فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 30 (پاییز 1390)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 30 (پاییز 1390)

  • 190 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/08/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • دکترحسن کامران، حسن حسینی امینی، طاهر پریزادی صفحه 5
    شهر زیستگاه متراکم انسانی است که به دلیل حضور انسان، نیازمند امنیت و ایمنی در همه ابعاد کالبدی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، مدیریتی و... هر نوع اقدامی که جامعه انسانی و محیط طبیعی و مصنوع آن را بیمه کند چنانچه رویکرد، حفاظت محور و اقدام، غیرنظامی باشد پدافند غیرعامل محسوب می شود. پدافند غیرعامل شهری بیش از آن که از قاعده استحکام سازه ها تبعیت نماید می باید از قاعده پیشگیری و لگام اندیشه هجوم پیروی نماید با این اعتبار، روش های فرهنگی(اعتمادسازی، حسن همجواری و...)، اقتصادی (سرمایه گذاری های مشترک، تشکیل اتحادیه و صنوف مشترک، ایجاد مناطق اقتصادی مشترک در بین قومیت های مختلف مقیم و...)، اجتماعی (تقویت پیوندهای فرهنگی، مذهبی و...) می باید در پدافند غیرعامل شهری برجسته شود. روش تحقیق حاضر که با رویکرد ساختاری- راهبردی و با هدف ارایه راهبردهای ایمنی امنیتی غیرعامل متناسب با ساختارهای جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... شهر شهریار انجام شده است؛ توصیفی – تحلیل است و فضای پژوهش محدوده شهری شهر شهریار از توابع استان تهران است. نگارندگان پس از بررسی و تحلیل وضع موجود و با استفاده از مطالعات طرح جامع شهر راهبردهای عملیاتی جهت ایمنی و امنیت شهر شهریار ارایه داده اند.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، ایمنی، امنیت، شهر شهریار، راهبرد عملیاتی
  • کاربرد PRA در تعیین نیازهای آموزشی آبخیزداران / مطالعه موردی: حوضه آبخیز نشوه، استان مرکزی
    گیتی صلاحی اصفهانی صفحه 39
    بدون شک آبخیزداری یکی از فعالیت های عمده و زیربنایی کشور بوده که تقریبا اجرای این فعالیت در کلیه مناطق کشور، اثرات مثبتی را به همراه داشته و اهمیت و جایگاه ویژه ای یافته است. برهمین اساس است که گستردگی ابعاد و تاثیرگذاری آن، وسعت و دامنه بیشتری می یابد. سعی مقاله بر آن است تا با کاربرد PRA (ارزیابی مشارکتی روستاییان) در حوضه آبخیز نشوه در شهرستان ساوه از استان مرکزی، نیازهای آموزشی کشاورزان آبخیزدار را مورد بررسی قرار دهد زیرا PRA از شیوه هایی است که در راستای تغییر، برای تحقق مشارکت پایدار مورد استفاده قرار می گیرد.
    با استفاده از تحلیل گران و تسهیل گران، رضایت مردم، تمایل به مشارکت و... را مورد توجه قرار می دهد. نتایج این تحقیق و بررسی ها گواه آن است که همه این نتایج مثبت ناشی از آن بوده که آبخیزداری از همان ابتدا با حضور و مشارکت مردم در این حوضه شروع شده و منشا تحولات ماندگار اجتماعی و همسویی با دستگاه اجرایی گردیده است.
    کلیدواژگان: آبخیزداری، ارزیابی مشارکتی روستاییان (PRA)، مشارکت مردم، نشوه
  • بررسی رویکرد بازآفرینی شهری با استفاده از مدل SWOT / نمونه موردی؛ بافت مرکزی شهر مشهد
    علی زنگی آبادی، یونس غلامی، سیدعلی موسوی صفحه 57
    اجرای ناموفق طرح های بهسازی و نوسازی شهری باعث توجه به پدیده جدیدی به نام پایداری در پروژه های شهری شده است که از عمده ترین رویکردها در زمینه پایداری، احیای بافت های شهری و تاکید بر رویکرد بازآفرینی است. این روش احیاء، به بحث مشارکت ساکنین توجه بیشتری می نماید. با توجه به اهمیت بازآفرینی شهری هدف از این پژوهش کشف متغیرها و عامل های اصلی مؤثر در بازآفرینی پایدار بافت های شهری است. در این مقاله مفهوم بازآفرینی پایدار شهری و عوامل اساسی برای افزایش این پایداری در بافت های شهری را بررسی و تحلیل می نماییم، بدین منظور 379 پرسشنامه بین شهروندان محلی تکمیل و ارزشیابی شده اند. روش تحقیق در پژوهش حاضر ترکیبی است از روش های اسنادی، میدانی و تحلیلی و روش نمونه برداری، روش تصادفی است که با استفاده پرسشنامه صورت می گیرد، ابزار تجزیه و تحلیل آماری، نرم افزارSPSS است. همچنین با استفاده از مدلSWOT به تحلیل راهبردهای مهم در بازآفرینی شهری پرداخته ایم. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که باید در نحوه اجرای طرح های احیای شهری بازنگری و مشارکت به عنوان عاملی مهم در پایداری طرح ها در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، مدل SWOT، بافت مرکزی شهر مشهد، راهبرد
  • پرویز ضیاییان، هادی سلیمانی مقدم، صادق برزگر صفحه 77
    یکی از مسایل برنامه ریزی شهری، با توجه به رشد جمعیت و کمبود امکانات زیربنایی، تعیین جهت مناسب گسترش فیزیکی شهر برای جوابگویی به نیازهای آینده است. از آنجا که گسترش شهر مستلزم به کارگیری اراضی فراوان برای ساخت و ساز است، این امر باعث کاهش سطح کاربری های دیگر به خصوص زمین های کشاورزی می شود، از این رو، مطالعه همه جانبه در این زمینه لازم است. در این مقاله، برای تعیین جهت مناسب گسترش فیزیکی شهر مشهد، از فن سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، استفاده شده است. برای این منظور، ابتدا گسترش فیزیکی شهر، مورد مطالعه قرار گرفت. سپس با استفاده از مدل ارزیابی چند عامله، و روش وزن دهی Critic و نیز عوامل فاصله از کاربری های شهری، فاصله از گسل، فاصله از اراضی مرغوب کشاورزی و باغ ها، زمین شناسی، قابلیت اراضی و شیب، جهت بهینه گسترش شهر تعیین شده است. پس از بررسی نهایی معلوم شد جهاتی که برای گسترش شهر با موانع مواجه هستند عبارتند از: جهت جنوب، جنوب غرب، شمال، شمال شرق و شرق شهر. همچنین، مشخص گردید جهت بهینه گسترش آینده شهر مشهد، شمال غرب و غرب شهر است.
    کلیدواژگان: کالبد، گسترش فیزیکی شهر، ارزیابی چند عامله، روش وزن دهی Critic، جهت بهینه گسترش شهر
  • اسماعیل علی اکبری، آتنا جمال لیوانی صفحه 95
    در روند پرشتاب شهرنشینی در ایران مکان یابی برای دفن بهداشتی زباله های شهری یکی از ضرورت های برنامه ریزی و مدیریت شهری است. چرا که زباله های شهری در صورتی که به درستی و در محلی مناسب دفن نشوند با ضایعات زیست محیطی زیادی همراه خواهند بود. شهر بهشهر در درون یک اکوسیستم ساحلی شکل گرفته است. سواحل از جمله اکوسیستم های حساس و آسیب پذیر هستند که هرگونه توسعه شهری در بستر چنین اراضی باید با ملاحظات فضایی و زیست محیطی ویژه ای همراه باشد. این شهر با بیش از 83 هزار نفر جمعیت روزانه 70 تن زباله تولید می کند که با روش تلمبارکردن در محدوده استحفاظی شهر و در مجاورت فضاهای مسکونی دفع و سوزانده می شوند. در این مقاله با کمک 10 عامل سنگ شناسی، ژئوهیدرولوژی، فاصله از شبکه زهکشی، فاصله از گسل ها، فاصله از مراکز شهری و روستایی، فاصله از شبکه راه ها، فاصله از آثار باستانی، بارش و شیب و با استفاده از روشAHP یا فرایند سلسله مراتبی در نرم افزارهای Expert Choice و Arc GIS9.2، محل مناسب برای دفن بهداشتی زباله های شهری در دو جایگاه مکان یابی و پیشنهاد شده است. یکی اراضی شمال کلاک با مساحت20 هکتار و دیگری اراضی شمال رکاوند با 36 هکتار مساحت که موقعیت آنها بر روی نقشه شماره 1 منعکس شده است.
    کلیدواژگان: مکانیابی، مواد زائد، دفن بهداشتی، بهشهر، روش AHP
  • تمرکز شهری و افزایش آسیب پذیری ناشی از زلزله / نمونه مورد مطالعه: شهره ای استان هرمزگان
    صفر قائدرحمتی، مهدی عسگری، لیلا سلطانی صفحه 113
    نظام شهری از دیدگاه فضایی به معنای نحوه استقرار و توزیع جمعیت شهرها است و از لحاظ اقتصادی، نظام حمل و نقل و ارتباطات بین شهرها، عملکردهای پایه ای آنها را معنا می دهد. لذا شناخت چگونگی نظام شهری و تغییرات آن در یک منطقه می تواند در حل بسیاری از مسایل مؤثر است.
    در این پژوهش با استفاده از مطالعات اسنادی و مدل های متعدد، به بررسی وضعیت تمرکز شهری استان هرمزگان در ارتباط با آسیب پذیری ناشی از زلزله پرداخته شده است و چگونگی تاثیر این تمرکز بر افزایش آسیب پذیری شهرهای استان در مقابل خطر زلزله را بررسی می کند. نتایج این بررسی به صورت زیر است:1.بر اساس داده های تاریخی، داده های لرزه خیزی و وجود گسل ها متعدد، احتمال خطر زلزله در استان هرمزگان، بسیار زیاد است.
    2.شاخص تمرکز شهری در استان هرمزگان در سال های 1385- 1345 به سمت عدم تعادل حرکت کرده. عمده جمعیت در شهر بندرعباس (نخست شهر)، تمرکز یافته است، بنابراین تعیین ضریب آسیب پذیری شهر بندرعباس می تواند عاملی در کاهش تلفات جانی و مالی احتمالی باشد.
    3.در دوره مورد مطالعه، روند تراکم و تمرکز جمعیت، بدون توجه به خطر بسیار زیاد زلزله در استان، یک روند افزایشی است.
    کلیدواژگان: تمرکز شهری، آسیب پذیری ناشی از زلزله، شهرهای استان هرمزگان
  • برنامه ریزی توسعه پایدار با تاکید برگردشگری / مطالعه موردی سرعین و روستاه ای اطراف
    علیرضا استعلاجی، مهناز الله قلی نژاد صفحه 129
    توسعه پایدار گردشگری به عنوان یکی از مهمترین راهبردها در برنامه ریزی توسعه است. با این دیدگاه ناحیه مورد مطالعه ترکیبی از جاذبه های انسانی و طبیعی را در خود جای داده است. از ویژگی های بارز این ناحیه با نگرش سیستمی اشاره به این مورد است که در فاصله زمانی 15 دقیقه الی یک ساعت می توان تنوع جاذبه های توریستی و اکوتوریستی را مشاهده نمود که در دنیا بی نظیر است؛ این جاذبه ها اعم از چشمه های آبگرم (بیش از 60 کانون مهم آبگرم با خواص درمانی مختلف)، پیست اسکی، چشم اندازهای آتشفشانی، بهره مندی از جنگل، اقلیم کوهستانی و آثار فرهنگی و غیره را بیان نمود. نوع تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش و ماهیت توصیفی- تحلیلی است. روش نمونه گیری تصادفی و حجم نمونه براساس قانون راسگو تعیین شده است و از روش آلفای کورن باخ برای سنجش پایایی استفاده شده است و مدل تحلیلی تحقیق مدل swot است. نتایج تحقیق نشان می دهد علیرغم دارا بودن قابلیت زیاد گردشگری و معنادار بودن آزمون تاثیر گردشگری در تغییر و تحولات اقتصادی روستاها، آزمون های مربوط به میزان رضایتمندی گردشگران نشان داد که این رضایتمندی پایین بوده و هر چه تحصیلات گردشگران بالاتر بوده این میزان کاهش یافته است. در این راستا ضمن تحلیل و بررسی ساختار وضع موجود و مولفه های مورد مطالعه راهبردها و پیشنهادهای کاربردی در جهت برنامه ریزی توسعه پایدار ناحیه مورد مطالعه با تاکید بر گردشگری ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار گردشگری، اکوتوریسم، توریسم، بازساخت
  • ترجمه: دکتر محمد صادق علیائی صفحه 145
    نگاه بخشی به برنامه ریزی و کم توجهی به مؤلفه های عمران و توسعه روستایی طی چند دهه گذشته (1384-1327) موجب از هم گسیختگی سلسله مراتبی روابط شهری و روستایی گشته و به تبع آن توسعه نیافتگی روستاهای کشور را به دنبال داشته است. این امر تنها در نظام سکونتگاه های روستایی موجب بروز مسائل و مشکلات فراوانی گردیده است. از جمله این مسائل می توان به کاهش مشارکت روستاییان در سرنوشت خود، پایین بودن اعتماد به نفس، فقدان یک نظام مدیریت مطلوب، بیکاری مفرط، تخلیه روستاها و مهاجرت آنان به سوی شهرها و ایجاد حاشیه نشینی اشاره کرد. اگر چه در به وجود آمدن این مشکلات عوامل متعدد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و طبیعی دخالت دارد ولی در این مقاله، میزان تاثیر دو عامل اجتماعی؛ سرمایه انسانی وسرمایه اجتماعی در توسعه نیافتگی سکونتگاه های روستایی با پرسش زیر مورد مداقه قرار گرفته است:آیا بین سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی و توسعه نیافتگی روستایی رابطه معنی داری وجود دارد؟
    برای یافتن پاسخ و آزمون این سؤال که به عنوان فرضیه تحقیق نیز مطرح بوده است، ابتدا 302 خانوار از 6 آبادی، از سه دهستان بخش کرفتو شهرستان دیواندره به عنوان جامعه آماری انتخاب گردید، سپس داده های موردنیاز از طریق اسنادی و عملیات پیمایشی گردآوری شد، علاوه بر آن از مصاحبه حضوری با خبرگان محلی نیز استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها نیز به روش توصیفی و آماری انجام شد. در نهایت نتایج یافته ها، تاثیر سرمایه اجتماعی و انسانی بر توسعه نیافتگی سکونتگاه های روستایی منطقه مورد مطالعه را تایید نمود.
    کلیدواژگان: دیواندره، روستا، سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، توسعه نیافتگی روستایی
  • محمدحسین رضایی مقدم، صیاد اصغری، مهدی فیض الله پور صفحه 163
    سیل یک پدیده طبیعی است که به عنوان یک واقعه اجتناب ناپذیر توسط جوامع بشری پذیرفته شده است. اما رویداد، اندازه و تکرار سیل ناشی از عوامل متعددی است که بسته به شرایط اقلیمی، طبیعی و جغرافیایی هر منطقه تغییر می کند. آنچه مسلم است سیلاب ناشی از بارندگی است ولی مطالعات نشان می دهد که رابطه خطی و مستقیمی بین این دو عامل وجود ندارد از جمله عوامل اصلی بر هم زننده این رابطه علاوه بر شرایط جغرافیایی می توان به ویژگی های فیزیکی حوضه آبخیز اشاره کرد که این ویژگی توام با اختصاصات هیدرولوژیکی حوضه است. در این تحقیق برای مدل سازی جریان سیلاب حوضه آبریز رودخانه جاجرود ابتدا شاخص های موثر در ایجاد سیلاب با استفاده از تجارب مطالعات گذشته و ویژگی های خاص حوضه شناسایی گردید که بیشترین شاخص های تاثیرگذار در سیل خیزی منطقه مشخص می شوند در نهایت با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره با استفاده از روش (enter) مدل سیلابی حوضه آبخیز جاجرود تدوین گردید. لایه های موردنیاز برای ارزیابی توسط نرم افزارهایGIS تهیه شده و تحلیل های لازم بر روی آنها صورت می گیرد. نتایج تحقیق نشان داد که از بین خصوصیات فیزیوگرافی مطالعه شده، فاکتورهای ضریب شکل، ضریب تراکم، زمان تمرکز، مساحت حوضه، مجموع طول آبراهه ها، طول آبراهه درجه یک، در مدل سازی سیلاب از بیشترین اهمیت برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: سیلاب، هیدروکلیماتولوژی، سیل خیزی، حوضه آبریز جاجرود، مدل سازی
|
  • Hassan Kamran, H. Husseini Amini, T. Parizadi Page 5
    City is density habitat that due to the presence of human، it requires security and safety in all physical، social، economic، cultural، management aspects. Any action that insurance human society and natural environment، if is not military approach، it is non – operating defense. Passive defense of urban should be followed prevention rule rather than structural strength principle. Accordingly، should be specified cultural methods (creating of trust، neighborhood principle ….)، economic (joint investments، formation syndicate، creating of joint economic areas between different nationals.)، social (Strengthen cultural and religious links …). research method that has been done by structure – strategic approach is descriptive- analytical and the purpose of research is، presenting of passive safety and security strategies that it is appropriate with geography، economic، social، cultural and …. In shahriar city. Space research is shahriar city that it is subdivision of Tehran province. Researchers have presented operational strategies for safety and security in shahriar city after studying and analyzing of status quo.
  • Giti Salahi Esfahani Page 39
    No doubt، watershed is one of the major and basic activities in Iran، which has almost left positive effects and got a special situation in the whole country، accordingly the effectiveness is developing. The purpose of this study is to investigate the educational needs of watershed managers by using PRA method at Neshveh village watershed in Saveh town from Markazi province. Since PRA is a method which is used for the changing and stable participation by the people. Of course the people''s tendency، participation and so on are created by the use of analyzers and facilitators. The results of this study show that all these positive results were due to participation of the people frome same beginning of watershed in this basin. Thus thise participation has brought up the social stable changing and cooperation with executive organizations.
  • Investigating the Urban Regeneration Approach Using SWOT Model / case study: central context of Meshad
    A. Zang Abadi, Y. Gholami, A. Musavi Page 57
    Failing to accomplish urban renovation and regeneration programs in the past has attracted the attention of experts toward a new phenomenon called sustainability in projects، which is one of the major approaches toward urban regeneration contexts، sustainability and emphasis on regeneration approach. This regenerating method focuses on citizens'' involvement. The goal of this research is to find the variables and main factors which are effective in sustainable urban regeneration. The notion of sustainable urban regeneration has been analyzed in this article. Therefore، 379 questionnaires were filled out and analyzed by local citizens. The methodology of this research includes documental، field-study and analytical methods، but the sampling method is random، using questionnaire. Statistical analysis was carried out utilizing SPSS software; analyzing significant approaches for urban regeneration was carried out through SWOT model. The findings show that the enforcement of urban renovation plans must be reviewed and citizens'' involvement must be considered as a significant factor in sustainability of plans.
  • P. Ziaian, H. Soleimani Moghadam, S. Barzegar Page 77
    One of the problems of urban planning، considering the population growth and lack of fundamental facilities is choosing proper direction and physical development of the city، for fulfilling the future needs. Since the development of the city involves extensive land for construction; this has decreased the level of efficiency، especially agricultural lands. For this reason، thorough study is needed in this field. In this article Geographic Information System and remote sensing technique was used to determine the perfect direction for Mashhad city expansion. first of all، the physical growth of the city during different stages especially after was studied. Then weighted critic method، multi criteria evaluation model، and even comparative method factors such as distance from the urban user، distance from the fault، distance from good quality agricultural land and orchards، geology and land slope were used for optimal expansion of the city. After the final analysis، it was revealed that the directions that face obstacles are: South، South West، North East and East of the city. It was found that the best directions for the city expansion are North West and the West of Mashad.
  • E. Ali Akbari, A. Jamal Livani Page 95
    In the accelerated process of urbanization in Iran، to locate landfill for urban waste is considered to be one of the requirements of urban planning and management. Since urban waste will be accompanied by many environmental losses if not buried in the appropriate place. The city of Behshar has been formed within a coastal ecosystem which is vulnerable and sensitive. Therefore any kind of urban development should be followed by spatial and environmental considerations. This city، with a population of more than 83 thousand people، produces 70 tons of waste materials daily which are buried and burnt in the exurb of the city near residential areas. In this paper، by 10 factors of petrology، geo-hydrology، the distance from drainage network، fractures، urban and rural centers، the roads، monuments، precipitation and slope، and by the application of the technique of AHP or hierarchical process in the software of Expert Choice and Arc GIS 9. 2، the appropriate lands to bury urban wastes are locating in two places: One is the lands of northern Klak with an area of 20 hectares and the other one is the northern Rakavand with an area of 36 hectares which are shown on the map of 13.
  • S. Qaed Rahmati, M. Asgari, L. Soltani Page 113
    The urban system is a spatial distribution of cities and population in an area. A point of economical view، the transportation and communication between cities depend on basically operations of them. In based on knowledge of urban system and change of them in a region can be effectiveness in solving the numerous problems. In this research، analysis relationship between urban centralization and earthquake vulnerability، and use of documentary data. The effects of urban centralization on earthquake vulnerability in Hormozgan cities، was studied. The results show that: 1) with regard to historical earthquake، earthquake seismicity background and varieties faults، Hormozgan cities are at high risk of earthquake. 2) The trend of Urban Concentration Index in Hormozgan province was been disequilibrium. 3) During all of the study period، an increase in density and centralization of population is observed، despite of earthquake risk in Hormozgan province.
  • Alireza Estelaji, M. Allah Gholi Nejad Page 129
    Sustainable tourism development is as one of the most important strategies in development planning. With a view of the combination of human and natural attractions in the data. The main feature of this system with the attitude that this is the case 15 minutes to an hour during which you can see the diversity of tourist attractions and ecotourism Which is unique in the world. These attractions، including hot springs (more than 60 major focus of the therapeutic properties of hot water)، Ski، volcanic landscapes، enjoying the woods، mountains and cultural climate، etc.، can be expressed. The aim of the study and application of methods and descriptive nature - is analytic. Rasgo random sampling and sample size is determined by law. And reliability of the method is used to measure alpha corn Bach research and analytical models is the swot. The results show that despite having high tourism potential and a significant test of the changed economic impact of tourism in rural areas، The tests showed that the satisfaction of tourists'' satisfaction was lower and The tourists and higher education has decreased significantly. In this regard، the analysis of the structure and components of the status quo Practical suggestions and strategies for sustainable development planning study area is presented with emphasis on tourism.
  • M. S. Oliaei Page 145
    Unfortunately، the development policies in our country over the years، were lacked thinking points of view based on rural development conditions. In fact، lack of a mental foundation and practical approach causes lots of difficulties in advancement of many rural development plans in the country، which make a detachment between urban and rural points and confront the ruralists with problems and issues. As examples، we may point the following: irregular increase in rural population، absence of national attention to spatial structure of rural areas، rural productivity، rural activities to be uneconomical، geographical isolation، weakness of communication network، inattention to manufacturing strength and capabilities of rural areas and powerful manpower and nonintervention and failure in participation of people in planning policies. In this dissertation، in addition to causes that make rural undevelopment we observe a basic question، finding the response can help our that it is: Is there any relationship between social factors and rural undevelopment? For finding the response of this question and test of this question as a hypothesis، the require data is based on documentary and metrical methods emphasizing on analytical or copulative measurement، as the most conventional method of square researches. also method of direct verbal interview and drawing up questionnaire is used in collection of data. In measurement and analysis of variants، the method of descriptive statistics is used in confirmation of theories in addition to using parametric and nonparametric statistical tests and other statistical methods installed on SPSS software. Studies and integration calculated in this research show that there is a direct liaison between rural undevelopment and social factors.
  • M.H.Rezaei Moghaddam, S. Asghari, M. Feyzollah Pour Page 163
    Flood is natural phenomena. That human social accept it، is inevitable. But the reason of occurrence، size، and repetition is multifactor that change condition region of climatology، natural and geographical. Obviously the reason of flood is precipitation. But studies show there is not liner relation with this factor. As such disruptive this relation in additional to geographical condition has physical properties of basin and is properties of hydrologic. The case study of this research is located northeast of Tehran. It located in the east longitude from 51o 22’ to 51o 52’ and north latitude from 35o 45to36، 50. In this research for modeling of flood flow of Jajrod river basin first effective indexes in flooding with use of experience past study and special traits of basin recognized that superlative indicator effective in flooding region has been characterized and proportion of each sub basin was characterized. Ultimately، with the use of multiple regression method (enter method) the flooding model of basin was produced. Required layer for evolution with use of GIS software was produced. Conclusion of research shows in physiographic properties of studied، invoices of ratio of figure، ratio of density، time concentration، basin surrounding، sum of length of river، length of first class River modeling of flooding has maximum importance.