiovascular misconceptions among students, and evaluate the role of cardiovascular physiology courses in eliminating them.
    Methods
    This descriptive study was performed on 348 undergraduates in three faculties of medicine, nursing, and biology of Arak University of Medical Sciences and Arak University (year 2009). Students were asked to answer four cardiovascular questions through a questionnaire. The answers of students were analyzed by SPSS software using descriptive statistic and two tailed comparison of proportions to reveal any difference between groups.
    Results
    The prevalence of misconception about comparison of left and right ventricular output ranged from 80 to 98 percents. The misconception was prevalent among 79 to 84 percent of students considering pulse velocity comparison to blood velocity in vessel. Between 95 to 99 percent of them had this problem about the effect of resistance increase on blood flow. Sixty Nine to 73 percent of students had trouble with parallel resistance and effect of removal of one limb on total peripheral resistance. Overall, passing cardiovascular physiology courses was not accompanied with significantly different rate of misconceptions.
    Conclusion
    There is a wide prevalence of misconception about at least 4 cardiovascular concepts among students, and passing the courses of cardiovascular physiology has significant effect in reducing this prevalence.