فهرست مطالب

بانوان شیعه - پیاپی 23 (بهار 1389)

نشریه بانوان شیعه
پیاپی 23 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی مهریزی، مریم مشهدی علی پور صفحه 7
    همیشه از جایگاه زنان عرب قبل از اسلام به عنوان پست ترین جایگاه یاد می شود؛ مردان آنان را ناقص العقل می دانستند و حقوق متعددی (از جمله حق مالکیت، ارث، تصرف در مهر و دارایی های دیگر) را از آنان دریغ می کردند.
    از طرفی، محرومیت از کسب دانش ها و مهارت های آن روزگار و نداشتن پوشش در اجتماع، از ویژگی های آنان شمرده شده است.
    اما با کنکاش بیشتر در محورهای فوق و مراجعه به منابع مختلف تاریخی و حدیثی و تتبع همه جانبه درگزاره ها و نقل قول ها و اظهار نظرهای دانشمندان، می توان دریافت که مالکیت زنان و حق تصرف در دارایی و مطلوب بودن حجاب و تلاش علمی و تساوی نسبی با مردان، اجمالا در دوران جاهلیت به رسمیت شناخته شده بود. در عین اینکه نمی توان رواج مواردی همچون بی حجابی و تبرج برخی از آنان و اعتقاد به ناقص العقل بودن، فتنه انگیزی و شوم بودن زنان را انکار نمود.
    کلیدواژگان: جاهلیت، علم، مالکیت زن، شخصیت زن، حجاب
  • نهله غروی نایینی، فاطمه همدانیان صفحه 37
    وجود بزرگوار حضرت زهرا، الگوی تربیتی و شخصیتی تمام انسان های عالم، از ابعاد مختلف و از نگاه اندیشمندان بسیاری اعم از شیعه، سنی، مسیحیان، شرق شناسان و اسلام شناسان به صورت اخص و اعم مورد بررسی قرار گرفته است. هانری کربن یکی از بزرگان فلسفه غرب است که در باب وجود بزرگوار حضرت زهرا به بررسی و تحقیق پرداخته. او در این بررسی ارتباطی شایق و عمیق با وجود حضرت زهرا برقرار نموده و ایشان را کمال شناخت و معرفت الهی خوانده است. در این مقاله سعی شده تا ابعاد مختلف تفکر هانری کربن راجع به وجود مبارک حضرت زهرا بررسی شود.
    کلیدواژگان: هانری کربن، فاطمه، شیعه، اسلام
  • سید سعید زاهد زاهدانی، زهرا موسوی، علی روحانی صفحه 57
    نقش آفرینی زنان در جامعه نشان دهنده پویایی و سرزندگی هر جامعه ای می باشد. زنان ایرانی در عرصه های مختلف و در ادوار متفاوت تاریخ، در حرکت های جمعی جامعه ایران مشارکت داشته اند. این کنش های جمعی، در سرتاسر تاریخ با نسبت های متفاوتی صورت پذیرفته است. در دوره قاجار به علت توسعه ارتباطات و مراودات ایرانیان با کشورهای اروپایی و نیز استثمار و استعمار ایران توسط انگلیس و روسیه، تغییراتی در هویت زنان ایرانی به وجود آمد. در این میان، گروه های مختلفی (از گروه های مذهبی گرفته تا گروه های آزادی خواهی غرب گرایانه) دست به کنش جمعی زدند. پژوهش حاضر با این پیش فرض که زنان در این دوره برای نخستین بار به شکل منظم و گروه بندی شده کنش جمعی انجام می دادند و سعی در نفوذ در لایه های اجتماعی عمومی جامعه داشتند، نخست زمینه های اجتماعی و زندگی روزانه زنان ایرانی و سپس کنش های جمعی زنان ایرانی را در زمینه های انتشار مجلات و روزنامه ها، نامه ها و اعلامیه ها، تشکیل محافل و سازمان های زنانه، تاسیس مدارس دخترانه، استفاده از خانه ها به جای مدارس، هنر و ادبیات اعتراضی، تظاهرات و تجمعات اعتراضی و مبارزه برای دست یابی به حق رای را مورد بررسی قرار می دهد و در ادامه، به کاوش درباره گفتمان موجود در میان زنان دوران مشروطه می پردازد.
    کلیدواژگان: زنان ایرانی، جنبش های اجتماعی زنان، دوره قاجار، کنش های جمعی زنان، تشکل های اجتماعی زنان
  • زهرا امین مجد صفحه 95
    شکل هسته ای، الگوی نسبتا فراگیر خانواده در جهان معاصر است. پارسونز به عنوان یکی از چهره های پرنفوذ در جامعه شناسی، در حوزه مباحث مربوط به خانواده به توصیف خانواده هسته ای و البته توصیه به آن می پردازد. از نظر او، خانواده هسته ای، خانواده ای متشکل از زن، شوهر و فرزندان آنهاست که بر اساس الگوی تقسیم جنسیتی نقش ها اداره می شود و کارکرد اقتصادی ندارد. در این مقاله بر اساس آثار پارسونز و تفاسیر معتبر آنها، دیدگاه های او در باب خانواده که به طور مستقیم تحت تاثیر اندیشه های کلان او در جامعه شناسی، بخصوص نظریه نظام کنش است، بررسی می گردد. همچنین ارتباط میان پیش زمینه های علمی و نظریات جامعه شناختی او با اندیشه های وی در باب خانواده، روشن می شود. در انتها نیز به طور گذرا برخی ملاحظات و انتقادهای ناظر به اندیشه او در این حوزه، و نیز بعضی تفاوت های دیدگاه او با اندیشه اسلام در باب خانواده مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: خانواده هسته ای، پارسونز، نظام کنش، تقسیم جنسیتی نقش ها
  • محمد مهدی مرادی خلج صفحه 131
    قرآن کریم در 63 آیه، از زنان صالح یاد کرده است. این آیات شامل تعداد نه زن می شود که بجز یک نفرشان (همسر فرعون)، بقیه از خاندان پیامبران بوده اند؛ یعنی مادر بزرگ، مادر، خواهر و دختران پیامبران. از این عده، پنج زن در ارتباط با حوادث ایام حیات حضرت موسی یاد شده اند که به ترتیب نقش آفرینی شامل مادر و خواهر موسی، همسر فرعون، همسر و خواهر همسر موسی (دختران شعیب) می باشند. چهار زن دیگر یادشده عبارتند از: همسر ابراهیم پیامبر (مادر اسحق)، همسر زکریای پیامبر (مادر حضرت یحیی)، همسر عمران (مادر مریم و مادربزرگ حضرت عیسی) و حضرت مریم (مادر حضرت عیسی). از این عده، فقط از حضرت مریم با ذکر نام یاد شده است و از دیگر زنان، با نسبت دادن آنها به مردان و بدون ذکر نامشان سخن رفته است. بررسی آیات مربوط به زنان صالح که تقریبا یک سوم کل آیات مربوط به زنان در قرآن را شامل می شود، بیانگر نقش آنها در طهارت زایش، پرورش و بالش پیامبران است. این پژوهش در صدد شناسایی این نقش ها و چگونگی آن است. از این رو، به بررسی آیاتی می پردازد که مشتمل بر احوال این زنان است. در تحقیق حاضر از شیوه تفسیری و تحلیل زبان شناختی بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: همسر ابراهیم، مادر موسی، خواهر موسی، همسر فرعون، همسر موسی، همسر عمران، همسر زکریا، حضرت مریم
  • رضا باقی زاده صفحه 153
    از جمله مواردی که بر نظام خانواده و تعامل مثبت زوجین اثرات نامطلوبی دارد مسئله نشوز است که به دلیل اهمیت موضوع و نقش آن در استحکام بنیان خانواده، قرآن کریم در آیه 34 سوره «نساء» به آن پرداخته و راه کارهایی را نیز برای مقابله با آن مطرح نموده است.
    در مورد راه کارهای پیشنهادی قرآن کریم برای جلوگیری از نشوز زن، شبهاتی مطرح شده که از جمله آنها میزان ناسازگاری برخی از این راه کارها با کرامت انسانی زن است. این مقاله با توجه به آیه 34 سوره «نساء» به پاسخ این شبهه پرداخته و پس از بحث و بررسی به این نتیجه رسیده است که راه کارهای پیشنهادی در آیه مذکور نه تنها با کرامت انسانی زن تعارضی ندارد، بلکه بیانگر اهتمام ویژه قرآن کریم به توجه زوجین به وظایف خود و نقش تعامل سازنده آنان در استحکام بنیان رفیع خانواده و به تبع آن، سلامت روانی جامعه است.
    کلیدواژگان: قرآن، روایات، نشوز، زن، زوجین
  • فرزانه فخرایی، حسن اسلام پور کریمی صفحه 169
    از جمله مباحث مبتلابه امروز، زینت کردن وخودآرایی است. حسن و زیبایی بسیار را جمال گویند. آنچه ارزشمند است و بر ارزش انسان می افزاید، زینت است. زیباجویی از فطریات الهی بشر است. فلاسفه یونان جهان را در نهایت حسن و ارزش دیده اند و به آن قوسموس(cosmos، آراستگی) گفته اند.
    خالق هستی، به انسان غریزه زیباطلبی بخشیده است و لباس را زیباکننده جسم او قرار داده است. وجود زیبایی، کشش-آفرین و بیدارکننده روح بندگی است و ایمان، مزین مومنان است و عبادالله، جمال را در وصال یار می بینند. در دین اسلام بر کسب حسن خلق تاکید شده و داشتن ظاهر آراسته، شکر منعم و دستور اوست.
    خردمندان با خودآرایی بجا، حضور در اجتماعات مذهبی و دیدار مومنان، بیشترین جمال را به دست می آورند. آنان هدف از برگرفتن آرایه را، آیینه فیض الهی شدن و رسیدن به قرب الهی می دانند. زنان عاقل با وجود غریزه دگرخواهی و میل به خودنمایی، از تبرج و در نتیجه تباه کردن خویش وجامعه پرهیز دارند. عاطفه، گفتار و رفتار ایشان، تمثل عینی خرد است. ابلیس با برانگیختن احساسات درونی بشر، زشتی ها را زیبا جلوه می دهد؛ وسوسه می کند تا آدمی را به طغیان بکشاند و در جهنم بیفکند؛اما با محبت اهل بیت می توان ابلیس را رجم کرد. نعمت جمال، بر اثر دروغگویی وتکبر و خودنمایی متجاوزانه، از بین می رود.
    کلیدواژگان: جمال، زینت، زینت ظاهری و باطنی، آراستن ممدوح و مذموم، ابرازجمال، نابودکننده جمال
  • صفحه 189
|
  • Mehdi Mehrizi, Maryam Mashhadi Alipour Page 7
    The status of the Arab women before Islam has always been considered as the lowest one; since, men considered them void of perfect intellect and deprived them from numerous rights (including the rights of ownership, inheritance, domination of dowry and other properties).Furthermore, being deprived from acquisition of knowledge and skills of the time and not being properly dressed in the society are believed to be among the other conditions for women. However, through a more profound study about the above mentioned issues and consulting various historical and tradition sources and a multi-facet analysis of the narrations and quotations from the scholars, it can be implied that the women's right of ownership, domination of properties, enjoying appropriate clothing, making efforts to acquire knowledge, and enjoying equal rights as with men had probably been somehow approved. Although, one can not deny proportional prevalence of issues such as not wearing hijab, bedizenment by some women, the belief in women's having deficient intellect, and considering them seditious and wicked.
  • Dr. Nehleh Gharavi Naini, Fatima Hamedanian Page 37
    Her majesty Fatima (p. b. u. h.), who is a model for training all the people of the world, has been studied in general and specific terms by numerous scholars including Shiites, Sunnites, Christians, orientalists and Islamists. Henry Corbin is one of the well-known philosophers of the West who has studied about her majesty Zahra (p. b. u. h.). In his research, he developed a profound understanding about her majesty Zahra (p. b. u. h.) and considered her knowledge of God as the peak of divine knowledge. The present article is an attempt to study different aspects of Henry Corbin's thoughts about her majesty Zahra (p. b. u. h.).
  • Dr. Seyed Saeed Zahed Zahedani, Zahra Mousavi, Ali Rohani Page 57
    The roles played by women in every society are an indication of the vivacity and vitality of the society. Iranian women have taken part in various fields through different historical periods in the public movement of the society of Iran. These communal actions throughout the history have taken place by different proportions. In the period of Qajar, because of the development of the relationships between the Iranians and different European countries, and also exploitation and colonization of Iran by Britain and Russia some changes happened to the identity of the Iranian women. In this situation, different groups (from religious to the westernized liberalist ones) performed communal actions. The present study, believing in the presupposition that the women in this period for the first time took organized communal actions and tried to penetrate in the public social layers of the society, studies the followings: the social background and the daily life of the Iranian women, the communal actions by Iranian women in regard with publishing newspapers, magazines, letters and notes, forming female clubs and organizations, establishing schools for girls, using houses as schools, creating critical arts and literature, demonstrations and rallies to protest, and struggling to achieve the right for voting. Furthermore, the article deals with the discourse between the women and the period of Constitutionalism.
  • Zahra Amin Majd, Dr. Mohammad Taghi Karami Page 95
    The nuclear form of family is almost the general form of family around the world. Parsons, as one of the most influential figures in sociology, in the discussion about the family describes the nuclear family, and of course recommends it. In his view, the nuclear family consists of the wife, husband and their children which is managed according to their roles based on their genders and does not have an economic function. In this article, according to Parson's articles and their creditable reviews, his views about the family, which is directly affected by his major thoughts in sociology (specially his theory about the action system) are studied. Furthermore, the relationship between his scientific background and his sociological theories and viewpoints about the family is clarified. At the end, there will be a brief review on the considerations and criticisms on his viewpoints in this field and also some views different from his views are presented.
  • Dr. Mohammad Mahdi Moradi Khalaj Page 131
    The holy Quran has talked about righteous women in 63 verses. These verses are about nine women, all of whom (except one, i.e. Pharaoh's wife) were from the household of the prophets; that is, their grandmothers, mothers, sisters, or daughters. From among these nine women, five of them have been mentioned as relevant with the events during the life of Moses including his majesty's mother and sister, Pharaoh's wife, Mose's wife and sister in law (Shueyb's daughters) respectively. The other four mentioned women are the Prophet Abraham's wife (Isaac's mother), Zachariah's wife (John's mother), Imran's wife (Maryam's mother and Jesu's grandmother, and her majesty Maryam (Jesu's mother). From among these people, just Maryam has been mentioned by name and the others have been mentioned through their kinship with men without any reference to their names. The study of the verses relevant to Salih's wives, which make up about one third of all the verses about women in the holy Quran, reveals their roles in giving birth to, growing and training the prophets. The present paper intends to study theses roles and their qualities. Therefore, it deals with the verses about these women. The approach taken by this research is interpretational and linguistic analysis.
  • Dr. Reza Baqizadeh Page 153
    Among the issues which affect the family institution and the positive interaction between the married couples, there is the issue of ill-treatment, which has been dealt with by the holy Quran in Chapter of An-Nisaa: 34, because of its importance and role in strengthening the family institution. Moreover, the holy Quran has provided some strategies against it.There are some criticisms mentioned about the strategies offered by the holy Quran against ill-treatment, one of which refers to incompatibility of some of these strategies with the human dignity of women. The present paper, based on verse 34 of chapter of An-Nisaa tries to answer this criticism and it concludes that the offered strategies in the mentioned Quranic verse are not incompatible with the human dignity of women; rather they reveal the holy Quran's special attempt to bring to the couples attention their duties and the role of their constructive interaction in strengthening the valuable institution of the family and also the psychological wellbeing of the society.
  • Farzaneh Fakhraie, Dr. Hasan Eslampoor Karimi Page 169
    One of the current issues today is the issue of adornment and beautification. Beautifulness is defined as the excellence of delightful quality. Whatever is valuable and adds to the value of the man is ornament. Seeking for the beautifulness is divinely inbuilt in human being. The Greek philosophers have viewed the world in its culmination of beauty and have called it "cosmos". The creator of the world has built in the human the instinct of seeking the beautifulness and He has let the clothes ornament the human's body. The existence of the beautifulness is attractive and revives man's spirit of serving God, and having faith in Him ornaments the believers and the God's servants consider beautifulness as getting nigh to God. In Islam, people have been recommended to have good conducts; and having beautiful appearance has been considered as appreciation of God and His command.Wise people achieve the peak of beautifulness through appropriate adornment and getting present in religious ceremonies and visiting the believers. They believe that the aim of wearing ornaments is reflecting the divine blessing and getting nigh to God. Despite their instinctive desire for the others and exposing themselves, wise women avoid bedizenment and ruining themselves and their societies. Their affection, words and behavior embodies their wisdom. Satan disguises ugliness as beautifulness through soaring human's internal feelings. He tempts the people to rebel and leads them to the hell; but appreciating the household of the prophet of Islam can drive him away. The bounty of beautifulness is destroyed as a result of telling lies, boasting, and excessive self-exposing.