فهرست مطالب

نشریه مهندسی بیوسیستم ایران
سال چهل و دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • آذر خورسندی، عباس همت، امین الله معصومی، رسول امیرفتاحی صفحه 1
    تراکم و محتوای رطوبتی خاک، دو ویژگی فیزیکی تاثیر گذار بر عملکرد محصول در مزرعه می باشند. استفاده از حسگرهای خازنی، روشی دقیق برای تخمین محتوای رطوبت خاک می باشند. در این روش، خاک به عنوان بخشی از دی الکتریک حسگر خازنی محسوب می شود. در این تحقیق، یک حسگر اندازه گیر رطوبت خازن-مبنا که می تواند رطوبت خاک را به طور پیوسته اندازه گیری کند، ساخته و مورد ارزیابی قرار گرفت. این حسگر از دو بخش تشکیل شده است: سه الکترود و یک مدار الکترونیکی. الکترودها تیغه های فلزی هستند که مورد عملیات حرارتی قرار گرفته و سخت شده اند. این تیغه ها در داخل یک قطعه فیبر استخوانی ثابت شده اند. ولتاژ تحریک مدار برابر 12 ولت می باشد و خروجی آن بسامد است. حسگر تحت شرایط استاتیکی و در خاکی با بافت لوم رسی سیلتی در آزمایشگاه واسنجی شد. با بهره گیری از نتایج این آزمون، حسگر ساخته شده در مزرعه مورد ارزیابی قرار گرفت. تحلیل داده ها نشان داد که رابطه بین محتوای رطوبت خاک و بسامد خروجی حسگر را می توان به صورت یک رابطه درجه دو نشان داد. خطای حسگر برابر 55/1% برآورد شد و بین مقادیر رطوبت اندازه گیری شده توسط حسگر و تعیین شده با روش وزنی رابطه خطی و معنی داری (70/0=2R) مشاهده شد. نتایج نشان داد که داده های خروجی حسگر علاوه بر محتوای رطوبت، به درجه حرارت خاک نیز وابسته است.
    کلیدواژگان: روش دی الکتریک، کشاورزی دقیق، اندازه گیری بلادرنگ
  • سجاد کیانی، سعادت کامگار صفحه 9
    در این پژوهش با استفاده از سامانه ماشین بینایی، مدارهای الکترونیکی و مدارهای هیدرولیکی الحاقی، سامانه کمک راننده ای طراحی، ساخت و ارزیابی شد تا بتواند با شناسایی خط ایجاد شده در عملیات کاشت (خط بین قسمت کاشت شده و کاشت نشده) تراکتور حامل بذرکار را هدایت نماید. برای این کار ابتدا الگوریتم در شرایط مختلف نوری برای تصاویر گرفته شده از مزرعه در حین عملیات کاشت ارزیابی شد و میزان خطای شناسایی خط (LPE) تعیین شد. در نهایت الگوریتم طراحی شده بر روی تراکتور MF 399 پیاده سازی و ارزیابی های مزرعه ای نیز انجام شد. عوامل مختلفی از جمله زمان پاسخگویی (RT) و انحراف از مسیر مورد نظر (DE) در طراحی این سامانه موثر بودند و مورد ارزیابی مزرعه ای قرار گرفتند. در بررسی تاثیر دو عامل سرعت پیشروی و زاویه فرمان گیری چرخ بر RT و DE از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در پنج تکرار برای RT و سه تکرار برای DE استفاده شد. نتایج نشان داد که موقعیت تابش نور خورشید برLPE در سطح 5% اثر معنی داری نداشت. با افزایش سرعت پیشروی RT کاهش، ولی DE افزایش پیدا کرد که منجر به افزایش خطای سامانه گردید. همچنین با افزایش زاویه فرمان گیری چرخ به ازای هر دستور مدار کنترل الکترونیکی، RT کاهش، ولی معیار DE تغییری نکرد که علت اصلی آن را می توان واکنش سریع سامانه بیان کرد.
    کلیدواژگان: هدایت خودکار، ماشین بینایی، عملیات کاشت، سامانه کمک راننده
  • محمود سلطانی فیروز، رضا علیمردانی، محمود امید صفحه 21
    درجه بندی محصولات کشاورزی همواره موضوع تحقیق دانشمندان بوده است. یکی از زمینه های مورد مطالعه درجه بندی میوه براساس میزان رسیدگی آن است. روش های مختلفی برای تشخیص میزان رسیدگی میوه به کار گرفته شده است که بعضی از این روش ها مخرب و برخی دیگر غیر مخرب هستند. در این تحقیق از روش غیرمخرب خازنی برای تشخیص میزان رسیدگی میوه ی موز استفاده شده است. رابطه میزان رسیدگی با ثابت دی الکتریک میوه در بسامد یک کیلوهرتز تا 10 مگاهرتز بررسی شد. نتایج نشان داد که ثابت دی الکتریک میوه به شدت تحت تاثیر ابعاد و حجم میوه قرار دارد. به منظور حذف اثرات این متغیرها مدلی برای تخمین ثابت دی الکتریک میوه پیشنهاد شد. این مدل تابعی از ثابت دی الکتریک معادل، حجم میوه، طول موثر و ضخامت میوه می باشد. ثابت دی الکتریک با افزایش رسیدگی میوه کاهش پیدا می کند. در بسامد یک مگاهرتز این کاهش واضح تر است. از این بسامد برای واسنجی سامانه استفاده شد. استحکام میوه به عنوان یک شاخص کیفی اندازه گیری و رابطه بین استحکام و ثابت دی الکتریک میوه بررسی شد. نتایج پیش بینی مقدار رسیدگی تقریبا قابل قبول بود. ضریب همبستگی بین میزان رسیدگی واقعی میوه و مقدار پیش بینی شده 853/0 به دست آمد.
    کلیدواژگان: بسامد، حسگر خازنی، موز، رسیدگی
  • حامد توکلی، سید سعید محتسبی، علی جعفری صفحه 29
    نمونه ی اولیه ای از یک دستگاه کاه خردکن پشت تراکتوری مجهز به سامانه تخلیه در گروه مهندسی ماشین های کشاورزی دانشگاه تهران طراحی و ساخته شد. برای اطمینان از عملکرد موثر بخش خردکن آن، مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور، تاثیر متغیرهای خردکن دستگاه، شامل سرعت دورانی محور خردکن (در سه سطح: 400، 540 و 800 دور در دقیقه)، اندازه سوراخ های سینی (در دو سطح: 5/2 و 4 سانتی متر) و تعداد تیغه های روی هر فلانج (در دو سطح: 4 و 8 تیغه)، بر توان مصرفی، ظرفیت کوبش و توزیع اندازه ی ذرات خرد شده، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش سرعت دورانی محور خردکن، توان مصرفی و ظرفیت کوبش افزایش می یابد. بین سرعت های 540 و 800 دور در دقیقه، در اندازه ی ذرات خرد شده ی کاه تفاوت معنی داری وجود نداشت در حالی که سرعت 400 دور در دقیقه ذرات درشت تری نسبت به دو سرعت دیگر ایجاد کرد. برای سرعت دورانی محور خردکن، محدوده ی 540 تا 800 دور در دقیقه، بهترین سرعت تشخیص داده شد. با کاهش اندازه سوراخ های سینی، توان مصرفی افزایش و ظرفیت کوبش کاهش یافت و سینی با سوراخ های 5/2 سانتی متر ذرات ریز تری تولید کرد. با افزایش تعداد تیغه های روی هر فلانج، توان مصرفی کاهش و ظرفیت کوبش افزایش یافت.
    کلیدواژگان: توان مصرفی، کاه خردکن، ظرفیت کوبش
  • محسن خدابخشی پور، محمدرضا علیزاده، محمدصادق بلوکی، علی قاسمی صفحه 37
    این تحقیق به منظور ارزیابی عملکرد خرمن کوب جریان محوری متداول در استان گیلان انجام شد. در این تحقیق، اثر متغیرهای مستقل شامل دور کوبنده، رطوبت شلتوک و نرخ تغذیه بر صدمات مکانیکی وارد بر دانه در قالب کرت های دو بار خرد شده و بر پایه طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. اثرات دور کوبنده و محتوای رطوبت شلتوک بر ضایعات کیفی بسیار معنی دار بود. با افزایش دور کوبنده از 550 به 850 دور در دقیقه میانگین درصد دانه های ترک خورده در سطح رطوبتی20% و نرخ تغذیه 20 کیلوگرم در دقیقه بین 13/6 تا 56/8% تغییر خواهد کرد. این تغییرات برای محتوای رطوبت شلتوک 16% و نرخ تغذیه 12 کیلوگرم در دقیقه بین80/8 تا 07/18% است. با افزایش دور کوبنده در دو سطح رطوبت و نرخ تغذیه، درصد شلتوک شکسته و پوست کنده به ترتیب از 71/0 به 17/1% و از82/0 به 45/1% افزایش یافت.
    کلیدواژگان: ضایعات ترک شلتوک، خرمنکوبی، جریان محوری، برنج، شکتوک شکسته و پوست کنده
  • رسول خدابخشیان کارگر، باقر عمادی، محمدحسین عباسپور فرد، محمدحسین سعیدی راد صفحه 43
    دانستن خواص فیزیکی تخمه آفتابگردان برای طراحی بهینه دستگاه هایی که در انتقال، جابه جایی، فرآوری و ذخیره این محصول به کار می رود، لازم است. در این تحقیق خواص فیزیکی دانه آفتابگردان رقم آذرگل برای محتوای رطوبتی 3% تا 14% بر پایه خشک در سه دسته بزرگ، متوسط و کوچک بررسی شد. نتایج تجزیه و تحلیل ابعادی دانه ها نشان داد که طول دانه بسیار مرتبط با عرض و ضخامت آن است. همچنین ارتباط معنی داری بین عرض و ضخامت دانه مشاهده شد، در حالی که ابعاد دانه با جرم آن رابطه معنی داری ندارند. با افزایش رطوبت دانه از 3% تا 14% در هر دسته، جرم دانه، وزن هزار دانه، تخلخل، چگالی حقیقی و سرعت حد به صورت خطی افزایش یافتند. در تمامی دسته ها، چگالی توده با افزایش رطوبت، به صورت خطی کاهش یافت. نتایج حاصله از ضریب اصطکاک بر روی سطوح آلومینیوم، تخته چند لایه، آهن گالوانیزه، پلی اتیلن و لاستیک افزایش خطی این پارامتر را با افزایش رطوبت نشان داد. بیشترین ضریب اصطکاک در دسته بزرگ و سطح آلومینیوم در محدوده 42/0 تا 45/0 ملاحظه شد.
    کلیدواژگان: خواص فیزیکی، تخمه آفتابگردان، رقم آذرگل، رطوبت
  • حامد امیرنجات، محمدهادی خوش تقاضا، حسن پهلوان زاده صفحه 53
    یکی از روش های جدید در خشک کردن مواد غذایی، استفاده از انرژی تابشی فروسرخ است که باعث افزایش سرعت خشک شدن و حفظ کیفیت محصول خشک شده و کاهش هزینه های فرآیند می‎شود. در این تحقیق، فرایند خشک کردن لایه نازک قارچ دکمه‎ای به روش فروسرخ مدل سازی شد. آزمایش های خشک کردن با نمونه های برش خورده قارچ خوراکی دکمه‎ای در سه سطح شدت تابش (W/cm249/0، 31/0، 22/0)و سه سطح سرعت جریان هوا (m/s1، 7/0، 5/0) اجرا شد. تغییرات رطوبت با وزن کردن نمونه ها طی فرایند خشک کردن اندازه گیری گردید. مدل‎های استاندارد جهت بررسی سینتیک خشک شدن بر داده های آزمایشی برازش داده شد و کیفیت برازش آنها بر حسب سه پارامتر ضریب تبیین (R2)، مربع کای() وریشه متوسط مربع خطای داده ها (RMSE) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مدل‎های به کار رفته عبارت ‎بودند از: لویس، پیج، هندرسون و پابیس، لگاریتمی، لوجستیک، پیچ اصلاح شده، دو قسمتی، درجه دو و انتشار. تمامی مدل‎ها نتایج قابل قبولی را در بر داشتند ولی در کل مدل لوجستیک نسبت به سایر مدل‎ها با بزرگترین مقدار 2R و کوچکترین مقادیر 2? وRMSE (به ترتیب 9997/0، 0022/0 و 0049/0) نتایج نزدیک‎تر به داده های آزمایش را داشت.
    کلیدواژگان: خشک شدن، لایه نازک، مدل رگرسیون، مدل سازی ریاضی، قارچ دکمه‎ای، مادون‎قرمز
  • مرتضی گنجی، علی رجبی پور، رضا علیمردانی صفحه 63
    محصولات کشاورزی و مواد غذایی در طی مراحل برداشت، حمل ونقل، فرآوری و ذخیره سازی، بر سطح اجزای ماشین ها و یا ساختار اجزای ذخیره سازی، نیروهای اصطکاکی اعمال می کنند. دانستن مقدار این نیروهای اصطکاکی در طراحی تجهیزات و فرآیندها حائز اهمیت است. اندازه گیری ضرایب اصطکاک محصولات کشاورزی عموما با وسایل ساده ای صورت می گیرد که دقت اندازه گیری در آنها پایین بوده و خطای آزمایش به میزان قابل ملاحظه ای بالا می باشد. دستگاه ساخته شده در این تحقیق مقدار ضریب اصطکاک استاتیکی و دینامیکی محصولات کشاورزی را روی سطوح مختلف با دقت زیاد اندازه گیری می نماید. در این روش یک توده از نمونه مورد نظر روی سطح اصطکاکی به حرکت درمی آید؛ نیروی کششی لازم برای این کار توسط یک لودسل اندازه گیری شده و داده های مربوطه در حافظه ی دستگاه ذخیره می شود. میکروکنترلر دستگاه با استفاده از این داده ها مقادیر ضرایب اصطکاک استاتیکی و دینامیکی آن محصول را محاسبه می نماید. به منظور بررسی عملکرد دستگاه مقادیر ضرایب اصطکاک استاتیکی و دینامیکی گندم و نخود روی چهار سطح اصطکاکی شیشه، چوب، ورق گالوانیزه و ورق استیل در سه سرعت 05/0، 1/0 و 2/0 متر بر ثانیه توسط دستگاه اندازه گیری شد. نتیجه این آزمایش ها با نتایج به دست آمده توسط روش شیب سنج در شرایط برابر مقایسه گردید. نتایج حاصل از دو روش به یکدیگر نزدیک بودند اما انحراف معیار داده های حاصل از سطح شیب دار تا 5/3 برابر بیشتر از انحراف معیار نتایج حاصل از دستگاه ساخته شده بود.
    کلیدواژگان: لودسل، خواص فیزیکی، ضریب اصطکاک دینامیکی، ضریب اصطکاک استاتیکی، میکروکنترلر
  • حسن صدرنیا، باقر عمادی، علی رجبی پور، جوس دی. بیاردمکر صفحه 69
    سالانه مقادیر زیادی از میوه ها در اثر لهیدگی و سایر آسیب های مکانیکی هنگام برداشت، حمل ونقل، انبار کردن و بسته بندی از بین می روند یا دچار افت کیفیت می شوند. این در حالی است که تاکنون بیشتر پژوهش های انجام شده برای تحلیل عملیات مذکور با آزمون های عملی همراه بوده است و نتایج آن فقط در شرایط خاص می تواند مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این تحقیق توسعه مدل های شبیه سازی کامپیوتری جهت بهینه سازی و طراحی عملیات پس از برداشت است، به نحوی که میزان آسیب دیدگی میوه به کمترین مقدار ممکن برسد. برای این منظور دو سری آزمایش بر روی سیب رقم رد دلیشز انجام شد. سری نخست آزمایش ها شامل اندازه گیری ابعاد، شعاع انحنای سطح، خواص مکانیکی بافت و سایر پارامترهای مورد نیاز جهت ایجاد مدل های دقیق اجزای محدود بود. سری دوم آزمایش ها شامل اندازه گیری توزیع فشار در سطح تماس بارگذاری و تهیه نمودارهای نیرو – تغییر شکل جهت ارزیابی و مقایسه مدل های شبیه سازی انجام شد. میانگین انحنا در قسمت میانی میوه 43/61 میلی متر به دست آمد که بیش از 7/3 برابر انحنا در قسمت فوقانی و تحتانی آن است. همچنین در آزمایش تعیین خواص مکانیکی، میانگین تنش و کرنش شکست بافت سیب رقم رد دلیشز به ترتیب 282 کیلوپاسکال و 071/0 حاصل شد. نتایج بررسی های انجام شده روی مدل های شبیه سازی نشان داد بین نتایج مدل الاستیک و آزمایش اختلاف معنی دار وجود دارد، لیکن بین نتایج مدل الاستوپلاستیک و آزمایش اختلاف معنی دار در سطح یک درصد مشاهده نشد. حداکثر بارگذاری مجاز برای رقم رد دلیشز به کمک مدل شبیه سازی شده با خواص مادی الاستوپلاستیک 32 نیوتن به دست آمد که با گزارشات سایر محققین مطابقت بسیار خوبی دارد. مدل شبیه سازی شده در این تحقیق می تواند لهیدگی میوه را در بارگذاری شبه استاتیکی با دقت قابل قبولی تعیین کند.
    کلیدواژگان: فشار تماسی، مدل الاستوپلاستیک، اجزای محدود، آسیب مکانیکی، تنش شکست بافت
  • احمد مستعان، سعید مینایی، تیمور توکلی هشجین، محمد جواد شیخ داودی صفحه 79
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ویژگی های فیزیکی گل های نر نخل خرمای رقم غنامی و تعیین شرایط بهینه جداسازی گل ها در دو بخش اجرا گردید. در بخش نخست، مناطق خرماخیز استان خوزستان به صورت کلی کاوش شد. در این بخش، رقم نر غنامی به عنوان یکی از پایه های نر برتر استان خوزستان انتخاب گردید و ویژگی های اساسی اسپات آن اندازه گیری و مورد مطالعه قرار گرفت. دمای مناسب برای اندازه گیری سریع رطوبت گل ها 70 درجه سلسیوس به مدت 24 ساعت در آون استاندارد و رطوبت نهایی گل برای دو رقم غنامی قرمز و سبز به ترتیب 10 و 3/10 درصد بر پایه تر به دست آمد. بر اساس نتایج، پس از گذشت 2 روز از باز کردن اسپات و خشک شدن آن در شرایط محیط، مقاومت لایه اتصال گل ها به حداقل می رسد. میانگین این نیرو برای دو رقم غنامی سبز و قرمز در حدود 6/0 نیوتن به دست آمد. پس از گذشت این مدت، نیروی جداسازی گل همانند یک تابع تله سان رو به فزونی می رود. در بخش دوم شرایط دمایی مناسب برای جداسازی گل ها مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که شرایط دمایی محیطی کماکان نسبت به دیگر شرایط مورد مطالعه، منجر به کاهش قابل ملاحظه زمان رسیدن نیروی جداسازی گل ها به حداقل ممکن می شود. این زمان مشابه زمان به دست آمده در بخش اول بررسی، برابر با 2 روز به دست آمد.
    کلیدواژگان: نیروی جداسازی اتصال، استخراج گرده، جداسازی گل، گرده افشانی
  • محمدهادی موحدنژاد، محمدهادی خوش تقاضا، سلیمان عباسی صفحه 87
    در این تحقیق تاثیر تیمارهای مختلف آب گیری بر خواص کیفی آب لیمو ترش مورد بررسی قرار گرفت. لیموترش مورد استفاده از نوع لایم جهرمی بودو آزمایشات با یک دستگاه آبگیری پرس مارپیچی انجام گرفت. تیمارها عبارت بودند از: پارامترهای مکانیکی دستگاه آبگیر مارپیچی شامل سرعت دورانی مارپیچ (270، 360 و450 دور بر دقیقه)، فشار وارده بر تفاله (فشار کمینه، میانی و بیشینه) و پارامترهای پیش فرآوری لیموترش قبل از آبگیری در پنج حالت شکلی (لیموترش کامل، نصف شده، چهار قاچ، پوست گیری شده و خراش خورده). اثر تیمارها بربرخی خصوصیات کیفی آب لیموترش (میزان لیمونین، پایداری فیزیکی، رنگ و میزان روغن پوست) به کمک یک طرح آماری (آزمون فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی) مورد مطالعه قرار گرفت. یافته ها نشان دادند که سرعت دورانی تاثیری روی شاخص روشنایی و مقدار لیمونین نداشته و کمترین میزان روغن در سرعتrpm360 مشاهده گردید. در پیشفرآوری بی پوست کمترین میزان روغن(09/0%)، لیمونین (ppm 33/8) و پایداری (76/79%) مشاهده شد. در فشار متوسط نیز میزان روغن نسبتا پایین و شدت روشنایی نسبتا خوبی مشاهده شد وبهترین پایداری در فشار بیشینه دیده شد.
    کلیدواژگان: شدت زردی، پیش فرآوری، لیموترش، روغن پوست، لیمونین، آبلیمو، پایداری فیزیکی
  • علیرضا دعاگویی، احمد غضنفری مقدم، محمدحسن فولادی صفحه 95
    هر ساله مقدار زیادی از ضایعات حاصل از گلاب گیری گل محمدی در صنایع گلاب گیری کشور بر جای مانده و استفاده صنعتی خاصی ندارند. در این پژوهش فرایند تولید بیوگاز از این ضایعات مورد بررسی قرار گرفته است. در آزمایش های انجام شده ضایعات با کود گاوی به نسبت های 95: 5، 90: 10، 85: 15 و 80: 20 درصد مخلوط گشتند. سپس هر مخلوط را در یک رآکتور ریخته و پس از اضافه نمودن آب و ماده غنی از باکتری آن ها را در دو دمای C°35 و C°45 به مدت 30 روز نگهداری نموده تا مورد هضم باکتری های مولد متان قرار گیرند. فرایند تولید تجمعی بیوگاز در قالب یک طرح کامل فاکتوریل با سه تکرار انجام و به کمک سه مدل گومپرتز، لاجستیک و ریچاردز با استفاده از نرم افزار MATLAB مدل سازی شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که بیشترین تولید تجمعی بیوگاز به مقدار ((m3.kgVS-1 4268/0، بیشترین درصد متان به میزان 72% و بیشترین درصد کاهش ماده آلی فرار به میزان 81% مربوط به تیمار C°45 با نسبت ترکیبی 80% با گاس و %20 کود بود. در مجموع، تیمارهای دارای درصدهای کود بیشتر (15% و 20%)، به طوری معنی داری زودتر به نقطه بیشینه تولید روزانه خود رسیدند. کیفیت برازش مدل ها در داده های آزمایشگاهی با مقایسه دو شاخص R2 و RMSE و بررسی منحنی های برازش شده صورت گرفت. نتایج نشان دادند که دو مدل گومپرتز و لاجستیک برای توجیه فرایند تولید بیوگاز از این ضایعات مناسب تر هستند.
    کلیدواژگان: مدل سازی، ضایعات گل محمدی، دما، کود گاوی، بیوگاز
  • نیکروز باقری، حجت احمدی، محمود امید، سیدکاظم علوی پناه صفحه 103
    پژوهش حاضر به منظور تهیه نقشه تغییرات نیتروژن با استفاده از تصویرماهواره ای ASTER انجام شد. منطقه مورد مطالعه، یک مزرعه ذرت 23 هکتاری در شهرستان پاکدشت در جنوب استان تهران انتخاب شد. عملیات نمونه برداری همزمان با عبور ماهواره از منطقه صورت گرفت. تعداد53 نمونه با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی منظم انتخاب شدند. درصد نیتروژن نمونه ها، با استفاده از روش کجدال به دست آمد. خطای تصحیح هندسی تصویر، برابر با 2/0 پیکسل بود. به منظور تخمین مقدار نیتروژن، شاخص های NDVI،MSAVI2، MCARI2 و MTVI2 محاسبه شدند. نتایج نشان دادکه شاخص ها دارای همبستگی با مقدار نیتروژن بوده و شاخصMTVI2 با 87/0= 2R بالاترین همبستگی را نشان داد. برای تهیه نقشه تغییرات نیتروژن، از روش طبقه بندی نظارت شده نقشه بردار زاویه طیفی استفاده شد. دقت کلی 53/97 درصد و ضریب کاپا 9669/0 به دست آمد. براساس نتایج طبقه بندی سه سطح نیتروژن زیاد (3-5/2 درصد)، متوسط(5/2-2 درصد) و کم (2-1درصد) در مزرعه شناسایی شد. همچنین نتایج نشان داد 8/15، 2/25 و 59 درصد از سطح مزرعه به ترتیب مقادیر زیاد، متوسط و کم نیتروژن را دریافت کردند. با توجه به وجود تغییرات زیاد نیتروژن در مزارع، مدیریت دقیق توزیع کود نیتروژن ضروری است.
    کلیدواژگان: ASTER، سنجش از دور، نیتروژن، شاخص پوشش گیاهی
  • عسگر فرحناکی، حامد عسکری، مریم بختیاری صفحه 113
    خصوصیات رئولوژیک محلول های آبی موسیلاژ استخراج شده از دانه گیاه شاهی (Lepidium sativum L.) مورد بررسی قرار گرفت. ویسکوزیته هیدروکلوئید دانه شاهی در محدوده سرعت برشی 92/1 تا 4/229 s-1 به عنوان تابعی از غلظت (4/0، 6/0، 8/0 و 0/1 % w/w)، دما (5، 25 و? C 40) و pH (5/2، 4، 7 و 10) به دست آمد. برای این هیدروکلوئید یک رفتار غیر نیوتنی رقیق شونده با برش مشاهده گردید و مقدار شاخص رفتار جریان در اکثر حالات کمتر از 6/0 بود. رفتار سودوپلاستیک (رقیق شوندگی) در محدوده غلظتی از 4/0 تا 0/1 نشان داده شد. از فرمول قانون توان برای تعیین همبستگی بین سرعت برشی و ویسکوزیته استفاده گردید. ویسکوزیته محلول ها، بستگی به غلظت، pH، دما و سرعت برشی داشت و با افزایش غلظت، مقدار ویسکوزیته و تنش برشی افزایش و با افزایش دما مقدار آنها کاهش یافت. افزایش pH تا 7 باعث افزایش ویسکوزیته گردید. نتایج آزمون FT-IR دلالت بر وجود گروه های اسیدی با گروه های آسیل در زنجیره پلیمر داشت.
    کلیدواژگان: دانه شاهی، رقیق شونده با برش، رفتار رئولوژیک، موسیلاژ، ویسکوزیته
  • سلیمان عباسی، سودابه محمدی، سمیه رحیمی صفحه 121
    در این پژوهش، امکان جایگزینی بخشی از ژلاتین با صمغ فارسی، بخش های محلول و نامحلول آن و هم چنین تاثیر افزودن پودر کندر روی برخی ویژگی های مکانیکی و حسی پاستیل میوه ای ارزیابی شد. یافته ها نشان دادند صمغ فارسی در حضور غلظت های بالای شکر قادر به تشکیل ژل مناسب نبوده ولی بخش نامحلول آن دارای چنین توانایی می باشد. در ضمن، با افزایش میزان صمغ فارسی و بخش محلول آن در فرمولاسیون، کلیه ویژگی های مکانیکی از قبیل ضریب کشسانی، مقاومت کششی، کشیدگی در نقطه شکست و کار تا نقطه شکست کاهش یافتند. درحالی که در پاستیل هایی که حاوی بخش نامحلول صمغ فارسی بودند، ویژگی های مکانیکی مشابه نمونه های شاهد بود. از نظر ویژگی های حسی نیز اگرچه امتیاز نمونه های حاوی صمغ فارسی کاهش یافت ولی در بسیاری از موارد اختلاف معنی داری دیده نشد (05/0 p>). در رابطه با تاثیر افزودن پودر کندر به فرمولاسیون پاستیل نیز یافته ها نشان دادند که ویژگی های مکانیکی به طور معنی داری افزایش یافتند. ارزیابی حسی نمونه های حاوی کندر نیز بیانگر پذیرش آن ها از لحاظ کلیه خواص چشایی به ویژه در غلظت های زیر 2/0 درصد بود. یافته های این پژوهش به خوبی نشان داد که می توان از صمغ کندر و صمغ فارسی به عنوان موادی با منشا طبیعی در تولید پاستیل فراسودمند با خواص غذایی-دارویی استفاده کرد و امکان جایگزینی 40 درصد از ژلاتین با صمغ فارسی به ویژه بخش نامحلول آن وجود دارد.
    کلیدواژگان: ویژگی های مکانیکی، ژلاتین، صمغ فارسی، پاستیل، کندر
|
  • Page 1
    Soil compaction and moisture content are two of the factors that greatly influence variations in crop yield. Capacitance-based sensor is a sensitive device for estimating soil water content. In this method of soil moisture content measurement, soil acts as the dielectric of the capacitor. Throughout this research work, a capacitance-based moisture sensor that can measure the soil moisture content in a continuous manner, was developed and tested. The developed moisture sensor consisted of two parts namely: three electrodes and an electronic circuit. The electrodes are heat treated metallic terminals which with the needed heat treatment have became tough and their surfaces abrasion-resistant. These terminals are embedded in pieces of fiberglass. The excitation voltage of the electronic circuit was 12V with its output response being the frequency factor. The sensor was tested under static laboratory conditions, employing a silt clay loam type soil. The developed sensor was evaluated in filed conditions. An analysis of the results showed that the relationship between the soil water content and the output frequency could be presented through a quadratic. The error of the sensor was estimated as 1.55%. There was a significant correlation (R2=0.70) between the soil water content measured through the sensor, and that estimated through the gravimetric method. The results indicated that, the sensor output data, in addition to being influenced by soil moisture content, they were also affected by soil temperature.
  • Page 9
    This research presents a guidance-assistance system for agricultural swing machines. The new automatic steering system controls the vehicle based upon the position of the traces of the previous operation carried out on the field. For each image the trace of the tilled soil by seed drill is placed either on the center line, or on either side of the line. For traces coinciding with image's center line no correction would be needed and the guidance-assistant system can continue the command of sowing operation on the new path, otherwise the relative position of the trace is an indication of the need for steering wheel adjustment, as a result of which the tractor is guided either to the right or left so that the implement would be guided to work at the desired row spacing. The new system is a potential replacement for markers installed on the implement toolbar. The proposed system was evaluated at various conditions including different illumination intensities in laboratory, and on the filed. Filed tests were completed with three forward speeds and three steering angles for each output response of the electronic circuit. Distance Error (DE) and Response Time (RT) were found out for each forward speed and steering angle. Results indicated that various illuminations had not distorted the outcome of the proposed algorithm. RT decreased with increase in forward speed and steering angle. Effects of forward speed on DE were significant at 0.01p whereas the effect of steering angle on DE was not found out as non-significant. This suggests that it would be possible to assist the manual guidance of a planting unit carrying tractor through an automatic system equipped with a trace detecting camera.
  • Page 21
    Grading of agricultural products has always been a subject of research by scientists. One of the criteria to be chosen for grading of fruits is the fruit's level of ripeness. Different methods have been employed to assess the status of fruit ripeness some of which are destructive and others are not so. In this research, a noninvasive capacitive method was used to estimate the ripeness level in banana fruit. The relationship between levels of ripeness and dielectric constant were studied over the frequency range of 1 kHz to 10 MHz. Results revealed that the dielectric constant is severely influenced by the dimension and weight of the fruit. To eliminate the interfering effects of these parameters, a second model was proposed to predict the dielectric constant of banana fruit. This model is a function of equivalent dielectric constant, volume, effective length as well as width of the fruit. The dielectric constant showed a decrease with increase in the ripeness of the banana fruit. Since the decrease was more distinct at the 1 MHz, this frequency was employed to calibrate the system. The firmness was assessed also as a quality index and the relationship between dielectric constant and firmness also studied. The results of prediction were somehow acceptable with the correlation coefficient between the predicted vs. the real ripeness obtained as 0.853.
  • Page 29
    A prototype of a straw chopper, equipped with a discharge system was designed and fabricated in the Department of Mechanics of Agricultural Machinery, University of Tehran, Karaj, Iran. To test for the effective performance of the machine, the effects of such parameters as: drum speed (at three levels of: 400, 540, and 800 rpm), screen size (at two levels: 2.5 and 4 cm), and number of blades on each flange (4 and 8 blades), on power requirement for particle size reduction, chopping capacity, and straw particle size distribution were investigated. Based on the results, with increase in drum speed, power requirement as well as threshing capacity increased. There was no significant difference observed between drum speeds of 540 and 800 rpm as regards particle size distribution, while a speed of 400 rpm resulted in longer particles, therefore a drum speed range of 540 to 800 rpm was recommended. With decrease in screen opening's size, the power requirement increased while the threshing capacity decreasing. Screen size of 2.5 cm led to finer particles. With an increase in the number of blades on each flange, the power requirement decreased while the threshing capacity increasing. Since there was no significant difference observed between the number of the two sets of blades as regards particle size distribution, it is recommended that 8 blades be installed on each flange. The power requirement can thus be reduced and the cutting capacity increased.
  • Page 37
    Since threshing is one of the most sensitive rice post-harvest processing operations, this study was conducted to evaluate the threshing performance in axial - flow paddy thresher. Independent variables consisted of: drum speed at five levels (550, 650, 750 and 850 rpm), equivalent to peripheral velocities of: 14.67, 17.35, 20.01 and 22.37 m/s, respectively, paddy moisture content at two levels (16 and 20% w.b.) plus feed rate at two levels of: 12 and 20 kg/min. Dependent variables were: cracked, broken, and husked grains. The experiment was conducted as a split-split plot one based upon a Completely Randomized Design of three replications. With an increase in drum speed from 550 to 850 rpm, the mean cracked grain loss increased from 6.137 to 8.557% at 20% moisture content and 20 kg/min of feed rate. The loss increased from 8.797 to 18.077% at 16% moisture content and 12 kg/min of feed rate. With an increase in drum speed from 550 rpm to 850 rpm the broken and dehulled grain quantities changed from 0.713 to 1.173% and from 0.823% to 1.447% respectively. The trend indicates the necessity of threshing in higher seed moisture contents, higher drum speeds as well as feed rates.
  • Page 43
    A knowledge of physical properties of sunflower seed is essential for the design and development of such processing equipment as handling, separating, dehulling and storing. In this research, physical properties of sunflower seed, (Azargol variety as a case of study, was investigated at various moisture contents (3-14% d.b) and in three categories of big, average and small sizes samples. The results revealed that the seed length is strongly correlated with its width and thickness. Also, there was a significant connection observed between width and thickness of seed; however there was no significant connection observed between dimentions and its mass. The results showed that mass, thousand grain mass, porosity and terminal velocity of sunflower seed linearly increased with increase in its moisture content from 3% to 14% in each of the size categories. In all sizes categories, the bulk density of sunflower seeds linearly decreased with increase in moisture content from 3 to 14 %. In addition, the obtained results revealed that static coefficient of friction on some five studied surfaces increased linearly as moisture content increased from 3 to 14% for both cases of seed and kernel. The greatest value of static coefficient was found to occur on aluminum surface and for big size seeds, within the range of 0.42 to 0.45.
  • Page 53
    One of the new techniques applied in the drying process of food stuffs that can increase the drying rate, enhanced the product quality, and while decresing the costs of processing is an application of infrared radiational energy. In this study the thin layer drying process of button mushroom was modeled through an infrared applied drying method. Drying experiments with sliced samples of button mushroom were conducted at three radiation intensities of 0.22, 0.31 and 0.49 W cm-2 along with three inlet air velocities of 0.5, 0.7 and 1 m/s. During the drying process, weights of the samples were determined for a calculation of sample moisture contents. Drying curves were obtained using the experimental data with the standard models being then fitted to them. Fitted models were evaluated through an application of three parameters of coefficient of determination (R2), Chi-square (?2), as well as Root Mean Square Error (RMSE). The selected models were determined as Lewis, Page, Henderson & Pabis, Logarithmic, Logistic, Modified Page, Dual term, Second order, and Diffusivity. All the models led to proper results, but in total, the Logistic, with the biggest R2 and the smallest? 2 along with RMSE (0.997, 0.0022 and 0.0049, respectively), ended up with the most appropriate results, and showed good agreement with the experimental data.
  • Page 63
    Agricultural crops and food materials exert frictional forces on agricultural machinery elements and on storage walls during their harvest, transportation, processing and storage. Coefficient of friction is an important parameter to be predetermined in designing equipments and evaluating processes. An assessment of the coefficient of friction for agricultural materials is usually done through simple equipments of low accuracy in which many errors are introduced during the process. The device that was designed and fabricated in this work measures coefficients of static and dynamic frictions for agricultural crops on different surfaces with high accuracy. While a box filled with sample material is being pulled on the frictional surface, the tensile force is measured by use of a load cell with the data saved in the memory of the device. Then a microcontroller estimates the static and dynamic coefficients of friction. To evaluate the performance of the device, some static and dynamic coefficients of friction were assessed for wheat and for peas on four different surfaces (glass, wood, galvanized as well as steel sheets) at three speed levels (0.05, 0.1 and 0.2 m/s). The results were then compared with the ones obtained from inclined plane method, under the same conditions. The data obtained from application of the designed device were close to those from the inclined plane, while the standard deviation of the results from inclined plane was up to 3.5 times that of the results obtained through the new device.
  • Page 69
    Large sums of fruits are annually wasted due to mechanical damage and bruise inflicted upon them during harvesting, handling, storage and packaging. The research which has been done to analyze the mentioned processes mostly used practical operational techniques with the results being applicable in certain defined conditions. The aim of this research was to develop computer models for an optimization and design of postharvest processes and equipment with a minimum incidence of bruise. Two experimental test series were conducted on Red Delicious variety of apple. The first test series were performed to determine the geometrical dimensions and mechanical properties of texture, as well as other parameters needed to attain accurate finite element models. The second ones were performed to determine pressure distribution in contact areas and to provide force-deformation data for validation and a comparison of results in simulation models. Mean curvature at the middle part of the apple fruit was found as 61.43 mm, that is 3.7 times larger than curvature at the top and lower parts of the fruit. Also, the mean failures of stress and strain were obtained 282, and 0.071 kPa, respectively. The simulation results revealed that there existed a significant difference between the results of elastic model and those of the experimental data, but there was no significant difference observed (at 1% level) between the elastoplastic model and the experimental data. Maximum compression load for Red Delicious variety of apple, using the simulation model was found equal to 32 N that well agreed with the other published research results.
  • Page 79
    With the aim of a determination of physical properties of date palm male flowers, as well as optimum flower detachment conditions, this study was carried out in two parts. In the first part of the study, the palm groves of Khuzestan Province were totally surveyed. “Ghanami” cultivar was in the end selected to be studied as the superior cultivar in the region. Drying up of the male flowers at 70°C in a standard oven and for 24 hours was found to be a rapid and appropriate method for moisture content determination. The final moisture contents of male flowers for red and green Ghanami cultivars, under normal conditions, were found out as 10 and 10.3 percent (w.b.) respectively. Results indicated that the force required for a detachment of an individual flower reaches its minimum at 2 days after opening of the spathe and when the inflorescence is dried under ambient conditions. At this time flower detachment mean force was estimated about 0.6 N for either of red and green Ghanami cultivars. After this time past the flower-strand joint becomes tougher with the passage of time, following a trap-like curve. Optimum thermal conditions for flower detachment was studied in the second part of the study. Results showed that 25°C (ambient temperature) led to a significant decrease in the time required to reach the minimum flower detachment force in comparison with the lower temperatures of 5 to -15°C. This time was 2 days, which is in match with that found in the early part of the study.
  • Page 87
    The effect of different juice extraction treatments on the qualitative properties of lime juice was investigated. Samples were selected from Jahromi lime variety and lime juice extracted by means of a screw type juice extraction device. The mechanical parameters of the helical juice extractor [screw velocity (270, 360 and 450 rpm), outlet pressure (minimum, medium vs. maximum)] and lime pretreatment parameters prior to juice extraction within five shapes (whole, half fruit, quarter, peeled vs. scraped lime) were taken as treatments. A factorial design was employed to find the effect of different treatments on some quality properties of the juice (limonin, physical stability, color, as well as peel oil content). The results indicated that rotation speed did not have any significant effect on brightness and on the amount of limonin. A lower level of peel oil content was resulted at a screw rotation speed of 360 rpm. The extents of oil (0.09%), limonin (8.33 ppm) and physical stability (79.76%) were lower for the case of peeled sample pretreatments. The higher brightness and less peel oil occurred at the medium pressure on residue while the highest physical stability was obtained when maximum pressure exerted on residue.
  • Page 95
    To study the potential of production of biogas, utilizing the wastes of rose distillation process, the wastes were mixed with cow manure at manure proportions of 5, 10, 15 and 20% and in temperatures at two levels of 35 and 45 °C. The treatments were carried out using a 2×4 factorial design (?=0.05). The volumes of produced gas and generated methane were recorded daily and modeled as functions of time, using three mathematical models; namely: Gompertz, Logistic and Richards. The experimental results indicated that the treatment with 20% cow manure and at 45?C yielded the maximum cumulative gas production equal to 0.4268 m3/ (kg VS), while containing 72% methane. The mass reduction of available volatile compounds in this treatment was 81%. In general, the treatments mixed with higher proportions of cow manure reached their maximum level of daily gas productions in shorter periods of time. The results of mathematical modeling of the process indicated that Gompertz and Logistic models better fitted the experimental data with an R2 of over 94%.
  • Page 103
    The present research was carried out with the aim of site-specific nitrogen fertilizer management, through ASTER imagery. A 23 ha corn field in Pakdasht town in southern Tehran Province constituted the research area. Plant sampling was carried out simultaneous with the passing by of the satellite sensor over, throughout the farm. A total of 53 pixels were selected through systematic Randomized sampling method. Nitrogen content was determined through Kjeldahl method. Geometric correction was performed through RMS 0.2 pixels. To predict corn canopy nitrogen content, NDVI, MSAVI2, MCARI2 and MTVI2 indices were investigated. Results revealed that MTVI2 presented the highest correlation with a coefficient of R2=0.87. SAM approach as a supervised classification technique was performed to set apart different nitrogen levels. The overall accuracy was observed as 97.53% with a Kappa coefficient of 0.9669. Results of classification showed that, there were three nitrogen levels distinct on the farm namely: high nitrogen level (2.5-3% nitrogen content), medium (2-2.5% nitrogen content) vs. and low nitrogen level (1-2% nitrogen content). This indicates that 15.8%, 25.2% and 59% of the farm area had received high, medium vs. low nitrogen levels respectively. Based on high nitrogen variations observed in the experimental area, precision management of nitrogen fertilizer application is deemed economical and necessary.
  • Page 113
    Rhelogical properties of mucilage extracted from Garden cress (Lepidium sativum L.) seeds as influenced by gum concentration (0.4, 0.6, 0.8 and 1.0 % w/w), temperature (5, 25 and 40? C), as well as pH (2.5, 4, 7 and 10) were investigated. Non-Newtonian shear thinning flow behavour was observed with the Power law model well describing the rheological behavior of the solutions. Increasing the solution concentrations increased the viscosity and pseudoplasticity while an increase in temperature resulted in a decrease in viscosity and pseudoplasticity. A marked dependence of viscosity on pH was also observed. As pH increased from 2.5 to 7, the viscosity increased whearas it started to decrease at pH 10. To study the structural aspects of the mucilage gum it was characterized through FT-IR with the results indicating that Garden cress seed gum contained carboxylic groups on the backbone of its polymer.
  • Page 121
    The possibility of fractional replacement of gelatin in pastille with either soluble, fractions or whole Persian gum and the effects of olibanum gum addition on some sensory and physical properties of pastille were evaluated. Findings revealed that Persian gum either alone or along with high levels of sucrose could not result in gelation, whereas its insoluble part addition led to some gelation. Moreover, with increase in the proportion of Persian gum plus its soluble fraction, the mechanical properties of: modulus of elasticity, tensile strength, elongation at break, and the work needed up to break point decreased, while the samples containing only the insoluble fraction yielded charateristics similar to the ordinary and common pastille. In terms of sensory evaluation, no significant differences were observed (P> 0.05). With regard to olibanum gum addition, its presence in the formulations led to a significant improvement in mechanical properties. The results of sensory evaluation also indicated that the gelatin/olibanum containing pastilles were more desirable. The findings of this project clearly revealed the capabilities of olibanum powder and Persian gum as natural and organic ingredients in production of functional pastilles and as well the role of the latter in replacing of gelatin, by 40%.