فهرست مطالب

تحقیقات بازاریابی نوین - پیاپی 1 (بهار 1390)

فصلنامه تحقیقات بازاریابی نوین
پیاپی 1 (بهار 1390)

  • 188 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/08/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی ملاحسینی، بهرام جبارزاده صفحه 1
    در سال های اخیر و در حوزه بازاریابی بین الملل، بازار خاکستری توجه زیادی را به خود جلب کرده است. بر همین اساس، این پژوهش به بررسی عوامل. موثر بر تمایل به خرید مصرف کننده از کالاهای بازار خاکستری در استان کرمان می پردازد. جامعه مورد بررسی، مصرف کنندگان استان کرمان هستند که یک نمونه 200 نفری از آنها برای این مطالعه به صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شده است. نتایج تحقیق گویای آن است که آگاهی قیمت، بیشترین تاثیر را بر تمایل به خرید مصرف کنندگان دارد و ریسک ادراک شده نیز اثر منفی و معناداری بر نگرش مصرف کنندگان دارد.
    کلیدواژگان: بازار خاکستری، ریسک ادراک شده، آگاهی قیمت، ارزش ادراک شده
  • میرزاحسن حسینی، سمیه حاجی زاده، بهرام حسن پور صفحه 23
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیرات ویژگی های جمعیت شناختی، از جمله: «سن، جنسیت، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، نوع شغل ومیزان درآمد» بر جذب و ترغیب به ارائه کمک های مردمی به واسطه تبلیغات باارسال پیام کوتاه انجام پذیرفته است و در تکمیل تحقیقات بررسی میزان تاثیرات این عوامل، بر فاکتورهای توجه و اقدام افراد پرداخته شده است. پایه تحقیقات مبتنی بر داده هایی است که با توزیع پرسشنامه در میان 560 نفر «حجم نمونه تحقیق» انجام شده است. متغیر وابسته جذب کمکهای مردمی با دو شاخص توجه و اقدام که سنجه های اندازه گیری درآن به شمار می روند، تحلیل و میزان تاثیرات عوامل جمعیت شناختی بر روی این دو شاخص نیز بررسی شده است. آنالیز داده های جمع آوری شده توسط نرم افزارSPSS صورت گرفته که نتایج استخراج شده از آن مرزهای مشخصی را در ارسال پیام کوتاه به منظور جذب کمکهای مردمی برای افراد تبیین نموده است. برای مثال، چه تعداد از جامعه نمونه به پیغامها توجه نموده، به عنوان یاری رسانندگان بالقوه خواهند بود و چه افراد و گروهایی به عنوان اقدام کنندگان بالفعل به این عمل شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: تبلیغات از طریق پیام کوتاه، کمک های مردمی، ویژگی های جمعیت شناختی
  • علی صنایعی، امیر مهدی قاضی فرد، فریبرز سبحان منش صفحه 41

    در سال های اخیر استفاده از فناوری شناسایی از طریق فرکانس های رادیویی (RFID) به منظور ردیابی هر قطعه منفرد در مدیریت زنجیره تامین خودروسازی بسیار حیاتی شده است. در این مطالعه، عوامل موثر بر توسعه فناوری شناسایی از طریق فرکانس های رادیویی در ایران خودرو و اوزان و رتبه بندی آنها ارزیابی شده است.عوامل چارچوب لین به عنوان پایه این تحقیق استفاده شده اند. روش های دلفی فازی، دلفی، و تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) برای سه مرحله تحقیق اتخاذ شدند.در مرحله اول، سه عامل چارچوب لین رد و با هفت عامل جدید جایگزین شدند. در مرحله دوم، پس از اجرای سه دور روش دلفی، بعد هر یک از هفت عامل جدید شناسایی شد، و نهایتا در مرحله سوم، اوزان و رتبه های عوامل و ابعاد موثر بر توسعه RFID در مدیریت زنجیره تامین شرکت ایران خورو محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان داده اند که بعد استاندارد و مشخصات بین المللی دارای بالاترین وزن در میان دیگر ابعاد موثر است. پس از آن، ابعاد امنیت، هزینه، زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری، تکنولوژی، و دیگر عوامل به ترتیب دارای بالاترین وزن هستند.

    کلیدواژگان: فناوری شناسایی از طریق فرکانس های رادیویی (RFID)، فناوری شناسایی از طریق فرکانس های رادیویی (RFID)، مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی (E، SCM)، روش دلفی فازی، روش دلفی
  • بررسی تاثیر ویژگی های فردی بر ایجاد هوش بازاریابی در سازمان / مورد مطالعه: مراکز علمی و شرکت های تولیدی و خدماتی شهر تهران
    محمد فاریابی، علیرضا جلالی کلده، فاطمه نیکبخت صفحه 71
    امروزه سازمان ها با تغییرات محیطی فراوانی مواجه اند. تغییرات آن قدر سریع رخ می دهند که اگر سازمان ها از پیش، خود را برای مواجهه با آنها آماده نکنند، بقای آنان در خطر خواهد بود. یکی از ابزارهای جدیدی که به سازمان ها کمک می کند در محیط پرتلاطم امروزی خود را به جایگاهی شایسته برسانند، استفاده از هوش بازاریابی است. از آن جایی که در کشور ما هنوز درک صحیحی از مفهوم هوش بازاریابی وجود ندارد، در بسیاری از کتب و یا محافل علمی کشور، هوش بازاریابی را مترادف با اطلاعات بازاریابی یا تحقیقات بازار، می پندارند. بنابراین، هدف این تحقیق، توسعه نظریات در رابطه با هوش بازاریابی و تعیین ویژگی های فردی موثر بر هوش بازاریابی به منظور دست یابی به مزیت رقابتی پایدار است. در این راستا ابتدا با مرور پیشینه تحقیق مجموعه ای از شاخص های مربوط به هر یک از عوامل فردی موثر برهوش بازاریابی در سازمان گردآوری شد، داده ها ازطریق پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شد و از تکنیک های کمی و کیفی آماری برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که ویژگی های فردی شامل شخصیت، خلاقیت، انگیزش، هوش و عامل پست سازمانی بر ایجاد هوش بازاریابی در سازمان موثر هستند.
    کلیدواژگان: هوش بازاریابی، ویژگی های فردی، مزیت رقابتی
  • بررسی و رتبه بندی عوامل و مولفه های موثر بر فرآیند توسعه محصول جدید / مطالعه دیدگاه مدیران SMEs واقع در صنایع غذایی و آشامیدنی استان فارس
    سعید سعیدا اردکانی، رضا طالعه فر، سید حسن حاتمی نسب، فرهنگ محمدی صفحه 101
    موفقیت در پروژه های توسعه محصول جدید، چالشی مهم برای مدیران گذشته بوده و این چالش ها بدبختانه مدیران امروزی را نیز فرا گرفته است. در واقع پیدایی پاسخی برای این سوال که چرا هنوز نرخ شکست در پروژه های توسعه محصول بالاست، ذهن اکثر محققان این حوزه را به خود مشغول کرده است. موضوع مزبور علاوه بر پراهمیت بودن، پیچیدگی خاصی را نیز در خود دارد؛ به گونه ای که تعیین عوامل موثر بر توسعه موفقیت آمیز محصول جدید در مطالعات مختلف، نتایج متفاوتی را به خود دیده است. برای نمونه، شکست این پروژه ها در شرکت های کوچک و متوسط(SMEs) که در اقتصاد به عنوان منبع کارآفرینی محسوب می شوند، مساله ی حادتری در مقام قیاس با شرکت های بزرگ دارد، به گونه ای که برخی از این شکست ها عملا امکان حیات شرکت های مزبور را سلب می کند. این تحقیق یک پژوهش کمی به شمار می آید که در آن با بازنگری گسترده ادبیات مرتبط و همچنین با اجرای مصاحبات ساخت یافته با مدیران SMEs شرکت های هدف، پرسشنامه لازم تدوین و از آن برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. نتایج این تحقیق حکایت از آن دارد که عوامل حیاتی پنج گانه بر موفقیت توسعه محصول جدید این شرکت ها تاثیر دارند که شامل عوامل تکنولوژیک، حمایتی، بازاریابی، درون سازمانی، تجاری سازی. همچنین نتایج رتبه بندی مولفه های موثر برموفقیت توسعه محصول جدید گویای آن است که تشویق به تولید ایده های مناسب و کاربردی و جذابیت محصول مورد معرفی به بازار از با اهمیت ترین مولفه ها هستند.
    کلیدواژگان: عوامل حیاتی موفقیت، توسعه محصول جدید، شرکت های کوچک و متوسط، صنایع غذایی و آشامیدنی استان فارس، دیدگاه مدیران SMEs
  • فریده حق شناس کاشانی، نیما سعیدی صفحه 127
    یکی از مهمترین مشکلات امروز صنایع کشور، عدم رقابت پذیری و یکی از عوامل بروز این مشکل، عدم رویکردی مشخص به منظور افزایش رقابت پذیری است. در این مقاله، سعی بر آن است که با آزمون مدلی یکپارچه و ارائه آن به عنوان مدل نهایی پژوهش، عوامل تاثیرگذار بر رقابت پذیری صنعت فرش دستبافت، رتبه بندی شوند. بدین منظور، یکی از روش های نوین تصمیم گیری چندمعیاره- تاپسیس فازی- بکار گرفته شد. اجزای مدل مفهومی پژوهش که مشتمل بر سه معیار اصلی (منابع ورودی، موقعیت در بازار و توان خلاقیت) و 44 زیرمعیار است با روش تاپسیس فازی اولویت بندی شدند که درنهایت شاخص های «سهم بازار»، «تجارت الکترونیک»، «خلق دانش»، «اعتبار صنعت» و «مهارت و تخصص تجار» به عنوان مهمترین و تاثیرگذارترین زیرمعیارها و «رضایت مشتریان»، «آموزش کارکنان«، «گواهینامه های بین المللی» و «تحقیقات بنیادی» به عنوان کم تاثیرترین زیرمعیارها شناخته شدند. این نتایج، بیانگر آن ست که صنعت فرش دستبافت، همچنان در به کارگیری دانش بازاریابی مانند استفاده از فنونی چون بازاریابی اینترنتی، تجارت الکترونیک و آشناسازی تجار با این فنون، با مشکلات زیادی روبه روست؛ ضمن اینکه توجه زیاد به کیفیت، دوام و زیبایی فرش های ایرانی، مسئولان را از توجه به عواملی همچون رضایت مشتری، غافل ساخته است.
    در میان معیارهای اصلی نیز، دیدگاه مبتنی بر بازار به عنوان مهمترین معیار انتخاب شد. به عبارت دیگر برای این صنعت، رویکردی مبتنی بر بهبود جایگاه در بازارهای بین المللی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری، صنعت فرش دستباف، تصمیم گیری چند معیاره، تاپسیس فازی
  • سیدیعقوب حسینی، سیدجواد میرجهان مرد صفحه 155
    فناوری اطلاعات و ارتباطات در دو دهه اخیر، کیفیت و کمیت رقابت بین شرکت ها را در دسترسی به بازارهای دیگر کشورها تحت تاثیر جدی قرار داده است. پرسش بنیادی که هر شرکتی که در بازار بین الملل فعالیت می کند، با آن مواجه است، این است که کارکرد صادراتی شرکت ها از چه عواملی متاثر است. این پژوهش بر پایه پاسخگویی به این پرسش انجام شده است. مرور پیشینه پژوهش نشان از آن دارد که در میان عوامل زیادی که ممکن است کارکرد صادراتی را تحت تاثیر قرار دهند، تطبیق تاکتیک های بازاریابی، تجربه صادراتی و مزیت رقابتی درک شده از همه برجسته تر است. بر پایه این یافته نظری، مدل مفهومی پژوهش شکل دهی شد و پنج فرضیه در این پژوهش آزمون گردید. این پژوهش برای مطابقت داده های تجربی با مدل مفهومی در شرکت های صادراتی استان فارس آزمون گردید. یافته های پژوهش نشان از آن دارد که چهار فرضیه از فرضیه های پژوهش تایید شده و تنها رابطه مستقیم تطبیق تاکتیک های بازاریابی با کارکرد صادراتی به صورت مستقیم تایید نشده است. اثر تطبیق تاکتیک های بازاریابی بر کارکرد صادراتی به صورت غیرمستقیم بوده و از طریق متغیر واسطه مزیت رقابتی درک شده به دست آمده است.
    کلیدواژگان: کارکرد صادراتی، مزیت رقابتی درک شده، تجربه صادراتی، تطبیق تاکتیک های بازاریابی، مدل سازی معادلات ساختاری
|
  • Bahram Jabbarzadeh, Ali Mollahosseini Page 1
    In the scope of international marketing, gray market has attracted too much attention in recent years. On this basis, the following study examines the factors influencing consumer willingness to purchase gray market goods in Kerman Province. The recommended sample size for conducting this research is equal to 200 consumers in Kerman which was selected through random cluster sampling. The results suggest that price consciousness has the most influence on consumer’s purchasing willingness and simultaneously the perceived risk has a significant negative effect on consumer's attitude.
    Keywords: Gray market, Perceived risk, Price consciousness, Perceived value
  • Bahram Hassanpour, Somayeh Hajizadeh, Mirzahassan Hossainee Page 23
    This study has been conducted to investigate the effects of demographic characteristics including age, gender, marital status, education level, occupation type, and income level on encouraging public donations through advertising via SMS service in order to evaluate the effects rate of these elements on individuals’ attention and measure/action factors. The research is based on data obtained by distributing the questionnaire among 560 individuals who have formed the sample size of this study. The dependent variable of donation attraction has been analyzed along with two indices of attention and action, which are regarded as its measurement criteria. Therefore, the effects rate of demographic factors on these two parameters has been investigated. It is noteworthy that the analysis of collected data was done by SPSS software. The results have determined specific boundaries for people in sending SMS in order to encourage public donations. For instance, how many people among the sample size of this research will pay attention to the messages, how many of them are potential donators, and which individuals and groups have been identified as real executives.
    Keywords: SMS advertising, Key words: SMS advertising, Public donations, Demographic characteristics, Public donations, Demographic characteristics
  • Ali Sanayei, Fariborz Sobhanmanesh, Amirmehdi Ghazifard Page 41

    The application of Radio Frequency Identification (RFID) for the purpose of tracking each single part in the automotive supply chain management has become very crucial in recent years. In this study, the factors influencing the development of RFID in Iran Khodro Industrial Group as well as their weight and ranking are evaluated. It is notewothy that the Lin framework factors have been used as the basis of this research. The Fuzzy Delphi, Delphi, and Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) methods were applied for the research three stages. In the first stage, three of the Lin framework factors were rejected and replaced with seven more new factors. In the second stage, after three times performance of Delphi method, the dimension of each of the new seven factors was recognized, and finally in the third stage, the weight and ranking of factors and dimensions which influence the RFID development in supply chain management in our case study, Iran Khodro Company, was calculated. The results of the research have shown that the International Standard and Specification dimension has the highest weight among other influential dimensions. Also, the dimensions of Security, Cost, Infrastructure, Technology, and other factors have respectively the next highest weight after the International Standard and Specification dimension

    Keywords: Radio Frequency Identification, Supply Chain Management, Fuzzy Delphi Method, Delphi Method, Fuzzy Analytic Hierarchy Process
  • Alireza Jalali Kaldeh, Mohammadrahim Faryabi, Mohammadrahim Faryabi, Fatemeh Nikbakht Page 71
    Nowadays, organizations are facing with plenty of environmental changes like never before. The changes take place promptly, that if organizations do not prepare themselves for facing with such changes their survival will be threatened. One of the very new tools that help organizations to reach a worthy position is the use of marketing intelligence. As there is no comprehensive conception of marketing intelligence in Iran, it is assumed as the synonymous of marketing information and market researches in many several books as well as scientific societies of our country. Therefore, the main purposes of this study are to develop the marketing intelligence theories and to specify effective individual characteristics on marketing intelligence in order to accomplish a stable competitive advantage. Accordingly by reviewing the literature review, a set of indicators relevant to each of the effective individual factors on marketing intelligence was collected, also the data was collected by questionnaire and interview. It is noteworthy that both qualitative and quantitative methodology were applied for the purpose of data analysis. The result of the research indicates that individual characteristics including character, creativity, motivation, intelligence, and organizational position are effective factors for making marketing intelligence.
    Keywords: Marketing intelligence, Individual factors, Competitive advantage
  • Hassan Hataminasab, Farhang Mohammadi, Reza Taleeifar, Saeed Saeedaardakani, Farhang Mohammadi Page 101
    Success in New Product Development projects (NPD) has been a crucial challenge for the past managers and these challenges have encompassed today's managers as well. The majority of researchers in this connection have been trying to find out a reason why the failure rate of Product Development Projects is high. Although this issue is very momentous and significant, but it has a special complexity in itself so that determining effective factors on New Product Development have been faced different results in different studies. For instance, failure of these types of projects in small and medium companies (SMEs), as the source of entrepreneurship in economy, are considered as an acute problem in comparison with large companies, in a way that some of these failures prevent their survival. This research is a quantitative research in which by extensive reviewing of related literature and also performing structured interviews with SMEs managers, the requisite questionnaire has designed. The data was collected through distributing the questionnaire among the targeted population. The results of this research identified five critical factors on success of New Product Development of these companies. These factors include: technological, supporting, marketing, organizational inward, and commercialization. Likewise, the results of categorizing effective components on success of New Product Development indicate that encouraging to create good and practical ideas and attraction of new introduced products to the market are considered as the most important and prominent components.
    Keywords: Keywords: Critical success factors, Small, medium companies, New Product Development (NPD), Small, medium companies, Food, beverage industries of Fars province, SMEs managers perspective
  • Nima Saeedi, Farideh Haghshenas Page 127
    One of the most prominent and important problems of Iran industries is the lack of competitiveness and the major reason among several various reasons is due to the absence of a defined approach for competitiveness. During this study, by testing an integrated model and presenting it as the research final model, we are trying to categorize the driving affecting factors on Iran’s carpet industry competitiveness. Thus, one of the new Multi Criteria Decision Making (MCDM) techniques –Fuzzy Topsis- was applied. The components of research conceptual model which has 3 main criteria (internal resources, market situation, and innovation strength) and 44 sub criteria was categorized by Fuzzy Topsis technique. Accordingly, “market share”, “e-commerce”, “knowledge creation’, “industry reliability”, and “exporters expertise and skills” were recognized as the most important sub criteria and simultaneously “customers satisfaction”, “employees’ education”, “international certifications”, and “fundamental researches” were recognized as the least momentous and effective sub criteria. These results represent that Iran’s hand-made carpet industry has still some difficulties in applying marketing knowledge such as: on line marketing, e-commerce, and making merchants familiar to these techniques. In addition, paying excessive attention to the quality, durability, and appearance of the Iranian carpets make managers to ignore some other factors such as customer satisfaction. Among the main criteria, market-based perspective was chosen as the most leading and significant criterion. In other words, the approach of position improvement in the international markets is recommended for this industry.
    Keywords: Hand, made carpet industry, Keywords: Competitiveness, Hand, made carpet industry, Multi Criteria Decision Making (MCDM), TOPSIS
  • Yaghoub Hossainee, Javad Mirjahanmard Page 155
    Information and communication technology (ICT) has intensively affected the quality and quantity of competition among companies in their accessibility to the markets of other countries during the last two decades. The basic question that every company working in the international markets has faced with is the factors affecting export function. This study is conducted for the purpose of answering this question. Reviewing the related literature shows that among many factors which may affect export function, adapting marketing tactics, export experience, and perceived competitive advantage are the most remarkable ones. Based on this theoretical finding, the conceptual model of the research had created and five hypotheses were tested during this study. For adopting experimental data with the conceptual model, export companies in Fars province have been studied. Findings illustrate that four out of five hypotheses of the research have approved and only the direct relationship of marketing tactics adaption with export function has not been verified. The effect of marketing tactics adoption to export function was indirect and obtained through perceived competitive advantage as an intermediary variable.
    Keywords: Export performance, Perceived competitive advantage, Adaptation of marketing tactics, Exporting experience, Structural Equation Modeling