فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال نهم شماره 4 (پیاپی 30، زمستان 1389)

نشریه طلوع بهداشت
سال نهم شماره 4 (پیاپی 30، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد ملکوتیان، امیر حسین محوی، علی فاتحی زاده، محمدحسن احرامپوش صفحه 1
    سابقه و اهداف
    روش های مختلفی برای حذف یا کاهش سختی وجود دارد که هر کدام دارای معایب و مزایایی می باشد. فرایند نانوفیلتراسیون به علت سادگی و کارایی بالا توجه زیادی را به خود معطوف داشته است و در حذف یون های مختلف و مواد آلی مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از این پژوهش، بررسی کارایی نوعی غشای نانو فیلتر در حذف یون های کلسیم و منیزیم مولد سختی از نمونه مصنوعی آب در شرایط بهره برداری مختلف است.
    روش بررسی
    پژوهش مطالعه ای تجربی که در مقیاس آزمایشگاهی و با استفاده از پایلوت نانو فیلتر تجاری انجام شد. آزمایشات با استفاد از پایلوت نانو فیلتر در غلظت های اولیه کلسیم برابر 280، 300، 320، 340 و mg/L 360 و غلظت های اولیه منیزیم برابر 60، 80، 100، 120 و mg/L 140 با میزان جریان های (Q1) L/min 4/0 و (Q2) L/min 8/0 انجام گرفت. جهت بررسی تاثیر کاتیون ها و آنیون های همراه با کلسیم و منیزیم بر کارایی نانو فیلتر، یون های سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم (به عنوان کاتیون) و یون های کلراید، نیترات و سولفات (به عنوان آنیون) انتخاب شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش غلظت اولیه کلسیم و منیزیم در نمونه، کارایی نانو فیلتر در حذف کلسیم و منیزیم کاهش یافت. با افزایش غلظت اولیه کلسیم از mg/L 280 به mg/L 360 راندمان حذف به ترتیب از 08/69% به 25/61% در صد و با افزایش غلظت اولیه منیزیم از mg/L 60 به mg/L 140 راندمان حذف به ترتیب از 05/70 به 25/62% در صد کاهش رسید. به علاوه، با تغییر میزان جریان عبوری از غشا از L/min 4/0 به L/min 8/0، راندمان حذف کلسیم و منیزیم توسط نانو فیلتر حدود 5% کاهش داشت. بیشترین تاثیر ناشی از آنیون ها و کاتیون های همراه با کلسیم و منیزیم به ترتیب مربوط به سولفات و کاتیون های دوظرفیتی بوده و کمترین تاثیر مربوط به آنیون کلراید و کاتیون سدیم بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده، فرایند نانو فیلتر می تواند به عنوان روشی موثر و مناسب برای حذف یون های مولد سختی (کلسیم و منیزیم) مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حذف سختی، نانو فیلتر، تصفیه آب
  • علی حسین حسین زاده، کریم رضادوست، زهرا الهی کیا * صفحه 10
    سابقه و اهداف

    سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است و توجه به مسائل و نیازهای این مرحله یک ضرورت اجتماعی است. با در نظر داشتن نیازهای خاص این دوران، توجه به رفتارهای ارتقا دهنده جایگاه وموقعیت سالمندان درجامعه و خانواده نیز امر بسیار مهمی است که عمدتا مورد غفلت قرار می گیرد.هدف از این مطالعه، بررسی علل و عوامل موثر بر جایگاه و موقعیت سالمندان در خانواده بوده است. این بررسی سعی دارد با شناخت عوامل تثبیت کننده و بهبود دهنده وضعیت و موقعیت فرد سالمند در خانواده گامی در جهت حفظ و تعا لی این جایگاه و موقعیت برداشته و کمکی هر چند اندک در بهبود و ارتقاء شرایط زیست سالمندان در جمع خانوادگی نماید.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، به روش پیمایشی در یک جامعه280 نفری متشکل از سالمندان بالای 60 سال مقیم در خانواده در شهرستان دزفول به روش تصادفی خوشه ایانجام یافته است.روش جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه ای بوده که روایی و پایایی آن انجام شده است.

    یافته ها

    پس از تجزیه و تحلیل داده ها مشخص گردیدکه میان کلیه ی متغیر های مستقل مطروحه در این بررسی و متغیر وابسته ی موقعیت سالمند درخانواده رابطه معنی داری وجود دارد.بطوریکه متغیرهایی مانند سن، میزان تحصیلات، وضعیت سلامتی، میزان همکاری و وضعیت اقتصادی فرد سالمند و نیز، نوع خانواده و بالاخره میزان مذهبی بودن خانواده فرد سالمند بر موقعیت افراد سالمند در خانواده اثر گذارند.نتایج بدست آمده ازآزمون t مستقل نشان می دهدکه بین سالمندان زن و مرد از نظر وضعیت سلامتی، میزان همکاری در امور منزل، وضعیت اقتصادی و مذهبی بودن خانواده آنان تفاوت وجود دارد.که این تفاوت در وضعیت سلامتی، وضعیت اقتصادی، به نفع سالمندان مرد و در وضعیت خانواده از نظر مذهبی بودن، میزان همکاری در امور منزل به نفع سالمندان زن می باشد. یعنی وضعیت سلامتی، وضعیت اقتصادی، سالمندان مرد بهتر از سالمندان زن و در وضعیت مذهبی بودن خانواده، میزان همکاری در امور منزل، سالمندان زن بهتر از سالمندان مرد عمل می کنند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه عواملی از جمله میزان مذهبی بودن خانواده فرد سالمند از درجه اهمیت بالاتری برخوردار است. لذا با شناخت و مطالعه پیرامون این عوامل و انجام اقدامات و برنامه ریزی های مناسب و موثر می توان ضمن پیشگیری و کاهش مشکلات فعلی و آتی سالمندان، موجبات ارتقاء و بهبود هر چه بیشتر موقعیت آنان را در خانواده فراهم آورد.

    کلیدواژگان: سالمندان، موقعیت، خانواده، دزفول
  • محمود وکیلی، حسن شهبازی، محمدحسین دهقانی تفتی صفحه 23
    سابقه و اهداف
    حاملگی ناخواسته عبارت است از حاملگی که معمولا تصادفی است و خواسته یکی یا هر دو والدین نمی باشد. با توجه به اینکه یک سوم(حدود 75 میلیون) از حاملگی ها در جهان ناخواسته می باشد و وقوع حاملگی ناخواسته یکی از دلایل عمده مرگ و میر 14 میلیون کودک زیر 5 سال در سطح جهان شمرده می شود و همچنین سقط عفونی بدنبال حاملگی ناخواسته یکی از 5 عامل مهم مرگ و میر مادران می باشد لذا بارداری ناخواسته می تواند بر سلامتی مادران، کودکان و به طور کلی جامعه تاثیرگذار باشد. هدف از پژوهش حاضر تعیین شیوع حاملگی ناخواسته و برخی عوامل دموگرافیک مرتبط با آن در زنان مراجعه کننده به بیمارستان های شهر یزد می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی تعداد 330 خانم باردار که در مهر و آبان سال 1387 به هر دلیلی به بیمارستان های شهر یزد مراجعه کردند مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده که پس از تایید روایی و پایائی(72/0=α) آن با روش مصاحبه تکمیل شده و داده ها با استفاده از نرم افزار16 SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میزان شیوع حاملگی ناخواسته در زنان ساکن و غیر ساکن(اطراف) شهر یزد که به بیمارستان های شهر یزد مراجعه کرده بودند به ترتیب 9/22% و 9/28% بوده است. سن و سطح تحصیلات زن و شوهر، تعداد فرزندان پسر و دختر، رضایتمندی از درآمد اقتصادی، سابقه حاملگی ناخواسته و نظر شوهر در مورد استفاده از روش های جلوگیری از بارداری با حاملگی ناخواسته رابطه معنی داری داشت. زنانی که حاملگی ناخواسته داشتند قبل از این بارداری، 3/41% از روش منقطع، 20% از کاندوم و 3/16% از قرص استفاده می کردند. با توجه به مدل آماری رگرسیون لجستیک که برای تحلیل چند متغیره استفاده گردید عوامل موثر در حاملگی ناخواسته شامل سواد شوهر، تعداد فرزندان و حاملگی ناخواسته قبلی بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای حاملگی ناخواسته، بررسی بیشتر در این زمینه و بازنگری برنامه تنظیم خانواده و آموزش کل زنان بویژه زنان در معرض خطر در مورد انواع روش های موثر پیشگیری از بارداری و نحوه استفاده صحیح از روش ها و جلب مشارکت مردان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: حاملگی ناخواسته، متغیرهای دموگرافیک، روش های پیشگیری از حاملگی، یزد
  • هادی زارعی محمود آبادی، سمانه ویسه، فریده دهقان طزرجانی صفحه 36
    سابقه و اهداف
    با افزایش جمعیت و نیاز مردم جهت استفاده از وسایل حمل و نقل، وجود یک سیستم حمل ونقل عمومی مطمئن، کارا و تمیز، سریع، اقتصادی و با کمترین اثر مخرب زیست محیطی ضروری به نظر می رسد. هدف از این تحقیق، بررسی آلودگی هوای ناشی از تردد وسایل حمل نقل جاده ای در مسیر یزد - اردکان و برآورد بار آلودگی ناشی از آنها در این مسیر می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ابتدا داده های اولیه با انجام مراجعات سازمانی و سپس با تنظیم سه گروه پرسشنامه و توزیع آن در بین رانندگان و مسافران جمع آوری گردیدند و داده ها با استفاده از نرم افزار هایExcel وSpss، جهت محاسبه و برآورد نتایج تحقیق، تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد که تردد وسائط نقلیه جهت جابجایی مسافران باعث انتشار سالانه 65/17 تن ذرات معلق، 04/59 تن هیدروکربور، 76/182 تن منواکسید کربن،96/21 تن دی اکسید سولفور و 8/40 تن اکسید ازت می شود.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق حمل ونقل ریلی به دلیل کاهش انتشار 31/286 تن در سال آلاینده به هوا وکاهش میزان تصادفات جاده ای،بهبود وضعیت ترافیک در جاده یزد– اردکان، جابجایی تعداد زیاد مسافر، صرفه جوئی و کاهش زمان سفر، راندمان بالای سرعت جابجایی،کاهش مصرف انرژی و صرفه جوئی هزینه های استفاده از وسایل نقلیه شخصی و درمانی بعنوان یک گزینه و راهکار عملی در این تحقیق جهت مسیر مورد مطالعه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، حمل و نقل جاده ای، یزد - اردکان
  • محمد امین بهرامی، محمد رنجبر عزت آبادی، علی ملکی، روح الله عسکری، غلامرضا احمدی تهرانی صفحه 45
    سابقه و اهداف
    مراقبت پیش بیمارستانی نقش مهمی در مدیریت بیماران اورژانس دارد. هرچقدر مدیریت این بیماران مناسب تر، صحیح تر و سریع تر باشد میزان بیماری زایی و مرگ و میر کمتر خواهد شد. ارزشیابی عملکرد خدمات اورژانس پیش بیمارستانی یزد بوده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر پژوهشی توصیفی، تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال 1388 و سه ماه نخست 1389 در تمامی پایگاه های اورژانس شهر یزد انجام شده است. در این پژوهش، داده های مربوط به کارکنان و تجهیزات موجود در پایگاه های اورژانس یزد با استفاده از چک لیست استخراج شدند. همچنین، تعداد 11961 گزارش ماموریت ثبت شده در پایگاه مرکزی مورد بررسی قرار گرفت. وضعیت نیروی انسانی با استاندارد تدوین شده وزارت بهداشت، وضعیت تجهیزات با استاندارد ارائه شده توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و زمان پاسخ محاسبه شده با استاندارد زمان پاسخ تدوین شده وزارت بهداشت و نیز استاندارد آمریکای شمالی مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها، تنها 3/14 درصد از پایگاه ها دارای نیروی انسانی کافی هستند. همچنین، هیچکدام از آمبولانس های پایگاه های اورژانس، دارای تمامی تجهیزات مورد نیاز نبوده اند. بیشترین کمبود، مربوط به تجهیزات مدیریت درمانی – حیاتی بوده که تنها 4/17 درصد از آمبولانس ها دارای این تجهیزات بوده اند و بهترین وضعیت مربوط به تجهیزات تهویه – تنفس بوده که در 9/97 درصد از آمبولانس ها موجود بوده اند. مطالعه 5/81% از درخواست ها در زمان کمتر از 8 دقیقه پاسخ داده شده اند.
    نتیجه گیری
    هرچند زمان پاسخ، عاملی بسیار مهم در کاهش تلفات بیماری ها و حوادث اورژانس می باشد اما کاستی های موجود در نیروی انسانی و تجهیزات آمبولانس می تواند باعث کاهش اثربخشی ماموریت های انجام شده گردد. لذا، رفع کمبودهای نیروی انسانی و تجهیزات ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی عملکرد، خدمات پزشکی اورژانس، مراقبت پیش بیمارستانی، زمان پاسخ
  • محمدتقی قانعیان، محمدحسن احرامپوش، سمیه رحیمی، قادر غنی زاده، محسن عسکر شاهی صفحه 59
    سابقه و اهداف
    رنگ ها یکی از مهمترین آلاینده های موجود در فاضلاب صنایع نساجی و رنگرزی هستند غالبا سمی، سرطان زا، جهش زا و غیر قابل تجزیه بیولوژیک می باشند. رنگ راکتیو قرمز 198 یکی از رنگ های آزو بوده که در حال حاضر نیز در صنایع نساجی کاربرد دارد. این مطالعه با هدف بررسی کارایی فرآیند جذب رنگ بر روی نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم از فاضلاب سنتتیک نساجی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک پژوهش کاربردی است که به صورت تجربی در یک راکتور منقطع برروی فاضلاب سنتتیک با غلظت های رنگ 100، 150 و 200 میلی گرم در لیتر انجام و اثر متغیرهایی نظیر غلظت اولیه رنگ، غلظت نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم، زمان و pH بر کارایی جذب رنگ بررسی شد. غلظت رنگ در نمونه های مختلف با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج 518 نانومتر اندازه گیری شد.
    یافته ها
    مقادیر ظرفیت جذب رنگ در pH های 4، 7 و 10 برای غلظت اولیه رنگ 100 میلی گرم در لیتر و جرم جاذب 4/0 گرم در لیتر در زمان 180 دقیقه به ترتیب 5/92، 70 و5/37 میلی گرم در گرم بوده و میزان جذب رنگ در غلظت های 100، 150 و 200 میلی گرم در لیتر در pH4، جرم جاذب 1 گرم در لیتر و زمان 180 دقیقه به ترتیب 8/51، 1/56 و 4/61 میلی گرم در گرم جاذب بوده و ایزوترم جذب رنگ مطالعه شده منطبق بر مدل لانگمیر (98/0 =R2) می باشدکه حداکثر جذب آن معادل 46/38 میلی گرم بر گرم است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعات جذب نشان داد که میزان جذب/ حذف رنگ راکتیو قرمز 198 با افزایش غلظت اولیه رنگ، زمان واکنش، جرم جاذب و کاهش pH افزایش می یابد. بر اساس نتایج این تحقیق نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم قادر به جذب رنگ راکتیو قرمز 198 در حد مطلوبی بوده و کارایی فرایند در pH اسیدی بیشتر می باشد. با توجه به کاربرد TiO2 به عنوان فتوکاتالیست در حذف آلاینده های زیست محیطی، جذب بیشتر آلاینده ها در شرایط اسیدی بر روی نانو ذرات، کارایی فرایند فتوکاتالیستی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: فتوکاتالیست، نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم، رنگ راکتیو قرمز 198، فاضلاب
  • آزاده فاتح پناه، محمدرضا ملکی، زهرا مطلق صفحه 70
    سابقه و اهداف
    هر چند آموزش پزشکی، نقش بزرگی در سلامت انسانها در قرن بیستم ایفا کرد، ولی این سیستم در طول زمان نیازمند بازنگری و بهبود در جهت برآورده سازی اهداف سازمانی است. در این راستا این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد آموزشی بیمارستان آموزشی هاشمی نژاد شهر تهران با استفاده از الگوی تعالی مالکوم بالدریج انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر توصیفی-مقطعی می باشد و محیط پژوهش، بیمارستان شهید هاشمی نژاد و ابزار گردآوری داده ها، چک لیست استاندارد و جهانی مالکوم بالدریج(ویرایش 2007) بود که عملکرد موسسات آموزشی را در هفت معیار مورد ارزیابی قرار می دهد. روش گردآوری داده ها، مصاحبه با مدیران ارشد بیمارستان، مشاهده مستندات و تکمیل چک لیست های مربوطه بود. داده های بدست آمده به صورت کیفی تحلیل شدند.
    یافته ها
    این بیمارستان از 1000 امتیاز موجود در الگوی مالکوم بالدریج،222 امتیاز (2/22% از کل امتیاز موجود در الگو) را کسب نمود. از این 222 امتیاز، بیشترین امتیاز مربوط به معیار های تمرکز بر دانشجویان، گروه های ذینفع و بازارها و برنامه ریزی استراتژیک با کسب 33% امتیاز نسبت به امتیاز الگو و کمترین امتیاز مربوط به معیار نتایج عملکرد سازمانی با کسب 18% امتیاز الگو می باشد.
    نتیجه گیری
    بیمارستان آموزشی شهید هاشمی نژاد در حیطه آموزش دارای عملکرد ضعیفی بود. باتوجه به اینکه اولین رسالت یک بیمارستان آموزشی، فعالیت در جهت آموزش هر چه بهتر دانشجویان کارورز و آموزش گیرنده اش می باشد، لزوم توجه هر چه بیشتر به عملکرد سازمان خصوصا، در حیطه آموزش ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: عملکرد آموزشی، الگوی تعالی، مالکوم بالدریج، بیمارستان شهید هاشمی نژاد
  • اصغر ابراهیمی، محمدحسن احرامپوش، محمدرضا سمایی، ابراهیم شاهسونی، یوسف افرا، مریم ابوترابی صفحه 80
    سابقه و هدف
    تولید مواد زائد جزء لاینفک زندگی انسان است. این مواد زائد باید به نحوی از محل زندگی انسان دور شده و یا دوباره وارد چرخه مواد و انرژی شود تا بتوان گامی موثر جهت ارتقاء سلامت و بهداشت عمومی برداشت. لذا جهت مدیریت صحیح این مواد مطالعه ای با هدف روشن شدن میزان آگاهی و عملکرد مردم شهر یزد در مدیریت مواد زائد جامد شهری در سال 1387 صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بوده و از طریق پرسشنامه انجام شد. که پایایی آن با استفاده از تست آلفای کرونباخ انجام گرفت. تعداد 300 عدد پرسشنامه در مناطق مختلف شهر یزد تکمیل گردید. اطلاعات در نرم افزار5/11SPSS وارد گردید. و با استفاده از آزمون کای اسکوئر و جداول و نمودارهای توزیع فراوانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که عملکرد شهروندان در خصوص تفکیک از مبدا و حمل پسماند تا وسیله نقلیه جمع آوری در وضعیت مطلوبی نمی باشد، عملکرد شهروندان در زمینه تحویل به موقع پسماند و ذخیره سازی پسماند در منزل قبل از تحویل وضعیت خوبی دارد. عملکرد مردم جهت ارتباط با سازمان بازیافت و شهرداری یزد در وضعیت ضعیف قرار دارد. میزان آگاهی از بازیافت اقلام موجود در پسماند نظیر کاغذ و مقوا، شیشه، فلزات و پلاستیک در رتبه متوسط تا خوب جای می گیرد. کاهش تولید پسماند و روش های دفع آن وضعیت مطلوبی ندارد. میزان آگاهی شهروندان از بیماری های منتقله توسط پسماند اثرات آن در رتبه متوسط تا خوب قرار دارد.
    نتیجه گیری
    اجرای موفق سیستم مدیریت پسماند در سطح شهر یزد نیازمند ارتقاء سطح آگاهی و عملکرد عموم و ارتباط نزدیک سازمان های مجری با شهروندان می باشد. با توجه به سطح آگاهی بدست آمده از نتایج تحقیق اجرای برنامه آموزشی منظم و مستمر از سنین پایین تا بالا جهت افزایش دانش عمومی و حتی در مواردی اختصاصی مرتبط با پسماند جهت مدیریت هر چه بهتر سیستم پسماند لازم است.
    کلیدواژگان: مدیریت مواد زائد جامد، شهر یزد، آگاهی و عملکرد مردم
  • فرزاد جلیلیان، شهره امدادی، مهدی میرزایی علویجه، مجید براتی صفحه 89
    سابقه و اهداف
    از دیدگاه سلامتی یکی از مهمترین مشکلات جامعه امروزی کاهش فعالیت فیزیکی مناسب در بین افراد می باشد. فعالیت جسمانی در حد متوسط خطر ابتلاء و مرگ و میر از بیماری های قلبی را کاهش داده و تاثیر بسیار زیادی بر فشار خون بالا، دیابت نوع دو، استئوپروز، سرطان کولون و چاقی داشته است. فعالیت جسمانی همچنین می تواند اثرات مثبت روانی، با کاهش سطح اضطراب و افسردگی داشته باشد و باعث ارتقاء اعتماد بنفس شود. علاوه بر این، مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده که زندگی بدون فعالیت جسمانی میزان مرگ و میر را افزایش می دهد. اما متاسفانه علیرغم فواید زیاد در سلامت جسمانی و روانی بسیاری از افراد فعالیت بدنی به اندازه کافی ندارند. هدف این مطالعه تعیین وضعیت فعالیت جسمانی در بین زنان شاغل می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی می باشد که بر روی 230 زن شاغل در دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شده است؛ نمونه گیری به صورت طبقه بندی با انتساب متناسب از بین معاونت ها و دانشکده های مختلف انجام گردید. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش استفاده از پرسشنامه استاندارد بوده است. در نهایت اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 13 و بهره گیری از آزمون آماری همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بالغ بر 65 درصد زنان شاغل تحرک کافی نداشتند؛ 7/25 درصد از آنان نامنظم ورزش می کنند و تنها 7/8 درصد بانوان روزانه و بطور منظم ورزش می کنند. بین منافع، موانع، خودکارآمدی و سطوح مراحل تغییر رابطه آماری معنی داری (05/ > P) دیده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای بی تحرکی در بین زنان لزوم تشکیل کلاس های آموزشی برای آنان ضروری به نظر می رسد. همچنین پیش بینی مناسب در خصوص تدارک امکانات و تسهیلات مناسب ورزشی برای کارکنان می تواند به ارتقای فعالیت بدنی در بین آنان منجر شود.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، مدل مراحل تغییر، زنان شاغل، منافع درک شده، موانع درک شده، خودکارآمدی درک شده
|
  • Malakootian M. Mahvi Ah Fatehizadeh A. Ehrampoush Mh Page 1
    Background
    There are various techniques for reduction or removal of hardness of water each with its own special advantages and disadvantages. Nanofiltration, process due to its simplicity and efficiently, has gained a great attention and is used for removal of various ions and organic matters. The aim of this study was to investigate the evaluation of efficiency of calcium and magnesium removal by a nanofiltration membrane from synthetic water under different operating conditions.
    Methods
    This study was performed in laboratory scale using a commercial NF membrane similar to pilot scale. NF experiments were conducted using a calcium initial concentrations (280, 300, 320, 340 and 360 mg/L) and magnesium initial concentrations (60, 80, 100, 120 and 140 mg/L) with flow rate of 0.4 L/min (Q1) and 0.8 L/min (Q2). To investigate the removal of calcium and magnesium as a function of co-existing anions and cations for NF membrane, sodium, potassium, calcium and magnesium ions (as cation) and chloride, nitrate and sulfate ions (as anion) were chosen.
    Results
    The results revealed that with the increase in initial calcium and magnesium concentration, the removal efficiency decreased. with increasing initial calcium concentration from 280 mg/L to 360 mg/L, the removal efficiency decreased from 69.08% to 61.25%, respectively and magnesium removal efficiency declined from 70.05% to 62.25% with increasing concentration from 60 mg/L to 140 mg/L, respectively. In addition, while flow rate varied from 0.4 L/min to 0.8 L/min, calcium and magnesium removal efficiency descended to approximately 5 %. Most effectiveness due to anions and cations with calcium and magnesium were related to sulfate and divalent cations and chloride and sodium lowest effectiveness related to choride anion and sodium cation respectively.
    Conclusion
    According to the results, nanofiltration process was applied as efficient and proper method for hardness (calcium and magnesium) removal from water.
  • Hosseinzadeh Ah, Rezadost K, Elahikia Z* Page 10
    Background

    Old age is a critical stage in human life so paying attention to problems and needs of this group is a social necessity. Considering special needs of this stage, paying attention to behaviors that promote the place and situation of the elderly people in society and family is an important issue, but this is often neglected.The purpose of the present study is to investigate causes and factors that affect the place and situation of the elderly people in their families. This study tries to take a step toward maintaining and promoting this place and situation by identifying factors that stabilize and improve the place and situation of the elderly in families, and it tries to help, though slightly, improve and promote the elderly life conditions in family circles.

    Methods

    The present study was performed using survey method on 280 elderly people aged more than 60 residing in families that were living in Dezful. These people were selected by cluster sampling method randomly. A questionnaire the reliability and validity of which had been determined was used to gather data.

    Results

    After data were analyzed, there was a meaningful relationship between all independent variables considered in this study and dependent variables of the situation of the elderly people so that variables such as age, academic degree, health conditions, cooperation rate and economic status, as well as family type and, finally, religious beliefs of the elderly people families influence the situation of elderly people.There results obtained from independent "t'' test showed that there was difference between the elderly men and women in terms of health conditions, cooperation rate in household work, economic and religious status of their families. This difference in health conditions and economic status was in favor of elderly men, and the difference in family being religious and cooperation rate in household work were proved to be in favor of elderly women. that is, elderly men acted better than elderly women in health conditions and economic status. whereas elderly women acted better than elderly men in being religious of families and cooperation rate in household work.

    Conclusion

    factors such as religious being rate of families of elderly people are highly important; therefore it can be possible to promote and improve their situation as much as possible in their families as well as prevent and minimize their present and future problems by identifying and studding these factors acting properly and planning effectively.

  • Vakili M. Shahbazi H. Dehghani Mh Page 23
    Background
    Unintended pregnancies include unwanted pregnancies at least for one of couples. Totally, 33% (about 75 millions) of pregnancies Worldwide are unintended. Unintended pregnancies are considered a major cause of about 14 million deaths in under-5-years-old children per year. Infectious abortion following unwanted pregnancy is also one of the five major leading causes of maternal mortality. This study aimed to determine the prevalence and demographic related factors of unintended pregnancy in pregnant women referring to hospitals in Yazd city.
    Methods
    In this cross-sectional study, 330 pregnant women referring to hospitals of Yazd in September and October 2008 were studied. Data were collected by interview using a valid and reliable questionnaire. Data were computerized and analyzed by SPSS16 software.
    Results
    The prevalence of unwanted pregnancies in the women admitted to hospitals living in Yazd city was 22.9% and in the non-resident women in was 28.9%. There was a significant relationship between unintended pregnancy whit age and educational level of the couples, number of children, economic satisfaction, history of unintended pregnancy and opinion of the husband about family planning methods. Among women who had unwanted pregnancies 41.3% had used the withdrawal method to prevent pregnancy and condoms and pills had been used 20%, 16.3% respectively. According to the logistic regression statistical model, the factors affecting unwanted pregnancies was husband Literacy, number of children and the history of unwanted pregnancies.
    Conclusion
    Due to a high prevalence of unintended pregnancy in this study, further investigations are suggested in this field in cluding revision in family planning programs as well as improving the education of all women especially high risk women about family planning methods and proper use of them and focusing on the participation of men.
  • Zarei Mahmoud Abady H Veyseh S. Dehghan Tezerjani F. Page 36
    Background
    The Existence of a safe, efficient, clean, fast, and economical public transportation system with the least environmental effects seems to be necessary with increasing population and people's need for using transport vehicles. The aim of this research is the investigation of air pollution in road transportation in Yazd-Ardakan route and estimation of the pollution at this route.
    Method
    In this study, the primary data were first collected by referring to the relevant organizations & departments and then by providing and distributing three questionnaires among drivers and passengers. The data were then analyzed by the Excell and Spss software for estimation of research results.
    Results
    The findings of this study indicated that transportation vehicles and relocation of the passengers in this route resulted in emission of annually 17.65 tons of suspended dust, 59.04 tons of hydrocarbons, 182.76 tons of carbon monoxide, 21.96 tons of sulfur dioxide and 40.8 tons of nitrogen oxide.
    Conclusion
    Railway transportation because of reducing the emission of 286.31 tons of pollutants per year to the atmosphere and road accidents, improving traffic status in Yazd – Ardakan route, carrying many more number of passengers,having high efficiency on speed of transportation, saving and reducing of travel time, energy and cost of using personal vehicles and health proposed as a practical solution.
  • Bahrami Ma Ranjbar Ezzatabadi M Maleki A Asqari R Ahmadi Tehrani Gh Page 45
    Background
    Pre-hospital care has an important role in the management of critical patients. The more this management is appropriate, accurate and rapid, the less there is mortality and morbidity. It is there fore imperative to assess the current status of Emergency Medical Services (EMS) in to improve its performance. Three measures that can be considered in such assessments are the status of EMS staffing and equipments and more important, the response time of EMS system. This study had a main objective to survey these measures in Yazd pre-hospital EMS stations and to compare them with the existing standards.
    Methods
    In a descriptive, analytical and cross- sectional study, we surveyed all 7 EMS stations of Yazd. We extracted the staffing status and the ambulance equipments trough checklist and compared them with reference standards. Also, we surveyed 11961 run report forms from all stations that had been submitted to central station during 2008-2009. By using Excell software and descriptive statistics (percent, cumulative distribution and standard deviation),we calculated fractile response times for Yazd EMS and compared it with reference standards of Iran and North America.
    Results
    The results of the study showed that Yazd EMS system has major deficiencies in terms of staffing and access to advanced EMS equipments. Based on the results, only 1 station (14/3%) had sufficient staff. Also, none of the ambulances had the necessary equipments required for critical patients’ management. Despite these deficiencies, 81/15% of response time was within 8 minutes, a reference standard for EMS.
    Conclusion
    We concluded that the majority of call services in Yazd EMS have been responded in a suitable time interval compared with reference standards and country's approved EMS response time goal. Although, response time is an important factor in reducing morbidity and mortality in emergencies but deficiencies of personnel and equipments can affect the effectiveness of delivered services. There fore improving in staffing and equipments is an inevitable necessity to reach the goal.
  • Ghaneian Mt Ehrampoush Mh Rahimi S. Ghanizadeh Gh Askarshahi M Page 59
    Background
    Dyes are one of the most important existing pollutants in textile industrial wastewater. They are often toxic, carcinogenic, teratogenic, and non-biodegredable. Reactive red 198 dye is one of the azo dyes that is currently used in the textile industry. This study was conducted with the aim of investigating on reactive red 198 dye absorption process titanium dioxide nanoparticles from synthetic textile wastewater.
    Methods
    This applicable research was performed in a batch reactor on synthetic wastewater with dye concentrations of 100, 150 and 200 mg/L and the effects of parameters such as concentrations of initial dye and TiO2 nanoparticles, time, and pHs on dye absorption efficiency were investigated. The dye concentrations were measured via spectrophotometer (518 nm wavelength).
    Results
    The RR 198 absorption capacity rates were 92.5, 70, and 37.5 mg/g respectively at pH of 4, 7 and 10 for the initial dye concentration of 100 mg/L and 0.4 g/L absorbent mass at 180 minute. Also dye absorption rates were 51.8, 56.1, and 61.4 mg/g on absorbent respectively for 100, 150, and 200 mg/l dye concentration, at pH of 4, 1 g/L absorbent mass, and 180 minutes time and the studied dye absorption isotherm was fitted Langmuir model (R2=0.98) which was 38.46mg/g for maximum adsorption.
    Conclusion
    The results of absorption studies showed that reactive red 198 absorption/removal rates would increase with increasing the primary dye concentration, reaction time, absorbent mass, and decreasing pH. On the basis of the results, titanium dioxide nanoparticles can absorb reactive red 198 dye appropriately and efficiency of the process is higher in acidic pH. Regarding to TiO2 application as a photocatalyst in environmental pollutant removal, more pollutant absorption on nanoparticles in acidic condition increases photocatalyst process efficiency
  • Fateh Panah A( Ms.C) Maleki M. R( Motlagh Z Page 70
    Background
    However, medical education, played a great role in human health in the twentieth century but this system has changed over time requires, so this study is conducted with aim of Educational performance assessment of Hashemi Nejad Training hospital in Tehran Based on Educational Model of Malcolm Baldrige Excellence Model.
    Methods
    descriptive study, conducted by cross-sectional method. The environment of this research was Hashemi Nejad educational Hospital in Tehran. Data gathering tools was international and standard checklist of Malcolm Baldrige’s Model. Data gathering approach was interviewing chief managers of hospital, studying the records and documents in each criterion and separately supplementing the checklist. The data are analyzed qualitatively.
    Results
    This hospital has obtained 222 of total 1000 points exist in Malcolm Baldrige’s score in educational field (22.2% of the total score of 100 percent in model). Finding also shows those main criteria of strategic planning and the focus on students, interest groups and marker obtain the maximum score. Since, each of them has obtained 33 percent of total score of the model and the minimum score, 18 percent, belongs to results of organizational performance criterion.
    Conclusion
    the hospital’s performance in educational fields was weak. Science The first mission of hospital activities to better education and training student, so more attention to organizational performance is necessary.
  • Ebrahimi A Ehrampoosh Mh Samaei Mr Shahsavani E Afra Y. Abotorabi M Page 80
    Background
    Waste production is an integral part of human life. This waste should be eliminated from human life and be recyeled again into material and energy. Effective steps have to be taken to improve public health. So for a good management of materials, this study aimed to clarify the knowledge and practice of Yazd people in the management of municipal solid waste in 2008.
    Methods
    This is a descriptive, cross-sectional study which was conducted by filling up questionnaires. Validity of the data and monitoring was performed by using Cronbach alpha test. Totally 300 questionnaires were completed in different parts of the city of Yazd. The data were then entered into the software SPSS.11.5 and were analyzed by Chi-square test and frequency distribution tables and charts.
    Results
    The results of the study showed that performance of the citizens regarding separation of waste from the beginning and transportation of waste to the collection vehicle is not in a good condition, the performance of the citizens in delivering waste and storage of waste at home before delivery; is in a good condition. the performance of the citizens in relation to the municipality is in a weak condition. Knowledge of recycling items such as waste paper, cardboard, glass, metals and plastics stands in the rank of moderate to good. Reducing waste production and disposal methods situation is not favorable. Citizen's awareness of the waste-borne diseases is ranks moderate to good.
    Conclusion
    Waste management system in the city of Yazd requires promoting public awareness and performance and Municipal communication with citizens Also a regular educational program for increasing public knowledge related to specific waste management is necessary.
  • Jalilian F. Emdadi Sh( Ms.C) Mirzaie M Barati M Page 89
    Background
    From the health perspective one of the most important problems in contemporary society is decreasing appropriate physical activity among individuals. Moderate physical activity reduces the risk of mortality and morbidity from heart disease and has a great impact on high blood pressure, diabetes ii, osteoporosis, colon cancer, and obesity. Physical activity can also have positive psychological effects, with lower levels of anxiety and depression thus enhaning self-confidence. In addition, epidemiological studies have shown that physically in active lifestyle increases mortality. Unfortunately, despite much physical and mental health benefits, many people do not exercise adequately. The purpose of this study is to determine the status of physical activity in employed women.
    Methods
    This is a cross-sectional study conducted on 230 women employed at Hamedan University of Medical Sciences with stratified sampling among various departments of the university. The data collection tool used in this study was a standardized questionnaire. Finally, using SPSS software version 13 the data were analyzed with Spearman correlation test.
    Results
    The results showed that over 65% of the subjects did not have enough mobility; 25.7% of them had irregular exercise and only 8.7% did daily and regular exercise. Statistically a significant relationship was found between the benefits, barriers, self-efficacy and stages of change (p<0.05).
    Conclusion
    Due to a high prevalence of inactivity among women, educational classes for women seems to be necessary. Also adequate provision of sports facilities can promote physical activity in women.